فصل اول مقدمه: صنعت متالوژی ذوب و ریخته گری یکی از آسان ترین و پر درآمدترین صنایع در هر کشور بوده و نقش مهمی در صنعتی شدن و خودکفایی آن کشور دارد.
پیشرفت این صنعت علمی و تکنیکی موجب تحکیم و تقویت بنیه اقتصادی و دفاعی کشور خواهد بود.
مایع ذوب فلزات و ریخته گری از قدیمی ترین صنایعی است که بشر به آن پرداخته است.
دوره فلزات از حدود پنج هزار سال قبل از میلاد آغاز شده و تا به امروز به انواع متنوع و پیشرفته مبدل گردیده است.
ریخته گری یکی از روشهای ساخت قطعات صنعتی است که در این فرایند، فلزات را به صورت مذاب به محفظه قالب که از جنس مواد نسوز زود ذوب و به شکل و فرم قطعه مورد نظر است، وارد می کنند تا پس از انجماد فلزات در این قالب به شکل مطلوب درآید تا بعد از انجام مطلوب واحد ویژگیها و خواص فیزیکی مورد نیاز باشد.
عوامل ریخته گری: سه عامل در صنعت ریخته گری حائز اهمیت است: 1- از قالب مذاب و چگونگی ذوب که از ابتدا پیدایش صنعت ریخته گری به موازات دستیابی بشر به مواد و مصالح جدید جهت استفاده به عنوان مواد مناسب بکار می رفته است.
2- ساخت قالب ریخته گری به شکل و فرم اندازه مورد نظر و مناسب.
3- ترکیب فلزات گوناگون جهت ساخت آلیاژهای فلزی و استحکام قطعه در تکنیک ریخته گری، ذوب و ساخت کوره ها پیشرفت ذوب فلزات را امکان پذیر ساخت که را با وسعت امکانات زیاد بتوان قطعات و مصنوعات بهتر و پیچیده تر و دارای خواص مطلوب را تولید نمود.
با اشاره ای به قدمت این صنعت شد می توان اشاره کرد که قالبهای ابتدایی برای این کار قالبهای ساده ای (قالب موقت) بود و پس از مدتی از قالبهای سنگی برای تولید بیشتر از قطعه استفاده شد.
این صنعت با فلز مس که اولین فلز کشف شده توسط بشر می باشد، شروع شده و با گذشت زمان و کشف فلزاتی چون قلع، آهن و روی و غیره تنوع یافت.
از آنجایی که اثر فلزات و آلیاژهای آنها با قابلیت ریخته گری دارند، لذا می توان از این روش برای تولید قطعات ساده و همچنین قطعات پیچیده ای که تهیه آنها با روشهای دیگر مقرون به صرفه نیست، استفاده کرد.
اهمیت: سه عامل در صنعت ریخته گری حائز اهمیت است: 1- از قالب مذاب و چگونگی ذوب که از ابتدا پیدایش صنعت ریخته گری به موازات دستیابی بشر به مواد و مصالح جدید جهت استفاده به عنوان مواد مناسب بکار می رفته است.
تعریف: ریخته گری یکی از روشهای ساخت قطعات صنعتی است که در این فرایند، فلزات را به صورت مذاب به محفظه قالب که از جنس مواد نسوز زود ذوب و به شکل و فرم قطعه مورد نظر است، وارد می کنند تا پس از انجماد فلزات در این قالب به شکل مطلوب درآید تا بعد از انجام مطلوب واحد ویژگیها و خواص فیزیکی مورد نیاز باشد.
تاریخچه: از نقطه نظر تاریخی ریخته گری را می توان به چند دوره تقسیم نمود که در اینجا شرح مختصری را بیان میکنم: 1.
دوره برنز(مس و مفرغ) 2.
دوره اهن: 3.
دوره تاریک صنعتی 4.
دوره رنسانس صنعتی 5.
دوره انقلاب صنعتی فصل دوم تاسیس شرکت ریخته گری ، قطعات بوش و سرسیلندر (صاعد): این شرکت دو شیفت 8 ساعته دارد که شیفت اول از ساعت 7 الی 15 و شیفت دوم از 15 الی 23 می باشد.
در هر شیفت تعداد کارگر، منشی، نگهبان و خدمتکار مطابق جدول نیروی انسانی صفحات بعد وجود دارد.
در این کارخانه یک اطاق نگهبانی، و یک محل استراحت نگهبان و یک دفتر و یک سالن غذا خوری و یک نماز خانه و یک موتور خانه مخصوص برق وجود دارد.
در دفتر یک کامپیوتر وجود دارد که تمام برنامه های تولید و انبارها در آن ریخته شده و روزانه ورودی و خروجی از شرکت را ثبت می نماید.
همچنین یک کارت ساعت کامپیوتری در اطاق نگهبانی وجود دارد که کارگران زمان ورود و خروج کارت خود را در روی آن عکس و شماره پرسنلی و نام و نام خانوادگی ثبت شده است می زنند وقت ورود و خروج خود را در آن شب ثبت می نمایند که این برنامه به کامپیوتر منتقل و حقوق ماهیانه و اضافه کاری و غیره آنها را مشخص می کند.
مواد اولیه مصرفی: شامل، چدن خاکستری که عبارت است از: چدن ذوب آهن، چدن اصفهان، چدن برگشتی ماشین آلات و چدن معمولی که شامل می شود از چدنهایی که توسط افراد دوره گرد خریداری شده و به مراکز کارخانه ها و شرکتها انتقال می یابد.
همچنین آلیاژهای ترکیبی مانند : فروسیلیس، منگنز، کرم، مس، نیکل، قلع، سولیبدن، فسفر و گوگرد که در عمل ریخته گری سبب استحکام و بهبود قطعات از آلیاژهای مذکور به صورت زیر استفاده می گردد.
1- قلع که در هر بار حدوداً 50 گرم و رنگ آن سفید است.
2- فروسیلیس که در هر بار حدوداً 5 کیلوگرم و رنگ آن خاکستری است.
3- منگنز، که در هر بار حدوداً 200/1 گرم و رنگ آن قهوه ای است.
4- کرم که در هر بار حدوداً 800 گرم و رنگ آن قهوه ای است.
5- مس که در هر بار حدوداً 600 گرم و رنگ آن قرمز است.
6- نیکل که در هر بار حدوداً 100 گرم و رنگ آن سفید شیری است.
7- مولیبدن که در هر بار حدوداً 130 گرم و رنگ آن قهوه ای است.
8- فسفر و گوگرد به اندازه مورد نیاز.
این ترکیبات شیمیایی با مخروج شدن می توانند بوشی که هر نوع خود بدان نیازمند است تولید و عرضه نماید.
تهیه مجوز: اگر کارگاه کوچک باشد، بطوریکه فقط جوابگوی مشتریان روزانه در سطح شهر را بنماید مثلاً ارائه خدمات شهری را شامل گردد، فرد متقاضی می بایست در خواست مجوز کسب خود را به اتحادیه های صنفی مربوط به آن حرفه ارائه دهد.
اتحادیه اگر نیازمند به اعضای جدید باشد، مدارک زیر را از فرد متقاضی خواهان است.
1- فتوکپی از تمامی صفحات شناسنامه.
2- فتوکپی سند مالکیت یا اجاره نامه ملک از یکی از بنگاه های معتبر.
3- فتوکپی برگ پایان خدمت نظام وظیفه یا معافیت دائم از آقایان.
4- عکس 4*3 تعداد مورد لزوم.
5- پوشه فلز دار یک عدد.
بعد از مدارک فوق آماده گردید اتحادیه طی نامه هایی، متقاضی را به ارگانهای زیر جهت تسویه حساب و غیره می فرستد.
1- اداره امور دارایی و اقتصادی جهت تسویه حساب ملک.
2- شهرداری منطقه جهت پرداخت خدمات شهری.
3- اداره بیمه های اجتماعی جهت تسویه مفاصای کارگری ( در صورت داشتن کارگر) 4- اداره تشخیص هویت جهت دریافت گواهی عدم سوء پیشینه.
5- سازمان بهداری نیرویها انتظامی جهت دریافت گواهی عدم اعتیاد به مواد مخدر.
مدارک مذکور نیز وقتی آماده گردید، به انضمام مدارک قبلی در یک پرونده توسط رئین اتحادیه بررسی می گردد و به اداره اماکن جهت تائید صلاحیت نامبرده ارسال می گردد.
اداره اماکن پس از تحقیقات محلی از متقاضی مجوز که ممکن است دو هفته بطول انجامد اگر متقاضی موردی از نظر مفاصا و خلاق شرعی نداشته باشد، بر گواهی تایید صلاحیت وی را صادر نموده و به همراه کلیه مدارک قبلی ضمیمه پرونده نموده است و به اتحادیه ارسال می دارد.
هنوز پرونده تکمیل نگردیده است زیرا متقاضی باید مبلغی را به عنوان محق ورودی به اتحادیه به حساب اتحادیه در یکی از بانکهای واریز و فیش آنرا به اتحادیه تحویل تا ضمیمه پرونده گردد.
این مبلغ از نظر هر صنف متفاوت است و مبلغ آنرا خود اتحادیه تعیین می نماید.
همچنین مبلغی به عنوان حق عضویت که در ابتدای ورودی به عضو دریافت می گردد.
این مبلغ از نظر هر صنف متفاوت است و مبلغ آنرا خود اتحادیه تعیین می نماید و همچنین مبلغی به عنوان حق عضویت که در ورود به عضو دریافت می گردد و هر ساله نیز این مبلغ را که خود اتحادیه معین می کند باید پرداخت گردد، و همچنین متقاضی باید مبلغی را به حساب مجمع امور صنفی پرداخت نموده و فیش بانکی آنرا تحویل اتحادیه نماید تا ضمیمه پرونده گردد و بالاخره مبلغی را نیز بابت ابطال تجربه اداره دارایی و امور اقتصادی پرداخت نماید و قبض حاصله را نیز ضمیمه پرونده کند.
اکنون پرونده از نظر اتحادیه های صنفی کامل گردیده و رئیس اتحادیه پروانه کسبی را صادر و مجمع امور صنفی جهت تائید ارسال می دارد و بعد از دو، سه روز تسلیم متقاضی می نماید.
پروانه کسب مذکور برای کارفرما این فایده را دارد که می تواند به کسب خود با خاطره آسوده ادامه دهد.
زیرا عدم داشتن مجوز خلاف بوده و هر آن ممکن است از طرف مجمع امور صنفی آن واحد کسبی تعطیل گردد.
دیگر از فواید پروانه کسب این است که کارفرما می تواند بوسیله آن وام دریافت نماید.
همچنین اگر کالای دولتی از طرف مجمع امور صنفی با وزارت بازرگانی بین اعضاء به نرخ دولتی توزیع گردد فقط شامل می گردد که دارای پروانه کسبی می باشند و واحدهای صنفی فاقد پروانه کسبی نمی توانند از سهمیه کالا به نرخ دولتی استفاده نمایند.
آنچه که در مورد تهیه مجوز ذکر گردید همانگونه که گفته شد مربوط به واحدهای کوچک تجاری و یا کارگاه های کوچک فنی و حرفه ای می باشد.
اما شرکتهای بزرگ و کارخانجات خصوصی باید جهت دایر نمودن این شرکتها یا کارگاه های بزرگ که جنبه تولیدی در سطح گسترده ای هستند، همانگونه که در کتاب کارآفرین فرم آنرا نشان داده است، باید طبق فرم و پرسشنامه هایی که از طرف سازمان عمران و صنایع روستایی در اختیار متقاضی تاسیس کارگاه قرار می گیرد عمل نمایند.
این متقاضیان بعد از پر نمودن فرم تقاضانامه و پرسشنامه های مربوط، در نوبت قرار می گیرد و از طرف سازمان عمران و صنایع روستایی در این مورد بررسی می گردد اگر نیاز به چنین شرکتی بود و همچنین شرایط مکانی این شرکت با محیط سازگاری داشت مجوز تاسیس آن شرکت را صادر نمایند.
در این پروژه مطابق فرم و جدولهای هزینه و مخارج به یک شرکت داده شده است که عیناً از کتاب کارآفرینی دبیرستان استخراج گردیده و تنظیم شده است.
که در صفحات بعد این پرسشنامه و هزینه های تنظیم شده آمده است.
بسمه تعالی تقاضانامه معاونت محترم عمران و صنایع روستایی استان مرکزی: خواهشمند است مطابق طرح پیشنهادی پیوست با صدور جواز تاسیس برای احداث یک واحد تولیدی ریخته گری (بوش و سیلندر) موافقت فرمایید.
ضمناً جزوه مقررات و گردشی کار صدور مجوزهای صنعتی معاونت عمران و صنایع روستایی وزارت جهاد سازندگی را مطالعه نموده؛ متعهد و ملزم به رعایت کلیه مفاد آن می باشم.
نام و نام خانوادگی : تاریخ : امضاء: پرسشنامه تاسیس واحد تولیدی صنایع روستایی جهاد سازندگی 1- عنوان طرح و ریخته گری و تولید شیر آلات گازی 2- محل اجرای طرح: اراک مخشصات متقاضیان: الف- حقیقی ب- حقوقی 3- محصول 4- سرمایه گذاری 5- زمین: 6- محوطه سازی: 7- ساختمان سازی: 8- ماشین آلات شرح جدول 8: کارخانه داری دو عدد کوره گردان 500 کیلویی گریم است که به نوبت شارژ می شوند و ذوب را آماده می کنند.
مواد اولیه در این کوره ها ریخته می شود شامل شمش ذوب آهن، قطعات مستعملاً ماشین آلات و سایر آهن آلات اسقاطی و همچنین چدن های معمولی و غیره که بعد از آماده شدن ذوب و مواد آلیاژی که قبلاً در این پروژه ذکر گردید به آن اضافه می گردد و بعد از ممزوج شدن آلیاژ بدست آمده را که درون بوته ها ریخته اند به داخل سالن تولید بوش و سیلندر حمل می کنند.
در آنجا دستگاههایی وجود دارند که به طریق نیروی گریز از مرکز ذوب را به صورت لوله در می آورد و درون ملاقه های مخصوص که در روی هر دستگاه نصب شده است ریخته می شود و از آنجا داخل راهکارهایی که به صورت قیف می باشد، ذوب را بدون قالب منتقل می کنند و پس از آن در درون این قالبها که چنین هستند در آنجا توسط دستگاههایی که در آن جای می گیرند.، به صورت بوش در می آیند.
در این کارگاه 10 عدد دستگاه بوش ریزی وجود دارد در ضمن یک اتاقک جهت تابلوی برق و کمپرسور هوا، رخت کن و حمام وجود دارد تا کارگران بعد از انجام کار روزانه که می خواهند تعطیل گردند خود را از غبار و دود تمیز نمایند.
تولیدی این کارخانه روزانه در هر شیفت کاری 5/2 تن و سالیانه با حذف ایام تعطیل بطور تقریبی 700 تن می باشد که تولید حاصل را به شرکتهای تراشکاری انتقال می دهند زیرا در این شرکت کارگاه مخصوص تراشکاری روفرزکاری و عملیات دیگری که روی این قطعات انجام می گیرد وجود ندارد.
نقشه کامل این کارگاه در صفحه بعد رسم گردیده است.
9- تاسیسات: 10- وسایل حمل و نقل داخل و خارج کارخانه: 11- مواد اولیه و بسته بندی: 12- آب، برق و سوخت مصرفی: 13- برآورد هزینه تعمیرات و نگهداری: 14- برآورد حقوق و دستمزد نیروی انسانی: تبصره: حقوق سالانه برابر 4/16 ماه محاسبه می گردد ( 12 ماه حقوق یک ماه مرخصی یک ماه پاداش و 20% حق بیمه کارفرما ) ماه 4/16= 20% * 12 + (2 + 12) حقوق هر ماه * 4/16 = حقوق سالیانه جمع نیروی انسانی نیاز 39 نفر در دو شیفت با روزی 8 ساعت ، روز کار در سال برای هر شیفت است.
15- برآورد سرمایه ثابت: هزینه های سرمایه ای: 16- هزینه های قبل از بهره برداری: هزینه های قبل از بهره برداری + هزینه های سرمایه ای = سرمایه ثابت 3620000= 320000 + 3300000 17- برآورد سرمایه گردشی: 18- نحوه سرمایه گذاری: 19- برآورد هزینه استهلاک: 20- هزینه تولید سالیانه: 1- قیمت تمام شده محصول 9666= 2909664000/ 300000= میزان تولید سالانه/ جمع هزینه ها= قیمت تمام شده 23- قیمت فروش محصول قیمت فروش محصول سالانه این شرکت 3200000000 ریال می باشد محاسبه نقطه سر به سر: درصد نقطه سر به سر= هزینه ثابت / ( هزینه متغی ) – ( فروش کل ) * 100= 80% 24- سود و زیان ( سود): 25- ( جمع هزینه ها تولید )- ( فروش کل) = سود و زیان 2909664400 – 320000000= سود و زیان 290335600= سود و زیان 26- ارزش افزوده و خالص و نسبتهای آن: تعمیرات و نگهداری+انرژی+مواد اولیه و بسته بندی– فروش کل = ارزش افزوده ناخالص ارزش افزوده ناخالص= 2228000000 استهلاک قبل از + استهلاک – ارزش افزوده خالص= ارزش افزوده خالص 6000000 + 19900000 – 2228000000= 19690000= 259000000 – 22280000000= نسبت افزوده ناخالص به فروش= ارزش افزوده ناخالص/ فروش کل نسبت افزوده ناخالص= 62%= 3200000000 / 19690000000 27- سرمایه ثابت سرانه: سرمایه ثابت سرانه= سرانه ثابت / تعداد پرسنل 27 کل سرمایه گذاری سرانه: کل سرمایه گذاری سرانه= 105000000= 39/ 41010000000 28- نرخ بازدهی سرمایه: نرخ بازدهی سرمایه= هزینه تسهیلات ملی + سود و زیان / کل سرمایه گذاری نرخ بازدهی سرمایه : 95% = 41010000/ 98424000 + 2903356000 دوره برگشت سرمایه = کل سرمایه گذاری/ استهلاک قبل بهره برداری+ استهلاک+سود =5/2 فصل سوم پیشینه: از نقطه نظر تاریخی ریخته گری را می توان به چند دوره تقسیم نمود که در اینجا شرح مختصری را بیان میکنم: 1.
دوره برنز(مس و مفرغ): دوره برنز در خاور نزدیک و در حدود 3000 سال قبل از میلاد مسیح آغاز شد.
اولین اشیای کشف شده به صورت الیاژی از مس و ارسنیک (حدود4 درصد) بوده است.این الیاژ که مصرف عمومی داشت همزمان باخاور نزدیک در اروپا به خصوص انگلستان نیز مورد استفاده قرار گرفت.
موضوع مهم این دوره پی بردن به تاثیر قلع بر خواص مس است که باعث افزایش استحکام و سختی ان میشود.این موضوع هنوز در پرده ابهام است زیرا نه سنگ معدن مس حاوی قلع بوده است و نه اینکه معادن مس و قلع نزدیک هم قرار دارند که الیاژ شدن انها به طور اتفاقی امکان پذیر باشد.
2.
دوره اهن: پیدایش اهن به عنوان یک دوره به 2000 سال قبل از میلاد مسیح میرسد.نام اهن در زبان پهلوی به عنوان(الیسن)در المانی(ایزن)ودر انگلیسی(ایرن) نامیده شده است و احتمالا به هنگام ذوب مس به ان پی برده اند.
درهرحال در حدود 1000 تا 1200 سال قبل از میلاد اهن تقریبا ماده اصلی اغلب سلاحها و ابزارها را تشکیل می داد در حالی که برنز به منظور ساخت ظروف وگلدانها و اشیای تزئینی قرار می گرفت.
بدیهی است که اهنهای به دست امده در این دوره را نمی توان به ریخته گری نسبت داد بلکه این اهنها در اثر پتک کاری بر روی اهن اسفنجی به دست امده است.با توجه به نقطه ذوب بالا (c1539) بدیهی است که ذوب مستقیم اهن تا قرن نونزدهم امکان نبوده ولی در اواسط دوره اهن بر اثر افزایش کربن و پایین امدن نقطه ذوب (در چدنها) قطعات ریخته گری نیز به وجود امد.
نکته مهم دیگر کشف عملیات حرارتی بر روی اهن بود که از اهمیت خاصی برخوردار است.
در دوره اهن تحولات جدیدی در الیاژهای مس نیز به وجود امد و الیاژهای مختلفی از مس و قلع ساخته شد.
از عجایب این دوره ساخت مجسمه رود س است که در سال 290 قبل از میلاد ساخته شده و جزء عجایب هفت گانه محسوب میشود.
این مجسمه 32 متری که از قطعات مختلف برنز ریخته گری شده و وزنی حدود 390 تن داشت طی زمین لرزه ای در دریای مدیترانه غرق شد.
3.
دوره تاریک صنعتی: در سده های سوم و جهارم بعد از میلاد تا قرن چهاردهم میلادی یک دوره رکود در صنایع و از جمله ریخته گری به وجود امد.
البته با توجه به حکومت کلیساها و تزئینات ان نظیر ناقوس/ شمعدانی و ...
روشهای جدیدی در ریخته گری ایجاد شد.( قالبگیری با فرمان ( 4.
دوره رنسانس صنعتی: این دوره از سال 1500 تا 1700 میلادی به طول انجامید.
در این دوره صنعت توپ ریزی بنا نهاده شد.
در ابتدا لوله های توپ از برنز و سپس از چدن ساخته شد و در این رابطه دولت عثمانی نقش زیادی داشت.
در این دوره همچنین کوره ها از نظر دمش رونق یافت و برای مذاب از نگهدارنده استفاده شد.
دوره رنسانس صنعتی را علاوه بر تکامل کوره ها و سیستمهای دمشی از نظر مواد اولیه باید اغاز استفاده از ماسه و روش ریخته گری در ماسه محسوب کرد.
ظهور چدن و فولاد به عنوان مواد اولیه در ساخت قطعات و لوازم دفاعی و خانگی و نیز استفاده از الیاژهای متفاوت مس نظیر برنز و برنج و عناصر دیگر و همچنین استفاده از طلا در ساخت زینت الات و قطعات تزئینی از مظاهر دیگر این دوره است.
در این دوره متالورژی به عنوان یک علم مستقل پیشرفت کرد نظریه ساختار بلوری فلزات و سایر مواد توسط ( هارسویکر ) فرانسوی اعلام شد.
