تاسیسات سالن یا سالن های تاسیسات ( محل نصب دیگ های بخار , پمپ ها , فیلتر های اب , منابع گاز , کا رگاه های مختلف و غیره ) باید از ساختمان اصلی کارخانه جدا , ولی نزدیک به ان باشد تا اتلا ف انرﮋی به حدا قل برسد.
درنصب لوله های ارتباطی بین واحد تاسیسا ت و کارخانه , ارتفاع باید طوری در نظر گرفت که کامیون های حمل ونقل بتوانند بدون اشکال از زیر انها عبور کنند .
همچنین کلیه لوله هاباید متنا سب شرایط جوی محل , عایق پیچی شوند.
انبار ها در یک کارخانه غذایی, بسته به نوع تولید ات , انبار های مختلفی ساخته می شوند که از ان جمله است: 1 ) انبار مواد اولیه ( شیشه , قوطی , برچسب , انواع ادویه , شکر وغیره ) 2) انبار مواد شیمیایی ( سولفور ها , مواد رنگی , سوربات ها , سود سوز اور , مواد شست وشو و مواد ضدعفونی کننده وامثالهم ) 3) انبار وسایل یدکی و وسایل کوچک 4) انبا وسایل تولید شده .
سهم هر یک از این انبار ها بستگی به نوع کار واحد تولیدی دارد .
در کارخانه های کنسرو فراورده های فصلی , پیشنهاد می شود که سهم انبار فراورده های مختلف تولید شده , 50 درصد ظرفیت کل تولید سال باشد, گر چه این فضا زیاد به نظر می رسد , ولی در بسیاری ازموارد اولیه وبسته بندی در مدت کوتاه , فضای اضا فی را بسیار مفید می سازد .برای انبار ها باید درهای بلند و بزرگ کامیون رو , پیش بینی شود و نصب دیوار های ضد اتش سوزی احتمل خطر وخرج بیمه را به مقدار قابل ملا حظه ای کم می کند.
برای استفاده بهتر از فضای انبار لازم است ان را به بلو ک هایی خط کشی کرد و محل تقریبی هر محصول را تعین کرد.
برای این منظور باید فراورده ها یی را که کمتر در انبار می مانند را در دسترس وفراورده ها یی را که می باید مدت ها در انبار بمانند در قسمت های عقب تر انبار قرار داد .دمای انبار در زمستا ننباید از صفر پایین تر برود , زیرا در غیر این صورت احتمال یخ زدگی که باعث شکسته شدن شیشه ها و فساد فیزیکی غذا ها( شکسته شدن کلوئیدی و جدا شدن سرم مدار مایع از جامد) می شود , زیاد خواهد بود .
اختلا ف زیاد دما در روز های مرطوب , باعث نشت رطوبت روی کارتن ها و بسته های غذا یی شده و احتمال رشد کپک را بیشتر می کند و لذا در مواقع لزوم باید امکان گرم کردن انبارها وجود داشته باشد.
ارتفاع سقف بلندی سقف باید به اندا زه ای باشد که کلیه وسایل نقاله از قبیل تسمه نقا له , انتقا ل بسته های خالی از خارج و نیز بارگیری فراورد ه های تولید شده از داخل انبار ها به بیرون به راحتی انجام شود.
ارتفاع 8_7 متر برای بسیاری از کارخانه های مواد غذا یی , ارتفاع خوبی به شمار می رود , زیرا هنگام کار , هوای گرم وبخا ر اب و مواد تبخیر شده دیگر بلا رفته و هوای زیرین که کارگران در ان کار می کنند , نسبتا تمیز باقی می ماند.از طرفی ارتفاع زیاد سبب می شود که نقل و انتقا لات ظروف بسته بندی شده توسط تسمه نقا له به راحتی صورت گیرد; بدون اینکه دست وپاگیر باشد ویا سر راه وسایل دیگر قرار گیرد .
از نظر تهویه و روشنا یی پنجره های زیر, سقف بلند می تواند کمکی به سیستم تهویه و روشنا یی باشد .
تصفیه فا ضلا ب پیش بینی تصفیه فا ضلا ب اب کارخانه ها قبلا مورد تاکید واقع شد .
حجم فا ضلاب هر کارخانه با توجه به گسترش ان در اینده باید تا حد امکان به طور دقیق محاسبه شده و برای تصفیه ان پیش بینی لازم به عمل اید.
در صورت نزدیکی به دریا یا رود خانه بزرگ و اجازه قا نونی , ممکن است فا ضلا ب را را رقیق کردن به میزان معین وارد انها ساخت .
در این صورت تعداد B.O.P فاضلا ب باید از حد خاصی که شهر داری ها تعین می کنند , تجا وز نکند.
در صورتی که چنین امکا نی وجود نداشته باشد , کارخانه ها باید پیش بینی های لازم را برای تصفیه فاضلا ب کار خانه بنماید .
برای این کار ممکن است از تانک های تخمیر برای کارخانه های کوچک و یا از فیلترهای تصفیه و یا مرداب ها برای حجم زیاد فاضلا ب کارخانه های بزرگ استفاده کرد عبارتست از مقدار O2 لازم بر حسب قسمت در میلیون برای تخمیر هوازی , و اکسیداسیون کامل مواد الی یک فاضلا ب که معمولا ان را در 20 درجه سانتی گراد و به مدت 5 روز محاسبه می کنند.
هر چه.BOP کمتر باشد اضافه کردن فا ضلا ب به اب های راکد ومتحرک , خطر کمتری برای موجو دات زنده , مانند ماهی و غیره خواهد داشت.
پیش بینی تصفیه فا ضلا ب اب کارخانه ها قبلا مورد تاکید واقع شد .
دفا تر وازمایشگاه دفا تر اداری و ازمایشگاه ها , بخش دیگری از تاسیسات کار خانه می باشند .
معمولا دفا تر از کارخانه جدا بوده , اما ازما یشگاه در کنار ان قرار دارد .
بخش کمک های اولیه , باید به صورت واحدی مستقل باشد و بخش های تعمیرات و انبارهای مواد ا و لیه و غیره نیز باید از سا لن های تولید جدا باشند .
در ساختمان تمتم این واحدها باید امکان توسعه و گسترش انها در اینده , مورد توجه قرار گیرد .
پیش بینی های بهدا شتی اطراف کارخانه باید به طرز جا لبی , محو طه سازی ودر صورت لزوم زهکشی شود.
دیوار های داخلی باید حداقل تا ارتفاع 2 متری از کاشی های قابل شست وشو پوشانده شود .( بستگی به نوع محصول , ارتفا ع کاشی ممکن است تا سقف هم برسد ) .
کف کارخانه علاوه بر ضد اسید بودن باید به راحتی قابل شست وشو باشد.
گوشه های دیوار ومحل اتصا ل دیوار ها و کف را می باید با کاشی های مورب ساخت تا محل تجمع گرد وخاک و غیره نشود .در صورت استفاده از کاشی یا رنگ های قابل شست وشو باید از رنگ های روشن که کثا فات را به راحتی نشان می دهد استفاده کرد .قسمت تولید باید تا حد امکان از بقیه قسمت ها مجزا باشد .
سیستم تهویه برای تهویه باید از سیستم هوای فیلتر شده استفاده کرد .
در این سیستم , هوای خارج پس از فیلتر شدن و در صورت لزوم گرم یا خنک شدن از طریق کا نا ل های جانبی داخل پمپ می شود .
این سیستم سبب می شود که هوای داخل کارخانه از در ب ها خارج شده و مانع ورود گرد وغبار و حشرات به داخل شود.
قدرت این د ستگاه ها باید به حدی باشد که بتواند در هر 25 دقیقه یک بار هوای داخل کارخانه را عوض کند .
در این مکان ها استفاده از پنکه های سقفی پیشنهاد نمی شود , مگر برای مواقع استثنا یی که حجم بخار داخل به قدری باشد که تهویه معمولی از عهده خارج کردن ان برنیا ید .
در مقایسه با فعا لیت یک کارخانه با خصوصیات فوق , کارگاه های زیر پله ای از امکا نا ت غیر استا ندارد و حداکثر الودگی ها ,محصولاتی به ظا هر شیکی را به با زا ر عرضه می کنند که از نظر کیفیت وبهداشت به دور از بازرسی و کنترل های ماموران است.مصرف کننده باید از جزئیات تولید استاندارد با خبر باشد و تولید کننده محصولات استاندارد نیز وظیفه دارد , جز ئیات کار خود را برای اگاهی مصرف کننده اطلا ع رسانی کند تا هم تفاوت تولید استاندارد با تقلبی مشهود شود وهم سرمایه گذاری در این رشته بی اجر وپاداش نماند.