موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران تنها سازمانی است در ایران که بر طبق قانون میتواند استاندارد رسمی فرآوردهها را تعیین و تدوین و اجرای آنها را با کسب موافقت شورایعالی استاندارد اجباری اعلام نماید.
وظایف و هدفهای موسسه عبارتست از: (تعیین، تدوین و نشر استانداردهای ملی – انجام تحقیقات بمنظور تدوین استاندارد بالا بردن کیفیت کالاهای داخلی، کمک به بهبود روشهای تولید و افزایش کارائی صنایع در جهت خودکفائی کشور - ترویج استانداردهای ملی – نظارت بر اجرای استانداردهای اجباری – کنترل کیفی کالاهای صادراتی مشمول استاندارد اجباری و جلوگیری از صدور کالاهای نامرغوب بمنظور فراهم نمودن امکانات رقابت با کالاهای مشابه خارجی و حفظ بازارهای بین المللی کنترل کیفی کالاهای وارداتی مشمول استاندارد اجباری بمنظور حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان داخلی و جلوگیری از ورود کالاهای نامرغوب خارجی راهنمائی علمی و فنی تولیدکنندگان، توزیع کنندگان و مصرف کنندگان – مطالعه و تحقیق درباره روشهای تولید، نگهداری، بسته بندی و ترابری کالاهای مختلف – ترویج سیستم متریک و کالیبراسیون وسایل سنجش – آزمایش و تطبیق نمونه کالاها با استانداردهای مربوط، اعلام مشخصات و اظهارنظر مقایسه ای و صدور گواهینامه های لازم).
موسسه استاندارد از اعضاء سازمان بین المللی استاندارد میباشد و لذا در اجرای وظایف خود هم از آخرین پیشرفتهای علمی و فنی و صنعتی جهان استفاده مینماید و هم شرایط کلی و نیازمندیهای خاص کشور را مورد توجه قرار میدهد.
اجرای استانداردهای ملی ایران بنفع تمام مردم و اقتصاد کشور است و باعث افزایش صادرات و فروش داخلی و تأمین ایمنی و بهداشت مصرف کنندگان و صرفه جوئی در وقت و هزینهها و در نتیجه موجب افزایش درآمد ملی و رفاه عمومی و کاهش قیمتها میشود.
بسمه تعالی پیشگفتار استاندارد ویژگیها و روشهای آزمون رنگ آستری برپایه کرومات روی و اکسید آهن که به وسیله کمیسیون فنی زیر نظر کمیته ملی استاندارد شیمی تهیه و تدوین شده در بیست و سومین جلسه کمیته ملی شیمی مورخ 54/12/20 تصویب گردید .
پس از تائید شورای عالی استاندارد و به استناد ماده یک ( قانون مواد الحاقی به قانون تأسیس مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مصوب آذرماه 1349) به عنوان استاندارد رسمی ایران منتشر میگردد .
برای حفظ همگامی و هماهنگی با پیشرفتهای ملی و جهانی صنایع و علوم استانداردهای ایران در مواقع لزوم و یا فواصل معین مورد تجدید نظر قرار خواهد گرفت و هرگونه پیشنهادی که برای اصلاح یا تکمیل این استانداردها برسد در هنگام تجدید نظر در کمیسیون فنی مربوط مورد توجه واقع خواهد شد .
بنابراین برای مراجعه به استانداردهای ایران باید همواره از آخرین چاپ و تجدید نظر آنها استفاده نمود .
در تهیه این استاندارد سعی بر آن بوده است که با توجه به نیازمندیهای خاص ایران حتی المقدور میان روشهای معمول در این کشور و استاندارد و روشهای متداول در کشورهای دیگر هماهنگی ایجاد شود .
لذا با بررسی امکانات و مهارتهای موجود و اجرای آزمایشهای لازم استاندارد حاضر با استفاده از منابع زیر تهیه گردیده است : 1 استاندارد آفریقای جنوبی شماره 909 سال 1972 2 استاندارد روشهای آزمون رنگ آفریقای جنوبی 3 استاندارد روش آزمون رنگهای آماده به مصرف ایران به شماره 0526 استاندارد ویژگیها و روشهای آزمون رنگ آستری برپایه کرومات روی و اکسید آهن برای مصرف روی در و پنجرههای فلزی 1 هدف و دامنه کاربرد این استاندارد ویژگیها و روشهای آزمون رنگ آستری برپایه کرومات روی و اکسید آهن که برای مصرف روی در و پنجرههای فلزی , قابهای فلزی و دیگر وسایل مشابه که تمیز و عاری از زنگ زدگی میباشند به کار میرود , مشخص میسازد .
2 تعاریف 2 1 برای مشخص نمودن ویژگیهای مذکور این استاندارد تعاریف ذکر شده در زیر به کار برده میشود .
پخت 1 - این اصطلاح شامل تهیه نمودن مقدار رنگ آستری است که در یک نوبت در منبع تهیه رنگ ساخته میشود سپس در قوطیهای رنگ ریخته شده و آماده پخش و عرضه به بازار میگردد .
بهر 2 ( قسمت ) آن مقدار رنگ آستری میباشد که از یک ( پخت ) برداشته شده و از طرف سازنده در مواقع لزوم جهت بازرسی به مقامات ذیصلاح تحویل میگردد .
درصد حجمی رنگینه 3 این تعریف شامل حجم کل رنگینهها و مواد معدنی و قسمت فیرفرار رنگپایه 4 میباشد .
شرایط آزمون - دمای 25±2 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 50±4 درصد میباشد .
3 ویژگیها 3 1 شرایط رنگ آستری : رنگ آستری باید برحسب دستور خریدار به یکی از دو صورت زیر تهیه گردد : الف - آستری غلیظ که با افزودن رقیق کننده مصرف میشود .
ب - آستری آماده به مصرف 3 2 ترکیب : 3 2 1 مواد غیر فرار رنگپایه : رنگپایه رنگ آستری از رزین آلکاید که به وسیله وینیل تولوئن اصلاح شده تشکیل میگردد و همچنین باید با ویژگیهای ذکرشده در جدول شماره 1 مطابقت داشته باشد .
3 2 2 رنگینه - رنگینهها باید شامل کرومات روی و اکسیدآهن قرمز مخلوط با مقادیر کافی از پودرهای اتصال دهنده و عوامل معلق کننده بوده و همچنین هنگامیکه از رنگپایه جدا گردد باید با ویژگیهای ذکرشده در جدول شماره 2 مطابقت نماید .
الف - این مقدار نشان میدهد که رنگینه حداقل شامل 135/0 ( ) درصد وزنی کرومات روی میباشد ..
ب - این مقدار نشان میدهد که رنگینه حداقل شامل 140/0 ( ) درصد وزنی از اکسید آهن قرمز میباشد .
3 2 3 آستری آستری باید با ویژگیهای ذکر شده در جدول شماره 3 مطابقت داشته باشد .
3 3 شرایط رنگ در قوطی رنگ آستری هنگامی که طبق بند 6 4 آزمون گردد به محض باز نمودن در قوطیهای تازه آستری محتوی قوطی نباید دارای هیچگونه آثاری از لخته شدن و جداشدن مواد بوده و همچنین باید عاری از پوسته و رسوب سخت و خشک باشد به طوری که بتوان به آسانی به وسیله یک میله بهم زن رنگ آستری را به حالت یکنواخت برگرداند .
3 4 ثبات رنگ آستری در انبار 3 4 1 رنگ آستری هنگامی که طبق بند 6 5 آزمون گردد رنگ آستری با ماده رقیق کننده پس از انبار نمودن در درجه حرارت 25±2 درجه سانتیگراد الف - 30 روز بعد از تحویل به انبار ب - 6 ماه بعد از تحویل به انبار ویژگیهای رنگ انبار شده باید با مقررات ذکر شده در بند 3 3 و سایر مشخصات مطابقت داشته باشد .
3 4 2 رنگ آستری آماده به مصرف - پس از انبار نمودن برای مدت 2 ماه در درجه حرارت 25±2 درجه سانتیگراد نباید مقدار زیادی ته نشینی از خود نشان داده و همچنین با مشخصات مربوطه مطابقت داشته باشد .
3 5 اندازه ذرات : رنگ آستری هنگامی که طبق بند 6 7 آزمون گردد , درشتی ذرات رنگ آستری نباید بیش از 40 میلی میکرون باشد.
3 6 ذرات سخت : رنگ آستری هنگامی که طبق بند 6 6 آزمون گردد نباید بیش از 1 درصد وزنی (m/m) بیشتر از ذرات خود را بر روی الکی با سوراخهای 150 میلی میکرون باقی گذارد .
رنگ آستری هنگامی که طبق بند 6 ـ 6 آزمون گردد نباید بیش از 1 درصد وزنی (m/m) بیشتر از ذرات خود را بر روی الکی با سوراخهای 150 میلی میکرون باقی گذارد .
3 ـ 7 ـ گرانراوانی رنگ آستری هنگامی که طبق بند 6 ـ 8 آزمون گردد : الف - گرانروانی رنگ آستری با رقیق کننده باید بین 40 تا 100 سانتی پویز باشد .
ب - گرانروانی رنگ آستری آماده به مصرف باید بین 22 تا 30 سانتی پویز باشد .
3 ـ 8 ـ مقاومت در برابر پوسته شدن رنگ آستری هنگامی که طبق بند 6 ـ 9 آزمون گردد نباید پوسته شود .
3 ـ 9 ـ حلال رقیق کننده برای آستری نوع الف رنگ آستری هنگامی که طبق بند 6 ـ 10 آزمون گردد باید با حلالی که از طرف سازنده تکمیل گردیده سازش داشته باشد .
3 ـ 10 ـ رنگآمیزی به طریقه غوطه وری : رنگ استری هنگامی که طبق بند 6 ـ 11 به طریق رنگآمیزی غوطه ور مورد استفاده قرار گیرد باید دارای خصوصیات زیر باشد .
3 ـ 10 ـ 1 ـ آستری نوع الف - باید با حلالی که از طرف سازنده توصیه شده به خوبی رقیق گردد و گرانراوانی آن هنگامی که طبق بند 6 ـ 8 اندازهگیری شود باید برابر باید برابر 22 سانتی پویز باشد .
3 ـ 10 ـ 2 ـ آستری نوع ب - نیازی به رقیق نمودن نداشته و به همان حالت قابل مصرف است .
هنگامیکه شیئی مورد نظر داخل رنگ آستری فرو برده و بیرون آورده و در مجاورت هوا قرار دهیم باید قشری از رنگ به ضخامت 30 میلی میکرون روی شیئی مورد نظر را بدون اینکه دارای قشر برجسته 5 و شره 6 باشد بپوشاند .
3 ـ 11 ـ خصوصیات رنگ آستری در هنگام استعمال رنگ آستری هنگامی که طبق بند 6 ـ 12 آزمون گردد .
3 ـ 11 ـ 1 ـ رنگ آستری نوع الف - با حلال طبق بند 3 ـ 10 رقیق گردد .
ویژگیهای رنگ انبار شده باید با مقررات ذکر شده در بند 3 ـ 3 و سایر مشخصات مطابقت داشته باشد .
3 ـ 11 ـ 2 ـ رنگ آستری آماده به مصرف - به خوبی مصرف شود , رنگ آستری به خوبی در هنگام استعمال قابل مصرف بوده و پس از استعمال هیچگونه نقائصی از قبیل سینه دادن 7, شره - حباب 8 - ( پاشش خشک ) 9, پوست پرتغالی شدن 10 نباید در لایه رنگ دیده شود .
3 ـ 12 ـ زمان خشک شدن : رنگ آستری هنگامی که طبق بند 6 ـ 14 آزمون گردد نباید زمان خشک شدن سطحی آن بیش از 2 1 باشد و همچنین زمان خشک شدن کامل آن بیش از 2 ساعت باشد .
3 ـ 13 ـ قابلیت انحلال : رنگ آستری هنگامی که طبق بند 6 ـ 13 روی دستگاه ماندرل 11 با قطر 7 میلیمتر و با زاویه 180 درجه خم گردد قشر رنگ نباید از روی صفحه 12 جدا گردد و یا چسبندگی 13 خود را از دست داده و خرد شود .
3 ـ 14 ـ چسبندگی : رنگ آستری هنگامی که طبق بند آزمون گردد نباید چسبندگی آن کاهش یابد .
3 ـ 15 ـ مقاومت در برابر خراش هنگامی که مقاومت رنگ آستری طبق بند 6 ـ 15 با دستگاه ایجاد خراش که روی آن وزنه 0/50 کیلوگرم قرار داده شده مورد آزمون قرار گیرد , مقاومت قشر رنگ باید آنقدر باشد که سوزن دستگاه نتواند تا عمق قشر رنگ نفوذ نموده و سطح زیرین را نشان دهد .
3 ـ 16 ـ مقاومت در برابر آب سرد قشر رنگ آستری خشک شده هنگامی که طبق بند 6 ـ 16 آزمون گردد نباید چروک 14 و ترک خوردگی 15 از خود نشان دهد و چنانچه مختصر نرمی 16 بلافاصله پس از خارج نمودن آن از آب در آن مشهود گردد بلامانع از قشر رنگ باید بعد از 4 ساعت خارج شدن از آب سختی اولیه را به دست آورد چنانچه مختصر سفیدک زدگی 17 در لایه رنگ را نشان دهد اشکالی ندارد .
4 ـ نمونهبرداری تطبیق با مشخصات 4 ـ 1 ـ نمونهبرداری : روش نمونه برداری به طریق زیر بوده و هدف از نمونهبرداری این است که اولا مشخص گردد که آیا نمونه برداشته شده با مشخصات مذکور در این استاندارد مطابقت دارد یا خیر ?
و ثانیأ آیا نمونههای مذکور معرف کلیه خواص رنگ میباشد یا خیر ?
4 ـ 2 ـ نمونهبرداری برای تعیین ثبات رنگ در انبار چنانچه رنگ آستری نوع الف در قوطی هائی که ظرفیت آنها کمتر از 20 لیتر میباشد ریخته شده باشد دو نمونه به طور تصادفی از میان آنها بردارید و در صورتی که رنگ آستری آماده به مصرف باشد یک قوطی از میان قوطیهای انتخاب نمائید .
چنانچه رنگ آستری از نوع آماده به مصرف قوطیهای ریخته شده باشد که ظرفیت آنها 20 لیتر یا بیشتر باشد , به طور تصادفی چند قوطی ( پس از مخلوط نمودن قوطیها ) در صورتی که رنگ از نوع آمده به مصرف میباشد 5 لیتر و در صورتی که رنگ از نوع الف میباشد 10 لیتر انتخاب نموده و در داخل قوطیهای 5 لیتری بریزید .
4 ـ 3 ـ نمونه برای بازرسی و آزمونها : از یک بهر 18 رنگ که گنجایش قوطیهای آن کمتر از 20 لیتر است به طور تصادفی یک قوطی انتخاب نمائید و چنانچه گنجایش قوطیهای بهر رنگ 20 لیتر یا بیشتر باشد محتوی قوطی را خوب بهو زده و پس از بازرسی آن طبق بند 7 ـ 2 حداقل 10 لیتر از محتوی قوطی را برای آزمون بردارید .
4 ـ 4 ـ تطبیق با مشخصات : نمونههای انتخاب شده باید با ویژگیهای ذکر شده مطابقت داشته باشد چنانچه پس از آزمون نمونهها طبق بند 4 ـ 2 نمونههای انتخاب شده با ویژگیهای مذکور در این استاندارد مطابقت نمود نتیجه این خواهد بود که بخشی از رنگ که این نمونهها از آن برداشته شده با مشخصات این استاندارد مطابقت دارد .
5 ـ روشهای آزمون شیمیائی یادآوری 1 ـ چنانچه شرایط دیگری پیشبینی نگردیده باشد باید از مواد خالص شیمیائی و آب مقطر و یا آبی که درجه خلوص آن مشابه آب مقطر باشد استفاده نمود .
5 ـ 1 ـ نمونههای مورد آزمون : پس از این که آزمون وضع رنگ در قوطی طبق بند 3 ـ 3 انجام گردید محتویات قوطی و یا قوطیهای انتخاب شده را در ظرفی خالی نموده و آن را به خوبی بهم زده تا اینکه مطمئن شوید محتویات مذکور وضع یکنواختی پیدا نموده است سپس از آن برای آزمونها استفاده نمائید .
5 ـ 2 ـ جدانمودن رنگپایه 19: 5 ـ 2 ـ 1 ـ وسایل مورد نیاز : یک دستگاه سانتریفوژ 20 با سرعت زیاد به طوری که بتواند کاملا رنگینه را از رنگپایه جدا نماید .
5 ـ 2 ـ 2 ـ روش آزمون : مقدار کافی از رنگ مورد آزمون را در لوله سانتریفوژ ریخته و سپس دستگاه را برای مدت ½ ساعت به کار اندازید ( چنانچه بعد از ½ ساعت به خوبی رنگپایه شفافیت لازم را به دست نیاورد باید عمل سانتریفوژ برای مدت زیادتری انجام داد .) رنگپایهای را که به طریق فوق به دست میآید در قوطی ریخته و قوطی را از آن پر نمائید .
مقدار رنگپایه به دست آمده باید به اندازهای باشد که برای تمام آزمونها کفایت نماید .
کلیه آزمونها باید در مدت 48 ساعت بعد از جدا نمودن رنگپایه بر روی آن انجام گیرد .
5 ـ 3 ـ مواد غیر فرار موجود در رنگپایه : 5 ـ 4 ـ مقدار خاکستر رنگپایه : 2 تا 3 گرم رنگپایه را به دقت وزن شده داخل یک بوته چینی ریخته و سپس آن را در کورهای که درجه حرارت آن 500 درجه سانتیگراد میباشد قرار داده و بسوزانید و سپس آن را از کوره خارج نموده و پس از سرد شدن و رسیدن به وزن ثابت از اختلاف وزن اولیه و وزن مقدار باقی مانده مقدار درصد خاکستر رنگپایه را تعیین کنید .
5 ـ 5 ـ انیدرید فتالیک موجود در مواد غیر فرار رنگپایه 5 ـ 5 ـ 1 ـ مواد شیمیائی مورد نیاز : الف - بنزن ب - دی اتیل اتر پ - اتانول خالص ت - متانل , خالص ث - اسید استیک - گلاسیال ح - اسید نیتریک غلیظ ( تقریبأ 55 درصد وزنی m/m) خ - محلول هیدروکسی پتاسیم الکلی تقریبأ 0/5 نرمال - چهارده گرم از هیدروکسید پتاسیم در 500 میلیلیتر اتانول حل نمائید , در صورت لزوم برای حل شدن کامل هیدروکسید پتاسیم آن را حرارت داده سرد نموده و سپس صاف نمائید این محلول از آنجائی که باید کاملا تازه باشد لازم است کمی قبل از شروع آزمون آن را تهیه نمود .
ح - محلول استات سرب : 25 گرم از استات سرب تری هیدراید 21 ( خنثی ) را در اسید استیک حل نموده و حجم آن را با اسید استیک به 100 میلیلیتر برسانید .
در صورت لزوم برای حل شدن کامل نمک سرب محلول را حرارت دهید و بگذارید محلول به آهستگی سرد شود و احتیاج نیست که این محلول را صاف نمائید .
5 ـ 5 ـ 2 ـ روش آزمون الف - مقداری از رنگپایه جداشده طبق بند 5 ـ 2 که محتوی 0/5 الی 1/5 گرم مواد جامد باشد را در یک بالن به ظرفیت 250 میلیلیتر ریخته وزن نمائید سپس به آن 10 میلیلیتر بنزن اضافه نموده و نمونه را به وسیله بهم زن در بنزن حل نمائید و در صورت لزوم محلول را حرارت دهید , 125 میلیلیتر از هیدروکسید پتاسیم الکلی به محلول اضافه نموده و آنها را مخلوط و در بالن را ببندید .
ب - بالن را در داخل یک اتوو که درجه حرارت آن در 25±2 درجه سانتیگراد تنظیم گردیده قرار داده و گاه گاهی آن را تکان دهید .
بعد از اینکه بالن برای مدت 18 ساعت در داخل گرمخانه باقی ماند آن را خارج نموده و تا درجه حرارت اطاق سرد نمائید .
40 میلیلیتر دی اتیل اتر به محلول اخیر اضافه نموده و در آن را بسته و برای مدت دو ساعت آن را به طور ساکن قرار دهید .
پ - محلول محتوی بالن را به وسیله صافی گوچ چینی که شامل پنبه نسوز میباشد صاف نمائید و سپس آن را با حجم مساوی از اتانول و بنزن به خوبی شستشو دهید و بالاخره آن را با 150 میلیلیتر از بنزن داغ نیز بشوئید بوته و بالن را حرارت دهید ( زیرا ممکن است شامل مقداری رسوب باشد ) در 105 تا 110 درجه سانتیگراد تا اینکه اتانول و بنزن تبخیر گردد و خارج گردد رسوب موجود در صافی آنچه را هنوز در داخل بالن باقی مانده در آب حل نموده و سپس محلولها را به یک بشر 150 میلیلیتری منتقل نمائید و اجازه دهید مواد شستشو داده شده در بشر ته نشین گردد .
ت - PH محلول را به وسیله اسید نیتریک در 2/5 تنظیم نمائید و برای این منظور از یک PH متر استفاده نمائید سپس بگذارید برای مدت 30 دقیقه باقی بماند و سپس آن را در داخل یک بالن ژوژه 200 میلی لیتری صاف نمائید برای اینکه ناخالصیها کاملا جداگردد لازم است که عمل صاف کردن به وسیله کاغذ صافی که دارای سوراخهای بسیار ریز میباشد انجام گیرد , برای دقت عمل باید دو لایه کاغذ صافی از نوع صاف شده به کار رود .
بشر و کاغذهای صافی را به خوبی با آب شستشو دهید و سپس مواد شستشو داده شده را در داخل بالن جمع آوری نموده و محتویات آن را تا علامت مشخصه بالن رقیق نمائید و سپس بالن را به خوبی تکان دهید .
ث - 20 میلیلیتر از محلول آبکی را به وسیله یک پیپت به داخل یک بالن ژوژه 250 میلیلیتری ریخته و آن را تا خشک شدن به وسیله قرار دادن آن در یک گرمخانه که در حرارت 60 درجه سانتیگراد تنظیم شده تبخیر نمائید .
به بالن شامل مواد باقیمانده به وسیله یک بورت خشک 5 میلیلیتر اسید استیک اضافه نمائید .
در بالن را به طور محکم بسته و آن را برای مدت 30 دقیقه در یک اتوو با دمای 50 ـ 60 درجه سانتیگراد قرار دهید .
ج - 100 میلیلیتر متانول به بالن اضافه نموده و آن را برای مدت 30 دقیقه یا بیشتر یا تا زمانی که تمام رسوب حل گردد حرارت دهید .
به وسیله یک بورت تمیز و خشک 2 میلیلیتر محلول استات سرب به محلول گرم داخل بالن در حالی که آن را دائمأ تکان میدهید اضافه نمائید .
در بالن را گذاشته و مجددا آن را برای مدت 1 ساعت در اتوو قرار داده و در این مدت چند بار بالن را تکان دهید .
بعد از این مدت بالن را خارج نموده و بگذارید تا درجه حرارت اطاق سرد گردد , در بالن را به طور محکم گذاشته و برای مدت حداقل 12 ساعت بگذارید به طور ساکن باقی بماند .
ج - محلول را به وسیله یک قیف از نوع کروزه گوچ 22 دارای وزن مشخص و صافی از جنس پنبه نسوز باشد صاف نمائید سپس رسوب را به آهستگی با اتانول شستشو داده و آن را به داخل بوته منتقل نمائید .
بوته را به طور کامل با اتانول شستشو داده و برای مدت یک ساعت آن را در دمای 110 درجه سانتیگراد قرار دهید سپس آن را سرد نموده و وزن نمائید .
5 ـ 5 ـ 3 ـ محاسبات : درصد مقدار انیدرید فتالیک موجود در مواد غیر فرار رنگپایه به طریق زیر محاسبه میگردد .
m1 = وزن رنگپایه به کار رفته برحسب گرم m2 = وزن رسوب برحسب گرم A = درصد مقدار مواد غیرفرار موجود در رنگپایه تصحیح شده برای مقدار خاکستر وزنی (m/m) ( طبق بند 3 ـ 3 و 5 ـ 4) 5 ـ 5 ـ 4 ـ ضریب تصحیح برای مواد افزودنی به هر 10 درصد انیدرید فتالیک که برابر 5 ـ 5 ـ 3 به دست آمده یک درصد به عنوان تصحیح مواد افزودنی از قبیل خشک کنندهها اضافه نمائید .
این مواد اضافی همراه رنگپایه جدا میگردند و جزء مواد غیرفرار رنگپایه محسوب میشوند اما بخشی از رزین اصلی را تشکیل نمیدهند .
5 ـ 6 ـ اسیدهای روغنی خشک شونده موجود در مواد غیر فرار رنگپایه 5 ـ 6 ـ 1 ـ مواد شیمیائی مورد نیاز الف - استن ب - دی اتیل اتر ج - اتانول خالص د - هیدروکسید پتاسیم Pelle ه - اسید استیک - گلاسیال و - اسید کلریدریک غلیظ ( تقریبأ 30 درصد وزنی (m/m) 5 ـ 6 ـ 2 ـ روش آزمون الف - در داخل یک ظرف تبخیر به قطر 200 میلیمتر با دقت مقدار کافی از رنگپایهای که طبق بند 5 ـ 2 به دست آمده که بتوان از آن 4 گرم مواد غیر فرار به دست آورد وزن نمائید و به ظرف مذکور 100 میلیلیتر اتانول اضافه نموده و آن را بر روی حمام آب گرم حرارت دهید تا اتانول شروع به جوشیدن نماید , در این حالت آن را به خوبی بهم زده و 20 میلیلیتر آب به آن اضافه نمائید ..
ظرف را حرارت دهید تا محتویات آن خشک گردد و سپس به آن 100 میلیلیتر یا بیشتر اتانول اضافه نمائید .
مجددا ظرف را حرارت داده محتویات ظرف را به طور کامل بهم زده و به حرارت دادن ادامه دهید تا اتانول شروع به جوشیدن نماید و سپس 20 میلیلیتر آب به آن اضافه نمائید و مجددا محتویات بالن را برای تبخیر کلیه حلالهای موجود در رنگپایه اصلی تا درجه خشک شدن کامل حرارت دهید .
ب - 4 گرم هیدروکسید پتاسیم , 10 میلیلیتر اتانول , 100 میلیلیتر آب به ظرف تبخیر اضافه نموده و ظرف را بر روی حمام آب گرم حرارت داده تا عمل صابونی شدن کامل گردد و حجم محلول تقریبأ به 20 میلیلیتر کاهش پیدا نماید .
به ظرف تبخیر مقدار 100 میلیلیتر یا بیشتر آب اضافه نموده و آن را تا 20 میلیلیتر تبخیر نمائید .
سپس مقدار 250 میلیلیتر یا بیشتر آب گرم اضافه نموده و حرارت دهید تا تمام مواد حل شدنی حل گردد و سپس محلول ظرف را با آب گرم مجددا شسته و محتویات آن را به قیف جداکننده منتقل نمائید .
پ - 30 میلیلیتر اسید کلریدریک بلافاصله به آن اضافه نموده و آن را تا درجه حرارت اطاق سرد نموده و سپس 150 میلیلیتر دی اتیل اتر به آن اضافه نموده و به خوبی آن را تکان دهید .
بگذارید دو لایه از یکدیگر جدا گردیده و لایه آبی را خارج نموده و آن را به دومین قیف جداکننده منتقل نمائید .
لایه اتری را سه بار با 25 میلیلیتر آب شستشو داده و پس از جداشدن لایهها لایه آبی را به دومین قیف جداکننده منتقل نمائید .
ت - محتویات دومین قیف جداکننده را به وسیله 3 بار شستشو با 50 میلیلیتر دی اتیل اتر استخراج نموده , لایه اتری استخراج شده در این قسمت را به اولین قیف جداکننده منتقل نمائید .
مخلوط استخراج شده را سه بار با 50 میلیلیتر آب شستشو داده و لایه آبی را از آن جدا نمائید .
ث - تقریبأ 4 گرم هیدروکسید پتاسیم که با دقت 0/1 گرم وزن گردیده به اولین قیف جداکننده اضافه نمائید , 150 میلیلیتر آب به قیف جداکننده اضافه نمائید , 150 میلیلیتر آب به قیف جداکننده اضافه نموده , و برای حل شدن دانههای هیدروکسید پتاسیم به خوبی قیف را تکان دهید .
برابر مقدار هیدروکسید پتاسیم برحسب گرم به مخلوط استخراج شده اسید استیک برحسب میلیلیتر اضافه شده به اتر اسید استیک برحسب میلیلیتر به آن اضافه نموده و سپس آن را به خوبی تکان دهید .
پس از مدتی که لایهها از یکدیگر جدا گردیدند لایه آبی را جدا نموده و به دومین قیف جداکننده اضافه نمائید .
لایه اتری موجود در اولین قیف جداکننده را 3 بار با 25 میلیلیتر آب شستشو داده و مواد شستشو دهنده را به دومین قیف جداکننده منتقل نمائید .
ج - محتویات دومین قیف جداکننده را سه بار با 50 میلیلیتر دی اتیل اتر استخراج نمائید .
اترهای استخراجی را مخلوط نموده و آنها را 3 بار با 25 میلیلیتر آب شستشو داده و لایههای آبی تشکیل شده را به دور بریزید .
خ - اترهای موجود در قیفهای جداکننده را به یک بشر با وزن معین منتقل نمائید ( در صورت لزوم به وسیله کاغذ صافی محتویات قیفها را صاف نمائید ) محتویات هر یک از قیفهای جداکننده را 3 بار با 20 میلیلیتر دی اتیل اتر شستشو داده و به بشر اضافه نمائید .
بشر را بر روی حمام بخار آب حرارت دهید تا تقریبأ تمام اتر خارج شود , 20 میلیلیتر استن به آن اضافه نمائید , تا خشک شدن تقریبی آن را حرارت داده و سپس تا وزن ثابت در گرمخانهای که دارای درجه حرارت 150 تا 110 درجه سانتیگراد باشد حرارت دهید تا به وزن ثابت برسد .
5 ـ 6 ـ 3 ـ محاسبه : درصد اسید روغنی خشک شونده در قسمت غیر فرار رنگپایه به طریق زیر محاسبه میگردد .
5 ـ 7 ـ وینل تولوئن موجود در غیرفرار رنگپایه برای تعیین این مقدار از یکی از روشهای متداول آزمایشگاهی استفاده میگردد .
8 ـ 8 ـ جدا نمودن رنگینه از رنگپایه 5 ـ 8 ـ 1 ـ وسایل مورد نیاز الف - یک دستگاه سانتریفوژ دارای سرعت نسبی (2000 دور در دقیقه ) با لولههای 50 میلیلیتری مربوطه ب - الک 77 میکرونی پ - اتووقادر به قرار گرفتن در دمای 105 ـ 110 درجه سانتیگراد .
5 ـ 8 ـ 2 ـ مواد شیمیائی مورد نیاز الف - مخلوط استخراج ب - پترولیوم , رنج جوشش بین 80-100 درجه سانتیگراد پ - اتیل اتر یادآوری 2 ـ اگر چنانچه به علت وجود رنگپایه آلی در رنگ هنگام آزمون اشکال وجود داشته باشد استفاده از یک دستگاه سانتریفوژ با سرعت زیادتری توصیه میگردد .
