دانلود مقاله پلی پلوئید

Word 53 KB 11763 18
مشخص نشده مشخص نشده شیمی - زیست شناسی
قیمت قدیم:۱۶,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۲,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • مقدمه

    تعداد کرموزوم ها به طور خود به خود و تصادفی تغییر می‌نماید و این فرآیند از زمان شروع حیات در این سیاره تداوم داشته است. در واقع تغییر در تعداد کروموزوم به عنوان ابزاری در مدل سازی ژنوم ها در طی تکامل مفید بوده است. مثال هائی از اینگونه تغییرات را می‌توان در بین محصولاتی که غذای روزمره از آنها تهیه می‌شود. زیرا بسیاری از گیاهان و بعضی از جانوران که غذایی انسان را تشکیل می‌دهند از طریق تغییرات خود به خودی تعداد کروموزوم ها در طی تکامل آن گونه ها پدید آمده اند. امروزه به نژادگران از دست ورزی تعداد کروموزوم ها بهبود زادآوری یا برخی دیگر از خصوصیات مطلوب موجوداتی سود می‌برند تغییر در تعداد کروموزومی به دو نوع سلول یا فرد تولید می‌کند:

    آنهائی که دسته های سماتیکشان مضرب صحیحی از تعداد هاپلوئید پایه یعنی ویژگی گونه می‌باشد که به آن یوپلوئید می‌گویند.

    آنهائی که دسته های سماتیکشان مضرب نامرتبی از تعداد پایه است به نام آنیوپلوئیدی گویند.

     

    تعریف پلی پلوئیدی:

    گونه هائی که دارای بیش از دو سری کروموزوم اصلی و اساسی داشته باشد.

    تقسیم بندی پلی پلوئید:

    یوپلوئیدی Euploidy

    آنیوپلوئیدی Aneaploidy

    تعریف یوپلوئیدی و انواع آن:

    تغییرات در کل سری کروموزومهای اصلی را اصطلاحا یوپلوئیدی گویند.

    اتوپلوئیدی Autopolyploid

    آلوپلوئیدی Allopplypioid

    تعریف اتوپلوئیدی و منشا تولید آن:

    در اتوپلی پلوئیدی هر کدام از سریهای کروموزومی یکسان تلقی می‌شوند و به عبارت دیگر از سری کروموزومهای اصلی و اساسی سه دزیا حتی بیشتر وجود دارد. در این نوع پلی پلیوئیدی چنانچه تعداد آن زوج باشد، اصطلاحا آنها را پلی پلوئید متعادل و در صورتی که فرد باشد، آنها را پلویئدهای نامتعادل می‌نامند.

    اتوپلی پلوئید از دو برابر شدن مستقیم ترکیب کروموزومی ناشی می‌گردد که این دو برابر شدن می‌تواند از طریق بکار گیری مواد شیمیایی نظیر کلشی سین صورتی گیرد و یا انیکه بطور طبیعی صورت گیرد. که معمولا در طبیعت حالت نادری دارد. این مواد از تشکیل اسپنیولها جلوگیری نموده، لذا تقسیم سلول کامل نمی گردد و بعد از مدت زمانی که سپری گردید سلولها فعالیت طبیعی شان را مجددا از سر گرفته ولی در این وضعیت از تعدا کروموزوم دو برابر شده ای برخوردار می‌باشند.

    اتوپلوئیدی و کاربرد آن در اصلاح نباتات:

    موفقیت اتوپلوئیدها در گیاهان میوه ای چشم گیر می‌باشد. یکی از مهمترین واریته های موز تریپلوئید بوده نقاط کوچک سیاه رنگ در موزه های تجاری دانه های بی ثمر هستند که به طور کامل رشد نکرده اند. یک موز دیپلوئیدی کوچک تر است و حاوی دانه های بسیار بزرگتر و سخت تر تقریبا هم اندازه های قهوه می‌باشد. موز تریپلوئید که هر مجموعه کروموزومی آن متشکل از 11 کروموزوم 33=*3 است احتمال میوزی که در ‌آن همه یونی والا تنها به یک قطب بروند برابر  یا  برابر با  است. بنابراین موزها تقریبا بطور کامل عقیم می‌باشند.