قرن هفدهم قرن دستیابی به ابزار جدیدی به عنوان میکروسکوپ بود که تحولی جدیدر علم متالورژی ایجاد کرد.
5.
دوره انقلاب صنعتی : یکی از تعاریف انقلاب صنعتی این است که حداقل 50 درصد از تولید هر ماده از خانه یا کارگاه های کوچک به کارخانه منتقل شود.
مهمترین تحولات انقلاب صنعتی را میتوان ساخت اولین کوره هواده با سوخت کک در سال 1709 نامید و ابراهام دارابی در سال 1777 اولین کوره بلند خود را برای ذوب و احیای سنگ معدن اهن به کار انداخت.
علاوه بر نوع کوره/ روش دمیدن و استفاده از دمنده های بهتر و اطلاع کافی از وجود واکنشهای گرمازا میان هوا و سوخت را باید از عوامل اصلی دیگر در تحول و تکامل ریخته گری محسوب کرد.
روشهای دمیدن که با استفاده از کیسه هوا(فوتک)انجام می گرفت در این دوره جای خود را به دمنده هایی که با موتور بخار کارمی کردند داد.
همچنین زیمنس در سال 1846 از طریق ذوب چدن و اهن قراضه و استفاده از پودر زغال کک کوره های روباد ده را بوجود اورد.
استفاده از سرب و روی در ریخته گری به صورت فلزاتی مستقل و نه فقط به عنوان عناصر الیاژی و به ویژه استفاده از روی برای ساخت ظروف در دوره انقلاب صنعتی معمول شد.
کشف نیکل در سال1751 واستفاده ان در سال1800 به عنوان عنصر الیاژی و نیز کشف و استفاده از دو فلز سبک و پر استحکام الومینیم و منیزیم از موارد بسیار مهم در این دوره به شمار می ایند.
کشف هیچ عنصری نتوانسته است که عنصر یا فلز دیگری را به بوته فراموشی بسپارد زیرا نیازمندی های بشر همواره نا محدود و خـواستـه های او بـی پایان است و مــواد و ابـزار مـحـدودی در دست دارد که ناگــزیر روش جایگزینی را به او آموخته است .
اگر مس در ساخت تجهیزات جنگی قدیم اهمیت خود را از دست داد ، در عوض در ساخت وسایل حرارتی و انتقال الکتریسیته نظیر سیم های برق اهمیت و ارزش دوباره ای پیدا کرده است .
مسلماً کسی نمی داند که اولین انسان فلزکار تحت نام « ریخته گر » یا « آهنگر » چه کسی است و همـچنین به طـور حتم مشخص نیست که اولیـن فلـز که در دست انسان تغییـر شکل پذیرفت کدام عنصر است ؟
طلا ، بنا بر خواص طبیعـی و به دلیل حضور خالـص آن در طبقات زمین و نیز به علت درخشش آن در نور ، شاید اولیـن فلزی باشد که مورد استفاده ی بشر قرار گـرفته است .
بهرحال واضح است که اولین انقلاب در صنعت ، با دستیابی به مس آغاز شد که از استحکام مطلوبی برخوردار بوده است .
بر اسـاس شواهد تاریخی ، اولیـن انسان هایی که از فلز استفـاده کــرده اند ، مردمانی از نژاد هند و اروپــایی بوده اند که در خــاورمیانه ( اقوام ساکن در ایران ، عراق و ترکیه ) زندگی می کردند .
تمدن های مصری و چینی از گسترش فرهنگ خاورمیانه به غرب و شرق حاصل شده است .
وقتی که مردمان آسیــای صغیر ( ترکیه ی فعلی ) بر منطقه ی بین النـــــهرین ( عراق امروزی ) دست یافتند و مردم بومی آن ناحیه را شکست دادند ، از سلاح های آهنگری شده استفاده می کردند و با توجه به استحکام بیشتر قطــعات چکش کاری شده نسبت به قطعات ریختگی بود ک هتوانستند بر ریخته گران بین النهرین پیروز شوند .
بال توجه به وقوع این حادثه در 4 هزار سال قبل از میلاد می توان گفت که ریخته گری قبل از آهنگــری آغاز شده است و بدیهی است که عملیات حرارتــی به منظــور سخت کردن قطعــات فولادی نظیر شمشیر و نیزه بسیار جوان تر از هر دو حرفه ی فوق است.
بشر به تدریج دریافت که قدرت آتش که برای ذوب بکار می رود ، به مقدار زیادی به هوا بستگی دارد و اگر هــوای بیشتری به سوخت رسانیـده شود ، سرعت ذوب و قدرت آتش بیشتر می شود .
بدیهی است نتیجه ی چنیـن دریــافتی از فــوت کردن به آتش آغاز شد و سپس به کیسه های دم و یا فــوتک ها منــجر گردید .
امروزه از ونتیلاتور ها و موتور های تنظیم هوا با فشار مناسب استفاده می شود.
فصل چهارم جمع آوری اطلاعات: دو نمودار ریخته گری 1 .
نمودار فروش کل نمودار بالا نمایانگر این است در ماه فروردین به علت تعطیلات ویژه نوروزی پائین ترین تولید را دارا می باشد.
در ماههای اردیبهشت و خرداد تولید در حد متوسط بوده و در سه ماه تیر و مرداد و شهریور بالاترین حد تولید را داشته ایم مجدداً در ماه های 7 الی 11 تولید کاهش یافته و ماه اسفند باز تولید مقداری افزایش یافته و به حدود وسط رسیده است.
نمودار سود : نمودار طرح تجاری ایجاد کارخانه ریخته گرها فصل پنجم نتیجه گیری: صنعت متالوژی ذوب و ریخته گری یکی از آسان ترین و پر درآمدترین صنایع در هر کشور بوده و نقش مهمی در صنعتی شدن و خودکفایی آن کشور دارد.
منابع: سایت اینترنتی دانشنامه رشد سایت اینترنتی www.aftab.ir سایت اینترنتی ویکی پدیا استان مرکزیشهرستان اراکبخشروستا ردیفنام و نام خانودادگینام پدرشماره شناسنامهتحصیلاتتجربه1دیپلم1 سال نام شرکتنوع شرکتشماره ثبتمحل ثبتتاریخ ثبتصاعدخصوصی71170اراک12/2/83 ردیفنام محصولمیزان تولیدواحدقیمت تمام شدهقیمت فروش1 2 3 4انواع سیلندرهای موتورهای بنزینی انواع سیلندرهای موتورهای دیزلی انواع بوش موتورهای بنزینی انواع بوش موتورهای دیزلی2500 500 10000 10000000/160تومان 000/540 2000 تومان 7000 تومان400000000 2700000000 2000000000 700000000004300000000 3000000000 27000000000 1000000000کل میزان محصول113000جمع000/000/770/8000/000/000/11 سرمایه ثابت ریالسرمایه گردشکل سرمایه گذاری ریال000/000/362000/950/90000/950/452 مساحت(متر مربع)قیمت واحد ریالقیمت کل ریالتوضیحات5000000/200000/1000- شرح کارمقدار کارقیمت واحد(ریال)کل هزینه (هزار ریال)خاکبرداری و تسطیح2504000010000حصار کشی10004000040000آسفالت و پیاده سازی (20 درصد مقدار زمین)20%200000000200000ایجاد فضای سبز و روشنایی و غیره (15 درصد مقدار زمین)15%150000000150000جمعجمعجمع400000 شرحنوع ساختمانمساحت (متر مربع)قیمت واحد (ریال)کل هزینه (هزار ریال)سالن تولیدآجری600400000240000انبار مواداولیهآجری600400000240000انبار محصولآجری400400000160000ساختمان اداری و سرویسهامدرن200600000120000ساختمان نگهبانیمدرن5060000030000جمع کل زیر بنا:2000جمع کل هزینه880000 ردیفنام ماشین آلات و تجهزات و وسایل آزمایشگاهیمشخصات برقمشخصات برقکشور سازندهتعدادقیمت واحدقیمت واحدقیمت کل (هزار ریال)ردیفنام ماشین آلات و تجهزات و وسایل آزمایشگاهیبرق مصرفیظرفیتکشور سازندهتعدادقیمت واحدقیمت واحدقیمت کل (هزار ریال)ردیفنام ماشین آلات و تجهزات و وسایل آزمایشگاهیبرق مصرفیظرفیتکشور سازندهتعدادریالیریالیقیمت کل (هزار ریال)1 2 3 4 5کوره گردان بزرگ بوته های 70 کیلویی دستگاه تبدیل ذوب به جامد دستگاه مربوط به انتقالی انواع مختلف ابزارهای لازم- - - - -ایران - - - -3 10 2 123500000 2500000 35000000 5000003500000 2500000 35000000 5000006000 2500 4500 3000 4000جمعجمع10-20000 عنوانشرحمشخصات فردیهزینه (هزار ریال)برق رسانیسه فاز صنعتی380 ولت با هزینه20000آب رسانیلوله کشینصب اتصالات25000سوخت رسانیگاز شهرینصب اتصالات35000وسایل سرمایشی وگرمایش2 کولرارج5000وسایل حفاظتی و ایمنیکپسولوسایل