اگر حبابهای گازی و ذرات سیلیکاتی ذوب نشده در مذاب باقیمانده باشد کیفیت محصولات شیشه افت میکند.
لذا هر چه عیوب ناشی از وجود حبابها در محصولات شیشه کمتر باشد، بهتر است.
برای مثال حضور 6 حباب در هر تن شیشه تلویزیون موجب به هدر رفتن 10 درصد محصولات نهائی میگردد و اینگونه عیوب در خیلی از موارد دیگر مثل شیشه اتومبیل، ساختمان، ظروف و غیره میتواند اثرات خیلی زیانآور اقتصادی داشته باشد، لذا عمل حبابزدائی یکی از اساسیترین کارها در صنعت تولید شیشه میباشد.
حرارت در کورههای ذوب شیشه به صورت تابشی از بالای محفظه مذاب تأمین میگردد، اگر حبابها بالا بیایند و در سطح مذاب جمع شوند، تشکیل لایهای کف حبابی روی سطح مذاب میدهند و باعث جلوگیری از انتقال حرارت تابشی به عمق مذاب میشوند و اثرات خیلی مخربی در این حالت در راندمان انرژی، کیفیت شیشه، توید، انتشار آلودگی موجب میشوند.
طی پروسه ساخت شیشه، بچ ترکیبی شیشه وارد کوره مذاب شده و در آن جا به سبب مشعلهای حرارتی تمامی ترکیبات شیشه ذوب، و در اثر جریانات کنوکسیونی عمل یکنواختی مذاب انجام میگیرد.
عمل ذوب مواد خام شیشه یک پروسه فیزیکوشیمیائی خیلی پیچیدهای است که شامل تعداد زیادی از واکنشهای شیمیائی و تبدیلات فازی در محدوده دمائی 800 الی 1200 میشود.
برای مثال در تهیه شیشه و ظروفی واکنشهای شیمیائی پایهای زیر در بچ حاوی سیلیس، کربنات سدیم و کربنات کلسیم انجام میگیرد.
محدوده دمای 550 C 600-83C 720-900C 600-900C گاز Co2 در نتیجه سه واکنش فوق در این نوع ترکیب شیشه تولید میشود، در مذاب نفوذ میکند.
کسر کوچکی از این گاز در جوانهزنی غیریکنواخت حبابهای گازی درون یا زیربچ جوانهزنی میکند.
برخی از این حبابها از درون بچ عبور و به فضای احتراق وارد میشود در صورتی که بقیه در مذاب گرفتار میشوند و تحت جریانات کنوکسیونی مذاب حمل میگردند.
عوامل حبابزدا که در واکنشهای اکسیداسیون و احیای تعادلی در تولید یا و صرف گازها شرکت میکنند به منظور حذف حبابهای نامطلوب در مذاب شیشه به ترکیب افزوده میگردد.
سه نوع از عوامل حبابزدا مورد استفاده قرار میگیرد: 1- اکسیدهای فلزی با ظرفیتهای متغیر به منظور ایجادگاز اکسیژن: Sb2O3، AS2O3، CeO2.
2- سولفات و سولفتیها که مخلوطی از گاز اکسیژن و So2 تولید میکنند.
3- کلرید، برمید و یدیدها که در دمای تصفیه بخار میشوند.
در محدوده دمائی بالا تعادل واکنشهای شیمیائی مربوط به حبابزدائی منجر به تولید گاز میشود و گاز ایجادی درون شیشه مذاب به درون حبابهای گازی موجود در مذاب نفوذ میکند.
گازهای موجود در درون حبابها با گازهائی که از این طریق وارد حبابها میشوند، مخلوط میگردند که به نوبه خود نفوذ گازها از مذاب به درون حبابهای رشد یابنده را افزایش میدهد.
نفوذ گازها به درون حبابها تا زمانی ادامه مییابد که حباب تا اندازهای بزرگ شود که بتواند به سطح مذاب حرکت کند.
در دماهای پائین، تعادل واکنشهای شیمیائی مربوط به حبابزدائی در جهت مصرف گازها پیش میرود و منجر به این میشود که گازهای موجود در حبابها به درون مذاب نفوذ میکند.
از این طریق حبابهای کوچک که هنوز نتوانستهاند به اندازهای رشد کنند که بتوانند خارج شوند، در مذاب تجزیه شده و از بین میروند.
II.
تئوری 1- مکانیسم نفوذ اکسیژن انتقال اکسیژن از درون مذاب شیشه توسط محققین زیادی مورد مطالعه قرار گرفته است.
نفوذی ماشینی Seld-diffusion یا نفوذ بین نشینی Inter diffusion مورد بررسی قرار میگیرد.
نفوذ جانشینی به این ترتیب است که یک یون یا یک مولکول در یک جهت در محلول توسط رابطه به پیش میرود به طوری که میانگین مربع جابجائی عامل نفوذکننده پس از زمان t میباشد که میتواند به طور آزمایشی با مطالعه جایگزینی O16 با ایزوتوپهای O17 و O18 اندازهگیری شود.
احتمالاً یونهای اکسیژن غیرپلزن در شبکه با یونهای نشاندار (ایزوتوپها) تعویضی میگردند.