    هندوانه: هندوانه های طبیعی دیپلوئید بوده و در سلولهای بدنی خود 22 کروموزوم دارند 2n=2x=22. هنداوانه های تتراپلوئید به روشهای خاصی قابل تهیه هستند. وقتی این دو نوع هندوانه باهم تلاقی یابند هیبریه های تریپلوئید ایجاد می‌کند که 33 عدد کروموزوم دارند.

    بذرهای تریپلوئید برای تولید هندوانه بوسیله تلاقی یک رگه تتراپلوئید (واله ماده) با یک رگه دیپلوئید (واله نر) تولید می‌شوند. رقم تتراپلوئید در گلخانه از طریق تیمار نوک ساقه گیاهچه های جوان هندوانه دیپلوئید با یک ماده شیمیایی مهار کننده تقسیم میتوز به نام گلشی سین تولید می‌شود. این ماده شیمیایی تقسیم سلولها را مهار کرده و تتراپلوئید را القا می‌کند. هندوانه های تتراپلوئید بدست آمده اغلب بارور هستند و از طریق بذر نتایج تتراپلوئید تولید می‌کنند. اما باروری آنها در مقایسه با دیپلوئید ها به میزان زیادی کاهش می‌یابد.

    ارقام تتراپلوئید را به عنوان والد ماده در نظر می‌گیریم که این والد را به طریق دستی اخته می‌کنند یا از نر عمیقی سیتوپلاسمی استفاده می‌کنند سپس گرده والد نر (دیپلوئید) را روی والد ماده گرده افشانی می‌کنند و بدین ترتیب بذر تریپلوئید به دست می‌آید.

     کاربردها پلوئید در اصلاح نبات: روش مفیدی که در جو به عنوان یک گیاه زراعی مهم استفاده می‌شود، از طریق گرده افشانی جو دیپلوئید زراعی با گرده های گیاه دیپلوئید وحشی خویشاوندی با نام علمی هوردئوم بولبوزوم است. این کار به تولید تخم هائی با یک مجموعه کروموزومی از هر دو گونه والدی می‌انجامد. با این حال در طی تقسیم های سلول بدنی کروموزوم های هوردئم بولبوزوم است. این کار به تولید تخم هائی با یک مجموعه کروموزومی از هر دو گونه والدی می‌انجامد. با این حال در طی تقسیم های سول بدنی کروموزومهای هوردئوم بولوبوزوم از تخم ها حذف می‌شوند، در حالی که کروموزوم های جوز راعی باقی می‌مانند و جنین هاپلوئید حاصل می‌شود. (به نظر می‌رسد که فرآیند هاپلوئید شدن به علت ناسازگاری ژنتیکی بین کروموزوم های این دو گونه باشد.) کروموزوم های هاپلوئید حاصل، با استفاده از طریق کلشی سین دو برابر می‌شوند. این روش به تولید سریع و کاملا گسترده چند رقم جدید انجامیده و بطور موفقی در گونه های دیگر نیز مورد استفاده قرار گرفته است.

    خصوصیات مورفولوژیکی اتوپلی پلوئید:

    هسته بزرگتر و داشتن محتویات بیشتر درون سلولی، این موضوع به خوبی در اندازه روزنه ها و دانه ها و دانه گرده مشهود است.

    افزایش اندازه برگها و گلها.

    تغییر در ترکیب شیمیایی شامل افزایش یا تغییر در نوع یا نسبت کربوهیداراتها، پروتئین ها، ویتامینها یا آلکالوئیدها. به عنوان مثال کاساوای تتراپلوئید در مقایسه با والددپلوئید خود از 47 درصد پروتئین بیشتری برخوردار می‌باشد.

    از لحاظ سرعت رشد، در مقایسه با والد دیپلوئید از رشد آهسته تری برخوردار است و گلدهی آنها دیرتر صورت می‌گیرد.

