ماکروویو امواج رادیویی با طول موج کوتاه است که بخشی از طیف الکترو مغناطیس می باشد.
این امواج در تلویزیون، رادار، تلفن همراه، پزشکی برای دیاترمی و در آشپزخانه برای پخت غذا کار برد دارد.
ماکروویو ها مانند نور بوسیله مواد جذب و یا منعکس شده ، فلزات این امواج را منعکس نموده و غیر فلزات مانند شیشه و پلاستیک امواج را از خودعبور میدهند و موادی که در ساختمان آنها آب وجود دارد مانند غذاها و مایعات به آسانی انرژی ماکرو ویو را جذب نموده و آنرا به حرارت تبدیل می کنند.
در اجاقهای ماکرو ویو امواج زمانی ساطع می شود که درب آن بسته باشد و در این زمان نشت امواج از کناره های درب و شیشه اجاق کمتر از میزان توصیه شده استاندارد جهانی میباشد.
اما در صورت تعمیر یا آسیب دیدن اجاق ممکن است نشت اشعه وجود داشته باشد و به اعضایی نظیر چشم و بافت بیضه که به گرما حساسند صدمه بزنند.
حد تماس شغلی برای پرتو های رادیو فرکانس و ماکرو ویو فرکانس-ْGHZ 30-300، به میدان الکتریکی و مغناطیسی و جریانهای القایی به بدن در اثر پرتو گیری بستگی داشته و میزان جذب ویژه (SAR) برای تمام بدن بایستی کمتر از 0.4w/kg باشد.
مخابرات مایکروویو در شبکههای LAN دارای استفاده محدودی هستند.
اگر چه به دلیل توان بیشتر آنها، این سیستمها در شبکههای WAN ترجیح داده میشوند، برخی از مزایای این سیستمها عبارتند از: عرض باند خیلی بالا: در مقایسه با همه تکنولوژیهای بیسیم، سیستمهای ماکروویو دارای بالاترین عرض باند بوده ( به دلیل توان بالای سیستمهای فرستنده) دستیابی به سرعت 100 مگابیت بر ثانیه و بالاتر در این سیستمها امکانپذیر است.
سیگنالهای ارسال شده ، مسافتهای خیلی زیادی را طی میکند: همچنان که قبلاً ذکر شد توان بالای سیگنالها، امکان ارسال آنها به مسافتهای خیلی دور را فراهم مینماید.
اطلاعات ارسال شده را میتوان تا صدها مایل انتقال داد.
ارتباط سیگنالها میتواند بصورت نقطه به نقطه یا broadcast باشد: همانند سایر انواع مخابرات بیسیم، سیگنالها را میتوان دقیقاً در یک مسیر ارتباطی نقطه به نقطه متمرکز نمود یا آنها را از طریق ارتباطات broadcast، به چندین موقعیت جغرافیایی ارسال نمود.
معایب مخابرات ماکروویو مخابرات ماکروویو برای اغلب کاربران، بواسطه معایب زیادی که دارند، گزینه مناسبی نیست، به ویژه چند عیب عمده در این گونه سیستمها استفاده از آن را محدود به گروه خاصی از افراد مینماید برخی از این معایب عبارتند از: تجهیزات مربوطه گران هستند: تجهیزات ارسال و دریافت ماکروویو در مقایسه با سایر انواع تجهیزات ارتباطی بیسیم گران هستند.
یک فرستنده/گیرنده مایکروویو Combo میتواند تا 5هزار دلار هزینه داشته باشد.
سیستمهای مایکروویو ارزانتر نیز وجود دارند اما محدوده تحت پوشش آنها محدود میباشد.
نیاز به خط دید مستقیم: به منظور عملکرد صحیح سیستمهای مخابراتی ماکروویو میبایست بین فرستنده و گیرنده یک خط دید مستقیم وجود داشته باشد.
تضعیف اتمسفریک: همانند سایر تکنولوژیهای بیسیم ( همانند لیزر مادون قرمز)، شرایط جوی(همانند مه، باران و برف) میتوانند تأثیری منفی روی ارسال مایکروویو اطلاعات داشته باشند.
برای مثال یک توفان سهمگین بین فرستنده و گیرنده میتواند سبب قطع ارتباط گردد.
بعلاوه هر چه فرکانس مایکروویو بالاتر باشد زمینه تضعیف بیشتر میگردد.
تأخیر انتشار: یک عیب مهم در سیستمهای ماکروویو ماهوارهای، مسئله تأخیر انتشار است، هنگامی که بین دو ایستگاه زمینی، از ماهواره بعنوان ایستگاه تقویت استفاده گردد، تأخیر انتشار معمولاً قابل توجه میباشد.
ایمنی: از آنجا که پرتوهای ماکروویو بسیار پرقدرت هستند میتواند خطری برای انسان و حیوانات محسوب شود.
در مسیری که بین فرستنده و گیرنده قرار گیرند.
مثلاً اگر دست خود را روی یک اجاق ماکروویو کم مصرف قرار دهید مطمئناً شما را نمی کشد ولی برای شما ضررخواهد داشت.
LAN مایکروویو باند باریک عبارت مایکروویو باند باریک، به معنای استفاده از باند فرکانس رادیویی مایکروویو در یک عرض باند نسبتاً باریک ( برای ارسال سیگنال) میباشد.
