برنامه ریزی درسی و و چگونگی استفاده از وقت وقت کالایی گرانبهاست که چون از دست رود، قابل برگشت نیست.
استفاده موثر از وقت در کلیه شئونات زندگی، از جمله تحصیل عاملی سرنوشت ساز در موفقیت و کامیابی است.
از این روست که تمامی متخصصان برنامه ریزی درسی تربیتی بر برنامه ریزی تحصیلی، خصوصا نحوه استفاده از زمان در یادگیری تاکید دارند.
شاید هیچ کس به اندازه الیزابت اول ملکه انگلیس(1603-1533) این حقیقت را به طور خلاصه و جالب بیان نکرده باشد.
وی هنگامی که در بستر مرگ قرار داشت چنین گفت:«هر چه دارم فدای یک لحظه وقت».
موفقیت یا شکست در مدرسه تابعی از نحوه استفاده از وقت است، در صورتی که از وقت خود به طور سنجیده، منطقی و هوشمندانه استفاده کنید، موفق خواهید شد، در غیر اینصورت ممکن است در انجام وظایف خود با شکست مواجه شوید، به این دلیل باور عمومی بر آن است که هر دانش آموز باید مهارت لازم را برای کنترل و مدیریت زمان دارا باشد.
علیرغم اهمیت استفاده صحیح از وقت در تحصیل، تحقیقات نشان داده اند که بسیاری از دانش آموزان اغلب خود را تلف می کنند.
برای مثال در یکی از تحقیقات که در سال 1987 انجام شد، معلوم گردید که افراد حدودا 3/1 از وقت خود را به بطالت یا فعالیتهای غیرضروری می گذرانند و زمان صرف شده در چنین اموری تقریبا دو برابر زمان مطالعه و درس خواندن آنهاست.
در پایان هفته و روزهای تعطیل معمولا افراد تنها 6/1 وقت خود را به مطالعه و یادگیری سپری می کنند و بقیه را صرف سایر امور یا بیکاری می کنند.
اگر چه دانش آموزان شرکت کننده در این تحقیق عادت کرده اند که وقت خود را تلف کنند، اما شما نباید همانند آنها عمل کنید.
به جای آن سعی کنید، از وقت خود به نحو صحیح استفاده بعمل آورید.
به طور کلی شما می توانید از طریق وقت بیشتری را برای مطالعه و تحصیل اختصاص می دهید: 1- از طریق انجام امور مختلف در مدت زمانی کمتر از حد معمول 2- از طریق استفاده از زمانی که معمولا تلف می کنید.
راه اول مستلزم آن است که به طور صحیح مطالعه کنید.(ما در اینجا تکنیک ها و روشهای متعددی را برای اینکار معرفی خواهیم کرد).
راه دوم مستلزم آن است که از طریق تغییر عادت روزمره، استفاده صحیح از وقت پنهان، مدیریت و کنترل وقت براساس جداول زمانی، وقت خود را به درستی ذخیره یا استفاده کنید.
ذخیره وقت همه ما اغلب ادعا می کنیم که برای اجرای کارهایمان وقت کافی نداریم، اما حقیقت امر آن است که همه ما 24 ساعت وقت در یک روز داریم و براساس عادت آن را سپری می کنیم(منظور این است که کمتر به نحوه گذراندن آن توجه داریم) تلف کردن وقت به صورت عادت عمدتا منجر به اتلاف وقت می شود مگر آنکه موجب اتلاف وقتمان می گردد شناسایی و حذف کنیم و عادات خوبی را که سبب ذخیره و استفاده بهینه از وقت می شود را تشخیص می دهیم و آنها را پرورش دهیم.
برای شروع بهتر است ابتدا گزارشی از کلیه فعالیتهای روزانه خود تهیه کنید.
برای اینکار باید از زمانی که از خواب بر می خیزید تا زمانی که مجددا به رختخواب می روید، تمام فعالیتهای اصلی خود را همراه با زمان شروع و اتمام هر فعالیت و میزان وقتی که صرف هر یک از این فعالیتها می شود را یادداشت کنید.
اگر اینکار را به صورت دقیق انجام دهید، تصویری روشن از شیوه گذراندن وقت و نیز امور و کارهای مختلف خود بدست خواهید آورد.
براساس این نوشته می توانید بفهمید که وقت شما بیشتر صرف چه اموری می شود، در کجا از وقت خود درست استفاده می کنید و کجا وقت خود را تلف می کنید.
تنها براساس این روش می توانید برای استفاده بهتر از وقت خود تصمیم بگیرید.
عادات مربوط به نحوه گذراندن وقت را تغییر دهید.
در صورتی که نوشته ای از فعالیتهای روزانه خود داشته باشید، می توانید بفهمید، که کجا وقت را باید ذخیره کنید.