    رفتار سیتوژنتیکی اتوپلوئید ها:

    اتوتتراپلوئید به طور طبیعی از طریق مضاعف شدن خود به خودی ژنوم 2x و تبدیل به 4x پدید می‌آیند. یک اتوتترا پلوئید ممکن است به صورت زیر کروموزومهایش جفت شود:

    جفت شدن بصورت کوادری وانت

    جفت شدن بصورت تری والنت و یونی والانت

    جفت شدن بصورت بی والنت که فراوانی اخیر بیشتر مشاهده می‌شود.

    تری پلوئید:

    به طور خود به خودی در طبیعت و یا توسط متخصصان ژنتیک از تلاقی یک 4x (تتراپلوئید ) و یک 2x (دیپلوئید) ایجاد می‌شوند. گامت های 2x و x برای تشکیل تری پلوئید 3x باهم متحد می‌گردند. ترپیپلوئید ها مشخصا عقیم می‌باشند. علت این امر همانند مونوپلوئید ها به جفت شدن در میوز مربوط می‌شود. سیانپس یا جفت شدن واقعی فقط بین دو کروموزوم صورت می‌گیرد. اما در اینجا یک کروموزوم های جفت شده ای که در دیپلوئید یافت می‌شوند بای والانت نام دارند. اشتراک سه کروموزومی تری والانت نامیده شده و به کروموزوم جفت نشده یونی والانت گفته می‌شود.

    مونوپلائید:

    موجودات مونوپلوئید که طبیعتا دیپلوئید هستند بایستی اجبارا یک میوز بسیار نامنظم را سپری کنند. کروموزوم ها که هیچ همولوگی ندارند تا با آنها جفت شوند، به صورتی یونیوالنت به صفحه متافازی می‌روند جائی که به طور تصادفی تفرق پیدا می‌نمایند. از آنجا که این عمل منجر به ایجاد گامت ها یا اسپور های کمبود دار می‌گردد عقیمی چنین مونوپلوئیدی بسیار بالاست. احتمال بدست آوردن یک گامت منان  (n= تعداد کروموزوم یک ژنوم) است.

    مونوپلوئید های گیاهی به چند منظور مورد بهره برداری قرار می‌گیرند:

    در درجه اول، مونوپلوئید ها برای صفاتی یا ترکیبات آللی مورد نظر که از قبل در حالت هتروزیگویستی وجود دارند و یا از طریق مواد جهش زا در والدین ایجاد می‌شوند. مورد انتخاب قرار می‌گیرند آنگاه این مونوپلوئید ها برای دستیابی به دیپلوئید کاملا خالص که میوز طبیعی دارد و قادر به تولید بذر است. تحت تیمار دو برابر نمودن تعداد کروموزوم ها قرار می‌گیرند و از طریق تیمار بافت مریستمی با ترکیبی به نام کلشی سین که از تشکیل رشته های دوک میتوزی ممانعت به عمل می‌آورد.

    موقعیت دیگری که در آن از مونوپلوئید ها استفاده می‌شود، تیمار سلول های مونوپلوئید به عنوان جمعیتی از موجودات هاپلوئید با مواد جهش زا او انجام انتخاب است. بدین ترتیب که جامعه ای از سلول ها انتخاب می‌شوند، دیواره سلولی آنها با تیمار آنزیمی حذف می‌گردد و سپس با ماده جهش زا تیمار می‌شوند. آنگاه روی محیط کششی قرار می‌گیرند که فنوتیپ های مورد نظر گزینش می‌کنند. این شیوه برای گزینش مقاومت به ترکیبات سمی که توسط یک عامل بیماری زای گیاهی تولید یم شود و یا برای گزینش مقاومت علف کشهائی که کشاورزان برای از بین بردن علف های هرز به کار می‌برند، مورد استفاده قرار گرفته است. در نهایت گیاهچه های مقاوم به گیاهان هاپلوئید تبدیل می‌شوند که بعدا با استفاده از کلشی سین انواع دیپلوئید مقاوم خالص بدست می‌آیند.