نفوذ بین نشینی به این ترتیب است که اکسیژن مولکولی یا اتمی در ساختار مذاب از طریق درز و شکاف حرکت میکند و به نفوذ فیزیکی یا مولکولی اکسیژن مشهور است.
Rund و همکارانش نفوذ اکسیژن مولکولی را مطابق زیر مورد مطالعه قرار دادهاند.
اغلب اکسیدهای فلزی با ظرفیت متغیر به عنوان عامل حبابزدا به مذاب شیشه افزوده میشوند: ، و .
اکسیژن مولکولی از طریق واکنشهای اکسیداسیون و احیا یونهای با ظرفیت متغیر، تولید یا مصرف میشوند و شکل عمومی این واکنشها به صورت زیر نوشته میشود: (1-1) ثابت تعادل Kp برای واکنش فوق یا شرط ثابت بودن فعالیت یون اکسیژن در مذابمطابق زیر نوشته میشود: (1-2) مقدار Kp بستگی به ترکیب شیشه و دما ارد.
مطابق قانون هندسی غلظت اکسیژن حل شده به صورت مولکولی در حالت تعادل، برای حالتی که پیوندهای مولکول O2 شکسته نشده باشد، مطابق رابطه زیر به فشار محیط ارتباط پیدا میکند: (1-3) در این معادله حلالیت اکسیژن مولکولی یا فیزیکی است.
نسبت غلظت ناحیهای اکسیژن محلول به صورت مولکولی به ضریب هنری (L)، فشار اکسیژن تعادلی در ناحیه معین از مذاب را بدست میدهد که میتواند توسط سنسورهای اکسیژن تعیین گردند.
حلالیت فیزیکی گازهای نادر و نیتروژن در شیشههای سودار لایم به ترتیب 10-6 تا 10-5 مول بر مترمکعب در فشار یک پاسکال میباشد و به مقدار جزئی به دما بستگی دارد.
با استفاده از دو رابطه اخیر، ثابت تعادل Kc بر پایه غلظت نمونههای مربوطه میتواند مطابق زیر تعیین شود.
(1-4) مقادیر KP و KC بستگی به دما و میزان قلیائیت سیستم (ترکیب شیشه) دارد.
در مذابهای شیشه تعادل شیمیائی موضعی واکنشهای اکسیداسیون و احیا نسبت به سرعت نفوذ پائین اکسیژن، خیلی سریعتر حاصل میشود و کنترل کننده واکنشهای اکسیداسیون و احیا را نفوذ اجزاء کنترل میکند.
معادله دیفرانسیل انتقال جرم از طریق نفوذ در یک بعد بدون کنوکسیون اما با واکنش شیمیائی در حال تعادل به صورت زیر داده میشود: (1-5) اولین جمله سمت راست دانسیته جریان جرمی در فاصله (dx) را نشان میدهد و تولید به مصرف موضعی اکسیژن درون مذاب توسط واکنشهای اکسیداسیون و احیا در واحد زمان و واحد حجم با P(t) داده میشود.
مطابق واکنش شیمیایی اکسیداسیون و احیا به ازای هر مول از یونهای MK+ تولیدی، مول از اکسیژن مصرف میشود: (1-6) از نفوذ یونهای با ظرفیت متغیر در مذاب صرفنظر میشود و از مقایسه اطلاعات آزمایشی نفوذ یون فلزی با مقادیر نفوذ اکسیژن مولکولی در مذابهای شیشه این فرض معقول است.
با توجه به اینکه مجموع غلظت یونهای Mk+ و Mn+ اجزای با ظرفیت متغیر طی پروسه نفوذ ثابت میماند.
(1-7) نتیجه زیر با استفاده از روابط بالا حاصل میگردد: (1-8) با دیفرانسیل گرفتن از رابطه فوق نسبت به زمان و جایگذاری در رابطه (1-6) معادله دیفرانسیل غلظت اکسیژن محلول به صورت فیزیکی بدست میآید و فقط میتواند به روش عددی حل گردد.
(1-9) (1-10) (1-11) DC هم بعد با D میباشد.
تغییرات غلظت اکسیژن نسبت به زمان بستگی به غلظت یونهای با ظرفیت متغیر Cm، ثابت تعادل KC وابسته به دما و غلظت اکسیژن در مذاب دارد.
برای اینکه DC به غلظت موضعی اکسیژن وابسته و نیز تابعی از زمان و مکان میباشد.
مقادیر KC در مذابهای شیشه سودالایم برای تعادل از دمای 1200 تا 1400، از 1 تا 10 تغییر میکند.
غلظت اکسیژن محلول به صورت فیزیکی [O2] از 1/0 تا 1 دارد.
برای و k=5 و cn=3 نسبت مقادیری بین 01/0 تا 1 دارد.
برای اینکه Cm، KC، [O2] و (k-n)2 در معادله (11) مقادیر مثبتی میباشند، DC همیشه پائینتر از D میباشد.
برای مذاب عاری از اجزاء با ظرفیت متغیر Cm = 0 و D = DC میباشد.
برای دماهای پائین، خیلی بیشتر از یک میباشد لذا و بدین معنی است که واکنش اکسیداسیون و احیا با مشکل پروسه نفوذ O2 در دماهای پائین رات حت تأثیر قرار میدهد.
