کتاب: ارزیابی طرحهای تولیدی نویسنده: سید مهدی سید مطهری موضوع: کارآفرینی و پروژه هفت گام: 1- آمادگی و تصمیم راسخ برای ورود به دنیای کسب و کار: زندگی شغلی انواع زندگی شغلی و دیگری تغییر شغل 1- استخدام:(Employmeht): منظور: شخص در قالب یک قرارداد و معتبر وقت و مهارتهای خود را در مقابل دریافت و جای مشخصی در اختیار سازمان خصوصی یا دولتی قرار دهد.
2- خود اشتغالی: (Self- employmeht ) اصطلاحی است برای بیان و توصیف یک نوع زندگی شغلی که در آن فرد حرفه ای خود را بر حسب تجربیات و مشاغل آزاد موجود در بازار کار و با مسئولیت شخصی انجام می دهد.
3- کارآفرینی: شالوده ی کار در دوران صنعتی استخدام بود.
اغلب افرادی هستند منظم تابع مقررات و پذیرای سلسله مراتب اداری و ریاست ما فوق خود این افراد حاضراند خود را تحت اختیار دیگران قرار دهند و به خاطر اینکه این به دنبال اهمیت شغلی هستند و حاضر هستند تا این حد محدودیت را پذیرا هستند.
ساعتی میزان اینیم ساعتی میزان آن یک نفس میزان خود شو تا شوی میزان خویش کارآفرینی: Entre preneur ship کارآفرینی نه تنها یک نوع زندگی شغلی است بلکه بسیاری معتقداند که یک سبک زندگی یا یک سبک تفکر و یا یک فرهنگ است.
زندگی است توأم با هیجان ریسک و تنوع تغییر، شکست پیروزی فسوق تلاش خلاقیت و فرصت گرایی زندگی که درآن از سکون و رخوت و نا امیدی خبری نیست کارآفرین معتقد است برای بدست آوردن پول اول باید از پول چشم بپوشد وی برای رسیدن به موفقیت حاضر است طعم شکست را بچشد.
تفاوت کارآفرینی با خود اشتغالی صاحبان مشاغل آزاد در تلاش اند که موقعیت موجود خود را حفظ کنند و منافع اقتصادی خویش را بدون داشتن ایده ای جدید یا خلق فرصت ها افزایش دهند.
معمولاً کارآفرینان کسب و کارشان خیلی سریع رشد می کند در صورتی که خود اشتغالی این گونه نیست کارآفرینان هیچ گاه به فکر شناسایی صرف تهدید نمی باشند تا آنها را خنثی نموده.
که منجر به افزایش بازده سرمایه شان شود آنها نوآوری خلاقیت فرصت گرایی را ترجیح می دهند.
آیا باید ابتدا شغل را انتخاب کرد یا زندگی شغلی را؟
در پاسخ به این سؤال باید به عوامل مختلفی نوع شغل قوانین و عرف جامعه در نظر گرفت.
طبقه بندی براساس علایق 1) شغلهای مرتبط با علوم زیستی 2) شغلهای مرتبط با علوم فیزیکی 3) شغلهای مرتبط با علوم امور فنی 4) شغلهای مرتبط با علوم خدمات رفاهی 5) شغلهای مرتبط با علوم تجارت های کوچک 6) شغلهای مرتبط با علوم تجارت بزرگ 7) شغلهای مرتبط با علوم امور ادبی مشاغل از نظر اقتصادی تقسیم می شوند.
1) سیاسی 2) حرفه ای 3) تجاری 4) تفریحی 5) کشاورزی 6) کارهای دستی 7) نظامی 8) رفاهی روانشناس کودری 1) رغبت مکانیکی 6) رغبت فضای باز 2) رغبت محاسباتی 7) رغبت ادبی 3) رغبت علمی 8) موسیقی 4) رغبت هندی 9) خدمات اجتماعی 5) رغبت ارتباطی 10) خدمات دفتری اگر شغلی را برای خود انتخاب کردید باید به چهار سؤال زیر جواب دهید.
1- چرا تصور می کنید برای این کار مناسب اید؟
2- کدام یک از مهارتها و ویژگی های لازم را برای این شغل دارا هستید؟
3- کدام یک از آموزشها و تجربیات شما در این امر مهم است؟
4- عوامل کلیدی موفقیت در کاری که انتخاب کردید کدامند؟
If you don,t doit now , you will never doit.
اگر همین الان انجام ندهید دیگر انجام نخواهی داد.
از زندگی چه می خواهیم؟
1- ترس، 2- سخت کوشی، 3- قالب ذهنی 1- مفاهیم کارآفرینی گام دوم 1- ویژگی های کارآفرینان 2- مهارتهای کارآفرینان 3- فرآیند کار آفرینی 4- انواع کارآفرینی 5- دلایل شکست کارآفرینان (وپستر) کار آفرینی: کسی است که متعهد می شود که خطرهای یک فعالیت سازمان دهی اداره و قبول نماید.
