دانلود مقاله بررسی اثر مخارج بهداشتی بر رشد اقتصادی

Word 131 KB 1114 33
مشخص نشده مشخص نشده اقتصاد - حسابداری - مدیریت
قیمت قدیم:۱۴,۸۵۰ تومان
قیمت: ۹,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • در این مقاله با معرّفی مفهوم جدید سر مایه بهداشتی واستفاده از الگوی گسترش یافته سولو و داده‌های آماری 33 کشور در حال توسعه ،اثر مخارج بهداشتی بر رشد اقتصادی تحلیل میشود.نتایج نشان می دهد که علاوه بر سرمایه های فیزیکی و انسانی ، سرمایه بهداشتی- که با متغیر مخارج بهداشتی وارد الگو شده است- اثری مثبت و معنی دار بر رشد اقتصادی دارد.به علاوه ، آزمونهای همزمانی نشان می دهد که متغیر مخارج بهداشتی نیز از رشد اقتصادی تأثیر می پذیرد.

     

    مقدّمه

    مطالعات مختلفی وجود دارند که اثر عوامل مختلف را بر رشد اقتصادی شناسایی کرده‌اند که از مهمترین این عوامل می‌توان به نیروی کار، سرمایه‌فیزیکی و سرمایه انسانی اشاره کرد. برخی از مطالعات جدید توانسته‌اند با معرفی مفهوم «سرمایه بهداشتی»، اثرات «بهداشت» بر رشد اقتصادی را وارد توابع رشد سازند. پایه نظری اغلب این مطالعات، از بررسی‌هایی ناشی می‌شود که نشان می دهند «بهداشت» می تواند اثرات مستقیم و غیر مستقیم مثبتی بر سطح بهره‌وری نیروی کار داشته باشد.اهمّیت چنین مطاله ای از دو جنبه قابل بررسی است ؛از سویی گسترش و جداسازی هر چه بیشتر عوامل مؤثّر بر رشد اقتصادی می‌تواند از تحلیل‌های نادرست در مورد سهم و نقش هر یک از عوامل مؤثّر بر رشد اقتصادی جلوگیری کند و پیش‌بینی میزان رشد اقتصادی را دقیق‌تر سازد و از سوی دیگر روشن شدن رابطه بین مخارج بهداشتی و رشد اقتصادی می‌تواند به نوعی در ترسیم سیاست‌های کلان اقتصادی در بخش بهداشت جامعه برای نیل به رشد اقتصادی بیشتر مؤثّر باشد. بنابراین ساختار مقاله بدین ترتیب خواهد بود: ابتدا مفهوم سرمایه بهداشتی و ارتباط آن با مخارج بهداشتی بیان می شود،سپس مبانی نظری ارتباط بهداشت و رشد اقتصادی بیان می شود.در ادامه مروری بر مطالعات مرتبط خواهد آمد و سپس الگوی مورد استفاده،داده های آماری و نتایج تخمین ذکر می شود ودر انتها نتیجه گیری و پیشنهادات می آید.

     

    مفهوم سرمایه بهداشتی و ارتباط آن با مخارج بهداشتی

        بهداشت و خدمات بهداشتی را می‌توان مانند هر کالای دیگر اقتصادی و به عنوان یک کالای با دوام در نظر گرفت. افراد همگی با ذخایری از بهداشت به دنیا می‌آیند که بعضی‌ها کمتر و بعضی‌ها بیشتر از آن برخوردارند. موجودی بهداشت مانند هر کالای با دوام دیگری در طول زمان استهلاک می‌یابد که این فرایند را گذر عمر[1] می‌نامند. وقتی موجودی بهداشت به حد کافی کاهش یافت، کارائی فرد از دست می‌رود و سرانجام می‌میرد که به این فرآیند استهلاک سرمایه بهداشتی می‌‌گویند. فلذا عمر طبیعی (با یا کمی اغماض؛ امید به زندگی در بدو تولد) نشان‌دهنده مدت زمانی است که این استهلاک به وقوع می‌پیوندد. . افزایش امید به زندگی در قرن اخیر نشان‌دهنده کاهش نرخ استهلاک موجودی بهداشتی در طول زمان است که به واسطه خدمات بهداشتی (نظیر‍؛ خدمات بهداشتی زیربنایی، واکسیناسیون در مقابل امراض و بیماری‌های واگیردار و …) رخ داده است. نمودار سلامت مردم در طول زمان شکلی شبیه شکل 1 دارد که نشان دهنده افزایش در دوران طفولیت و کاهش تدریجی در سالهای پیری است.

