سرمقاله
چشم به راه مهدی (عج)باید الگوی مولا ومقتدای را نیک بشناسد تا در فراز وفرود ایام ، توانایی موضع گیری مناسب را داشته باشد.
امروز ملت های عالم می بینند که ظلم واستکبار ، داعیه قدرت منحصره جهانی را دارد وبه بهانه مبارزه با تروریزم ، کثیف ترین جنایات را انجام می دهد وبی منطق ترین تهدیدات را صریحاً وبطور آشکار اعلام می نماید. این جاست که نیاز به یک مصلح جهانی الهی که مأموریت ویژه او، ایجاد حکومت جهانی اسلامی است ، احساس می شود.
بشر با اعمال ورفتار خود ثابت نموده که با وجود تکامل روز افزون علمی ، عاجز است ازاینکه عدل کامل را مستقر سازد . سازمان های مدافع حقوق بشر، از مقابله با زورگویان ، عاجز و در حقیقت مأمور خود آنها هستند .
امروزه همه شیعیان و مسلمانان به عشق تحقق حکومت جهانی حضرت مهدی (عج) ، زندگی می کنند. خوشبختانه در سال های اخیر در میان مسلمانان ، توجهات خاصی نسبت به وجود مقدس امام زمان (ع) پیدا شده است و گروه های مختلفی در صدد تبیین ابعاد قبل از ظهور و نشان دادن خصوصیات آن «حکومت نور» هستند و این جانب، به سهم خود از همه ی آنان تشکر می کنم و تأیید دارم تا در گفته ها و مقالات و نمایش ها، بسیار دقیق و بر طبق مدارک معتبر عمل نمایند.
از خداوند بزرگ ، مسئلت می نمایم که موانع ظهور موفور السرورش را بر طرف فرماید و عموم جهانیان ، خصوصاً شیعیان را از عربده های استکبار ، نجات داده و بساط ظلم و تعدی را برچیند و ما را شاهد روزی قراردهد که عدالت مطلقه در مجموعه هستی ، حاکمه و سایه گسترباشد. «این المعد لقطع رابر الظلمه» و دین حقیقی ، شعاع خویش را بر همگان بتاباند . ان شاءالله تعالی
بایسته های انتظار
اصولاً، کسی که در انتظار است ، بی تفاوت و بی خیال نیست.حضرت یعقوب(ع) منتظر یوسف(ع) بود ولی بیکار نبود. به فرزندانش گفت:«بروید وبه دنبال یوسف و برادرش بگردید و از روح خدا نا امید نشوید». نیز همین تعبیر در مورد حضرت مهدی (عج) وارد شده است: «منتظر فرج باشید و از روح خدا نا امید نشوید». بنا براین ، فرزندان انتظار آداب و وظایفی را دنبال می کند ، چون این خاصیت انتظار است که بر حالت و رفتار و عمل منتظر تأثیر می گذارد اینک به تعدادی از این وظایف اشاره می شود.
1-اقبال
آنان که از تدبر بهره گرفته اند از کنار حادثه های پیش پا افتاده، به سادگی نمی گذرند زیرا، دریافته اند که در کنار هر اتفاقی هرچند کوچک ، درسی و اندرزی وجود دارد. امام کاظم (ع) هم به این مسأله اشاره دارند: «ما من شئ نراه عینک الا وفیه موعظه1» هر آنچه چشمان تو آنرا می بیند ، در آن موعظه و پند و اندرزی است.
1- أمالی صدوق ، ص 599 . بحار الانوار، ج 71، ص 324 ،ح14
2-میثاق
«… الذین یوفون بعدالله ولاینقضون المیثاق1» فرزند انتظار ، با توجه به اقبال قلبی ، ارتباط میان خود و ولی و حجت حق را تحکیم می کند و تا جایی پیش می آید که نه تنها توقعی از او ندارد، بلکه متعهد می شود تمام دارایی هایش ، خانواده اش ، هستی اش وتمام آنچه را خدا به او عطا کرده،در راه محبوب به مصرف برساند و این میثاق، سرود دائمی اوست که هر روز با ولی امام زمانش تجدید می کند. تو می خواهی آنچه را خدا،به تو بخشیده در راه او ببخشی. در واقع این بذل وبخشش به دست آوردن و از تباهی و ضایع شدن دارایی جلوگیری کردن است درواقع مؤمن منتظر، با این کار،تجدید بیعت می کند.
برای تجدید بیعت با حضرت صاحب الأمر ، دعای عهد، میثاق نامه ای زیباست . امام صادق (ع) فرموده اند . «هرکس، چهل صباح، این دعا را بخواند از یاوران حضرت قائم (عج) خواهد بود و اگر قبل از ظهور آن حضرت بمیردخدا او را زنده خواهد کرد تا در رکاب آن عزیز جهاد کند».اگر مؤمنان به عهد و پیمان و میثاق با خدا یابند باشند یقیناً زمان ظهور فرا خواهد رسید.