کارآفرینی از نظر اقتصادی: کسی است که منابع، نیروی کار و سایر دارایی ها را با هم ترکیب می کند تا ارزش آنها را نسبت به قبل بالا ببرد.
کارآفرینی از نظر روانشناسان: کسی است که تابع ویژگی های شخصی خود می باشد که این ویژگی ها از قبل کسب چیزی- آموزش- بدست آوردن تجربه- و فرار از حوزه ی اختیار دیگران.
هیستریچ: کارآفرینی عبارت است از فرآیند خلق چیزی با ارزش و متفاوت از طریق اختصاص زمان و تلاش کافی همراه با خطر مالی- روانی و اجتماعی به منظور دریافت پاداشهای مالی و رضایت شخص از نتایج حاصل.
از نتایج حاصل نکات 1- فرآیند خلق چیزی 2- مستلزم صرف زمان و تلاش کافی 3- خطرهای اجتناب ناپذیر 4- پاداش ← کسب درآمد و استقلال مالی 5- ویژگی های روانشناختی کارآفرینان 1- خطرپذیری 2- استقلال طلبی 3- مرکز کنترل درونی: شخصاً دوست دارند که سرنوشت خودشان را به دست خودشان رقم بزنند چه خوب و چه بد.
4- نیاز به موفقیت و پیشرفت: کسانی هستند که به نتایج و موفقیت دست یابد.
5- ایده پردازی و خلاقیت و نوآوری.
6- اعتماد به نفس: در انجام کارها خود باور هستند.
7- تحمل ابهام: یعنی نداشتن اطلاعات کافی در تمامی محیطهای زندگی.
8- پشتکار بالا: یعنی در انجام کارها مسمم و دارای اراده ی اجرایی بالایی هستند می کنند و تلاش خود را افزایش می دهند.
9- آرمان گرایی و داشتن دورنما: یعنی افراد کارآفرین یک هدفی را برای خود.
تعریف خلاقیت و نوآوری: یعنی فرآیند ایجاد هر چیز با ارزش و در حقیقت پیدایش و تجلی یک اندیشه در فکر است در حالی که نوآوری فرآیند عملی ساختن آن اندیشه و فکر است.
10- پیش قدم بودن: منتظر دعوت شدن به کار نیستند.
11- اصل کار و عمل بودن: یعنی شب و روز برای آنها تعریف نشده و ممکن است برای اهداف خود ماهها کار و تلاش کنند.
12- نتیجه گرا بودن: یعنی این همه تلاش و کوشش برای بدست آوردن نتیجه.
13- کارآمد بودن: بهره برداری حداکثر از منابع بدون اتلاف آن.
14- چاره جویی: یعنی در برخورد با اتفاقات غیر منتظره همیشه راه حلهای ابتکاری دارند.
15- بی صبری: یعنی در صورت تأخیر کارهای آرامش خود را از دست می دهند و سریعاً دربی رفع موانع برمی آیند.
16- علاقه مندی به یادگیری: چون کارآفرینان معتقداند برای هر پیشرفتی یادگیری ضروری است.
17- رهبری: یعنی به راحتی بتواند تمامی عوامل را کنترل و هدایت کنند.
به خاطر داشته باشید که کارآفرینان با این خصوصیات متولد نشده اند بلکه این ویژگی ها را از طریق تجربه کسب کرده اند.
بنابراین شما نیز می توانید با استفاده از تجربیاتی که در طول زندگی کسب می کنید چنین خصوصیاتی را در خود ایجاد نماید.
ب) جمعیت شناختی: ویژگی ها 1- تجربه ی کاری: 2- نارضایتی از شغل قبلی: 3- الگوی نقش: در خانواده شکل می گیرد.
4- شرایط کودکی: اعضای خانواده و به خصوص والدین در پرورش حس استقلال طلبی علاقه به موفقیت مسئولیت پذیری و دیگر ویژگی ها در فرزندان خود موثرند.
5- سن: 6- سطح تحصیلات: 7- انگیزش برای آغاز فعالیت اقتصادی یکی از مهمترین دلایل براث کارآفرینی حس استقلال طلبی و عدم وابستگی به دیگران است.
د) مهارتها: 1- مهارتهای عمومی کسب و کار 2- مهارتهای مدیریتی مهارتهای عمومی کسب و کار: 1- مهارت در تبدیل ایده و فرصت به یک کسب و کار 2- مهارت در نوشتن 3- مهارت در برقراری ارتباط و مذاکره 4- مهارت در انتخاب نوع کسب و کار 5- مهارت در انتخاب نام کسب و کار 6- مهارت در انتخاب مکان کسب و کار 7- مهارت در انتخاب کنترل و نظارت مهارتهای مدیریتی: مدیریت فنی {م تولید- انبارداری- خرید- فروش- توزیع} مدیریت منابع انسانی مدیریت راهبردی مدیریت زمان مدیریت ریسک مدیریت بازاریابی و شناخت بازار: {تحقیقات در مورد بازار مشتریان و رقبا- مهارت در قسمت گذاری- مهارت در تبلیغات- مهارت در تعیین روش فروش- مهارت در تعیین شیوه های فروش.