    آلوپلوئیدی و نحوه تولید آن:

    آلوپلوئیدها گیاهانی هستند که ژنوم اضافی آنها از جنس ژنوم اصلی خود گیاه ست و یا به عبارت دیگر ژنومهای گیاه از مجموعه چند ژنوم غیر متجانس تشکیل شده است.

    آلوپلی پلوئیدی طی دو مرحله بوجود می‌آید:

    هیبریه اسیون یا دورگه گیری بین دو گونه یا دو جنس مختلف.

    دو یا چند برابر کردن تعداد کروموزمهای این دورگ حاصله بوسیله عوامل فیزیکی و شیمیایی.

    آلوپلوئیدی و اصلاح نباتات:

    آلوپلی پلوئید کلاسیک توسط جی. کاریچنکو در سال 1928 ساخته شد. وی می‌خواست گیاه هیبرید  باروری تولید کند که برگهای کلم و ریشه تربچه را داشته باشد. هر کدام از این گونه ها دارای 18 کروموزوم هستند و به قدر کافی قرابت دارند و بنابراین باهم تلاقی می‌یابند. از کشت بذرها یک گیاه نتایج هیبریه زنده حاصل شد. با این وجود، این هیبرید کاملا عقیم بود، زیرا 9 کروموزوم والد کلم به حد کافی با کروموزوم های تربچه فرق داشتند به طوریکه به طور طبیعی قادر به جفت شدن با همدیگر و تفکیک نبودند. با این وجود، چند بذر توسط این هیبریه عقیم تولید شد. پس از کاشت این بذرها گیاهان باروری یا 36 کروموزوم تولید شدند. همه این افراد آلوپلی پلوئید بودند. مسلما آنها از مضاعف شدن خود به خودی و ناگهانی کروموزوم ها (2n1+2n2) در بافتی از هیبرید عقیم که نهایتا زایشی شده و میوز را انجام داده است، بدست آمده اند. بنابراین در بافت (2n1+2n2) برای هر کروموزوم شریکی برای جفت شدن وجود دارد و گامت های متعادلی از نوع n1+n2  تولید می‌شوند. این گامت ها برای تولید نتایج آلوپلوئید 2n1+2n2 ترکیب شده‌اند و افراد بارور تولید کرده اند. این نوع آلوپلی پلوئید آمفی دیپلوئید نامیده می‌شوند که به معنای دیپلوئید مضاعف شده است. متاسفانه این گیاه آمفی دیپلوئید برای کارپچنکو ریشه های کلم و برگ های تربچه را داشت

    ترتیکاله:

    مثال دیگری از آلوپلی پلوئید ساخت بیشتر تریتکایه است که از یک گنوم هگزاپلوئید، و یک چاو دار دیپلوئید تولید شده است. در این خاصیت های مطلوب والدین چاودار و گندم در یک پیوند بارور انجام می‌شود. تریتیکاله تنها یک یک گونه جدید نیست بلکه به خاطر تفاوت هایش یا هر دو والدینش مورد بررسی قرار می‌گیرد که نوع جدید را تعیین می‌کند. به عنوان مثال میزان پروتئین بالا گندم با میزان بالای اسید آمینه لیزین چاودار در هیبریه های معینی آمیخته گردیده اند...

    رفتار سیتوژنتیکی آلوپلوئیدها:

    سیتولوژی ورونه ژنتیکی آلوپلوئید بستگی کامل به رفتار کروموزومها در تقسیم کاهش کروموزومی دارد. در ترکیبات دو تایی مشاهده شوند، تفکیک صفات آلوپلوئید مشابه دیپلوئید خواهد بود. اگر ژنومهای مختلف آلوپلی پلوئید دارای ژنهای مشترکی باشند در این صورت تفکیک صفاتی شبیه تفکیک فاکتورهای مکرر خواهد شد.

    در مطالعات سیتوژنتیکی گندم مشاهده گردید که اثر بعضی از کروموزوم های یک ژنوم ممکن اتس مشابه اثرات بعضی از کروموزوم های سایر ژنومها باشد. هاپلوئید گندم معمولی دارای 21 کروموزوم بوده و انتظار می‌رود که این کروموزوم ها در تقسیم کاهش کروموزومی بصورت انفرادی ظاهر شوند. در عمل تا چهار جفت کروموزوم بصورت ترکیبات دوتائی مشاهده گردیده است. تصور می‌شود کروموزوم های هر جفت متعلق به ژنومهای مختلف باشند ولی چون دارای ریخته ارثی مشابهی می‌باشند به صورت ترکیبات دو تای ظاهر می‌شوند. قسمتی از دو کروموزوم مختلف ممکن است از نظر ریخته ارثی مشابه بوده ولی قادر به جفت شدن در تقسیم کاهش کروموزوم نباشند.

  • فهرست:

    مقدمه  
    تعریف پلی پلوئیدی: 2
    تقسیم بندی پلی پلوئید: 2
    تعریف یوپلوئیدی و انواع آن: 2
    تعریف اتوپلوئیدی و منشا تولید آن: 2
    اتوپلوئیدی و کاربرد آن در اصلاح نباتات: 3
    خصوصیات مورفولوژیکی اتوپلی پلوئید: 5
    رفتار سیتوژنتیکی اتوپلوئید ها: 5
    آلوپلوئیدی و نحوه تولید آن: 7
    آلوپلوئیدی و اصلاح نباتات: 8
    رفتار سیتوژنتیکی آلوپلوئیدها: 9
    آنیوپلوئیدی و انواع آن: 10
    منشا آنیوپلوئیدی: 10
    کاربرد آنیوپلوئید ها در اصلاج نباتات: 12
    پلی پلوئید ها در گیاهان زراعی: 16
    منابع 17


    منبع:

     

    اصول تجزیه و تحلیل ژنتیک- ترجمه: دکتر ارزانی و مهندسی سید الیاس مرتضوی

    سیتوژنتیک، کروموزوم در حال تقسیم، توارت و تکامل  ترجمه: دکتر پریچهره احمدیان تهرانی

    پایان نامه

    عنوان مقاله

    Chromosomal Changes: Monosomy, Trisomy, Polyploidy, Structural Changes

    عنوان مقاله

    Genetics Notes Chapter,-Chromosome Variation

هدف : هدف این مطالعه پروسپکتیو ارزیابی صحت تشخیصی سیتولو‍ژی اکسفولیاتیو (CE)[1] انجام شده بر روی ضایعات سفید و قرمز منقوط و ضایعات مشکوک در مخاط دهانی بود. همچنین صحت سیتومتری تصویر DNA [2] به عنوان یک وسیله کمکی در تشخیص، ارزیابی شد. استاندارد طلایی تشخیص هیستوپاتولو‍ژیک همان ضایعات بود. مواد و روش‌ها : ابتدا 111 بیمار وارد مطالعه شدند. از میان این افراد 13 نفر به دلایل زیر از ...

به نام خدا مقدمه: 1-3- اهمیت وارزش غذایی علوفه یونجه به حدی است که موجب شده به ملکه نباتات علوفه ای شهره گردد . خاستگاه و مرکز پیدایش یونجه به نام علمی Medicago satival ایران زمین است . یونجه یکی ازمهم ترین گیاهان علوفه ای برای حیوانات اهلی است . زیرا دارای مقدار زیادی پروتئین ، ویتامین های مختلف ، انرژی و قابلیت هضم پذیری بالاست . همچنین در مخلوط علوفه یونجه برای حاصلخیزی خاک ، ...

پیشگفتار بیماری ایدز از جدیدترین ومهلک ترین عفونتهای ویروسی می باشد که اولین بار در سال 1981 شناسایی شد .از آن تاریخ تا کنون هر سال بر تعداد قربانیان این بیماری افزوده شده ،به طوریکه از 173 کشور تا پایان سال 1992 گزارشاتی در این زمینه به چشم می خورد. بعضی از کشورها موارد کمی از این بیماری راگزارش کرده اند که علت آن می تواند واقعا کم بودن موارد این بیماری یا کمبود امکانات ...

تکثیر غیر جنسی در رابطه با اصلاح با جهش پرتوتابی پیازها، ریزوم ها، قلمه گیاه، پیوندها و قسمتهای دیگر گیاه یا تمام گیاهان دارای جوانه با رأسهای چند سلولی که از تعدادی از لایه های سلولی نسبتاً مستقل تشکیل شده است، بطور خودکار به سمت تشکیل شمیر راهنمایی می کند. پرتوتابی جوانه های شمیرهای مری کلینال در بخش کوچک تولید می کنند. و شانس بهبود جهشهای القا شده از اینها نسبتا پائین هستند. ...

بیماری آلکاپتونوریا نوعی بیماری ارثی است و بنا بر این علت آن را می توان به ژن ها نسبت داد.ادرار افراد مبتلا به این بیماری در مجاورت هوا سیاه می شود زیرا در آن ماده ای به نام هموجنتیسیک اسید وجود دارد.در ادرار افراد سالم این اسید وجود ندارد زیرا آنزیم مخصوصی آن را تجزیه می کند.در سال 1909 پزشکی به نام آرچیبلد گرو بیان داشت که در بیماران مبتلا به آلکاپتونوریا آنزیم تجزیه کننده ی ...

1 منابع ژنتیکی یا ژرم پلاسم گیاهی : منبع ژنتیکی در مفهوم عام عبارتست ازتنوع ژنتیکی در هر موجود بیولوژیکی و در دنیای گیاهی عبارتست از تنوع ژنتیکی موجود در گیاهان زراعی اهلی و گونه های وحشی وابسته به آنها . انواع منابع تنوع ژنتیکی عبارتند از گونه های وحشی ، واریته‌های بومی ، اشکال ابتدائی گیاهان زراعی در مراکز تنوع اولیه آنها ، گیاهان مهاجرت کرده به مراکز ثانویه که ممکن است تنوع ...

تاریخچه مبدأ اصلی یونجه را خاور نزدیک و آسیای مرکزی باید دانست. یونجه، در منطقه ای که دارای آب و هوای قاره ای مشخص سرد و تابستانهای گرم و خشک بوده رشد و تکامل یافته است. یک بهار دیررس و تابستان کوتاه از مشخصات آب و هوای قاره ای است. یونجه داسی یا مدیکاگو فالکاتا، نقش مهم و خاصی را در تکامل یونجه معمولی یا مدیکاگو ساتیوا بازی کرده است. این یونجه گیاه غالب نواحی استپی و استپی ...

مقدمه : محققین اصلاح نباتات از طریق شناخت عواملی که موجب تکامل طبیعی گیاهان شده است در امر به نژادی استفاده می کنند . گیاهان اصولاً به یکی از روشهای زیر تنوع پیدا کرده اند . 1-جهش ژنی ( موتاسیونی ) 2-دورگ گیری بین گونه ای 3-پلی پلوئیدی 4-رانده شدن ژنتیکی موتاسیون یکی از عوامل مهم ایجاد تنوع و تکامل در گیاهان می باشد . موتاسیون ممکن است باعث مرگ ، عقیمی و یا ایجاد خصوصیات جدید و ...

تک‌‌ یاختگان گروهی از موجودات زنده یوکاریوت هستند که پیکرشان تنها از یک یاخته تشکیل شده است و فعالیتهای زیستی مختلف این موجودات توسط بخشهای اختصاص یافته‌ای از پروتوپلاسم به نام اندامهای یاخته‌ای انجام می‌شود این بخشها مشابه اندامهای موجودات پر‌یاخته‌ای عمل می‌کنند. از این رو یک تک‌یاخته‌ای ، برخلاف یاخته‌های پریاختگان که وابسته به یاخته‌های دیگرند، موجود کامل و مستقلی است که ...

اتوماسيون و روباتيک پلي بسوي آينده معادن خلاصه : اتوماسيون و روباتيک در معادن از جمله موضوعات بحث انگيز دو دهه گذشته محسوب مي شود . عده اي از متخصصين معدن معتقدند که اتوماسيون و روباتيک تهديدي براي ادامه شغل آنان تلقي مي گردد . شغلي

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول