خشک کردن سطحی ( 25 درجه سانتی گراد – به مدت 7 روز ) = چوبها حالتی تمیز ، غیر روغنی ، غیر سمی و ایمن برای حمل و جابجایی خواهند داشت.
- در زمان خشک کردن از باران بدلیل امکان آبشویی و نور شدید خورشید بدلیل بوجود آمدن نوارهای سبز رنگ تیره می بایست محافظت نمود.
- چوب محافظت شده با CCA به رنگ سبز در می آید.
- چوب آلات حاصل از تیمار CCA باعث لکه شدن پوشاک و گندیدگی اقلام خوراکی نمی شوند.
- چوبهای تیمار شده با این ماده از مقاومت الکتریکی بالایی بویژه زمانیکه از محلولهایی با پایه اکسیدی استفاده شوند ، خواهند داشت.
- نیاز به آستری ( سیلر ) برای رنگ کردن ندارند.
- سختی چوب آلات حاصل از CCA بیشتر می شود ولی در مقایسه با چوبهای تیمار نشده چقرمگی کمتری دارند.
- چوبهای حفاظت شده با CCA تمایل به آتش گیری مجدد پس از خاموش شدن دارند که با اضافه کردن روی و مواد فسفری کاهش می یابد.
- اسید کرومات مس ( ACC – Acid Copper Chromate ) : این ماده توسط گیلبرت گان کشف شد. به نامهای Celcure و Celcure O شناخته می شود. این ماده مخصوص چوب آلات ساختمانی است بجز در مناطق موریانه خیز.
- آرسنیت مس آمونیاکی ( ACA – Amonical Copper Arsenite ) : توسط آرون گوردون کشف شد و به نام کمونیت ( Chemonite ) معروف است. برای استفاده درون آب و در تماس با خاک مناسب می باشد.
- محلول ACA را می توان گرما داد تا برای عملیات در مناطق بسیار سرد سیر آماده شود ( کانادا و روسیه ) .
- ماده حفاظتی ACA را می توان در کارخانه تیمار چوب ساخت . ( تفاوت با سایر مواد حفاظتی )
- برای تهیه ماده مذکور با کمک گاز آمونیاک ، ترکیبات مس و آرسنیت در اسید استیک حل می شوند تا به غلضت مورد نظر برسند.
- پس از تیمار آمونیاک تبخیر و ماده آرسنیت مس تثبیت می شود.
- فرایند تثبیت بالا را برای بورات مس آمونیاکی (ACB ) و پنتا کلروفنات مس آمونیاکی ( ACP ) نیز می توان استفاده نمود ، ولی بدلیل حمله آمونیاک به آلیاژهای مس درپوشها و دریچه ها می بایست جایگزین شوند.
- ترکیب مس / کروم / Boron به Celcure M یا ولمانیت CB معروف است.
- Boron و فلوئورین در چوب تثبیت نشده و در شرایط مرطوب آبشویی می شوند.
- کلرور روی کرومی شده ( CZC ) : تنها ماده حفاظتی تجاری حاوی روی – بصورت مخلوط خشک کلرور روی و دی کرومات سدیم و یا مایع تغلیظ شده به فروش می رسد.
- نوع ولمان و F-Cup مورد استفاده در آمریکا مخلوطی از فلوئورید سدیم و کرومات سدیم یا آرسنات سدیم و دی نیتروفنول است. امروزه جای خود را به پنتا کلروفنات سدیم داده تا رنگ زرد چوب حاصل از این ماده از بین برود.
- ترکیبات Boron دی سدیم اکتا بورات تترا هیدرات می باشد.
- CZC در نقطه مقابل مواد حفاظتی محلول در اب با روش سلول پر بکار می روند – فروبردن لحظه ای در محلول تغلیظ نشده = در مقابل قارچها و حشرات بسیار مقاوم ولی در شرایط مرطوب استفاده نمی شوند. مناسب برای مصارف بالاتر از سطح زمین و داخل ساختمان.
