دانلود مقاله شناخت هنر تاریخچه هنر گرافیک

Word 73 KB 10867 19
مشخص نشده مشخص نشده هنر - گرافیک
قیمت قدیم:۱۶,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۲,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • واژه گرافیک را در ایران " ارتباط تصویری " نام نهاده اند گرافیک یا " ارتباط تصویری " از قدمتی بس دراز برخوردار است .

    انسان های اولیه برای تهیه غذا نقش حیوانات را بر روی زمین یا دیواره غارها می کشیدند زیرا از آن نوعی برداشت گرافیکی داشتند به این معنا که مطلب را فورا ً و براساس نشانه و اشاره می فهمیدند و با تکیه بر آن نیز عمل می کردند هنر گرافیک به مفهوم مدرن آن از عمر چندانی برخوردار نیست .

    در آغاز تاریخ گرافیک اروپا – خوبست بدانیم که واژه گرافیک از لغت یونانی گرافئین گرفته شده که در اصل به معنای خراشیدن ، تراش دادن و نوشتن بوده است – حکاکی روی چوب و قلمزنی روی مس را می توان دید .

    اینگونه تکنیک چاپ و همچنین آماده سازی مواد و فرم چاپی ، شرایط نشر را هم ایجاد می نمود حکاکی روی چوب از اوایل قرن چهاردهم میلادی برای چاپ شمار محدودی از آنچه که می خواستند مناسب بود چرا که فرم چوبین را می توانستند در صورت لزوم به کناری نهاده و فرم دیگری را بکار گیرند به دلیل آنکه چوب به وفور در دسترس بود و کار یا آنهم نسبتا ً آسان همزمان با رواج کاغذ ، امر تکثیر هم سرعت بیشتری گرفت تصویر و خط را از طریق قالب های چوبی بدست می آوردند با بهره گیری از کنده کاریهای ظریف بر روی لوحه های نرم چوبین ، نقاشی های رنگینی را تدارک می دیدند ( ورقهای بازی ، هجو نامه ) از سال 1430 میلادی با استفاده از صفحه های خط – تصویری چاپی ( کنده کاری روی چوب ) ، کتاب هائی نیز به وجود آمد .

    پس از اختراع چاپ با حروف متحرک ، توسط یوهانس گوتنبرگ آلمانی ، حکاکی چوبین به عنوان عاملی برای تصویر سازی کتب بکار می رفت .

    Johannes,Gutenberg : مخترع چاپ ( Typographie = هنر یا صنعت چاپگری کتاب ) ، بین سالهای 1394 و 1399 میلادی در شهر مانیتس ( شهری در کرانه رود بزرگ راین ، آلمان ) متولد شد و در سال 1468 در همانجا در گذشت او احتمالا ً در سال 1428 میلادی از آن شهر تبعید گردید گوتنبرگ بسال 1434 تا 1444 در شهر اشتراسبورگ ( استراسبورگ ) سرگرم اختراع خویش بوده است وی در سال 1444 یا 1445 به شهر مانیتس بازگشته و نخستین کارگاه چوب خود را سرو سامان داد و با شخصی به نام یوهانس فوست شرکتی را تأسیس کرد .

    با حضور فعال آلبرشت دورد ، این تکنیک اوج گرفت که بدنبال او (کراناخ : نقاش و گرافیست آلمانی )،( بورکمایر : نقاش ، حکاک و طراح آلمانی )،( بالدونگ ملقب به Grien : نقاش و طراح آلمانی )،( آلتدوژفر : نقاش و گرافیست آلمانی) ،( هوبر : نقاش و گرافیست اتریشی )،(هولباین : نقاش ، گرافیست و حکاک آلمانی) نیز در شکوفائی آن سهم بسزائی داشتند .

    Albercht , Durer ( 1528-1471) : نقاش و گرافیست مشهور آلمانی و یکی از زمینه سازان رنسانس ؛ او پس از سفر به فرانسه و سوییس به ایتالیا رفت و با تأثیرپذیری از شون گاور و مانتنا : نقاش و قلمزن آلمانی ، Andrea,Mantena : نقاش و قلمزن ایتالیایی ) با شور و هیجان به حکاکی روی چوب پرداخت و در حوزه های گوناگون آثار بسیاری از خود بر جا گذارد .

    (Hans,Holbein 1553-1485 ، نابترین منادی رنسانس شمالی وخالق فرمهای غالبا ً مذهبی ، کنده کاریهای روی چوب او هنر گرافیک را با زیاتی نافذ به اوج رسانید .

    به موازات چاپ سیاه ، در شهر ونیز فرم برجسته " برش سفید " هم به وجود آمد لوکاس کراناخ و اوگوداکارپی کنده کاری روی چوب را به برش سایه روشن تکامل بخشیدند در عصر روشنگری ( قرن 17 و 18 میلادی ) بی تردید آگاهی های اجتماعی هم در رشد و نمو هنر سهم فراوان داشته اند در اواخر قرن 16 علاقه هنرمندان آشکارا افت داشت اما پس از آن تکلیف جدیدی مرتبط با تصاویر مردمی نیز ایجاد گردید .

    برخلاف حکاکی چوب که مجری آن نامشخص باقی می ماند وضع حکاکی روی مس از همان آغاز به گونه ای دیگر بود چون از نیمه نخست قرن 15 هنر بود جزئی از صنعت زرگری بشمار می رفت استادان ماهر در این راستا ( ساخت ورقهای بازی و غیره ) تکنیکی را تکامل بخشیدند که با حضور شون گاور نخستین اوج خود را نیز تجربه کرد.

