آیا می دانید منابع طبیعی یعنی چه و به چه عوامل وپدیده هایی منابع طبیعی می گویند ؟
آب ، خاک ، باد ، خورشید ، جنگلها ، مراتع ، کوه ، کویر و دشت همه از منابع طبیعی بشمار می روند و باید در حفظ آنها کوشیده ، محیط زیست خود را سلامت نگه داریم .
برای حفظ و نگهداری نیروی خورشیدی که منبعی قدرتمند و از جمله نعمت های بزرگ خداوند است باید با ساخت مخزنه و محفظه های عظیم خورشیدی ، نور و نیروی عظیم خورشید را بصورت باطریهای خورشیدی حفظ و نگهداری کنیم تا بهره لازم گرفته شود .
در مورد آب ، خاک ، جنگلها ، مراتع کوهستانها و دشتها لازم است تا انسانها کمی بیاندیشند .
آب : از هدر رفتن آب پاک ، باران ، برف و آبهای تصفیه شده جلوگیری کنیم و با اتخاذ روشهای صحیح و هدایت آبهای سطحی روان ، با ساخت نهرهای مخصوص و احداث مخازن و سدهای بزرگ ذخیره سازی ، از این آبها و آب رودخانه ها حفاظت کرده ، با آلوده کنندگان آبها برخورد شدید نمائیم .
برای حفظ سلامت آب ، باید نیروهای خاصی بالاخص در جنگلداریها آموزش داده شوند و حضور دائمی در مناطق مربوطه داشته باشند و به مراقبت مشغول شوند .
خاک : خاک نیز منبع مهم دیگری است که کشت زمین های کشاورزی ، رشد چمنزارها و ایجاد مراتع و جنگلها به آن بستگی دارد .
در گذشته دور ، یعنی زمانی که پدران و مادران ما متولد شدند وضعیت خاک کشور ما به این شرح بود : 10 درصد کشاورزی - 6/1 درصد مرتع - 7 درصد جنگل - 7 درصد آب - 50 درصد مناطق مستعد برای جنگلداری و ایجاد جنگل .
البته امروزه این آمار به مراتب کمتر از گذشته است و بر اثر افزایش جمعیت و عدم توجه مردم ومسئولین به اهمیت این منابع ، این درصدها تقلیل چشمگیر یافته اند .
یکی از راههای حفظ منابع طبیعی ، جلوگیری از قطع درختها ، ممانعت از چرای دامها و حیوانات اهلی ، حفظ بهداشت محیط زیست می باشد .
باد : از این منبع مهم و انرژی زا می توان با برنامه ریزی صحیح و ایجاد صنایع سودمند بهره گرفت .
برای مثال برای ایجاد برق در مناطق با ذخیره استفاده نمود .
در کوهستانها که محیط طبیعی مناسبی برای رشد گیاهان دارویی کوهی ، همچنین تولد ، رشد و زندگی برخی از حیوانات مانند شیرکوهی ، بز کوهی ، قوچ کوهی ، گرگ ، کبک ، شاهین ، باز ، عقاب و قرقاول و سایر حیوانات می باشد و سبب حفظ چرخه منظم زندگی حیوانی و گیاهی می باشند، باید از مامورین جنگلبانی دلسوز و متعهد استفاده نمود و جلوی شکارهای غیرقانونی را گرفت ، همچنین برای حفظ این منابع طبیعی مهم که در استخراج معادن سنگ ، فلز و مواد کانی بسیار بااهمیت و موثر هستند کوشید تا از تخریب کوهها و ساخت مناطق مسکونی در آن جلوگیری شود چراکه بخشی از منابع انرژی ، همچنین اکوسیستم جانوری و آب و هوایی مناسب برای زندگی انسانها به این بخش یعنی کوهستانها مرتبط است .
برای حفظ منابع طبیعی به لزوم انجام چند مورد اشاره می کنیم و توضیح بیشتر را که حوصله این مقال بیرون است به شما نی سپارم تا با مطالعه و تحقیق بیشتر در پیرامون محیط خودتان پرورانیده و در ذهنتان آنها را بررسی کنید : 1-از رشد صنایع آلوده کننده و صنایعی که باعث آلودگی بیشتر در محیط زیست ما می شوند جلوگیری شده ، متوقف شوند و یا اینکه از طریق تبلیغ کاهش مصرف و در نتیجه کاهش فعالیت آنها اقدام گردد .
همچنین می توان با ایجاد تغییرات بهینه مثل به کارگیری هواکشهای تصفیه کننده و دودکشهای مجهز به این سیستم ، بر این پیشنهاد نرمش نشان داد .
2-ایجاد امکان بهره گیری از زباله های شهری و غیرشهری و بازیافت آنها و تبلیغ گسترده در آموزش مردم ، اطلاع رسانی و نصب اطاقکهای دریچه دار برای زباله های مختلف در کلیه خیابانها و کوچه ها برای استفادهآسان و سریع مردم در تفکیک زباله ها و در نتیجه استفاده بهینه از امکانات ایجاد شده و صرف هزینه کمتر برای شهرداریها .
3-استخراج معادن با اصول و مطابق با استانداردها باشد تا از آلوده سازی هواو آب و خاک اطراف آن جلوگیری شود .
پس برای صدور مجوز استخراج ، تمام جوانب سنجیده شود.
4-از حضور و اشتغال افراد نادرست ورشوه گیر در کلیه ادارات مرتبط بامنابع طبیعی وامکان صدور مجوز جلوگیری شود زیرا آنها برای اغنای خود و رسیدن به خواسته های شخصی شان با گرفتن وجه و مجوز غیرقابل قبول به عاملان آلودگی و نابودی منابع طبیعی ، حقوق همه مردم را زیر پا می گذارد و زندگی آنها را مصدوم و مخدوش می کنند .
5 -حفظ جنگلهای طبیعی و ایجاد جنگلهای مصنوعی و تبلیغ درختکاری، حتی برای آن جوایزی نفیس در نظر گرفته شود و سالانه برای هر درخت جدید کاشته شده به افراد موثر در این کار جایزه داده می شود و یا برای رشد هر ساله درختان ، ماموریتی مثل ماموران بهداشت که واکسن فلج اطفال را در مناطق مختلف کشور به کودکان می خورانند ، وجود داشته باشند که افزایش سن ، قد و رشد درختها را اندازه گیری و کنترل نمود به 10 درصد از بهترین درختکاران جایزه نفیس اختصاص دهند .
حتی در مدارس و دانشگاهها و ادارات می توان این کار را انجام داد ، که مطمئناً تاثیر مثبت آنرا شاهد خواهید بود .
6-اقدامات علمی همراه با اقدامات فرهنگی و اجرایی برای حفظ و تقویت و ایمنی جنگلها ، جلوگیری از آتش سوزیها ، جلوگیری از قطع درختان ، جلوگیری از ساخت و سازها در محیط جنگل و سایر سودجوئیهای ممکن که از طریق رادیو ، تلویزیون ، سازمانهای مربوطه و همکاری همه ادارات ، سازمانها و مردم امکان پذیر است و باید مانند خط تلفن 190 و 110 و 118 و 115 ، خطی برای اعلام جرم ، مجرمین نابودی منابع طبیعی وجود داشته و به مردم اعلام شود.
7-جاده سازی و ایجاد رفاه برای مردم بدون نابودی اساس حیات آنها یعنی منابع طبیعی ، این جاده سازیها باید با برنامه ریزی و در مسیرهایی ایجاد شود که منا بع طبیعی مثل جنگلها ، مراتع ، مناطق کوهستانی ، رودخانه ها و غیره را آلوده نکند وتا حدودی دور از دسترس ایجاد شوند .
8-ایجاد انجمنهای حفظ منابع طبیعی و گروههای مبارزه با مجرمین .
9-حمایت از روستائیان و تشویق آنها با استفاده از تامین نیازهای فرهنگی ، آموزشی ، درمانی و اطلاعاتی آنها ، (روستائیان عاملان مهم انسانی در حفظ منابع طبیعی کشور خواهند بود ) ضمن اینکه از گسترش شهرها جلوگیری خواهد شد .
10-کنترل جمعیت و ارائه اطلاعات به مردم در محاسن جمعیت کم (مثل: امکانات بیشتر ، خدمات بهتر ، محیط زندگی زیباتر ، جرائم کمتر ، رسیدگی بیشتر و قابلیت کنترل و انجام وظیفه مسئولین و دست اندرکاران امور اجتماعی و شهری ، هوای سالمتر و ....
) امید است که از این پیشنهادات در جایی استفاده شود .
ان شاء ا...
کوشا رشوند سال سوم راهنمایی 81 موضوع دوم : چگونه از فرسایش خاک جلوگیری کنیم ؟
برای پاسخ به این سوال باید سری به آمار و حوادث سیلها در کشورهای مختلف بزنیم .
آمار سیل در تمام دنیا و از جمله در کشور ما افزایش یافته و بخاطر نابودی جنگلهاست که بدست مردم ناسپاس اتفاق بیافتد و سیل خود فرسایش خاک و شستن وبردن را بدنبال دارد .
مورد دیگر دفن زباله ها بخصوص زباله های سمی صنعتی و بیمارستانی است که فرسایش خاک را به دنبال دارند و باعث ایجاد میکروبهای خاصی در خاک نیز می شوند .
مورد سوم فرسایش خاک ، کشت دائمی و پی در پی بر روی خاک و عدم کنترل بر کاشت است که علاوه بر تعداد دفعات کشت ، استفاده از سموم کشاورزی نیز سبب فرسودگی خاک می شود .
مورد چهارم ، عدم استفاده از کودهای طبیعی و ادغام با خاک مناطقی است که انسانها از آن بهره برداری می کنند ، این عامل نیز فرسایش خاک رابدنبال دارد .
به نظر می رسد عدم انجام هر یک از موارد فوق و اقدام صحیح در نگهداری خاک ، مانع از فرسایش جدی آن خواهد بود .
اما عواملی مانند باد و سایر عاملهای طبیعی هم در فرسایش موثرند که من تاکنون به آنها ، در جهت ممانعت از فرسایش بیاندیشیده ام که امید است برای آنها هم چاره هایی سودمندانه اندیشیده شود .
پایان