5 ـ 8 ـ 3 ـ روش آزمون : مقداری از رنگ آستری را که قبلا به خوبی مخلوط گردیده به دقت در الک صاف نمائید , 15 گرم از رنگ صاف شده را در داخل لوله سانتریفوژ خشک و تمیز دارای وزن معلوم توزین نمائید , 20 تا 30 میلیلیتر از مخلوط استخراج به هر یک از دو لوله سانتریفوژ محتوی رنگ اضافه نموده و سپس آنها را به وسیله یک میله شیشهای به خوبی مخلوط نمائید .
تمام ذرات رنگینه را که به میله شیشهای چسبیده به وسیله شستشو میله با مخلوط استخراج شیشه و به داخل لوله سانتریفوژ بریزید .
مخلوط استخراج را به لولههای اضافه نموده تا حجم آنها به 45 میلیلیتر برسد .
دو لوله را در داخل دستگاه سانتریفوژ قرار داده و دستگاه را به کار اندازید تا رنگینه به خوبی جدا گردد .
محلول فوقانی را خارج نموده و عمل استخراج را مجددا دو بار با 40 میلیلیتر از مخلوط استخراج و سپس دو بار با 40 میلیلیتر اتیل اتر تکرار نمائید .
اتر را خارج نموده و لولهها را بر روی حمام بخار آب برای مدت 10 دقیقه در دمای 80 درجه سانتیگراد قرار دهید .
بعد از این مدت لولهها را در داخل اتو در دمای 105 تا 110 درجه سانتیگراد به مدت 2 ساعت قرار دهید .
پس از این مدت و رسیده به درجه حرارت محیط وزن لولهها را به دست آورید مقدار درصد رنگینه را از اختلاف وزن اولیه و ثانویه محاسبه نمائید .
5 ـ 9 ـ اکسید کرم موجود در رنگینه 5 ـ 9 ـ 1 ـ مواد شیمیائی مورد نیاز مخلوط اسید فسفریک و سولفوریک , 150 میلیلیتر اسید سولفوریک غلیظ ( تقریبأ 98 درصد وزنی ) (m/m) با 150 میلیلیتر اسید فسفریک غلیظ ( تقریبأ 85 درصد وزنی ) (m/m) را مخلوط نموده و سپس حجم آن را به یک لیتر بوسیله آب مقطر برسانید .
محلول اسید سولفوریک (1+4) محلول پرسولفات آمونیوم (10 درصد وزن به حجم ) (v/m) این محلول باید قبل از استفاده تهیه گردد .
محلول نیترات نقره 2/5 درصد وزن به حجم (v/m) محلول فروسولفات آمونیاکی 0/1 نرمال : 42 گرم از فرسولفات آمونیوم را در مخلوط سرد شامل 50 میلیلیتر از اسید سولفوریک غلیظ ( تقریبأ 98 درصد وزنی m/m) و 950 میلیلیتر آب حل نمائید .
ح - محلول استاندارد بی کرومات پتاسیم 0/1 نرمال : آن را در دمای 180 درجه سانتیگراد تا وزن ثابت خشک نمائید و سپس در دسیکاتور قرار دهید تا سرد گردد و به دقت تقریبأ 4/9 گرم از بی کرومات پتاسیم را وزن نمائید و بعد آن را در آب حل نموده و تمام آن را به یک بالن ژوژه 1 لیتری منتقل نموده و حجم آن را به یک لیتر برسانید .
نرمالیته آن به طریق زیر تعیین میگردد : 5 ـ 9 ـ 2 ـ روش آزمون الف - به دقت تقریبأ 1 گرم از رنگینه جداشدن مطابق بند 5 ـ 2 را در داخل یک بشر 600 میلیلیتری وزن نموده و به آن 50 میلیلیتر اسید سولفوریک اضافه نمائید محلول را تا حل شدن کرومات روی حرارت دهید و سپس آن را در داخل یک بشر 600 میلیلیتری دیگر با عبور از کاغذ صافی بریزید .
5 میلیلیتر محلول نیترات نقره به آن اضافه نموده و تا جوشیدن آن را حرارت داده و سپس به آن 20 میلیلیتر سولفات آمونیوم اضافه نموده و محلول را برای مدت 10 دقیقه بجوشانید .
پ - محلول را تا درجه حرارت اطاق سرد نموده و با افزودن آن حجم آن را به 200 میلیلیتر برسانید به محلول 50 میلیلیتر فروسولفات آمونیوم اضافه نمائید , 15 میلیلیتر از مخلوط محلول فسفریک - سولفوریک اسید به محلول اضافه نموده و 2 قطره از معرف باریم سولفات دی فنیل به محلول اضافه کرده و فورا فروسولفات آمونیوم اضافی را با محلول استاندارد بی کرومات پتاسیم تیتر نموده نقطه انتهائی هنگامی است که رنگ محلول از سبز به قرمز تبدیل میگردد .