برای اینکار ابتدا باید عاداتی که منجر به اتلاف وقت می شود را ترک کنید و عاداتی را که منجر به استفاده بهینه از وقت می شود، در خود پرورش دهید.
قانون دفی پارکینسون براساس قانون پارکینسون، هر کاری خود را با زمان تعیین شده برای آن منطبق می سازد.
برای مثال اگر شما برای مطالعه یک فصل، یک روز وقت معین کنید(حتی اگر برای آن فصل تنها چند ساعت کافی باشد) آن کار را در همان مدت یک روز انجام می دهید.
برای اجتناب از این اتلاف وقت شما باید به شکل زیر عمل کنید: «برای انجام هر کاری یک سقف زمانی تعیین کنید، به نحوی که اتمام آن کار در زمان تعیین شده، مشکل باشد.
سپس سعی کنید کار مورد نظر را در زمان تعیین شده به اتمام برسانید.» هر وقت که توانستید اینکار را انجام دهید، به خودتان پاداش دهید.
این پاداش می تواند چیزی کوچک اما خوشایند و لذت بخش باشد برای مثال برای مدتی کوتاه استراحت کنید.
با دوستتان تلفنی صحبت کنید.
در داخل اتاق قدم بزنید، یا چیزی را که دوست دارید.
بخورید اما اگر در انجام کار مورد نظر در زمان تعیین شده شکست خوردید، خودتان را تنبیه نکنید، بلکه تنها خود را از پاداش محروم سازید.
تجربه نشان داده است که تقویت مثبت در بهبود عملکرد افراد بسیار موثر است.
از ساعت شماطه ای استفاده کنید: برای مدیریت و استفاده بهینه از وقت، شما باید ساعتی زنگ دار داشته باشد و براساس زمانی که تعیین می کنید، فعالیتهایتان را انجام دهید.
برای مثال برای برخاستن از خواب اگر سرعت را روی 5 صبح تنظیم کرده اید، با زنگ ساعت از خواب برخیزید.
متاسفانه بسیاری از افراد حتی مدتی پس از زنگ ساعت به چرت زدن ادامه می دهند و مدتها طول می کشد تا از خواب برخیزند، بنابراین سعی کنید ساعت خود را روی زمانی تنظیم کنید که می خواهید از خواب برخیزید، نه هنگامی که می خواهید شروع به بیدار شدن نمائید!
اگر نتوانید براساس ساعت عمل کنید، در مدیریت وقت خود دچار مشکل اساسی خواهید شد.
سعی کنید به صورت متناسب درس بخوانید.
در هنگام مطالعه باید استراحت کوتاه داشته باشید.
تحقیقات نشان داده اند که مطالعه از طریق جلسات متعدد و کوچک بیشتر از جلسات مداوم و طولانی، میزان یادگیری را افزایش می دهد.
در یک تحقیق، دانش آموزانی که لغات زبان خارجی را می آموختند، به دو دسته تقسیم شوند.
یک دسته از آنها لغات مورد نظر را در طی سه جلسه مجزا تمرین کردند و دسته دوم این لغات را در یک جلسه طولانی و پیوسته تمرین کردند.
نتیجه نشانگر آن بود که دانش آموزانی که به صورت جلسات کوتاه و مجزا مطالعه کرده بودند 35 درصد بهتر از دانش آموزانی که لغات را در یک جلسه طولانی و پیوسته تمرین کرده بودند، یاد گرفتند.
به این دلیل سعی کنید در هر ساعت 10 دقیقه تنفس و استراحت داشته باشید و یا اینکه هر نیم ساعت 5 دقیقه را به استراحت اختصاص دهید.
هر یک از این دو روش را که برگزینید، حتما به استراحت توجه داشته باشید.
با چنین شیوه ای با انرژی بیشتری درس خواهید خواند و هنگامی که پس از استراحت مجددا شروع به مطالعه می کنید، احساس نشاط و تجدید قوا می نمائید.
افکار خود را در دفترچه یا کاغذ مجزایی بنویسید.
معمولا همه ما وقتی که مشغول درس خواندن هستیم، افکار مختلفی به ذهنمان خطور می کند که برخی از آنها مربوط به درس و برخی دیگر مربوط به سایر امور است و متاسفانه در صورتی که این افکار را دنبال کنیم، از مطالعه باز می مانیم.
برای اجتناب از این امر سعی کنید در هنگام مطالعه، یک دفترچه کوچک یا کاغذ سفید در کنار خود داشته باشید و هر فکری که به صورت ناگهانی به ذهنتان می رسد، روی آن یادداشت کنید.
با نواشتن آنها در کاغذ، می توانید ذهن خود را با آزادی کامل بر روی درس خواندن متمرکز کنید.