3-پناه
انسان منتظر ، وقتی مسئولیت خود و رسالت و سنگینش را دریافت و به این نتیجه رسید که باید حرکت کند بامانع ها روبرو می شود . انسان در این هنگام ناچار باید به کسی پناه برد تا او را از این غربت و تنهایی نجات دهد. اینک این سؤال در ذهن ایجاد می شود که «به چه کسی باید پناه برد؟ با چه کسی باید به گفت و گو نشست؟ به چه کسی باید دل گرم شد؟»در پاسخ ، باید گفت ، این انس و دل گرمی ، جز به معصوم و انتظار فرج او نیست و این حقیقت ، چه خوب در مدح کلام مهربان امام سجادآمده است: «انتظار الفرج من أعظم الفرج2»؛ انتظار فرج، از بزرگترین گشایش هاست.
1- الرعد: 19
2- بحار الانوار، ج 2، ص 568
4-توسل
ای عزیز فاطمه ! ما ، غفلت کردیم و متوجه نشدیم و غافلانه و جاهلانه.تو وآن یوسف عزیز را از دست دادیم و اینک ، در هجران تو ، کنعان زندگی ما ، در خشکسالی سوزان ، فرورفته است و زندگی بر ما سخت شده است و با شرمندگی ، دست تمنا به سوی تو گشوده ایم و عرضه می داریم.
فرزندان انتظار دریافته اند که توسل، تقرب است و وسیله ساختن برای رسیدن به محبوب و معبود. باید دانست که اهل بیت وسیله تقرب انبیا هستند ، اساساً عقل حکم می کند که برای رسیدن به هرمقصدی ، به دنبال وسیله ای باید بود، اما هر وسیله ا ی برای مقصد خاصی ساخته شده است ، امام، وسیله قرب، وسیله هدایت، وسیله رضا و رضوان و راه رسیدن به بهشت موعود است. آری ، می شود از ولی خدا ، کشت و زرع،تجارت،فرزند، عیال و… خواست و آنان نیز خاندان بذل و بخشش اند و یقیناً انسان، از توسل اش بهره مند می شود، ولی بهره بیشتری را از دست می دهد صحبت اینجاست که از هر وسیله ا ی باید متناسب با توانایی او درخواست داشت. از حجت خدا، باید کاری را خواست که از دست دیگران ساخته نیست . در بحثی در باره مشکلات حوزه های علمیه، یکی از اساتید می گفتند: «کار اصلی مرجع، ساختن مسجد و مدرسه و بیمارستان نیست، این ها کارهایی است که از یک ثروتمند ساخته است. کار مرجع تربیت عالم عادل و عاقل است. این کاری است که از یک ثروتمند و دیگران ساخته نیست باید به هرکس، درکاری که برای آن ساخته شده، توسل جست و بهره گرفت.
5-آمادگی
مؤمن منتظر،بی کار نمی ماند،بلکه آماده می شود. همچون یعقوب ، بوی پیراهن یوسف در او انقلابی ایجاد می کند . کوچکترین نشانه ا ی از محبوب در آنان تأثیر عمیقی می گذارد. در تاریخ می خوانیم پیراهن حضرت یوسف ، بر روح و جسم یعقوب تأثیر گذاشت و چشم نابینای او، بینا و روح و روان وی شادمان شد. آمادگی ، آن هم در تمامی ابعادش، یکی از وظایف دوران غیبت به شمار می آید؛ چون، مؤمن منتظر،پیوسته درحال زمینه سازی برای سلطه وتسلط مهدی (عج) است «و یوطئون اللمهدی سلطانه1»
6- ره آورد انتظار
فرزندان انتظار، با کسب آمادگی های لازم و پس از طی مراحل یاد شده، ریشه هایی در وجودشان سبز می شود و رفته رفته به نتایج و ره آوردی مناسب از این تلاش و کوشش نایل می شود و صبربرگرفتاری و برخوردها و ذکر و یادآوری در برابر فتنه و غفلت ها و همراهی با حجت حق و زیرکی و بصیرت در برابرشبهات مهاجم را به بار می نشاند.
7- پایان انتظار
سر انجام، دوران انتظار و در خفا بودن آخرین منجی ، به سر می رسد و به زودی سپیدی صبح به سیاهی شب چیره خواهد شد:«ألیس الصبح بقریب2». آن زمان ، دور نیست: «انهم یرونه بعیداً ونراه قریباً3».
و این انسان است که می تواند با انتخاب خود و فراهم آوردن زمینه ظهور، بر پای ایستد و خود را با این حرکت منظم هستی، هماهنگ کند و در این فرجام نیک آفرینش، سهیم شود و به رستگاری برسد و می تواند اقدامی نکند وظیفه خود را به نهایت نرساند. آن وقت ظلم خودساخته اش، زمینه ساز قسط و عدل می شود و سیاهی زمینه ساز روز می شود و در دل تاریکی ها چراغ ها افروخته می شود.
