تشریح قورباغه
مراحل تشریح قورباغه
ابتدا باید جانور را قطع نخاع کرد که این عمل شامل سه مرحله است :
الف . بوسیله ی سوزن تشریح از حد واسط دو چشم به طرف پاهای جانور حفره ای را پیدا می کنیم که به این حفره «روزنه ی پیمانه ای »
می گویند . سپس سوزن را به داخل بدن می فشاریم تا حالت شکستن استخوانی را احساس کنیم که این شکستن ارتباط بین مغز و نخاع جانور را قطع می کند و از درد کشیدن جانور جلوگیری می کند .
ب . سپس سوزن را از همان حفره ی داخل ستون فقرات ، به طرف پاهای جانور برده و اعصاب نخاعی جانور در ناحیه ی مهره ها را به طور کامل از بین می بریم .این عمل را تا زمانی که پاها به طور کامل صاف نشده است ادامه می دهیم .
عمل تخریب این اعصاب با سوزن تشریح به صورت جلو و عقب بردن و به طور همزمان چرخش سوزن در ستون فقرات انجام می گیرد .
ج . سوزن را از همان حفره به طرف سر و مغز جانور داخل می کنیم و با دو حرکت دایره ای کوچک و بزرگ به ترتیب مغز را تخریب می کنیم .
هشدار : دقت شود در هنگام تخریب مغز ، سوزن را به آرامی حرکت دهیم زیرا ممکن است دچار خونریزی شود و یا سوزن از دهان جانور بیرونآید و کار را برای تشریح کننده مشکل کند .
بعد از اتمام کار باید مطمئن شویم که جانور به طور کامل قطع نخاع شده و بیهوش است .
هشدار : اگر قطع نخاع به طور کامل انجام نشده باشد جانور درد کشیده و در هنگام تشریح ممکن است به هوش آید. و کار را در ادامه مشکل کند.
به این منطور یکبار سوزن تشریح را به آرامی به چشم چپ جانور می زنیم اگر تحریکی از سوی جانور دیده نشد مغز بخوبی تخریب شده است.
بار دوم سوزن را به پاها می زنیم اینبار هم اگر تحریکی دیده نشد تخریب نخاع جانور بخوبی انجام گرفته است.
سپس جانور را به پشت می خوابانیم و آنرا فیکس می کنیم . ابتدا باید پوست را جدا کنیم که این عمل به راحتی انجام می گیرد . سپس نوبت به جدا کردن عضلات می رسد که در این مرحله باید مواظب باشیم
به امحاء و احشاء جانور صدمه نزنیم. در مرحله بعد هم پوست و عضله را فیکس می کنیم .
این نکته را هم باید درز نظر داشته باشید که در هنگام جدا کردن عضله ها مراقب باشید سیاهرگ شکمی پاره نشود زیرا تپش قلب می ایستد و جانور می میرد.
بعد از انجام دادن تمامی این مراحل تشریح جانور به پایان رسیده است و شما می توانید مطالعات خود را بر روی اعضای داخلی بدن جانور آغاز کنید.
با قیچی و چاقوی مجازی شکم قورباغه را باز کنید و چربی های زیر شکم را بردارید بخش های درونی را مشاهده کنید
قورباغهماهیها
قورباغهماهیها، همانگونه که از نامشان برمیآید، ماهیهای شگفتانگیزی هستند که به قورباغهها همانندی زیادی دارند. درازای بدن آنها از 3 تا 40 سانتیمتر است. شکل بدن آنها کروی است و بالههای پامانندی دارند که با آنها میتوانند از صخرهها، سنگها و تپههای مرجانی بالا بروند. رنگ بدن این جانداران گوناگون است. همچنین، میتوانند رنگ خود را دگرگون کنند و به رنگ بستری که بر آن میآرامند( برای نمونه، قطعهای مرجان) دربیایند. از این رو، بیشتر قورباغهماهیها از بسترهایی که بر آنها میآرامند، بهسادگی شناسایی نمیشوند و بنابراین، نه تنها از دید شکارچیان خود، بلکه گاهی از دید ماهیشناسان نیز پنهان میمانند.
قوباغهماهی کامرسون(Antennarius commersoni)، که در اقیانوس هند و اقیانوس آرام یافت می شود، از نظرهای گوناگون نمونهی شاخص این گروه از جانوران است. بیشتر دانستنیهایی که در این مقاله آمده، ریشه در مشاهدهها و آزمایشهایی دارد که در مورد این جانور انجام شده است.
