پله برقی(Esclator):
پله برقی وسیله ای است که در مسیر حرکت افراد پیاده جهت بالا یا پایین بردن آنها در دو طبقه غیر هم سطح بکار می رود که سبب جابجایی افراد میگردد و شامل قطعات مکانیکی ، الکتریکی و الکترونیکی می باشد .
گروه فنی مهندسی آریافراز سامانه افتخار دارد انواع معتبر پکیچ های اروپایی پله برقی را با بالاترین کیفیت و نازلترین قیمت در اختیار همکاران و متقاضیان قرار دهد و علاوه بر این آمادگی خود را جهت مشاوره ، طراحی و اجرای این سیستم اعلام می دارد .
پله برقی در کاناری وارف لندن.
پلههای برقی در ایستگاه انگل در متروی لندن.
پله برقی گونهای نقاله جابجایی است که برای جابجا کردن افراد بهکار میرود. پله برقی از پلههای بههمپیوستهای تشکیل شده که به حالت افقی میمانند و برای بالا و پایین بردن افراد استفاده میشود.
پله برقی یک چرخه تکرارشونده از پلههای در گردش است، که در آن پلههای بازگشتی در زیر پلههای بالایی پنهان شدهاند. وزن پلههای پنهان با وزن پلههای آشکار موازنه و برابری میکند، بنابراین موتور پله برقی بایستی تنها وزن افراد روی پله برقی را (که در حال بالا یا پایین رفتن هستند) تحمل کند.[۱]
پله برقیها با موتور کار میکنند و رهگذران را در مسافتهای عمودی بالا و پایین میبرند. از پلههای برقی بیشتر در اماکنی استفاده میشود که استفاده از آسانسورها کاربردی نباشد. کاربرد اصلی پلههای برقی در متروها، فروشگاههای بزرگ، فرودگاهها، همایشگاهها، هتلها و ساختمانهای همگانی است.
مزایای زیادی برای پلههای برقی میتوان برشمرد. با وجود اشغال فضایی همسان با پلکان معمولی، یک پله برقی میتواند شمار زیادی از افراد را جابجا کند. در صورت رعایت قانون باز گذاشتن سمت چپ برای راهروندگان در پله برقی، این پلهها میتوانند جابجایی بسیار سریع افراد را میسر کنند.
آمارها نشان میدهد که در ایالات متحده آمریکا در سال ۲۰۰۴ تعداد ۳۰ هزار پله برقی وجود داشت و در آن کشور هر ساله ۹۰ میلیارد جابجایی افراد بر روی این پلهها انجام میگیرد.
درون پله برقی
پلههای پله برقی چرخهایی دارد که روی دو دسته ریل حرکت میکنند. دستگیرههای پله برقی تسمههای انعطافپذیر هستند که از روی دو چرخ در بالا و پایین عبور میکنند. موتور الکتریکی این تسمه را به حرکت در میآورد. صفحات شانهای شکل در انتهای پله برقی مانع از این میشود که اشیاء در پلهها گیر کنند.[۲]
هشدارهای معمول در پلههای برقی اسپانیا.
پیشینه
نخستین پله برقی توسط جس وبلیورنو در سال ۱۸۸۱ میلادی در ایالات متحده امریکا ساختهشد و از آن برای انتقال دیرکهای چوبی و میلههای فلزی به درون کشتیها استفاده میشد. نام پله برقی برای نخستین بار در سال ۱۹۰۰ میلادی برای پلکان متحرکی به کار رفت که در نمایشگاهی در شهر پاریس به نمایش گذاشته شده بود. بیشینهٔ ارتفاع پلههای برقی امروز ۱۸ متر است.[۳]
بررسی ساختمان و کاربرد پله برقی
تاریخچه پله برقی در ایران
نگارنده تاریخ مستند و دقیقی از ورود اولین پله برقی به کشور در اختیار ندارد اما چنانکه منقول است سال 3813 را حتما میتوان تاریخ ورود ان به ایران دانست . در آن سال پله برقی در فروشگاه فردوسی تهران مورد استفاده قرار گرفت . این پله ساخت شرکت o&k آلمان بود و نصب و راه اندازی آن را نیز کارشناسان آلمانی انجام دادند . پله برقی های فروشگاه بزرگ ایران و فروشگاه قدس (مجددا هر دو در تهران ) که در اوایل 1350 راه اندازی شدند . از شرکت اوتیس فرانسه خریداری شده بودند در آن سال ها و در سال های انقلاب ، سه شرکت بزرگ خارجی به نام o&k (آلمان) ، اوتیس (فرانسه) ، شینرلر(سوئیس) بیشترین سهم را در بازار پله برقی ایران داشتند ولی خصوصا در دوران قبل از انقلاب سهم اوتیس به دلیل برخورداری از نمایندگی کارآمد در داخل کشور بیشتر بود . در همان دوره بود که اخذ تکنولوژی نصب و راه اندازی و سرویس و نگهداری پله برقی توسط کارشناسان ایرانی نیز تا حدودی رواج یافت و سزاوار است که در همین جا ، مخصوصا ذکر خیری در مقام حقشان ، از تلاش های پیشگامانه کسانی چون آقا پرویز الماس زاده و پرویز متقی به عمل آید بعد از انقلاب به دنبال تلاش شرکت آسانسور و پله برقی ایران (به عنوان نماینده o&k) پله برقی های ساخت آن شرکت آلمانی گوی سبقت را تا مدتی از همگان ربود. در پی آن شرکت های خارجی دیگری وارد بازار کشور شدند که مهمترین آنها کنچار یوگسلاوی سابق (کرواسی) ،گلدستار(کره) و مخصوصا تیسن آلمان بودند. اما فعالیت هایی که اینها در داخل کشور انجام میدادند ، تقریبا هیچ وقت از واردات و نصب و سرویس فراتر نمی رفت تنها استثنایی که بعدا در این قاعده پدید آمد مربوط به شرکت کنچار کرواسی بود که از سال 1365 به بعد همکاریهایی را برای تولید پله برقی در ایران با یک شرکت داخلی آغاز کرد کشش بسیار اندک بازار پله برقی در ایران را که متاسفانه هنوز هم ادامه دارد حتما باید معلول سرمایه گذاری ناچیز دانست که در آن سالها انجام گرفته است .
سال 1365 شاید به راستی میتوانست نقطه عطفی از فعالیت های تولیدی این صنعت نوپا در داخل کشور باشد ، زیرا نیاز شرکت متروی نوپا در داخل کشور باشد زیرا نیاز شرکت متروی تهران به انبوهی از پله برقی قادر بود که نیرومندترین انگیزه ها را برای سرمایه گذاری در این زمینه ایجاد کند علیرغم آنکه این سرمایه گذاری حتی عملا توسط شرکت آسانسور و پله برقی گیلان (متعلق به بانک صنعت و معدن) انجام گرفت و هنوز هم توسط این شرکت در حال پیگیری است .
شروع تولید پله برقی و گسترش آن در ایران
در سال 1365 چنانچه گفتیم شرکت یاد شده در فوق با انگیزه تامین پله برقی های متروی تهران فعالیت تولیدی خود را آغاز کرد در نخستین گام دو دستگاه پله برقی از کنچار کرواسی (که خود تحت لیسانس تیسن آلمان قرار داشت ) خریداری شدند این پله ها در ابتدا مورد عمل مونتاژ قرار گرفتند .سپس اسکلت فلزی آنها در کارخانه ساخته شد ، و نهایتا با مونتاژ قطعات منفصله وارداتی ، در محل کارخانه شرکت گیلان صورت پذیرد . به این ترتیب ساخت پله برقی در داخل کشور مطابق با تکنولوژی تیسن آلمان شروع شد در مرحله بعد بارگذاری دوره های آموزشی در خارج از کشور و خرید قطعات منفصله 20 دستگاه پله برقی توسط شرکت مذکور ، تکنولوژی ساخت اسکلت و مونتاژ آن در داخل کشور شکل گرفت . شرکت گیلان موفق شد آن 20 دستگاه پله برقی محصول خود را به بازار عرضه کند این روش تولیدی حدودا 25 درصد صرفه جویی عرضی آید کشور میکرد تا سال 74 ادامه یافت . گفتنی است هر چند متروی تهران سهمی برای ساخت داخل در تامین پله های مورد نیاز خود قایل نشد ولی عملا وضعی به وجود آورد که (شاید بدون خواست یا آگاهی خودش) به ایجاد انگیزه پایه گذاری فعالیت های تولیدی این صنعت در کشور منجر شد اما مشکلاتی که بعدا برای شرکت کنچار کرواسی پیش آمد همراه با تنگنای ارزی کشور خودمان ، رایط را پدید آورد که دیگر برای شرکت گیلان ادامه آن طرز فعالیت (با وجود 25 درصد صرفه جویی ارزی که نصیب کشور شد) امکانپذیر نبود . به همین دلیل ، در سال 74 پروژه جدیدی در شرکت فوق تعریف شد که هدفش تولید بخش عمده قطعات متصله وارداتی پله برقی در داخل کشور بود . اجرای این پروژه پس از دو سال تلاش به موفقیت انجامید و صرفه جویی ارزی ساخت داخلی پله برقی را به 85 درصد رسانید بنابراین تولید انبوه پله برقی در کشور که از سال 76 آغاز شده است هم اکنون نیز ادامه دارد در حال حاضر تمام قطعات آن در داخل کشور تولید میشود