حفاظتی5000سایر10000جمع کل100000 ردیفشرح وسایلکشور سازندهمشخصات فنیتعداد قیمت واحد(ریال)قیمت کل (هزار ریال)1-بنز خاور مزداایران ایران80 78700000000 650000000350000 50000جمع کل400000 ردیفنام مواداولیه و مشخصات فنیمحل تامینمحل تامینمصرف سالانهواحدهزینه واحدهزینه واحدهزینه کل (هزارریال)ردیفنام مواداولیه و مشخصات فنیداخل کشورخارج کشورمصرف سالانهواحدریالیارزهزینه کل (هزارریال)1 2چدن اصفهان چدن اسقاطی مستحل چدن ذوب آهن معمولی انواع آلیاژها120 300 190 100تن تن تن تن1200000 800000 1000000 2000000جمع5000000 شرحشرحواحدمصرف روزانهمصرف سالانههزینه واحد (ریال)هزینه کل (هزار ریال)آب مصرفیآب مصرفیتجاری10 متر مکعب36504007300برق مصرفیبرق مصرفیتجاری3 کیلو وات730040014600سوخت مصرفیگازوئیل365001003650سوخت مصرفینفت10 لیتر14600سوخت مصرفیبنزین39405009850جمع کل50000 شرحارزش دارایی (هزار ریال)درصدهزینه تعمیرات (هزار ریال)محوطه بازی500000210000ساختمان880000217600ماشین آلات و تجهیزات و وسایل آزمایشگاهی200000510000تاسیسات50000105000وسایل حمل و نقل2000001040000جمعجمع76600 ردیفنیروی انسانی مورد نیازتخصص و میزان تحصیلاتتعدادمتوسط حقوق ماهانهحقوق سالیانه (ریال)جمع حقوق (هزار ریال)1 2 3 4 5 6کارفرما مدیر تولید کارگر نگهبان راننده دفتر خدمتکاردیپلم متخصص لیسانس متالوژی سیکل خواندن و نوشتن دیپلم دیپلم دیپلم1 1 30 1 2 1 15000000 5000000 2000000 1000000 2000000 2000000 100000082000000 82000000 32800000 16400000 3280000 3280000 164000082000 82000 984000 16400 65600 65600 328000جمع کل1508800 شرحمبلغزمین محوطه سازی ساختمان سازی ماشین آلات تاسیسات وسایل حمل و نقل وسایل دفتری پیش بینی نشده1000000 400000 880000 200000 50000 200000 270000 30000جمع کل3300000 شرحمبلغهزینه های تهیه طرح و مشاوره اخذ مجوز- حق ثبت قرار داردهای بانکی هزینه های راه اندازی و تولید آزمایش هزینه آموزشی نیروی انسانی132000 27304 160696320000 عنوانشرحمبلغ (هزار ریال)مواد اولیه و بسته بندی حقوق و دستمزد تنخواه گردان2 ماه مواد اولیه و بسته بندی 2 ماه حقوق و دستمزد 15 روز هزینه های آب و سوخت و تعمیرات8333333 49550 6617جمع کل909500 شرحسهم بانک 40%سهم بانک 60%مبلغسرمایه ثابت سرمایه در گردش کل سرمایه گذاری1484000 1564000 164040022226000 2346000 24606003710000 391000 4101000 شرحارزش داراییدرصدهزینه استهلاکمحوطه سازی ساختمان سازی ماشین آلات تاسیسات وسایل حمل ونقل وسایل دفتری پیش بینی نشده500000 880000 200000 50000 200000 270000 3100005 5 10 10 10 20 10250000 440000 20000 100 200000 40000 31000جمع150000 شرحمبلغ (هزار ریال )هزینه اولیه مواد و بسته بندی هزینه حقوق و دستمزد هزینه انرژی هزینه نگهداری و تعمیرات هزینه پیش بینی نشده هزینه اداری هزینه تسهیلات هزینه بیمه کارخانه هزینه استهلاک هزینه استهلاک قبل از بهره برداری1000000 1328400 10000 62000 120020 2440040 98424 7420 199000 60000جمع کل7727727 شرح هزینههزینه متغیرهزینه کلهزینه اولیه مواد و بسته بندی هزینه حقوق و دستمزد هزینه انرژی هزینه نگهداری و تعمیرات هزینه استهلاک مالی بیمه کارخانه پیش بینی نشده1000000 46494000 8000000 4960000 98424000 - 244004000 - - 1020170001000000000 1328400000 10000000 62000000 98424000 199000000 24400000 6000000 74200000 120200000جمع کل62025485007727727