در چنین وضعیتی شما می توانید بهتر درس بخوانید و از وقت خود درست استفاده کنید.
اگر افکاری را که به ذهنتان می رسد و یادداشت می کنید، به درس تان مربوط نمی باشد، می توانید پس از اتمام مطالعه و یا حتی در وقت استراحت بین درس به آنها بپردازید، اما اگر آنچه را که یادداشت کرده اید مربوط به درستان باشد، می توانید از آنها برای شروع مطالعه در وقت دیگر و یا تکمیل مطالعات خود استفاده کنید.
همان طور که می دانید مشکل ترین قسمت یادگیری عبارت است از زمانی که یک درس را تمام می کنیم و می خواهیم درس دیگری را شروع کنیم.
در چنین وضعیتی یادداشتهای شما می تواند در شروع به مطالعه درس جدید کمک زیادی نماید.
از وقت پنهان استفاده بهینه به عمل آورید.
صرف نظر از موارد فوق، راه دیگری را می توانید از وقت خود حداکثر استفاده را ببرید عبارت است از بهره گیری از وقت پنهان که اغلب بدون استفاده تلف می شود.
منظور از وقت پنهان زمانی است که شما برنامه خاصی را دنبال نمی کنید، برای مصال در اتوبوس نشسته اید و به مدرسه می روید یا در مکان خاصی بهره ببرید.
برای استفاده بهینه از وقت پنهان می توانید به شرح زیر عمل کنید: 1- استفاده از وقت غیرمنتظره: در بسیاری از موقعیت ها زمان زیادی به صورت غیرمنتظره در اختیار شما قرار می گیرد.
برای مثال هنگام نشستن در اتاق انتظار پزشک و...
در این موقع اگر شما یک کتاب یا جزوه فتوکپی شده یا کاغذهای یادداشت کلاسی را که در آن مفاهیم و نکات اساسی را نوشته اید به همراه داشته باشید، می توانید از این زمان آزاد استفاده کنید.
اینگونه مواقع خصوصا برای مرور دروس خوانده شده بسیار مفید می باشد.
2- از ذهن خود در هنگامی که آزاد است و مشغله ندارد، استفاده کنید: در صورتی که آمادگی لازم را داشته باشید می توانید در برخی از فعالیتها، علاوه بر انجام کار خاصی به مطالعه نیز بپردازید.
برای مثال اگر، در حال اصلاح کردن و مرتب کردن موی سر، شستن ظروف و کارهایی از این دست باشید، دلیلی وجود ندارد که در همان حال به مطالعه نیز نپردازید.
با استفاده از گیره های فلزی یا پلاستیکی، برگ های یادداشت را نزدیک آینه یا بر روی دیوار بچسبانید به نحوی که در معرض دید شما قرار داشته باشند و در حین انجام کار به آنها نیز نگاه کنید.
یا اینکه وقتی مشغول خوردن ساندویچ یا چیز دیگری هستید به یاداشتهایتان نیز نگاه کنید.
3- اطلاعات مهم را روی نوار ضبط کنید؛ راه دیگر استفاده از وقت پنهان عبارت است از ضبط کردن اطلاعات و مفاهیم بر روی نوار ضبط صوت.
اطلاعات ضبط شده به شما این امکان را می دهد که در هنگام حرکت یا زمانی که مشغول کاری هستید، به مطالعه نیز بپردازید(برای مثال زمانی که مشغول پوشیدن لباس هستید) علاوه بر این، اطلاعات ضبط شده در یادآوری اطلاعات و یادگیریهای قبلی بسیار سودمند هستند.
4- استفاده از فکر کردن در اوقات بیکاری؛ به محض اینکه ازکلاس درس خارج شدید، سعی کنید مطالبی را که معلم تدریس کرده در ذهن خود مرور کنید یا اینکه زمانی که می خواهید وارد کلاس شوید، سعی کنید نکات اساسی جلسه قبل را در ذهن خود مورد بررسی قرار دهید.
اینکار به یادگیری شما کمک بسیاری می کند.
براساس تحقیقات روان شناسان یادگیری، اگر مطالبی را که هر جلسه می آموزیم به مطالبی که قبلا آموخته ایم.
مرتبط سازیم، میزان یادگیری ما افزایش می یابد.
بنابراین سعی کنید همواره میان اطلاعات قبلی و اطلاعات جدید خود ارتباط برقرار کنید و به آنها نظم ببخشید و هنگامی که معلم مطلب جدیدی را تدریس می کند، سعی کنید مطالب جدید را در ارتباط با مطالب قبلی درک نمائید.
از جدول زمانی استفاده نمایید.
یکی دیگر از راههای استفاده بهینه از وقت، استفاده از جدول زمانی است.
جدول زمانی در واقع یک طرح کار است که به موجب آن شما به صورت مکتوب دقیقا تعیین می کنید که چه کاری را در طی یک روز، یک هفته یا کل سال تحصیلی(ترم) می خواهید انجام دهید.
معمولا تجربه نشان داده است که طراحی یک جدول زمانی و عمل کردن براساس آن در ابتدا قدری مشکل و خسته کننده است، اما به مرور عادت می کنید که مطابق برنامه عمل کنید.
و در نتیجه مبدل به دانش آموزی دقیق و هوشمتد شوید.
برای جدول زمانی فواید زیادی را بر شمرده اید که مهترین آنها عبارتند از: 1- جدول زمانی به شما امکان می دهد تا کنترل بیشتری بر کارها و وقتتان داشته باشید.
2- جدول زمانی راحتی بیشتری را برایتان به ارمغان می آورد.
3- جدول زمانی موجب صرفه جویی در وقتتان می شود.
4- جدول زمانی آزادی بیشتری در اختیارتان قرار می دهد.
1- جدول زمانی به شما این امکان را می دهد که کنترل بیشتری بر کارها و وقتتان داشته باشید.
اگر موفق شوید جدولی هوشمندانه و قابل اجرا طراحی کنید، اینکار به چهار طریق کنترل شما را بر امور و وقت افزایش می دهد.
الف) چون جدول شما به صورت مکتوب است، بهتر می توانید بر اوضاع تسلط داشته باشید و بدون هدر رفتن وقت، کارهایتان را شروع کنید.
ب) چون همه ما به برخی از موضوعات علاقه وافری داریم و به برخی از موضوعات درسی داشته باشیم، تمامی آنها را مورد مطالعه قرار خواهیم داد.
ج) جدول زمانی تعلل را ماهش می دهد، زیرا در آن وقت شروع و پایان هر درس یا کار به دقت پیش بینی شده است.
د) وقتی که براساس جدول زمانی دروس خود را مطالعه کنید، به مرور و با گذشت هفته ها و ماهها بر دروس، مسلط می شوید و همه آنها را برای شب امتحان جمع نمی کنید.
2- جدول زمانی، راحتی بیشتری را برایتان به ارمغان می آورد، در عین حال چون طرح و برنامه به جای ذهنی بودن، روی کاغذ نوشته شده است، ذهن شما برای پرداختن به امور دیگر آزاد است.
دیگر نگرانی در خصوص اینکه بعدا چه کاری را باید انجام دهید موردی ندارد.
همه چیز روی کاغذ است.
هیچ گونه بهانه ای وجود ندارد.
هم کار و هم بازی در جدول پیش بینی شده است.
این بدان معناست که اگر شما برای مدت اندکی استراحت کوتاه می کنید، واقعا سزاوار و درخور آن هستید.
علیرغم مزایای فوق، بسیاری از دانش آموزان نسبت به استفاده از جدول زمانی اکراه دارند، آنها احساس می کنند که نه تنها جدول زمانی فایده کمی برای آنها دارد، بلکه حتی دنبال کردن جدول و برنامه زمانی، اعصابشان را خرد می کند.
3- جدول زمانی موجب صرفه جویی در وقت شما می گردد.
بله، تهیه و تدوین یک جدول زمانی، وقت گیر است.
اما زمان صرف شده در این راه به نحو دیگری جبران می شود.
شما می توانید پس از پایان کار، به کار دیگری بدون هیچ گونه معطلی بپردازید.
تهیه جدول زمانی شما را از استرس آزاد می کند.
افرادی به سرعت از کلاس به کتابخانه و از آنجا به محل دیگری می روند یا در حین دویدن، غذا می خورند، بنده زمان هستند، اما دانش آموزانی که زمان خود را برنامه ریزی می کنند و درخصوص نحوه استفاده از آن تصمیم می گیرند، بر زمان تسلط دارند.
از جدول زمانی سه گانه استفاده کنید.
اگر شما در کلاسهای درس روزانه شرکت می کنید، بهترین استراتژی برای شما استفاده از برنامه زمانی سه گانه است.
این برنامه دارای سه جدول زمانی کلی، هفتگی و روزانه است و به شما کمک می کند تا هر روز خود را بعلاوه کل ترم، کنترل و رهبری کنید.
اگر مجبور باشید تحصیل و مطالعه خود را با مسئولیت های دیگری که در محیط خانواده دارید(نظیر همکاری با پدر و مادر) یا شرکت در یک فعالیت فوق برنامه در بعد ازظهرها(نظیر کلاسهای ورزشی، علمی و...) انطباق دهید، باز هم استفاده از برنامه ارزشمند است.