- مواد شیمیایی ضد مرض لکه ای ( Anti-Stain Chemicals ) : این مواد بوسیله قلم مو و یا غوطه وری ساده اضافه شده و تنها به سطح نازکی از چوب نفوذ کرده و برای کوتاه مدت می باشند.
- سوسکهای چوبخوار نقش مهمی در انتقال اسپور قارچهای مرض لکه آبی به درون چوب آلات بازی می کنند . ( در این موارد از لیندان + PCP استفاده می شود.)
- بر روی گرده بینه ها محلول لیندان با امولسیون روغن اسپری می شود تا زمانیکه بر روی چوب قطره ایجاد شود.
- بر روی چوب آلات بریده شده به وسیله قوطه وری یا اسپری با سدیم پنتا کلروفنات محلول در آب و Borax تیمار می شوند.
- در صورت لزوم برای محافظت در مقابل حشرات از پودر مرطوب شونده لیندان نیز استفاده می شود.
- تیمارهای ضدلکه فقط برای 3 ماه محافظت چوب را تضمین می کند.
- چوب آلات را در مقابل خطرات ناشی از اسیدهای قوی بوسیله اشباع با قطران ذغال سنگ کوره کک ( Cock-Oven Coal Tar ) در روش اسید بار محافظت کرد.
- کندسوزکننده ها ( Fire-Retardant or Flame-Retardant ) : کندسوزکننده ها به روش سلول پر به درون چوب نفوذ کرده و آنرا اشباع می کند. این مواد عمدتا بر پایه سولفات و فسفات آمونیوم و نمکهای کندسوزکننده از قبیل اسید بوریک و یا کلرور روی می باشند.
- مینالیت : سولفات آمونیوم (60%) ، دی آمونیوم – فسفات (10%) ، بوراکس (10%) ، اسید بوریک (20%) – این ماده مقاوم به آبشویی نبوده و خاصیت خورندگی نسبت به فلزات دارند.
- روش سلول پر بهترین روش برای اعمال نفوذ کندسوز کننده ها می باشد ولی از روشهای انتشار ، روش جابجایی شیره گیاهی و تانک گرم وسرد نیز استفاده می شود.
- غلضت کند سوزکننده ها : 13%
- غلضت مواد حفاظتی : 3%
- مشکل اصلی مواد شیمیایی کندسوزکننده نم پذیری قابل برگشت ( higroscopicity ) آنها می باشد.
- مقاومت چوب باافزایش رطوبت آن کاهش می یابد. تیمارهای متعادل سازی و چوب خشک کنی در دماهایی کمتر از 70 درجه سانتی گراد پیشنهاد می گردد.
- در رطوبتهای کم وجود نمکها باعث کاهش همکشیدگی می گردد. مونوآمونیوم فسفات تنها در رطوبتهای بالا نم پذیر است و میزان همکشیدگی را کاهش می دهد.
- آبشویی ( Leaching ) : در صورت جاری شدن آب در سطح تیمار شده ، باعث آبشویی نمکهای کندسوزکننده می گردد.
- خوردگی (Corrosion ) : در رطوبتهای بالا و نمکهای کندسوزکننده نم پذیر بیشتر خودنمایی می نماید. نمکها بر روی سطح فلز ته نشین شده و باعث خوردگی الکترولیتی می گردد.
- دی کرومات سدیم = ماده ضد خوردگی
- مس و برنج نسبت به سایر فلزات سریعتر خورده می شوند.
- استفاده از فولاد گالوانیزه و بستهای آبکاری شده با کادمیوم نیز موثر می باشد.
- دو نوع اندود ( Surface Coating ) وجود دارد:
1) اندود های آماس کننده ( Intumescent Coating ) : مانند Albiguard
- این اندودها در معرض آتش نرم شده و گازهای غیر آتش زا ( لایه عایقی از کربن ) تولید می نماید.
- اندودهای آماس کننده شامل یک عامل دهش ( Blowing Agent ) که لایه عایق کربن را تولید می نماید و یک عامل آبگیر ( Dehydrating Agent ) می باشد ، که باعث سخت شدن کف حاصله می گردد.
2) اندودهای غیر آماس کننده ( Non – Intumescent Coating ) : این مواد بر پایه سیلیکاتها و بوراتها استوارند . در هنگام آتش سوزی ذوب شده و تشکیل لایه ای شیشه ای محافظ را می دهند . نوع دیگری از این نوع بر پایه رنگی استوار بوده و محتوی فیبرهای آزبستوز می باشد.
- مواد ضد هوازدگی ( Anti-Weathering Chemicals ) : پوششهای سطحی شفاف ( غیر رنگی )
1) ورنیها ( Varnishes ) یا لاک الکلها : اساسا از یک رزین و یک روغن خشک شونده ساخته شده اند .
2) پرداختهای ضد آب (Water Repellent Finishes ) : در مقایسه با ورنیها این پرداختها نه ترک برمی دارند و نه گسیخته می شوند ، بلکه بتدریج از بین می روند.
- فرمول مدیسون = حاوی روغن ، موم ، قارچ کش ( 5% PCP ) و عوامل ضد رشد و جوانه زنی قارچ می باشد.
این فصل نیز از کتاب حفاظت صنعتی چوب به پایان رسید این مطالب خلاصه ای از فصل 6 کتاب می باشد و در صورت مطالعه اولیه مناسب در زمان جمع بندی مطالب در روزهای پایانی نزدیک به کنکور بسیار مناسب بوده و در صرفه جویی وقت کاملا مفید خواهد بود.
موریانه حشرهای است از راسته مساویبالان.
موریانهها حشراتی هستند که بدنی نرم دارند و به کندی حرکت میکنند به حکم طبیعت تا پایان عمر در دژ تاریکی که محل اجتماع آنهاست به سر میبرند. زیرا در روشنایی آفتاب و فضای باز یارای ایستادگی در برابر دشمنان بیشمار خود را ندارند از نظر ساختمان بدنی و چگونگی رشد (دگردیسی) به سوسکهای حمام شباهت دارند. موریانهها حشراتی هستند اجتماعی که دو نوع از آنها دیده میشود: یک نوع در داخل چوبهای منازل زندگی میکنند و نوع دیگر مخصوص نواحی استوایی بوده و در بیابانها برای خود مسکن میسازند و طول خانههایشان گاهی به ۵ متر و قطرش به ۸ متر میرسد و بسیار هم سخت است، بطوری که با کلنگ هم شکسته نمیشود.
در حالت کلی موریانهها، شاه، ملکه، شاهزاده، کارگر و سرباز دارند و اگر تپه آنها را بشکافید همه اینها را از هم تشخیص خواهید داد. تعداد زیادی از موریانهها با استفاده از چوبهای جویده شده و یا گل لانههای بزرگی درست میکنند. این لانهها بسیار اصولی ساخته شده و برای ساخت آن هر موریانه وظیفه مشخصی دارد. معمولاً موریانهها در درون لانههایشان پنهان میشوند، ولی در صورتی که کسی مزاحم آنها شود یا برای تشکیل اجتماع جدید قصد پرواز داشته باشند، از لانههایشان بیرون میآیند.
تنوع موریانه ها در هر دسته
امروزه در حدود دو هزار گونه موریانه در دنیا میشناسیم که در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر فراوانند یکی از نمونههای بزرگ و معروف آن موریانه تپه سیاه است که در دماغه امید (جنوب افریقا) به سر میبرند و نام علمی آن آمی ترمز آتلانتیکوس است. گونه دیگری که خیلی نزدیک به این نوع و دارای عادات مشابه است در افریقا و همچنین در استرالیا و بعضی نواحی آمریکا و هندوستان و مالایا و سواحل مدیترانه یافت میشود. البته بطور عمده در سراسر ایالات متحده آمریکا و نیز در قسمت جنوبی کانادا یافت میشود. در اروپا تا مناطق شمالی این قاره مثلاً تا پاریس و وین جای زیست موریانه است، اما پرشمارترین موریانهها در مناطق باران خیز مدارگانی یافت میشوند.