فلزات سمی: Toxle Metals
الودگی های محیطی به اشگال مختلقی نظیر افت کش ها ، پاک کننده ها ، ذرات معلق و غیره هستند . اخیرا فلزات سمی به انوان یک آلودگی جدید و شاید خطر ناک تر از سایر الودگی های محیطی شناخته شده اند . در این فصل ما تمام مشکلات ایجاد شده توسط فلزات سمی در محیط برسی و سپسبه جزئیات مطره شده دو نمونه ویژه ، جیوه و سرب ، می پردازیم .
1)فلزات و طبقه بندی آنها :
Metals snd their classification
84 عنصور 106 عنصور شناخته شده به عنوان فلز دسته بندی شده اند و از این جهت آلودگی فلزات متنوع می باشد . تمام فلزات عنوان شده برای محیط خطر افرین نمی باشند . تعداد غیر سمی ، و تعدادی از فلزات ، حتی اگر سمی باشند خیلی کم یاب بوده یا ترکیبات انها غیر قابل حل بوده است . نتیجتا فقت تعدادی کمی از فلزات جزء الوده کننده های محیطی در نظر گرفته شده اند .
درر مباحث الودگی های فلزات از عناوین فلزات سنگین و فلزات کمیاب استفاده می شود . فلزهای سنگین آنهایی که دانسته اید بین گرم بر سانتی متر مکعب دارند . ( 5 برابر دانسیته آب ) . فلزات با دانسته کمتر از 5 به عنوان فلزات سبک طبقه بندی شده اند . طبقه بندی در نشان داده است یک اشتباه متداول در بحث آلودگی فلزات این این است که تمام آلوده کننده های فلزی را بی توجه بدانسته آنها به عنوان فلزات سبک طبقه بندی می کنند . معمولا فلزات که در وسعتی برابر یا کمتر است 1/0 درصد ( هزار ) در پوسته زمین وجود دارند ، به فلزات کمیاب موسوم اند . اکسیژن در گستردگی معادل 500 میلیون مرتبه بیشتر از تعدادی از فلزات کمیاب یافت می شود . سیلیوس و اکسیژن ، هر دو غیر فلز ، جمعا حدود 3 ، ( 3/74 درصد ) از وزن کل پوسته زمین محسوب می شود . تنوع گسترده در فراوانی های عنصر کمیاب در جدول نشان داده می شود .
فراوانی باریوم برای مثال ، 5000 برابر جیوه و 1000 برابر طلا می باشد . فلزات کمیاب به دلیل تاثیر بر محیط زیست و موجودات زنده ، عمدتا بسیار مهم تر از فلزات دیگر هستند .
در حقیقت تعدادی از فلازا ت برای موجودات زنده ضروری می باشند .
2)موجبات آلودگی فلزات : Causes of Metal Pollution
فلزات جزو مهمترین مواد و اولین عناصری که توسط انسان شناخته شده اند و مهمترین نقش را در توسعه تمدن ایجاد کردند . امروز یک فلز نظیر اورانیم ، راه حلی ، برای حمل مبرم ترین مشکل بشر یعنی کمبود انرژی ، شناخته شده است . در فرایند ایجاد فلزات مورد استفاده ، سنگ معدن فلزات را از ضخایر زیر زمینی استخراج کرده گداخته و تصفیه نموده تا فلز به دست آید . سپس این فلزات را به اجناس مصرفی تبدیل و بعد از استفاده آنها به دور ریخته .
اجناس مصرفی تبدیل و بعد از استفاده آنها به دور ریخته می شوند . در طی هر یک از این مراحل ، فلزات به محیط افزوده می شوند . حفر معادن موجب می شود که سنگهایی که از نظر ذخایر فلزی غنی هستند در معرض شدید هوا قرار گیرند . گداختن و خالص سازی اغلب موجب به وجود آمدن مقادیر کمی از محولات فرعی فلزات می شوند . در طول استفاده از فلزات ، خوردگی ، سائیدگی و زنگ زدگی رخ می دهد که منجر به وارد شدن زیان به محیط می گردد . در بسیاری از موارد استفاده از مواد حاوی فلز منجر به آزاد شدن مستقیم فلز به محیط می شود . نظیر جدول 1 فراوانی عناصر انتخابی در پوسته زمین .
فنیل مورکوریک استات به عنوان قارچ کش و تتراتیل سرب افزونی که به بنزین اضافه می شود . علاوه بر استفاده مستقیم از فلزات فعالیت های دیگر انسانی نیز باعث ایجاد آلوودگی فلزی در محیط می شود . برای مثال سوزاندن سوخت فسیلی بنزین (حاوی مواد افزونی) منبع صدور فلزات به اتمسفر می باشد . فلزات کم چرخه های طبیعی شناخته شده در آن فلزات از سنگ ها به خاک و به موجودات زنده ، سپس به آب و تشکیل رسوبات تغییر مکان داده و سر انجام به سنگها باز می گردند وجود دارند . درجه موجودات زنده در معرض غلظت های طبیعی کمی ، از فلزات کمیاب ، به عنوان مثال غذا و آب آشامیدنی قرار می گیرند .
3)سرنوشت آلوده کننده های فلزی :
FATE OF Metallic Pollutants
علیرغم منابعی با وسعت زیاد ، اغلب آلوده کننده های فلزی سرانجام به آبهای سطحی و زیر زمینی منته می شوند . ضایعات فلزی بسیاری از اعمال صنعتی مایع می باشند که به راحتی به آبهای طبیعی می رسند . علاوه بر این مقادیر زیادی از فلزات به هوا رها شده ، و نهایتا فرود می آیند یا بوسیله نشست کردن به سطح زمین می رسندد فلزاتی که به صورت ضایعات جامدند و بوسیله صاف کردن از آب جدا می شوند . محلول حاصل از ترکیبات فلزی سرانجام به آبهای سطحی و غیر سطحی می پیوندند . بقایای کشاورزی و ضایعات حفاری معادن و فاضلابهای خانگی در مقادیر فلزاتی که در آبهای سطحی یافت می شوند سهیم اند .
4) دلایلی مربوط به آلوده کننده های فلزی
Reasons for Concern About Metallic Contaminats
پاییداری فلزات در محیط مشکلات بخصوصی را ایجاد می کنند . فلزات نمی توانند مانند آلوده کننده های آلی از طریق شیمیایی یا فرایند های زیستی در طبیعت تجزیه شوند . ترکیبات فلزی می توانند تغییر یابند اما فلزات نا مرغوب همچنان باقی می مانند . اینچنین واکنش های در فلزات سمی تر مثل جیوه صورت می گیرد . پایداری فلزات اجازه نمی دهد که در فصول قابلب توجه توسط آب یا هوا منتقل شوند . یکی از نتایج مهم پایداری آنها وسعت زیستی فلزات در زنجیره های غذایی می باشند . در نتیجه این فرایند سطوح فلزات در اعضای بالتر در زنجیره می توانند به مقادیر بتا چندین برابر آنهایی که در آب یا هوا یافت می شوند ، برسند . نتیجتا موجب مخاطره افتادن سلامتی گیاهان و جانواران که از این مواد غذایی استفاده می کنند ، می شوند . انسان تمایل به ذخیره سازی فلزات . به دلیل نیمه عمر طولانی برخی فلزات (1460 روز برای سرب و 200 روز برای کادمیم ) را در بدن دارد .