مدیریت مالی و حسابداری: 1- جذب سرمایه و تامین مالی 2- استفاده از سرمایه و تخصص بودجه 3- انجام محاسبات مالی و تهیه ترازنامه حساب سود و زیان مدیریت توسعه الف) مهارتهای عمومی: شما به عنوان یک کارآفرین ابتدا می باید در مورد ایده و فرصتی که در ذهن دارید تحقیق کرده و سپس موجبات تبدیل این ایده و فرصت را به یک کسب و کار اقتصادی فراهم نمایید شما نیاز دارید که نیاز را مکتوب کنید اختیار تام به عنوان راهنمایی برای مدیریت و تصمیم گیری باشد و هم وسیله ای برای جذب سرمایه پس مهارت در نوشتن الزامی است در برقراری ارتباط چه حضوری و چه غیرحضوری با رقبا- خریداران- فروشندگان و غیره مهارت ارتباطی مهم است و در ادامه توجه به ماهیت کسب و کار تعداد شرکا مسئولیت پذیری فرد قوانین مربوطه نوع شرکت(خدماتی- تولیدی- بازرگانی) مشخص می شود.
انتخابی نامی گویا متناسب با فرهنگ و ملیت و شغل مورد نظر از دیگر مهارتهاست و در نظر گرفتن متغیرهایی همچون بازار- کسب و کارهای منطبق و غیره در انتخاب مکان کسب و کار به شما کمک می کند و در نهایت اهداف شما در کسب و کار چگونگی کنترل و نظارت را برای شما مسجر می کند.
برای راه اندازی یک فعالیت کارآفرینانه چه فرآیندی را بایستی طی کرد؟
1- خود ارزیابی و کسب آمادگی 2- شناسایی و ارزیابی فرصت ها 3- نوآوری و ایده یابی 4- تدویل طرح کسب و کار 5- تامین منابع مورد نیاز 6- تاسیس و راه اندازی 6- تاسیس و راه اندازی 7- اداره ی کسب و کار و تثبیت و بهره برداری از آن انواع کارآفرینی: 1- درون سازمانی 2- شرکتی اگر شما در استخدام شرکت یا موسسه ای هستید و به طور کارآفرینانه عمل کنید درون سازمانی نام دارد.
یکی از تفاوتهای اساسی کارآفرینان درون سازمانی در این است که کارآفرینان درون سازمانی در مقایسه با کارآفرینان مستقل کمتر می توانند از ابتدای فرآیند نوآوری یا خلق ایده تا انتهای آن یعنی بخش تجاری بر امور نظارت داشته باشد.
عمده فعالیتهای کارآفرنی دورن سازمانی عبارت است از: 1- توسعه ی کالا و خدمات جدید.
2- معرفی روشهای جدید تولید.
3- تشخیص بازارهای جدید.
4- پیدا کردن منابع جدید.
زمانی سازمانها سعی می کنند شرایطی را فراهم آورند تا همه ی کارکنان بتوانند در نقش یک کارآفرین انجام وظیفه کنند و تمام فعالیتها به طور مستمر- سریع و راحت به ثمر برسد.
چرا برخی از کارآفرینان دچار شکست می شوند؟
1- حرکت بدون یک برنامه ی منسجم در کسب و کار 2- فقدان سرمایه ی کافی 3- پیش بینی ناقص بودجه 4- قیمت گذاری های غلط 5- غفلت از بازاریابی 6- در نظر نگرفتن رقابت 7- نداشتن انعطاف پذیری لازم 8- اسارت بر کسب و کار به جای ریاست برآن 9- رئیس در حد عالی و کارمندان در حد معمولی 10- روابط غلط 11- رشد کنترل نشده 12- راه اندازی یک کسب و کار فقط برای هیجان.
گام سوم: 1- مفاهیم خلاقیت، نوآوری، ایده و فرصت 2- انواع نوآوری و خلاقیت 3- موانع خلاقیت و نوآوری 4- فنون خلاقیت و نوآوری 1) فرآیندی است قابل توسعه و بهسازی خلاقیت از نظر گیلنور: تفکر و اکرا(دست یافتن به راهکار جدید) برای حل مسائل است در مقابل تفکر همگرا(دست یافتن به پاسخ صحیح) قرار دارد.
خلاقیت از نظر پروکتور: فرآیند شکستن و دوباره ساختن دانش درباره ی یک موضوع و مستلری جدید.
خلاقیت از نظر ریکارنر: خارج شدن از قالبهای محدود ذهنی و کشف چیزهای جدید و معنا دار.
خلاقیت از نظر آمابیلی: تولید ایده های جدید و مفید در تمامی زمینه ها.
چند ویژگی بارز در مورد خلاقیت: 1- فرایندی فکری و روانی است، 2- محصول خلاقیت می تواند هر چیزی باشد: ایده ی جدید، یک راه حل جدید، یک شی جدید، 3- محصول خلاقیت پدیده ای و نو و جدید است، 4- علاوه بر ویژگی های بالا دارای ارزش نیز باشد، 5- یک ویژگی عمومی و در همه ی افراد کم و بیش وجود دارد، 6- خلاقیت قابل پرورش است و با محیط فرهنگی و اجتماعی ارتباط مستقیم دارد.
نوآوری: یعنی تبدیل خلاقیت(ایده ی نو به محصول)(کالای خدمت) و ارائه ی آن به بازار و دست یابی به سود.
آلبرشت: نوآوری عملیات و مراحل مورد نیاز برای نتیجه گیری یک فکر بکر و واقعیت جدید است خلاقیت پیدایی یک اندیشه ی نو است در حالی که نوآوری عملی ساختن آن(یک نوآوری زمانی ارزشمند به حساب می آید که یک نیاز ضروری را مرتفع سازد).
فرآیندی که بین خلاقیت نوآوری و کارآفرینی وجود دارد؟
خلاقیت = تولید ایده جدید، نوآوری = تبدیل ایده به طرح قابل اجرا← اجرای طرح کسب و کار.
٭ ایده در حقیقت ارائه ی یک راه حل جدید برای انجام دادن کارهاست ایده ها می توانند به صورت یک الگو، طرح و با یک برنامه باشند و یا به صورت دستگاهی جدید با روش نو برای نظارت بر امور و یا حتی یک شیوه ی نوین مدیریتی.
٭ چه تفاوتی بین ایده و فرصت وجود دارد؟
ایده ها گوناگون و هر زمان که شما تصمیمی برای انجام کاری می گیرید یک ایده به ذهن شما می آید.
اما فرصت در دنیای کسب و کار نیاز جدیدی است که بتوان آنرا به کسب و کار با یک ارزش اقتصادی تبدیل کرد.
فرصتها از جمع ایده و یک کاستی و نیاز به وجود می آید که معمولاً خلق فرصت به دو صورت است که اول یک ایده ای به ذهن می آید بعد یک نیاز و بعد به فرصت خواهید رسید.
فرصت = نیاز + ایده فرصت = ایده + نیاز در چه مواردی می توان نوآوری و خلاقیت داشت؟
انواع نوآوری به شرح زیر: 1- نوآوری بنیادی(این نوع نوآوری منجر به خلق بازارهای جدید می شود) جایگزینی امپیتری پلیرها به جای واکبندها و ضبطها 2- نوآوری در محصول 3- نوآوری در تجدید ساخت فناوری 4- نوآوری در نام گذاری و تبلیغات یا برچسب کالا 5- نوآوری در فرآیند تولید 6- نوآوری در طراحی، یکی از مسائل مهم در طراحی قابلیت انعطاف است 7- نوآوری در زمینه ی تجدید فرمول سازی 8- نوآوری در ارائه ی خدمات 9- نوآوری در بسته بندی راشو: برای خلاق بودن باید همه ی آن رشته هایی را که اجتماع برایت بافته پنبه کنی و همه ی آنها را که پدر و مادر و آموزگاران به تو آموخته اند خنثی کنی بعد تو خلاق خواهی بود.
موانع خلاقیت و نوآوری: 1- فردی(درونی)←1- فیزولوژیک و جسمی، 2- بیولوژیک، 3- روانی(احساسی- هیجانی)، 4- ادراکی 2- محیطی(بیرونی) مثالهای موانع فردی: مثال1)- فردی نقصهای ناشی از بیماری یا تصادف- ناراحتی های جسمانی.
مثال2)- موانعی که ناشی از وراثت و ژنتیکی.
مثال3)- عادات مفروضات- ترس از شکست یا خطر گریزی- تفکرات منفی- ترس از تمسخر و تحقیر- تبلی و مسامحه- استراحت طلبی(نداشتن هیجان و شورو شوق)- ناتوانی در سپردن موضوع به ذهن- تمایل به قضاوت در مورد ایده ها در مقابل ایده های جدید- ضعف و خیال پردازی و ناتوانی در تشخیص واقعیت و خیال.
مثال4)- دیدن چیزی که انتظار دیدن آن را نداریم- سختی مجزا کردن یا مشکل از سایر امور- ندیدن مشکلات از زوایای مختلف- سختی تعریف دقیق و صحیح مشکل- تمایل به محدود کردن قلمرو و مشکل و در نهایت اشباع(عدم ضبط همه ی اطلاعات در ذهن.
مثالهای موانع محیطی: 1- تاریخی← تفکرات منفی، 2- موانع خرافی(در قالب مذهب) و موانع فرهنگی موهوم پرستی، 3- اقتصادی، 4- اجتماعی مثل:خانواده- مدرسه و یا باشگاه، 5- موانع کلان ساختاری، 6- موانع سازمانی مثال: عدم دسترسی به اطلاعات- نبود ارتباطات عمودی و افقی- اندازه ی سازمان- ساختار نامناسب سازمان- دل گرمی زیاد از حد به مدیریت- انضبا و گوشه طلبی- افق زمانی کوتاه مدت مدیران برای سودآوری- تخصیص دقیق هزینه ها علی رغم پیش بینی دقیق درآمدها- نبود سامانه های پیشنهادی- نبود سامانه های پاداش و تشویق هدفمند- ناسازگاری- استرس و نارضایتی- مدیریت و سیاست بازی های سازمانها- اعتقاد به آسان بودن نوآوری- فشار برای گرفتن نتیجه ی سریع.
