مقدمه : اولین چراغ از چلچراغ انتظار آیاتی که در قرآن کریم از طرف خداوند بزرگ به وسیله رسول اکرم (ص) به ما رسیده از منبع علم خدایی سرچشمه گرفته است .
یکی از بشارتهایی که در قرآن مجید آمده است مسأله قیام جهانی حضرت بقیته الله (ارواحنا الفداء) و سیطره عدل و داد در عالم ( بعد از پر شدن آن از ظلم و جور ) است ، عدالت در حکومت حضرت مهدی (ع) طبق نص صریح آیات قرآن و تفاسیر رسیده است از اهل بیت عصمت و طهارت (ع) پس از پر شدن عالم از ظلم و جور ، قسط و عدل بر آن حاکمیت خواهد یافت .
نشانه های پیدایش این حکومت : دومین چراغ از چلچراغ انتظار : آیه شریفه 53 از سوره آل فصّلت : ممکن است نشانه های آفاقی همان صیحه آسمانی باشد و منظور از آیات انفسی همان رعب و ترس باشد که در دلها جای می گیرد .
علائم و نشانه هایی که برای بشر تمام مجهولات را از بین ببرد و پرده از روی حقایق و ملکوت عالم بردارد در صحنه گیتی دیده نشده است اما با توجه به اینکه خداوند خلف وعده نخواهد فرمود و این کار باید بشود ، غیر از قیام آخرین نماینده و سفیر اعظم او یعنی حضرت بقیه الله ( روحنا و ارواحنا له الفداء ) نشانه دیگری نخواهد بود .
سومین چراغ از چلچراغ انتظار : آیه شریفه 156 از سوره بقره : محمد بن مسلم از امام صادق (ع) روایت می کند که پیش از قیام مهدی ما (ع) مردم به انواع بلا ها مبتلا می شوند .
موفقیت با صابران است .
بنابر این نشانه های قبل از ظهور در این روایت عبارت است از : وحشت و اظطرابی که در حال حاظر در میان بعضی از کشور های اسلامی دیده می شود .
گرسنگی و قحطی که در بعضی از کشورهای جهان مشهود است ( به طور متوسط روزانه چند صد هزار تن از گرسنگی می میرند مانند برخی از قسمتهای آفریقا و هندوستان ) فساد در تجارت و بازرگانی و کمبود درآمد بعضی از اقشار جامعه تلفان جانی ( مانند تلفات در جنگ ایران و عراق ) و نقصان زراعت و میوه جات ناشی از آفات و کمی برکت آنها اکنون به اصل روایت که امام صادق (ع) نقل کرده اند توجه فرمایید : چهارمین و پنجمین چراغ از چلچراغ انتظار : آیه شریفه 7 از سوره آل عمران : عن محمد بن مسلم عن ابی عبدالله جعفر بن محمد (ع) أنه قال إن قدام قیام القائم علامات بلوی من الله تعالی اعباده المومنین قلت و ما هی قال ذلک قول الله عزوجل « و لنبلونکم بشیءٍ من الخوف و الجوع و نقص من الاموال و الانفس و الثمرات و بشر الصابرین » قال لنبلونکم (یعنی المؤمنین ) بشیء من الخوف من ملوک بنی فلان فی آخِرِ سلطانهم (والجوع)بغلاءِ اسعارهم( ونقص من الاموال ) فساد التجارات و قله الفضل فیها ( و الانفس) قال موت ذریغٌ (والثمرات) قله ریع ما یزرع و قله برکه الثمار ( و بشر الصابرین )عند ذلک بخروج القائم (ع) ثم قال لی یا محمد هذا تأویله انَّ الله عزوجل یقول « و مایعلم تأویله الاّ الله و الراسخون فی العلم » محمد بن مسلم نقل کرده است که امام صادق (ع) فرموده اند : پیش از قیام قائم نشانه هایی است جهت آزمایش از جانب خداوند نسبت به بندگان مؤمنش .
عرض کردم : آنها چیست : فرمودند : آن ، گفتار خداوند عزوجل است که فرموده است : «ولنبلونکم » یعنی هر آینه بیازماییم شما مومنان را « بشیءٍ من الخوف » به مقداری و چیزی از ترس از ملوک بنی فلان (بنی عباس) در پایان زمام داریشان و «الجوع» و گرسنگی به خاطر بالا بودن قیمتها «و نقص من الاموال » و کاستی از مالها و فساد تجارتها « و الانفس » و جان ها ( مرگ سریع ) « والثمرات » و محصولات ( کم شدن کشاورزی ) و کمبود برکت محصولات « و بشر الصابرین » بشارت ده صابران را در چنین وقت به خروج قائم (ع) سپس به من فرمود : ای محمد !
این است تأویل حکم خداوند عزوجل که می فرماید : « و مایعلم تأویله ....» نمی داند تأویل قرآن را جز خداوند وپایدارانش در دانش .
ششمین چراغ از چلچراغ انتظار : آیه شریفه37 از سوره انعام : در تفسیر این آیه به چند نشانه از نشانه های ظهور حضرت ولی عصر (ع) اشاره شده است که عبارتست از : خروج دابّه الارض دجال نزول عیسی بن مریم (ع) طلوع خورشید از مغرب ابی الجالود می گوید : امام باقر (ع) در تفسیر آیه « انَّ اللهَ قادِرٌ الخ » فرمودند : زود است که در آخر الزمان آیات و نشانه هایی از قدرت خداوند می بینی : 1-دابّه الارض ( که منظور تشریف فرمایی حضرت امیر المؤمنین (ع) در رجعت و با حضرت بقیه الله روحی له الفداء است ) 2-دجّال 3-نزول عیسی بن مریم (ع) از آسمان 4-طلوع خورشید از مغرب هفتمین چراغ از چلچراغ انتظار : آیه شریفه65 از سوره انعام : در این آیه به بعضی از علائم ظهور اشاره شده است : 1- خروج دجّال 2- صیحه آسمانی 3- خسف و فرو رفتن در زمین «بیداء» .
گویا مقصود لشکر سفیانی باشد .
4-اختلاف مردم در دین و طعن و شتم یکدیگر و کشتار بعضی به وسیله افراد دیگر ( در حالتی که همه آنها خودشان را مسلمان می دانند ) امام باقر (ع) فرمودند : آن دجال و صیحه است ( عذاب آسمانی و از بالا ) و مراد از « او من تحت ارجلیکم » عبارت از خسف و فرورفتگی زمین است و مراد از « او یلبسکم شیعاً » اختلاف در دین و طعن به یکدیگر زدن است و منظور از «یذیق بعضکم بأس بعض » کشتن بعضتان است بعضی دگر را ، و تمام این حوادث در میان اهل قبله و مسلمان به وقوع می پیوندد .
هشتمین چراغ از چلچراغ انتظار : آیه شریفه51 از سوره یونس : از امام باقر (ع) نقل شده است که فرمودند : مراد از عذاب در این آیه بلاهایی است که در آخر الزمان بر مردم نازل می شود .
نهمین چراغ از چلچراغ انتظار : آیه شریفه50 از سوره سباء : امام باقر (ع) در تفسیر این آیه شریفه نقل کرده اند که در مقدمه قیام جهانی حضرت مهدی (ع) صیحه ای از آسمان بلند می شود که همه مردم این صدا را می شنوند و در زمین بیداء لشکریان سفیانی در زمین فرو خواهند رفت که جمعیت آنها حدود سیصد هزار نفر است .
دهمین چراغ از چلچراغ انتظار : آیه شریفه 1 از سوره معارج : از حضرت باقر (ع) در رابطه با این آیه مبارکه سؤال کردند که منظور از این عذاب چیست ؟
آن حضرت فرمودند : عذاب در اینجا آتشی است که از طرف مغرب شعله ور می شد و پادشاهی آن را رهبری می کند و تمام خانه های بنی امیه و همه غاصبان حقوق اهل بیت را آتش می زدند و مخصوصاً از بنی امیه آثاری باقی نخواهد گذاشت و اوست مهدی آل محمد(ع) علامه مجلسی می فرماید : این جریان یا از علائم ظهور است و یا در وقت ظهور واقع می شود .
در قرآن کریم ، درباره مسائل آینده دوران ، و حوادث آخر الزمان ،و استیلای خوبی و خوبان بر جهان ، و حکومت یافتن صالحان گاه با اشاره و گاه بتصریح سخن گفته شده است .
اینک در ذیل به آیاتی می پردازیم که در آنها راجع به مهدی و آخر الزّمان و ظهور « طلعت رشیده » و « دولت کریمه » تصریح شده است : یازدهمین چراغ از چلچراغ انتظار : آیه شریفه 105 از سوره انبیاء : شیخ طبرسی در حدیثی از امام محمد باقر (ع) نقل می کند که آن حضرت فرمودند: « اگر از عمر دنیا باقی نماند مگر یک روز ، خداوند همان یک روز را آنقدر دراز کند تا مردی صالح ، از اهل بیت من برانگیزد ، و او جهان را ، همانگونه که از جور و ستم لبریز شده باشد ، از داد و دادگری لبریز سازد دوازدهمین چراغ از چلچراغ انتظار : آیه شریفه 5 از سوره قصص : طبق بیان امام علی بن ابیطالب (ع) در نهج البلاغه این آیه ناظر به مستظعفان شیعه و پیروان راه حق است که سرانجام جهان از آن شایستگان ایشان خواهد شد.
سیزدهمین چراغ از چلچراغ انتظار : آیه شریفه 54 از سوره مائده : علی بن ابراهیم در تفسیر این آیه می نویسد : این آیه درباره قائم و اصحاب اونازل شده است همانان که در راه خدا جهاد کنند ، و از هیچ چیز پروا ندارند .
چهاردهمین چراغ از چلچراغ انتظار : آیه شریفه 56 از سوره نور : شیخ طبرسی درباره این آیه می گوید : چون گسترش دین در سراسر زمین و جهانگیر شدن آیین از گذشته تا کنون پدیدار نگشته است پس به یقین این امر در آینده خواهد بود .
چه این جهانگیری دین و آئین ، وعده خدایی است طبق آیه و وعده خدایی خلف بردار نیست و خلف نخواهد گشت .
پانزدهمین چراغ از چلچراغ انتظار : آیه شریفه 33 از سوره توبه : رشید الدین میبدی در تفسیر « کشف الاسرار » در شرح این آیه می گوید : رسول در این آیه محمد است .
هدی هدایت ، قرآن و ایمان است .
و دین حق اسلام است .
خدا این دین را بر دیگر ادیان برتری دهد چنانکه دینی نماند مگر اینکه اسلام بر آن غالب آید و این امر بعد از این خواهد شد و هنوز نشده است .
و قیامت نخواهد آمد مگر اینکه این کار بشود .
ابو سعید خدری نیز روایت کرده است که پیامبر اکرم (ص) از بلائی یاد فرمود که به این امت رسد تا به آنجا که از بسیاری ظلم و ستم کس برای خویش پناهی نیابد .
چون چنین شود خداوند مردی از خاندان مرا برانگیزد و به دست او زمین را از عدل و قسط پر کند ، آنسان که از ستم آکنده باشد .
همه ساکنان آسمان و همه ساکنان زمین از او خرسند باشند .
در روزگار او قطره ای باران در آسمان نباشد مگر اینکه بر زمین فرو بارد و گیاهی در زمین نباشد مگر اینکه بروید .
چنان روزگاری خوش و با برکت پدید آید که کسان آرزو کنند ، کاش مردگانشان زنده شوندو به این جهان باز گردند ...
شانزدهمین چراغ از چلچراغ انتظار : آیه شریفه 114 از سوره بقره : رشید الدین میبدی در شرح این آیه می گوید : ترسایان راست در این جهان رسوایی و خورای و ننگ اگر ذِمّی بود گِزْیَت و اگر حربی بود قتل و در آن جهان عذاب مهین جاودان در آتش .
مقاتل و کلبی گفتند : «لهم فی الدنیا خِزْیٌ » فتح قسطنطنیه و عموریه و رومیه است ، حصارها و نشستگاه ایشان که در آن استیصال ایشان است و تبتُّرِ نظام دولت ایشان .
مصطفی (ع) گفت : « واقعه و کشتار بزرگ ، فتح قسطنطنیه است و خروج دجال که خلال هفت ماه پدید آید .
ترسایان راست در این جهان رسوایی و خورای و ننگ اگر ذِمّی بود گِزْیَت و اگر حربی بود قتل و در آن جهان عذاب مهین ـ جاودان در آتش .
سدّی گفت : خزی ایشان در دنیا آن است که مهدی (عج) بیرون آید و قسطنطنیه بگشاید و جای ایشان خراب کند و قومی را بکشد و قومی را به بردگی ببرد و مهدی (عج) آن است که مصطفی (ع) گفت : «اگر از عمر جهان باقی نماند مگر یک روز ، خداوند همان روز را چنان دراز کند ، تا مردی از خاندان من بر انگیزد ...» هفدهمین چراغ از چلچراغ انتظار : آیه شریفه 33 از سوره اسراء : در تفسیر « نور الثقلین » در ذیل این آیه آمده است : امام محمد باقر (ع) فرمود : این کس حسین بن علی (ع) است که مظلوم کشته شد و ماییم اولیای این خون و هنگامی که قائم ما بیرون آید خون حسین را بطلبد ....و انّه کان منصورا ، آن است که جهان پایان نگیرد تا انتقام این خون به دست مردی از آل رسول (ص) گرفته شود ، مردی که جهان را از قسط و عدل لبریز سازد همانسان که از ستم و بیداد لبریز شده باشد .
هجدهمین چراغ از چلچراغ انتظار : آیه شریفه 86 از سوره هود : شیخ ابو منصور طبرسی در کتاب «الاحتیاج» از امیر المؤمنین (ع) نقل کرده است که آن حضرت فرمودند : بقیه الله ، یعنی مهدی که پس از گذشتن این دوره خواهد آمد و زمین را از عدل و قسط پر خواهد کرد ، همانگونه که از ظلم و ستم پر شده باشد .
شیخ صدوق نیز در کتاب « اکمال الدین »حدیثی از امام محمد باقر (ع) نقل کرده است که در آن حدیث می فرماید : هنگامی که قائم خروج کند به خانه کعبه تکیه دهد آنگاه 313 تن نزد او گرد آیند و سپس نخستین سخنی که گوید این آیه است : بقیه خیر لکم ان کنتم مؤمنین» انا بقیه و حجته و خلیفه علیکم من بقیه الله ام و حجت خدایم و خلیفه شمایم در میان شما .
و سپس می فرماید آنگاه هر مسلمانی که به او سلام دهد گوید : « السلام علیک یا بقیه فی ارضه » نوزدهمین چراغ از چلچراغ انتظار : آیه شریفه 158 از سوره انعام : سید هاشم بحرانی صاحب تفسیر «البرهان» می نویسد : شیخ صدوق از امام جعفر صادق (ع) روایت کرده است که آن حضرت فرمودند: « آیات در این آیه ، ائمه هستند و آن آیت مورد انتظار ، قائم (ع) است .
روزی که قائم با شمشیر قیام کند ایمان آوردن آن کسان که از پیش به او ایمان نداشته اند آنان را سودی نخواهد داشت اگر چه آنان به امامان پیش از او ایمان داشته باشند » بیستمین چراغ از چلچراغ انتظار : آیه شریفه 4 از سوره دخان : مقصود از این آیه فرخنده تقدیر امور در شب قدر است در هر سال و این امر در رابطه مستقیم است با حضرت ولی عصر (ع) و حضور ولایتی او در امت و در مجاری تقدیر .
در انتهای این بخش باید خاطر نشان سازم که آیات ذکر شده و برخی دیگر از آیات قرآن کریم به مهدی موعود و مسائل و رخدادهای آخر الزمان و وقایع مقارن ظهور و پس از ظهور تفسیر شده است .
بخش دوم : انتظار از منظر روایات ائمه ( علیهم السلام ) بیست و یکمین چراغ از چلچراغ انتظار ( نام امامان شیعه در لوح عرش ) : راوی حدیث : فضل بن شاذان از صفوان بن یحیی از ابو ایّوب ابراهیم بن زیاد خراز ، از ابوهمزه ثمالی ، از ابو خالد کابلی، از امام سجاد گفت که : انگیزه بیان حدیث : به محضر مولایم علی ابن حسین رسیدم .
در دست مبارکش ورقی بود که به آن می نگریست و به شدت می گریست .
وقتی عرض کردم : ای فرزند رسول خدا ، پدر و مادرم به فدای شما باد ، این ورق چیست؟
امام سجاد فرمودند : ناقل حدیث : امام سجاد متن حدیث : (( هذِهِ نُسخَهُ اللَّوحِ الَّذی أَهداهُ تعالی إلى رسوله الذی کان فیه اسم تعالی و رسوله و امیر المومنین و عمی الحسن ابن علی و ابی و اسمی و اسم ابنی محمد باقر ، و ابنه جعفر الصادق ، و ابنه موسى الکاظم ، وابنه علی الرضا و ابنه محمد التقی و ابنه علی النقی و ابنه الحسن أزکی و ابنه حجه القائم بامر ، المنتقم من أعدا ، الذی یغیب غیبه طویله ، ثم یظهر فیملاُ الارض قسطاً و عدلاً کما مائت جوراً و ظلماً )) ترجمه حدیث : (( این نسخه لوحی است که خداوند متعال آن را به رسولش اهدا فرمود ، که در آن نام خدا ، رسول خدا ، امیر مومنان ،عمویم حسن مجتبی ، پدرم ( امام حسین ) و نام من ، پسرم محمد باقر ، پسرش جعفر صادق ، پسرش موسی الکاظم ، پسرش علی الرضا ، پسرش محمد التقی .
پسرش علی النقی ،پسرش حسن الزکی ، پسرش حجت خدا ، قائم به امر خدا ، انتقام گیرنده از دشمنان خدا ، کسی که مدت طولانی غایب می شود ، پس ظاهر شده و زمین را پر از عدل و داد کند ، آن چنان که پر از جور و ستم شده باشد .
منابع : کفایه المهتدی صفحه 27 بیست و دومین چراغ از چلچراغ انتظار ( تعداد امامان شیعه و زمان ظهور ) : راویان حدیث : فضل بن شاذان از محمد بن عمیر ، از حماد بن عیسی از ابوشعبه حلبی از امام صادق از پدرش امام باقر از پدرش امام زین العابدین از امام حسن مجتبی از رسول خدا انگیزه بیان حدیث : در مورد امامان بعد از او پرسیده و عرضه داشتم : ای رسول خدا !
پس قائم ما اهل بیت کی ظاهر می شود ؟
وی فرمود : ناقل حدیث : رسول اکرم متن حدیث : (( الائمه بعدی عدد نقباء بنی اسرائیل : اثنی عشر ، اعطاهم علمی و فهمی ، و انت منهم یا حسن)) ترجمه حدیث : (( امامان بهد از من به تعداد نقبای بنی اسرائیل دوازده تن می باشند ، که خداوند دانش و بینش مرا به آنها عطا فرموده است .
تو نیز ای حسن یکی از آنها می باشی )) متن حدیث : (( یا حسن !
انما مثله مثل الساعه ، اخفی علمها علی اهل السماوات و الرض ، لا تاتی الا بغتهً )) ترجمه حدیث : (( ای حسن !
مثل او مثل قیامت است ، خداوند زمان آن را از آسمانها و زمین مکتوم داشته است ، جز به صورت ناگهانی ظاهر نمی شود .)) منابع : منتخب کفایه المهتدی صفحه 50 بیست و سومین چراغ از چلچراغ انتظار ( سیره و شجره نامه امامان شیعه از زبان رسول خدا (ص) : راویان حدیث : فضل بن شاذان از علی بن حکم از جعفر بن سلیمان ضبعی از سعد بن ظریف از اصبغ بن نباته ، از سلمان فارسی از رسول خدا روایت کرده است: ناقل حدیث : رسول اکرم متن حدیث : (( اولهم و سیدهم علی بت ابی طالب و بعده سبطای الحسن و الحسین و بعدهما علی بن الحسین زین العابدین و بعده محمد بن علی باقر علم النبیین و بعده الصادق جعفر بن محمد و بعده الکاظم موسی بن جعفر و بعده الرضا علی بن موسی الذی یقتل بارض الغربه ثم ابنه محمد ثم ابنه علی ثم ابنه الحسن ثم ابنه الحجت القائم المنتظر فی غیبته ، المطاع فی ظهوره فانهم عترتی من لحمی و دمی ، علمهم علمی و حکمهم حکمی من آذانی فیهم فلا انا له شفاعتی)) ترجمه حدیث : (( نخستین آنها سید و سرورشان علی بن ابی طالب ، بعد از او دو سبط من حسن و حسین ، بعد از آنها علی بن الحسین زین العابدین و سپس محمد بن علی باقر علوم نبیین آنگاه جعفر صادق بن محمد و بعد از او موسی کاظم بن جعفر و بعد از او علی بن موسی الرضا که در سرزمین غربت به شهادت می رسد سپس پسرش محمد آنگاه پسرش علی بعد از او حسن آنگاه پسرش حجت قائم - عجّل تعالی فرجه که در زمان غیبت ظهورش را انتظار کشند و به هنگام ظهور فرمانش مطاع است .
آنها از تبار منو گوشت و خون من هستند ، دانش آنها دانش من ، فرمان آنها فرمان من است .
هر کس مرا در حق آنها آزار دهد خداوند او را به شفاعت من نائل نکند )) .
منابع : کفایه المهتدی صفحه 41 بیست و چهارمین چراغ از چلچراغ انتظار ( مصادیق اولی الامر و ترسیم جریان امامان شیعه از دیدگاه رسول خدا ) : راویان حدیث : فضل بن شاذان از محمد ابن اسماعیل بن بزیع ، از حماد بن عیسی از ابزاهیم بن عمر یمانی از ابان بن عیاش از سلیم بن قیس هلالی ، روایت بسیار مفصلی را نقل کرده است .
که انگیزه یا شأن بیان حدیث : امیر مومنان علی حقایقی را از رسول اکرم در حق امامان روایت می کند ، که در آن از نقش ائمه در جهان هستی گفتگو می شود ، و سر انجام آیه« اولی الامر » تلاوت می گردد امیر مومنان از رسول گرامی اسلام می خواهد که اسامی آنها را بیان کند ناقل حدیث : رسول اکرم متن حدیث : » انت یا علی اولهم ، ثم ابنی هذا و وضع یده علی راس الحسن ثم ابنی هذه و وضع یده علی راس الحسین ثم سمیک علی ابنه زین العابدین و سیولیدفی زمانک یا اخی ، فاقراه منی السلام ، ثم ابته محمد الباقر ، باقر علمی و خازن وحی تعالی ثم ابنه جعفر الصادق ثم ابنه موسی الکاظم ثم ابنه علی الرضا ثم ابنه محمد تقی ثم ابنه علی نقی ثم ابنه الحسن الزکی ثم ابنه الحجه القائم ، خاتم اوصیائی و خلفائی و منتقم من اعدائی الذی یملأُ الارض قسطاً و عدلاً کما مائت ظلماً و جوراً « .
ترجمه حدیث : « یا علی !
تو نخستین آن ها هستی ، این پسرم ( امام حسن ) انگاه این پسرم ( امام حسن ) پس فرزندش علی همنام تو :زین العابدین ، که در عهد تو متولد می شود ( سلام مرا به او برسان ) سپس فرزندش محمد باقر ، شکافنده دانش من و کنجینه وحی خداوند متعال ، سپس فرزندش جعفر صادق ، سپس فرزندش موسی کاظم ، سپس فرزندش علی نقی ، سپس فرزندش حسن زکی سپس فرزندش حجت قائم ، خاتم اوصیاء و خلفای من و منتقم از دشمنان من ، که زمین را پر از عدل و داد کند آنچنان که پر از ظلم و جور شده است » .
آنگاه امیر مومنان علی فرمود : متن حدیث : » و اِنّی لَأَعْرِفُ جَمیعَ مَنْ یُبایِعُهُ بَینَ الرُّکْنِ وَ الْمَقامِ وَ أَعْرِفُ أسماءَ أنصارِهِ وَ أَعْرِفُ قَبائِلَهُمْ « .
ترجمه حدیث : « به خدا سوگند من همه کسانی را که با او در میان رکن و مقام بیعت می کنند می شناسم و نام یاران او و قبیله هایشان را می دانم » .
منابع : مختصر اثبات الرجعه ، حدیث اول وکفایه المهتدی صفحه 6 بیست و پنجمین چراغ از چلچراغ انتظار ( پدر و مادر امام زمان (عج) ) : راوی حدیث : فضل بن شاذان از محمد بن عبد الجبار از امام حسن عسکری روایت کرد که گفت : انگیزه بیان حدیث : به محضر مقدس مولایم امام حسن عسکری عرض کردم :ای فرزند پیامبر !
خداوند مرا فدای شما کند : دوست دارم بدانم که امام و جحت خدا بر بندگان ، بعد از شما کیست ؟
امام عسکری فرمودند : ناقل حدیث : امام حسن عسکری متن حدیث : » ان الامام و الحجه بعدی ابنی ، سمیُّ رسول و کنیه الذی هو خاتم حجج و آخِر خافائهِ « : ترجمه حدیث : امام و حجت خدا بعد از من ، پسرم می باشد که همنانم رسول خدا و هم کنیه آن حضرت است .
او پایان بخش حجت های پروردگار و اخرین خلیفه الهی است و چون پرسیدم مادرش کیست ؟
فرمود : متن حدیث : »من (ابنه) ابن قیصر ، ملک الروم الاّ انّه سیولد ، فیغیب عن الناس غیبهً طویله ثم یظهر و یقتل الدجال فیملاُ الارض قسطا و عدلاً کما ملئت جورا و ظلماً فلا یحل لاحد ان یسمیه او یکنیه باسمه و کنیته قبل خروجه صلوات علیه « : ترجمه حدیث : مادرش از پسر قیصر پادشاه روم است ، جز اینکه در آینده متولد خواهد شد آنگاه غیبتی طولانی خواهد داشت پس ظاهر خواهد شد و دجال را خواهد کشت ، او زمین را پر از عدل و داد کندآنچنانکه پر از ظلم و جور شده باشد ، برای هیچ کس روا نیست که او را با نام ، یا با نام و کنیه ، پیش از ظهورش نام ببرد ، صلوات خداوند بر او باد منابع : کفایه المهتدی صفحه 60 بیست و ششمین چراغ از چلچراغ انتظار ( تاریخ و کیفیت ولادت امام زمان (عج)): راویان حدیث : فضل بن شاذان از محمد بن علی بن حمزه ( یکی از نوادگان حضرت ابوالفضل ) از امام حسن عسکری ( ع) نقل می کند : از ایشان شنیدم که فرمود : ناقل حدیث : امام حسن عسکری متن حدیث : »قد ولد ولی و حجته علی عباده و خلیفتی من بعدی مختونا لیله النصف من شعبان سنه خمس و خمسین و مآتین ، عند طلوع الفجر و کان اول من غسله رضوان خازن الجنان مع جمع من الملائکه المقربین بماء الکوثر و السلسبیل ثم غسله عمتی حکیمه بنت محمد بن علی الرضا « : ترجمه حدیث : ولی خدا حجت خدا بر بندگان و جانشین من بعد از من ، در شب نیمه شعبان سال 255 به هنگام طلوع فجر ختنه شده از مادر متولد شد نخستین کسیکه او را غسل داد : « رضوان » خازن بهشت بود ، که با گروهی از فرشتگان مقرب با آب کوثر و سلسبیل او را شستشو داد سپس عمه ام « حکیمه» دختر امام جواد او را شستشو داد .
نام مادر بزرگوار آن حضرت ملیکه است که گروهی او را سوسن و هنگامی ریحانه صدا می کردند ، از دیگر نام هایش صیقل و نرجس می اشد و در ادامه باید خاطر نشان کنم که « صیقل » به هر شیء صیقلی و نورانی گفته می شود چون آن حضرت پس از حامله شده به آن وجود نورانی صیقل نامیده شد ، زیرا هاله ای از نور جمال نورانی اش را گرفت .
منابع : کفایه المهتدی صفحه 67 لسان العرب : 7/377 غیبت شیخ طوسی : 241 و کمال الدین : 2/432 بحار :51/15 بیست و هفتمین چراغ از چلچراغ انتظار(مصادیق اولی الامروغیبت و اسرارالهی) : راویان حدیث : فضل بن شاذان از جابر بن عبد انصاری از رسول خدا روایت کرده که گفت : انگیزه بیان حدیث : هنگامی که آیه شریفه ( یا ایها الذین آمنوا اطیعو و اطیعو الرسول و اولی الامر منکم ) نازل شد گفتم : ای رسول خدا ، خدا و رسولش را شناختیم آیا اولی الامر چه کسانی هستند که خدا وند طاعت آنها را به طاعت ایشان مقرون ساخته است ؟!
ناقل حدیث : رسول اکرم فرمود : متن حدیث :« هم خافائی یا جابر و ائمه المسلمین من بعدی اولهم علی بن ابی طالب ثم الحسن ثم الحسین ثم علی بن الحسین ثم محمد بن علی المعروف فی التورات بالباقر ، و ستدرکه یا جابر فاذا لقته فاقرءه منی السلام ثم الصادق جعفر بن محمد ثم موسی بن جعفر ثم علی بن موسی ثم محمد بن علی ثم علی بن محمد ثم الحسن بن علی ثم سمیی و کنیی ، حجه فی الارض و بقیته فی عباده ابن الحسن بن علی ذاک الذی یفتح تعالی ذکره- علی یدیه مشارق الارض و مغاربها ذاک الذی عن شیعته و اولیائه غیبته لا یثبت فیها علی القول بامامته الا من امتحن للایمان » ترجمه حدیث : ای جابر آنها جانشینان من هستند آنها پیشوایان مسلمین هستند بعد از من ، نخستین آنها علی بن ابی طالب است سپس حسن ، حسین ، علی بن الحسین ، محمد بن علی ، که نامش در تورات باقر است و تو او را درک خواهی کرد ( پس هنگام ملاقات سلام مرا به او برسان ) سپس جعفر بن محمد صادق ، موسی بن جعفر ، علی بن موسی ، محمد بن علی ، علی بن محمد ، حسن بن علی ، آنگاه هم نام و هم کنیه من ، حجت خدا در روی زمین ، ذخیره الهی در میان بندگان ، فرزند حسن بن علی که شرق و غرب به دست او فتح می شود اوست که از دوستان و شیعیانش غایب می شود آن چنان غیبتی که بر اعتقاد بر امامتش باقی نمی ماند جز کسی که خداوند قلبش را با ایمان آزموده باشد جابر عرض کرد آیا شیعیان در آن زمان از آن حضرت سودی می برند ؟
رسول خدا فرمودند : متن حدیث :« ای والذی بعثنی بالنبوه انهم لَیَستَضیئُونَ بنوره و ینتفعون بولایته فی الغیبته ، کانتفاع الناس بالشمس و ان تجللها سحاب یا جابر هذا من مکون سر و محزون علمه ، فاکتمه الا عن اهله » ترجمه حدیث : آری سوگند به خدایی که مرا به پیامبری بر انگیخت ”نها از پرتو نورش کسب نور می کنند و از ولایتش در زمان غیبت بهره مند می شوند همانند بهره مند شدن آنها هنگامی که پشت ابرها قرار بگیرد ای جابر !
این از گنجینه های اسرار الهی و از رازهای دانش پروردگار است ، آن را مکتوم بدار ، مگر از اهلش منابع : منتخب کفایه المهتدی صفحه 28 بیست و هشتمین چراغ از چلچراغ انتظار ( شباهت های رفتاری و گفتاری امام زمان با رسول خدا ) : راویان حدیث : فضل بن شاذان از حسین بن علی بن سالم از پدرش از ابو حمزه ثمالی از سعید بن جبیر از عبد بن عباس از رسول اکرم روایت کرده که فرمود: ناقل حدیث : رسول اکرم متن حدیث : لما خلق الدنیا اطلع علی الارض اطلاعه فاختارنی منها فجعلنی نبیا ، ثم اطلع الثانیه فاختار منها علیّاً فجعله اماماً ثم امرنی أن اتخذه اخا و وصیا و خلیفه و وزیرا ، فعلیٌّ ، منی و انا من علی ، و هو زوج ابتنی ، و ابوسبطی الحسن و الحسین ألا و إن تبارک و تعالی جعلنی و ایاهم حججا علی عباده ، و جعل من صلب الحسین ائمه یقومون بامری و یحفظون وصیتی التاسع منهم قائم اهل بیتی ، و مهدیُّ امتی ، شبه الناس بی ، فی شمائله و اقواله و افعاله ، یظهر بعد غیبهٍ طویلهٍ و حیره مضله ، فیعلن امر و یظهر دین و یُویَّدُ بنصر ، و ینصر بملائکه فیملأُ الارض قسطا و عدلا کما ملئت جورا و ظلماً ترجمه حدیث : هنگامی که خادوند جهان را آفرید نگاهی به سوی زمین افکند و مرا برگزید و به پیامبری بر انگیخت و یکبار دیگر به سوی زمین نظز کرد و علی را برگزید و به امامت منصوب نمود .
آنگاه به من امر فرمود که او را به عنوان : برادر ، وصی ، جانشین و یاور برگزینم پس علی لز من است و من از اویم ، او همسر دختر من و پدر دو سبطم ؛ حسن و حسین است آگاه باشید که خداوند تبارک و تعالی من و ایشان را حجت خود بر بندگانش قرار دادو از نسل حسین امامانی برگزید که به فرمان من قیام می کنند و وصیت مرا رعایت می کنند