پیشگفتار:
در گسترده سرزمین پهناور ایران هنر همواره در وجوه مختلف زندگی ما ایرانیان جریان داشته و بخش مهمی از فرهنگ این مرز و بوم در لابه لای هنرهای ملی آن که بی شک مهمترین آن فرش می باشد نهفته است. فرش که ارتباط تنگاتنگی با خواسته های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و زیبایی شناسی دارد در طی صدها و شاید هزاران سال شکل گرفته است و از طرفی آمیختگی شدید هنر فرش با فرهنگ های قومی و بومی ویژگی های منحصر به فردی به آن داده است که در دیگر هنرها کمتر می توان سراغی از آن گرفت. متأسفانه در گذر زمان و به خصوص در دوره ی معاصر به دلیلی تغییر در روش زندگی و الگوی مصرف و عدم تبلیغ و توجه کافی به ویژگی های فرش دستباف مناطق استفاده از آن کاهش یافته و ویژگی های قومی و بومی آن دچار آسیب جدی شده است.
شیوه های تولید فرش دستباف از نظر بافت، تکمیل، عرضه و تقاضا هر سال دچار تغییرات و تحولاتی می گردد که بخشی از آن ها ناگزیر از تغییرات و تحولات جهانی، تأثیر طرح جهانی بر صادرات فرش و تحولات منطقه ای می باشد. با توجه به اینکه استان گلستان علاوه بر فرش ترکمن ظرفیت های بافت دیگری با توجه به مهاجرین غیر بومی دارد لذا، این تحقیقات می تواند به تبیین وضعیت جدید بافت و تولید در منطقه کمک نماید. این تحقیق شاید بتواند علاوه بر معرفی موقعیت فرش استان بر تحکیم روابط تولید و صادرات صحه بگذارد و این خود نیز شاید باعث تشخیص کمبودها در زمینه موضوعی توانمندی های تولید فرش در استان گلستان گردد و در استفاده بهینه از امکانات و ایجاد بهره بیشتر مؤثر واقع شود.
اهداف طرح:
1. شناسایی جایگاه تاریخی فرش در استان با هدف کسب اعتماد و امتیاز در بازار جهانی فرش
2. شناسایی تیره های مختلف بافنده و تأثیر بلقوه و بالفعل آن ها در بافت فرش منطقه
3. برسی آماری جمعیت بافنده به لحاظ توان تولید و عرضه ی فرش منطقه
4. شناسایی جغرافیایی بافت جهت ساخت تجهیز کارگاه های متمرکز و غیر متمرکز فرش در منطقه ی مورد مطالعه
5. شناسایی امکانات و تجهیزات تهیه و توزیع مواد اولیه و تأثیر آن بر تولید کیفی فرش دستباف
6. بررسی راه های بهره وری نیروی انسانی به جهت تولید بهینه و استاندارد
7. شناسایی و مطالعه ی بازارهای جهانی و منطقه ای جهت صادرات فرش منطقه.
.
.
.
توضیحات بخش بافت عملی پایان نامه:
1. ایعاد فرش بافته شده: 140×85
2. طرح و نقشه: 4 موتیف رایج ترکمن در قالب خشتی ترکیب رنگ آمیزی رایج ترکمن و رنگ های نوین ارئه شده در زمینه های متضاد رنگی با برجسته بافی بعضی قسمت های موتیف
3. نوع چله کشی: فارسی
4. گره: فارسی – تک پود، رجشمار 35
5. نخ چله: پنبه – 20 دوازده لا
6. نخ خامه: پشم 6 لا
7. طول پرز: 5/1 سانتی متر
برای اجرای بافت بعد از چله کشی به روش فارسی که در ده سانتی متر 35 گره می باشد، کوجی را بسته و گلیمک آن را با نخ جنس خامه به اندازه ی 10 سانتی متر بافته و شروع به بافت می کنیم. به این صورت که از هر طرف برای شیرازه دو گره و بعد 10 گره ساده بافی انجام می شود.
طرز پودکشی: بعد از اینکه گره فارسی زده شد ضربدری کار زمانی که روی گره ها می باشد هاف را پایین کشیده و پود را از روی ضربدری رد می کنیم و رج بعد را بافته در این رج ضربدری در بالای کار و هاف نیز بالا می باشد. در این زمان پود را می کشیم. که هر دو رج در گویش محلی ترکمن یک قرمه می گویند و هر چهار رج یک سانتی متر می باشد.