دانلود مقاله زنان مدیر چرا کم هستند

Word 72 KB 10805 26
مشخص نشده مشخص نشده روانپزشکی - روانشناسی - علوم تربیتی
قیمت قدیم:۱۶,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۲,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • مقدمه سپاس و ستایش خدای یکتایی را سزد که جهان ، جملگی به اراده او هست گردید و به هنر بی نظیر او به زینت های بسیار آراسته گشت .

    نقاش زبر دست ، طبیعت را بر دو زمره زن و مرد بیافرید تا در کار زار زندگی یار و غمخوار همدگر باشند و در پیمودن راه کمال مکمل یکدیگر .

    خانه خاموش قلب این دو را به اتش مهر و محبت میان هم روشن و نورانی ساخت و انس و الفت این دو مایه بقاء نسل و تداوم حیات گردید .

    زن و مرد هر از یک گوهر افریده شدند و در نظام هستی هر دو یک مسیر را می پویند و یک مقصد را می جویند .

    لیک برای انکه راه پر فراز و نشیب را کاروانیان اسان تر طی کنند و امور سفر به نحوی موثرتر انجام پذیرد ، هر کدام به گونه ای بار مسئوولیت را به دوش کشیده و هر کدام وظایفی معین را عهده دار گشته اند .

    دستهای مهربان افرینش نیز تن و روان این دو را به گونه ای تراشیده که در این مسیر مقدر برای انجام وظایف خود به نیکی مهیا باشند و همپا و همدل یکدیگر به سوی شاهد مقصود پیش بروند .

    بر این اساس زن و مرد در عین حال که از آفرینشی یکسان برخوردارند و فضیلت و شرافت آنها در نظام هستی و نزد خداوند برابر است ، هر کدام مختصات روحی و جسمی ویژه ای نیز برای خود یافته اند که انها را برای ایفاء نقش خود در طبیعت تواناتر می سازد .

    تفاوت میان زن و مرد در اجتماع نیز از همین ویژگی های روحی و جسمی ایشان نشأت می گیرد .

    زن و مرد در اجتماعی نقش های گوناگونی را می توانند بر عهده گیرند ، لیک حضور آنها در پست های مختلف به توانایی و قابلیت های ذاتی این دو وابسته است .

    توانایی های جسمی ، ذهنی و عاطفی هر کدام موجب می شود که در برخی جایگاه های اجتماعی و برخی مشاغل حضور بیشتر و موفق تری داشته باشند و در برخی دیگر حضوری کم رنگ تر و کم جلوه تر .

    از جمله حساس ترین و مهم ترین جایگاه های اجتماعی که نابرابری حضور زن و مرد در ان به گونه ای چشمگیر خود نمای می کند پست های مدیریتی است .

    بحث نابرابری حضور این دو و سنگین تر بودن کفه ترازو به نفع مردان در پست های مدیریتی آن چنان واضح و مبرهن است که نگارنده نیازی به ارائه امار و ارقام برای اثبات ان نمی بیند .

    شاید بسیاری از ما ان گاه که واژه مدیریت را بشنویم بی درنگ مردی میانسال با موهای جو گندمی و عینک ظریف و کت و شلوار اتو کشیده را در ذهن بیاوریم که خونسرد و متین به نظر می رسد و آرام و شمرده صحبت می کند و ...

    شاید ان گاه که برای ملاقات با یک مدیر در اتاق انتظار به سر می بریم هیچ کدام این تصور را نداشته باشیم که لحظاتی دیگر با یک خانم روبرو خواهیم شد .

    گویا ذهن ما عادت کرده تنها مردان را به عنوان مدیر در بخش های مختلف سازمانی بشناسد و مرد بودن مدیرها برای ذهن ما به نوعی شرطی شده است .

    آنچه در این نوشتار سعی داریم بدان بپردازیم دلایل موثر در این نابرابری است .

    اینکه چه عواملی سبب می شود تا خانمها که نیمی از جامعه بشری را تشکیل می دهند سهمی بسیار کمتر از 50 % در جایگاه های مدیریتی را به خود اختصاص دهند و در ادامه نیز اشاره ای خواهیم داشت که این عدم مساوات میان خانمها و آقایان در مدیریت چه پیامدهای مثبت و منفی را در پی دارد .

    چند جمله راجع به مدیریت نخست به این مهم باید بپردازیم که در این نوشتار منظور از مدیریت چیست؟

    مدیریت در لغت به معنای گردانندگی است و انچه امروزه از این واژه مستفاد می گردد پیش بردن عوامل در راستای مورد نظر می باشد .

    به عبارت کلی تر مدیریت یعنی توانایی رسیدن به هدف .

    آمال و ارزوهای انسان نامتناهی است .

    لیک منابع و امکاناتی که در جعان در اختیار اوست محدود می باشد .

    مدیریت به انسان این توانایی را می دهد که به خواسته ها و تمنیات خود در چارچوبی معقول جامه عمل بپوشاند .

    مدیر فردی است که با بهره گرفتن از امکانات محدود اهداف عالی خود را محقق می سازد .

    هر کدام از ما در زندگی شخصی و خصوصی برای خود مدیرانی هستیم و ماحصل زندگی ما نتیجه مدیریت ماست .

    انچه موضوع بحث ماست مدیریت در سطح کلان جامعه است .