تولید- فناوری- علوم →کشورهای پیشرفته تولید→ فناوری→ علوم فنون خلاقیت و نوآوری: 1- فن طوفان فکری(بارش مغزی)- ابتدا موضوعی در گروه مطرح می شود و سپس اعضای گروه با نوعی بارش مغزی به مسئله ی مورد نظر درصدد ارائه ی راه حلهای بیشتری هستند تا در نهایت بهترین ایده انتخاب شود 2- فن فهرست خصوصیات 3- فن ارتباط اجباری 4- فن اسکمپر (1) چهار قاعده ای اساسی برای اجرای این فن: 1- هیچ گونه قضاوتی نبایستی در مورد پیشنهادها صورت گیرد، 2- از کلیدی ایده ها باید استقبال شود ولو ایده های عجیب، 3- هر چه تعداد ایده ها بیشتر بهتر ایده ها را می توان طبقه بندی ترکیب اصلاح و انتخاب کرد.
فن(2): خصوصیات و ویژگی های این فن: موضوع را به اجزای کوچکتر تقسیم کرده و هر جزء به صورت مستقل مورد بررسی قرار می گیرد که در نتیجه همه ی جوانب کار سنجیده می شوند، 2- فهرستی از صفات و خصوصیات مختلف یک موضوع مانند شکل، اندازه، رنگ و جنس کاربرد و غیره تهیه و روی آنها متمرکز می شوند سپس راههایی که بتوان آن صفات و خصوصیات را اصلاح کرده یا تغییر داد و یا بهبود بخشید جستجو می شود.
در این روش همان طور که از نام آن مشخص است بایستی بین دو گروه از پدیده ها که با یکدیگر مأنوس و مرتبط نیستند ارتباط اجرای ایجاد کرد به طور مثال: یک تولید کننده ی محصولات شیشه ای به دنبال یک فرآورده ی نو است او برای این محصول از این فن استفاده می کند به این ترتیب که فهرستی از محصولات ساخته شده از شیشه مانند حباب چراغ، لیوان، بطری و جام و غیره تهیه کرده و در مقابل آنها لیستی از بازی های مختلف را می نویسد سپس از اعضای گروه برای یافتن محصول جدید کمک می خواهد تا ارتباط بین آنها پیدا کند.
با ایجاد ارتباط بین این اقلام اعضای گروه ممکن است به ایده ی جدیدی در مورد محصول شیشه ای برسند مثلاً طراحی لیوانهایی که روی آنها شکل هایی نفقش بسته و می توان با آن بازی های خاصی را انجام داد.
یا شیشه ای را تولید کرد در مقابل ضربه های توپ مقاوم باشد و غیره در این مثال اگر ارتباط اجباری بین فهرست بازی ها و محصولات شیشه ای به نتیجه ی مطلوبی نرسد می توان فهرست دیگری را به طور تصادفی در یک زمینه ی کاملاً متفاوت تعیین نمود و از اعضا خواست بین اقلام جدید و محصولات شیشه ای رابطه ای برقرار کند.
اسکمپر: از حروف اول هفت کلمه تشکیل شده.
Scamper S= substitute جای گزینی C= combine ترکیب A= Adopt انطباق M= Modify تغییر بزرگ سازی M= magnify تغییر بزرگ سازی P= puttoother کاربردهای دیگر Ases E= Eliminate تغییر حالت R= Rearrange تغییر حالت فن اسکمپر یا سؤالات ایده برانگیز: 1- جای گزینی: یعنی این که ما بتوانیم چیزها یا روشهای تولیدی را جایگزین این ایده بکنیم.
2- ترکیب: یعنی تا آنجایی که می شود ایده های مختلف را با یکدیگر ترکیب کنیم.
3- اقتباص یا انطباق: یعنی ایده ها را با مصداقهای خارجی مطابقت دهیم.
4- تغییر، بزرگ سازی: یک تغییر جزئی می تواند به مقیاس زیادی در چیزی یا ایده و فکری تأثیر بگذارد.
5- کاربردهای دیگر: جستجوی کابردهای دیگر و جدید برای محصولات و خدمات جدید بسیار کارسازی می باشد.
6- کوچک سازی و حذف کردن: همیشه ایده ها در قالب مقادیر کوچک و ساده دارای اهمیت بیشتر و استقبال بالاتری هستند.
7- تغییر حالت: گاه در بعضی مواقع عوض کردن طراحی یا تغییرات جزئی منجر به اثرگذاری های بیشتری می شود.
