مصرف کنندگان به طور روز افزون برای مسایلی همچون کیفیت، بهداشت و ایمنی مواد غذایی که می خورند یا می آشامند، اهمیت بیشتری قایل می شوند.
تضمین کیفیت و سلامت به عنوان مساله ای کلیدی برای رقابت در صحنه صنایع غذایی و بقای شرکتهایی همچون تولید کنندگان مواد غذایی و شرکتهای تجاری حایز اهمیت می باشد.
بنابراین مدیریت ریسک برای تمامی کسانی که در زنجیره تولید مواد غذایی دخیل هستند، از کشاورزان، صیادان و باغداران گرفته تا تهیه کنندگان مواد غذایی، فروشندگان، توزیع کنندگان و شرکتهای حمل و نقل و ذخیره مواد غذایی به عنوان نیازی اساسی به حساب می آیند.
مدیریت ریسک برای تمامی کسانی که در قسمتهای مختلف چرخه صنایع غذایی جهت تضمین کیفیت و سلامت مواد غذایی تلاش می کنند و همچنین کسانی که خواستار داشتن حضوری رقابتی در این بازار می باشند، مهم و کلیدی است.
این زنجیره می تواند شامل تهیه کنندگان مواد غذایی، صنایع بسته بندی، تولید کنندگان تجهیزات و مواد شیمیایی و حتی ارایه دهندگان خدمات همچون شرکتهای تدارکاتی و حمل و نقل باشد.
- صنعتی جهانی زنجیره تهیه و عرضه در سراسر دنیا گسترده شده و توزیع مواد غذایی و فروش آن در سطح بین المللی مطرح گردیده است.
این مساله سبب گردیده که مصرف کنندگان، مواد غذایی مورد نیاز خود را با دقت و توجه بیشتری انتخاب کنند.
- زمانی که حوادث در سطح ملی و یا بین المللی دهه گذشته را نیز به این موضوع اضافه کنیم، درک این مساله که امروزه توجه مصرف کننده و نیز توجه رسانه ها به چه چیزی معطوف است، بیشتر مشخص می گردد.
- حصول اطمینان سازمانها و مصرف کنندگان نیز زمانی که خواهان جامه عمل پوشاندن و اخذ تضمین در تقاضاهای خود هستند، به سازمانهای مطمئن و مورد اطمینان رجوع می کنند.
حال، سازمانها از طریق نشان دادن این مساله که سازمانهایی پی گیر و هوشیار هستند و در تمامی مراحل این پروسه دارای سیستم مدیریتی اثر بخش می باشند می توانند این اطمینان را کسب کنند.
- چنین سازمانهایی دارای رویکرد مدیریت ریسک گسترده و گواهی اثبات آن می باشند.
گواهینامه استاندارهای شناخته شده ملی و بین المللی، اجرای بهترین تکنیکها را تضمین نموده و آن را در معرض توجه سازمانها و مصرف کنندگان قرار می دهد.
- همکاری با DNVدر: گواهی سیستم مدیریت ایمنی تغذیه دام و مواد غذایی، که رویکرد سازمان شما را از شیوه سنتی آزمون کیفیت به شیوه تفکر پیشگیرانه سوق می دهد(ISO 22000 , HACCP).
- استانداردهای خرده فروشی و تهیه کنندگان غذا، که به منظور مطابقت با نیازهای مصرف کنندگان و نیز با تکیه بر تولیدات و فرآیندهایی همچون GMP/GHPطراحی شده اند.(BRC food-BRC IOP, IFS, GMP FEFCO, GMP PDV, FAMI QS, FPA SAFE, EurepGAP).
- گواهی سیستم مدیریت، که نشان دهنده کیفیت و سلامت در محصول، فرآیندهای سازگار با محیط زیست و سلامت و ایمنی برای کارمندان در سازمان شما می باشد.
(به عنوان مثال ISO9001, ISO 14001, OHSAS18001, ISO22000).
- گواهینامه CSRو پایداری، که موجب ایجاد اطمینان و رضایت در مصرف کنندگان از طریق اثبات پایداری در فرآیندهای کسب و کار سازمان می گردد.
- گواهینامه اختیاری محصول که سلامت و کیفیت را تضمین نموده و محصول شما را به عنوان محصولی منحصر به فرد معرفی می کند.
- گواهینامه قابلیت ردیابی که فعالیتهای تمامی شرکتهای تولیدی و خدماتی دخیل در تهیه و ارایه مواد غذایی را در بر گرفته و تمامی جنبه های آن را مورد پشتیبانی قرار می دهد.
- شما همچنین می توانید برای مطالعه در مورد نیاز خاص خود، به بخش جستجو در زنجیره ارزش مراجعه کنید.
- موسسه DNVارایه دهنده روش Risk Based CertificationTM در سطح جهان می باشد و دارای دامنه وسیعی از اعتبارنامه های بین المللی است.
ما با شبکه جهانی ممیزان محلی خود، ارایه دهنده خدمتی مناسب نیازمندی های خاص شما، نوع کسب و کار شما و موقعیت جغرافیایی سازمانتان هستیم.
مضرات نوشابه های گازدار 1- پوسیدگی دندانها: تمام نوشابه های گازدار خاصیت اسیدی داشته و سبب فرسایش مینای دندانها میگردند.همچنین میزان قند بالای این گونه محصولات پوسیدگی دندانها را تسریع میکنند.
2- چاقی: نوشابه های گازدار عمدتا از آب تصفیه شده، افزودنیهای مصنوعی و شکر تصفیه شده تهیه میگردند.
بنابراین فاقد هرگونه ارزش تغذیه ای بوده و تنها به خاطر میزان قند بالایشان دارای کالری زیادی میباشند که سبب چاقی در فرد مصرف کننده میگردند.
در نوشابه های رژیمی نیز جای شکر معمولی از آسپارتام استفاده میکنند که در ضمن آنکه یک ماده اشتها آور میباشد برای سلامتی نیز مضر بوده و مصرف آن میگرن، سرگیجه و کاهش توان حافظه را بدنبال دارد.
3- سوء تغذیه: افرادی که به مصرف نوشابه های گازدار اعتیاد دارند و از طرفی که این محصولات موجب کاهش اشتها میگردند بنابراین فرد معتاد تنها به مصرف نوشابه های گازدار روی آورده و دچار سوء تغذیه میگردند.هنگامی که شما در بطری یک نوشابه گازدار را میگشایید بلافاصله حبابها و گازهای موجود در آن به بیرون جهیده وظاهر میگردند.گاز اینگونه محصولات بسبب وجود اسید فسفریک و دی اکسید کربن در ترکیباتشان میباشد که سبب اسیدی گشتن اینگونه محصولات نیز میگردند.
اصلاحات نگهداری و افزودنی های مواد غذایی - پاستوریزه سازی(PASTEURIZATION): روشی برای کشتن اغلب میکروارگانیسمهای بیماریزا (کاهش تعداد آنها تا حدی که ایجاد بیماری نکنند) و غیر فعال ساختن آنزیمهای موجود در مواد غذایی بمنظور به تعویق انداختن فساد در مواد غذایی اطلاق میگردد.
* (LTLT): حرارت دادن مواد غذایی تا 62.8 سانتی گراد به مدت نیم ساعت.
* (HTST): حرارت دادن مواد غذایی تا 72.8 سانتی گراد به مدت 15 ثانیه.
* (UHT)=(ULTRA-PASTEURIZED): حرارت دادن مواد غذایی تا 140-150 در جه سانتی گراد به مدت 1 تا 2 ثانیه.
در این روش بیشتر میکروارگانیسمهای بیماریزا نابود میگردند و در صورتی که مواد غذایی پس از پاستوریزه شدن با این شیوه بسته بندی مناسبی داشته باشند میتوان آنها را به مدت 3 ماه بیرون از یخچال نگهداری کرد.
(البته تا وقتی که بسته بندی آنها باز نشده باشد) 2- استرلیزه سازی و یا سترون سازی(STERLIZATION): در این روش تا حدودی تمام پاتوژنها (عوامل بیماریزا) موجود در مواد غذایی کشته میشوند.
در این روش مواد غذایی در دمای 110درجه سانتی گراد به مدت 20 تا 30 دقیقه حرارت داده میشوند.
مواد غذایی استرلیزه شده را میتوان تا 4 ماه بیرون از یخچال نگهداری کرد (البته تا زمانی که بسته بندی آنها باز نشده باشد) کاربردهای جوش شیرین جوش شیرین یا همان بی کربنات سدیم دارای کاربردهای خلاقانه بسیاریست که به آنها اشاره میکنیم: 1- با پاشیدن جوش شیرین بروی مواد شعله ور می توان آتش را فرو نشاند.
2- از مخلوط جوش شیرین و آب برای شستن میوه ها وسبزیجات استفاده کنید.
3- جوش شیرین خارش و سوزش گزش پشه، زنبور و سایر حشرات را تسکین میدهد.
با مخلوط آب و جوش شیرین یک خمیر غلیظ تهیه کنید و برای چند دقیقه بروی محل گزیدگی قرار دهید.
4- جوش شیرین واکنشهای آلرژیک پوست مانند کهیر را التیام میبخشد.
کافیست درون آب وان حمام 2 فنجان جوش شیرین اضافه کنید.
شکلات نوشیدنی این محصول مخلوطی از شکر با لااقل 25% پودر کاکائو است.پودر کاکائو باید حداقل حاوی 20%چربی باشد.بسیار معمول است از مواد دیگری چون رنگ دهند ها، تثبیت کنند ه ها و روان سازها استفاده شود.
استانداردها ترکیبی از قوانین و مصوبات کاکائو و شکلات پیروی می کنند.
به اکثر این محصولات لیسیتین زده می شود و آنها را به صورت قابل مصرف به صورت فوری می سازند.
از لیسیتین برای پوشش دادن سطحی مواد استفاده می شود تا خصوصیت خیس کردن مواد در آب سرد بهبود بخشد.
انتخاب لیستین با کیفیت خوب مستلزم بذل توجه است ،بخصوص که طعم آن مهم است.
همچنین معمول است که از پودر های کاکائویی قلیایی شده استفاده شود.این عوامل آمادهسازی نوشابه را تسهیل می نماید و دلیلی برای رواج روز افزون شکلات نوشیدنی در مقایسه با کاکائو است.
کره گیاهی بهتر است یا کره حیوانی الف) کره حیوانی کره داری قدمتی در حدود 4500سال می باشد که محصولی صددرصد طبیعی است.
اصطلاح کره درفرهنگ بین المللی مادهای می باشد.
که از منابع حیوانی بدست می آید.
کره حاوی ویتامینهای A,D,E,K هست که محلول درچربی هستند.
به جذب بتاکارتن وبسیاری از ویتامینها کمک می کند.وهمچنین حاوی اسیدهای میریستیک و اسید چرب لوریک می باشد که این دو اسید چرب باعث افزایش کلسترول می شوند.
و کره دارای ریز مغزی های زیادی از جمله نوعی اسیدلینولئیک به نام(HDL) و (CLA) که همان اسننگویسپید واسید بوتریک هست می باشد که برای قلب مفید می باشد.
معایب: همچنین تحقیقات نشان میدهد که کره دارای کلسترول است و تحقیقات نقش بارز مصرف زیاد کلسترول را در بیماریهای قلبی ثابت نموده است .
ولی لازم به ذکر است که در کنار مضرات زیاد کلسترول باید به این نکته اشاره شود که مصرف متناسب کلسترول برای فعالیت سیستم مغز واعصاب در جوانان و کودکان مؤثر است .
همچنین چربی های اشباع موجود در کره باعث افزایش کلسترول خون شده و در بیماریهای قلبی مؤثر است .
لازم به ذکر این نکته است که مصرف بیش از حد کره در بروز دیابت نوع 11 ، بیماریهای قلبی عروقی و چاقی ( بعنوان پایه بسیاری از بیماریها ) نقش دارد روغن ها و چربی ها، خواص، نگهداری و مصرف اشکال روغن: روغن های نباتــی بیشتر به صورت مایع هستند.
در کارخانه آن ها را تبدیل به روغن جامد می کنند که در آن صورت به آن روغن نباتی هیدروژنه (جامد) می گویند.
در جریان هیدروژنه کردن روغن ترکیباتی به نام اسید چرب اشباع در روغن افزایش می یابد که برای سلامتی مضر است.
همچنین یک نوع اسید چرب غیر عادی نیز تولید می شود که به آن اسید چرب ترانس می گویند.
اسید چرب ترانس هم مانند اسید چرب اشباع برای سلامتی مضر است.
امروزه یک نوع روغن به صورت نیمه جامد تولید شده است که نسبت به روغن های جامد چربی اشباع شده و ایزومر ترانس کمتری دارد.
آیا مصرف روغن ها و چربیها خطر ابتلا به بیماری های قلبی را زیاد می کند؟
چربی و روغن اگر زیاده از حد مصرف شود مخصوصا اگر از روغن حیوانی یا روغن جامد نباتی باشد خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی افزایش می یابد.
روغن حیوانی و روغن جامد نباتی (هیدروژنه) دارای ترکیباتی هستند که اسید چرب اشباع نامیده می شود.
در روغن جامد نباتی (هیدروژنه) یک نوع اسید چرب غیر عادی به نام اسید چرب ترانس هم وجود دارد.
اسیدهای چرب اشباع و اسیدهای چرب ترانس باعث افزایش کلسترول خون می شوند و برای سلامتی خطرناکند مصرف این روغن ها خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهند.
مصرف نمک مصرف نمک موجب تجمع آب در بدن کاهش ادرار و تشدید تنگی تنفس بیماران قلبی می شود .
قلب همانند پمپی ، خون را به ریه و آئورت می رساند و سپس خون در بدن جریان می یابد؛ در صورتی که این پمپاژ توسط قلب بخوبی صورت نگیرد تنگی نفس ایجاد شده و به دنبال آن آسم قلبی و آسم حاد ریه ظاهر می شود .
در بیماری های قلبی مادرزادی در کودکان نیز به علت ارتباط بین دو بطن ، خون تصفیه نشده وارد بطن چپ و سپس آئورت شده که موجب بروز سیانوز می شود و ممکن است به تنگی نفس بینجامد.
اگر مبتلایان به تنگی دریچه میترال به طور ناگهانی کار سنگینی انجام دهند حالت خفگی و تنگی نفس شدید در آنان ایجاد می شود و سرفه های شدید شبانه همراه با خس خس سینه و احساس خفگی از علایم تنگی نفس است.
در صورتی که قلب قادر به پمپ کردن خون نباشد، مقداری خون وارد ریه می شود؛ به طوری که بیمار احساس خفگی می کند و سرفه هایی توام با خلط خونی دارد.
تنگی نفس در بیماران قلبی ، ریوی و عصبی ایجاد می شود که تنگی نفس در بیماران قلبی توام با خس خس سینه است.
علاوه بر نمک ، مصرف چربی های اشباع شده نیز موجب رسوب کلسترول در عروق می شود که به انسداد عروق کرونر می انجامند؛ به طوری که این انسداد مانع خون رسانی به قلب می شود که خود تنگی نفس را به دنبال دارد.
فشار اکسیژن در کوه بسیار کم است و در نتیجه کوهنوردی ، تنگی نفس بیماران قلبی را تشدید می کند.
درمان عارضه بیماری براساس شدت و ضعف آن با تجویز داروهای خاص یا اعمال جراحی و تعویض دریچه قلب قابل درمان است و در برخی موارد هم به درمان نیازی ندارد.
شاه میگو ، آبزی با ارزشی که در فرهنگ غذایی ایرانیان جایی ندارد: ایرنا: کارشناسان و محققان شیلاتی میگویند: شاه میگوی آب شیرین ، آبزی با ارزشی است که درفرهنگ غذایی ایرانیان جایی ندارد.
به گفته این کارشناسان ، شاه میگوی آب شیرین حلال گوشت بوده و از ارزش غذایی فوقالعادهای برخوردار است ولی به دلیل کمبود تولید و عدم شناخت بازار داخلی هم اکنون تمامی تولیدات آن صادر میشود.
شاه میگوی آب شیرین نوعی آبزی محسوب میشود که درسراسر جهان یافت میشود و از گذشتههای دور در چرخه غذایی مردم جهان دیده شده است.
در جهان ۵۴۰گونه شاه میگو وجود دارد که ۱۲گونه آن اقتصادی است که در ایران یک گونه آن در سد مخزنی ارس و تالاب انزلی و یک گونه دیگر آن نیز در دریای خزر یافت میشوند.
صید از منابع آبی ، نوع تکثیر و پرورش گونههای مختلف آن در بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکایی جزء آبزیان پرسود آبهای شیرین محسوب میشود.
منابع این آبزی در ایران در تالاب انزلی ، دریای خزر و مصب رودخانهها و خلیجهای حوضه جنوبی آن و دریاچه مخزنی سد ارس مشاهده میشود یک کارخانه تولید مواد غذایی باید دارای چه خصوصیاتی باشدتا مصرف کننده ها را از نظر بهداشت و کیفیت محص انتخاب محل عواملی که باید در انتخاب یک محل برای احداث یک کارخانه در نظر گرفته شود , بسته به نوع کارخانه متفاوت است.
مهم ترین عوامل مشترک در این مورد عبارتند از : 1) وجود مواد اولیه از نوع مناسب وکافی که از نقطه نظر قیمت برای تولید کننده و کارخانه مقرون به صرفه باشد.
2) با توجه به موضوع فعالیت , در دسترس بودن اب از نوع مناسب به میزان کافی.
3) دسترسی به وسایل حمل ونقل از محل تولید به بازارهای اصلی .
4) وجود کار گر وخدمات لازم با در نظر گرفتن نوع و فصول تولید.
5) پیش بینی لازم برای فا ضلا ب با در نظر گرفتن قوانین موجود.
ا و لویت ها برای عوامل ذکر شده بستگی به نوع کا رخانه دارد .
نزدیکی کارخانه به محل تولید مواد اولیه از این لحاظ مهم است که به تولید کننده اجازه می دهد که فرا ورده را تا رسیدن نهایی در مزرعه یا روی درخت باقی بگذارد .در نتیجه فراورده با بالا ترین درجه مرغوبیت به کار خانه می رسد .
نیاز های ابی و فا ضلا ب کارخانه باید به دقت مطا لعه وبرای توسعه اینده کار خانه در نظر گرفته شود .
فاصله کارخانه از بازار اصلی مصرف و مواد ا ولیه , یکی از مسایل مهم برای هر کارخانه است .
به طور کلی می توان گفت که فا صله کارخانه از مراکز تولید مواد اولیه اصلی ( مثلا گوجه فرنگی برای رب ومیوه بری کنسرو و غیره ) نباید از شعاع 150 کیلومتری تجاوز کند , زیرا هزینه حمل ونقل به طور عجیبی به قیمت کل اضافه می شود .این فاصله برای بازار فروش فراورده نهایی نباید از 300 کیلومتر تجاوز کند.
خصوصیات ساختمانی فضای لازم برای ساختن یک کار خانه مواد غذا یی , باید فضای لازم برای خود کارخانه , انبا رها ومشتقات به اضافه پار کینگ مورد نیاز برای وسایل نقلیه وهمچنین وسعت لازم برای طرح توسعه اینده نیز در نظر گرفته شود .
کارخانه مواد غذایی چیست: فرستاده شده توسط مرجان-کارشناس صنایع غذایی-تهران تاسیسات سالن یا سالن های تاسیسات ( محل نصب دیگ های بخار , پمپ ها , فیلتر های اب , منابع گاز , کا رگاه های مختلف و غیره ) باید از ساختمان اصلی کارخانه جدا , ولی نزدیک به ان باشد تا اتلا ف انرﮋی به حدا قل برسد.
درنصب لوله های ارتباطی بین واحد تاسیسا ت و کارخانه , ارتفاع باید طوری در نظر گرفت که کامیون های حمل ونقل بتوانند بدون اشکال از زیر انها عبور کنند .
همچنین کلیه لوله هاباید متنا سب شرایط جوی محل , عایق پیچی شوند.
انبار ها در یک کارخانه غذایی, بسته به نوع تولید ات , انبار های مختلفی ساخته می شوند که از ان جمله است: 1 ) انبار مواد اولیه ( شیشه , قوطی , برچسب , انواع ادویه , شکر وغیره ) 2) انبار مواد شیمیایی ( سولفور ها , مواد رنگی , سوربات ها , سود سوز اور , مواد شست وشو و مواد ضدعفونی کننده وامثالهم ) 3) انبار وسایل یدکی و وسایل کوچک 4) انبا وسایل تولید شده .
سهم هر یک از این انبار ها بستگی به نوع کار واحد تولیدی دارد .
در کارخانه های کنسرو فراورده های فصلی , پیشنهاد می شود که سهم انبار فراورده های مختلف تولید شده , 50 درصد ظرفیت کل تولید سال باشد, گر چه این فضا زیاد به نظر می رسد , ولی در بسیاری ازموارد اولیه وبسته بندی در مدت کوتاه , فضای اضا فی را بسیار مفید می سازد .
اهمیت ونقش صنایع غذایی در توسعه اقتصاد ملی کشور چگونه متبلور می شود؟
فرستنده : خانم مرجان-کارشناس صنایع غذایی- تهران مقدمه کشاورزی یکی از مهم ترین بخش های اقتصادی کشور و تامین کننده 80 درصد نیاز های غذا یی و یک چهارم تولید نا خالص داخلی , یک سوم اشتغال و ...
است .
صنایع کشاورزی با توجه به اثار مستقیم و غیر مستقیمی که در بخش کشاورزی بر جای می گذارد , در شکوفا یی کشور ها به وﻴﮋه اقتصاد کشورهای در حال توسعه نقش بسزا یی دارد وشناخت نقاط قوت , فرصت ها و نیز مشکلا ت وتنگنا ها ی ان می تواند کشور را به چشم اندا زها یی روشن تر در بخش کشاورزی و صنایع وابسته به ان رهنما شود .فرصت ها , مزایا و نقاط قوت صنایع غذا یی در کشور ایران , امکانات بالقوه و ظرفیت های وسیع و قابل توسعه ای دارد; به طوری که با مساحتی حدود 648/1 میلیون هکتار نزدیک به 25/1 خاک اسیا را تشکیل می دهد .
زمین های قابل کشت , جنگل ها ومراتع طبیعی , اقلیم متفا وت و ذخایر ﮋنتیکی قابل توجه , فلور غنی و بر خورداری از نیروی خورشید از جمله امکانات و منابع کشاورزی کشور است که تولید انواع و اقسام محصولات کشاورزی سرد سیری , نیمه گرمسیری و گرمسیری را میسر ساخته است .
هم چنین صنایع وابسته به کشاورزی به دلایل گونا گون , اهمیت ونقش بسزایی در توسعه فعا لیت های کشاورزی و توسعه اقتصاد ملی دارند.
از جمله این دلایل می توا ن موارد زیر را بر شمرد: 1)افزایش تولید و امنیت غذا یی 2)تامین نیاز های عمده معیشتی جا معه و مواد خام مورد نیاز بسیاری از صنایع 3)خود کفایی در محصولات و فراورده های کشاورزی 4)کاهش ضا یعات 5)افزایش درامد کشاورز 6)اشتغا ل زا یی 7)عدم مهاجرت از روستا به شهر مواد غذایی مؤثر بر حافظه گیاهان و میوه ها (قسمت اول): 1.
آلو (Plum) : انواع آن به فارسی «گوجه برغانی»، «آلو سیاه»، «قطره طلا»، «آلو بخارا» و در کتب سنتی نامهای عربی آن، از جمله : «اجاص» و «برقون» آمده است.
آلو از نظر طبیعت، سرد و برگ آن سرد و خشک است.
1 آلوی تازه، میوه خوبی برای بدن می باشد.
آلو حافظ مغز و آرام بخش مراکز اعضا بوده و برای رفع سوء هاضمه مفید است.2 2.
آمُله (Emblic myrobalan) : آمُله در کتب سنتی با نامهای: «آملِج»، «اَملَج» آمده که به هندی «آملا» یا «اونلا» می گویند.
نام درخت هندی است که طعم آن مانند آلو گوجه ترش و به بزرگی گردو است.
آمله برای ازدیاد حافظه، حدت ذهن و تفریح قلب مفید است.
اشخاص سردمزاج برای تعدیل سردی آن بهتر است با عسل یا دارچین یا مصطکی بخورند، ولی برای اشخاص گرم مزاج ضرورتی ندارد.
از نظر ابوعلی سینا، آمله برای رفع نسیان و فراموشی مفید است.3 بسته بندی مواد غذا یی: مقدمه بسته بندی عبارت است از هنر وعلم اماده سازی مواد غذایی برای انبار کردن ،ودر نها یت فروش .
بسته بندی باید تا حد امکان ساده و ارزا ن باشد ضمن اینکه اهداف اولیه بسته بندی یعنی خاصیت حفاظتی و جذابیت رانیز دارا باشد .
با عنایت به این که مواد بسته بندی توسط ماشین های مختلف فرایند می شوند بنابراین خواص دیگری نیز باید داشته باشند که عبارتند از : نرمش ، قابلیت پذیرش چاپ ، قابلیت استفاده در ماشین های لفاف ، قابلیت دوخته شدن در حرارت ، شکل پذیری به کمک باد یا خلا و یا فن اوریهای حرارتی .
خواص مطلوب دیگری که به وﻴﮋه از دیدگاه صنایع غذایی مهم هستند عبارتند از : شفا فیت ، نفوذپذیری یا غیر نفوذپذیری محصول نسبت به بخار اب وگازهای دی اکسید کربن ، اکﺳﻴﮋ ن و نیتروﮋن .
اگر چه تعداد زیادی از مسا ئل فن اوری مربوط به استفاده از مواد پلاستیکی در بسته بندی مواد غذا یی از جمله مشکلاتی هستند که کلا به صنعت بسته بندی مربوط می شوند ولی برخی از مسا ئل مربوط به طبیعت ماده به کار رفته در بسته بندی هستند که باید مورد توجه قرار گیرند .
موفقیت کاربرد پلاستیک ها در بسته بندی نیاز به همکاری تولید کنند گان مواد غذا یی ، سازند گان انواع پلاستیک ها ، طراحان ودر نها یت مصرف کنند گان دارد .ملا حظات اقتصا دی محدودیت های بیشتری را اعمال می کند ، چرا که مصرف کننند گان صرفا به دنبال کیفیت محصول هستند تا بسته بندی انها .
نگرش کلی بر تغذیه : تغذیعه علمی است که از تغییر و تبدیل غذا در بدن و شرکت مواد مغذی در بافتها بعد ازهضم و جذبشان ، عمل مواد مذکور در فعل وانفعالات بیولو ﮋیکی بدن و بالاخره دفع انها صحبت می کند .
مواد مغذی موجود در غذا اجزاء شیمیای تشکیل دهند ه غذا یی هستند که در بدن سه نقش عمده ایجاد انر ﮋی ، تنظیم اعمال بدن ، و یا عمل رشد و ترمیم بافتهای بدن را بعهده دارند .
علم تغذیه علم نسبتا جوانی است که از سال 1634 شناخته شده است .
مانند سایر علوم ، تغذیه نیز متکی به علوم دیگر از قبیل شیمی ، میکروبیولو ﮋ ی ، فیزیولو ﮋی ، پزشکی و بالاخره بیولو ﮋی سلولی است .
اگر چه مطا لعات شکل یافته بر روی تغذیه در قرن بستم شروع شد ولی چندین ازمایش تجربی بر روی این موضوع مربوط به قبل از این دوره می باشد .
شنیدر SCHNEIDER تاریخچه تغذیه را به سه عصر : طبیعی ، تجزیه شیمیای ،بیولو ﮋی تقسیم کرده است .
عصر سلولی یا مولکولی را نیزمی توان به سه عصر قبلی اضافه کرد ، در این عصر تاکید بیشتری بر روی مطالعه تغذیه به داخل سلولی شده است .
عصر طبیعی : در این عصر مردم عقاید مبهم و خرافاتی از فبیل قدرت (( معجزه )) ، قردت شفا دهی و ارزش طبی نسبت غذ ا ها داشتند .
همچنانکه میلونها نفر امروزه به ضروری بودن غذا برای ادامه زندگی اگاهند ، مردمان اولیه نیز به این مو ضوع پی برد بودند ولی اطالاعاتی در مورد ارزش غذا ئی غذا های مختلف نداشتند ، در اخر این عصر اولین ازمایش تجربی تغذیه توسط پزشک انکلیسی بنام لیند انجام شد .