مقدمه :
دوران تکوینی تمدن انسان از نظر مورخین به مراحل گوناگون تقسیم شده است که از میان انها چهار عنصر غارنشینی ، کشاورزی ، صنعت و الکترونیک و ارتباطات نقاط عطفی در تاریخ تمدن بشر بوجود آورده اند .
عصرغارنشینی ، تحولات تاریخی انسان را از ابتدای خلقت تا حدود هشت هزار سال قبل از میلاد رادر بر می گرد . در ایندوران تحول چشمگیری در تاریخ بشری رخ نداده وبشر غالباً افراد مصرف کننده ای در جامعه بوده اند تا اینکه در نقطه ای از تاریخ حدود هشت هزار سال قبل از میلاد انقلاب کشاورزی آغاز شد و جای خود را در کره زمین با گسترش روستاها ، ایجاد زمین های زراعتی و شیوه جدید زندگی باز کرد . از سال 1750 میلادی به عبد این موج نیروی متحرک خود را از دست دادو انقلاب صنعتی عنان اختیار رال در دست گرفت و تمدن صنعتی بر برصه گیتی مسلط شد تا اینکه آن نیز به اوج خود رسید ودر دهه قبل از 1955 نقطه عطفی در تاریخ تمدن بشر بوجود آمد . دهه ای که در آن ، کامپیوتر و بسیاری از اختراعات دیگر بوجود آمده و گسترش یافتند و بشریت یا جهش کوانتمی و یا عمیق ترین خیزش اجتماعی و خلاقانه ترین نوسازی که جامعه به خود دیده است مواجه شد .
تاریخچه :
توسعه کامپیوتر برای شمارش و محاسبات ریاضی به هزاران سال قبل بر می گردد . به زمانی در حدود 600 سال قبل از میلاد مسیح ، به زمانی که چینی ها موفق به ساخت دستگاهی به تام چرتکه شدند . دستگاهی که بقدری از عصر خود فراتر بود که امروزه هم کاربردهایی دارد.
در سال 1642 بلیز پاسکال اولین ماشین حساب مکانیکی خود را اختراع نمود بعضی از اصول اساسی و مکانیزم ماشین او هنوز هم مورد استفاده قرار می گیرد . در سال 1953 شرکت آی بی ام اولین کامپیوتر خود را با حافظه الکترومغناطیسی ساخت وشرکت های سازنده دیگر از قبیل CDC ، NCR ، SRC مشغول ساخت کامپیوتر های بزرگ شدند . و چیزی نگذشت که رقابت در ساخت کامپیوترهای الکترونیکی باعث پیشرفت های عظیمی در این تکنولوژی شد . در سال 1955 با اختراع ترانزسیتور که به انقلاب صنعتی الکترونیک معروف است سرعت عملیات به دهها برابر ماشین های غیر ترانیزستوری می رسید . در سال 1962 ترانزیستورهای کوچک را کوچکتر کردند و با استفاده از مدارهای یکپارچه و عناصر مغناطیسی کامپیوترهائی به بازار عرضه شد که سرعت محاسباتی را چند صد برابر کردند .
تولیدات و مصارف صنعتی :
به طور عمده تولیدات در زمینه علمن کامپیوتر به دو قسمت سخت افزار و نرم افزار تقسیم بندی شده است . در قسمت نرم افزار هم می توان به عناصر برنامه نویس و کاربرها اشاره کرد . در زمینه تولیدات نرم افزار شرکت های معتبری در دنیا مشغول هستند از آن جمله شرکت مایکروسافت . بورند ، آلوب و شرکت هایی در کشور عزیزمان مانند : مینا ، نوین گستر . در قسمت سخت افزار هم شرکت هایی مانند : Philips , TVM , ACER , LG , IBM و ... مشغول به کار هستند .
امروزه در هر مکانی برای انجام سریع و ذخیه سازی اطلاعات و کنترل دقیق از کامپیوتر استفاده می شود . مانند : کنترل کارخانه های ماشین سازی توسط کامپیوترهای بزرگ ، محاسبات ریاضی مربوط به علوم هوا و فضا ، طراحی و ... .
فرصت های شغلی :
در زمینه فرصت های شغلی می توان چند مثال را یادآور شد : تقریباً در 6 ماه قبل سران کشور ایتالیا بابوجود آوردن یک شبکه بزرگ در سطح این کشور موفق شدند نزدیک به دو میلیون فرصت شغلی را فراهم آورند که این یکموفقیت بزرگ محسوب می شود .
در اوسط دهه 80 شرکت IBM بارکودی مواجه شد که تصمیم به اخراج نزدیک به 30 هزار نفر از کارکنان خود آن هم نه در کشور آمریکا بلکه از خاور دور گرفت . «نشان از کارکنان زیاد این شرکت » .
پس با بوجود آوردن موسسات کامپیوتری و شبکه ها و شرکت های برنامه نویسی می توان فرصت های شغلی بسیاری بوجود آورد .
