خلاصه طرح:
طرح احداث گلخانه تولید خیار هندوانه مکعبی و گلهای تزئینی گلخانه ای در سطح 5000 متر مربع
محل اجرا، استان قزوین- شهرستان آبیک- روستای قره قباد
زمین محل اجرای طرح: یک قطعه زمین از پلاک 41 اصلی واقع در بخش 15 به مساحت پنجهزار متر مربع بصورت استیجاری از اداره کل اوقاف و امور خیریه استان قزوین
منبع تأمین آب: احداث یک حلقه چاه نیمه عمیق
سرمایه گذاری مورد نیاز اجرا و بهره برداری طرح: 3/1821 میلیون ریال
سرمایه گذاری ثابت 119/1318 میلیون ریال
سرمایه گذاری جاری 183/503 میلیون ریال
منابع مالی تأمین سرمایه:
تسهیلات بانکی: 75 درصد معادل 9/1365 میلیون ریال
سرمایه گذاری متقاضی طرح:25% معادل 3/455 میلیون ریال
پیش بینی تولید سالیانه: 240 تن محصول خیار در دو دور کشت
پیش بینی درآمد سالیانه: 600 میلیون ریال
پیش بینی سود (زیان) طرح: 5/274 میلیون ریال در سال
سرانه سرمایه گذاری ثابت طرح: 119829
-سرانه سرمایه گذاری کل طرح: 2/145704
نرخ بازده سرمایه: 22%
دوره برگشت سرمایه: 6/3 سال
اشتغال زائی طرح: 12 نفر نیروی ثابت و دائم
مجری طرح: جعفرانیالو دوقوز
کارشناسی تهیه کننده طرح سید حمزه میر سلیمی
مقدمه
با مهاجرت سریع روستائیان به شهرها و افزایش پدیده شهرنشینی، در نتیجه صنعتی شدن شهرها آلودگی هوا افزایش یافته است. این پدیده مخصوص کشور خاصی نیست بطوریکه موضوع در سازمان ملل متحد مطرح شده و این سازمان از کشورهای مختلف جهان جهت مبارزه با آن استمداد نحوه است در کشور ما نیز بر اساس آمارهای موجود به خصوص در سالهای اولیه پس از پیروزی انقلاب اسلامی حدود دو میلیون هکتار از جنگلهای شمال ایران نابوده شده است.
در شهرهای مختلف نیز ساخت و ساز زمینهای مزروعی و تبدیل آن به آپارتمان ها و جاده های آسفالته و غیره به این مفصل دامن زده است.
بدیهی است مبارزه با رشد این پدیده افزایش سطح فضای نسبی که هم چون ریه برای انسان موجب بازگشت حیات به شهرها می شود را می طلبد.
با مطالعه وضع زندگی مردم در شهرهائی چون بابل که مربوط به پانصد سال قبل از میلاد مسیح می باشد به این نتیجه می رسیم که پیشینیان ما نیز به موضوع حیاتی بودن توسعه فضای سبز و تولیدات کشاورزی توجه خاصی داشته اند.
مبحث تولید در مقوله و توسعه به دلیل ایفای نقش محوری از اهمیت خاصی برخوردار است با پیدایش انقلاب صنعتی عصر تازه ای برای تمدن بشری بوجود آمده است این نقطه عطف در تاریخ بشری تنها در پرتو توانائی انسان در به کار گرفتن عوامل تولید پدید آمده است.
پیشرفت چشمگیری که در تولیدات بخش کشاورزی همراه با صنعت در کشورهای توسعه یافته و صنعتی روی داده و ضمن رفع نیازهای داخلی و بالا بردن توان صادرات کشور تقویت بخش های بنیادی جامعه را نیز در پی داشته است.
از جمله دستاوردهای این پیشرفت می توان اشتغال در سطح مطلوب، کاهش نسبی فقر و تویع عادلانه تر درآمد استفاده بهینه از منابع و عوامل تولید و افزایش بهره وری نام برد.
برای دستیابی به هدف های توسعه با شناسائی درست و تخصیص بهینه و بکارگیری مطلوب منابع و عوامل تولید در بخش های مختلف اقتصادی به ویژه کشاورزی یکی از راه کارهای اصولی و بنیادی به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک جهان با محدودیت منابع آبی روبروست می باشد در صورتی که این منابع استفاده نشود بهره برداری از آنها ناکار آمد خواهد بود.
از طرفی از نیروی انسانی در ایران بعنوان مهمترین و حساسترین عامل توسعه بخوبی بهره برداری نمی شود و اکنون نرخ بیکاری در کشور دو رقمی است که توسعه اجتماعی را تحت الشعاع قرار داده است تعبیرات در بخش کشاورزی از دیدگاه اقتصاد کلان با افزایش سرمایه گذاری تغییر نظام های بهره برداری تغییر ساختاری در شبکه مدیریت کلان کشاورزی در نهایت رفع انحصارات دولتی و واگذاری امور خدماتی و تصدیگری به بخش خصوصی است که منجر به اشتغال می شود. چنانچه سرمایه گذاری اولیه مورد نیاز در بخش کشاورزی و مربوط به آن گونه مطلوب انجام نگیرد و بخصوص آموزش های کاربردی توسعه نیابد و عملاً متقاضیان کار در بخش درگیر تولید نشوند منجر به هدر رفتن منابع انسانی و مادی جبران ناپذیری که هزینه کرده ایم می شود.
ازدیاد جمعیت و نیاز مبرم به محصولات کشاورزی و محدودیت منابع آب و خاک و از طرفی تأمین زندگی قشر زحمتکش کشاورزی و نیز مسائل و مشکلات و محدودیت هائی که در جهت افزایش سطح زیر کشت وجود دارد باعث شده که متقاضیان سرمایه گذاری در بخش کشاورزی با استفاده از تجهیزات و تأسیسات مختلف با مختصات فنی و تکنیکی ویژه در جهت افزایش راندمان تولید در واحد سطح و تولید محصول خارج از فصل اقدام نمایند.
وجود امکانات مناسب در منطقه شامل فضای مناسب، خاک، آب کافی، ساختمانها و ایجاد تأسیسات مناسب و نیز ایجاد یک محیط ملایم و دور از خشونت جهت حفظ سلامت روحی کارگرانی که در کارگاه و شرکت به فعالیت سخت بدنی از هدفهای اجرای طرح می باشد.
اهداف طرح:
ایجاد یک محیط متعادل و سر سبز با هدف استفاده بهینه از منابع آب و خاک
ایجاد یک محیط کنترل شده در جهت افزایش عملکرد در واحد سطح
مبارزه با آفات و بیماریها در کشت گلخانه ای بسیار ساده تر و مؤثرتر از کشت در فضای آزاد است.
هزینه های کارگری در کشت گلخانه در مقایسه با کشت های فضای باز و روش سنتی کمتر است
کسب درآمد و افزایش سودآوری و نرخ بازده سرمایه
با توجه به محدودیت منابع آبی در روش گلخانه ای با حداقل مصرف آب حداکثر بهره بری حاصل می گردد.
مختصات طرح:
درخواست کننده و مجری طرح. جعفریانلو دوقوز فرزند عباس به آدرس استان تهران- شهرستان آبیک روستای قره قباد منزل شخصی
مساحت اراضی مورد نیاز طرح 5500 متر مربع برای احداث گلخانه و تأسیسات مورد نیاز
موقعیت جغرافیایی استان قزوین- شهرستان آبیک- روستای قره قباد
شرایط اقلیمی منطقه دارای آب و هوای معتدل سردسیری می باشد.
تشریح فنی طرح:
اسکلت گلخانه از جنس آهن گالوانیزه در جهت شمال به جنوب به ابعاد عرض 8-5/6 متر بصورت چند قلوی بهم پیوسته و طول حداکثر 40-38 متر بسته به حدود اربعه زمین طراحی می شود. و جهت حداکثر بهره برداری از نور و فضا فرم اسکلت بصورت کمانی است که روی پایه های عمودی به ارتفاع 2 متر بصورت نیم دایره در فواصل معین در امتداد هم قرار داده می شود. و به وسیله اتصالات متعدد طولی و عرضی بهم متصل می گردد. روی کمانها شبکه ای از مفتولهای آهنی گالوانیزه نصب می شود تا پوشش پلاستیکی روی آن قرار گیرد و محکم گردد.
دریچه های تهویه در منتهی الیه کمانها (بالاترین نقطه قوس کمان) و نیز طرفین گلخانه با استفاده از اهرم های قابل تنظیم نصب می گردد.
برای تهیه زمین کشت خیار، ابتدا زمین را با شخم عمیق برگردان می نمائیم و بعد انواع کودهای شیمیایی و دامی مورد نیاز را که بر اساس نتایج آزمون خاک مشخص و معین شده به سطح خاک اضافه می نمایم و سپس با دیسک علاوه بر خرد کردن کلوخه های حاصل از شخم نسبت به مخلوط نمودن کود با خاک اقدام می شود.
در ادامه از مهمترین نکاتی که می بایست انجام گیرد عملیات ضد عفونی خاک و بستر کشت می باشد که معمولاً از روشهای مختلفی مانند استفاده از گاز متیل بروماید، ضد عفونی با بخار آب و آب جوش، ضد عفونی با استفاده از نور خورشید ضد عفونی با مواد شیمیایی و انواع قارچ کشها استفاده می گردد که امروزه ضد عفونی با قارچ کش رد و میل مانکوزب متداول تر است زیرا روش بسیار ساده و آسانی می باشد که توسط کارگر واحد تولیدی نیز عملی و قابل اجرا است و مشکلات اجرائی سایر روشها را ندارد.
پس از آماده سازی زمین و بستر کشت. نشانه هایی که از قبل تهیه شده در بستر اصلی کشت می گردد.