آزمون های روغن :
در بسته بندی مشخصات زیر باید درج شده باشد :
نام کارخانه - نوع روغن - سری ساخت - وزن روغن - پروانه ساخت و بهره برداری - تاریخ تولید و انقضا
در تمامی آزمایشها برای نمونه برداری از روغن جامد باید از عمق آن استفاده کنیم و در مورد روغن مایع باید قبلاً آنرا هم بزنیم چون قسمت سطحی روغن در تماس با هوا بوده و فاکتورهای بدست آمده قابل اطمینان نیستند .
عدد پراکسید :
عدد پراکسید : میلی اکی والان پراکسید است که در یک کیلوگرم روغن یا چربی وجود دارد . اسیدهای چرب اشباع نشده در محل پیوند دوگانه اکسیژن را جذب کرده و پراکسید تولید می کنند.
پراکسید ها از نظر شیمیایی بسیار فعالند ، محصولات اولیه اکسیداسیون روغن ها و چربیها هستند و ارتباط مستقیمی بین عدد پراکسید و میزان فساد روغن وجود دارد .
اساس کار : پراکسید ید موجود در یدورپتاسیم را آزاد می کند . مقدار ید آزاد شده با تیوسولفات سدیم اندازه گیری می شود .
روش کار : 5 گرم از نمونه روغن را وزن می کنیم (اگر نمونه جامد است قبلاً باید ذوب شود) سپس 30 میلی لیتر از محلول کلروفرم و اسید استیک (به نسبت 2 به 3) و بعد از آن 5/0 میلی لیتر محلول یدور پتاسیم اشباع می ریزیم . بعد از 1 دقیقه 30 میلی لیتر آب مقطر می ریزیم . سپس چند قطره معرف چسب نشاسته اضافه می کنیم . با تیوسولفات سدیم 01/0 نرمال تا از بین رفتن تیرگی تیتر می کنیم تا شفاف شود .
اسیدیته
اسیدیته یا عدد اسیدی : تعداد میلی گرم هیدروکسید پتاسیم لازم برای خنثی کردن اسیدهای چرب آزاد یک گرم نمونه
این فاکتور درجه هیدرولیز ، خلوص و تازگی یا کهنگی روغنها را نشان می دهد .
روش کار : 4/56 گرم از نمونه روغن را وزن می کنیم سپس 50 میلی لیتر از الکل در حال جوش که قبلاً خنثی شده به نمونه روغن اضافه می کنیم . یکی دو قطره فنل فتالئین اضافه کرده و با پتاس 1/0 نرمال تیتر می کنیم تا رنگ صورتی ایجاد شود .
اگر بر حسب اسیداولئیک باشد :
اگر بر حسب اسید پالمتیک باشد :
عدد صابونی :
عدد صابونی : مقدار میلی گرم هیدروکسید پتاسیم که برای صابونی کردن یک گرم روغن لازم است . اساس عمل عبارت است از صابونی کردن وزن معینی از روغن با مقدار مشخصی پتاس الکلی و سپس تیتراسیون پتاس اضافی .
روش کار : 5 گرم از نمونه وزن کرده 50 میلی لیتر پتاس الکلی و 2 عدد سنگ جوش اضافه می کنیم . روی ارلن لوله مبرد قرار داده و حرارت می دهیم تا به مدت 1 ساعت بجوشد . بعد از بالای لوله اب مقطر می ریزیم و تا پایین می شوییم . چند قطره فنل فتالئین ریخته و تا بی رنگ شدن با اسید کلریدریک 5/0 نرمال تیتر می کنیم .
همه این مراحل را بدون نمونه برای بدست آوردن شاهد انجام می دهیم .
B = حجم مصرفی نمونه
S = حجم مصرفی شاهد
ضریب شکست :
هر نمونه ای از روغن ضریب شکست خاصی دارد برای تشخیص روغنها و چربی ها و کشف تقلبات هم چنین پی بردن به شفافیت و ناخالصی آنها انجام می شود .
روش کار : بوسیله دستگاه رفراکتومتر انجام می شود . چون طبق استاندارد هر نمونه باید در دمای معینی اندازه گیری شود این دستگاه با اتصال به یک بن ماری در دمای موردنظر نگه داشته می شود .
نقطه ذوب :
یک لوله موئین را در نمونه می گذاریم تا روغن در آن بالا برود . سپس ، با شعله انتهای لوله را بسته و آنرا در محل سردی قرار می دهیم تا منجمد شود . سپس نقطه ذوب را بوسیله دستگاهی که شامل یک عدسی برای بهتر دیدن لوله موئین ، یک منبع حرارتی برای ذوب تدریجی روغن و دماسنج است می خوانیم . در حقیقت با تعیین نقطه ابتدا و انتهای ذوب ، محدوده ذوب شدن را تعیین می کنیم .
مقاومت به روش رنسیمت :
این دستگاه مقاومت روغن را نسبت به عوامل تشدید کننده اکسیداسیون (دما و اکسیژن) میسنجد ، 5/2 گرم از نمونه را وزن کرده در ظرف مخصوص می ریزیم . در شیشه دیگری آب مقطر ریخته و الکترود را در آن قرار می دهیم . پس از اتصال قطعات روغن هم حرارت می بیند و هم هوا از داخل آن عبور می کند . مواد حاصل از اکسیداسیون مثل آلدئید ها و ستونها وارد آب شده و تغییر هدایت الکتریکی آن سنجیده شده و به صورت منحنی نمایش داده می شود . محل افزایش ناگهانی این مواد که به صورت شکست در منحنی دیده می شود ، بالاترین حد مقاومت نمونه روغن است .