گام چهارم: 1- منابع کشف ایده 2- ارزیابی ایده 3- دلایل شکست محصولات و خدمات جدید 4- نمونه ی اولیه نقطه ی شروع یک فعالیت اقتصادی یک ایده ی خوب و مناسب در این بخش ما با منابعی آشنا می شویم که به کمک آنها می توانیم فرصتهای کارآفرینانه را جستجو کنیم این منابع عبارت اند از پیش بینی نشده ها- عدم تناسب- نیاز فرایند ساختارهای صنعت و بازار: تغییرات جمعیتی- دگرگون ادراکات و برداشتها.
دانش جدید پیش بینی نشده ها: 1- موفقیت های پیش بینی نشده 2- شکست های پیش بینی نشده 3- وقایع بیرونی پیش بینی نشده عدم تناسب: یعنی اختلاف و تضاد و ناسازگاری بین آنچه که هست و آنچه که باید باشد.
عدم تناسب: 1- عدم تناسب واقعایتهای اقتصادی 2- عدم تناسب واقعایتهای یک صنعت و مفرومنات 3- عدم تناسب داخلی در درون آهنگ یا منطبق یک فرایند تولید نیاز فرآیند: یعنی مفهوم کلی و مبهم احتیاج نیست منظور کاستی ها و خلاء هایی است که در یک فرآیند تولید صنعتی یا خدماتی وجود دارد منشأ این کمبودها کاری است که باید انجام شود و برای رفع این نیاز بایستی این فرآیند را کامل نمود.
ساختارهای صنعت و بازار: تغییرات جمعیتی: آشکارترین تغییرات خارجی تغییرات جمعیت شناختی هستند این تغییرات عبارت اند از تغییر در اندازه توزیع- ترکیب و اشتغال موقعیت آموزشی و درآمد و آحاد جمعیتی و غیره می باشد.
دگرگون شدن ادراکات برداشتها و استنباطها: دانش جدید: نوآوری مبتنی بر دانش ستاره ی سهیل کارآفرینی است.
ارزیابی ایده ها: در این بخش ما به شما می آموزیم که چگونه از میان چند ایده ی مناسب ایده ی برتر را برگزینیم.
روش اول: موضوع را با یکی از دوستان یا نزدیکان در میان بگذاریم.
روش دوم: فهرست عوامل مثبت و منفی یا نیروههای پیش برنده و پس زنده ای ایده ی خود را تهیه کرده و به هر کدام یک وزنی بدهید.
سؤالات: 1- آیا واقعاً من از این ایده خوشم می آید؟
2- آیا این ایده برای کسی دیگر جالب است؟
3- آیا مردم واقعاً برای آنها قصد دارید ارائه دهید پولی پرداخت می کنند؟
ارزیابی یا سنجش ایده ها: روش اول: تجزیه و تحلیل ماتریسی جدولی را طراحی می کند که طرف فناوری ها راست آن فهرست فناوری های قابل دسترس و طرف دیگر آن بازارهای با القوه ی محصول و یا ایده ی جدید باشد.
روش دوم: روش جدل: روش ماتریسی ارزیابی ایده: در این روش شما ایده ی خود را براساس نقاط ضعف- نقاط قوت و فرصتها و تهدیدهایی که با آن موجه هستید ارزیابی می کنید.
روش ماتریس گزینش ایده ها: در این روش ایده ها با دو معیار سنجیده می شوند: 1- براساس میزان انطباق با اهداف و منابع سازمان و یا اهداف یا منابع فرد مثل دسترسی به منابع مالی و نیروی انسانی لازم برای اجرای ایده، 2- براساس میزان اثر و جاذبه ی ایده.
مورد A مورد B A ارزیابی ایده های: 1- فنی و مهندسی: 1- بررسی و انتخاب فن آوری و روش تولید مناسب،2- مراحل و روش تولید، 3- مواد اولیه و بسته بندی، 4- برآورد نیروی انسانی مورد نیاز 2- فنی بازار 3- فنی مالی دانش فنی: 1- برآورد طرح مقدماتی جانمایی 2- محاسبه ی نیازهای تأسیساتی 3- تدوین برنامه ساخت و توسعه 4- تهیه گزارش توجیهاتی فنی و مهندسی ارزیابی فنی: طرح های کارآفرینانه چگونه صورت می گیرد؟
اهداف مهمی که در نظر گرفته می شود؟
1- قابلیت اجرای طرح و پروژه از نظر فنی 2- انتخاب و گزینش از بین شقوق مختلف فنی 3- ایجاد زمینه برای تخمین بهتر هزینه ها: 1- مثال: هزینه های ثابت سرمایه گذاری- مثل: زمین- ساختمان- ماشین آلات و تجهیزات و غیره، 2- هزینه های ساخت و تولید (هزینه ی در گردش مثل مواد اولیه- دست مزدها- مطالبات کالاهای نیمه ساخته.
4- هزینه های راه اندازی(تولید آزمایشی) بررسی و انتخاب فن آوری و روش تولید مناسب هدف اول با توجه به مسائلی مانند توان مالی شرایط محیطی- سیاست های دولتی و شرایط زیست محیطی بررسی می شود.
مراحل ساخت محصولات و جریان ورود مواد اولیه ی اصلی تا مرحله ی بسته بندی به طور کامل تشریح می شود.