    جوامع بشری به حسب نیازهای خود سازمان ها ، ارگان ها و نهادهای دولتی و خصوصی کوچک و بزرگ را بنیان نهاده اند و برای تامین حقوق مختلف خود به انها متکی هستند .

    اهداف یک جامعه و خواسته های کلی مردم از طریق این نهادها و سازمان ها پیگیری و محقق می شود .

    نقش این سازمان ها در پیشبرد جوامع حساس و تعیین کننده است .

    به دیگر سخن سرنوشت یک جامعه در دست افرادی است که در سطوح عالی اجتماعی ، اقتصادی و سیاسی بر مسندهای مدیریتی تکیه دارند و جهت دهنده و هدایت کننده اصلی جامعه برای توسعه و پیشرفت همین افراد می باشند .

    اینجا همان جایی است که می توان ریشه های پیشرفت یا عقب ماندگی هر جامعه را در بخش های مختلف در ان جستجو نمود و همان جایی است که بیشتر در حیطه آقایان است و خانمها در آن هم به لحاظ تعداد و هم به لحاظ اهمیت و تاثیر گذاری حضور بسیار کمتری دارند .

    دلایل کمتر ظاهر شدن بانوان در مشاغل مدیریتی حضور کمتر زنان در پست های مدیریتی امری فراتر از قوانین داخلی کشورهاست و به منطق جغرافیایی یا نوع حکومتی خاص محدود نمی شود .

    گویا حضور کمتر زنان در مدیریت به صورت یک قانون نانوشته در جوامع گوناگون با خصوصیات فرهنگی ، مذهبی و ایدئولوژیکی مختلف به چشم می خورد .

    البته به صورت نمونه ای زنان را در سطوح مدیریتی عالی و حتی در عالی ترین درجات ان می توان یافت ، در برخی کشورها زنان مقام سلطنت را دارا هستند (الیزابت دوم ملکه انگلستان ، ماریتوان چهارم ملکه هلند ) در برخی دیگر به نخست وزیری می رسند ( آنجلا مرکل نخست وزیر آلمان ، مارگارت تاچر نخست وزیر انگلستان ، تانسون چیللر نخست وزیر ترکیه و بی نظیر بوتو نخست وزیر ترکیه و سیتاوهید نخست وزیر اندونزی ) و یا به عنوان وزراء دولت صندلی های کابینه را به خود اختصاص می دهند ( مادلین البرایت و کاندولیزارایس وزراء خارجه امریکا) و یا با کسب آراء عمومی بر کرسی های پارلمان و مجالس مختلف تکیه می زنند (رئیس مجلس سنای امریکا ) و بسیاری از پست های مهم و تعیین کننده در معادلات ملی و بین المللی را در سطح جهان در اختیار می گیرند .

    اما با همه این تفاسیر باز هم حضور زنان در پست های مدیریتی چه به لحاظ کمی و چه به لحاط اهمیت و تاثیر گذاری در مقایسه با مردان کمتر است .

    حتی در جوامع غربی امروزی که با نهادینه شدن مدرنیسم در ان سعی می شود برای احراز پستها و مشاغل گوناگون تبعیض و تفاوتی میان دو جنس قائل نشوند باز هم زنان کمتر از مردان عهده دار امور مدیریتی در سطوح کلان هستند .

    پدیده نابرابر حضور زنان و مردان در مدیریت اقتصادی ، اجتماعی و سیاسی جوامع همانند هر معلول دیگری دارای علت های طولی و عرضی متعددی است .

    عوامل مختلفی که سبب می شوند مردان در به دست گرفتن و حفظ پست های مدیریتی گوی سبقت را بربایند و خانمها در این عرصه عقب بمانند را می توان از چند منظر مورد بررسی قرار داد .

    نگارنده عواملی را که از اهمیت بیشتری برخوردار می داند به سه گروه تقسیم کرده و در هر گروه به چند علت شاخص می پردازد : الف – تفاوتهای ذهنی : 1- اصالت قدرت 2- تمرکز روی یک هدف 3- اعتماد به نفس 4- تفکر انتزاعی 5- عطوفت طبع ب – تفاوتهای جسمانی : 6- قدرت جسمانی 7- فیزیولوژی زنانه پ – هنجارهای اجتماعی و تاریخی: 8- آداب اجتماعی 9- پیشینه تاریخی یاد اور می شود که انچه در ادامه به عنوان عوامل موثر در به دست اوردن پست های مدیرتی معرفی شده و تفاوتهایی که میان زن و مرد مورد توجه قرار گرفته در کلیات می باشد .

    به عنوان مثال اگر گفته می شود مردها به لحاظ جسمانی درشت تر و قوی تر از خانمها هستند منظور جامعه کلی مردان است که با جامعه عمومی زنان مقایسه گردیده بی شک مردانی هم هستند که از نظر جسمانی ریز نقش و ضعیف اند و نیز زنانی هستند که از قدرت بدنی و امادگی فیزیکی بالایی برخوردارند.

    منظور سخن مقایسه کلی میان دو گروه زنان و مردان است و از مقایسه جزیی و پرداختن به موارد استثنا که در این مبحث کاربردی ندارد اجتناب شده است .

    الف – تفاوت های ذهنی نوزاد انسان به واسطه مذکر یا مونث بودن خصوصیات ذهنی ویژه ای پیدا می کند .