چگونگی پیشرفت :
کامپیوتر تنها از 3 جزء تشکیل شده است و ما تنها 2 قسمت آن را در اختیار داریمن : 1)نفت 2)شن (سیلیکون) 3)تکنولوژی ساخت
ما قسمت اول و دوم را در اختیار داریم و از قسمت مهمتر آن
بی اطلاعیم . حالا می توان تا حدودی مسیر پیشرفت را نشانداد . کسب هر گونه اطلاعات یعنی رسیدن به بالاترین درجه تکنولوژی چیزی که در شرق و غرب به صورت گنجی نگهداری می شود و 2 جزء دیگر آن را از کشورهایی همچون ایران با قیمت هایی ارزان می خرند و نوع دیگر آن را قیمت های سرسام آور به ما می فروشند .
مراحل راه اندازی
یک شرکت برنامه نویسی
مقدمه :
امروزه شرکت های برنامه نویسی زیادی در سرایر این کره خاکی مشغول به امر برنامه نویسی کامپیوتر می باشند . بدون شک هیچ علمی در یک دهه پیشرفتی همچنان علم انفورماتیک نداشته که علم برنامه نویسی هم جزئی از آن محسوب می شود . اما چرا علم بنامه نویسی برای ما اینقدر مهم است ؟
برای پاسخ به این جواب کافی است نگاهی به کارخانجات ، بانک ها ، آزمایشگاهها و ماهواره هایی که در مدارهای مختلف قرار گرفته اند و... بیندازیم . تمام سازوکار این قطعان فیزیکی و محاسباتی از قبل توسط یک برنامه نویسس به یک زبان خاص طراحی گردیده و همچون روحی که در کالبدی بی جان دمیده شده باشد با سخت افزار مورد نظر یکی شده و آن را به راه می اندازد .
از طرفی دیگر مشاهده می کنیم که شرکت هایی که به امر برنامه نویسی اشتغال دارند در سطح بین المللی بزرگترین شرکت های محسوب می شوند . مانند مایکروسافت ، بورلند و Sum و IBM و ... .
پس با این توصیفات نوشتن در مورد یک شرکت کاری دشوار قلمداد می شود .
به هر حال گردآورنده در این چند خط تنها به راه اندازی شرکتی در سطح میهن اسلامیمان پرداخته و در گزارش مراحل توسعه به استاندارد کردن این شرکت و رقابت در بازارهای جهانی می پردازد .
قبل از هرکاری در راه اندازی یک شرکت برنامه نویسی باید شرکت از حمایت مالی خوبی برخوردار باشد تا در پروژه های بزرگ باشکست مواجه نشود . بحث مالی در گزارش هزینه ها و نیروی انسانی یک گروه برنامه نویسی مطرح گردید . پس با احتساب این که مدیر عامل شرکت از حمایت مالی خوبی برخوردار بوده وارد مراحل راه اندازی می شویم .
متاسفانه سازمانهایی که در این مورد «حمایت از برنامه نویسی دادن مجوز و حمایت از برنامه » فعالیت می کنند بسیار محدودند و در ایران ما تنها شاهد سازمان انفورماتیک می باشیم و اخذ مجوز از این سازمان یکی از مراحل راه اندازی می باشد .
اما بجز این سازمان باید از وزارت ارشاد و فرهنگ اسلامی هم مجوز گرفت چرا که برنامه نویسی یک کار فرهنگی هم محسوب می شود . گرفتن مجوز از این مرحله به این صورت که شخصی که خواستار مجوزی باشد بجز داشتن علم کافی در این زمینه باید دارای شرایط اعتقادی مناسبی باشد چراکه اگر دارای هیچ گونه اعتقادات اسلامی و با اعتقادات نامشروع باشد ممکن است عوض خدمت به جامعه باعث ابتذال بیشتر می شود .
پس از گرفتن سازمان ارشاد اسلامی تعیین محل شرکت و محلی که برنامه نویسان باید در آن مستقر شوند موردی است که باید به ان توجهی زیاد بشود که البته این مورد هم در گزارش هزینه و نیروی انسانی یک گروه برنامه نویس مورد بحث قرار گرفت .
بعد از تعیین مکان شرکت و گرفتن تجهیزات نوبت به استخدام پرسنل می باشد که در این میان استخدام برنامه نویس حرفه ای و یک بازاریاب مجرب بقدری مهم است که می تواند یک شرکت نوپا و درجه 3 را به یک شرکت در سطح جهانی بادرآمدی سرسام آور سوق دهد .
مراحل توسعه یک شرکت برنامه نویسی
شاید تفاوت شرکت برنامه نویسی با دیگر شرکت ها این باشد که با گرفتن تجهیزات سخت افزاری بیشتر می توان مراحل توسعه را انجام داد . یک شرکت برنامه نویسی مهمتر از هر چیز احتیاج به برنامه نویسان و بازاریان نرم افزار مجرب و حرغه ای دارد .
یک بازاریاب خوب که در زمینه نرم افزار مشغول بازاریابی است .
می تواند بهترین برنامه کاربرپسند را که مورد احتیاج کاربران می باشد را برای نوشتن تحویل شرکت دهد .
یک برنامه نویس حرفه ای هم ، چنان برنامه را می نویسد که زودترین زمان ممکن و بیشترین قابلیت رادارا باشد .
با یک نگاه سطحی به مجموعه نرم افزارها در بازار و فروشگاههای نرم افزار می توان فهمید که کشور ما در حاضر حرفی برای زدن در میان این صاحبان نرم افزار ندارد . اما مهمترین عامل این عقب ماندگی چیست ؟ بدون شک مهمترین عامل این عقب ماندگی نداشتن مغز متفکر می باشد . به سادگی می توان گفت که شرکت ها دارای مغز متفکر در زمینه تجارب نرم افزار می باشند .
زمانی که شرکت مایکروسافت از وجود مدیرعامل 19 ساله خود و جوان متفکری سود می برد ، شرکت اپل مکینتاش از جوان 22 ساله و متفکری به نام استیو جایز و ... به طور خلاصه تمام شرکت های موفق دارای یک راهنمای متفکر که نقش هسته اصلی شرکت را بازی می کند سود می برد . اما فاقد این افراد می باشیم و یا بهتر بگوییم فاقد مقطع آموزشی که پرورش استعدادهای این چنین را بر عهده بگیرند مبارزه و رقابت در سطح بین المللی همانند بازی شطرنج می مانند البته به غیر از عناوین نام برده نداشتن مرجع های مناسب در زمینه علم نرم افزار هم تا حدودی آزار دهنده می باشد .
به طور یقین اینده تجارت نرم افزار در دست شرکت هایی است که صاحب مغزهای متفکر و برنامه نویسان حرفه ای باشد . یکی دیگر از این عوامل سرنوشت ساز حمایت قوانین یک کشور از نرم افزار و مقابله با ربایندگان نرم افزار ، ویروس نویس ها و قفل شکنان نرم افزار می باشد . چیزی که در کشور ما جای خالی آن بوضوح احساس می شود و این در حالی است که در کشورهایی مانند انگلیس و کانادا ما شاهد وجود دادگاههایی مخصوص در این زمینه و حتی پلیس عای مخصوص می باشیم .
کاهش هزینه
کاهش هزینه
با کاهش هزینه سخت افزار کامپیوتر ، به کارگیری سیستم های کامپیوتری در محصولات بیشتر و بیشتر می گردد . اکنون میلیونها کامپیوتر شخصی در دنیا مورد استفاده قرار می گیرند . بعضی از کاربردهای پیشرفته کامپیوتر به دلیل اینکه سخت افزار مورد نیاز آنها با هزینه متوسطی ساخته می شود و از نظر اقتصادی قابل قبول می باشند .
نتیجه نهایی توسعه سیستم های کامپیوتری در همه عرصه های زندگی و تجارت این است که اقتصاد شخصی . شرکتهای ملی و بین المللی به کامپیوتر وسیستم های نرم افزاری آنها وابسته اند . چون هزینه های
نرم افزار ، قسمت عمده هزینه های سیستم است ، اغراق نیست که گفته شود : موفقیت آینده اقتصاد و صنعت به برنامه نویسی این سیستم ها و گروههای برنامه نویسی کارآمد بستگی دارد . توصیف یک گروه برنامه نویسی و امکانات آن فراتر از آن است که در چند سطر یا یک گزارش کوتاه جای گیرد .
آنچه که پیش روی دارید خلاصه ایست بر عملکرد گروه برنامه نویسی.
گروه برنامه نویسی
گره برنامه نویسی :
همانطور که از عنوان بر می آید گروه برنامه نویسی به تعدادی برنامه نویس حرفه ای اطلاق می گردد که سبکی از کار گروهی را در مورد یک پروژه برنامه نویسی دنبال می کنند . در این گروه همه مسئول برنامه ها هستند . تقریباً تمام برنامه نویسان علاقمندند که کارشان جنبه گروهی پیدا کند؛ میالندکه برنامه هایشان را به سایر اعضای گروه جهت بازرسی ارائه دهند و عیبها را بپذیرند و جهت بهبود برنامه با اعضای گروه همکاری کنند . اعضای گروه معتقدند که خود گروه مهمتر از افراد موجود در آن است . کارآمد بودن ارتباط بین اعضای گروه موجب کارآیی گروه می شود .
اندازه گروه
سازمان گروه
وضعیت و شخصیت اعضای گروه
محیط کار فیزیکی گروه
تعداد نفرات گروه از 2 تا چند صد نفر متغیر است . گروه بر اساس درخواست های اشخاص یا شرکت های متقاضی برنامه و حتی بر اساس نیاز کاربران در سطح بین المللی اقدام به نوشتن برنامه های کاربردی و یا تجارتی و یا سیستمی می نمایند .
رهبر گروه
رهبر گروه
عمل رهبران گروه می تواند در موفقیت یاعدم موفقیت پروژه نرم افزار موثر باشد . یک فرد تکنیکی و با لیاقت می تواند این نقش را بازی کند . رهبر گروه مسئول برنامه ریزی پروژه ، اجرای دقیق کار و حصول اطمینان از اجرای استانداردهای مورد نیاز . خاتمه نرم افزار در زمان معین با سرمایه گذاری تعیین شده می باشد . .