مواد اولیه و بسته بندی: که نوع مقدار و میزان دسترسی و مقدار ضایعات و دیگر چیزها برآورد نیروی انسانی مورد نیاز- تعداد نیروی کار لازم برای هر بخش مهارت و تحصیلات هر یک از آنها- هزینه های آنها.
دانش فنی: اطلاعات مربوط به دانش فنی طرح و کمک های فنی خارجی برنامه ی آموزش فنی کارکنان در خارج و داخل کشور- تعداد کارشناسان داخلی و خارجی و هزینه های اقامت آنان در این قسمت شرح داده می شود.
برآورد فضای مورد نیاز طرح: در این بخش فضاهای مورد نیاز از قبیل فضای تولید- رفاهی- اداری و غیره بررسی می شود.
برآورد طرح مقدماتی جانمایی: رابطه های بین فضای مورد نیاز و همچنین برآورد مقیاسها و اندازه ها و طراحی ماکتها و فضاهای مورد نیاز.
محاسبه ی نیازهای تأسیساتی: نیاز به آب- برق- گاز- گاز رسانی- برق اضطراری- فاضلاب صنعتی- کمپروسر هوا- سوختها- سامانه های سرمایی و گرمایی- اتفای حریق و غیره.
تدوین برنامه ی ساخت و تولید: در این مرحله هزینه های ثابت سرمایه گذاری- مخارج و هزینه های جاری تولید و هزینه های راه اندازی و شروع به تولید برآورد می شود.
میزان سرمایه گذاری ثابت و تأسیسات مورد نیاز یک طرح طبق جدول زیر پیاده می شود.
وسایل اداری و کارگاهی هزینه های پیش بینی نشده 7٪ تا 3٪ جمع 000/020/1 = 000/30 = 3/0×000/000/1 سرمایه در گردش + سرمایه ثابت = سرمایه گذاری کل زمین در نظر گرفتن این هزینه ها نیز ضروری به نظر می آید: هزینه های قطعات ماشین- هزینه های گمرکی- هزینه های سود بازرگانی- بیمه- بانکها- حمل و نقل و انبارداری- ترخیص- نظم در کارخانه.
ردیف: شرح تأسیسات تعداد مقدار واحد مصرف سالیانه هزینه ی هر یک واحد ریال حق انشعاب برق- ترانس فرماتور- کابل کشی- تابلوها- سایر تجهیزات برق رسانی- سامانه های تهویه- ژنراتورها- حق انشعاب آب- حفرچاه و تجهیزات لازم- احداث منبع هوایی- دستگاه تصفیه و مخزنها- تانکرها- کمپرسها- دیگهای بخار- سامالنه ی فاضلاب- سامانه ی اطفای حریق- سایر هزینه های قبل از بهره برداری و هزینه ی تأسیس در دوران اجرای طرح و راه اندازی و بهره برداری آزمایشی و به منظور انجام امور مختلف طرح انجام هزینه ها امکان بهره برداری از طرح وجود ندارد به این هزینه ها هزینه ی قبل از بهره برداری یا هزینه ی تأسیس گویند.
که شامل: 1- هزینه های تأسیس(ثبت شرکت حقوقی و غیره)، 2- هزینه های قبل از بهره برداری(مالی و بانکی مربوط به تسحیلات مطالعات و تحقیقات- مسافرت و اقامت- مخارج محضر وکیل کارآموزی و آموزش کار در تولیدی و بهره برداری آزمایشی).
هزینه های سرمایه در گردش مورد نیاز: که شامل مواد اولیه ی داخلی مواد اولیه وارداتی کالاهای ساخته شده- کالاهای در جریان ساخت- مواد کمکی و لوازم یدکی مطالبات- وجوه نقد.
هزینه های تولیدی: مواد اولیه و بسته بندی حقوق و دستمزد مستقیم و غیرمستقیم هزینه های آب و برق و سوخت(انرژی) هزینه های تعمیرات و نگهداری هزینه های اسطحلاک جدول هزینه های پیش بینی نشده و متفرقه(جدول برنامه تولید) 5- هزینه های تولید 6- مواد اولیه مصرفی 7- حقوق و دستمزد به تفکیک مستقیم و غیر مستقیم 8- سوخت و روشنایی 9- تعمیرات و نگهداری 10- استهلاک 11- هزینه های پیش بینی نشده و متفرقه(10٪ کل هزینه ها) 12- جمع کل هزینه ها 13- تهیه ی گزارش توجیهی فنی مهندسی پس از انجام مطالعات امکان سنجی فنی مهندسی بهتر است یافته های خود را در قالب گزارش کتبی تدوین نماید که شامل تمامی موارد ذکر شده در بالا به طور مفصل و طبقه بندی شده می باشد.
