خلاصه طرح: طرح احداث گلخانه تولید خیار هندوانه مکعبی و گلهای تزئینی گلخانه ای در سطح 5000 متر مربع محل اجرا، استان قزوین- شهرستان آبیک- روستای قره قباد زمین محل اجرای طرح: یک قطعه زمین از پلاک 41 اصلی واقع در بخش 15 به مساحت پنجهزار متر مربع بصورت استیجاری از اداره کل اوقاف و امور خیریه استان قزوین منبع تأمین آب: احداث یک حلقه چاه نیمه عمیق سرمایه گذاری مورد نیاز اجرا و بهره برداری طرح: 3/1821 میلیون ریال سرمایه گذاری ثابت 119/1318 میلیون ریال سرمایه گذاری جاری 183/503 میلیون ریال منابع مالی تأمین سرمایه: تسهیلات بانکی: 75 درصد معادل 9/1365 میلیون ریال سرمایه گذاری متقاضی طرح:25% معادل 3/455 میلیون ریال پیش بینی تولید سالیانه: 240 تن محصول خیار در دو دور کشت پیش بینی درآمد سالیانه: 600 میلیون ریال پیش بینی سود (زیان) طرح: 5/274 میلیون ریال در سال سرانه سرمایه گذاری ثابت طرح: 119829 -سرانه سرمایه گذاری کل طرح: 2/145704 نرخ بازده سرمایه: 22% دوره برگشت سرمایه: 6/3 سال اشتغال زائی طرح: 12 نفر نیروی ثابت و دائم مجری طرح: جعفرانیالو دوقوز کارشناسی تهیه کننده طرح سید حمزه میر سلیمی مقدمه با مهاجرت سریع روستائیان به شهرها و افزایش پدیده شهرنشینی، در نتیجه صنعتی شدن شهرها آلودگی هوا افزایش یافته است.
این پدیده مخصوص کشور خاصی نیست بطوریکه موضوع در سازمان ملل متحد مطرح شده و این سازمان از کشورهای مختلف جهان جهت مبارزه با آن استمداد نحوه است در کشور ما نیز بر اساس آمارهای موجود به خصوص در سالهای اولیه پس از پیروزی انقلاب اسلامی حدود دو میلیون هکتار از جنگلهای شمال ایران نابوده شده است.
در شهرهای مختلف نیز ساخت و ساز زمینهای مزروعی و تبدیل آن به آپارتمان ها و جاده های آسفالته و غیره به این مفصل دامن زده است.
بدیهی است مبارزه با رشد این پدیده افزایش سطح فضای نسبی که هم چون ریه برای انسان موجب بازگشت حیات به شهرها می شود را می طلبد.
با مطالعه وضع زندگی مردم در شهرهائی چون بابل که مربوط به پانصد سال قبل از میلاد مسیح می باشد به این نتیجه می رسیم که پیشینیان ما نیز به موضوع حیاتی بودن توسعه فضای سبز و تولیدات کشاورزی توجه خاصی داشته اند.
مبحث تولید در مقوله و توسعه به دلیل ایفای نقش محوری از اهمیت خاصی برخوردار است با پیدایش انقلاب صنعتی عصر تازه ای برای تمدن بشری بوجود آمده است این نقطه عطف در تاریخ بشری تنها در پرتو توانائی انسان در به کار گرفتن عوامل تولید پدید آمده است.
پیشرفت چشمگیری که در تولیدات بخش کشاورزی همراه با صنعت در کشورهای توسعه یافته و صنعتی روی داده و ضمن رفع نیازهای داخلی و بالا بردن توان صادرات کشور تقویت بخش های بنیادی جامعه را نیز در پی داشته است.
از جمله دستاوردهای این پیشرفت می توان اشتغال در سطح مطلوب، کاهش نسبی فقر و تویع عادلانه تر درآمد استفاده بهینه از منابع و عوامل تولید و افزایش بهره وری نام برد.
برای دستیابی به هدف های توسعه با شناسائی درست و تخصیص بهینه و بکارگیری مطلوب منابع و عوامل تولید در بخش های مختلف اقتصادی به ویژه کشاورزی یکی از راه کارهای اصولی و بنیادی به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک جهان با محدودیت منابع آبی روبروست می باشد در صورتی که این منابع استفاده نشود بهره برداری از آنها ناکار آمد خواهد بود.
از طرفی از نیروی انسانی در ایران بعنوان مهمترین و حساسترین عامل توسعه بخوبی بهره برداری نمی شود و اکنون نرخ بیکاری در کشور دو رقمی است که توسعه اجتماعی را تحت الشعاع قرار داده است تعبیرات در بخش کشاورزی از دیدگاه اقتصاد کلان با افزایش سرمایه گذاری تغییر نظام های بهره برداری تغییر ساختاری در شبکه مدیریت کلان کشاورزی در نهایت رفع انحصارات دولتی و واگذاری امور خدماتی و تصدیگری به بخش خصوصی است که منجر به اشتغال می شود.
چنانچه سرمایه گذاری اولیه مورد نیاز در بخش کشاورزی و مربوط به آن گونه مطلوب انجام نگیرد و بخصوص آموزش های کاربردی توسعه نیابد و عملاً متقاضیان کار در بخش درگیر تولید نشوند منجر به هدر رفتن منابع انسانی و مادی جبران ناپذیری که هزینه کرده ایم می شود.
ازدیاد جمعیت و نیاز مبرم به محصولات کشاورزی و محدودیت منابع آب و خاک و از طرفی تأمین زندگی قشر زحمتکش کشاورزی و نیز مسائل و مشکلات و محدودیت هائی که در جهت افزایش سطح زیر کشت وجود دارد باعث شده که متقاضیان سرمایه گذاری در بخش کشاورزی با استفاده از تجهیزات و تأسیسات مختلف با مختصات فنی و تکنیکی ویژه در جهت افزایش راندمان تولید در واحد سطح و تولید محصول خارج از فصل اقدام نمایند.
وجود امکانات مناسب در منطقه شامل فضای مناسب، خاک، آب کافی، ساختمانها و ایجاد تأسیسات مناسب و نیز ایجاد یک محیط ملایم و دور از خشونت جهت حفظ سلامت روحی کارگرانی که در کارگاه و شرکت به فعالیت سخت بدنی از هدفهای اجرای طرح می باشد.
اهداف طرح: ایجاد یک محیط متعادل و سر سبز با هدف استفاده بهینه از منابع آب و خاک ایجاد یک محیط کنترل شده در جهت افزایش عملکرد در واحد سطح مبارزه با آفات و بیماریها در کشت گلخانه ای بسیار ساده تر و مؤثرتر از کشت در فضای آزاد است.
هزینه های کارگری در کشت گلخانه در مقایسه با کشت های فضای باز و روش سنتی کمتر است کسب درآمد و افزایش سودآوری و نرخ بازده سرمایه با توجه به محدودیت منابع آبی در روش گلخانه ای با حداقل مصرف آب حداکثر بهره بری حاصل می گردد.
مختصات طرح: درخواست کننده و مجری طرح.
جعفریانلو دوقوز فرزند عباس به آدرس استان تهران- شهرستان آبیک روستای قره قباد منزل شخصی مساحت اراضی مورد نیاز طرح 5500 متر مربع برای احداث گلخانه و تأسیسات مورد نیاز موقعیت جغرافیایی استان قزوین- شهرستان آبیک- روستای قره قباد شرایط اقلیمی منطقه دارای آب و هوای معتدل سردسیری می باشد.
تشریح فنی طرح: اسکلت گلخانه از جنس آهن گالوانیزه در جهت شمال به جنوب به ابعاد عرض 8-5/6 متر بصورت چند قلوی بهم پیوسته و طول حداکثر 40-38 متر بسته به حدود اربعه زمین طراحی می شود.
و جهت حداکثر بهره برداری از نور و فضا فرم اسکلت بصورت کمانی است که روی پایه های عمودی به ارتفاع 2 متر بصورت نیم دایره در فواصل معین در امتداد هم قرار داده می شود.
و به وسیله اتصالات متعدد طولی و عرضی بهم متصل می گردد.
روی کمانها شبکه ای از مفتولهای آهنی گالوانیزه نصب می شود تا پوشش پلاستیکی روی آن قرار گیرد و محکم گردد.
دریچه های تهویه در منتهی الیه کمانها (بالاترین نقطه قوس کمان) و نیز طرفین گلخانه با استفاده از اهرم های قابل تنظیم نصب می گردد.
برای تهیه زمین کشت خیار، ابتدا زمین را با شخم عمیق برگردان می نمائیم و بعد انواع کودهای شیمیایی و دامی مورد نیاز را که بر اساس نتایج آزمون خاک مشخص و معین شده به سطح خاک اضافه می نمایم و سپس با دیسک علاوه بر خرد کردن کلوخه های حاصل از شخم نسبت به مخلوط نمودن کود با خاک اقدام می شود.
در ادامه از مهمترین نکاتی که می بایست انجام گیرد عملیات ضد عفونی خاک و بستر کشت می باشد که معمولاً از روشهای مختلفی مانند استفاده از گاز متیل بروماید، ضد عفونی با بخار آب و آب جوش، ضد عفونی با استفاده از نور خورشید ضد عفونی با مواد شیمیایی و انواع قارچ کشها استفاده می گردد که امروزه ضد عفونی با قارچ کش رد و میل مانکوزب متداول تر است زیرا روش بسیار ساده و آسانی می باشد که توسط کارگر واحد تولیدی نیز عملی و قابل اجرا است و مشکلات اجرائی سایر روشها را ندارد.
پس از آماده سازی زمین و بستر کشت.
نشانه هایی که از قبل تهیه شده در بستر اصلی کشت می گردد.
کشت معمولاً به دو صورت مستقیم و غیر مستقیم صورت می پذیرد.
در روش اول یعنی مستقیم بذر در محلهای اصلی در بستر کشت می گردد و در روش غیر مستقیم بذر خیار در گلدانهای پلاستیکی کوچک حاوی خاک الک شده گلدانی با ترکیب شن و آب که ضد عفونی گردید کشت می گردد و پس از ظهور برگ سوم تا مرحله 6-5 برگی از گلدان خارج و به محل اصلی کشت منتقل می گردد و این روش به دلیل مزایای زیادی که دارد متداول تر است.
ارقام مورد استفاده در ایران بسیار زیاد است و تماماً از ارقام خارجی با تنوع زیاد توسط شرکت های متعدد فعال در ایران به بازار عرضه می گردد ولی تجربه نشان داده است که رقم سلطان از نظر مقاومت به بیماری و میزان عملکرد نسبت به سایر ارقام ار برتری نسبی برخوردار می باشد.
موفقیت کشت خیار در گلخانه به عوامل متعددی بستگی دارد و شامل شرایط محیطی رشد ریشه، سیستم مورد استفاده در هرس و پرورش، میزان رطوبت زمین در حین و بعد از کاشت و مراحل داشت و برداشت، انتخاب بذر خوب و شرایط اقلیمی داخل گلخانه می باشد لذا آبیاری بوته ها صرفاً در ساعات خنک روز می بایستی صورت گیرد تا بوته ها در معرض کمبود آب و استرس محیطی قرار نگیرد.
در این طرح برای تأمین گرمای مورد نیاز (25-18 درجه سانتیگراد) از مشعل و کوره هوای گرم با فن دمنده استفاده میگردد.
بعد از استقرار کامل گیاه در محل اصلی خود همراه با رشد بوته ها عملیات نخ کشی یا به اصطلاح بستن قیم ها انجام می گیرد از آنجا که بوته خیار گلخانه ای هم مانند سایر گیاهان خانواده، کدوئیان دارای ساقه رونده می باشد می تواند با استفاده از پیچکهائی در کنار برگها رشد می کند که خود را در کنار اشیاء مجاور به بالا بکشد از این رو در کنار هر بوته از ارتفاع 2 متری نخ هائی را که به قلاب پیچیده شده و از یک سو به اسکلت گلخانه مهار گردیده است قرار می دهیم و با احتیاط کامل بوته ها را به دور نخ می پیچیم تا به رشد رویشی و زایشی خود ادامه دهد.
در مرحله داشت عملیات تغذیه و کوددهی بر اساس نتایج آزمون خاک توصیههای فنی انجام شده صورت می گیرد.
شرح عملیات جنبی در محل اجرای طرح جهت تأمین آب مورد نیاز اجرائی حفر و تجهیز یک حلقه چاه نیمه عمیق پیش بینی گردیده است که حتی الامکان سعی خواهد شد با توجه به شرایط منطقه نسبت به خرید یک انشعاب برق سه فاز نیز اقدام گردد تا علاوه بر تأمین روشنائی مورد نیاز سالن ها، برق مصرفی مشعل، فن و الکتروپمپ چاه را نیز تأمین نماید.
همچنین مساحت 20 متر مربع اتاق نگهبانی برای حضور دائم نگهبانی از تأسیسات لحاظ و منظور شده طرح و 20 متر مربع هانکار و استخر جهت نگهداری آب و سایر نهاده های مورد نیاز می بایست ساخته و اجرا گردد.
جهت بسته بندی، سورتینگ درجه بندی محصول استحصالی از اجرای پروژه حداکثر به مساحت 20 متر مربع نیز سالن بسته بندی مورد نیاز طرح ساخته و اجرا خواهد شد.
مدیریت طرح، برنامه ریزی، رفع مسائل و مشکلات اجرائی حین طرح توسط مجری و حضور دائم وی در محل اجرا مستلزم ساخت و تجهیز دفتر کار و سرویس های بهداشتی و نمازخانه می باشد که در این طرح در سطح حداکثر 40 متر مربع دیده شده است.
ساختمانها و تأسیسات طرح (جدول 1) ساختمانهای مورد نیاز طرح (جدول 2) جدول ماشین آلات مورد نیاز جدول شماره 3 جدول تأسیسات آبیاری جدول شماره 4 نیروی انسانی مورد نیاز: جدول نهاده های مصرفی (جدول 5) جدول هزینه انرژی مصرفی جدول محاسبه استهلاک سرمایه: جدول هزینه های جاری طرح محاسبه سود و در آکد با عنایتی که به جداول ارائه شده کاملاً روشن است که با احداث پنج هزار متر مربع گلخانه تونلی جدید و با توجه به توضیحات که در صفحات قبل شرح داده شده است مشخص می شود که در هر متر مربع گلخانه تعداد 5/2 نشاء (خیار) کاشته می شود که متوسط برداشت محصول خیار از هر بوته در هر دوره که حدود 4 الی 5/4 ماه طول می کشد حدود 10-5/9 کیلوگرم در نظر گرفته شده است لذا در هر دوره برداشت حدود 120000= کیلو محصول 69 * 5/2 عدد بوته در متر مربع*5000 متر گلخانه کیلوگرم خیار برداشت می شود و از آنجا که در هر سال دو بار عملیات کاشت، داشت و برداشت انجام می پذیرد بنابراین میزان محصول قابل برداشت در هر سال 240000=2*120000 کیلوگرم پیش بینی می گردد.
قیمت خرید خیار در بازار مثل تمام محصولات بسته به عرضه و تقاضا می باشد و با توجه به متوسط سه ساله قیمت های موجود در بازار هر کیلوگرم خیار 2500 ریال مجاسبه گردیده است که با احتساب 240 تن محصول درآمد ناخالص طرح 2500*240000 کیلوگرم برابر 600000000 ریال خواهد بود.
محاسبه قیمت تمام شده محصول: هزینه های اجرائی جاری طرح 3/503183 هزار ریال هزینه استهلاک سالیانه 61/94462 ریال هزینه تسهیلات بانکی 68/136597 ریال جمع 68/136597 ریال ریال 3/1356= گیلوگرم محصول 240000 / 9/325522 هزار ریال هزینه هزینه تولید هر کیلوگرم خیار 3/1356 ریال خواهد بود.
سود زیان طرح: هزار ریال 1/477/274= ریال در آمد- 600000-9/325522 هزار ریال هزینه تولید سالیانه نرخ بازار سرمایه: 22% دوره برگشت سرمایه 6/3 سال نتیجه گیری: طرح حاضر با نرخ بازده سرمایه 22% در سال دارای 5/274 میلیون ریال سود سالیانه می باشد که علاوه بر ایجاد توانائی بازپرداخت اقسار بانکی موجب اشتغالزایی تعداد 11 نفر نیروی دائم در منطقه خواهد شد.
ردیفشرححجم کارقیمت واحد به ریالقیمت واحد به هزار ریال1سالن بهم پیوسته با ارتفاع 4 متر با ناودانی، دریچه های سقفی و جانبی تهویه5000 متر مربع650003250002سیستم گرمائی شامل هیتر، فن، کوره هوار گرم، مشعل و …5000 متر مربع25000125003سیستم خنک کننده شامل پمپ سیرکلاسیون، منبع ذخیره آب فن 1*1 پوشال و قابها5000 متر مربع8000400004سیستم دو جداره متحرک با قابلیت باز و بسته شدن و پلاستیک آنتی فوگ5000 متر مربع6500325005سیستم سایه بان شامل توری و موتور آلات مربوطه با قابلیت باز و بسته شدن5000 متر مربع3800190006منبع سوخت فلزی750 متر مکعبی20000150007پیش بینی نشده5 درصد278258جمع کل584325 ردیفشرححجم کارواحد کارارزش واحد به ریالارزش کل به هزار ریال1ساختمان اداری و سرویس بهداشتی40متر مربع600000160002هانکارد10متر مربع144001443استخر ذخیره آب20متر مکعب5000010004اتاق نگهبانی20متر مربع36000072005اتاق بسته بندی و سورتینگ10متر مربع15000015006زیرسازی محزن سوخت50متر مربع500002500جمع کلجمع کل28344 ردیفشرحتعدادقیمت واحد به ریالقیمت کل به هزار ریالملاحظات1سم پاش فرقونی2عدد6000000120002قیچی باغبانی20عدد250005003فرغون10 عدد900009004بیلچه20عدد50001005بیل6 عدد750004506لباس کار50 دست5000025007وانت پیکان1 دستگاه48000000480008موتور ژنراتور1 دستگاه430000004300009متعلقات موتور ژنراتور1دستگاه000/000/707000010حمل و نقل و نصب و عوارضمتوسط 4 عدد000/000/2020000جمع کل584450 ردیفشرحتعدادواحدقیمت واحد به ریالقیمت کل به هزار ریال1استخر ذخیره آب و پمپها ولوله گذاری10000متر مکعب32032002انشعاب و پست برق و برق کشی داخل گلخانه1رشته74600000746003وسایل آبیاری گلخانه ها سفالی زیرزمینی5000متر مربع140070004حفر چاه آب شرب و مصرفی2حلقهـــ350005پمپ2عدد6000001200جمع کل121000 ردیفشرحتعداددستمزد ماهیانه به ریالپاداش به ریالجمع پرداختی به هزار ریال1تکنسین و کارپرداز115000001500000195002مدیر تولید یا کارشناس فنی طرح120000002000000260003نگهبان336000003600000468004کارگر دائم612000007200000936005کارگر ساده موقت بیمه سهم کارفرما12 نفر روز700008406بیمه سهم کارفرما23 درصد1909ـــ22908جمع209648 ردیفشرحمقدارواحدهزینه واحد به ریالهزینه کل به هزار ریال1بذر مصرفی13750عدد9501306252کود شیمیایی11525کیلوگرم7508643753خرید انواع سموم شیمیایی250لیتر2500062504خرید نخ قیم5کیلوگرم750003755پیش بینی نشده5درصدـــ7/7294جمع:4/153188 ردیفشرح هزینهحجم مصرفیواحدقیمت واحد به ریالهزینه کل به هزار ریال1آب مصرفی5000متر مکعب4202گازوئیل367000لیتر200734003برق مصرفی41000کیلووات260106604نفت سفید برای کارگران300لیتر200605پیش بینی نشده5درصد4207جمع88347 ردیفشرح هزینهکل هزینه به هزار ریالهزینه استهلاک سالیانهملاحظاتملاحظات1ساختمانها و تأسیسات58432520 سال2921625شرح جدول 12ساختمانهای مورد نیاز2834420 سال2/1417شرح جدول 23ماشین آلات مورد نیاز58445012 سال16/48704شرح جدول 34تأسیسات آبیاری1210008 سال15125شرح جدول 4جمع131811961/94462 ردیفشرح هزینهمبلغ هزینه به هزار ریالملاحظات1هزینه نهاده های مصرفی4/1531882هزینه انرژی مصرفی883473هزینه حقوق پرسنل2096484هزینه های اداری10005هزینه خرید کارتن و بسته بندی51000جمع4/503183