مدیر کل داروی وزارت بهداشت:
مصرف داروی مخدر ترامادول در کشور 5/2 برابر شده است
خبرگزاری فارس: مدیر کل داروی وزارت بهداشت گفت: مصرف داروی مخدر ترامادول از 134 میلیون عدد در سال 84 به 330 میلیون عدد در سال 85 رسید و حدود 5/2 برابر شد که علامت خوبی نیست.
به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس، محمدرضا فاضلی امروز در جلسه دیدار وزیر بهداشت با مدیران صنایع دارویی کشور در سالن اجتماعات انستیتو پاستور ایران،افزود: افزایش مصرف ترامادول 100 در کشور موجب سیر شکایت خانواده بچههای ترک تحصیل کرده به خاطر اعتیاد به ترامادول شده است به همین علت ما این دارو را به فهرست داروهای تحت کنترل اضافه کردیم زیرا نمیتوانیم چشم خود را نسبت به زیانهای مصرف این دارو ببندیم.
وی گفت: ترامادول یک داروی مسکن خیلی قوی است که در بسیاری از کشورها آن را جزء داروهای مخدر نمیدانند اما در کشور ما با توجه به عوارضی که از مصرف بیش از حد این دارو دیدیم، از این پس توزیع این دارو تحت شرایط و محدودیتهای خاص داروهای مخدر انجام میشود و از این پس به هیچوجه اجازه فروش بدون نسخه آن را نمیدهیم.
وی ادامه داد: به طور کلی از مجموع 1019 مولکول دارویی در کشور، 3466 فرآورده دارویی ثبت شده در کشور داریم که 2831 مورد آن تولید داخل و حدود 600 داروی دیگر وارداتی است، از این تعداد دارو 142 مورد داروهای OTC یا بدون نسخه هستند و 3324 دارو نیز حتما با نسخه پشک به فروش میرسند.
فاضلی گفت: سال 85 حدود 28 میلیارد عدد دارو در کشور مصرف شد که 96 درصد آن معادل 5/26 میلیارد عدد دارو تولید داخل بود، حجم کل بازار دارویی کشور ما در سال گذشته حدود 1700 میلیارد تومان بود اما از این میزان فقط 60 درصد آن با تولیدات داخلی مربوط می شود و 40 درصد ارزش مادی داروهای مصرفی در کشور داروهای وارداتی بود که به علت گرانتر شدن این داروها و ورود داروهای جدید و با تکنولوژی بالا در این عرصه ارزش مادی تولیدات داخل نسبت به داروهای وارداتی کمتر شد.
مدیر کل نظارت بر دارو و مواد مخدر وزارت بهداشت اضافه کرد: ثابت ماندن صادرات دارو و افزایش واردات معادله دارویی کشور را به نفع داروهای خارجی به هم زد بنابراین برای جبران این عقب افتادگی باید صنایع دارویی کشور برای سرمایه گذاری در زمینه خرید تجهیزات و تکنولوژی hi-tech در عرصه دارو فعال شوند.
وی افزود: آمارهای کارخانههای برتر و فعالتر تولید دارو در کشور نشان می دهد که عمده تولید این کارخانهها کماکان آنتی بیوتیکهاست در حالی که اولویت دارویی کشور تولید داروهای بیوتکنولوژی و سایر داروهای جدید مورد نیاز است.
وی گفت: در زمان حاضر 40 درصد مواد اولیه موثره دارویی کشور در داخل تولید می شود که قطعا جای افزایش دارد اما درمورد مواد بسته بندی به ندرت وارد کننده هستیم.
وی اضافه کرد: یکی از نیازهای دارویی کشور ما تولید تولید penicilin G است زیرا مصرف بالای این دارو در کشور و افزایش قیمت آن از 6 دلار به 22 دلار حجم بالایی از هزینه های دارویی کشور را به خود اختصاص میدهد به همین علت لزوم تولید این داروی وارداتی در کشور احساس میشود.
وی همچنین از دو برابر شدن تولید داروهای گیاهی در کشور نسبت به380 فرآورده گیاهی تولیدی سال 84 در سال گذشته خبر داد.
مرتضی پیرعلی، مدیر کل آزمایشگاههای کنترل غذا و داروی وزارت بهداشت نیز گزارش عملکرد کنترل داروها، مکملها و مواد آرایشی توزیع شده در بازار کشور را ارائه کرد و از تاسیس مرکز تحقیقات آزمایشگاهی غذا و داروی کشور طی سال جاری خبر داد.