تمجیزک
تمجیزک یکی از دارو های ترک اعتیاد که امروزه در سطحی وسیع مورد استفاده مصرفکنندگان موادمخدر به منظور ترک اعتیاد قرار گرفته و میگیرد ، تمجیزک است. این دارو برای اولین بار توسط یک شرکت داروسازی انگلیسی به صورت آمپول و قرص به بازار داروهای ترک اعتیاد عرضه شد. ظاهراً این دارو از ترکیب مرفین صنعتی ، هیدروکلراید و دیگر داروهای شیمیایی ساخته شده است. نام تجاری این دارو تمجیزک است و نامهای عامیانه آن که در بین مصرفکنندگان شایع است ، تیمجیزک ، تیدیجیزک و اورجیزک است و نامهای ژنریک آن که در دسته بندیهای دارویی از آنها یاد میشود بوپرونرفین و نوپرونرفین میباشد. این دارو به قدری مخرب ، ویرانگر و وحشتناک است که در تصور نمیگنجد. بعد وحشتناک قضیه این است که مصرفکنندگان این دارو به منظور ترک مواد مخدر سنتی نظیر تریاک و هرویین به مصرف آن روی آوردهاند و یا توسط بعضی افراد که کارشان ترک اعتیاد است به آنها تجویز شده و بعد از مدتی چنان اعتیاد سنگینی به آن پیدا میکنند که ابعاد تخریب آن از تصور ما و شما خارج است. این دارو اغلب به صورت آمپول به منظور تزریق وریدی تجویز و استفاده میشود. در نظر بگیرید شخصی که مقداری تریاک به صورت کشیدنی یا خوراکی استفاده میکند و به آن اعتیاد دارد و درحالیکه با داشتن اعتیاد به تریاک قادر است به امورات زندگی خود رسیدگی کند ، برای ترک اعتیاد مراجعه میکند و به او آمپول تمجیزک تجویز میشود و بایستی آن را به صورت تزریق استفاده کند. به دلیل قدرت بالای این دارو شخص مصرفکننده بعد از چندبار استفاده طوری نشئه میشود که با مقادیر بسیار زیاد تریاک و حتی هرویین به آن نشئگی نمیرسد. بعد از مدتی ترس او از تزریق از بین میرود و حتی نسبت به تزریق شرطی هم میشود زیرا عمل تزریق مقدمهای است برای نشئه شدن. در این حالت او خودش عمل تزریق را انجام میدهد ، رفته رفته نقطه تحمل یا تلورانس مصرف بالا میرود و از روزی یک یا دو عدد آمپول به تدریج به عددی میرسد که شما باورتان نمیشود. جایگزینی این دارو و اعتیاد به آن وضعیتی را به وجود میآورد که مصرفکننده نه تنها نمیتواند آن را کنار بگذارد بلکه اگر بخواهد به مصرف قبلی خودش یعنی تریاک هم برگردد ، نمیتواند. در این فرایند ، یعنی اقدام به ترک اعتیاد تریاک ، یک معتاد ساده با مصرف تریاک به یک معتاد تزریقی تبدیل میشود که روزانه بایستی دهها آمپول به خودش تزریق کند و دیگر قادر به ادامه زندگی و رسیدگی به امورات روزمره خود نیست.
داستان داروهای ترک اعتیاد و تجویزهای بعضی افراد که خود را متخصص ترک اعتیاد میدانند ، داستان بسیار تلخ و گریهآوری است که تمامی مصرفکنندگان موادمخدر که قصد ترک اعتیاد خود را دارند با آن آشنا هستند و خوب میدانند که این افراد چگونه آنها را از چاله درمیآورند و به چاهی عمیق میاندازند که بیرون آمدن از آن بسیار سخت و طاقتفرساست. جالب است بدانی دکه شرکت سازنده این دارو در اروپا ادعا کرده است که این دارو بهترین جایگزین برای موادمخدر و ترک آن است درحالی که تجربه مصرفکنندگان این دارو هرگز چنین چیزی را تأیید نمیکند.
از عوارض اعتیاد به این داروی خطرناک میتوان به علاقه شدید به تزریق و شرطی شدن نسبت به آن ، بیقراری شدید و تشنج ، کمر درد ، بیخوابی ، ضعیف شدن و پوکی استخوان به گونهای که با کوچکترین ضربه منجر به شکستگی استخوان میگردد ، لکههای پوستی ناشی از آسیبهای کبدی ، پرخاشگری ، بیحسی بدن و خواب رفتن اعضای بدن ، فراموشی ، برخورد با دیوار و عدم تشخیص موانع اشاره کرد.
خطر ماده تزریقی نورجیزک برای معتادان
ماده اعتیاد آور تزریقی جدیدی که به نام نورجیزک در بازار مواد اعتیاد آور کشور وارد شده ترکیبی از ماده ای ضد درد و شل کننده عضلانی به نام نورجیزیک (Norgesic) با نام تجاری نور فلکس (Norfles) و با نام ژنریک اورفنادرین سیترات (Orphenadrine citrate) با یک ماده شیمیایی قوی از گروه کرتونها است .
http://e-pezhvak.ir/images/drug1/norgesic/1.jpg
داروهای مذکور به صورت ویالهای تزریقی (30 mg/ml) وقرصهای 100mg در بازار دارویی جهان ارزه میشود. مصرف این ماده به صورت مداوم اعتیاد آور است و در دراز مدت با وسوسه های فراوان افراد را در معرض عودهای مکرر قرار می دهد . از جمله خطرات مصرف این ماده می توان به :
1. شوک آنافیلاکتیک بدنبال تزریق مواد معلق و حساسیت زای غیر استریل آن
2. ایدز
3. هپاتیت CوB
4. انواع آبسه های عفونی
5. بیماری کوشینگ ( به علت وجود کرتن در آن )
اشاره کرد .
حضور کورتون در این ماده تزریقی افراد را به علائمی چون صورت ماه شکل (MoonFace) ، کوهان در ناحیه فوقانی ستون فقرات ، تجمع مایع در ناحیه شکم و صورت و وجود خطوط کم رنگ در ناحیه شکم و رانها (striae) گرفتار می سازد .
درمانگران اعتیاد می توانند به وسیله داروهای گروه مخدر ( متادون و ...) و سایر داروهای درمان اعتیاد ( کلونیدین) این بیماران را درمان کنند وعلائم همراه آنان را نیز با علامت درمانی بهبود ببخشند . اما نکته مهم این است که بعلت عوارض قطع ناگهانی کورتون ، این بیماران به 2-4 ماه درمان جایگزین مواد کورتونی ( قرص پرونیزولون prednisolon 5mg با دوز 5/7 تا 15 میلی گرم روزانه طی سه دور ) نیاز دارند . کورتون تجویز شده باید در طول مدت 2-6 ماه کاهش یابد ، چرا که این بیماران با مصرف مداوم این آمپولها در طول روز ، مسیر طبیعی تر شح کورتون را خاموش کرده اند وبه دنبال آغاز درمان اعتیاد و به علت عدم حضور کورتون در خون این بیماران ، علائم بحران غده فوق کلیه ظاهر خواهد شد .طبق اظهارات برخی مسئولین و متخصصن کشورمان به نظر می رسد این ویالهای تزریقی حاوی مرفین ، اورفنادرین سیترات و کورتون است . این کمبود اطلاعات نیز ناشی از این مسئله است که این ویالها به صورت کاملا غیر استریل ( در برخی مناطق در وان های حمام ) و به صورت دست ساز تهیه و در ظروف مربوطه ریخته میشود