    اطلاعات ژنتیکی جنس مذکر ، اندام جنسی و هیکل مردانه و به موازات ان فرایند اموزش و اجتماعی شدن موجب می شود که نوزاد پسر به تدریج صاحب تفکر، نوزاد انسان به واسطه مذکر یا مونث بودن خصوصیات ذهنی ویژه ای پیدا می کند .

    اطلاعات ژنتیکی جنس مذکر ، اندام جنسی و هیکل مردانه و به موازات ان فرایند اموزش و اجتماعی شدن موجب می شود که نوزاد پسر به تدریج صاحب تفکر، اخلاق و روحیه مردانه شود و همین عوامل در نوزاد مونث اندیشه ، خلق و خو و رفتاری زنانه را پرورش می دهد .

    با رشد و نمو بیشتر تمایز میان این دو تا به جایی می رسد که به تعبیری گویا مردان از سیاره مریخ و زنان از سیاره ونوس امده اند و به دو جهان متفاوت تعلق دارند .

    این ویژگی های روحی و ذهنی تاثیر انکار ناپذیری در نوع برداشت و نگرش انها نسبت به مدیریت بر جای می گذارد .

    چند عامل ذهنی که در مدیریت نقش ایفا می کنند از این قرارند : 1- اصالت قدرت : از جمله مهمترین خصوصیات روحی مردان ان است که برای قدرت ارزش خاصی قائلند .

    شاید به خاطر انکه ان را فلسفه وجودی خود در طبیعت می پندارند و اگر قدرت را از انها بگیرند هنری در خود نیابند .

    از دیدگاه بیشتر مردان انچه در جهان مهم است قدرت است .

    روابط اجتماعی خوب ، تحصیلات ، ثروت ، پست و مقام از ان جهت که قدرت بیشتری برای انسان فراهم می کنند دارای فضیلت هستند .

    مردها کسب ابزارهای قدرت را وظیفه خود در زندگی می دانند و برای به دست اوردن انها تلاش می کنند .

    مردها از اینکه بدانند در جامعه پیرامون خود تاثیر گذار هستند و اندیشه و تفکر آنها در دیگران نفود می یابد و تصمیم انها در زندگی دیگران تغییر ایجاد می کند لذت می برند و هر چه این تاثیر گذاری بیشتر و مهم تر باشد این احساس خوشایند بیشتر خواهد بود .

    پستهای مدیریتی جایگاه خوبی برای تامین این خواسته ذاتی مردان است .

    چرا که در حوزه تحت مدیریت خود قدرت دارند و تصمیمات خود را از طریق مجاری اداری لازم الاجرا می سازند .

    از این رو مردان دست یافتن به مناصب مدیریتی را به عنوان یک هدف در زندگی برای خود برگزیده و در راستای ان گام بر می دارند .

    در مقابل انچه برای زنان اصالت دارد نه قدرت بلکه زیبایی است .

    از دیدگاه بیشتر خانمها کسب قدرت فی نفسه ارزش نمی باشد .

    انها ازاینکه بردیگران تسلط داشته باشند و برای دیگران تصمیم بگیرند لذت نمی برند .

    انچه برای انها ارزشمند است زیبایی است .

    یاری رساندن به دیگران ، هنر ، دانش ، و ثروت انجا که در خدمت زیبایی جهان باشد باعث فخر و رضایت خاطر ایشان می شود .

    بر این اساس تلاش برای اراستن جهان پیرامون را وظیفه ای برای خود می دانند و مناصب مدیریتی را چندان آش دهان سوزی برای خود نمی دانند و از کسب آن حظی نمی برند .

    چنین نگرشی انگیزه های لازم برای ارتقاء جایگاه های مدیریتی را از ایشان سلب می کند .

    2- تمرکز بر روی یک هدف: یکی از خصوصیات ذهنی مردان که آنها را در مدیریت توانمند می سازد تمایل انها برای تمرکز بر روی یک هدف است .

    ذهن آقایان ترجیح می دهد که در یک زمان فقط راجع به یک موضوع بیندیشد و به تبع ان ایشان دوست دارند راجع به یک موضوع حرف بزنند و برای همان تلاش کنند و سایر جنبه های زندگی خود را در راستای همان موضوع تنظیم نمایند .

    اگر در زندگی خانوادگی یا روابط اجتمایع انها را با موضوعی غیر از انچه پیش روی دارند مواجه سازید ذهن انها را دچار به هم ریختگی خواهید نمود .

    اگر قصد آزار انها را دارید این روش را به کار ببرید !

    این در حالی است که زنان از فکر کردن و صحبت کردن و تلاش فقط پیرامون یک موضوع متنفرند.

    خانمها به ندرت می توانند تمرکز خود را روی یک موضوع بیش از چند دقیقه حفظ کنند .

    ذهن آنها تنوع بیشتری از ایشان طلب می کند .

    آنها دوست دارند همزمان راجع به چند موضوع فکر کنند ، حرف بزنند و ...

    حتی اگر آن موضوعات به هم و به زندگی ایشان ارتباطی نداشته باشد باز پرداختن به انها بر ایشان مفرح و نشاط انگیز است .

    اگر موضوع واحدی بیش از چند دقیقه آنها را به خود مشغول سازد خستگی و دلزدگی ایشان را در پی خواهد داشت و انگاه بر شکستن جو ثابت و تغییر موضوع خواهند کوشید .

    بی جهت نیست که وقتی معلم مرد با جدیت تمام راجع به اهمیت موضوعی همانند کنکور دانشگاه صحبت می کند و سخنرانی او از چند دقیقه طولانی تر شده شاگرد خانم جواب او را با جمله ای امیخته به شوخی و یا با یک خمیازه می دهد !

    همانطور که گفته شد مدیریت بر پایه تحقیق و مطالعه ، تعیین هدف ، برنامه ریزی ، نظارت دقیق و بازنگری مداوم استوار است که همگی نیازمند تمرکز ذهنی و دقت نظر بر یک موضوع می باشند .

    مردها بهتر از عهده این امر بر می ایند و خانمها به خاطر ساختار ذهن خود که نشاط و تنوع موضوع را خواستار است به این تمرکز حواس و ثبات اندیشه علاقه کمتری دارند و لذا در مدیریت کمتر موفق اند .

    مدیرانی که تمام توان وقت خود را در یک جبهه به کار می گیرند در نبرد خود کامیابی بیشتری دارند .

    البته شاید علت دیگری که موجب می شود خانمها تمرکز ذهنی کمتری در محیط کار داشته باشند مساله خانه داری و پرداختن به وظایف سنگین مدیریت خانواده باشد که در مبحث علل اجتماعی و تاریخی به ان اشاره خواهیم کرد .

    3- اعتماد به نفس : تنها افرادی می توانند بر مسند مدیریت بنشینند که قابلیت های خود را باور داشته باشند و به توانایی های خود متکی باشند .

    اندیشیدن به مشکلات ، ارائه راه حل برای آنها تعیین اهداف ، برنامه ریزی ، نظارت ، هدایت نیروهای انسانی ، تشویق و ترغیب نیروهای فعال و توبیخ و تنبیه افارد کم کار ، پیگیری تلاش تا نهایت مقصود همه و همه نیازمند جرات و جسارت و اعتماد به نفس مناسب است .

    اگر مدیر در مقابل دشواری های راه دچار یاس و نا امیدی شود مجموعه تحت نظارت او نیز روحیه خود را خواهد باخت ، یک مدیر باید همواره از عملکرد خود و مجموعه اش در برابر دیگر مسوولین دفاع کند و در عین حال که نقاط ضعف و کم کاری های احتمالی خود و مجموعه را با منطق می پذیرد باید به خود و عوامل تحت نظارتش اعتقاد راسخ داشته باشد .

    برای یک مدیر اعتماد به نفس از نان شب واجب تر است .

    اگر یک مدیر به خود توانایی هایش شک و تردید راه بدهد افراد تحت نظارت فرمان پذیری لازم را از خود نشان نخواهند داد .

    اعتماد به نفس از جمله مهمترین دلایلی است که زنان را از حضور در مناصب مدیریتی دور نگه می دارد .

    مردها پس از بلوغ به واسطه هورمونهای جنسی از توده بدنی بزرگتر و ظاهری قوی تر برخوردار می گردند .

    این قدرت جسمانی علاوه بر آنکه انها را در فعالیتهای فیزیکی تواناتر می سازد در ساختار ذهنی انها نیز تاثیر می گذارد و به انها نوعی حس خود بزرگ بینی و شکست ناپذیری می دهد .

    به جز قدرت بدنی عوامل دیگری نیز در تقویت اعتماد به نفس در اقایان نقش دارند که از جمله انها می توان به فرایند اجتماعی شدن اشاره کرد .

    طرز برخورد اجتماع با زنان و مردان متفاوت است رفتار جامعه با زنان به گونه ای است آنها را همواره ظریف ، حساس و شکننده تلقی می کند و در مقابل مردها را محکم ، انعطاف ناپذیر و مقاوم جلوه می دهد .

    چنین فرآیندی حتی در سنین شیر خوارگی که دختر و پسر شناختی از جهان پیرامون خود ندارند آغاز می شود .

    کودک 4 ساله پسری را تصور کنید که پدر و مادر برای او لباس پسرانه تهیه می کنند ، اسباب بازی هایی از قبیل ماشین ، چکش ، آچار ، تفنگ و ...

    در اختیار او می گذارند و در هنگام گریه کردن با عبارت « تو یک مرد هستی » او را به تحمل بیشتر و نشان دادن غرور دعوت می کنند و در انجام امور مختلف او را آزاد می گذارند تا توانایی های خود را نشان بدهد و حتی از خانه بیرون برود و با همسن و سالان خود بازی کند .

    حال در همین خانواده دختر خردسال باید لباس های رنگارنگ و پرچین برتن کند ، با عروسک های زیبا و لطیف بازی کند و برای براوردن خواسته های خود از دیگران کمک بگیرد ، در جایی که پسرها حضور دارند نباشد و هنگام سخن گفتن حجب و حیا و متانت را رعایت کند و ...

    به این ترتیب فرایند اجتماعی شدن از همان اوان کودکی تهور ، جسارت و بی پروایی را در مردها تقویت می نماید و اعتماد به نفس قابل توجهی در انها ایجاد می کند ولی در مقابل زنان را از باور توانایی های خویش دور می سازد .

    دراینجا باید اشاره کنیم که این اعتماد به نفس همیشه مفید واقع نمی شود .

    اعتماد به نفس بی جا می تواند در مواردی کاملا کاذب و مخرب باشد و افرادر ا از بازنگری در عملکرد خویش و یا توجه به پیشنهادهای دیگران باز دارد یا به عبارت دیگر به نخوت و تکبر تبدیل شود .

    اعتماد به نفس بیش از حد یا غرور و خود بینی نه تنها در زندگی فردی و اجتماعی به انسان کمکی نمی کند بلکه ضد پیشرفت و موفقیت است .

    سخن کوتاه انکه اعتماد به نفس در حد متعادل از جمله نیازهای اساسی برای دست یافتن به مناصب مدیریتی است و به طور کلی مردها بیش از زنان به خود اعتماد می ورزند .

    4- تفکر انتزاعی : از جمله دیگر عوامل ذهنی که در سنگین کردن کفه ترازو به سود مردان در مدیریت نقش دارد نوعی روش شناختی است که روان شناسان از ان به عنوان تفکر انتزعی نام می برند .

    تفکر انتزاعی یا تفکر مرحله به مرحله روشی است که کودکان از سنین 8-7 سالگی توانایی انجام ان را پیدا می کنند .

    در این روش برای حل یک مساله تمام راه حل های ممکن در ذهن اورده می شود و در مقابل هر جواب حالتهای ممکن برای جواب مرحله بعد قرار داده می شود .

    به عنوان مثال فردی را در نظر بگیرید که می خواهد از تهران به دوبی سفر کند .

    برای این شخص راههای مختلفی را می توان تصور نمود .

    او می تواند از تهران به بندر عباس برود و سپس راهی دوبی شود .

    برای رفتن به بندر عباس می تواند از هواپیما ، قطار ، اتوبوس یا خودرو سواری استفاده کند و سپس از بندر عباس تا دوبی را با کشتی ، هواپیما یا لنج طی کند .

    به این ترتیب در مرحله اول 4 حالت و در مرحله دوم 3 حالت برای او امکان پذیر است و در کل 12 حالت را می توان برای او متصور شد و انگاه مزایا و مشکلات هر یک از این 12 حالت را مورد بررسی قرار داد .

    مردان در مواجهه با مسالئ روزمره از این شیوه تفکر بیشتر استفاده می کند و ذهن آنها طراحی نوعی الگوریتم برای حل مسائل را راحت تر انتخاب می کند .

    خانمها نیز اگر چه تفکر مرحله به مرحله را به خوبی می شناسند لیک برای طراحی الگوریتم ها از حالتهای کمتر و مراحل محدودتری استفاده می کنند .

    به گونه مثال در مساله فوق خانمها در مرحله اول ممکن است 3 حالت و در مرحله دوم 2 حالت را امکان پذیر بدانند و به این ترتیب در مجموع فقط 6 حالت را در نظر بگیرند .

    تفکر انتزاعی از جمله ابزارهایی است که در مسائل اجتماعی از کارایی مناسبی برخوردار است و هم در به دست اوردن مناصب دولتی و هم در موفقیت یک مدیر نقش مهمی دارد .

    ساختار ذهنی اقایان با این شیوه تفکر سازگاری بیشتری دارد.

    5- عطوفت طبع اگر در یک نظر سنجی پرسیده شود که از تفاوتهای میان زنان و مردان فقط یک مورد که بارزتر است را نام ببرید شاید بخش قابل توجهی از پاسخها حاوی این معنی باشد که در مردان منطق و در زنان احساس از قدرت و سلطه بیشتری برخوردار است .

    احساسات لطیف و عاطفه پرشور جزیی از وجود یک زن است .

    چون انها جهان را از پنجره زیبایی می بینند و جهان با عواطف و احساسات دنیای زیباتری است .

    مولوی در مقایسه میان زن و مرد تا به انجا پیش رفته که برای تمثیل به جای عقل و احساس از واژه های مرد و زن استفاده می کند : کز نیستان تا مرا ببریده اند از نفیرم مرد و زن نالیده اند به طور کلی خانمها خوشبین تر از اقایان هستند و به افراد طرف معامله خود زودتر اعتماد می کنند .

    انها همچنین دلسوزتر و مهربان تر از جنس دیگر هستند و همین مهربانی و نوع دوستی گاه در روابط اجتماعی به ضرر آنها تمام می شود و انها را از مسیر شغلی یا هدفی که در پی آن هستند دور می سازد .

    به یک مثال عینی توجه کنید تا چند اشتباه مدیریتی ناشی از نفوذ احساست در گیری های را در ان بیابید : فردی که راننده یک شرکت هواپیمایی است به مدیر امور مالی که خانم است مراجعه نموده و به بیان مشکلات خانوادگی خود می پردازد و برای از هم نپاشیدن زندگی خود از او تقاضای وام می نماید .

    خانم مدیر که دشواری زندگی او را می بیند تصمیم می گیرد که او را یاری دهد و نامبرده نیز اطمینان می دهد که تا زمانی که خانم مدیر برای او تعیین کرده مبلغ مربوطه را باز پرداخت نماید .

    خانم مدیر مبلغی را از صندوق شرکت و خارج از ضوابط اداری به او می پردازد .

    پس از گذشت مهلت مقرر فرد وام گیرنده نمی تواند وام را تادیه کند و خانم مدیر برای جبران کسری صندوق ناگزیر می شود که از حساب شخصی خود ان را تامین نماید .

    فرد مقروض برای بازپرداخت وام خود از خانم مدیر تقاضا می کند که به کمک رسانده و برایش چند ماموریت خارج از مرکز فراهم نماید تا ازاین طریق مبلغی بابت حق ماموریت دریافت کند .

    خانم مدیر از نفوذ خود استفاده کرده و علیرغم مخالفت مدیر کار گزینی چند ماموریت طولانی مهم و سنگین را به این راننده محول می کند .

    به دلیل فسردگی کار و دشوارز وظایف محوله و عدم تجربه کافی ماموریت ها به درستی انجام نمی پذیرد و خسارت قابل توجهی به اژانس هواپیمایی وارد می شود .

    در این حال فردی مسوولیت این ضرر و زیان را بر عهده نمی گیرد و راننده مقروض در استانه اخراج از کار قرار می گیرد .

    خانم مدیر برای جلوگیری از اخراج او از نفوذد و روابط خود استفاده می کند و ...

    بسیار دیده می شود که خانم ها خواسته های عاطفی خود را بر قوانین شغلی مقدم می دارند و یا در شرایطی که فشار روحی به انها وارد می شود تسلیم احساسات خود می شوند .

    شاید علت اینکه شریعت اسلام خانمها را از قرار گرفتن در مقام قضاوت و یا مشاوره هنگام جنگ بر حزر می دارد نیز همین باشد که از دل رحمی و قلب مهربان آنان با خبر است .

    در مناصب مدیریتی گاه قانون باید بی رحمانه اعمال شود و یا تصمیمات باید با قساوت قلب اتخاذ شوند .

    به همین خاطر است که در بسیاری موارد خانمها ترجیح می دهند عطای مدیریت را به لقای ان ببخشند و نسبت به ان رغبتی نداشته باشند .

    ب- تفاوتهای جسمانی در کنار تفاوتهای موجود در ساختار ذهنی ویژگی های جسمانی زن و مرد نیز بر حضور ایشان در پست های مدیریتی تاثیر گذار است .

    از سنین نوجوانی و به دنبال پدیده بلوغ تمایز میان ساختار بدنی زن و مرد افزایش می یابد و این تفاوتهای جسمانی از جمله عوامل اصلی است که موجب می شود زن و مرد نقش های اجتماعی مختلفی را بر عهده بگیرند .

    در گذشته ای نه چندان دور و تا یک قرن پیش زندگی انسان با طبیعت امیختگی بیشتری داشت و از انجا که اغلب کارها به قدرت بدنی بالا نیاز داشتند نقش مردان در کشاورزی جنگاوری و صنعت بسیار بیشتر از امروز بود و زنان در جامعه نقش بسیار محدودی داشتند .

    در این حالت مدیریت نیز در سطوح مختلف در انحصار کامل اقایان بود اگر چه امروزه به دلیل پیشرفت علم و تکنولوژی انسان به نیروی بدنی کمتر از گذشته وابسته است و زنان نیز در بسیاری مشاغل می توانند پا به پای مردان به فعالیت بپردازند با این وجود باز هم قوای جسمانی بالا از جمله عوامل موثر در بسیاری از پست های اجتماعی و از جمله مدیریت به شمار می رود .

    توجه به دو نکته زیر در این خصوص دارای اهمیت است .

    6- قدرت جسمانی به طور میانگین در کشور ما دخترها در 11 سالگی و پسرها در 13 سالگی بالغ می شوند .

    به دنبال ترشح هورمون های جنسی ویژه خصوصیات بدنی زنانه و مردانه شکل می گیرند .

    در مردان با افزایش هورمون تستوسترون رشد قدی تسریع پیدا می کند .

    توده استخوانی متراکم تر و بافت عضلانی حجیم تر می گردد .

    پس از بلوغ مردها به طور میانگین 12 سانتی متر بلند قد تر از خانمها می باشند و ظاهر بدنی انها محکم تر و قوی تر به نظر می رسد .

    خانمها به دلیل تجمع بیشتر بافت چربی در زیر پوست و کم تر بودن توده عضلانی ظاهری ظریف تر پیدا می کنند .

    بم شدن صدا و رویش ریش و سبیل در صورت اقایان به هیبت ظاهری ایشان می افزاید.

    برون ده قلبی و ظرفیت ریوی در اقایان بیشتر است.

    غلظت هموگلوبین در خون انها بالاتر است و در کلیه های خود تعداد نفرون بیشتری دارند .

    مجموعه این عوامل سبب می شود که ظرفیت فیزیولوژیکی دستگاه های مختلف و سوخت و ساز کلی در بدن اقایان بیشتر از خانمها باشد .

    قدرت بدنی و صلابت جسمانی در موفقیت یک مدیر تاثیر گذار است .

    برای یک مدیر زیاد اتفاق می افتد که در سخنرانی های طولانی شرکت کند ، در جلسات متعدد حضور به هم رساند ، سفرهای دور و نزدیک زیادی داشته باشد یا روزانه ساعات کاری زیادی را پشت سر بگذارد و به بخش های مختلف حوزه مدیریتی خود سرکشی کند و با افراد مختلف سر و کله بزند و ....

    یک مدیر باید بتواند فشار کاری بالا را در مدت زمان طولانی تحمل کند و این علاوه بر صبر و حوصله به استقامت بدنی و توان بالای جسمانی نیز نیازمند است .

    قدرت جسمانی علاوه بر انکه خود به طور مستقیم برای حضور و موفقیت در مناصب مدیریتی دارای اهمیت است در ساختار ذهنی فرد نیز تاثیر گذارده و موجب می شود که فرد اعتماد به نفس بیشتری به خود داشته باشد و برای قدرت و ریاست ارزش بیشتری قائل گردد .

    به این ترتیب توان بدنی بالاتر هم خود به تنهایی برای مدیریت مورد نیاز است و هم به عنوان یک عامل کمکی برای افزایش اعتماد به نفس موجب می شود اقایان بخت و اقبال بیشتری برای حضور در مناصب مدیریتی داشته باشند .

    7- فیزیولوژی زنانه باید در نظر داشت که خانم ها پس از دوران بلوغ ماهیانه سیکل های منظم جنسی را تجربه می کنند که موجب می شود در مواقعی با ضعف جسمی و ناراحتی های بدنی خفیف یا شدید مواجه شوند .

    به طور میانگین خانمها یک چهارم روزهای سال را با ظاهری بیمار گونه سپری می کنند و در این مدت علاوه بر اینکه توان بدنی انها پایین تر حالت طبیعی است به لحاظ خلق و خو و رفتار نیز با مشکلاتی مواجه هستند .

    به علاوه یک زن دورانی از عمر خود را در حاملگی و شیر دهی به سر می برد .

    به ازای تولد هر فرزند ما در باید 9 ماه دوران حاملگی و حدود 2 سال دوره شیر دهی را پشت سر بگذارد .

    اگر تصور کنیم که خانم کارمند فقط 2 فرزند به دنیا بیاورد باید چیزی حدود 5 سال از عمر خویش را در دوران حاملگی و شیردهی سپری کند که این امر مسلما در جنبه های شغلی و تحصیلی او تاثیر فراوانی می گذارد و عملکرد او را با محدودیت های جدی روبرو می سازد .

    این موضوع در پیشرفت حرفه ای و حضور در پست های مدیریتی که تلاش و فعالیت بالا و مستمری را می طلبد تاثیر منفی بر جای می گذارد ویژگی های جسمی مردانه در کنار ویژگی های ذهنی اثر تقویت کننده ای روی یکدیگر دارند و موجب می شوند اقایان برای حضور و موفقیت در مناصب مدیریتی از شانس بیشتری برخوردار باشند .

    پ- هنجارهای اجتماعی و تاریخی از عوامل ذهنی و جسمی که بگذریم به سلسله دلایل دیگری می رسیم که ریشه در فرهنگ ، مذهب ، آداب و رسوم و تاریخ ملت ها دارد .

    برای بررسی بهتر باید به جامعه پیرامون خود نگاهی بیندازیم تا این دلایل را اشکارا دریابیم.

    8- مدیریت خانواده مادران از لحظه شروع افرینش سایه مهربانی خود را بر سر افراد خانواده گسترده نگه داشته اند .

    لحظه ای درنگ کنید و منصفانه بیندیشید .

    ایا نگهداری و پرورش فرزندان از نوزادی تا بزرگسالی ، توجه به نیازهای روحی و عاطفی اعضای خانواده ، فراهم کردن بی وقفه غذاهای رنگارنگ ، پاکی و نظافت لباس ها ، اراستگی و زیبایی منزل و هزار و یک زحمت و مسئوولیت دیگری که خانم ها عمر خویش را به ان می گذارنند مدیریت نیست ؟

    مدیریت امور داخلی یک خانه نه تنها از اداره بزرگترین کارخانه ها و سازمانها دست کمی ندارد ، بلکه اگر کلاه خود را قاضی قرار دهیم در می یابیم که هم و غم ان بیشتر و زحمت ان فراتر از مدیریت انهاست .

    یک مادر در هر لحظه از عمر خویش دلسوزانه و بی ادعا در پی برآوردن نیازهای تک تک افراد خانواده است و این در حالی است که مردان برای مدیریت داخل خانه ذره ای جوهر نیز در خود نمی یابند .

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

    - روان شناسی پزشکی – مک هیلگارت 1994

    - مقاله آزاد – دکتر نیک منش

    - مردان مریخی زنان ونوسی – جان گری

در سالهای اخیر از اهمیت آموزش به عنوان سرمایه گذاریهای لازم برای توسعه اقتصادی کاسته نشده است. بدون آموزش، توسعه در مفهوم واقعی کلمه ممکن نیست تنها آموزش است که می تواند مهارتهای لازم برای رسیدن به رشد پایدار اقتصادی و افزایش کیفیت زندگی را ایجاد کند. اکنون نیز این اظهارنظر، ورود به دهه 90، همانند آنچه که در اوایل دهه 60 بوده است صحیح می باشد. کنفرانس جهانی آموزش که در سال 1990، ...

«مقدمه» «رهایی کامل از تنیدگی، مرگ است» هانس سلیه آیا تنیدگی یا استرس «بیماری جدید تمدن» است؟ انتشار بیش از صد هزار مقاله و کتاب در سالهای اخیر در قلمرو تنیدگی، ما را بر آن داشت تا چنین پرسشی را مطرح کنیم. غنای معنایی این مفهوم که در محدوده فلز شناسی، روانشناسی، روانپزشکی، عصب- فیزیولوژی، عصب- شیمیایی، همه گیری شناسی، روان جامعه شناسی، روان تحلیل گری، روان- تنی و جز آن قرار ...

چکیده در سراسر جهان زنان به عنوان رکن اساسی واحدهای تولیدی، همواره مطرح بوده‌اند و ساختار اقتصادی خانواده بدون حضور آنها، پایداری نخواهد داشت. آنان با تولید بین 60 تا 80 درصد محصولات غذایی در اکثر کشورهای در حال توسعه، بار مسئولیت تولید نیمی از مواد غذایی در سطح جهان را به دوش می‌کشند. بنابراین زنان روستایی نقش کلیدی، به خصوص در مواقع بحرانی و در تضمین سلامت و امنیت غذایی ایفا ...

ارتقاء سطح حفاظت از حیات وحش که عمدتاً گونه های بارز و مشخص را در بر می گیرد،به سطوح تنوع زیستی که همه زیستمندان زیستگاهها را در بر می گیرد،تحولی اساسی در بینش زیست محیطی جامعه جهانی به شمار می آید. ارتقاء سطح حفاظت از حیات وحش که عمدتاً گونه های بارز و مشخص را در بر می گیرد،به سطوح تنوع زیستی که همه زیستمندان زیستگاهها را در بر می گیرد،تحولی اساسی در بینش زیست محیطی جامعه جهانی ...

کارآفرینی زنان از منظر تعلیم و تربیت چکیده اشتغال زنان ایرانی در سالهای اخیر به دلایل مختلف حساسیت ویژه‌ای پیدا کرده است. از سوی دیگر مشکلات اشتغال که به صورت عام در کشور ایران وجود دارد ، در مورد زنان حادتر می‌شود و مسئله اشتغال زنان را در آینده نه چندان دور با بحران مواجه خواهد ساخت. علیرغم اینکه زنان ایرانی مطابق تحقیقات انجام شده بیشتر تمایل به مشاغل دولتی دارند ولی وضعیت ...

مقدمه : باید از دگم گرایی ها در اندیشه فلسفی دوری کرد. برای بشر بنیادی تر از بررسی حقیقت جستجوی ارزش آن بوده است و متافیزیسین ها همگی به دنبال ارزش گذاری مفاهیم متضاد بوده اند،کسانی که به شهود دلایل منطقی را متصل می کنند راه به خطا رفته اند،بشر به دلیل خواست ” قدرت ” به دنبال شناخت است نه به دلیل تشنگی عقل ناب نمی توان از همساز با طبیعت بودن یک اصل اخلاقی برای خود ساخت. زیرا ...

مقدمه مطالعه برنامه‌ ها, استراتژی‌ ها, سیاست‌ ها و راهکارهای مختلف توسعه (در سطوح مختلف) همراه با بررسی تجربه عملی کشورهای مختلف در زمینه توسعه روستایی و توسعه کارآفرینی و اشتغالزایی در روستاها, درس‌ها و نکات کلیدی بسیار مهمی را پیش روی ما گذاشته است. اگرچه الزاماً نمی‌توان عیناً از این تجربیات و رویکردها استفاده نمود اما توجه به آن‌ها و ”یادگیریِ“ درست نکات, باعث روشن‌شدن فضای ...

مقدمه باسلام: خوشحالم که توانستم جامعترین پایگاه اطلاع رسانی دینی در مورد احکام ومباحث ازدواج موقت را در این مجموعه فراهم نمایم وگامی در جهت فرهنگ سازی واحیای این سنت فراموش شده وارزشمند اسلامی بردارم و البته ترویج ازدواج موقت به معنی تضعیف وتنزیل جایگاه ازدواج دائم نیست چون هر یک از این دو، قداست وجایگاه وضرورت خاص خود را دارند که باید به عنوان مکمل یکدیگر و توامان در جامعه ...

شرح بیماری استرس عبارت است از واکنشهای فیزیکی ، ذهنی و عاطفی که در نتیجه تغییرات و نیازهای زندگی فرد، تجربه می شوند . تغییرات می توانند بزرگ یا کوچک باشد استرس مثبت می تواند یک انگیزش دهنده باشد در حالی که استرس منفی می تواند در زنان این تغییرات و نیازها ، فرد را شکست دهد . علایم شایع فیزیکی: گرفتگی عضلاتی سردرد ، درد قفسه سینه ، ناراحتی معده ، اسهال یا پیوست ، افزایش ضربان قلب، ...

مقدمه خانواده کانونی است که باید برای حفظ حرمت و کرامت انسان و تأمین سلامت جسمانی و روانی و رشد معنوی او استحکام یابد. قوام خانواده به منظور تداوم انسجام جامعه و تأمین محیطی سالم برای زیستن انسانها، ضرورتی انکارناپذیر است. در کانون خانواده، همسران نسبت به یکدیگر وظایفی بر عهده دارند که از حقوق آنان سرچشمه می گیرد. این وظایف باید به شکل متقابل مورد توجه قرار گیرد تا در سایه ایفای ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول