پیشگفتار
استاندارد شرایط فیزیکی نگهداری میوه و سبزیجات در سردخانه که بوسیله کمیسیون فنی میوهها و سبزیجات تهیه و تدوین شده در بیست و هفتمین جلسه ملی کشاورزی و مواد غذائی مورخ 57/6/7 تصویب گردید . پس از تأیید شورای عالی استاندارد و به استناد ماده یک ( قانون مواد الحاقی به قانون تأسیس مؤسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران مصوب آذر ماه 1349) به عنوان استاندارد رسمی ایران منتشر میگردد .
برای حفظ همگامی و هماهنگی با پیشرفتهای ملی و جهانی صنایع و علوم استانداردهای ایران در مواقع لزوم و یا در فواصل معین مورد تجدید نظر قرار خواهند گرفت و هر گونه پیشنهادی که برای اصلاح یا تکمیل این استانداردها برسد در هنگام تجدید نظر در کمیسیون فنی مربوط مورد توجه واقع خواهد شد .
بنابراین برای مراجعه به استانداردهای ایران باید همواره از آخرین چاپ و تجدید نظر آنها استفاده نمود .
در تهیه این استاندارد سعی بر آن بوده است که با توجه به نیازمندیهای خاص ایران حتی المقدور میان روشهای معمول در این کشور و استاندارد و روشهای متداول در کشورهای دیگر هماهنگی ایجاد شود .
لذا با بررسی امکانات و مهارتهای موجود و اجرای آزمایشهای لازم استاندارد حاضر با استفاده از منابع زیر تهیه گردید .
1 مدرک فنی شماره 2169 سازمان بینالمللی استاندارد .
ISO R – 249 – 1974
Physical conditions in cold stored – definitions and measurements
1 تعاریف عوامل فیزیکی نگهداری میوهها و سبزیها در سردخانه و روش اندازهگیری آنها
مقدمه
استانداردهایی که در باره شرایط مناسب نگهداری میوهها و سبزیها در سردخانه تدوین شده است روی میزان مناسب بعضی از عوامل فیزیکی مانند درجه حرارت , رطوبت نسبی نسبت جریان هوا و میزان تعویض هوا تأکید دارند . برای مشخص کردن این عوامل و پیشگیری تعبیرهای مختلف ( مثلا فرق بین حرارتی که به یک فرآورده داده میشود و حرارت فضای محل نگهداری یا فرق نسبت جریان هوا و میزان تعویض هوا ) تعریف این عوامل لازم است .
در این استاندارد عوامل فیزیکی مربوط به کلیه استانداردهای " نگهداری میوهها و سبزیها در سردخانه " و روشهای اندازهگیری آنها شرح داده شده است
1 هدف و دامنه کاربرد
هدف از تدوین این استاندارد ارائه تعاریفی برای عوامل فیزیکی که در سردخانههای صنعتی برای نگهداری میوهها و سبزیها بکار میروند ( درجه حرارت , رطوبت نسبی , سرعت جریان هوا , میزان تعویض هوا و غیره ) و روشهای اندازهگیری آنها میباشد .
2 درجه حرارت
2 1 درجه حرارتهای مورد نظر
2 1 1 درجه حرارتی که به فرآورده داده میشود :
برای نگهداری فرآوردهای با منشأ گیاهی در سردخانه چندین درجه حرارت با فاصله حرارتی قابل ذکر است .
2 1 1 1 در درجه حرارت کشنده : 1 این درجه حرارت در سردخانه باعث انجماد فیزیولوژیکی و در نتیجه مرگ بافتها میگردد .
2 1 1 2 درجه حرارت بحرانی 2 درجه حرارتی که پائینتر از آن برای یک زمان محدود نگهداری در سردخانه برای انواع خاص میوهها و سبزیها باعث ایجاد عوارض فیزیولوژیکی مانند قهوهای شدن داخلی 3 ( با تغییر ترکیب اتمسفر یا بدون تغییر ترکیب اتمسفر ) و بروز تغییراتی در ترکیب بافتهای بعضی از فرآوردهها ( موز , خیار , آوکادو , لیمو و غیره ) میگردد
در حالات ویژه حرارتهای پائینتر از حرارت بحرانی رسیدن طبیعی میوه را پس از نگهداری در سردخانه متوقف میسازد .