1- میزان الحکم، ج2، ص568
2- هود :81 3- مفاتیح الجنان، دعای عهد
مفهوم انتظار
انتظار، حالتی است نفسانی که آمادگی برای آنچه انتظارش را می کشیم، از آن بر می آید. ضد انتظار، یعنییأس و نا امیدی. هر قدر که انتظار، شدیدتر باشد، آماده شدن قویتر خواهد بود. هرچه هنگام آمدنش نزدیکتر شود، مهیا شدن ، فزونی می یابد ، بلکه از شدت انتظار چه بسا خواب از دیدگان ات ربوده می شود. همانطور که مراتب انتظار متفاوت است، از نظرمحبت نسبت به کسی که در انتظارش هستی نیز مراتب متفاوت دارد. پس هرچه محبت، شدیدتر و دوستی بیشتر باشد، مهیا شدن برای محبوب، زیادتر می شود. امام صادق (ع) فرموده است: یکی از نشانه های این امامان انتظار فرجی است که به صبر حاصل آید ؛ «من دین الأمه انتظار الفرج باصبر1» و امام رضا (ع) از رسول اکرم(ص) نقل می فرماید که برترین اعمال امت من، انتظار فرج از ناحیه خداوند عزوجل است؛ «عن الرضا، عن آبائه(ع) قل: قال رسول الله (ص) «افضل اعمال امتی انتظار فرج الله عزوجل 2» .
مردی از امیرالمؤمنین پرسید: کدامین اعمال، نزد خداوند عزوجل، محبوبتر است؟ حضرت فرمودند:«انتظار فرج» قال امر المؤمنین(ع) : انتظر و الفرج ولایناسوا من روح الله قال أحب الاعمال الی الله عزوجل انتظارالفرج3.
پیامبر اکرم به امیر المؤمنین می فرماید: أفضل العباده انتظار الفرج4. برترین عبادت انتظار فرج است. امیر المؤمنین می فرماید «أفضل العباده انتظار الفرج5». با توجه به این روایت معلوم می شود که انتظار تنها، یک «حالت وحی» نیست، بلکه احوال روحی جریان ساخته و شکل گرفته ا ی است که به اقدام و عمل می انجامد. از همین روایت که افضل الاعمال واجب الاعمال فرموده اند و آن، در سایه صبر و
1- بحارالانوار، ج 52، ص122 ، ج1
2- بحار الانوار، ج 52، ص 122، ج1
3-بحار الانوار، ص 123، ج7
4- همان، ج11
5- همان ص 131، ج33
استقامت باید باشد و دور از هرگونه یأس و نا امیدی. از اینگونه روایات به دست می آید که وظایف دوران غیبت ، باید با ایمان و عمل خیر، رقم بخورد و در غیر این صورت، هیچ فایده ای نخواهد داشت.
در دوران غیبت، ایمان و عمل به کار آید و آمادگی می آفریند و منتظران را در حال آماده باش
نگه می دارد.اگر این آمادگی ها ،در سه محور شناخت و عاطفه و رفتار نباشد در وقت خروج و قیام حضرت، نه تنها سودی به همراه نخواهد داشت، بلکه از برخی روایات چنین به دست می آید که چه بسا این گونه افراد، پس از ظهور، در گروه مخالفان و دشمنان قرارگیرند و عده ا ی که شبیه به خورشید پرستان و ماه پرستان بوده اند، از پیروان آن، نازنین باشند.
آمادگی در حیطه شناخت
از این روایت که در روایات، تأکید فراوان دارد که معرفت امام را جدی باید گرفت. در روایات فراوانی آمده است که اگر امام زمان خویش رانشناسیم ، همانند مردم دوران جاهلیت ، از دنیا خواهیم رفت .
همه اینها نشان از آن دارد که مسئله معرفت و شناخت امام، از اهمیت زیادی برخوردار است.
آمادگی در حیطه عاطفی
برای انتظار، باید پیمانه مودت خویش را از نور موالات خاندان پاکی ها (معصومات علیه السلام) سرشار کرد. واژه «موالات» دارای دومفهوم است. این دو معنا، مانند دو رکن همراه با هم، معنا بخش ماده موالاتند . واژگان «دوستی» و «پیروی» باهم، «موالات» را در ذهن ها به تفسیر تصویرمی کشند. موالات، دو طرفی است و از روایات به دست آمده که آن عزیز، با حجت فروشان خود ، به شیعیان خود نظر دارد. مگر نه آن است که یوسف گمشده ، رحمت موصوله و مهر بیکران و رحمت پیوسته الهی است