    دورر جوان هم به این جریان پیوست و با همکاری هنرمندان سایر کشورها ( از ایتالیا : رایموندی ، از هلند : لوکاس فان لایدن) توانستند به این هنر اعتیادی بین المللی بدهند .

    لوحه حساس مس در ارتباط با چاپ و همچنین شمار محدود تکثیر ، به عنوان یک تکنیک گرانبها باقی ماند در روند قرن 16 حکاکی مس هم اهمیت خود را تا حدود زیادی از دست داد و سرانجام با روش خراش روی مس از میان رفت .

    خراش روی مس با کاربر روی آهن شروع شد حلبی سازها با چنین شیوه ای زره ها و اسلحه ها را تزئین می کردند هوپفر از اهالی آگسبورگ بایرن نخستین کسی بود که به اینگونه چاپ های زینتی دست یابید .

    (D.Hopfer) : ازآلبرشت دورر هم چنین تجربه های میان سالهای 1515 تا 1518 دیلوشلو است .

    ولی با همه این زحمات ، کارها بدون لکه نبودند و از تمیزی و شفافیت مطلوبی هم برخوردار نمی شدند .

    اینکه آیا آلتدوژفر ، آهن یا مس را برای لوحه چاپی بکار می گرفت به درستی معلوم نیست ولی بی تردید هلندیها ( فان لایدن ) همانند ایتالیائی ها ( پارمی جیانینو) از لوحه های مسین استفاده می کرده اند گهگاه قلمزنی روی مس و شیوه اچینگ نیز با هم ترکیب می گردید ( بروگل : نقاش هلندی ) ظرافت تکنیکی روز افزون و بکارگیری آن توسط هنرمندان بزرگ در دگرگونی شیوه ها تأثیر بسزایی داشت که نقطه اوج آن را در نقاشی قرن 17 بخوبی می توان دید اچینگ روی لوحه های مسی یا روئی و استفاده از سبک های مختلف طراحی باعث گسترش حوزه کاری و همچنین عناصر طراحی گشت .

    زمانی که در فرانسه آثاری از لحاظ محتوا مرتبط با هم و سلسله وار تولید می گشتند ( ژاک کالو : تراشکار روی مس ) ، در جنوب هلند و در کارگاه پترپاول روبنس از اچینگ روی مس برای فرمات بزرگ تصویر گری کتاب ، استفاده می شد در شمال هلند ، هرکولس زگرس ( نقاش ) که همراه با السهایمر ( نقاش آلمانی ) و مومپر ( نقاش بلژیکی ) پایه گذار نقاشی منظره نوین محسوب می شدند به مشابه حکاک و تراشکار مس ، پیشاهنگ رمبرانت بودند .

    توضیح : Harmensg , Rembrandt : نقاش مشهور هلندی که در سال 1656 مجبور شد آثار هنری اش را حراج کند حدود 700 تابلو از او قریب 1600 طرح نیز باقی مانده که با پر و قلم مو کشیده بود 300 تراشکاری روی مس هم از وی برجا مانده است .

    ایندوهلندی یعنی زگرس و رمبرانت عالی ترین آثار هنری را عرضه نمودند .

    در قرن 18 تراش روی مس ( اچینگ ) بیش از همه برای تکثیر بکار می رفت و می توان گفت که تقریبا ً بطور کلی در خدمت تولیدات گرانبهای سایر آثار هنری قرار داشت نمونه برای تکمیل این روش ابداع استفاده از گچ در تراش مس بود که توسط فرانسوا و شیوه آکواتینا ( ترکیبی از تراش و قلمزنی ) که به وسیله لوپرنس انجام گردید .

    در میان هنرمندان نامی ، افرادی چون واترلو ، پیرانسی ، کانالتو و تیپولو از اچینگ بهره می گرفتند با وجودی که متد مذکور رفته رفته بدست فراموشی سپرده می شد خوزه دگویا ( نقاش و تراشکر اسپانیولی ) بار دیگر آن را به اوج اعلای خود رسانید ( کوپی هائی بر اساس آثار ولاسکوئز 1781 و کاپرلچو 1795 تا 1798 ) در قرن 18 فرم ویژه ئی هم در انگلستان ایجاد گشت نوعی توصیف سنتی ( ویلیام هوگارت : نقاش ، گرافیست و کاریکاتوریست ) که از طریق آن کاریکاتور هم تکامل یافت ( جیلری ، توماس رولاندس ) در کشور آلمان هم دانیال خودوویکی آثار پر ارزشی را در زمینه اچینگ روی مس ارایه کرد .

    آلویس زنه فلدر آلمانی – چک در سالهای 1798 و 1799 موفق گردید به تکنیک گرافیک چاپی دست بیابد و این هم یعنی اختراع لیتوگرافی .

    توضیح : Lithographie به زبان یونانی یعنی خط سنگی که در اینجا به چاپ مسطح گفته می شد و برای انجام آن از لوحه های سنگی استفاده می کردند که به چاپ سنگی هم مشهور است .

    نامبرده ابتدا اصلا ً در فکر بکارگیری آن به عنوان نوعی تکنیک هنرمندانه نبود .