تا همین اواخر، همه محصولات LAN مایکروویو باند باریک، از باند مایکروویو دارای مجوز استفاده میکردند، اما اخیراًَ حداقل یکی از شرکتهای سازنده یک محصول LAN را که از باند ISM استفاده مینماید، عرضه نموده است.
حتماً شما دیشهای ماهواره را در بالای ساختمانها در سایتهای بزرگ دیدهاید.
این دیشها اغلب برای برقراری ارتباطات مایکروویو مورد استفاده قرار میگیرند.
ارتباطات مایکروویو از امواج متمرکز و بسیار پرقدرتی برای ارسال سیگنالهای اطلاعات به مسافتهای خیلی دور بهرهگیری مینمایند.
مخابرات مایکروویو از بخش پایینتر فرکانسهای گیگاهرتزی طیف الکترومغناطیسی استفاده میکند، این فرکانسها که بالاتر از فرکانسهای رادیویی هستند، عملکرد و خروجی بهتری را نسبت به سایر انواع ارتباطات بیسیم ارائه میدهند.
دو نوع سیستم ارتباطات مایکروویو دادهای وجود دارند: سیستمهای مایکروویو زمینی و سیستمهای ماهوارهای.
سیستمهای مایکروویو زمینی سیستمهای مایکروویو زمینی، عموماً از آنتنهای سهمی شکلی برای ارسال و دریافت سیگنالها در محدوده پایینتر طیف فرکانسی گیگاهرتزی استفاده مینمایند.
سیگنالها شدیداً متمرکز بوده و مسیر فیزیکی عبور آنها میبایست در یک خط مستقیم باشد.
برجهای رله، بمنظور تقویت سیگنالها مورد استفاده قرار میگیرند.
سیستمهای مایکروویو زمینی عموماً هنگامی مورد استفاده قرار میگیرد که هزینه کابلکشی، عامل بازدارندهای برای توسعه شبکه باشد.
از آنجائی که این سیستمها از کابل استفاده نمیکنند، پیوندهای مایکروویو اغلب برای ارتباط چندین ساختمان به یکدیگر جایی که کابلکشی خیلی گران تمام شده یا نصب آن مشکل یا ممنوع باشد مورد استفاده قرار میگیرد.
برای مثال اگر یک ساختمان در دو طرف جادهای که امکان عبور کابل از رو یا زیر آن جاده میسر نباشد، واقع گردیده باشد از سیستمهای مایکروویو زمینی استفاده میگردد.
از آنجائی که تجهیزات مایکروویو زمینی اغلب از فرکانسهای دارای مجوز استفاده میکنند.
هزینه و زمان اضافی میبایست برای دریافت مجوز پرداخت گردد.
سیستمهای مایکروویو زمینی کوچکتر را میتوان در داخل یک ساختمان نیز مورد استفاده قرار داد.
LANهای مایکروویو دارای توان پایینی هستند و از فرستندههای کوچکی برای برقراری ارتباط با یکدیگر و با هابهای شبکه استفاده مینمایند.
سپس هابها را در قالب یک شبکه کامل میتوان بهم متصل نمود.
سیستمهای مایکروویو زمینی دارای مشخصههای ذیل میباشند: محدوده فرکانسی: اغلب سیستمهای مایکروویو زمینی، سیگنالها را در طیف گیگاهرتزی پایین ( معمولاً در باند 4 تا 6 گیگاهرتز و 21 تا 23 گیگاهرتز) تولید مینمایند.
هزینه: سیستمهای کوتاه برد، نسبتاً ارزان تمام میشوند و تا چند صدمتر را تحت پوشش قرار میدهند.
سیستمهای ارتباطی راه دور معمولاً خیلی گران هستند.
سیستمهای زمینی را میتوان از فراهمآوران این تجهیزات اجاره نمود.
هرچند هزینه اجاره در یک مدت زمان طولانی میتواند گرانتر از خرید یک سیستم تمام شود.
نصب: مشکل نیاز به خط دید مستقیم بین فرستنده و گیرنده در سیستمهای مایکروویو، نصب آنها را دچار مشکل میکند.
آنتنها میبایست در امتداد یک خط مستقیم قرار گیرند.
همچنین از آنجائی که فرآیند ارسال میبایست در یک خط مستقیم انجام گیرد، یافتن سایتهای مناسب برای نصب فرستنده/گیرنده ، یک مشکل قابل توجه به حساب میآید.
در صورتی که تشکیلات شما دارای یک سایت بلند بین دو آنتن باشد میبایست سایت مناسبی را خریداری یا اجاره کنیم.
ظرفیت: با توجه به فرکانس مورد استفاده، ظرفیت میتواند تغییر کند اما نرخ دادهها در محدوده 1تا100 مگابیت بر ثانیه قرار میگیرد.
تضعیف: پدیده تضعیف تحت تأثیر عواملی همچون فرکانس، قدرت سیگنال، اندازه آنتن و شرایط جوی میباشد.
طبعاً در مسافتهای کوتاه تضعیف مسئله قابل توجهی نیست اما باران و مه میتواند اثری منفی روی ارتباطات ماکروویو فرکانس بالا داشته باشد.
EMI :سیگنالهای مایکروویو در مقابل EMI و استراق سمع آسیبپذیر هستند (البته سیگنالهای مایکروویو را بمنظور کاهش استراق سمع)، رمزگذاری مینمایند.
همچنین سیستمهای مایکروویو تحت تأثیر شرایط جوی هستند.