2 1 1 3 حرارت مناسب برای نگهداریهای طولانی : حرارتی است که نگهداری فرآورده را به نحو رضایت بخشی در اتمسفر طبیعی یا کنترل شده برای مدتها طولانی و تا زمان مصرف ممکن میسازد خطر آسیبهای ناشی از درجه حرارت بستگی به مدت زمانی دارد که فرآورده تحت آن درجه حرارت نگهداری میشود , بطوریکه ممکن است فرآوردههائی را برای مدت کم در درجه حرارت بحرانی یا حرارتهای پائینتر از آن بدون اینکه باعث بروز عوارض فیزیولوژیکی قرار دهد .
برای نگهداری طولانی درجه حرارت فرآورده همواره باید بالای حرارت کشنده و در موارد لازم بالای درجه حرارت بحرانی قرار داشته باشد .
در مورد بعضی میوهها مانند گلابی و پیاز حرارت بحرانی برای رسانیدن آن ممکن است بالای حرارت مناسب سردخانه باشد .
در نگهداریهای صنعتی فرآوردهها چون درجه حرارت فضای سردخانه که بوسیله دستگاههای سردکننده تأمین میگردد خواهناخواه دارای نوساناتی خواهد بود لازم است که از نظر اطمینان حد معینی به عنوان ضریب اطمینان 4 برای آن در نظر گرفت . از آنچه گفته شده نتیجه میشود که حرارت مناسب برای نگهداری یک فرآورده جهت مدت طولانی یکی از دو حالت زیر خواهد بود
الف : حرارت کشنده به اضافه ضریب اطمینان
ب : حرارت بحرانی به اضافه ضریب اطمینان
2 1 2 حرارت اتمسفر در سردخانه
2 1 2 1 حرارت در یک نقطه : حرارتی که در یک نقطه معین و مشخص از سردخانه اندازهگیری میشود .
2 1 2 2 متوسط درجه حرارت واقعی : حرارتهای مختلف موجود در فضای یک سردخانه همواره ما بین دو حد بالا و پایین در نوسان است حرارت کلی و واقعی یک سردخانه تا موقعی که تعادل حرارتی برقرار میگردد عبارتست از میانگین حداکثر و حداقل حرارتهای موجود در انبار .
در مورد نگهداریهای طولانی حرارت واقعی یک فرآورده بستگی به درجه حرارت محیط , خصوصیات فرآورده , بسته بندی , نحوه انبار نمودن و سرعت جریان هوا در سردخانه دارد .
2 2 نقاط سرد و گرم یک سردخانه
2 2 1 نقاط سرد : نقاطی است از فضای انبار که حرارت در آنجا حداقل است
یادآوری : در انبارهایی که دارای پنکه هستند نقاط سرد غالبأ نزدیک کولر و در منطقهای که هوا از کولر خارج میشود قرار دارند .
2 - 2 - 2 نقاط گرم : نقاطی از فضای انبار هستند که حرارت در آنجا حداکثر است
یادآوری : نقاط گرم غالبأ در دسترس نبوده و اندازهگیری آنها مشکل است
2 - 3 انتخاب حرارت فضا در یک سردخانه
به طوری که در قسمت 2 1 1 3 گفته شده است در نقاط سرد یک سردخانه حرارت فضا باید مساوی یا کمی بالاتر از حرارت مناسب برای نگهداری فرآورده به مدت طولانی باشد ,
2 4 اندازهگیری حرارت : حرارت به طور مداوم یا متناوب اندازهگیری میشود .
2 4 1 اندازهگیری حرارت به طور مداوم : ممکن است مستقیمأ از روی دستگاههای اندازهگیری خوانده و یا ثبت گردد .
2 4 2 اندازهگیری متناوب : اندازهگیری متناوب بستگی دارد به
2 4 2 1 اندازهگیری و کنترلهای متناوب درجه حرارت در موقعی که وسایل ثبت درجه حرارت در دسترس نیست
2 4 2 2 اندازهگیریهای اضافی
2 4 3 وسایل مخصوص اندازهگیری درجه حرارت : وسایلی که در حال حاضر برای این منظور به کار میروند عبارتند از
2 4 3 1 دماسنجهایی که کار آنها بر اساس انبساط مایعات است .
2 4 3 2 دماسنجهای دو فلزی 5
2 4 3 3 دماسنجهایی که کار آنها بر اساس فشاری است
2 4 3 4 دماسنجهایی که کار آنها بر اساس مقاومت است
2 4 3 5 ترمیستورها 6
2 4 3 6 ترموکوپلها7
این وسایل برای
الف : خواندن مستقیم درجه حرارت از روی آنها
ب : خواندن درجه حرارت از راه دور
پ : ثبت درجه حرارت
ت : کنترل درجه حرارت به کار میروند
2 4 4 کنترل دماسنجها کنترل دماسنجها عمل بسیار حساسی بوده و احتیاج به دقت زیادی دارد و باید حداقل یک بار در سال انجام گیرد این کنترل باید به طور متناوب و در شرایط و فاصله حرارتی مورد استفاده انجام گیرد . همچنین برای اینکه حتیالامکان کلیه اشتباهاتی که ممکن است در اثر اختلاف کیفیت دماسنجها به وجود آید در کنترل اندازهگیری مؤثر نباشد اندازهگیری در موقعی صورت گیرد که کار دستگاههای سرد کننده ثابت باشد حساسیت دماسنجها در فضایی که هوای آن جریان دارد کمتر از فضای ساکن و یا فضائیست که جریان هوا در آن کم است بنابراین باید کنترل دماسنجها در حالی که هوا جریان دارد انجام گیرد در سردخانههای صنعتی عملا کنترل حرارت سنجها بوسیله حرارت سنجهای جیوهای که در شیشه نسبتأ محکمی قرار گرفته و درستی آن قبلا تائید شده است انجام میگیرد .
حرارت سنجهای جیوهای شاهد را باید در محل مشخص قرار دهند این محل باید در منطقهای سرد و در مسیر جریان تهویه و پشت شیشه و نزدیک وسیله حساسی که حرارت را از راه دور میخواند قرار گیرد محل دماسنج باید روشن بوده و از پشت شیشه قابل رویت باشد این امر کنترل را آسان میکند .
در هر حال اگر محفظه دماسنج شاهد را از هر نوع تشعشع خارجی ( بدن انسان , روشنایی و غیره ) دور نگهداشت بهتر است .
2 4 5 نقاط اندازه گیری
2 4 5 1 انتخاب نقاط : وسایل اندازهگیری را باید در نقاطی قرار داد که از بخار آب و جریانهای غیر عادی هوا , تشعشع , لرزش و احیانأ ضربات محفوظ باشد تعداد نقاطی که مورد اندازهگیری قرار میگیرد بستگی به حجم اطاق دارد .
عناصر حساس 8 دماسنجها باید تا حد امکان در نقاطی قرار گیرند که نماینده فضای سرد خانه باشند ( نقاط سرد و گرم )
2 4 5 2 تعریف اندازهگیری
اندازهگیری بر اساس محل و نوع حرارتی که اندازهگیری میشود تعریف میگردد ( مانند حرارت فرآورده و حرارت فضا )
3 رطوبت نسبی
3 1 کلیات
اندازهگیری رطوبت نسبی بسیار حساس ولی دقت آن کمتر از اندازهگیری حرارت است رطوبت نسبی سردخانه به عواملی بستگی دارد که از میان آنها میتوان نکات زیر را نام برد . 3 1 1 جنس فرآورده و بسته بندی
3 1 2 طرز انبار نمودن کالا در انبار
3 1 3 سطح و ساختمان تبخیر کنندهها و همچنین سطح و چگونگی قرار گرفتن شبکهها
3 1 4 اختلاف بین درجه حرارت سطح تبخیر کننده و میانگین حرارت واقعی فضای انبار
3 1 5 طرز تهویه ( سرعت جریان هوا , چگونگی جریان هوا در سردخانه , تغییرات هوا و غیره .)
3 1 6 عایق بندی سردخانه
3 1 7 تغییر ساعات کار ماشین آلات
نتیجه این که رطوبت نسبی در طول ساعات کار سردخانه متغیر است .
یادآوری : برای ایجاد رطوبت نسبی (80 تا 90 درصد ) در سردخانه باید تعادل حرارتی تبخیر کنندهها زیاد بوده و اختلاف درجه حرارت مایع سرد کننده یا فضای سردخانه حداقل باشد عملا 5 درجه سانتیگراد اختلاف حرارت بین مایع سردکننده و فضای سردخانه قابل قبول است بنابراین در سردخانههایی که حرارت آن را بین صفر و 2 + درجه سانتیگراد تنظیم میکند در صورتی که عایق بندی آن مناسب باشد حرارت تبخیر مایع باید بین 3 تا 5 درجه سانتیگراد باشد .
3 2 اساس اندازهگیری :
برای نگهداریهای طولانی میوهها و سبزیها هدف اینست که رطوبت نسبی را به نحوی تنظیم کرد که تا حد امکان ثابت باشد عملا به وجود آوردن چنین رطوبت نسبی در سردخانه احتیاج به زمان دارد و اندازهگیری آن باید هنگامی صورت گیرد که تقریبأ تعادل برقرار باشد .
عوامل زیر در چگونگی تعادل رطوبت نسبی در سردخانه مؤثر است .
3 2 1 قرار دادن کالا در سردخانه ( به طور قابل ملاحظهای ممکن است در ابتدا و انتهای بارگیری متناوب باشد )
3 2 2 تغییر شدت تعرق میوه ( تعرق میوههایی که در حال سرد شدن هستند بیشتر است )
3 2 3 خشکی بستهها که ممکن است در موارد جاذب الرطوبه9 ( چوب , کارتن و غیره ) ساخته شده و به میزان قابل ملاحظهای رطوبت را جذب یا دفع مینماید اگر بستههایی که خیلی خشک باشد در انبار قرار داده شوند مقدار زیادی از رطوبت فضا را جذب نموده به رطوبت نسبی انبار لطمه میزند چنانچه بستهها خیلی مرطوب باشند عکس این حالت اتفاق میافتد .
برای اینکه تغییراتی در رطوبت نسبی پیش نیاید باید مشخص نمود که پس از چه مدت حالت نسبی تعادل در سردخانه برقرار میشود برای این کار بهتر است به محض اینکه عمل انبار کردن کالا خاتمه یافت اندازهگیری رطوبت نسبی را شروع نموده بر اساس تغییرات مختصری که در رطوبت نسبی پیش میآید ثبات تعادل رطوبتی مشخص میگردد بنابراین لازم است که هر نوع تصحیح رطوبت نسبی منحصرا بعد از حصول ثبات تعادل انجام پذیرد .
3 3 وسایل
3 3 1 رطوبت سنج مویی 10 = گرچه به کار بردن این وسیله آسان است ولی بخصوص در نقاطی که رطوبت نسبی بالا است (80 تا 90 درصد ) دقت , حساسیت و درستی آنها کم است بهتر است که این رطوبت سنجها به طور منظم ( مثلا ماهی یک بار ) استاندارد گردند ( بوسیله دستگاه تعیین درستی رطوبت سنج 11یا رطوبت سنجهای گردان 12
استاندارد کردن رطوبت سنج ها با دستگاه تعین درستی رطوبت سنج در شرایط معمولی و متداول سردخانههای مخصوص نگهداری فرآوردههای گیاهی مشکل بوده و دقت زیادی ندارد چون اختلاف درجه حرارت بین محفظه خشک وتر دماسنجها کم است ( مثلا رطوبت نسبی 85 درصد و حرارت یک درجه سانتیگراد و در محفظه خشک نیز برای یک درجه سانتیگراد .)
برای تأمین شرایط مناسب جهت اندازهگیری رطوبت نسبی قبلا باید به نکات زیر توجه داشت
3 3 1 1 دستگاه تعیین رطوبت سنج و منضمات آن را برای مدت معینی در محل اندازهگیری قرار دهید ( مثلا دو ساعت قبل از اندازهگیری )
3 3 1 2 غشأ محفظه تر حرارت سنج را به وسیله آب مقطر مرطوب کنید
3 - 3 - 1 - 3 وقتی که اختلاف بین حرارت محفظه تر و خشک ثابت گردید درجه حرارت سنج و دستگاه تعیین درستی رطوبت سنج را یادداشت کنید .
3 3 1 4 در هر نقطه چندین اندازهگیری انجام دهید .
3 3 1 5 هنگامی که پنکههای سیستم سرد کننده به طور مداوم کار نمیکند ( تازه شروع به کار کرده یا تازه خاموش شده است ) از انجام اندازهگیری خودداری کنید .
در صورتی که دستگاه تعیین درستی رطوبت سنج یا رطوبت سنج گردان در دسترس نباشد میتوان از رطوبت سنج موئی استفاده کرد برای این منظور رطوبت سنج را مدت 48 ساعت در جو اشباع شده قرار داده و عقربه آن را روی صد قرار میدهند البته عیب این روش اینست که فقط یک نقطه را میتواند کنترل کند .
در صورتی که رطوبت نسبی بالا باشد بهتر است که رطوبت سنج تنفسی 13 یا رطوبت سنج گردان مورد استفاده قرار گیرد .
3 3 2 رطوبت سنج الکتریکی :