در دماهای بالا در مقایسه با 1 خیلی کوچک است، در این حالت مخرج معادله فوق نزدیک به یک میباشد و مقدار DC تقریباً همان D میباشد.
چگالی جریان جرمی اکسیژن از اتمسفر گازی به درون مذاب مطابق زیر میباشد: x فاصله از سطح مذاب میباشد و x = 0 سطح مذاب شیشه را نشان میدهد و J(O2) چگالی جریان جرمی اکسیژن به درون مذاب میباشد.
دانسیته جریان اکسیژن از صفحه عمود به جهت انتقال جرم با داده میشود.
مقدار J(O2) برای پروسههای احیائی منفی میباشد.
به خاطر اینکه DC همیشه از D کوچکتر میباشد، مقدار گرادیان غلظت اکسیژن محلول مولکولی طی فرایندهای اکسیداسیون و احیا در مذابهای حاوی یونهای با ظرفیت متغیر نسبت به مذابهای عاری از یونهای فوق بزرگتر است.
همانطوری که در شکل نشان داده میشود تغییرات منحنی غلظت نسبت به فاصله برای مذابهای حاوی یونهای با ظرفیت متغیر سریعتر است.
تفاوت بین دو منحنی به خاطر واکنش شیمیایی اکسیژن محلول فیزیکی با یونهای با ظرفیت متغیر در مذاب ایجاد میگردد.
برای انتقال جرم به درون یک مذاب نیمه محدود برای مقدار ثابت D و بدون واکنشهای شیمیایی در مذاب، چگالی جریان اکسیژن به درون مذاب به صورت زیر تعریف میگردد.
غلظت اولیه در نمونه و [O2]I غلظت اکسیژن در سطح مشترک مذاب شیشه - گاز برحسب میباشد.
برای حالتی که واکنشهای اکسیداسیون و احیا وجود دارد که شامل یونهای با ظرفیت متغیر میشود معادله فوق برای مقدار ثابت DC با فاکتور تصحیح به صورت زیر تعریف میشود: فاکتور مساوی با عاملی است که به واسطه آن ضخامت لایه مرزی در مقایسه با مذاب بدون یونهای با ظرفیت متغیر کاهش یافته است.
DC در معادله فوق مقدار ثابتی است.
اما DC مطابق معادله (11-1) بستگی به غلظت موضعی اکسیژن محلول فیزیکی دارد و مقدار ثابتی است.
از نتایج محاسبات عددی با استفاده از معادله (10-1) و تعیین چگالی جریانی [O2] به درون مذاب از معادله (12-1)، دانسیته جریانی یا خطای 10% با جایگزینی در معادله (14-1) بوسیله تخمین زده میشود و مقدار میانگین نسبت در لایه مرزی مطابق زیر است: با جایگزینی [O2]i در معادله (11-1) و با جایگزینی در این معادله محاسبه میشود و از اینرو دانسیته جریان اکسیژن به درون یا بیرون از مذاب با تقریب خوبی میتواند بدون عمل محاسبات عددی با معادله زیر حاصل شود.
شیشهای که تحت اتمسفر گازی با ترکیب ثابت ذوب میشود پس از چند ساعت با اتمسفر فوق به تعادل خواهد رسید.
حل فیزیکی گازها درون مذاب تقریباً مستقل از دما میباشد به این معنی که با تغییر دمای مذاب شیشه مجاری از یونهای با ظرفیت متغیر، جایگزینی جزئی اکسیژن توسط اتمسفر رخ میدهد.
حلالیت شیمیائی مولکولهای اکسیژن در مذاب شیشهای که حاوی عوامل حبابزدا میباشد به طور قابل ملاحظهای با دمای مذاب تغییر میکند.
برای اینکه ثوابت تعادل واکنشهای اکسیداسیون و احیا شدیداً وابسته به دما میباشد.
پائین آوردن دما موجب تعادل به سمت حالتهای اکسیداسیون یونهای با ظرفیت متغیر میگردد.
لذا کاهش دما منجر به کاهش غلظت اکسیژن در مذاب میشود و چون که غلظت اکسیژن در سطح مشترک مذاب گاز ثابت میباشد، نفوذ اکسیژن به درون مذاب انجام خواهد گرفت.
همانطوری که قبلاً نیز بیان شده است، زمان نفوذ در مقایسه با زمان واکنش خیلی طولانی است.
تغییر در غلظت اکسیژن محلول فیزیکی در مذاب فوراً پس از تغییر دما مساوی ضرب در تغییر غلظت بخش احیائی اجزاء با ظرفیت متغیر میگردد: 1 مربوط به حالت پس از تغییر به دمای T1 و صفر مربوط به حالت اولیه T0 میباشد.
برای هر دو دمای T0 و T1 تعادل شیمیائی مطابق زیر بدست میآید.
Co2 غلظت اکسیژن، V(t,r) سرعت شعاعی حل شدن حباب، ضریب نفوذ اکسیژن در مذاب، جمله مربوط به واکنش و r فاصله اندازهگیری شده از مرکز حباب میباشد.
RA شعاع حباب، PaO2 فشار جزئی اکسیژن درون حباب و Lo2 ثابت هنری مربوط به مولکول اکسیژن میباشد.
حالت اکسیداسیون M با ظرفیت متغیر میباشد و حالت احیائی یون فوق میباشد.
تغییرات غلظت O2، و به همدیگر وابسته میباشد.
بنابراین سرعت مولی تولید اکسیژن در واحد حجم مطابق زیر داده میشود.
3- فرمولاسیون کلی رفتار یک حباب درون مذاب شیشه: هدف این مطالعه ارائه آنالیز ریاضی توأم با واقعیت از رفتار حباب در کوره مذاب شیشه با استفاده از تئوری بالانس جمعیتی میباشد.
دستهای کامل از معادلات، از جمله معادلات مربوط به غلظت عوامل حبابزدا، غلظت گازهای حل شده در مذاب شیشه و تابع دانسیته حباب توأم با شرایط مرزی مربوطه را ارائه میدهد.
این مدل انتقال کنوکسیونی سه بعدی عامل حبابزدا، گازها، حبابها، به علاوه رشد آنها در نتیجه نفوذ گازهای چندگانه و جوانهزنی حباب روی دیوارههای نسوز و واکنشهای حبابزدائی را در نظر دارد.
به منظور حل ریاضی مسئله تولید و انتقال حباب در محفظه مذاب شیشه فرضیات زیر در نظر گرفته میشود: 1- اثرات حبابها، گازهای حل شده بر سرعت و دما و خواص ترموفیزیکی مذاب شیشه مورد بررسی قرار نمیگیرد.
2- حبابها به شکل کره در نظر گرفته میشوند.
3- حبابها دارای اینرسی قابل صرفنظر میباشند این فرض نظر به اینکه حبابهای خیلی کوچکی در مذاب شیشه وجود دارند، معقول است.
4- اجزاء بردار سرعت حباب همانند مذاب شیشه در نظر گرفته میشود به جز اینکه در جهت عمودی، نیروی شناوری نیز در نظر گرفته میشود یا اینکه اختلاف بین سرعت حباب و مذاب شیشه حاوی حبابهای فوق به جز در جهت عمودی صفر میباشد.
5- مذاب شیشه غیرقابل فشردن در نظر گرفته میشود.
6- تعادل حرارتی بین فازهای گازی و مایع موجود میباشد.
7- ترکیب یا تجزیه حباب مورد بررسی قرار نمیگیرد.
8- گازهای داخل حباب کاملاً مخلوط هستند و مخلوط گازی داخل حباب شکل گاز ایدهآل عمل میکند.
9- فرض میشود حبابها دارای تعداد (L) گاز متفاوت میباشند.
10- نمونههای گازی نفوذکننده > در فاز متراکم به طور ضعیف محلول میباشند.
11- فشار حبابها نزدیک فشار اتمسفر میباشد.
12- گازهای نفوذکننده با فاز متراکم واکنش نمیدهند و از هم تجزیه و یا با هم ترکیب نمیشوند.
13- واکنش شیمیائی بین گازها درون حباب انجام نمیگیرد و تجزیه مولکول گازی نیز در نظر گرفته نمیشود.
14- کینتیک تعادلی در سطح حباب خیلی سریع در نظر گرفته میشود لذا پروسه کنترل کننده سرعت، نفوذ گازها، درون مذاب میباشد.
15- آنالیز ارائه شده، محدود به واکنشهای حبابزدائی که شامل اکسیدهای فلزی با ظرفیت متفاوت هستند و تولید اکسیژن میکنند، میشود.
- I غلظت عامل حبابزدا در مذاب a) واکنش حبابزدائی: همانطوری که در مقدمه ذکر گردید، عامل حبابزدا به صورت جزئی از بچ به مخزن مذاب شیشه اضافه میگردد.
وقتی که عامل حبابزدا با جریان مذاب شیشه حمل میگردد و به نواحی دمای بالا میرسد، واکنش شیمیایی زیر برای اکسیدهای فلزی با ظرفیت متغیر رخ میدهد.
اگر درجه واکنش فوق q باشد که در حجم ثابت انجام میگیرد، سرعت واکنش تجزیه به صورت زیر بیان میگردد (البته اگر واکنش فوق یک طرفه فرض شود چون در حالت تعادلی سرعت صفر میباشد).
Kr ثابت سرعت واکنش بالا از قانون آرینوس محاسبه میگردد.
A قبل از اکسپونانسیل و E انرژی اکتیواسیون مقادیر ثابت هستند و از طریق آزمایشی تعیین میگردند.
b) از معادله (6) نتیجه میشود که سرعت تولید اکسیژن بستگی به غلظت عامل حبابزدای دارد.
بنابراین معلوم بودن غلظت موضعی عامل جوانهزای به منظور پیشبینی انتقال اکسیژن محلول در مذاب شیشه و همچنین سرعت تولید حباب، مورد نیاز میباشد.
غلظت مولی یونهای فلزی و بردار سرعت موضعی مذاب شیشه میباشند.
اولین جمله سمت راست معادله فوق نفوذ یون فلزی درون مذاب را بیان میکند.
در صورتی که جمله آخری جذب جرمی در نتیجه مصرف یونهای در واکنش شیمیائی حبابزدائی را ارائه میدهد.
C) شرایط مرزی معادله بالا به شرط تعریف شرایط مرزی قابل حل خواهد بود.
تجزیه اکسیدهای حبابزدا با افزایش دما رخ میدهد و منجر به تولید کاتیون و آنیونهای به ترتیب Mk+ و O2- میشود.
فرض اینکه عامل حبابزدا در کل بچ یکنواخت باشد، واکنش تجزیه در سطح مشترک بچ / ناحیه مذاب شیشه داغ.
خیلی فوری، کامل و غیرقابل برگشت میباشد و غلظت کاتیونهای در هر جائی در فصل مشترک مذاب شیشه / بچ، بایستی ثابت باشد.
گرادیان غلظت در دیوارههای نسوز / مذاب شیشه و سطح آزاد مذاب شیشه صفر میباشد.
فصل مشترک نسوزها / مذاب شیشه سطح مشترک فضای بالای مذاب / مذاب شیشه لذا شرایط فوق تأیید میکند که نفوذ کاتیونها از مذاب شیشه به دیواره نسوز یا فضای بالای مذاب ناچیز میباشد.
II انتقال گاز حل شده درون مذاب شیشه: رشد و انقباض حبابهای گازی با نفوذ گاز به درون یا بیرون از حبابها در نتیجه اختلاف در غلظت گونههای گازی داده شده بین مذاب شیشه و حبابهای گازی میباشد لذا دانستن غلظت موضعی هرگونه گازی حل شده درون مذاب شیشه لازم میباشد.
a) معادله غلظت گونههای گازی انتقال گونههای گازی اصلی (N2, Co2, H2O, O2) در مذاب شیشه بوسیله معادله عمومی غلظت گونههای گازی اداره میگردد.
اینجا و DI به ترتیب غلظت جرمی و ضریب نفوذ گونههای گازی مختلف (i) در مذاب میباشد.
اولین جمله در طرف راست معادله فوق نفوذ جرمی گونههای گازی حل شده در مذاب را نشان میدهد.
جمله سرعت حجمی تولید گاز در نتیجه واکنش حبابزدائی و جمله سرعت حجمی نفوذ گونههای گازی (i) از مذاب شیشه به درون حبابها میباشد.
همانطوری که بیان شده است، آنالیز ارائه شده به واکنشهای حبابزدائی که کامل و غیرقابل برگشت هستند و فقط گاز اکسیژن تولید میکنند، محدود میشود.
پس جمله برای حالتی که گونههای گازی مختلف به جز اکسیژن مربوط میشود، حذف میشود.
جمله مربوط به کل جرم گونههای گازی حل شده (i) نفوذکننده از مذاب شیشه به درون حبابها در واحد حجم مذاب شیشه و واحد زمان در ناحیه X و زمان t میباشد و به صورت زیر است.
سرعت جریان جرمی کل گونههای گازی (i) از مذاب شیشه در سطح حباب به شعاع r برحسب میباشد.
اختلاف غلظت گونههای گازی (i) بین مذاب شیشه و سطح مشترک مذاب شیشه / حباب میباشد.
f1 تابع دانسیته حباب، تعداد حبابهای با شعاع در محدود r و r+dr و کسر مولی گونههای گازی (i) در محدوده در واحد حجم و در ناحیه X و زمان t میباشد و به صورت زیر بیان میشود.
توجه شود که جمع کل کسر مولی گونههای گازی (i) مساوی یک میباشد از اینرو میتواند تابعی از (L-1) گونه گازی دیگر باشد و نمیتواند به صورت متغیر مستقل مورد عمل قرار گیرد.
وقتی که باشد گونه گازی (i) از مذاب شیشه به درون حباب نفوذ میکند و در صورتی که باشد گونه گازی فوق از حبابها به درون مذاب شیشه نفوذ میکند.
b) قوانین نقاط انتهائی: برای ارائه بهتر مسئله، جریان کلی جرم گونههای گازی از مذاب شیشه به حبابها و به ویژه ضریب انتقال جرم KI و غلظتهای گازی در سطح مشترک مذاب شیشه و حباب Ce,i بایستی تعریف شود.
برای حبابهای متحرک با سرعتهای نسبی پائین (عددی نیولدز خیلی کوچکتر از یک) درون مذاب ساکن حاوی گازهای نفوذکننده ضریب Ki مطابق زیر بیان میشود.
Di ضریب نفوذ گونههای گازی > در مذاب شیشه، سرعت نسبی حباب، با شعاع r نسبت به مذاب میباشد.
مطالعات گسترده نشان داده است که در شیشه مذاب حبابهای کوچک مثل کرههای جامد و حبابهای کروی بزرگ مثل کرههای سیال عمل میکنند.
مطابق قانون استوک بر ای کرههای جامد، حبابهای گازی کوچک در مذاب شیشه با سرعت نسبی عمودی مطابق زیر بالا میآیند.
از طرف دیگر در حالت حبابهای کروی بزرگ در مذاب شیشه، سرعت نسبی عمودی نسبت به مذاب از فرمول Hadamar-Rybczynsky پیروی میکند.
متأسفانه، هیچ معیار روشنی در ارتباط با اینکه چه حبابهائی بزرگ و کدامشان کوچک در نظر گرفته شوند، وجود ندارد.
نتایج نشان دادهاند که حبابهای با قطر بزرگتر از یک میلیمتر به عنوان حبابهای بزرگ مورد بررسی قرار میگیرند.
به طور مختصر سرعت بالا آمدن حباب نسبت به فاز مذاب میتواند به صورت زیر نوشته شود.
پارامتری است که بستگی به اندازه حباب دارد.
(برای حبابهای کوچک 2r (برای حبابهای بزرگ 2r1mm) در آنالیز حاضر به نظر میرسد مقدار جریان جرمی کوچک باشد.
بنابراین تغییر درغلظت جرمی گونههای گازی > در هر دو فاز کوچک است.
تعادل ظاهری در فصل مشترک حباب / مذاب شیشه در نظر گرفته میشود این عمل به ما اجازه میدهد قانون عمومی هنری را اعمال کنیم و رابطه بین غلظت گونههای مختلف گازی در هر دو طرف فصل مشترک حباب / مذاب شیشه را به دست آوریم.
Ce,i غلظت گاز نفوذکننده (i) در فصل مشترک در حالت تعادل، Si حلالیت گونههای گازی (i) در مذاب شیشه، Mi وزن مولکولی گونههای (i) و f b,i فوگاسیته گونههای گازی (i) در حباب میباشد.
به شرط اینکه فشار به اندازه کافی پائین باشد و تقریب گاز ایدهآل در نظر گرفته شود، fb,i فوگاسیته تقریباً برابر فشار جزئی گونههای مختلف گازی (i)، fb,i در طرف گازی فصل مشترک باشد.
با استفاده از معادلهگاز ایدهآل، فشار جزئی گازهای مختلف (i) در طرف حباب مطابق قانون رائولت محاسبه میشود.
به طوری که کسر طولی گونههای گازی (i) درون حباب میباشد و به صورت زیر تعریف میگردد: این نتیجه رابطه زیر بر ای غلظتهای گازی مختلف در فصل مشترک مذاب / حباب را بدست میدهد.
C) شرایط مرزی غلظت Co2 در فصل مشترک بچ - مذاب شیشه به دلیل شدت خیلی بالای تولید گاز در نتیجه ذوب مواد خام، غلظت اشباع در نظر گرفته میشود.
همچنین اکسیژن به مقادیر کافی از فضای احتراق محفظه بالای مذاب یا از طریق واکنشهای حبابزدائی در بچ به مرز مشترک بین مذاب شیشه - بچ وارد میشود.
به طور مشابه گاز N2 در کورههای با اتمسفر پخت هوا وارد مذاب میگردد.
در فصل مشترک دیواره نسوز - مذاب شیشه، گرادیان غلظت گازهای مختلف (i) درون مذاب شیشه به علت نبود انتقال جرم از دیواره نسوز، صفر میشود.
در شرایطی که سطح آزاد مذاب شیشه با گازهای حاصل از احتراق در تماس مستقیم است، غلظت گاز در سطح آزاد توسط قانون هنری داده میشود: Pi فشار جزئی گونههای گازی (i) در طرف محفظه احتراق، فصل مشترک مذاب - محفظه احتراق میباشد و از محاسبه غلظت گونههای گازی به علاوه جریان و دمای فضای احتراق بدست میآید.
به هر حال اگر فضای آزاد توسط لایهای از کف حباب پوشیده شده باشد، اثر کف حباب با موازنه قرار دادن با جریانهای جرمی در دو طرف فصل مشترک، در نظر گرفته میشود.
Deff ضریب نفوذ مؤثر گونههای گازی (i) از طریق لایه حباب سطحی مذاب و Cilint غلظت گاز در فصل مشترک مذاب شیشه / لایه حباب سطح مذاب میباشد.
طرف سمت چپ معادله فوق جریان جرمی گاز در سمت شیشه، در صورتی که سمت راست معادله انتقال در لایه حباب سطح مذاب را نشان میدهد با فرض کم بودن ضخامت لایه حباب سطح شیشه تقریب خطی غلظت گاز در لایه حباب سطح مذاب شرط مرزی مخلوط زیر را بدست میدهد.
ضخامت لایه حبابی در حالت پایدار و Cilcom غلظت گاز در فصل مشترک فضای احتراق - لایه حباب در بالای لایه حبابی سطح مذاب میباشد.
III- دانسیته جمعیت حباب a) محیط حباب مجزا معادله یانگر - لاپلاس فشار (Pb) درون حباب کروی با شعاع r را با فشار مذاب شیشه اطراف و کشش سطحی مربوط میسازد.
در حالی که سرعت مذاب شیشه ویسکوز در مذاب خیلی کوچک است، فشار درون تانک مذاب میتواند به طور خالص هیدروستاتیک فرض گردد.
از اینرو فشار کلی درون حباب مطابق زیر بیان میگردد.
Pb فشار سطح آزاد مذاب شیشه و Z عمق موقعیت حباب درون مذاب میباشد.
جزء بردار سرعت حباب بصورت زیر بیان میگردد.
سرعت نسبی صعود حباب درون مذاب شیشه ناشی از نیروی شناوری میباشد.
b) معادله موازنه جمعیت حباب هر حباب در مذاب شیشه با شعاعش r و جزء مولی گونههای گازی (i) درون حباب توصیف میگردد.
تابع دانسیته عددی میانگین حبابها میباشد.
از تابع دانسیته عددی میانگین میشود نسبت به هر کدام از متغیرها هر زمانی که نیاز باشد، دیفرانسیل گرفت.
اگرچه دما برای تعیین سرعت رشد حباب مهم است متغیر فاز پیوسته میباشد و وارد توصیف حالت حباب نمیشود.
بررسی حبابهای تولید شده و انتقال یافته توسط جریان شیشه مذاب و فرض اینکه تعداد L نوع گاز نفوذکننده به درون یا بیرون از حباب وجود دارد بردار حالت به صورت بیان میشود پس معادله موازنه تعداد حباب مطابق زیر نوشته میشود.
سرعت زمانی تغییر در شعاع و کسر مولی گونههای گازی درون حباب به ترتیب و میباشند.
سرعت زمانی تغییر دانسیته حباب را بیان میکند و دو جمله دیگر سمت چپ معادله فوق کنوکسیون افقی تابع دانسیته حباب در فضای فیزیکی را به طور نسبی بیان میکند.
سرانجام جمله h سرعت شبکه تولید حباب در زمان t را بیان میکند.
کسر مولی گونههای گازی (i) میتواند به صورت تابعی از غلظت جرمی Cb,i بیان شود: پس مشتق زمانی کسر مولی گونههای گازی مختلف (i) در حباب مطابق زیر بیان میشود.
سرعت زمانی تغییر شعاع حباب و غلظت جرمی گونههای گازی (i) موجود درون حباب میباشند.
Cb,i و به ترتیب غلظتهای جرمی گونههای گازی در حباب و مذاب شیشه میباشند.
معادله فوق نشان میدهد که اگر حباب حاوی یک نوع گاز باشد، حباب فقط زمانی میتواند کوچک شود که غلظت گاز حل شده در مذاب شیشه () از حلالیت گاز مطابق رابطه بیشتر نباشد.
با توجه به اینکه و و مشتقگیری از سمت چپ معادله بالا رابطه زیر بدست میآید.
مطابق قانون دالتون برای گاز ایدهآل، فشار کلی مخلوط گازی درون حباب مطابق زیر است: مشتق معادله فوق نسبت به زمان t با استفاده از عبارت مطابق زیر است: دمای T از حل حالت پایدار محاسبات جریان حرارتی مذاب شیشه بدست میآید با جایگذاری عبارت مربوطه به جای Pb از رابطه مربوطه، با فرض (حالت پایدار) و با حل، سرعت رشد مطابق زیر حاصل میگردد.
اولین جمله در صورت معادله فوق تغییر شعاع ناشی از انتقال جرم در فصل مشترک حباب، در صورتی که جمله دوم تغییر در فشار زمانی که حباب درون مذاب شیشه حرکت میکند میباشند.
عبارت مربوط به جملهای که رشد ناشی از تغییر فشار را نشان میدهد ظاهراً خطا دارد به طوری که توسط مطالعات دیگری در مذاب شیشه ساکن تأیید شده است .
c) تولید حباب جوانهزنی هیدروژن حباب در سطح ذرات سنگ خیلی ریز یا دیواره نسوز میتواند رخ دهد.
اگر مذاب شیشه با گازهای حبابزدا فوق اشباع شود جوانهزنی هیدروژن حباب میتواند انجام گیرد.
حل معادله غلظت گاز اکسیژن که احتمالاً به دلیل انجام واکنشهای اکسیداسیون و احیا موجب بالا رفتن غلظت اکسیژن تا حد فوق اشباع میشود، این عمل فقط در قسمت تانک تصفیه مذاب انتظار میرود انجام گیرد، جائی که پیشبینی میشود تعداد ذرات سنگ حل نشده خیلی کم باشد و تعداد نواحی جوانهزنی محدود میگردد.
لذا در این شرایط مکانیسم اصلی حذف اکسیژن محلول در مذاب شیشه، نفوذ آنها به درون حبابهائی میباشد که از قبل موجود بود، و رشد آنها و در نتیجه صعود آنها به سطح مذاب میباشد.
d) شرایط مرزی: در فصل مشترک بچ - مذاب شیشه در نتیجه تحولات ذوب تعداد قابل توجهی حباب تولید میشود.
فرض میشود پوشش بچ و ترکیب گاز و تابع دانسیته حباب در تمام کل سطح بچ ثابت باشد و با زمان تغییر نکند.
پس شرط مرزی در فصل مشترک مذاب شیشه - بچ مطابق زیر میباشد.
فصل مشترک بچ - مذاب شیشه f1 = f1,0 در فصل مشترک مذاب شیشه و دیواره نسوز، تعداد حبابهائی که در واحد حجم تولید میشوند قابل توجه میباشد.
ولی جریان حبابی در جهت عمود بر فصل مشترک فوق صفر میباشد.
در سطح آزاد مذاب شیشه، وقتی حبابی به سطح آزاد مذاب میرسد میتواند سریعاً در فصل مشترک فوق محو شود و یا در چندین مرحله به سطح برخورد کرده و به عقب برگردد و قبل از اینکه در فصل مشترک فوق به حالت پایداری برسد، بترکد.
پیچیدگیهای دیگری از قبیل تشکیل لایهای حبابی در سطح مذاب، ظاهر میشود به این طریق که حبابها بالا میآیند با حبابهای موجود در سطح در کنار هم انباشته شده و لایهای از حباب در سطح مذاب تشکیل میدهند.
این پدیده به نظر میر سد در تولید کف حبابی مؤثر باشد.
سرعت ظاهری موضعی گاز (x,y) j در سطح مذاب شیشه از تابع دانسیته حباب محاسبه میگردد.
4- رفتار حبابهای صعودکننده حاوی یک نوع گاز در مذاب شیشه اگر صعود حباب در نظر گرفته شود، معادله نفوذ دوبعدی خواهد داشت در بیشتر وضعیتهای حبابزدائی، تقریب حباب ساکن توضیح نامناسبی از پدیده را فراهم میآورد.
حبابهای گاز در تانک مذاب شیشه با جریانهای کنوکسیونی همراه میباشند که این عمل تأثیر حیاتی در رفتار تصفیه و حبابزدائی شیشه دارد.
صعود حباب با استفاده از قانون استوک از طریق جریان یابی، بعلاوه حرکات موضعی سیال به همراه حرکتهای کنوکسیونی درون تانک مذاب به منظور ارزیابی کیفیت حبابزدائی در تانک مذاب خیلی مهم است و همچنین آنالیز حل شدن با رشد حبابهای گازی صعود کننده درون مذاب یک مسئله عملی مهم میباشد.
یکنواختسازی سریع مذاب شیشه توسط سانتریفوژ، در حذف حبابهای بزرگ از مذاب میتواند خیلی مؤثر باشد.
اما شیشه دارای غلظت بالائی از حبابهای ریز میشود.
در این کار حل شدن یک حباب گازی صعودکننده با جزئیات مورد آزمایش قرار میگیرد.
میدان غلظت گازی درون مذاب پیرامون محور عمودی متقارن میباشد و فرض میشود حباب حاوی یک نوع گاز میباشد که با مذاب واکنش شیمیائی نمیدهد و حجم ویژه گاز در مذاب ناچیز باشد فشار درون حباب و مذاب یکنواخت میباشد و در هر لحظه به کشش سطحی وابسته میباشد.
لذا تحت این شرایط معادلات انتقال جرم زیر پروسه حل شدن حباب را کنترل میکند.
تحت این شرایط معادلات انتقال جرم زیر پروسه حل شدن حباب را اداره میکند.
معادلی (1) اولی، معادله نفوذ کنوکسیونی میباشد که نفود گاز درون مذاب را شرح میدهد.
D ضریب نفوذ گاز در مذاب (فرض میشود مستقل از غلظت باشد)، C غلظت گاز در مذاب، R شعاع حباب میباشد.
C تابعی از t، r فاصله از مرکز حباب و میباشد.
در یک سلول کوچک در حال حرکت به مرکزیت حباب، Vr و اجزاء شعاعی و زاویهای سرعت مذاب میباشند.
U سرعت ماکروسکوپی مذاب نسبت به حباب و V0 مقدار سرعت مذاب در سطح مشترک میباشد.
در نوشتن رابطه مربوط به سرعت شعاعی دو بخشی یکی ناشی از انتقال حباب جملهاول و دیگری ناشی از انقباض حباب میباشد.
معادلات فوق به طور یکسان به حبابها و قطرات اعمال میگردد برای حالت حباب گازی با یک تقریب خوب: (4-8) دانسیته مذاب، n ویسکوزیته مذاب و g شتاب گرانشی میباشد.
در حالی که فرض شده است شرایط تعادل در سطح مشترک حباب - مذاب برقرار است، غلظت گاز در سطح مشترک از رابطه هنری تبعیت میکند.
(4-9) K ثابت هنری و PB فشار داخل حباب میباشند.
فرض تعادل در سطح مشترک معقول است اگر همه پروسههای کینتیکی سطح مشترک در مقایسه با سرعت نفوذ گاز در مذاب سریعاً رخ دهد.
اگر گاز درون حباب مثل گاز ایدهآل در نظر گرفته شود، دانسیته گاز داخل حباب مطابق زیر بدست میآید: P0 فشار اتمسفر محیط، T دما، کشش سطحی، Rg ثابت گاز و M وزن مولکول گرم گاز میباشد.
زمانی که معادلات (4-9) و (4-10a) نشان میدهند که غلظت سطح مشترک گاز ثابت است.
تحت این شرایط معادله نفوذ کنوکسیونی در معرفی شرایط مرزی ثابت قرار دارند اگر رابطه فوق برقرار نباشد، شرط مرزی غلظت در فصل مشترک بستگی به زمان خواهد داشت در این صورت (دانسیته گاز) وابسته به زمان در نظر گرفته میشود و با دیفرانسیلگیری نسبت به زمان از سمت چپ معادله(4-3) حذف نخواهد شد.
معادلات (4-1) الی (4-10) فرمولاسیون کامل مسئله را تشکیل میدهند.
به دلیل ساده بودن سرعت تغییر شعاع حباب که از حل Levich بدست میآید نتایج حاصل از فرمولاسیون فوق را بهتر دانسیته با نتیجه حاصل از حل Levich مقایسه نمائید.