همانطور که گفتیم فرکانس های رادیویی مایکروویو برای ارسال سیگنالهای صوتی، تصویری و دادهای و اجتناب از بروز تداخل بین سیستم ها در یک عرصه جغرافیایی معین، میبایست دارای مجوز باشند.
در کشور آمریکا، سازمان FCC این مجوزها را صادر مینماید.
هر محدوده جغرافیایی، دارای شعاع 28 کیلومتر بوده و میتواند 5مجوز را در برگیرد که هر مجوز، 2فرکانس را تحت پوشش قرار میدهد.
شرکت موتورولا دارای 600 مجوز (1200فرکانس) در باند 18گیگاهرتز میباشد که همه کلان شهرها با جمعیت 30000 نفر یا بیشتر را تحت پوشش قرار میدهد.
همانطور که گفتیم فرکانسهای رادیویی مایکروویو برای ارسال سیگنالهای صوتی، تصویری و دادهای و اجتناب از بروز تداخل بین سیستمها در یک عرصه جغرافیایی معین، میبایست دارای مجوز باشند.
تکنیک باند باریک معمولاً از پیکرهبندی سلولی استفاده مینماید.
سلولهای مجاور از باندهای فرکانسی غیرهمپوشان در داخل باند 18 گیگاهرتز، استفاده مینماید.
در آمریکا از آنجایی که شرکت موتورولا این باند فرکانسی را تحت نظارت دارد این تضمین وجود دارد که شبکه LAN مستقل در مکانهای جغرافیایی نزدیک به هم با یکدیگر تداخل نکند.
بمنظور ایجاد امنیت در مقابل استراق سمع همه سیگنالهای ارسالی میبایست رمزگذاری گردند.
یک مزیت LAN باند باریک دارای مجوز، آن است که برقراری ارتباط عاری از تداخل را تضمین مینماید.
برخلاف طیف بدون مجوز همانند ISM، محدوده طیفی دارای مجوز، به دارنده آن حق قانونی استفاده انحصاری از یک کانال ارتباط دادهای بدون تداخل را میدهد.
کاربران یک شبکه LAN استفادهکننده از باند ISM در معرض خطر بروز تداخل الکترومغناطیسی میباشند.
مزایا و معایب شبکههای RF مزایای شبکههای RF سیستمهای RF استفاده وسیعی در شیکههای LAN کنونی دارند: عدم نیاز به خط دید مستقیم: امواج رادیویی میتوانند به داخل دیوارها و سایر اجسام جامد نفوذ نمایند.
بنابراین بین فرستنده و گیرنده نیازی به خط دید مستقیم نیست.
هزینه پایین: فرستندههای رادیویی از اویل قرن بیستم ظهور یافتند: پی از گذشت صدسال، اکنون فرستندههای رادیویی با کیفیت بالایی را با هزینه نسبتاً پایین میتوان تولید نمود.
انعطافپذیری: برخی از سیستمهای RFLAN، به کامپیوترهای laptop امکان میدهند تا با استفاده از کارتهای شبکه بیسیم در حال حرکت با یکدیگر و با شبکه LAN میزبان ارتباط برقرار نمایند.
معایب شبکههای RF همانند سایر انواع شبکههای بیسیم، شبکههای RF نیز دارای معایب خاص خود هستند.
برخی از این معایب عبارتند از: مستعد بودن در مقابل استراق سمع اطلاعات: از آنجائی که سیستمهای RF در همه جهتها پخش میشوند، هرکس میتواند به آسانی در مسیر سیگنال قرار گرفته، آنرا دریافت نماید.
سیستمهای RF از فرآیند رمزگذاری طیف گسترده استفاده میکنند کمتر در معرض این مشکل قرار دارند.
تداخل رادیویی: همه تجهیزات مکانیکی مجهز به موتورهای الکتریکی، سیگنالهای RF سرگردان (پارازیت) را تولید میکنند.
موتورهای بزرگتر، سیگنالهای RF بزرگتری را تولید میکنند.
این سیگنالهای RF متفرقه ممکن است با سیگنال اصلی اطلاعات تداخل یافته که در صورت بروز این اتفاق، سیگنالهای متفرقه را نویز RF مینامند.
گستره محدود: سیستمهای RF دارای پوشش جغرافیایی شبکههای ماهوارهای نیستند ( اگرچه آنها میتوانند نسبت به شبکههای مادون قرمز، محدوده وسیعتری را تحت پوشش قرار دهند).
بواسطه گستره محدود آنها از این گونه سیستمها عموماً در شبکههای برد کوتاه ( مثلاً از یک PC به یک هاب) میتوان استفاده نمود.
شبکههای LAN طیف گسترده شبکههای طیف گسترده امواج رادیویی طیف گسترده از فرکانسهای رادیویی برای ارسال اطلاعات استفاده میکنند، اما به جای یک فرکانس، بطور همزمان از چندین فرکانس رادیویی بهرهگیری میکند.
دو تکنیک مدولاسیون برای اجرای این فرآیند مورد استفاده قرار میگیرد: مدولاسیون مستقیم فرکانس و تکنیک جهش فرکانس.
مدولاسیون مستقیم فرکانس، معمولترین روش مورد استفاده در این سیستمهاست.
در این تکنیک، دادههای اصلی به اجزاء فرعی بنام chip تقسیم گشته و سپس روی فرکانسهای جداگانهای ارسال میشود.
بمنظور گمراه کردن استراق سمعکنندگان اطلاعات از سیگنالهای کاذب و جعلی نیز میتوان بهرهگیری نمود.
