Bsi چیست؟
احتمالاً شما هم اگر یکی ار محصولات جدید psa، پژو و سیتروئن رو داشته باشید در برخورد با برخی مشکلات نام bsi به گوشتون خورده.
BSI مخفف عبارت "Built-in Systems Interface" هست که توسط گروه PSA در سال 2000 میلادی معرفی شد.
به عبارت ساده، BSI یک مرکز کنترل یا یک واحد اتصال داخلیه که امکان مدیریت و به اشتراک گذاری اطلاعات مربوط به ECU های یک اتومبیل رو ایجاد می کنه.
Multiplexing
Multiplexing یا MuX به انتقال اطلاعات گوناگون مربوط به اجزای برقی و الکترونیکی مختلف روی یک کانال یا Data-Bus گفته میشه.
با هر بسته اطلاعات که با خود داده های اطلاعات و ID (کد شناسایی) مربوطه رو حمل می کنه، هر کنترل کننده ای که به Data-Bus متصل باشه میتونه اطلاعات مورد نیاز خودش رو درخواست و دریافت کنه.
لزوم چنین شبکه ای وقتی قابل درکه که تعداد ECU های نصب شده روی یک خودرو افزایش پیدا کنه.
روزهایی که تنها 2 یا 3 عدد ECU روی یک ماشین وجود داشت مدتها است که گذشته و روز معمولی ترین ماشینهای امروزی حدود 10 عدد و روی خودروهای مجهز تا 50 عدد ECU یافت میشه!
روش Multiplexing به خودروسازان اجازه میده تا با ساده کردن سیم کشی و اتصالات در کاهش وزن و افزایش فضا و البته پایین آوردن هزینه تولید توفیق داشته باشند.
طرح Multiplex گروه PSA
پیش از اینکه در مورد نحوه نصب و عملکرد BSI صحبت کنیم، لازمه در مورد معماری به کار رفته توسط PSA چیزهایی بدونیم.
خودروهای Multiplex شده PSA به 3 شبکه اطلاعاتی مجزا تجهیز شدن که همگی به مرکزی که همون BSI باشه متصل هستند.
شبکه نیروی محرک، شامل مدیریت موتور، سیستم انتقال قدرت، ABS و سیستم تعلیق
شبکه تجهیزات رفاهی، شامل مجموعه تجهیزات، ایرکاندیشن و پخش صوت
شبکه بدنه، شامل تجهیزات امنیتی و ایمنی مانند کیسه هوا و هشدار دهنده ها و ایموبیلایزر
ساختار bsi
bsi دارای شکلی شبیه به یک جعبه فیوز و یا یک تابلو توزیع برقی داره. سوکتهای متصل شده به اون امکان انجام دو کار توزیع برق و انتقال داده بین خودش و تمام کنترل کننده ها یا ecu های متصل شده بهش رو برقرار می کنن. با میکروپروسسورهای تعبیه شده در خودش قادر به انجام این دو کار با سرعت بالا هست، طراحی هوشمند این مرکز همچنین قابلیت برقراری حق تقدم برای سیستمهای ایمنی رو در صورت لزوم داره. به عنوان مثال یک سیستم کنترل پایداری در زمان ترمزگیری شدید نسبت به ecu رادیو دارای حق تقدمه.
همچنین پروسسورها فعالیتهای روتین بیشتری رو به درخواست مصرف کننده عهده دار میشن. این درخواستها از طریق ای سی یوی بدنه که تجهیزاتی نظیر برف پاک کن یا چراغها رو مدیریت می کنه بوسیله راننده به bsi ارسال میشه.
اشتراک داده ها
با یک مثال مثل دریافت اطلاعات سرعت حرکت خودرو میشه به راحتی متوجه شد که چطور یک ورودی اطلاعات توسط ECU های متعددی برای کارکرد بهتر مورد استفاده قرار می گیره.
سرعت حرکت خودرو روی جاده توسط سنسورهای سرعت اندازه گیری شده و به واحد کنترل ABS ارسال میشه. سپس داده های جمع آوری شده از مسیر Data-Bus برای BSI ارسال میشن و کنترلهای مجموعه تولید و انتقال نیرو میتونن این داده ها رو در صورت نیاز درخواست کنن. همچنین این داده ها می تونن برای اجزای دیگری که حارج از شبکه نیرو قرار دارن نیز از طریق BSI ارسال بشن. زمانیکه سیستمهایی نظیر سیستم امنیتی، رادیو، ناوبری، ایرکاندیشن و تجهیزات دیگه می تونن مانند موتور، سیستم انتقال قدرت و ABS به این داده ها نیاز داشته باشن به سرعت اطلاعات از طریق Multiplex موجود قابل رویت خواهد بود.
اینترفیس تشخیص (DIiagnostic Interface)
با توجه به نقش مهم و مرکزی ایفا شده توسط BSI سلامت اون و کاکرد بهینه اون دارای اولین درجه اهمیت در عملکرد ماشینه. از دستگاه تشخیص اختصاص داده شده به این منظورها استفاده میشه:
1- تشخیص عیب یا عیب یابی
با وجود تعداد زیاد اجزای متصل شده به BSI در زمان بروز ایراد تشخیص اینکه ایراد دقیقاً مربوط به کدام جز میشه کار بسیار سختیه. با بکار گیری یک تست سریال میشه محل دقیق عیب گزارش شده رو پیدا کرد. روشهای عملکرد عیب یاب BSI به این شرح هستند :
خواندن DTC جهت استخراج و پاک کردن کدهای خطا
فعال سازی اجزا مختلف جهت بررسی عملکرد اونها
پیکربندی سیستم جهت تایید اجزا
2- پیکربندی سیستم
با تو جه به اینکه BSI تعداد زیادی ورودی و خروجی مربوط به قسمتهای مختلف خودرو رو پشتیبانی میکنه پیکربندی دقیق و برنامه ریزی دقیق پردازشگر الزامی است.اطلاعاتی نظیر اینکه خودرو دارای چه سیستمهای هشداری هست یا اینکه یک CD پلیر روی ماشین نصب شده یا اینکه ماشین دارای چرخهای 15 یا 16 اینچی هست مورد نیاز هستن. هر کدام از این اطلاعات که در طول دوران کارکرد خودرو دچار تغییر بشن می بایست این تغییرات در سیستم هم تغییر کنند. به عنوان مثال اگر شما یک سیتروئن با 12 ماه کارکرد خریده باشید و بخواهید مه شکنهای سفارشی جلو رو روش نصب کنید باید تغییرات در سیستم ثبت بشن تا مه شکنها کار کنن.
3- برنامه ریزی BSI بعد از تعویض
در صورت تعویض BSI باید اطلاعاتی مشابه اطلاعات زمان پیکربندی وارد شوند اما با اندکی تغییر. وقتی BSI جدید نصب شد، جزییات مهم مربوط به اتومبیل به سختی در آن برنامه ریزی می شوند، به عنوان یک مثال بسیار مهم میشه به VIN کد اشاره کرد.
در خودروهای امروزی نقش کامپیوتر به شدت افزایش پیدا کرده.
برای مدیریت اجزای مختلف ماشین حتی یک پخش صوت ساده هم از کامپیوتر استفاده میشه.
این کامپیوترهای ساده اما کارامد که در خودرو استفاده میشن "واحد کنترل الکترونیکی" یا Electronic Controler Unit یا همون ECU نام دارن و تمام اجزا و کارهای انجام شده و تغییرات احتمالی و واکنشهای بخش تحت کنترل خودشون رو مدیریت می کنن.
Interface به اجزای الکترونیکی دیگری گفته میشه که میتونن اطلاعات بخشها رو در اختیار بخشهای دیگه قرار بدن. مثال این مورد که همه دوستان باهاش آشنا هستن اینترفیسی هست که در 206 ارتباط بین کنترل نصب شده روی فرمان و نمایش دهنده روی داشپورد و پخش صوت رو برقرار می کنه.
در سیستم MultipleX یا MuX پژو سیتروئن تمام ECU ها با هم در ارتباط قرار می گیرن و بصورت هرمی با هم مجموعه هایی رو تشکیل میدن که نقطه تلاقی و اشتراک تمام اونها BSI نام داره.
BSI تمام ECU ها رو میشناسه و مدیریت می کنه و در کنار مدیریت اطلاعات و کارکردها، وظیفه توزیع برق رو هم بر عهده داره.
به همین جهته که اجزای آپشنال مثل پخش صوت CD برای تیپ 2 یا باند عقب تیپ 2 یا مثلاً پروژکتور برای ماشینی که استاندارد روش نصب نشده باشه، اگر به مجموعه اضافه بشه تا زمانیکه به BSI معرفی نشه کار نمی کنه.
ابزاری هم برای مدیریت، تشخیص و رفع عیب و برنامه ریزی BSI وجود داره که همه میشناسیمش و بهش دیاگ میکیم.
دیاگ از طریق پورتی که به همین منظور پیش بینی شده با BSI ازتباط برقرار می کنه و در برخورد با مشکلات میشه مشکلات رو شناخت و برطرف کرد یا برای اضافه کردن تجهیزات آپشن یا مثلاً تعریف سویچ جدید یا تعویض خود BSI یا یکی از ECU ها میشه برنامه ریزی و معرفی قطعه جدید رو انجام داد.