جدول زمانی سه گانه برای اداره و رسیدگی به تکالیف و فعالیتهایی که زندگی روزانه شما را تشکیل می دهد، نظم خاصی را فراهم می سازد.
این جدول، جزئیات ویژه ای را به برنامه کلی شما می افزاید و سرانجام برنامه روزانه را به شکل قابل اجرا در می آورد.
1- زمان خود را در قالب اجزاء کوچک زمانی تنظیم کنید: روزی پدری، مجموعه ای از چوب های نازکی که با ریسمان محکم بسته شده بود را به پسر جوانش داد و از او خواست که آن را از وسط بشکند، پسر از دستها و زانوهایش برای اینکار کمک گرفت، اما موفق نشد و با ناراحتی آن را به پدرش پس داد.
پدر بدون کوچکترین حرفی، ریسمان را از دور چوبها بازکرد و با انگشتانش خود یکی یکی آنها را شکست.
هنگامی که کارها و وظایف و نیز تکالیف درسی، شما بیش از حد درگیر می سازد، بهتر است تا حد ممکن آنها را در قالب واحدهای کوچک و قابل کنترل تقسیم کنید.
از طریق تقسیم هر روز در قالب اجزای کوچکتر زمانی، جدول زمانی تفکیک خحاصی را برای ایفای مسئولیتها در اختیارتان قرار خواهد داد.
2- وقت را هدر ندهیم: نوعی تمایل در ما وجود دارد که کارهای کوچک را کنار بگذاریم تا وقت کافی و آزاد را برای تکالیف بزرگ مهیا سازیم.
این یک تصمیم نادرست است، به جای اینکار باید تکالیف و کارهای کوچک را در زمانهای کوتاهی که در دسترسمان قرار دارد، انجام دهیم.
3- در ساعات اولیه روز مطالعه کنید: تحقیقات و مطالعات نشان داده اند که هر ساعت مطالعه در روز مساوی است با یک ساعت و نیم مطالعه در شب 4- قبل از شروع کلاس و پس از پایان کلاس مطالعه کنید: مطالعه قبل از کلاس، آمادگی شما را برای یادگیری افزایش می دهد.
هنگامی که وارد کلاس می شوید، مطالب و مواد درسی در ذهن شما، تازه و جدید هستند.
به همین منظور در پایان کلاس، وقتی را برای اصلاح یادداشتها و بررسی و بازبینی مطالبی که یادگرفته اید، اختصاص دهید.
5- زمان خود را به صورت موثر برنامه ریز کنید: بدون آن که بیش از حد وارد جزئیات شوید، کل زمان خود را محاسبه کنید.
باریک بینی و محاسبه دقیق برای مطالعه کتب درسی اگر چه بسیار مفید و موثر است اما سعی نکنید در این زمینه دچار وسواس شوید.
اینگونه عملکرد بر یادگیری شما اثر منفی می گذارد.
6- فعالیتهای غیردرسی را در برنامه منظور کنید.
همیشه زمانی را برای غذذا، خواب، تفریح و سرگرمی و سایر فعالیتهای زندگی کنار بگذارید، محروم کردن خود را غذا، خواب، شنا، دیدار دوستان و ملاقات با همکلاسیها، موجب ذخیره و صرفه جویی وقت شما در بلند مدت نمی شود.
در حقیقت تمام وقتی که صرف چنین فعالیتهایی می کنید، برای سلامت جسمی و روحی شما ضروری هستند.
شما باید برای زندگی نیز برنامه ریزی کنید نه فقط برای مطالعه و درس خواندن.
شالوده برنامه کلی در پی ریزی کنید: یک برنامه کلی، فعالیتهای اصلی را که باید انجام دهید، مشخص می سازد.
در صورتی که تغییری در برنامه اساسی شما رخ ندهد، یک بار تدوین برنامه در هر ترم کافی است.
یک برنامه کلی، مشتمل بر فهرست روزهای هفته و ساعات روز است.
شکل 1-2 نمونه ای از یک برنامه کلی را نشان می دهد، این برنامه کلی را می توانید بر روی یک کارت 8*5 بنویسید و روی میز کار خود بچسبانید و یا بر روی دفترچه یادداشت خود انتقال دهید تا اینکه ذهنتان را مشغول نسازد.
شکل(1-2) نمونه یک برنامه کلی برنامه هفتگی هنگامی که برنامه کلی تدوین شد، باید تدوین برنامه هفتگی را آغاز کرد.
برای اینکار ابتدا برنامه کلی خود را فتوکپی کنید و سپس فعالیتهایی را که برای هفته آینده برنامه ریزی کرده اید، در جاهای خالی بنویسید.
برای مثال اگر در روز شنبه، امتحان ریاضی دارید، باید وقت بیشتری برای مطالعه ریاضی اختصاص دهید.
در هفته آینده ممکن است بخواهید یک گزارش عملی تدوین کنید، در این صورت شما احتمالا می خواهید در برنامه خود جایی را به تحقیقات کتابخانه ای اختصاص دهید.
برنامه هفتگی به شما کمک می کند وقت خود را با اولویت های درسی انطباق دهید، این برنامه هفتگی را بر روی میز مطالعه قرار دهید یا در داخل دفترچه یادداشت خود بچسبانید.
یک برنامه هفتگی برای نمونه در شکل 2-2 نشان داده شده است.
سعی کنید با الهام از آن برای خود یک برنامه هفتگی بنویسید.
شکل(2-2) نمونه برنامه هفتگی که بایستی توسط خودتان تکمیل شود.
برنامه روزانه یک برنامه کاری قابل اجرا را در قالب روزانه تدوین کنید.
برنامه روزانه یک فهرست خلاصه وار و در عین حال ویژه از وظایف و کارهای روزانه و مقدار زمانی است که برای انجام هر کار اختصاص داده اید.
شما می توانید تمام این اطلاعات را کارهای 5*3 بنویسید و آنها را با خود به همراه داشته باشید.
برنامه زمانی خود را هر شب قبل از رفتن به همراه داشته باشید.
برنامه زمانی خود را هر شب قبل از رفتن به رختخواب بنویسید.
هنگامی که تمام مسائل و نگرانی های خود را بر روی کاغذ منعکس کنید، برای خوابیدن آرامش خواهید داشت.
شکل 3-2 برنامه روزانه یک دانش آموز را بطور عینی نشان می دهد.
روز جمعه شکل 3-2 نمونه برنامه روزانه برنامه های خود را تکمیل کنید: یکی از دانشمندان می گوید که 80 درصد موفقت ما از 20 درصد مطالعاتمان ناشی می شود.
دانش آموزان باید دقت بیشتری را بر روی موضوعاتی که دارای اولویت زیادی هستند و زمان کمی برای موضوعاتی که کم اهمیت هستند اختصاصی دهند.
با استفاده از این توصیه، شما می توانید وقت خود را به وظایفی که دارای اولویت بالایی هستند، اختصاص دهید اما در عین حال مراقب باشید که سایر وظایف را با توجه به زمان موعود آن مورد غفلت قرار ندهید.
برنامه هفتگی خود را وظیفه محور کنید.
اگر هدف یا تکلیف شما به یک هفته یا کمتر وقت نیاز دارد، شما می توانید از یک برنامه هفتگی، اما تکلیف- محور به عنوان مکمل برنامه کلی استفاده کنید.
شکل 4-2 این برنامه را نشان می دهد و شکل آن ساده است.
برای این کار یک ورقه کاغذ را بوسیله یک خط افقی به دو نیم تقسیم کنید.
در بالای نیمه اول عناوین، تکالیف پیوست، زمان مورد نیاز برای مطالعه و تاریخهای مورد نظر را فهرست کنید.
سپس با استفاده از تاریخ های موعود و زمان تعیین شده برای مطالعه به عنوان عوامل کنترل، برنامه کلی را برای بررسی زمان در دسترس چک کنید.
ساعات کافی را برای انجام کارهایتان در نظر بگیرید و آنها را در جای مناسب خود، یعنی در نیمه دوم صفحه بنویسید.
هنگامی که زمان مطالعه را به اولویت های مهم اختصاص دادید، ساعات آزاد شما مشخص خواهد شد.
شکل 4-2 اگر زمان در دسترس شما غیرقابل پیش بینی است، برنامه مطالعه روزانه شما باید مشتمل بر یک فهرست از چیزهایی باشد که برحسب اولویت بر روی یک کارت نوشته شده باشد.
در چنین مواردی تعیین تعیین زمانهای ویژه احتمالا منجر به اتلاف و هرز رفتن وقت می شود.
شکل 4-2 یک فهرست روزانه فرضی را نشان می دهد، برای موفق شدن شما باید ضرورتا به فهرست خود رجوع کنید و هر وقت که زمان داشته باشید، به مطالعه بپردازید، سپس هر وظیفه ای را که به اتمام رساندید.
آن را خط بزنید.
برای تدوین و ترسیم فهرست خود، از اصل پارتو استفاده کنید.
پارتو، یک جامعه شناس و اقتصاددان ایتالیایی است که اصل ویژه ای را در این زمینه مطرح می کند.
وی گوید که موارد مهم در یک فعالیت روزانه، تنها به چند مورد خاص محدود می شود.
این اصل به عنوان قانون 20/80 نیز معروف است.
به طور مثال در بین تقریبا تمام فروشندگان 80 درصد کار توسط 20 درصد آنها جمع می شود.
در هر کمیته ای 80 درصد وقت معلم توسط 20 درصد دانش آموزان گرفته می شود.
در هر فهرستی از کارها که باید انجام شود، 80 درصد اهمیت در 20 درصد موارد فهرست است.
در یک فهرست 20 آیتمی 80 درصد اهمیت به دو مورد معطوف است.
پس اگر شما تنها موفق به انجام چند آیتم اول فهرست شوید، موفق خواهید شد مهمترین وظایف فهرست خود را به انجام رسانید.
هر وقت که بواهید فهرست بنویسید، برنامه ای تدوین کنید یا درباره انتخاب موضوعی برای مطالعه تصمیم گیری کنید.
اصل پارتو را در ذهن داشته باشید و با فهرست کردن اولین و مهمترین چیزها در ابتدای فهرست، این اصل را به کار ببرید.
چگونه بر اضطراب امتحان غلبه کنیم؟
مقدمه تنها نیت پیروزی داشتن، بدون تلاش در جهت کسب آمادگی، هیچ فایده ای ندارد.
جوما ایکانگا، دونده ماراتون رفتن سرجلسه امتحان می تواند ترس آور باشد؛ رفتن به جایی که ناشناخته است ولی اگر قبل از رفتن به جلسه امتحان آمادگی لازم را کسب نموده باشید، هر ترس و اضطرابی که اضطرابی که قبلا احساس می نمودید از بین رفته و فروکش می کند.
این فصل با تشریح مطالب ذیل، شما را در راه کسب آمادگی برای امتحان کمک می کند.
- کسب آمادگی درسی - کسب آمادگی ذهنی تنها راه درمان اضطراب امتحان، کسب آمادگی است.
آمادگی قبلی یافتن، شبیه تمرینات اطفاء حریق است.
در آنجا یاد می گیرند که چگونه با موقعیتهای دشوار روبرو شوند.
احتمالا شما نیز در موارد زیادی درگیر این مسئله بوده اید یا خواهید بود، پس بهتر است پیش از رفتن به جلسه امتحان خود را به لحاظ درسی و ذهنی آماده کنید.
خودتان را به لحاظ درسی آماده کنید.
هر چه سریعتر کار خود را شروع کنید.
درسها را مشخص کرده و سپس برنامه مطالعاتی خود را تدوین کنید.
شروع به موقع باعث می شود و بتوانید امتحانات خود را راحت و خوب پشت سربگذارید، انگار که هیچ اجبار زمانی نداشته اید.
خیلی زود شروع کنید.
در شروع سال تحصیلی هنوز فشار درسی شما زیاد نیست.
پس هر چه سریعتر کتابها را تهیه کنید.
و فهرست مواد و موضوعاتش را مطالعه کنید.
هر چه سریعتر کتابها را تهیه کنید.
برخی دانش آموزان برای تهیه کتب درسی عجله ای ندارند، این اشتباه است.
دلیلی برای این همه تعلل وجود ندارد.
پس از آنکه ثبت نام کردید، هر چه سریعتر کتابهای درسی را بخرید.
تهیه به موقع کتب درسی به شما اجازه می دهد که با آهستگی و فراغت به متن آنها نگاه کنید و دریابید که آن کتاب در پی چیست.
دانش آموزانی که کتابهایشان را به موقع نمی خرند، این فرصت را از دست می دهند.
آنها نمی توانند بطور منظم وارد مباحث کتاب شوند، محتوای آن را مرور کنند و پیشگفتار و مقدمه اش را مطالعه کنند و تصویری از کل کتاب شوند، محتوای آن را مرور کنند و پیشگفتار و مقدمه اش را مطالعه کنند و تصویری از کل کتاب بدست آورند.
در واقع شروع به موقع، مبنایی برای درک و فهم بهتر کتاب پدید می آورد.
کمک بگیرید، اگر به آن نیاز دارید.
اگر فکر می کنید در یکی از دروس مشکل دارید، برای گرفتن کمک از سایرین ترتید نکنید.
خوب است که سعی کنید خودتان مشکل را حل کنید ولی اگر تا دقایق پایانی سال و شروع امتحانات صبر کنید، امکان دارد فرصت را از دست بدهید.
زیرا این امکان هست که در آن وقت دیگر کسی را برای کمک گرفتن پیدا نکنید.
بهتر است هر چه سریعتر از وضعیت خود مطلع شوید.
همچنین خوب است در خصوص کسانی که می توانند به شما کمک بدهند از طریق مدرسه و همکلاسیها، اطلاعاتی را بدست بیاورید و در صورت ضرورت از آنها استفاده کنید.