    موجودی بهداشت هر فرد نیز به این ترتیب تابعی از مخارج بهداشتی خواهد بود‍ به گونه‌ای که تابع آن را می‌توان به صورت زیر نشان داد:

     

      موجودی بهداشت          

    XG = کالاها و غذاهای مفید برای سلامتی

    XB         = کالاهای مضر برای سلامتی                                                                                                                                        

                                                                                                                                                                                     شکل1- فرآیند زمانی موجودی بهداشت

    M    = مخارج بهداشتی

    به این ترتیب می‌توان استدلال کرد که مخارج بهداشتی[2] ارتباط مستقیمی با موجودی بهداشت فرد و در نهایت سرمایه بهداشتی جامعه خواهد داشت که استفاده از مخارج بهداشتی به عنوان متغیّر نماینده سرمایه بهداشتی را در تخمینها توجیه پذیر می‌سازد.

    مبانی نظری ارتباط بهداشت و رشد اقتصادی

           2-1-اثرات بهداشت بر رشد اقتصادی

    می توان گفت که مجرای اصلی تأثیرگذاری بهداشت بررشد اقتصادی به واسطه اثر بهداشت بر بهره وری نیروی کار است. معمولاً بهره‌وری نهایی به عواملی نظیر ویژگی‌های فرد (قابلیّت‌های شناختی(ادراکی)[3]، سلامت، تلاش، زمان انجام کار و توانایی‌های جسمی و روحی) عوامل تولید (موجودی‌های؛ زمین، سرمایه‌، ماشین‌آلات، و تجهیزات و نهاده‌های واسطه) و فنّ‌آوری مربوط می‌شود، به گونه‌ای که می‌توان رابطه تبعی بهره‌وری را به صورت زیر نوشت:

    رابطه(1)                                                  W=W (H,E,T,CC,A,K,F,…)

    در این رابطه: W نشان‌دهنده بهره‌وری نیروی کار، H سطح بهداشت، E میزان تلاش و کوشش، T زمان انجام کار، CC قابلیّت‌های شناختی،A توانایی انجام کار، K موجودی سرمایه فیزیکی و F نهاده‌های واسطه است و به علاوه هر یک از این عوامل نیز ممکن است.

    همانگونه که ملاحظه میشود،بهداشت به عنوان یکی از نهاده های تابع بهره وری تأثیر مستقیمی بر میزان بهره وری افراد و در نتیجه نیروی کار جامعه دارد و مطالعات تجربی و اقتصادی- اجتماعی متعدّدی این موضوع را تأیید می کنند[4].به علاوه، بهداشت به واسطه تأثیر بر سایر متغیرهای سمت راست رابطه(1)،بر بهره وری تأثیر می گذارد که می توان از آن با عنوان اثرات غیر مستقیم بهداشت بر بهره وری یاد کرد

    .از مهمترین این متغیرها میتوان به قابلیت های شناختی[5] و تواناییهای پیش دبستانی اشاره کرد. مطالعات متعدّدی  نشان دهنده تأثیر مثبت و معنی‌دار وضعیّت بهداشتی کودکان بر قابلیّت‌های شناختی آنان و اثر مثبت قابلیّت‌های شناختی بر نرخ دستمزدها در کشورهای در حال توسعه هستند.همچنین    می توان به مطالعاتی اشاره کرد که نشان دهنده تأثیر مثبت بهداشت بر تواناییهای پیش دبستانی هستند[6].

     امّا مجرای دیگری برای تآثیر بهداشت بر رشد اقتصادی وجود دارد؛ شواهد حاکی از آن است که بهداشت بهتر، در صورت ثبات سایر شرایط، احتمالاً به منزله آن خواهد بود که منابع کمتری در آینده صرف مخارج درمانی خواهند شد، بنابراین برخی منابع که می‌توانستند صرف مخارج درمانی شوند، برای مقاصد دیگری قابل استفاده خواهند بود. البته شاید مقدار زیادی از این منابع صرف افزایش مصرف فعلی جامعه شوند، ولی احتمالاً مقداری نیز صرف افزایش سرمایه فیزیکی و انسانی خواهند شد که رشد اقتصادی بیشتر را به دنبال دارد.