تقلید جسورانه
قورباغهماهی کامرسون به رنگهای گوناگونی (مانند زرد، قهوهای، سفید شیری و سیاه) دیده شده است. پوست این جانور بیشتر دارای خالهای قهوهای رنگ کوچک و لکههای صورتی رنگ است. در آبهای کم ژرفا، که پرتوهای خورشد کف اقیانوس را رنگارنگ میکنند، این جانور مانند صخرهای پوشیده از جلبک به نظر میرسد. در این حالت، قورباغهماهی میتواند در کمین شکار بنشیند و به ناگاه بر ماهیها و سخت پوستانی که از آن جا میگذرند، یورش برد. وقتی جانور مناسبی به قورباغهماهی نزدیک میشود، دهان بزرگ و غار مانند آن باز و قربانی از همهجا بیخبر در چند هزارم ثانیه بلعیده میشود.
قورباغهماهیها استاد تقلیدند. آنها با بیجان نشان دادن خود نه تنها از دید شکاچیان بلکه از دید شکارهای خود نیز پنهان میمانند. همچنین، به شیوهای کارآمد شکارهای خود را فریب میدهند. این جانوران پیوستهای کوچکی دارند که درست از بالای لب جانور به جلو افراشته شده است. قورباغهماهی وقتی شکار خود را میبیند این پیوستها را به چنبش در میآورد و شکار را گرفتار میسازد.
نزدیک 344 سال پیش از میلاد، ارسطو دربارهی نقش این پیوستها، که طعمه یا دام نامیده میشوند، چنین گفته است: قورباغهماهیها دارای رشتههایی هستند که از جلو چشمانشان بیرون زده است. آنها نازک و دراز و مانند تار مو هستند و مانند طعمه به کار میروند. وایتمی در سال 1875 میلادی، درستی مشاهدههای ارسطو را نشان داد. او دام گستری قورباغهماهیها را این گونه توصیف کرده است: جانور برای برخی از ماهیهای کوچکی که درون آکواریوم گذاشته بودیم، دام گسترانید. من امیدو ار بودم که صحنه ی شکار را مشاهده کنم، اما جانور بسیار محافظه کارانه رفتار میکرد.
مشاهدههای وایتمی که پژوهشگران دیگر نیز آن را درست دانستند، بیان مفهومی در زیستشناسی رفتار است که امروزه به تقلید جسورانه شناخته میشود. تقلید جسورانه، برخلاف تقلید منفعلانه که در آن همانندسازی خود با پیرامون برای پنهان ماندن از دید شکارچیان کارساز میشود، به همانندسازی فیزیکی و رفتاری نیاز دارد تا جانور بتوانند تواناییهای کارآمدی از خود نشان دهد. به عبارت دیگر, قورباغهماهی با همرنگ ساختن خود با پیرامون بیجان, بیجان نشان دادن خود و داشتن پیوستهایی که حکم طعمه را دارند، میتواند جانورانی را که به آن نزدیک میشوند به آسانی شکار کند.
شکار ماهرانه
قورباغه ماهی ها از تیرهی Antennariidae هستند. این تیره از گروهی از ماهیهای استخوانی به نام انگلرماهیها (ماهیان ماهیگیر یا قلابماهیها) به مشار میآیند. انگلرماهیها جانورانی کم جنبشاند که منتظر شکار میمانند و آن را با کمک دام به دهان میگیرند. در مورد قورباغهماهیها دام بخش امتداد یافتهی نخستین بالهی پشتی است که به جلو افراشته شده است و میجنبد و به قلاب ماهیگیری میماند که ماهیگیر آن را میجنباند. در برخی گونهها، همهی این دستگاه نیرنگ میتواند به پشت تا شود و در شیار باریکی در بالای سر جای گیرد. بنابراین، هنگامی که به دام نیاز نیست، از آن نگهداری میشود.
دامها در گونههای مختلف شکلهای گوناگونی دارند. با این همه، در بیشتر آنها، دام از دو بخش تشکیل شده است: میله یا خار و ساختار ی گوشت مانند به نام طعمه که در نوک آن جای دارد. بسته به گونه، طعمه ممکن است از نظر اندازه و شکل از یک تودهی توپ مانند با قطری در حدود 2/0 سانتی متر تا ساختاری رشتهای و پر زرق و برق با درازی نزدیک 4 سانتیمتر، متغییر باشد. در برخی گونهها طعمه به یک ماهی کوچک، در برخی به یک سخت پوست و در برخی دیگر به کرمی کوچک میماند.