کروماتوگرافی گاز (GC):
برای تعیین ترکیب اسیدهای چرب نمونه و کشف تقلبات به کار می رود . با بررسی پیکهای نمودار رسم شده و مقایسه آن با اسیدهای چرب استاندارد تزریق شده ، نوع اسیدهای چرب تعیین می شود .
عددیدی :
تعریف : مقدار گرم ید که قادر است توسط صد گرم چوبی جذب شود . این عدد میزان غیراشباع بودن روغنها و چربیها را نشان می دهد .
روش کار : ابتدا در مورد روغنهای جامد 5/0 گرم و روغنهای مایع 25/0 گرم نمونه وزن کرده به آن 20 میلی لیتر تتراکلرید کربن و سپس 50 میلی لیتر محلول ویجس اضافه می کنیم .
نیم ساعت در جای تاریک می گذاریم و بعد از نیم ساعت یدور پتاسیم %15 اضافه میکنیم . پس از اضافه کردن 50 میلی لیتر آب مقطر با تیوسولفات 1/0 نرمال تا ایجاد رنگ زرد تیتر استفاده می کنیم . بعد چند قطره چسب نشاسته اضافه کرده و تابیرنگ شدن محلول تیتر میکنیم .
V = حجم تیوسولفات
آزمون های غلات :
این آزمایشها روی غلات ، آرد غلات و فراورده های آن انجام می شود .
موارد زیر مشمول استاندارد اجباری است :
ماکارونی (شماره 213) - بیسکویت (شماره 37) - ویفر (شماره 592) - آرد نانوایی (شماره 103) - کیک (شماره 2553) - کلوچه (شماره 2554) - پفک (شماره 2880) .
بسته بندی ماکارونی :
بسته بندی باید سالم بوده پاره نباشد . نشانه گذاری آن باید شامل : نام - وزن - پروانه ساخت - تاریخ تولید و انقضا به ماه و سال - سری ساخت - آدرس کامل کارخانه - اگر صادر می شود دارای کلمه for export و دارای نوشته فارسی باشد .
وضعیت ظاهری قبل از پخت :
باید دارای رنگ زرد کهربایی ، عاری از مواد خارجی یا لکه های سفید و لکه های کلی (حباب هوا) باشد . سر آن نیز نباید عصائی باشد .
PH :
10 گرم ماکارونی آرد شده در 100 میلی لیتر آب مقطر ریخته و پس از صاف کردن PH را اندازه می گیریم .
رطوبت :
با دستگاه دیجیتالی رطوبت سنجی با دمای به مدت 17 دقیقه و برای 10 گرم نمونه ماکارونی به صورت پودری رطوبت را اندازه می گیریم .
بررسی ویژگیها پس از پخت :
در بشر ، آب را می جوشانیم . بعد 25 گرم نمونه را وزن کرده و در مورد ماکارونی رشته ای 25 دقیقه و کوتاه 15 دقیقه بعد از به جوش آمدن آب ، می جوشانیم .
آب حاصل را تبخیر کرده و پس از خشک کردن در آون و به وزن ثابت رسیدن میزان کل مواد جامد در اب پخت را بر اساس درصد وزنی حساب می کنیم .
همچنین وضعیت ظاهری ماکارونی را پس از پخت بررسی می کنیم و امتیاز می دهیم .
بیسکویت و ویفر :
شکل ظاهری ، مزه و بو :
باید دارای سطح صاف ، فاقد سوختگی ، یکنواخت و یکدست و فاقد بو و طعم نامطلوب باشد .
رطوبت :
مشابه ماکارونی با روش رطوبت سنجی رسیع به مدت 15-14 دقیقه رطوبت سنجیده میشود حداکثر رطوبت ویفر باید 5/4 باشد .
اسیدیته و پراکسید :
ابتدا به روش سرد چربی نمونه را جدا می کنیم . یعنی نمونه را آسیاب کرده و به آن هگزان اضافه می کنیم و زیر هود قرار می دهیم تا چربی وارد هگزان شود . سپی هگزان را صاف کرده و با استفاده از تقطیر چربی را جدا می کنیم . سپس در چربی استخراج شده مانند روش به کار گرفته شده در آزمایش روغن اسیدیته و پراکسید را اندازه می گیریم .
خاکستر غیرمحلول در اسید :
کروزه ای را در کوره قرار می دهیم پس از سرد شدن و به وزن ثابت رسید در دسیکاتور ، 2 گرم از نمونه را وزن کردن در کروزه می ریزیم و روی شعله می سوزانیم . بعد در کوره قرار می دهیم . پس از چهار ساعت 30 میلی لیتر اسید کلریدریک رقیق می ریزیم در کروزه را بسته در بن ماری به مدت 20 دقیقه قرار می دهیم . سپس آنقدر با آب مقطر آن را روی کاغذ صافی (زیر هود) می شوییم تا اسید باقی نماند . کاغذ صافی را در اتود خشک کرده در کروزه ای که قبلاً وزن کرده این می سوزانیم . پس از آن به مدت 5/1 ساعت در کوره قرار داده پس از سرد شدن وزن می کنیم .