     

     

    البته باید توجّه داشت که اثرات پیش گفته، تنها به شکل افزایش کارایی نیروی کار موجود ظاهر نمی شود،بلکه افزایش شدید مشارکت فقیرترین افراد اجتماع در تولید، به واسطه برنامه‌های فقر زدایی و رفاه عمومی که برنامه‌های بهداشتی و درمانی یکی از مهمترین اجزا آن به شمار می رود نیز، از مهمترین نمودهای خارجی اثرات مذکور است.

    2-2-اثرات رشد اقتصادی بر بهداشت

    برای بحث نظری در مورد تأثیر رشد اقتصادی بر بهداشت، لازم است عوامل خرد تعیین کننده بهداشت را شناسایی نموده و سپس با در نظر گرفتن ارتباط این عوامل با سیاست‌های کلان اقتصادی و بازارها، به تحلیل اثر رشداقتصادی بر بهداشت بپردازیم. می توان تابع تولید بهداشت را یکی از انواع توابع تولید خانواردانست و آنرا به صورت زیر نوشت:

    رابطه (2)                           

    در این رابطه؛ Hi  نشان‌دهنده بهداشت iامین عضو خانوار، Ni مواد غذایی دریافتی iامین فرد خانوار، Ci مصرف iامین فرد خانوار، Cp مصرف خانوار از کالاهای عمومی، I تعداد افراد خانوار و Si میزان سواد iامین فرد خانوار را نشان می‌دهد. حرف کوچک m اغلب به مادر یا همسر خانواده مربوط می‌شود که تصمیمات اساسی مرتبط با سلامتی و بهداشت افراد خانوار را اتّخاذ کرده و در خانواده اجرا می‌کند. Ti نشان‌دهنده استفاده فرد iام از زمان، Ei نشان‌دهنده موجودی[7]‌های فرد iام و بالاخره، M نیز موجودی‌های کل خانوار را نشان می‌دهد. حال، سؤال اساسی آن است که اقتصاد کلان چگونه از طریق تأثیر بر داده‌های تابع تولید بهداشت، سطح بهداشت افراد و جامعه را تحت تأثیر قرار می‌دهد؟ برای پاسخ به این سؤال باید گفت که قسمت اعظم این تأثیر از طریق انتخاب‌های افراد یا خانوار صورت می‌گیرد. برای مثال ممکن است مواد غذایی دریافتی فرد iام خانوار (NI) یا میزان استفاده او از زمان (TI) ، به واسطه تغییر در قیمت‌ها و فرصت‌های بازار، تغییر کند و این تغییر هم خود ناشی از تغییرات متغیّرهای کلان اقتصادی نظیر؛ نرخ ارز خارجی یا سیاست‌های پولی باشد که در نهایت تصمیمم خانوار در مورد تولید بهداشت و سطح بهداشت افراد خانوار و جامعه را تحت تأثیر قرار می دهد.

    وضعیّت کلّی اقتصاد، از جمله نرخ‌های رشد جاری و آتی آن، می‌تواند به واسطه تحت تأثیر قراردادن مقادیر واقعی و انتظاری متغیرهایی که جزء عوامل تعیین کننده بهداشت به شمار می‌روند، وضعیّت بهداشتی جامعه را تغییر دهد.در مجموع می توان پنج مجرای عمده برای تأثیر رشد اقتصادی بر بهداشت برشمرد:

    اوّلین اثر رشد اقتصادی بر بهداشت، احتمالاً تأثیر آن بر بازدهی انتظاری سرمایه‌گذاری‌های بهداشتی است. به این لحاظ می‌توان گفت که، جدا شدن از شرایطی که در آن اقتصاد دچار کمبودهای فراوان[8] است و حرکت به سمت رشد اقتصادی، احتمالاً منجر به افزایش بازدهی‌های انتظاری سرمایه‌‌گذاری منابع در بهداشت و دیگر سرمایه‌ گذاری‌ های انسانی خواهد شد، که طبعاً به واسطه ساز و کارهای ارائه شده در بخش‌های پیشین، بهره‌ وری را افزایش می‌دهد.

  • فهرست:

    ندارد.

     

     

    منبع:

     

        سازمان برنامه و بودجه، اولین گزارش ملّی توسعه انسانی جمهوری اسلامی ایران، ]با همکاری[ سازمان ملل متحد- تهران: سازمان برنامه و بودجه، مرکز اسناد و مدارک اقتصادی- اجتماعی و انتشارات، 1378، ص 247.

        فلپز، چارلز، ئی، اقتصاد بهداشت، ترجمه منوچهر عسگری، تهران، شرکت چاپ و نشر بازرگانی، نشر اقتصاد نو، 1376، صص 25-20.

        کوهن، کوئل، (تألیف و ترجمه)، شاخص شناسی در توسعه پایدار: توسعه اقتصادی و حساب‌های ملی در بستر سبز، تهران، شرکت چاپ و نشر بازرگانی، 1376، صص 103-96.

    Arora S. (2001), Health, Human Productivity, and Long-Term Economic Growth, The Journal of Economic History, Vol.61, No.3.sep.

    Baltagi, Badi, H.(2002) Econometrics of Panel Data, 2nd ed, John Wiley & Sons Inc., London, PP: 5-20.

    Barro, R.J. (1996) Health and Economic Growth, Paper Prepared for Pan American Health Organization. Nov.

    Barro, R.J. and X. Sala-I-Martin (1995) Economic Growth. NewYork: Mc Graw-Hill.

    Barro, Robert, and Jong-Wha Lee, “International Comparisons of Educational Attainment”, Journal of Monetary Economics, 32 (1993): 363-94.

    Bartley M. (1994) Unemployment and ill health: understanding the relationship. J Epidemoil Community Health 48: 333-7.

    Becker, G. S. (1967) Human capital and the personal distribution of income: an analytical approach. Woytinsky Lecture. Republished in Becker, G.S. (1975) Human Capital, 2nd ed. New York, National Bureau of Economic Research, PP. 94-117.

    Behrman, J.R. & Deolalikar, A.B. (1991) The poor and the social sectors during a period of macroeconomic adjustment: empirical evidence for Jamaica. In: World Bank Economic Review, Washington DC, World Bank.

    Behrman, J.R. & Lavy, V. (1992) Child Health and Schooling Achievement: Association or Causality? Washington DC, World Bank, Population and Human Resources Depatment, Mimeo.

    Behrman, J.R. (1993) Health and economic growth: theory, evidence and policy in Macroeconomic Environment and Health, World Health Organization, pp.21-61.

    Bhargava A. , Jamison D.T. Lau L. and JL Murray (2000)Modeling The Effect of Health on Economic Growth, GPE Discussion Paper Series: No:33.

    Bhargava, SK (1997), Recent Trends in perinatal health in South Asia, India, In: Improving health of new born infant in developing countries. Ed. Costello A. New Yourk: Mc Graw- Hill.

    Black, D. (1993). Deprivation and Health. Brit Med J 307: 1630-1

    Bloom, D. and D. Canning (2000) The Health and Wealth of Nations, Science, 287: 1207-09.

    Bloom, D. and J. Sachs (1998) Geography, Demography and Economic Growth in Africa, Brokings Papers on Economic Activity Vol.2, 207-73.

    Boissiere, M, Knight, J.B. & Sabot, R.H. (1985) Earnings, schooling, ability and cognitive skills. Am. Econ. Rev., 75, 1016-1030.

    Calman K.C. (1997) Equity, Poverty and Health for all. Birt Med J 314: 1187-91.

    Dahlgren G, Whitehead M. (1991) Policies and Strategies to Promote Social Equity in Health. Stockholm: Institute for Future Studies.

    Dow, W. et. al. (1997) Health Care Prices, Health and Labor Outcomes: Experimental Evidence, RAND Corporation report: DRU/1588/NIA.

    Durie, MH. (1994) Whaiora: Maori Health development. Auckland: Oxford University Press.

    Dwyer, D. and O.S. Mitchell (1999) Health Problems and Determinants of Retirement: Are Self-Rated Measures Endogenous? Journal of Health Economics, Winter.

    Fox, A.J. and M.C. Shrewry (1988) New Longitudinal Insights Into Relationships Between Unemployment and Mortality, LS Working Papers, No 50.

    Gallup, J.L. , J.D. Sachs and A.D. Mellinger (1998) Geography and Economic Development, International Regional Science Review. 22: 179-232.

    Glewwe, P. (1991) Are Rates of Return to Schooling Estimated from Wage Data Relavant Guides for Government Investments in Education? Evidence from a Developing Country (Living Standars Measurement Study Working Paper No. 76), Washington DC, World Bank.

    Grossmn, M. (1972) On the Concept of Health Capital and Demand for Health, Journal of Policitcal Economy, Vol.80.

    Handa, S. and M. Neitzert (1998) Chronic illness and retirement in Japan, LSMS Working papers, No 131.

    Heshmati,A. (2001) On the Causality Between GDP and Health Care Expenditure in Augmented  Solow Growth Model, SSE/EFT Working Paper Series in Economics and Finance, No 423.

    Hewlet, SA. (1993) Child Neglect in Rich Nations. New York: United Nations Children’s Fund (UNICEF).

    Kaplan GA, Pamuk ER. Lynch JW, Cohen RD, Balfour JL. (1996) Inequality in income and Mortality in the United States: analysis of Mortality and potential pathways. Brit Med J 312: 999-1003.

    Kennedy BP, Kawachi I, Prothow- Stith D. (1996) Income distribution and Mortality: cross sectional ecological study of the Robin Hood index in the United States. Brit Med J 312: 1004-7.

    Knowles S. and P. D. Owen (1995) Health Capital and Cross-country Variations in Income per Capita in the Mankiw-Romer-weil model, Economics letters 48,99-100.

    Knowles S. and P.D. Owen (1997) Education and Health in an Effective-Labour Empirical Growth Model. The Economic Record. Vol. 73, No. 233, 314-328.

    Mankiw N.G., D. Romer and D.H. Weil (1992) A Contribution to the to the Empirics of Economic Growth, The Quarterly Journal of Economics, 107, 407-438.

    Mayer, David (2000) Long- term Reciprocal Impact of Health and Growth in Mexico, Research in Public Health Technical Papers, No. 18.

    Quibria, M.G. (2002) Growth and Poverty: Lessons from the East Asian Miracle Revisited, ADB Institute Research Papers, No.33. Feb.

    Rivera, B. and L. Currais (1999) Economic growth and Health: direct impact or reverse causation? Applied Economics Letters, 1999, 6, 761-764.

    Robinson D. (1997) Investing in the Community. In: Robinson D (ed). Social Capital and Policy Development. Wellington: Institute of policy Studies.

    Rosenfield E. (1997) Social Support and Health status: A Literature Review. Adelide: South Australian Community Health Research Unit.

    Schultz, T.P. and A. Tansel (1997) Wage and Labour Supply effects of illness in Ghana. Instrumental variable estimates for days disabled, Journal of Development Economics, 53(2): 251-285.

    Seddighi,H.R,K.A.Lawler and A.V. Katos (2000) Econometrics, A Practical approach, Routledge, London, PP: 230-232.

    Stock, M.B. & Smythe, P.M. (1976) 15-Year developmental study on effects severe undernutrition during infancy on sub sequent physical growth and intellectual functioning. Arch. Dis. Childh., 51: 327-336.

    Stronks, K., H van de Mheen, J van den Bos and JP Mackenbach (1997). The interrelationship between income, health and employment status, International Journal of Epidemology, Vol.26, 592-600.

    Summers, Robert and Alam Heston, “The Penn World Table (mark 5.6); An Expanded Set of International Comparisons”, Quarterly Journal of Economics 106 (1991): 327-68.

    Wadsworth MEJ. (1997). Changing social factors and their long- term implication for health. British Medical Bulletin 53: 198-209.

    Wallace R. (1993) Social disintegration and spread of AIDS-IL: Meltdown of sociogeographic structure in urban minority neighbourhoods. Soc Sci Med 37: 887-96.

    Wilkinson R. (1996). Unhealthy Societies: the afflication of inequality. London, Routledge.

    World Bank (1980) World Development Report, 1980, Washington DC.

    World Bank (1981) World Development Report, 1981, Washington DC.

    World Bank, World Development Indicators (1990-2002)

در اين مقاله با معرّفي مفهوم جديد سر مايه بهداشتي واستفاده از الگوي گسترش يافته سولو و داده‌هاي آماري 33 کشور در حال توسعه ،اثر مخارج بهداشتي بر رشد اقتصادي تحليل ميشود.نتايج نشان مي دهد که علاوه بر سرمايه هاي فيزيکي و انساني ، سرمايه بهداشتي- که با

چکيده : روش بود جه ريزي که هم اکنون در سا زما نهاي دولتي رواج دارد و ترکيبي از روش بودجه ريزي سنتي و بودجه ريزي برنامه اي است که اطلاعاتي جامع در مورد نتايج هزينه صرف شده اعتبارات و ميزان اثر بخشي و کارآيي آن در دست نيست .(1) از طرفي براساس مواد قان

در سال‌های‌ اخیر، از توسعه‌ صادرات‌ غیرنفتی‌ به‌ عنوان‌ یکی‌ از سیاست‌های‌ مورد تأکیددولت‌ نام‌ برده‌اند. در سال‌های‌ اخیر، از توسعه‌ صادرات‌ غیرنفتی‌ به‌ عنوان‌ یکی‌ از سیاست‌های‌ مورد تأکیددولت‌ نام‌ برده‌اند. تحلیل‌گران‌ اقتصادی‌ کشور نیز، کم‌ و بیش‌، به‌ موضوع‌ توسعه‌ صادرات‌غیرنفتی‌ به‌ عنوان‌ راهبردی‌ موفقیت‌آمیز برای‌ رسیدن‌ به‌ نرخ‌ رشد اقتصادی‌ بالا، اشاره‌ ...

چکیده: امروزه با گسترش شهرها و رشد آهنگ شهر نشینی، همچنین افزایش مشکلات و معضلات ناشی از این فرایند و اهمیت یافتن مدیریت یکپارچه و توسعه متوازن، همه جانبه و پایدار شهر، بحث بهسازی زیر ساخت های موجود شهری بیش از پیش قوت یافته است. در این راستا امر بهسازی مسیل ها به عنوان شریانی مهم و حیاتی با کاربری های متنوع برای مدیران و برنامه ریزان شهری اهمیتی دو چندان یافته است. این مقاله بر ...

عنوان: بررسي متغيرهاي کلان اقتصادي اثرگذار بر کسري بودجه دولت (بهمن ماه 1380 ) مقدمه : در ادوار مختلف تاريخ وظايف دولت و نقش آن در فعاليتهاي اقتصادي يکسان نبوده و حدود وظايف دولت با توجه به تحولاتي که در زندگي اقتصادي و اجتماعي جوامع

مقدمه : در ادوار مختلف تاريخ وظايف دولت و نقش آن در فعاليتهاي اقتصادي يکسان نبوده و حدود وظايف دولت با توجه به تحولاتي که در زندگي اقتصادي و اجتماعي جوامع روي داده است تغيير کرد . و همچنين فلسلفه اجتماعي و سياسي که در هر جامعه حاکم است نوع و حد

تاریخچه 1- پیشینه تاریخی سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشوراز ادغام دو سازمان امور اداری و استخدامی کشور(سابق) و سازمان برنامه و بودجه (سابق) به وجود آمده است. الف- سازمان برنامه و بودجه به منظور هماهنگ نمودن فعالیت های عمرانی و لزوم تهیه برنامه هایی برای رشد اقتصادی و اجتماعی کشوردر سال 1316 هجری شمسی شورای اقتصادی تشکیل شد. در 17 فروردین سال 1325 ...

سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشوراز ادغام دو سازمان امور اداری و استخدامی کشور(سابق) و سازمان برنامه و بودجه (سابق) به وجود آمده است. الف- سازمان برنامه و بودجه به منظور هماهنگ نمودن فعالیت های عمرانی و لزوم تهیه برنامه هایی برای رشد اقتصادی و اجتماعی کشوردر سال 1316 هجری شمسی شورای اقتصادی تشکیل شد. در 17 فروردین سال 1325 به موجب تصویب نامه هیات وزیران هیاتی به نام هیات تهیه ...

عنوان مقاله: مطالعه و بررسی کاربرد بهای تمام شده خدمات درسیستم مدیریت منابع مالی و بودجه ریزی عملیاتی دربخش آزما یشگا ه مرکزآموزشی درما نی امیرالمومنین (ع) سمنان نویسندگا ن : علی اصغرهمتی*- تقی بینا ئی- دکتربهپور یوسفی- دکتر محمد فروزش فرد –دکترمجتبی احمد زاده –فا طمه اعتما دی- خدیجه لقا ئی- مینا گلستا نی- علی دانشجو چکیده : روش بود جه ریزی که هم اکنون در سا زما نهای دولتی رواج ...

چکیده هزینه‌های بخش عمومی نیمی از جریان مالیه است در این مقاله تلاش ما بر این است که موارد هزینه حکومت اسلامی را بررسی نمائیم. نگاهی خواهیم داشت بر موارد هزینه و تخصیص منابع که نحوه دخالت دولت را در اقتصاد مشخص و سر فصل‌های امور هزینه را تعریف نماید. امور مختلف سیاسی، نظامی، اداری، تقنینی، اجرائی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، قضائی، بهداشتی، تأمینی، بازرسی و نظارت، عمرانی، ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول