پژوهش چیست ؟
پژوهش به معنی بررسی کردن جستجو کردن و به ریشه مطالب پی بردن است و فردی که این کارها را انجحام میدهد پژوهشگر نامیده میشود.
پژوهشگر برایشروع کار خود پرسشهایی را مطرح میکند و از طریق آزمایش و مشاهده دقیق پاسخ پرسشها را پیدا میکند و جواب این پرسشها به زیاد شدن اطلاعات علمی منجر میشود گام اول موضوع تحقیق : شناسایی جانوران و محل زندگی و تأثیر آن بر محیط : ( جانوران وحشی ) چرا این موضوع را انتخاب کردم : چون به محیط زندگی و اطلاعاتی در مورد زندگی و نوع تغذیه حیوانات علاقه ی زیادی داشتم وقتی موضوع پژوهش را به ما دادند این موضوع را برگزیدم و خواستم مقدمهای باشد برای اطلاعات من از نوع زندگی و تأثیر حیوانات در زندگی باشد.
مقدمه : - جانوران زیادی روی کرهی زمین زندگی میکنند بعضی راه میروند، بعضی پرواز میکنند، برخی میخزند و برخی دیگر خونگرم و خونسردند.
بعضی گوشتخوارند و بعضی علفخوارند بعضی بزرگ و بعضی کوچکاند تعداد انواع جانوران بیش از یک میلیون است در این میان جانورانی در ایران و مازندران زندگی میکنند.
بعضی وحشی بعضی اهلی و بعضی پرنده و برخی در جنگل و برخی در کوهستانها زندگی میکنند مازندران با ویژگی طبیعی و غنای گیاهی و جنگلی و کوهستانی یکی از بهترین زیستگاهها برای جانوران به شمار میرود و به علت نزولات جوی و اکوسیستمهای جنگلی و پوشش زندهی بسیار قوی وضعیت متعادلی دارد.
گام دوم : مطالعه در مورد موضوع ضیایی هوشنگ راهنمای پستانداران ایران سازمان محیط زیست چاپ اول 1375 شغال و روباه از خانواده سگسانان میباشند آنها از جانوران مرده پرندگان و در مواقع ضروری از میوهها تغذیه میکنند پورسیف کامران چاپ طلوع آزادی حیات وحش ایران ببر مازندران در گذشته بسیار معروف بوده در گذشته بسیار معروف بوده و آوازه اش به آن سر دنیا رسیده بود اما به علت بی توجهی محیط زیست نسلش منقرض شد.
فراهانی جمیله کتاب علمی چاپ کاج ص 200 خرسهای امروزی تکامل یافته خرس مگاتریوم در گذشته است که اندازه فیل بوده و قد شش متر بوده است جانوران در همهی مناطق پراکنده هستنندآنها یا به صورت گروهی و یا به صورت انفرادی زندگی میکنند در مازندران جانوران هم در جنگل و هم در مناطق کوهستانی و کوهپایهای و ییلاقی زندگی میکنند جانورانی که در کوهستانهای شمالی زندگی میکنند عبارتند از : از قوچ، میش، گوزن و بز و بعضی هم در مناطق جنگلی زندگی میکنند که عبارتند از : شغال، گرگ و روباه، جوجهتیغی، خوک، پلنگ، خرس جانوران خصوصیات زیادی دارند بعضی گوشتخوار و برخی علفخوارند بعضی به تنهایی شکار میکنند و عدهای از شکار دیگران استفاده میکنند جانوران برای زنده ماندن از خطر دوری میکنند و در محیطهای دو را زندگی انسان به حیات خود ادامه میدهند حالا به خصوصیات جانوران وحشی که در مناطق جنگلی مازندران هستند میپردازیم.
گرگ : جانوری گوشتخوار میباشد دندانهای نیش آنهاذ بزرگ و برای جویدن تکامل پیدا کردهاند دندانهای عقبی ویژهی بریدن و خرد کردن استخوان میباشدگرگها به صورت گروهی 3 تا 12 تایی 5 تا 6 تایی که همه با هم فامیل هستند زندگی میکنند.رئیس قویترین گرگ نر است و گرگهای پیر از گله جدا میشوند و به صورت تنهایی زندگی میکنند گرگها حیواناتی پر طاقت و خستگیناپذیرند و در یک روز مسافت 100 کیلومتر را با سرعت کم میدوند در جاهایی که احساس خطر کنند صدای سگ در میآورند و دشمن را فریب میدهند.
گرگ حیوانی فوقالعاده باهوش است وقتی عصبانی میشود پشت خود را قوز میکند و با پاهای سیخ شده راه میرود و به گرگ های دیگر میفهماند که عصبانی است و بهتر است کسی سربه سرش نگذارد و گرگ از پستانداران کوچک تغذیه میکند و در جاهایی که طعمه طبیعی از بین رفته باشد به دامهای گوسفند، الاغ و اسب حمله میکند به همین خاطر انسانها آنها را از بین میبرند.
گرگ در کنترل جمعیت پستانداران کوچک نقش به سزایی دارد شغال : از خانواده سگسالان میباشد جانوری گوشتخوار یا به عبارتی همه چیز خوار است دندانهای تیزی برای بریدن دارد و حس بویایی او قوی است شغالها شب گردند و با زوزهی دستهجمعی در اوایل غروب که شبیه فریاد انسان است شناخته میشوند از لاشهی حیوانات زبالههای شهری و روستایی پستانداران کوچک مثل موش و خرگوش و در برخی مواقع از میوهها و مرغ و خروس نیز تغذیه میکنند و در کنترل جوندگان کوچک مثل موش و خزندگان و حشرات نقش مهمی دارند طول عمر آنها حدوداً 10 سال است و در مناطق جنگلی مازندران بسیار دیده میشوند و گاه در جادهها نیز به چشم میخورند.
روباه : پستاندارد با حس بویایی قوی است.
در فصل بهار تولید مثل میکند با آنکه بسیار زیرک ولی در ساختن لانه تنبل است و هر خانه ی خالی را پیدا کند آن را برای خودش بر میدارد و کارهای عجیبی برای شکار خرگوش و پرندگان میکند و مانند گربه قوز میکند و دست و پا میزند تا توجه جانور را به خود جلب نماید و ناگهان او را شکار میکند.
روباه از پستاندارن کوچک مثل خرگوش و بچههای آنها و جوندگان و مردار و مرغ و خروس روستائیان تغذیه میکند.
روباه نقش مهمی در کنترل جمعیت جوندگان آفت مثل موش دارد و دشمن روباه پلنگ و پرندگان شکاری میباشد.
خرس قهوهاتی : در جنگلهای شمال بخصوص در مناطق جنگلی انبوه ( سوادکوه ساری- بهشهر ) زندگی میکند.
دارای خواب زمستانی است.
خرس ماده دو تا چهار توله در سال بدنیا میآورد در صورتیکه با تولههایش است بسیار خطرناک است و حتی ممکن است به انسان حمله کند.
خرس از میوههای جنگلی و عسل های وحشی استفاده میکند.
در گذشته خیلی خیلی دور مشهور به مگاتریوم یعنی پدر پدر خرسهای امروزی بود که درازای بدنش 6 متر و به اندازه ی فیل بود.
خرس دارای پوستی بسیار گرانبهاست به همین علت در گذشته به علت شکار بی رویه و عدم توجه به محیط زیست نسل خرس رو به کاهش رفته است.
پلنگ : پلنگ پوستی زیبا و خال خال به شکل شکوفه دارد.
پلنگ گوشت خوار و از غذای تازه استفاده میکند.
پلنگ در جنگلهای انبوه زندگی میکند.
غذای مطلوب پلنگ بز کوهی قوچ و گراز و همچنین گاو میش میباشد.
پلنگ در کنترل جمعیت گراز نقش مهمی دارد و پلنگ به راحتی به بالای درخت میرود و شکارش را میخورد در صورت کمبود تغذیه به گاو روستائیان حمله میکند و آنها را شکار میکند به علت شکار بیرویه شکارچیان نسل پلنگ مازندران رو به انقراض است.
ببر مازندران : جانوری سنگین وزن و قدرتمند است کمتر جانوری از ضربهی دست آن جان سالم به در میبرد.و 40-سال پیش درمازندران ببرهای زندگی میکردند که آوازهاش به تمام دنیا رسیده بود نویسندهی بزرگ شکسپیر هم در آثارش از ببر مازندران یاد کرده است 40 سال پیش آخرین ببر در جنگل گلستان شکار شد و نسلش برای همیشه منقرض شد.
گوزن و شوکا : گوزن و شوکا جز سم داران میباشند.
در جنگلهای انبوه مازندران در گذشته شوکا و گوزن به فراوانی یافت میشود وقتی برف زیاد میشد حتی این حیوانات به نزدیکی خانههای روستائیان پناه میآوردند اما امروز تعداد آنها به علت شکار بیرویه خیلی کم شده است.
در جنگلهای سوادکوه هنوز هم شوکا به چشم میخورد آنها از علفها و بوتهها تغذیه میکنند گوزن شاخ های بلند و زیبا و پوستی نرم و لطیف دارد در بهار تولیدمثل میکند شاخهایش در زمستان میریزد و در بهار دوباره در میآید.
شوکا کوچکترین – زیباترین و خجالتیترین گوزن است که شاخش 3 شاخک دارد در فصل بهار تو.لیدمثل میکند شاخهایش در وسط پاییز میافتد و د ر فصل زمستان دوباره در میآید.
بزکوهی، قوچ، میش : بزکوهی جز سم داران و علف خوار میباشد و در فصل بهار بزکوهی سلطان صخرههاست این جانور دست و پاهای کوتاهی دارد و به همین دلیل تعادل خود را به خوبی روی صخرهها حفظ می کنند دارای شاخ بلندی میباشد که نوع نر زیرکترن موهای بلندی دارد.
بز کوهی از علف و بوتهها تغذیه می کند و در کوهستانهای مازندران زندگی میکند امروزه به علت کمبود تغذیه و شکار بیرویه هر روز کمتر میشوند.
قوچ و میش همان گوسفندانهای وحشی هستند که در طبیعت به صورت وحشی زندگی میکنند شاخ گوسفند نر ( قوچ ) پهن و پیچ خورده و شاخ گوسفندهای وحشی ماده ( میش ) باریک و کوچک است.
دست و پاهای گوسفندهای وحشی کوتاهتر از آهوها و بلندتر از بزکوهی میباشد.
در فصل بهار تولیدمثل می کنند و از علفها و بوتهها تغذیه می کنند در ییلاقهای کوهستانی البرز به فراوانی دیده میشود ولی از شکارچیان در امان نیستند گراز و خوک : در جنگلهای انبوه مازندران زندگی میکنند دارای وزن سنگین تقریباً 250 کیلوگرم است در اوایل بهار تولیدمثل میکند و هر بار 6 توله به دنیا میآورند از گیاهان علفی و از مزارع برنج گندم- سیب زمینی .
کدو برای تغذیه استفاده میکنند دارای شاخهای بزرگ و خطرناکی هستند امروزه به علت شکار بیرویه در حال کاهش میباشد.
در جنگلهای انبوه مازندران زندگی میکنند دارای وزن سنگین تقریباً 250 کیلوگرم است در اوایل بهار تولیدمثل میکند و هر بار 6 توله به دنیا میآورند از گیاهان علفی و از مزارع برنج گندم- سیب زمینی .
جوجه تیغی : جوجه تیغی جز علفخواران میباشد بدنش از تیغ پوشیده شده است در مازندران زیاد دیده میشود.
غذایش گیاهان بوتهای و ریشهای مانند سیبزمینی- کدو میباشد علف نیز میخورد.
برای دفاع خودش را بصورت گلوله خار در میآورد یا از خارها مثل تیر به طرف دشمن پرتاب میکند و او را فرار میدهد.
به علت اینکه به مزارع حمله میکند در دام روستائیان گرفتار میشود و از بین میروند.
خرگوش و سنجاب : جز گیاه خواران میباشند.
خرگوش دارای گوشهای بلندی است که برای پیدا کردن غذا و با خبر شدن از خطر مرتب بینی خود را میلرزاند و بو میکند و برای آگاه کردن دوستانش از خطر گرگ و روباه پایش را به زمین میکوبد.
در فصل بهار تولیدمثل میکند و از علف – کاهو- گردو و فندق و میوه و کاج تغذیه میکند.
چون میوه درختان استفاده میکنند باعث میشوند که این دانهها همه جای جنگل پخش شده و باعث افزایش درختان جنگلی شود.
سنجاب : در مناطق جنگلی دیده میشود از میوه درختان تغذیه میکند در فصل بهار تولید مثل میکند دارای دم بلندی است.
به علت کم توجه مسئولین و از بین رفتن مراتع سر سبز درختان جنگلی محیط زندگی برای حیوانات وحشی محیط پر خطری شده است که اگر مورد توجه قرار نگیرد نسل این حیوانات نیز منقرض میشود ایمن بود خلاصهای از حیوانات وحشی مازندران که در مناطق جنگلی و کوهستانی زندگی میکنند.
گام سوم : ساختن فرضیه گام چهارم : مشاهده- پرسشنامه- مصاحبه مصاحبه مصاحبه : نمودار : گام پنجم : جمعبندی و نتیجهگیری ما میدانیم که مازندران به علت داشتند زیستگاههای کوهستانی و جنگلی محیط مناسبی برای پرورش و تکثیر گونههای مختلف جانوری است پس باید با همکاری هم و مسئولین اجرایی در مورد این کار تلاش لازم انجام گیرد و از شکار بیرویه شکارچیان و عدم آگاهی آنان از این حیوانات جلوگیری کرد که باعث نابودی این حیوانات با ارزش نشوند و برنامهریزان از برنامه قانونمند استفاده نموده و جلو انقراض جانوران را بگیرند تا مازندران دوباره با دارا بودن حیوانات شادابی گذشته را پیدا کند که هنوز هم شاهدیم که در مناطق کوهستانی و جنگلی هر روز جانوانی نظیر – بزکوهی و شوکا را شکار میکنند.
گام ششم : گزارشنویسی من اول موضوع را انتخاب کردم بعد درباره ی موضع انتخاب شده از کتابها و مجله ها مختلف مطالعه کردم و خلاصه ای از آن نوشتم فرضیه ساختم و برای درسیتی فرضیههای خود مصاحبه کردم و به نتایجی رسیدم پس چکی تهیه کردم و مشاهدات و مطالعات خود را آنجا بکار بردم پس جمعبندی و نتیجهگیری کردم و در حال نوشتن گزارش تحقیق خود هستم امیدوارم مفید و مورد استفاده قرار بگیرد.
منابع : فراهانی جمیله کتاب علمی چاپ کاج ص 200 پورسیف کامران چاپ طلوع آزادی حیات وحش ایران ضیایی هوشنگ راهنمای پستانداران ایران سازمان محیط زیست چاپ اول 1375 ضیایی هوشنگ راهنمای پستانداران ایران سازمان محیط زیست چاپ اول 1375 شغال و روباه از خانواده سگسانان میباشند آنها از جانوران مرده پرندگان و در مواقع ضروری از میوهها تغذیه میکنند پورسیف کامران چاپ طلوع آزادی حیات وحش ایران ببر مازندران در گذشته بسیار معروف بوده در گذشته بسیار معروف بوده و آوازه اش به آن سر دنیا رسیده بود اما به علت بی توجهی محیط زیست نسلش منقرض شد.
فراهانی جمیله کتاب علمی چاپ کاج ص 200 خرسهای امروزی تکامل یافته خرس مگاتریوم در گذشته است که اندازه فیل بوده و قد شش متر بوده است 1- حیوانات وحشی مازندران چرا در حال منقرض شدن هستند ؟
2- در شمال چه نوع جانوران وحشی زندگی میکنند ؟
3- تغذیه جانوران به چه صورتی میباشد ؟
4- جانوران مازندران به چه چند گروه تقسیم میشوند ؟
5- حیوانات بیشتر در چه محلهایی زندگی میکنند ؟
فرد نام شغل میزان تحصیل قاسمی کارمند محیط زیست فوق دیپلم 1- حیوانات وحشی در مازندران به چند گروه تقسیم میشوند ؟
2- حیوانات وحشی در چه محلهایی زندگی میکنند ؟
3- تغذیه جانوران وحشی به چه صورتی است ؟
جواب :جواب 1- حیوانات وحشی در مازندران به دو گروه علف خواران ( گیاه خوار ) و گوشت خواران میباشد .
2- در مناطق جنگلی انبوه و در کوهستانهای مازندران زندگی میکنند.
3- تغذیه جانوران بعضی از پستانداران کوچکتر و بعضی از بوتهی گیاهان و بعضی از حیوانات زندهی دیگر ( د : طالبی نام شغل : کارمند محیط زیست میزان تحصیلات : دیپلم 1- چرا حیوانات در مازندران در حال انقراض هستند ؟
3- برای جلوگیری از انقراض نسل جانوران چه اقداماتی انجام گرفته است ؟
جواب : 1- به علت شکار بیرویه، از بین رفتن مراتع و چراگاه و محیط زیست حیوانات در حال انقراض هستند 2- جانوانی مانند : گوزن ، شوکا، پلنگ ، خوک ، بزکوهی- قوچ، جوجهتیغی، خرس قهوهای 3- برای جلوگیری از انقراض پرورش بچههای حیوانات و رها کردن در مناطق جنگلی - جلوگیری از شکار بیرویه فراهم کردنن محیط زیست مناسب و بین بردن دامها از مراتع فرد شغل میزان تحصیلات پدربزرگم ( ذبیحی ) بازنشسته ابتدائی 1- چه جانوانی در منطقهی سوادکوه هستند ؟
2- آیا شما به حال حیوان وحشی دیدهاید ؟
3- شغال چه مشخصاتی دارد ؟
جواب : 1- شغال – پلنگ – جوجهتیغی- روباه- گوزن و شوکا- خوک 2- بله- حیواناتی مثل شغال- جوجهتیغی – شوکا- خوک- گوزن 3- شغال جانوری کوچک دارای گوشی کوچک و زوزهی شبیه به فریاد انسان دارد.
فرد شغل میزان تحصیلات دایی آزاد دیپلم 1- خوک از چه تغذیه میکند ؟
2- آیا شوکا جز سمداران است یا بی سم ؟
3- شوکا در چه فصلی تولیدمثل میکند و از چه تغذیه میکند ؟
جواب : 1- از علف – گندم – جو- برنج 2- شوکا جز سم داران است 3- شوکا در فصل بهار تولیدمثل میکند و از علف و گیاهان بوتهای تغذیه میکند.