کاملا درسهایتان مسلط شوید.
کسب آمادگی برای موفقیت در امتحانات بایستی از اولین جلسه کلاسها شروع شده و تا پایان سال تحصیلی ادامه یابد.
برای کسب آمادگی بایستی اطاق و میز مطالعه شما تمیز و مرتب باشد.
اگر نتوانید به خوبی از وقت خود استفاده کنید، عملکردتان را در امتحانات به مخاطره انداخته اید.
ولی اگر در طول سال مطالعه کنید، یادداشت برداری کنید و سپس آنها را مرور کنید و نهایتا به خوبی بر یادداشتها مسلط شوید، مطمئن باشید هنگامی که برای امتحانات نهایی آنها را مرور می کنید، هرگز مطالب از یادتان نمی روید.
یادداشت برداری کنید در امتحانات از شما خواسته می شود میزان زیادی از اطلاعات را بیاد بیاورید.
برخی مواقع نیز از شما انتظار دارند بتوانید پاسخ درست را تشخیص بدهید.
مطمئن باشید بدون یادداشت برداری امکان ندارد شما بتوانید همه آنچه را که در کتاب درسی یا در کلاس بیان شده، به خاطر بیاورید.
یادداشت برداری کرنل، همانطوری که دیدید، چارچوب موثری است برای ثبت اندیشه ها، جزئیات و مثالها که در کتاب درسی یا کلاس درس بیان شده است.
روش خلاصه برداری که در فصل پنجم گفته شد، شما را در جهت یادگیری مهمترین اندیشه ها یاری می دهد.
اگر شما عادات منظمی برای یادداشت برداری بوسیله سیستم کرنل و روش خلاصه برداری در خود ایجاد کنید، می توان گفت در راه کسب آمادگی برای امتحانات قدم مهمی برداشته اید.
قدم بعدی مسلط شدن بر یادداشتهایی است که تهیه نموده اید.
بر مطالب و موضوعات مسلط شوید همانطوری که در فصل پنجم گفته شد، از برخوانی، کلید مسلط شدن بر مطالب و موضوعات است.
اگر در یادداشت برداری سئوالاتی را در حاشیه بنویسید، این سئوالات به از برخوانی شما کمک می کند.
حتی شما می توانید از برخوانی را توسعه بدهید، بدین صورت که ستون چپ را بپوشاند و به وسیله سئوالات ستون راست از برخوانی کنید.
این روش سنتی از برخوانی هنگامی که شما آن را با صدای بلند به کار ببرید و از کلمات و عبارات خودتان نیز استفاده کنید، موثر خواهد بود.
به خاطر داشته باشید ناتوانی در پاسخ دهی به سئوالات به معنای آن است که در امتحان هم موفق به پاسخ دهی نخواهید شد.
پس تمرین را ادامه دهید.
برای فعالیتهای خود نظم داشته باشید کسب آمادگی درسی با شروع به موقع مطالعه آغاز شده، به وسیله حضور مرتب در کلاسها و انجام تکالیف درسی تکمیل خواهد شد.
البته اگر از جدول زمانی استفاده کنید کار شما نتیجه بخش تر خواهد بود.
برنامه ریزی زمانی داشته باشید.
برنامه ریزی مهمترین رکن در طول سال تحصیلی است.
سه شکل طرحهای برنامه ریزی شده(در فصل دوم شرح داده شده) به شما امکان می دهد، زمان کافی برای مرور موضوعات داشته باشید.
پس آمادگی خود را برای امتحانات بین ثلث، پایان ثلث و نهایی از دست نمی دهید.
نزدیک به پایان سال تحصیلی، برنامه ریزی زمانی مهمتر خواهد شد.
اگر تا به حال برنامه ریزی نداشته اید، اکنون زمان خوبی برای شروع می باشد و اگر برنامه ریزی داشته اید، می توانید حس کنید که بسیاری از مطالب را می دانید.
پس اکنون زمان مناسبی است که به وسیله برنامه ریزی نهایی، مهمترین هفته پیش از امتحانات نهایی را طی کنید.
هنگامی که هفته امتحانات نزدیک است، برنامه دیگری تدوین کنید که مخصوص هر یک از امتحانات باشد و شما را برای غذا خوردن، خوابیدن و بازخوانی کردن در خلال هفته مهم است، یاری دهد.
برای دور آخر یک برنامه تدوین کنید.
برای تدوین برنامه دور آخر از چارچوب نشان داده شده در تصویر 1-9 استفاده کنید.
این برنامه با شبکه چهار خانه ای که در فصل دوم بحث شد کار می کند.
در ابتدا به پرکردن چهارخانه هایی که به غذا خوردن، خوابیدن و کار و سرگرمی مربوط است، اقدام کنید.