فرستنده و گیرنده هدف هماهنگ گشته بطوری که گیرنده میداند کدام سیگنالها معتبر میباشد.
سپس گیرنده، چیپها را ایزوله نموده، آنها را مجدداً به یکدیگر متصل و اطلاعات کاذب را بدور میاندازد.
هرکسی میتواند در مسیر سیگنال قرار گرفته و آنرا دریافت کند.
اما شناسایی فرکانسهای صحیح، جمعآوری چیپها، آگاهی یافتن از چیپهای معتبر و استخراج پیام کار سادهای نیست.
بنابراین استراقسمع اطلاعات در این سیستمها بسیار مشکل میباشد.
در تکنیک frequency hopping ، فرستنده سریعاً چندین فرکانس از پیش تعیین شده سوئیچ مینماید.
بمنظور عملکرد صحیح این سیستم، فرستنده و گیرنده میبایست کاملاً با یکدیگر همزمان گردند.
بواسطه استفاده از چندین فرکانس ارسال بطور همزمان، عرض باند کانال افزایش مییابد.
فرستنده/ گیرندههای طیف گسترده دارای مشخصات زیر هستند: محدوده فرکانسی: سیستمهای طیف گسترده اصولاً در محدوده فرکانسهای بدون مجوز عمل مینمایند.
در ایالات متحده آمریکا، دستگاههای ارتباطی دارای ۹۰۲ تا ۹۲۸ مگاهرتز دارای استفاده بیشتری بوده اما گیرندههای ۲.۴ گیگاهرتز نیز وجود دارند.
هزینه: اگرچه هزینه، وابسته به نوع تجهیزاتی است که شما انتخاب میکنید.
با این وجود این سیستمها نسبتاً ارزان میباشند.
( در مقایسه با سایر رسانههای بیسیم).
نصب: با توجه به نوع تجهیزاتی که مورد استفاده قرار میگیرند، فرآیند نصب ممکن است ساده یا نسبتاً پیچیده باشند.
ظرفیت: عمومیترین سیستمها( سیستمهای ۹۰۰ مگاهرتزی) دارای نرخ ارسال دادهای ۲ تا ۶ مگابیت بر ثانیه هستند، اما سیستمهایی که در طیف گیگاهرتزی عمل مینمایند.
نرخ ارسال دادههای بالاتری را میسر میسازند.
تضعیف: میزان تضعیف وابسته به فرکانس و توان سیگنال میباشد.
از آنجائی که سیستمهای ارسال طیف گسترده دارای توان پایینی هستند ( سیگنال ضعیفتر) بنابراین معمولاً در معرض تضعیف بالایی قرار دارند.
EMI: مصونیت در مقابل EMI در اینگونه سیستمها پایین بوده اما از آنجائی که امواج طیف گسترده از فرکانسهای مختلفی استفاده مینمایند، بروز تداخل در فرکانسهای مختلف سبب تخریب سیگنال میگردد.
میزان آسیبپذیری در مقابل استراقسمع اطلاعات نیز پایین میباشد.
-امواج رادیویی Radio frequency : امواج رادیویی مسافت های زیادی را طی می کند و به راحتی در ساختمانها نفوذ می کنند لذا هم برای ارتباط درونی (داخل ساختمان) و هم برای ارتباط بیرونی به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرند خواص امواج رادیویی به فرکانس بستگی دارد، در فرکانس های پائین امواج رادیویی از موانع عبور می کند، اما قدرت آن با فاصله گرفتن از منبع کاهش می یابد، در فرکانس های بالا امواج تمایل دارند در خط مستقیم حرکت کنند و با برخورد موانع منعکس می شوند .
فرکانس امواج رادیویی بکار رفته در شبکه های بی سیم، بین محدوده 10 کیلوهرتز تا چند گیگا هرتز قرار می گیرند امواج رادیویی چند سویه هستند یعنی به خودی خود در تمام جهات منتشر می شوند اما می توان به کمک آنتن های ویژه جهت امواج رادیویی را محدود به یک سمت خاص نمود.
انتشار امواج رادیویی بسیار زیاد است ضمن آنکه می توان به کمک دستگاههای فرستنده گیرنده (Transcervice) رادیویی این امواج را برای ارسال به نقاط دوری تقویت کرد.
سرعت انتقال داده ها در سیستم های رادیویی بین 1 تا 11 مگابیت بر ثانیه است.
سیستم رادیویی می تواند در سیستم های شبکه ای سیار Mobile نیز مورد استفاده قرار گیرد ارتباطات در این محدوده نیاز به مجوز ندارند.
2- مایکروویو Microwave : در بالای 100 مگاهرتز امواج خط مستقیم را طی می کنند و لذا به سختی کانونی می شوند با متمرکز کردن تمام انرژی ها در یک پرتو کوچک توسط آنتن سهموی (مانند دیش تلویزیون ماهواره) نسبت سیگنال به اختلال بیشتر خواهد شد، اما آنتن های فرستنده و گیرنده ، باید دقیقاً با یکدیگر تنظیم شده باشند.
علاوه بر این، این جهت یابی موجب می شود که چند فرستنده ای که در یک ردیف قرار دارند بدون تداخل با چندین گیرنده ای که در ردیف دیگر قرار دارند ارتباط برقرار می کنند.
نوع دیگر شبکه های بی سیم از امواج رادیویی در باند فرکانس مایکروویو برای محیط انتقال استفاده می کنند.
امواج مایکروویو برخلاف امواج رادیویی فقط در یک جهت منتشر می شوند این امواج در برابر تداخل حاصل از فعالیتهای الکتریکی اتمسفری نظیر رعد و برق بسیار حساس هستند در سیستم های مایکروویو نیز همانند امواج رادیویی سرعت انتقال داده به فرکانس سیگنال بستگی دارد و در ناحیه ای بین 1 تا 10 مگابیت بر ثانیه قرار می گیرد.
فرکانس سیگنال در سیستم های مایکروویو بین 4 تا 14 گیگاهرتز می باشد.
سیستم های مایکروویو به دو صورت مورد استفاده قرار می گیرند.
سیستم های زمینی و سیستم های ماهواره ای سیستم های مایکروویو زمینی از آنتن های بشقابی دو طرفه برای رله امواج استفاده می کنند و باید دارای مجوز باشند.
سیستم های ماهواره ای مایکروویو از طیف فرکانس باند کوتاه استفاده کرده و برای رله آنها از ماهواره ها کمک گرفته می شود.
تضعیف در سیستم ملی رادیویی و مایکروویو نیز وجود دارد.
در این سیستم ها تضعیف به اندازه آنتن و فرکانس بستگی دارد.
عوارض سوء امواج الکترومغناطیسی در شرایط نامناسب محیطی سلامت افراد را تهدید میکند ایران اکونومیست:بنا برتحقیقات انجام شده اثر سوء امواج الکترومغناطیسی همچون امواج گوشی همراه به تنهایی دربدن بروز نمیکند بلکه هرگاه این امواج توام با فاکتورهای نامناسب محیطی مانند آلودگی هوا و استرس باشد، تهدید کننده سلامت افراد خواهد بود.
دکتر بهرام بلوری، متخصص بیوفیزیک پزشکی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران، ضمن بیان این مطلب در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران واحد علوم پزشکی ایران، گفت: تا کنون تحقیقات متعددی بر روی آثار سوء امواج الکترومغناطیسی انجام شده و نتایج متنوع و متفاوتی نیز ارائه شده است، اما آنچه از تمام این نتایج به دست آمده، بروز اثرات سوء امواج درصورت توأم بودن آنها با شرایط نامناسب محیطی است.
ویدر این باره توضیح داد: بهعنوان مثال مجاورت با کابلهای برقشهری، استفاده از گوشی همراه و ماکرویو به تنهایی خطری برای سلامت نیست اما درصورتی که افراد درکنار این امواج در محیط آلوده صوتی، هوایی و شیمیایی نیز قرار گیرند و از فشارهای روحی هم رنج ببرند، قطعا در خطر ابتلا به بیماریهایی مانند سرطان و ضعف سیستم ایمنی قرارخواهند داشت.
عوارض همراهی تلفن همراه : همه چیز برای تلفن همراه ازسال 1984 شروع شد.
پدیده ای که طی دو دهه اخیر استفاده از آن به سرعت رواج یافته است، به طوری که هم اکنون یک میلیارد و 600 هزار مشترک تلفن همراه در جهان وجود دارد.
در این زمینه یک گزارش مربوط به دفتر آماراتی دیه اروپا نرخ نفوذ تلفن همراه در سوئد را 98، ایتالیا 96، چک 95، آلمان 5/78 و فرانسه 9/96درصد اعلام کرده است .
استفاده از این وسیله ارتباطی در ایران نیز اگر چه مدت نسبتاً کوتاهی از آن می گذرد در طی این سال ها به سرعت گسترش یافته و در حال حاضر بالغ بر 4 میلیون و 136 هزار و 924 مشترک از تلفن همراه استفاده می کنند که این رقم تا پایان سال جاری به حدود 9 میلیون مشترک خواهد رسید که البته به این ارقام باید مشترکین تلفن های همراه اعتباری را نیز اضافه کرد .
استفاده از این نوع تلفن درحالی روزبه روز توسعه می یابد که مطالعات انجام شده نشان داده است که استفاده درازمدت از تلفن همراه و یا قرار گرفتن در معرض امواج آنتن های تقویت کننده اثرات مخربی را برسلامت انسان برجای می گذارد .
ناگفته نماند: تلفن همراه دستگاهی است که ازطریق ارسال و دریافت امواج رادیویی ، در حدفاصل امواج رادیویی معمولی وامواج ماکرویو، ارتباطات را بین دو طرف برقرار می سازد .
البته به این نکته باید توجه داشت که به خدمت گرفتن چنین تکنولوژی بی تردید اثرات ناخوشایندی را نیز ممکن است به همراه داشته باشد؛ چنانکه براساس شواهد موجود امواج رادیویی می تواند موجب بروز تغییراتی در سلول های موجودات زنده شود .
بررسی ها همچنین نشان داده است.
بروز تشعشعات ناشی از بکارگیری تلفن همراه سبب ایجاد نوعی حالت بیماری در موش ها شده است؛ با این حال هنوز هیچ مدرک قطعی مبنی براینکه تلفن همراه می تواند یک تهدید جدی برای سلامت انسان باشد، بدست نیامده است.
هر چند مدرکی در مورد بی خطر بودن این پدیده نیز وجود ندارد .
بهرحال در گزارش زیر بی مناسبت ندیدیم نگاهی داشته باشیم به آنچه که تاکنون در زمینه اثرات زیانبار استفاده از تلفن همراه منتشر شده است .
خطر ابتلاء به تومورهای مغزو گوش : براساس مطالعه جدید محققان علوم پزشکی در سوئد، استفاده درازمدت از تلفنهای همراه، خطر ابتلا به تومورهای مغزی را افزایش می دهد .
محققان با بررسی پرونده دوهزارودویست بیمار سرطانی و مقایسه آنها با گروهی از افراد سالم دریافته اند که نهصدوپنج نفر از بیماران سرطانی که بین 20 تا 80 سال داشته اند و دچار تومورهای بدخیم مغزی بوده اند، به مدت طولانی ازتلفن همراه استفاده کرده اند .
مطالعه محققان نشان می دهد که میزان استفاده تلفن همراه در این بیماران بالاتر ازدوهزار ساعت بوده است .
دانشمندان دریافته اند که بسیاری از آنان پیش از بیست سالگی از تلفن های همراه استفاده کرده بودند .
"دکتر کیل مایلد" سرپرست این گروه از محققان می گوید:مطالعات صورت گرفته نشان می دهد استفاده کنندگان از تلفنهای همراه، دویست و چهل برابر بیشتر از دیگران به تومورهای مغزی مبتلامی شوند .
دکتر اشرفی متخصص مغزواعصاب در مورد اثرات مخرب تلفن های همراه می گوید: مطالعات انجام شده در کشورهای پیشرفته نشان می دهد که تشعشعات تلفن همراه تأثیرات نامطلوبی برروی کاربران می گذارد .
آخرین بررسی ها نشان می دهد که پرتوهای ساطع شده از تلفن همراه می تواند باعث تغییراتی در الگوی خواب کاربر شود، این امواج به طور چشمگیری فعالیت مغزی را در مراحل اولیه خواب افزایش می دهد .
براساس این بررسیها، قرار گرفتن در معرض تشعشعات الکترومغناطیسی تلفن همراه می تواند میزان هورمون "ملاتونین" را که ارتباط مستقیم با سیستم خواب و بیداری افراد دارد، کاهش دهد .
در این بررسی ها آمده است که صحبت با تلفن همراه 30 دقیقه پیش از خواب، در صورتی که گفت وگوی خوشحال کننده و مهیجی نباشد، می تواند سیستم خواب افراد را تحت تأثیر قرار دهد.
وی می افزاید: تحقیقات انجام شده دیگری نشان می دهد که استفاده از تلفن های همراه باعث بیماری آلزایمر می شود و پرخاشگری و عصبی شدن از دیگر عوارض استفاده از این تلفنها است .
برخی مطالعات نیز بیانگر این است که "اکوستیک نوروما" که یک تومور خوش خیم اعصاب گوش است، در اثر استفاده از تلفن های همراه افزایش می یابد .
همچنین این مطالعه از وجود تورم عصب شنوایی در افرادی که از این نوع تلفن استفاده می کنند نیز خبر داده است .
در همین زمینه یک تحقیق انجام شده در سوئد نشان می دهد که استفاده از گوشی های همراه به مدت 10 سال و یا بیشتر، احتمال خطر ایجاد تومور در گوش را 4 برابر افزایش می دهد.
نتایج این پژوهش که برروی 750 نفر انجام گرفته است، بیانگر آن است که خطر "آکوستیک نوروما" که یک غده خوش خیم در اعصاب بخش شنوایی است، در آن سمت از سر بیماران که با گوشی همراه تماس داشته 9/3 برابر افزایش پیدا کرده، اما هیچ گونه خطری سمت دیگر سر آنها را تهدید نکرده است .
آخرین داده های بدست آمده ازبریتانیا، دانمارک، فنلاند، نروژ و سوئد می گوید: خطر ابتلا به سرطان غده عصبی آکوستیک در نخستین دهه استفاده از تلفن همراه در حد پائینی است اما احتمال ابتلا با استفاده از تلفن همراه در دوره های طولانی تر بیشتر می شود .
ناباروری دکتر فرهادی متخصص زنان و زایمان در مورد عوارض استفاده از تلفن همراه در ناباروری می گوید: چند سالی است که گفته می شود امواج الکترومغناطیس باعث ناباروری می شود و آزمایش های انجام شده برروی نمونه های حیوانی نشان داده که براثر این امواج تغییراتی در باروری مشاهده شده است گروهی از دانشمندان ایتالیایی بچه موشهای آزمایشگاهی ماده را در معرض امواج الکترومغناطیسی قرار دادند و مشاهده کردند که تنها تخمدان یک سوم از این موشها به طور طبیعی رشد کرده است.
درحالی که این میزان در موشهایی که تحت تأثیر امواج قرار نداشتند به 80درصد می رسید .
نتیجه این بررسیها نشان داد که دانشمندان برای رسیدن به نتیجه قاطع در مورد تأثیر امواج برباروری به آزمایشات بیشتری نیاز دارند،اما آزمایشی که برروی موشهای نر انجام شد، نشان داد موشهایی که در معرض امواج الکترومغناطیس بوده اند با کاهش سلول های جنسی مواجه شده اند که این مورد می تواند منجر به کاهش تولید اسپرم شود .
وی می افزاید: در مورد انسان، فاکتورهای متعددی در ناباروری دخیل هستند، بنابراین با دانش کنونی نمی توان به صراحت اظهارنظر کرد که امواج الکترومغناطیس ناشی از تلفن همراه، کامپیوتر و بسیاری دیگر از لوازم الکترونیکی برروی ناباروری تأثیرگذارند یا نه .
اما نتایج یک تحقیق در سنگاپور نشان می دهد افرادی که به مناسبت شغل خود بیشتر در معرض امواج الکترومغناطیس قرار دارند، مانند مهندسان و افرادی که به طور مرتب با کامپیوتر سروکار دارند، در مقایسه با کارگران خدماتی، احتمال ناباروری بیشتری دارند که این امر ممکن است به دلیل تأثیر سوء امواج باشد.
البته هنوز شواهد محکمی از مضر بودن امواج الکترومغناطیس ساطع شده از رایانه ها وجود ندارد و پژوهشگران معتقدند میدانهای الکترومغناطیس به خصوص در مانیتورهای جدید و پیشرفته سلامتی افراد را با خطر مواجه نخواهد ساخت.
در همین خصوص گروهی ازمحققان انگلیسی نیز به تازگی اعلام کرده اند هیچ ارتباطی بین امواج الکترومغناطیس و ناباروری وجود ندارد .
سرطان خون گفته می شود تشعشعات تلفن همراه بخصوص در اطفال ممکن است احتمال ابتلا به سرطان خون را بالا ببرد .
یک پژوهشگر سوئدی که برروی امکان دیگری از صدمه رساندن تلفن های همراه به بدن مطالعه می کند پس از بررسی برروی ویژگی های سلول قرمز خون به یافته های جدیدی رسیده است که نشان از امکان بروز خطر برای بدن دارد .
به گفته وی؛ این نتایج از اهمیت زیادی برخوردار هستند و نشان می دهند که استفاده از تلفن همراه نظم قرارگیری سلولهای قرمز را مختل می کند .
چندی پیش نیز دانشمندان اعلام کردند تشعشعات تلفن همراه برروی سلامت سلولهای خون اثر مطلوبی ندارد، ازسوی دیگر، کارشناسان تلفن های همراه براین باورند که ادعای دانشمندان هنوز در حد تئوری است و آنان برای اثبات ادعای خود دلیل و مدرک کافی ندارند .
این درحالی است که برخی ازپژوهشگران معتقدند با وجود آنکه امواج رادیویی در مواردی خطرناک و مخرب اند، اما تشعشعات ناشی از گوشی همراه بسیار ضعیف است و توانایی اثرگذاری نامطلوب برروی سلولهای خونی را ندارد.
از همین رو، اغلب دانشمندان انجام تحقیقات بیشتر را به منظور یافتن پاسخ قطعی در این مورد ضروری می دانند .
البته برخی دانشمندان وجود رابطه میان انواعی از میدان های الکترومغناطیسی و سرطان خون در کودکان را تائید کرده و می گویند کابلها و دکل های برق فشارقوی نیز می تواند عامل ابتلا به سرطان خون در کودکان باشد یک پژوهش صورت گرفته در انگلستان، حدود 29 هزار نفر از افرادی را که قبل از 15 سالگی به سرطان مبتلا شده اند با گروهی که از لحاظ جنسیت و تاریخ و منطقه تولد با افراد مبتلا به سرطان مشابهت داشته اند، مورد مقایسه قرار داده است .
نتایج این تحقیق که براساس آن، افراد ساکن در محدوده یک کیلومتری خطوط برق 275 و 400 کیلو ولت، مورد بررسی قرار گرفتند؛ نشان داده است کودکانی که در محدوده 200 متری خطوط برق زندگی می کنند، امکان ابتلا به سرطان خون در آنها 69 درصد بیش از کودکانی است که در فاصله بیش ا ز 600 متری خطوط برق سکونت دارند .
براساس این گزارش؛ کودکانی که در محدوده 200 تا 600 متری خطوط برق هستند، نسبت به کودکانی که در فاصله بیش از 600 متری خطوط برق زندگی می کنند، 23 درصد بیشتر در معرض ابتلاء به سرطان خون هستند .
تلفن همراه و خطر تصادف : بررسیهای انجام شده همچنین نشان داده است خطر تصادف به هنگام استفاده از تلفن همراه در حین رانندگی چهاربرابر است .
در این زمینه انگلستان استفاده از تلفن همراه را به هنگام رانندگی ممنوع کرده اما استفاده از گوشی های مخصوصی که دست را آزاد می گذارند، مانعی ندارد، با این وجود محققان ثابت کرده اند که حتی استفاده از تلفن هایی که دست را آزاد می گذارند نیز به هنگام رانندگی باید ممنوع اعلام شود چرا که استفاده از تلفن همراه 10 دقیقه پیش از تصادف به چهاربرابر شدن خطر تصادف ارتباط داشته است .
در همین زمینه چندی قبل نیز معاون انتظامی و رانندگی تهران بزرگ از جریمه رانندگان متخلفی که در حین رانندگی با تلفن همراه صحبتی می کنند خبر داده و افزود: طی چند ماه گذشته 11 هزار و 273 راننده به دلیل مکالمه با تلفن همراه در حین رانندگی جریمه شده اند .
عوارض تلفن های همراه در کودکان : دکتر باوریان در مورد استفاده کودکان از تلفن همراه می گوید:متأسفانه در جامعه ما استفاده از تلفن همراه حتی در میان بچه های مدارس ابتدایی هم در حال گسترش است و این درحالی است که تلفن همراه یک تکنولوژی جدید است و هنوز در مورد عوارض احتمالی استفاده طولانی مدت آن اطلاعاتی دردست نیست، لذا باید والدین بیشتر مراقب فرزندان خود باشند .
وی که پزشک متخصص کودکان است، می افزاید: چنانچه خطری وجود داشته باشد، بچه ها بیشتر از بزرگترها در معرض آن هستند، زیرا مغز آنها کوچکتر است و نسبت به افراد بالغ، سالهای بیشتری در تماس با تلفن همراه قرار خواهند گرفت.
به همین دلیل، رعایت نکات ایمنی در کودکان از اهمیت ویژه ای برخوردار است .
وی تأکید می کند: اگر والدین نمی توانند فرزندان خود رامتقاعد کنند که از تلفن همراه استفاده نکنند می توانند به روشهای دیگری خطرات احتمالی ناشی از کاربرد تلفن همراه را کاهش دهند که این روشها عبارتنداز : استفاده از تلفن های همراه کم خطر یکی از روشها برای کاهش خطرات احتمالی تلفن همراه استفاده از تلفن هایی است که امواج ضعیفی ساطع می کنند.
امواج خروجی گوشی با واحد سرعت جذب انرژی خاص یا SAR قابل ارزیابی است که براساس میزان انرژی (برحسب وات) که توسط یک کیلو از بافت بدن جذب می شود، اندازه گیری می شود .
استفاده از "هندزفری" : در آخرین مطالعه ای که برروی هندزفری انجام شد دانشمندان اعلام کردند که استفاده از این وسیله، واقعاً می تواند موجب کاهش تماس و مواجهه با تشعشعات تلفن همراه شود .
پیش از این انجمن مصرف کنندگان تلفن همراه اعلام کرده بود که هندزفری احتمالاً قادر به کاهش خطرات ناشی از تلفن همراه نیست ولی با توجه به یافته های اخیر، این ادعاها رد شده اند با این حال نباید فراموش کرد که گوشی تلفن همراه در صورتیکه در جیب گذاشته شود و یا به کمر بسته شود می تواند امواج را به داخل بدن منتقل کند .
کیت های بی سیمی در این کیت ها، بین دستگاه تلفن همراه و وسیله ایی که در گوش قرار می گیرد، سیمی قرار ندارد و سیگنالها توسط امواج رادیویی با موج کوتاه به داخل گوش منتقل می شوند، اثرات تکنولوژی بی سیمی برروی سلامتی انسان هنوز شناخته نشده اند ولی میزان انرژی مورد نیاز جهت ایجاد چنین موج کوتاهی، کمتر از میزانی است که توسط دستگاههای سیم دار تولید می شود .
محافظهای اشعه جنس این محافظها بسیار شبیه موادی است که امواج ساطع شده از دستگاههای مایکرویو گرم کننده غذا را جذب می کند.
این محافظها، تشعشعات را کاهش می دهند .
آداب مکالمه با تلفن همراه اگر چه تلفن همراه وسیله ای قابل استفاده در همه موقعیت هاست، اما به نظر می رسد بکارگیری آن می بایست در چارچوب و رعایت آدابی چند باشد تا بدین ترتیب بتوان از این تکنولوژی که امروزه به نوعی جزیی از شخصیت انسان ها در رفتار با یکدیگر شده است، به صورت بهینه بهره گرفت .
در این زمینه "یونیسف" در گفتگویی با یک آموزگار آداب مکالمه تلفنِ همراه نکاتی را مطرح کرده است که رعایت آنها می تواند تأثیرات مثبتی را در اطرافیان برانگیزد که در ذیل به آن اشاره می کنیم .
وقتی در جلسه، دادگاه، رستوران ، یا سایر مکانهای شلوغ هستید، تلفن خود را روی حالت پیغام گیر بگذارید تا پیغام ها را ضبط کند .
اگر در طول یک جلسه یا موقعیت مشابهی باید با تلفن همراه صحبت کنید، عذرخواهی کنید و جای خلوتی برای حرف زدن پیدا کنید .
وقتی در حضور دیگران حرف می زنید باعصبانیت حرف نزنید، مکالماتی که احتمالاً احساسی هستند باید در جایی انجام شوند که مزاحم آرامش دیگران نباشد .
وقتی درباره مسائل یا برخی موضوعات خصوصی یا کاری بحث می کنید با احتیاط حرف بزنید.
هیچوقت معلوم نیست چه کسانی صدای شما را می شوند .
اگر برایتان مقدور نیست که تلفنتان در دسترس نباشد، از سیستم هایی استفاده کنید که به شما اجازه می دهد بدون آنکه مزاحمتی فراهم کنید، دردسترس باشید.
در مکانهایی مانند سینما یا اماکن مذهبی، سیستم لرزشی، بدون ایجاد مزاحمت برای دیگران، شما را از برقراری تماس آگاه می کند.
خیلی از تلفن های بی سیم، دکمه ای برای خاموش کردن صدای زنگ دارند که از ایجاد مزاحمت جلوگیری می کند از سرویس مخابره متن استفاده کنید.
این سرویس سریع و بی صدا در حال حاضر به طور گسترده در حوزه مشاغل کاربرد پیدا کرده و موجب حفظ جریان مبادله اخبار و طلاعات می شود بدون آنکه نیازی به جواب دادن تلفن یا گوش کردن به پیغام گیر باشد .
افرادی را که در حضور شما هستند باید به تلفن هایی که می خواهید بزنید یا می خواهید جواب بدهید، ارجع بشمارید.
اگر منتظر تلفنی هستید که امکان به تعویق انداختن آن وجود ندارد، به موقع به اطرافیان خود اطلاع بدهید و وقتی تلفن زنگ زد، عذرخواهی کنید .