گام چهارم: ← ارزیابی بازار 1- شناخت محصولات تولیدی و بررسی موارد استفاده آن← مشخصات در پایین 2- مشخصات اقتصادی محل اجرای طرح 3- وضعیت بازار در سالهای گذشته 4- پیش بینی بازار محصول برای دوره مورد بررسی 5- بررسی وضعیت بازارهای محلی 6- مواد اولیه و چگونگی تامین آن 7- بررسی قیمت و چگونگی توزیع محصول در بازار 8- برنامه فروش 9- تهیه گزارش نمایی مطالعه بازار بررسی های اقتصادی و ارزایابی بازار طرحهای کارآفرینی را می توان به بازاریابی شناخت بازار- عرضه و تقاضا- رقبا و قیمتها- نحوه ی خرید مواد اولیه- نحوه ی توزیع و فروش و از این مسائل محدود نمود.
مشخصات فیزیکی کالا 1) مشخصات شیمیایی کالا- جنس- نوع- ترکیب- وزن و ابعاد کدام نیازهای جامعه را تامین می کند کالای مصرفی نمایی یا مصرفی واسطه ای 2) دسترسی به راههای ارتباطی(نزدیکی یا دوری) دسترسی به خدمات عمومی(برق- آب- گاز- تلفن و..) دسترسی به مواد اولیه 3) میزان تقاضا کالاهای وادراتی یا تولید داخلی میزان عرضه 4) مقدار تقاضا تولید کننده مقدار عرضه ← چه میزان چند تا مجوز داده می شود عرضه = تقاضا شهرستان 5) استان 6) نوع مواد اولیه میزان مصرف آنها نحوه تأمین← از داخل ← از خارج کیفیت ارزشی← داخل ← وارداتی نمایندگی 7) نحوه ی قیمت گذاری ها تجارت الکترونیک کانالها و سامانه های فروش واسطه گری توزیع مستقیم 8) بازاریابی برنامه ی تبلیغات برنامه ی هزینه های فروش 9) یک گزارش کامل از نخستین مرحله تا مرحله ی پایانی یعنی تهیه ی برنامه ی فروش تنظیم شده و درآن کلیدی نکات و جزئیات به منظور توجیه اقتصادی طرح ذکر می گردد.
ارزیابی های مالی = گام چهارم 1- بررسی نقطه ی سربه سر 2- روش بازگشت سرمایه 3- روش ارزش فعلی NDV 4- روش گردش وجوه نقد تنزیل شده(نرخ بازده داخلی) Irv 1) در مراحل اولیه ی فعالیت کارآفرینانه نا لازم است کارآفرین بداند چه زمانی به سود خواهد رسید این آگاهی شناخت بیشتری از امکانات مالی را برای راه اندازی فعالیت اقتصادی در اختیار فرد قرار می دهد.
نقطه ی سربه سر حجمی از فروش را نشان می دهد که درآمد حاصل از آن مقدار فروش دقیقاً می تواند کل هزینه ها را پوشش دهد.
کل هزینه های ثابت حاشیه سود هزینه های متفرقه ی هرواحد کالا قیمت هرواحد کالا مقدار تولید در نقطه ی سربه سر(حجم فروش) کل هزینه ها→ کل درآمد→ نقطه ی سربه سر= سود = 0 نقطه ی سربه سر: فرض کنید یک شرکت گل مصنوعی هر شاخه ی گل مصنوعی را 15 هزار ریال می فروشد هزینه ی متغیر مربوطه به هر شاخه ی گل 5 هزار ریال بوده و کل هزینه های ثابت 2 میلیون میزان تولید در نقطه ی سربه سر را محاسبه نماید.
عدد حاصل بیانگر این است که شما با تولید و فروش 200 عدد شاخه ی گل فقط هزینه های خود را پوشش دادید به عبارت دیگر این مقدار از فروش شما نه سود دارد نه زیان.
2- روش محاسبه ی دوره ی بازگشت سرمایه با کمک این فن مدت زمان لازم برای بازگشت سرمایه گذاری اولیه اندازه گیری می شود بدین صورت که اگر برآورد شما از جریان نقدی ورودی خالص در کلیه سالها یکسان باشد دوره بازگشت سرمایه را می توان مستقیماً از تقسیم سرمایه گذاری اولیه بر جریان نقدی ورودی خالص سالیانه ی وجود نقدی محاسبه کرد.
3- روش ارزش فعلی: مبلغ 100 ریال که سال دیگر دریافت می شود ارزشی معادل 100ریالی دریافتی امروز را ندارد زیرا استفاده از پول دارای ارزش است برای مثال چنانچه 50 هزار ریال با نرخ سود تضمین شده ی 20 درصد سرمایه گذاری شود پس از گوشت 1 سال مبلغ 60 هزار ریال دریافت خواهد شد و همچنین مبلغ 60 هزار ریال که یک سال دیگر دریافت می شود در صورت به کارگیری نرخ تنزیل 25٪ دارای ارزش فعلی مساوی با 50 هزار ریال خواهد بود به این صورت ...........
ما به تفاوت یعنی دو رقم ارزش زمانی پول می باشد نتایج برآوردی یک پروژه را می توان در قالب ارزش فعلی آن یعنی ارزش نقدی آن در زمان حال بیان کرد.