    آندره یکی از ناشران آلمانی شهر اوفنباخ که اکثرا ً مطالب مربوط به موزیک را منتشر می ساخت در سال 1799 به راز چاپ شیمیائی پی برد او از سال 1803 در لندن نقاشان را واداشت تا تجارتی را در این راستا صورت دهند و خود کوشید تا از این تجارب بهره برداری کرده آنها را به مثابه آزمونی بکار گیرد و در قالب انتقال چاپ به فرم دیگر نیز انتشار دهد اما با همه تلاش آلمانی ها به ویژه رویتر توفیق نصیب فرانسویها شد تا بتوانند آنرا به مرحله نهائی برسانند تئودور ژریکو نقاش ، اوژن دلاکوروا نقاش و انوره دومیه نقاش و گرافیست با نشریات انتقادی : "کاریکاتور" و " شاریواری " همکاری داشت وی رئالیسم را با فانتزی به شیوه ئی ماهرانه و در نبرد علیه نا برابریهای سیاسی – اجتماعی بهم پیوست دومیه در حدود چهار هزار لیتوگرافی تولید کرد .

    از آنجائی که لیتوگرافی به منزله چاپ تخت ( مسطح ) با حروف متحرک چاپی هماهنگی لازم را نداشت در سال 1775 میلادی اختراعی صورت گرفت که بانی آن بویک بود و این اختراع هم چیزی نبود جز کنده کاری روی چوب یعنی گزیلوگرافی .

    توضیح : Xylographie : قدیمی ترین تکنیک گرافیکی که با رواج کاغذ در اوایل قرن پانزدهم بوجود آمد مقدمه آنهم چاپ پارچه بود که از قرن چهارم تا قرن هجدهم رایج بود .

    در اینگونه کنده کاریها ، طرحی را به صورت برش بر روی لوحه چوبین تهیه می کردند و خطوط آن را هم سیاه نموده و بروی کاغذ منتقل می کردند ترتیب کار چنین بود که باید کنده کاری روی چوب بر عکس صورت می گرفت تا تصویر چابی بر روی کاغذ درست به نظر بیاید .

    کنده کاری یا برش بر سطح لوحه چوبین از قرن 19 با درخشش خاصی در راستای الیاف چوب انجام می شد و ویژگی آنهم این بود که می توانستند از چند رنگ بر رویهم استفاده کنند متدی که از قرن شانزدهم در ژاپن هم متداول گشت انواع دیگر آن هم عبارت بود از طراحی زمینه سیاه با نقطه های سفید یا طراحی سفید که در آن خطوط به جای سطوح عمیق تهیه می شدند .

    از سال 1830 تکنیک مزبور در سرتاسر اروپا رایج یافت ، آنهم به این دلیل که نیاز مبرمی به تصویر سازی کتب وغیره نیز احساس می شد .

    ژیگو ، ژوهانو ، هوئه ، ایسابی و همچنین گاوارنی و ژومیه و بعد هم دوره در فرانسه از طراحان برجسته بشمار می رفتند متأثر از گزیلوگرافی ورنه که در سال 1839 در پاریس و به همراه تاریخ ناپلئون امپراتور منتشر گشت تصاویر و ایلوستراسیون های منتل گزیلوگرافی والوتن ، پل گوگن : نقاش فرانسوی و ادوارد مونک : نقاش و گرافیست نروژی شرایط نوینی را به وجود آوردند از طریق برشهای روی چوب و همچنین چاپهائی بر سطوح گسترده یا رنگ سیاه و سفید از همین جا تحرکات ویژه ای برای هنرمندان پل نیز ایجاد گردید .

    توضیح : " پل " نام اتحادیه ای از هنرمندان اکسپرسیونیست بود که در سال 1905 در شهر در سدن آلمان کار خود آغاز کرد اعضا برجسته آن عبارت بودند از : کیرشنر ، هکل ، اشمیت روتلوف ، پش اشتاین و مولر ، گهگاه امیل نولده هم با ایشان همکاری داشت .

    توضیح : Expressionism : اکسپرسیونیسم جریانی است هنری که در قرن بیستم و به عنوان واکنشی در برابر امپرسیونیسم ، ماتریالیسم و رلایتویسم بوجود آمد اکسپرسیونیسم می خواهد نیروهای معنوی را با بهره گیری از ابزار مناسب بیان نماید در نقاشی با استفاده از سطوح نسبتا ً دیگرگون خطوط آشکار و رنگهای کامل و ناشکسته و در مجسمه سازی : فرمهای مکعبی ، تضادهای سایه روشن نمایشهای آن بر خلاف برشهای اتفاقی امپرسیونیسم ، بسته و از طرفی هم بر خلاف ناتورالیسم و ابژکیتویسم ، آگاهانه ذهنی می باشند اکسپرسیونیسم در حقیقت با سزان Holdler,Munch,ran,Gogh,Gauguin,Ceganner شروع شد و بعد هم Schmidt,Rottluff,kirchner,Bechmann,Heckel,Feiningel,Nolde,Marc, ,lehmbruck,kokoschka,kandinsky,Barlach به آنها پیوستند .

    حکاکی روی چوب که در انگلیسی etching گفته می شود از دهه چهل قرن نوزدهم در فرانسه اهمیت خاصی یافت هنگامی که کادار در سال 1826 جامعه آکوافوزتیستها را پایه گذارد شخصیت هائی چون بردن ، تئودورشاسریو ( نقاش فرانسوی ) و مریو کارگاههایشان را بستند چون بسیاری ازهنرمندان به آن جامعه رو کرده بودند از جمله کمیل کورو ، میله ، روسو ، دوبینیه ، براکمون ، مانه ، دگا ، ویستلر ، آگوست رنوار و ( آگوست رودن : مجمسه ساز فرانسوی و پایه گذار بیلرسازی امپرسیونیستی ) در این میان امکان آنهم بوجود آمد که لوحه های مسین را با ورقه های پولادین نیز پوشش دهند و بدین سان شمار تکثیر و چاپ هم فزونی گرفت چون تا آنزمان و با لوحه های مسی و اچینگ چوبین می توانستند در حدود پنجاه عدد تکثیر کنند .

    ویستلر داماد خود F.S.Haden را تشویق کرد تا به اچینگ چوبی بپردازد نامبرده نخستین کسی بود که کوپی های خود را با دست خط علامت گذاری می کرد .

    هادن گام دیگری را هم در این راه برداشت گاهی که زمینه اش از اواخر قرن شانزدهم فراهم شده بود و از این زمان بود که توانستند بر لوحه های اچینگ چوبین نام هنرمند ، حکاک ، اسم ناشر و حتی آدرس آنان را نیز درج کنند( ویلیام هو گارت : نقاش و گرافیست انگلیسی ) در سال 1735 میلادی از پارلمان انگلستان وضع قانونی را در مورد کپی رایت چاپهایشان درخواست کرد .

    محدودیت آگاهانه شمار تیراژ سرانجام در قرن 19 بالا گرفت و ویژگی فرم و روند چاپ را هم شامل گشت این ویژگی را می توان در ارائه نام و مونوگرام هم دید .

    توضیح : Monogramm واژه یونانی نشانه ای مرکب از حروف اول نامها که در زبان لاتین به آن سیگناتور هم می گویند به هنرمندی که از شهرت برخوردار می شود مونو گرامیست می گفتند مونوگرام را یا در گوشه ای از اثر درج می کردند و یا به صورت دستخط در خارج از فرم چاپی می آوردند شمار تیراژ هم به شدت در نوسان بود .

    در فرانسه و در عصر شکوفائی اچینگ ( قرن 19 ) در حدود 1890 میلادی هنرمندانی چون روپ ، (ردو و odilon : نقاش و گرافیست و یکی از پیشتازان سوروئالیزم ) ، ( جیمزانسور : نقاش بلژیکی ) و ادوارد مونک – پیشاهنگان این هنر بشمار می رفتند جریانی که ( پابلوپیکاسو : نقاش اسپانیولی – فرانسوی که از کوبیسم آغاز کرد و پس از عبور از نئوکلاسیم ..

    سرانجام به هنر اکسپرسی غیر واقعی رو کرد ) در سرآغاز آن سهم بسزائی داشت .

    توضیح : Sur-realism جنبش ادبی هنری معاصر که در کشور فرانسه بوجود آمد این جریان با دادائیسم و همچنین سمبولیسم شباهتهائی را داراست که سعی دارد از تصویر انسانی – تاریخی مرسوم عدول کند .

    توضیح : Cubus,cubism در زبان لاتین یعنی مکعب ، این هنرمند سی گرایانه مدرن در فرانسه پا گرفت و منادیان آنهم عبارت بودند از پیکاسو ، براک و لژه توضیح : Neo,Klassism در واقع نوعی یا زگشت به شیوه هنری کلاسیک شمرده می شد البته دو نوآیه دوسگوزاک و شاگال نقاش یهودی روسی الاصل که اکثرا ً در شهر پاریس فعالیت داشت هم آثار بسیار جالب توجهی عرضه نموده اند در حوزه اچینگ رنگی ، ( ژرژبراک : نقاش فرانسوی ویکی از بانیان سبک کوبیسم ) و ( خوان میرو : نقاش اسپانیولی ) همراه با ( ماکس ارنست : نقاش آلمانی ) و ( پاول کله : نقاش آلمانی ) نوعی سبک سوررئالیستی را با فرمهای شدیدا ً آبستره خلق کردند .

    توضیح : آبستره ( تجریدی ) اصولا ً به هنر غیر واقعی اطلاق می گردد .

    در آلمان قرن نوزدهم آثار همطراز با کارهای منتل را بندرت می توان دید ویلهیلم لابیل و ( کارل اشتاوفر – برن : نقاش ، حکاک ، مجسمه ساز و شاعر سویسی )و بعد هم ماکس لیپرمن به رئالیزم سنتی غنا بخشیدند ماکس کلینگر ( نقاش ، حکاک ، مجسمه ساز ) مهم ترین منادی سمبولیسم بود و کارهای(کته کولویتس : گرافیست آلمانی ) هم در همین راستا شکوفا گشتند .

    توضیح : سمبولیسم در هنر آنست که چیزی را نشان چیز دیگری قرار دهند و از آن معنی مجازی طلب کنند اگر ستیزنیکی و بدی را در جنگ و اهریمن بیان کنیم ، اگر شب و روز را در صورت دو مرد رومی و زنگی بیاوریم و اگر جهل و نادانی را در چهره دیو و فرشته مجسم سازیم شیوه سمبولیسم را که می توان آنرا شیوه مجازی هم خواند بکار برده ایم .

    نقاشی را به یک اعتبار کلا ً می توان مجازی شمرد زیرا نقاش می کوشد تا با رنگ و خط که چیزی دیدنی است عواطف و اندیشه ها و تصوراتی را که نادیدنی است بیان کند اما بسیاری از نقاشان گاه به مجاز دیگری نیز توسل می جویند یعنی صورتی را به معنی خاصی بکار می برند تا بیننده از تماشای آن صورت به معنی غیر مستقیم آن توجه کند اگر مثلا ً کسی نقش کبوتر را نشان صلح قرار بدهد و جنگ را هم به شکل حیوانی وحشی مجسم سازد یا از رنگهای تیره ، غم واندوه بخواهد واز رنگهای شاد ، شور و نشاط زندگی را اراده کند سمبولیسم را بکار برده است .

    در شهر برلین اشتروک شهرت فراوانی بدست آورد و افرادی چون ( لویس کورینت : نقاش و گرافیست امپرسیونیست و اکسپرسیونیست ) ، ماکس لیبرمن ،( ماکس اسله وگت : گرافیست توانا ) و حتی مارک شاگال هم بسیاری چیزها از او آموختند انسور ، نقاش بلژیکی و مونک ، نقاش نروژی ، در حقیقت جاده صافکن اکسپرسیونیسم بودند امیل نولده اچینگ را به هنرمندان " پل " انتقال داد .

    ماکس بکمن آثار حکاکی بسیار برجسته را آفرید دیکس هم در حوزه موضوعات نو سرآمد بود حکاکی های شلوتر هم حاصل تجربه های سوررئالیستی او بودند .

    بازگشت به لیتوگرافی هنر در فرانسه ، بازهم با " کادار " ارتباط پیدا می کند چون همین آقای کادار بود که در سال 1862 سنگ لیتوگرافی را در اختیار 5 نفر از اعضاء انجمن آکوا فورتیستهای خودش قرار داد در این میان فقط ادوارد ما نه و فانتن لاتور .

    (H.Fantin-Latour) توانستند خلاقیت خویش را گسترش دهند مانند : کمیل پیسارو ، دگا ، ویستلر ، و کورو(ی ) پیر در دهه 70 .

    لیتوگرافی علاوه بر برگه های منفرد برای تصویر پردازی کتب نیز مفید واقع شد بعدها خلاقیت های آگوست رنوار و کاریر هم شهرت یافتند از نیمه دوم قرن نوزدهم لیتوگرافی که قبلا ً تقریبا ً فقط برای تولید تصاویر ارزان بکار می رفت نظر هنرمندان را جلب کرد و آنهم البته در رابطه با گسترش سریع پلاکات .

    توضیح : (Plakat واژه هلندی است = Placard فرانسوی= Poster هم انگلیسی ) به طور عام یعنی اعلامیه دیواری که در آن تبلیغاتی صورت گرفته باشد .

    پلاکات ، پلاکارد یا پوستر که شره آغازگر آن بود توسط ( تولوز لوترک : نقاش و گرافیست فرانسوی ) و( پیربونار : نقاش و گرافیست فرانسوی ) تکمیل گردید در ایلوستراسیون کتاب هم ویلار سرآمد بود در قرن بیستم آثار بسیاری از شاگال نیز عرضه گردید اما پابلوپیکاسو از سال 1945 میلادی آثار برجسته ای را در این راستا از خود بر جا نهاد .در آلمان و در سرآغاز قرن بیستم با تشویقات و پشتبانیهای کاسیررء ، تولید برگه های منفرد و تصویر سازی کتاب به ویژه در شهر برلین گسترش یافت توسط اسله وگت ، کورینت و لیبرمن اما لیتوگرافی رنگین تقریبا ً وجود نداشت پس از جنگ جهانی دوم تلاشهائی به عمل آمد تا با اقدامات هدفمند و سامان دادن نمایشگاههائی گرافیک رنگی نیز توسعه بیابد .

    سری گرافی به ویژه توسط هنرمندان پاپ آرت ، و اوپ آرت بکار گرفته می شد .

    سری گرافی یا چاپ سیلک اسکرین که به آن چاپ توری هم می گویند متدی است که به روش تکثیر با استنسیل مبتنی است در این روش از پارچه توری ظریف ( غالبا ً ابریشمین ) به عنوان سطح اتکائی برای ورقه استنسیل استفاده می شود .

    توضیح : Stencil یا Matrige یا Schablone عبارت است از فرمهای توخالی که برای تکثیر بکار می روند اینها ممکن است از فلز ، کاغذ مخصوص یا ابریشم باشند .

    استنسیل را روی پارچه ئی که بر کلافی محکم شده می چسبانند رنگماده ( مرکب چاپ ) را با ابزاری تیغه مانند بر سطح استنسیل می گسترانند بگونه ایکه از بخشهای نفوذ پذیر توری به سطح زیرین کلاف برسد بدینسان نقش مورد نظر را می توان با رنگهای مختلف بر روی سطوح دیگر نیز چاپ کرد .

    POP-ar- : اصطلاحی آمریکائی و روند هنری مدرن که نوعی رئالیزم نوین را تبلیغ کرده و چیزهائی از موضوعات روزمره زندگی را در قالب هنر دادائیستی عرضه می نماید .

    Dadaism : جنبش هنری ویژه ئی است که از سال 1916 و از شهر زوریخ ( سویس ) به راه افتاد دادائیسم که در ادبیات مفهوم گرامر و واژه را دور می ریخت و بسوی سادگی محض حرکت می کرد سرانجام به سوررئالیزم منتهی شد نام این سبک را هم از لغت "dada " گرفته اند که در زبان کودکانه فرانسوی یعنی کره اسب .

    Op-art : اینهم اصطلاح است آمریکائی یک جنبش مدرن و تخیل گرایانه هنری ( با تأثیر شدید بر مد لباس و کفش ) که ویژگی آنرا اکثرا ً در خطوط ، انحناها ، دوایر و آبسترهای هندسی می توان دید با رنگهای حاشیه ای نازک که با تغییر جای بیننده دگرگونیهائی نیز از سوی همان بیننده به نظر می رسد .

    در کشور چین از قرن هفتم میلادی کتابها را با لوحه های چوبی چاپ می کردند و برای عناوین آنها هم از حکاکی چوب بهره می گرفتند قدیمی ترین حکاکی های چوبین که در چین باقی مانده و دارای خطوط رنگینی هم هستند مربوط می شوند به 12 کتاب مصور از باغ خاندان چنگ (1605) که زمینه ئی مسطح دارند داستان مین چی – چی (1640) .

    اما معروفترین آنها عبارتند از : کتب چندین جلدی سالنهای دهگانه خیزران (1643) و باغهای خردل (1679) مقارن سال 1800 در سوخو برگه های بسیار جالب توجهی نیز عرضه شدند که تکنیک قلمزنی مس اروپائی بر روی حکاکی چوب پیاده شده بود از حدود سال 1910 میلادی استادان ماهری مانند چی پای شی با طرحهای زیبائی پا به میدان نهادند .

    در ژاپن چاپ خط و تصاویر از سده هشتم و نهم برای نشر ادعیه و مسائل مربوط به جن و شیاطین مورد استفاده قرار می گرفت که پدیده ای وارداتی از چین بود .

    هی شی کاوا ، مورونوبر سبک ویژه خودش را به کتاب و چاپ برگه های منفرد نیز انتقال داد .

    چاپهای سیاه استادان سابق بر اساس ترکیب رنگامیزی شان به چند نوع تقسیم می شدند : تصاویر نارنجی از سال 1660 تا 1718 میلادی با تصاویر سرخ از سال 1710 تا 1745 تصاویر لاکی از 1720 تا 1745 .

    پس از سال 1742 یک دگرگونی بوجود آمد و آن چاپ دو رنگ گلی و سبز بود چاپ چند رنگ در سالهای 1764 و 1765 توسط کلوب شعرای ثروتمند و کلکسیونرها مورد استفاده قرار گرفت .

    تا حدود سال 1800 میلادی موضوعات مهم ژاپنی ها عبارت بودند از تصاویر سنتی ، نمایش زنان ، بازیگران و عشق و سکس در نیمه نخست 19 تصاویرطبیعی جایگاه اول را به خود اختصاص می دادند .

    گرافیک مدرن در کشور ژاپن از سال 1907 شروع گردید .

    تصویرسازی از همان آغاز پیدایش چاپ ( قرن 15 ) در آلمان مورد توجه بود و کتابهای چاپی مصور هم می شدند اینگونه تصاویر ابتدا با ظاهری خام اما زنده در فضاهای مربع یا مستطیل که مربوط به مسائل قرون وسطائی بود بچشم می خوردند البته همه اینها هم بنوبه خود بیشتر دارای اهداف تشریحی بودند تا اهداف تزئینی .

    در پایان سده 15 میلادی و فاصله بین سالهای 1487 تا 1494 کتابها تصاویری را از زندگی مردم و امور مضحک اجتماعی در بر داشتند تصاویر مذکور البته متن را بخوبی بازگو می کردند برای مثال در کتاب مشهور سباستیان برانت شاعر آلمانی بنام کشتی دیوانگان متن با تصاویر کمیک از اوضاع اجتماعی و اخلاقی کاملا ً هماهنگ دارد رویویش هم برای نخستین بار در کتاب خود کارت سلامتی گیاهان را در قالب تصاویر نشان داده است .

    تصویرسازی در ایتالیا تحت تأثیر رنسانس بود و حتی نقاشان و مجسمه سازان هم در آن شرکت می جستند در آغاز با وجود گراورهای مسی ، بیشتر کتابها را با قالبهای چوبی مصور می کردند زیرا چاپ مزبور با چاب سربی هماهنگ تر بود و تصویر و حروف هر دو بصورت برجسته بر روی کاغذ منعکس می شدند .

    توضیح : رنسانس (Renaissance واژه فرانسوی = Rinascimento واژه ایتالیایی ) از اواخر قرن وسطی شروع گردید و ابتدا در کشور ایتالیا پایه گرفت ( قرن 13 و 14) و از آنجا به سایر نقاط اروپا نیز گسترش یافت رنسانس از لحاظ فرهنگی در قرن 19 و توسط یاکوب بورکهارت مورخ نامی سویس توسعه یافت و بدنبال آگاهی فردی هم بالا رفت چرا که به فرهنگ باستانی چه بسیار نشان داد .

    حاملان این دیدگاه جدید ، شاعرها و سایر هنرمندان بودند ( فرانچسکو پترارکا : شاعر ایتالیا جیووانی بوکاچیو : شاعر ایتالیائی ؛ لودوویکو آریوستو : شاعر ایتالیائی ؛ آلبرتی : موسیقی شناس ، شاعر و معمار ایتالیائی و لئونارد و داوینچی : نقاش ، شاعر ، معمار ، فیلسوف و ...

    ایتالیائی ) تاریخ نگاری در این دوره از نظر روان شناسی ژرفا یافت و علم سیاست به واقعیات متکی شد ( ماکیا ولی ، سیاستمدار معروف ایتالیا که معتقد بود هر چه دولت بخواهد حق است ) علوم طبیعی هم با تکیه بر تجربیات جدید پیشرفتهای شایانی نمودند در رابطه با ادبیات خارج از ایتالیا ، آثار برجسته ئی از رابطه : نویسنده ، پزشک و کشیش فرانسوی – رنسار : شاعر فرانسوی – سروانتس : شاعر اسپانیولی – و ویلیام شکسپیر : درام نویس شهیر انگلیسی سر بر آمدند این دوران از قرن 14 تا 16 دوام داشت .

    در قرن شانزدهم مصور سازی به روش چاپ قالب چوبی و گراورسربی بتدریج در جهت شیوه رسمی و سنگین یا روک حرکت نموده و توانست به نیازهای تصویری که بطور روز افزون در کتب علمی ، تاریخی و کتابهای مربوط به البسه و غیره مورد لزوم بودند پاسخ دهد .

    توضیح : Barock از لغت پرتغالی baracco گرفته شده که به معنای مروارید بی نظم می باشد این در حقیقت به فرهنگ و هنر عصر سلطنت مطلقه و ضد اصلاحات تا زمان روشنگری گفته می شود یعنی از قرن 17 تا 18 توجه به دوران باستان کاستی می گیرد و ریاضی و فیزیک فلسفه جدید را پایه می نهد ( اسپینیوزا : فیلسوف یهودی هلندی – دکارت : فیلسوف فرانسوی ) زندگی مذهبی در سرزمین های پرتستانی ، قدرت می یابد و در کشورهای کاتولیکی هم ضد اصلاحات ادامه پیدا می کند در قرن 18 فلسفه روشنگری رهبری را به دست می گیرد .

    لباسها ابتدا متکی به مدهای اسپانیولی هستند و بعد هم ( در دوره لوئی 14) فرانسوی می شوند : کلاههای پردار ، یقه های بسته و بعد هم یقه های نوک تیز ؛ خانم ها با دامنهای پرچین و گشاد رو می آوردند .

    در زمان لوئی 14 جلال و شکوه حرف اول را می زد کلاه گیسهای مجلل و باغهای پرشکوه .

    هنر در این زمان به زیاده روی در شکوه و جلال تکیه داشت .

    در قرن 16 مصور سازی با چاپ قالبهای چوبی به تدریج از میان رفت و جای آنرا گراور مسی گرفت در اینجا حتما ً باید به نقش لئونارد و داوینچی اشاره کنیم چون او نخستین کسی بود که کتابهای آرائی علمی را بنیان گذارد تصویرهای او از کالبد انسان ، سرمشقی برای آیندگان .

    در اوایل قرن 17 غلبه حکاکی روی مس بر نگارگری با قالبهای چوبی به اوج خود رسید اما به دلیل هزینه های گزاف از گراورهای مسین فقط برای چاپ صفحات آغازین کتب استفاده می شد در اواخر سده 17 دهوگ : هنرمند هلندی در کنار کارهایش مبادرت به تهیه کاریکاتورهای سیاسی هم کرد که به صورت اعلامیه های دیواری منتشر می شدند .

    در همین زمان چاپ نقشه جغرافیائی هم شروع گشت که خود تحول تازه ئی در شناخت سرزمینها بشمار می رفت .

    سده هفدهم میلادی را باید عصر صفحه اول کتاب نامید زیرا که به تزئین و چاپ انواع علائم و نشانه ها در صفحه نخست و تزئینات و حروف تزئینی در سر فصل ها و پایان فصل ها توجه بسیار می شد .

    اینگونه تزئینات شامل حلقه های گل ،ترکیب حروف با اشکال گیاهی و تصویر الهه عشق بود .

    در سده 18 شیوه تصویر سازی و کتاب آرائی از هنر روکوکو متأثر گردید و پاریس هم مرکز ذوق هنری گشت .

    توضیح : Rokoko به دوره پایانی با روک از حدود سال 1730 تا 1775 می گویند این سبک بیشتر در معماری و مبلمان بچشم می خورد همه خطوط راست انحنا می یافتند و همه گوشه ها هم گرد می شدند از رنگهای سنگین به سود رنگهای ترکیبی روشن صرفنظر می گردید .

    در همین قرن کتب تاریخ طبیعی ، آثار باستانی ، گیاه شناسی و شاهکارهای ادبی نیز تصویر سازی می شدند که اینهم به گسترش علم و فرهنگ کمک می کرد .

    در قرن هیجدهم چاپ کتاب با تصاویر رنگی هم رواج یافت گوته : شاعر، نویسنده و متفکر آلمانی با احساسات طبیعت گرایانه ، تصاویر متون خود را تهیه نموده و تعبیری هنرمندانه از آثار خویش ارائه می داد .

    در قرن نوزدهم فنون تصویرگری با گراورهای فولادی و چاپ سنگی ، شکل تازه ئی از متدهای تصویر سازی را در کنار گراورهای مسی و قالب های چوبی عرضه داشت در این زمان تصویر گر با هماهنگی نزدیک به مؤلف کار می کرد و توجه خاصی به تفسیر متن داشت تا تزئین صفحه هر چه بهتر و زیباتر از کار در آید البته این موضوع بیشتر در مورد صفحه عنوان و جلد کتاب اعمال می شد .

    در فرانسه ، دلاکروا که چاپگر ، رسام و نقاش برجسته سبک رمانتیک شده بشمار می رفت با چاپ سنگی خود برای کتاب فاوست گوته ، و تصاویر طنز آمیز و نیشدار دومیه که در ترسیم صراحت و حساسیت زندگی اجتماعی چیره دست بود واز برجسته ترین هنرمندان رئالیست قرن نوزدهم شمرده می شد باعث گردید که تصویر سازی اهمیتی بیش از متن کتاب کسب کند دلاکروا نخستین هنرمندی بود که سخن از موسیقی تصویر به میان آورد افزون بر این تصویر گرافی چون گاوارنی که آثارش با بذله گویی و ملودرام همراه بود محبوبیت فراوانی یافتند .

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

    ندارد.

مقدمه ذوق سلیم، سلیقه لطیف، احساس خلاق، ادراک فعال، روح حساس، و عاطفه بارور را اگر به همراه زیبایی و زیباشناسی ذاتی در یک جمله خلاصه کنیم، جامع و مانعی می‌شود از هنر غنی و مجرد ایرانی، این تعریف شاید در نزد برخی از کارشناسان راه خلاف واقع وغلو را پیموده باشد اما در حقیقت اگر به خوبی مشاهده کنیم هر یک از این عوامل و ابزارهای معنوی و مادی را می‌توان در جزء جزء نقش و نگارهای ریز و ...

معرفي پيکتوگرام پيکتوگرام يکي از انواع نشانه ها پيکتوگرامها هستند که البته نمي دونم معادل فارسيش چي ميشه حالا من توضيح ميدم خودتون متوجه ميشيد که پيکتوگرام چيه. پيکتوگرامها معمولا براي بيان تصويري ساده و روان مورد استفاده قرار مي گيرند. اين مفاهيم

در ابتداي کار که من وارد شرکت شدم متوجه شدم که کار خود را بايد با برنامه فلش Flash Mx آغاز کنم. يعني فهميدم که قبل از آغاز به کار بايد برنامه ي فلش را کامل بشناسم و بتوانم طرز استفاده ي درست و به موقع ابزار را بلد باشم. سپس توانستم با بهره گيري از ا

تاریخچه تصویرسازی تصویرسازی در طول تاریخ چیزی جز روایت گری یا داستان پردازی نبوده است.اما شروع داستان سرایی به صورت مکتوب خود با آغاز تمدن های اسطوره ای و پیدایش اشکال خطوط نوشتاری بوده است که به کمک آنها افسانه های اساطیری در کتیبه های سنگی و مهرها یا پاپیروس نوشته می شد. هنر تصویر سازی قبل از پیدایش خط در دوران پارینه سنگی ومیان سنگی در نمونه هایی مثل نقاشی غارها چیزی جز نقاشی ...

یکی از انواع نشانه ها پیکتوگرامها هستند که البته نمی دونم معادل فارسیش چی میشه حالا من توضیح میدم خودتون متوجه میشید که پیکتوگرام چیه. پیکتوگرامها معمولا برای بیان تصویری ساده و روان مورد استفاده قرار می گیرند. این مفاهیم می تونه هشدار دهنده، راهنمایی کننده و… باشه. به عبارت دیگه با استفاده از این نمادهای تصویری میتونیم به یک ارتباط تصویری دست پیدا کنیم. معمولا این نوع از نشانه ...

مقدمه : گرافیک از آن دست هنر هایی است که در کشور ما کمتر شناخته شده و محدود کار هایی هم که در این زمینه صورت گرفته نتوانسته است به شناخت بیشتر این هنر کمک کند. در ابتدا باید گفت که دو نوع گرافیک وجود دارد گرافیک کامپیوتری و گرافیک دستی یا همان هنری. گرافیک مجموعه ای از رنگها، طرحها، شکلها و تصاویری می باشد که یک هدف را دنبال می کند و همچنان معنا دهنده هر موضوع، پیوند دهنده هر ...

مقدمه در عصر حاضر اغلب کالاهای موجود در بازار دارای بسته بندی مناسب که نیاز مصرف کننده و کالا را تأمین می سازد. در این تحقیق سعی شده است که طراحان گرافیک اشنایی مختصری در رابطه با بسته بندی و خصوصیات و کاربرد آنها به دست آورند. چه بسا طراحان گرافیک بسیاری هستند که تجربه لازم را در رابطه با بسته بندی کالاها ندارند و این مسئله باعث می شود که ایده های بسیار خلاقانه آنها در بسته ...

تاریخچه بسته بندی در جهان تکنولوژی بسته بندی عبارت است از توسعه و دستیابی به روش های جدید تولید بسته بندی است بسته بندی ها باید پیوسته با نیازهای کمی و کیفی بازار تطبیق داده شود و در اینجا به تاریخچه مختصری از بسته بندی اشاره می کنیم . بسته بندی بیش از آن که توسط انسان ابداع شود به صورتهای مختلف در طبیعت وجود داشته است . طبیعت نیز خود در ابتدای خلقت به بسته بندی مواد پرداخته است ...

ايجاد تعامل پويا در بخشهاي کليدي جامعه يکي از مسئوليتهاي اصلي سياستگزاران فرهنگي براي توسعه ي همه -جانبه است و لذا رسيدگي به وضعيت اقتصادي فرهنگ و هنر و چگونگي به گشت آن نيز در زمره ي وظايف آنان است. از دهه ي پاياني قرن بيست به کارگيري شيوه ها و رهي

بسیاری از هنرمند، طراحان وینی، همچون موریس و وان دو ولده، در حوزه های کاری مختلف به کار پرداختند، گاستاو کلمت، نقاشی که سفارشات فراوانی برای تزئین بناهای وین جدید داشت، پیشگام حرکت دوری گزینی از سبک های تاریخی شد. وی جمعی از هنرمندان را متشکل کرد که بعدا بعنوان «انشعابیون» معروف شدند. طراحی کلمت برای جلد کاتالوگ اولین نمایشگاه انشعاب در سال 1898، همان چارچوب به شدت عمودی برخی از ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول