الف. صادرات کشور ما به این کشورها شامل: موادغذایی، کفش و پوشاک، مواد شوینده، لوازم خانگی و منسوجات است و واردات کشور مواد شیمیایی، پنبه، آهن آلات و کود شیمیایی میباشد. اطلاع کارآفرینان از عناوین کالاهای وارداتی و صادراتی و میزان حجم معاملات و مبادلات کالاها در تأسیس واحدهای تولیدی و خدماتی و چگونگی توسعه فعالیتهای آنها بسیار مؤثر میباشد.
ب. صادرات و واردات با پول: معاملات با کشورهای خارجی با پول و به طور عمده با استفاده از دلار انجام میگیرد لیکن کشورهای جهان به علت اینکه از نوسان ارزش دلار آسیب کمتری ببینند علاقه دارند که مبادلات بازرگانی خود را با احتساب ارزش واقعی بینالمللی پول چند کشور جهان مانند ژاپن، آلمان، فرانسه، انگلیس و ... انجام دهند. به همین علت کشورهای اروپایی در حال به توافق رسیدن در انتخاب واحد پولی مشترک بین خود میباشند[1].
در حال حاضر شرکای تجاری جمهوری اسلامی ایران برای کالاهای صادراتی به ترتیب عبارتند از: آلمان، ژاپن، ایتالیا، دبی، بلژیک، ترکیه، استرالیا، برزیل و کره جنوبی و همچنین شرکای تجاری جمهوری اسلامی ایران برای کالاهای وارداتی به ترتیب عبارتند از: آلمان، ایتالیا، دبی، ترکیه، سویس، ژاپن، بریتانیا، فرانسه و کره جنوبی که بدیهی است به علت تغییرات شرایط سیاسی و اقتصادی طرفین معامله، ترتیبات فوق پایدار نمیباشد و کارآفرینان باید با ابتکارات خود بتوانند مطابق شرایط روز نسبت به صادرات و واردات اقدام نمایند و یا خود شرایط جدیدی را به وجود آورند یعنی کالای جدیدی را از کشور جدیدی وارد و یا به کشور دیگری صادر نمایند.
بازاریابی
برای فروش کالا و یا ارائه خدمات در داخل و یا خارج از کشور احتیاج به بازاریابی میباشد.
بازاریابی عبارتست از «همه تلاشهای نظاممند برای شناخت نظام بازار و اقدام نسبت به انواع تقاضاها، با توجه به نظام ارزشی جوامع و هدفهای سازمانی».
مدیران بنگاههای کارآفرینی و شرکتهای تولیدی و بازرگانی باید با شناخت بازار و تحلیل آن سهم مناسب از بازار را برای خود بدست آورند و با عرضه محصولی با قیمت مناسب، بکارگیری روشهای مطلوب توزیع، استفاده از تبلیغات آگاه کننده و جهتدهنده و شناسایی رقبا، فرصتها و تهدیدهای محیطی، سهم بازار محصول خود را افزایش دهند و با خلاقیت، ابتکار، انعطافپذیری و تطبیق منابع با نیازها، خواستههای مشتریان داخلی و خارجی و با رعایت عدالت و ارزشهای اسلامی علاوه بر افزایش سهم بازار، مشتریان خود را نیز حفظ نمایند.
تبلیغات
تبلیغ بازرگانی عبارت است از به کار بستن اقداماتی به منظور جلب توجه افراد به ویژگیهای خوب یک محصول و یا خدمات قابل ارائه و ایجاد تقاضای هر چه بیشتر برای آنها با رعایت تقوا و اخلاق اسلامی.
هدف تبلیغ بازرگانی، شناساندن محصول و تولیدکننده آن به گروههای مصرف کننده و ایجاد انگیزه برای فروش انبوه است. برای این منظور تبلیغ باید جنبه آگاهکنندگی داشته باشد. در تمام مراحل تبلیغاتی لازم است مزایای یک محصول و دلایل برتری آن به طور روشن و واقعی به اطلاع مشتریان برسد. امروزه مؤسسات تبلیغاتی امر تبلیغ را با استفاده از افراد متخصص و وسایل و امکانات فنی بر عهده دارند.
ویژگیهای پیامهای تبلیغی: مهمترین ویژگیهای یک پیام تبلیغی به شرح زیر توصیه میگردد:
1- قبل از انتخاب وسایلی که برای تبلیغ در نظر گرفته میشود باید از اثربخشی آن مطمئن شد. این امر به میزان خلاقیت و ابتکار مؤسسه تبلیغاتی و یا واحد تولیدی و خدماتی بستگی دارد.
2- بودجه تبلیغات باید با قدرت مالی واحد تولیدی و خدماتی متناسب باشد.
3- پیام تبلیغ باید واضح و صمیمی باشد.
4- تبلیغات بر اساس یک برنامه مدون، حساب شده و از روی صداقت انجام گیرد.
به نام خداوند جان و خرد
پیشگفتار
با توجه به شرایط اجتماعی موجود در دنیا و پیشرفت جوامع در تمامی نقاط جهان ارتباطهای اجتماعی و اقتصادی بین آنها و نیاز روزافزون بدان موجب داغتر شدن بازار رقابت به منظور کسب درآمد بیشتر میشود که در این میان تولیدکنندگان و دستاندرکاران ذینفع بر آن میشوند که به مسائل جنبی مربوط به این روند رو به رشد توجه بیشتری بنمایند و بر شما دانشجویان عزیز هم که بزودی درگیر این نوع مسائل خواهید شد، واجب میشود که تا حدودی با آنها آشنا و از شیوههای مطلوبتری که نتیجه بررسیها و توجه دیگران میباشد، آگاهی یابید تا در ادامه راه به موفقیت و نتایج بهتری دست یابید.
بنابراین در این مجموعه بر آن شدهام تا حدودی ولو مختصر بر این مهم بپردازم امید است جزوه با تمام نواقص خود انگیزهای برای نگرشهای بیشتر شما عزیزان باشد.
انشاءالله....
تعاریف
چون در صدد هستیم شما را تا حدودی به مسائل مربوط به کار و فعالیت مربوط به مسائل اقتصادی آشنا کنیم و شما را در جهت پیشرفت کاریتان سوق؛ دهیم پس لازمست ابتدا با بعضی از تعاریف آشنا شوید از جمله:
کار: به مجموعه کوشش و فعالیت و خلاقیتی که موجب آفرینندگی و حتی تلاش برای افزایندگی، کار گفته میشود.
کارآفرینی: کارآفرینی یعنی ایجاد و فراهم کردن شرایط و زمینههای کار برای خود و دیگران.
مؤسسه: به مجموعه و منظومهای از عوامل انسانی، مادی، دانش فنی و سازمان برنامه و مدیریت کار گفته میشد که با ترکیب متناسب آن عوامل و با توجه به زمینهها و شرایط پیرامونی و ورودیها و خروجیهای خود فعالیت مینماید.
کار مؤسسه: عبارتست از تمامی یا جزئی از فرآیند فعالیت ایجادی، فرآور و فرابری یک یا چند فرآورده مادی یا معنوی.
ساختار مؤسسه: هر مؤسسه دارای ساختاری سازمانی است که بر اساس و در چهارچوبی خاص که کلیه عوامل کار و مجموعه فرآیند فرآوری تقسیم شده است و در این ساختار سازمانی، عوامل انسانی در یک نظام و شبکه سلسله مراتب ریاست و مرئوسیت با هم ترکیب گردیده و در جهت اهداف مؤسسه فعالیت مینمایند.
کارآئی مؤسسه: کارآیی هر مؤسسه به بهینگی عوامل کار و شرایط پیرامونی و بهینگی ترکیب آن عوامل از مادی و انسانی بستگی دارد.
سازوارگی: ساختار و نظام هر مؤسسه بر اساس چهارچوب فعالیت، کارکرد و چگونگی آن از نظر سرعت، سهولت و روانی کار و کارآمدی آن مؤسسه که باعث افزایش بازدهی و در مقابل کاهش ضایعات و هزینههای آن گردد. لذا تنها در اینصورت است که یک مؤسسه میتواند زایا (تولید کننده) پویا (جستجوگر) و پایا (ثابت) باشد و خود را با شرایط درونی و بیرونی تطبیق داده و توسعه یابد.
سازمان گروهی: موجودیت و دامنه فعالیت هر مؤسسه ناشی از کار جمعی و سازمان گروهی میباشد که بر اساس یک سیستم منسجم و هماهنگ کلیه بخشها و زیربخشها و تمامی افراد و گروههای تخصصی همگی در یک فراشد سیستم (واحد) با سلسله مراتب طولی و عرضی جهت دستیابی به هدفی مشخص تلاش مینمایند.
کارآفرینی: با توجه به آنچه که اشاره شد نقش مدیریتهای هر قسمت بویژه مدیریت کل بمنظور ایجاد هماهنگی لازم آشکار میشود که برای ایجاد زمینه فعالیت برای خود و دیگران باید کارآفرین بود.
و اینجاست که میتوان کارآفرینی را که خود امری فراگیر است به کارآفرینی فراگیر یا عمومی تعبیر نمود.
گر چه درجه و ارزش کارآفرینی در هر یک از افراد و گروهها متناسب نقش و جایگاهشان در سازمان متفاوت میباشد اما باز هم میتوانند و باید بتوانند که خود کارآفرین باشند.
بنابراین برای کارآفرین بودن در هر سطح و موقعیتی باید دارای خصلتها و ویژگیهای خاص بود که در این مقوله به آن پرداخته خواهد شد.
بخش نخست
فصل 1
کارآفرین بودن
کارآفرین کسی است که اهل عمل بوده و توانایی آنرا دارد تا فرصتهای کسب را ببیند و آنها را ارزیابی کرده، منابع لازم را جمعآوری نموده و از آنها بهرهبرداری نماید و برای رسیدن به موفقیت روش مناسبی را پیریزی کند.
1-1- ویژگیهای کارآفرینها:
کارآفرین عموما دارای ویژگیهائی هستند که میتوان از صفت بارز آنها پی به آن خصوصیات برد بدین منظور به نماد زیر توجه کنید:
ویژگی عمومی صفت بارز
خودباوری اعتماد به نفس- استقلال رأی- خوشبینی
میل به نتیجه نیاز به کامیابی- منفعت شناسی
ایستادگی، پشتکار، اراده – سخت کوشی، شوق – انرژی
ریسک پذیری توانایی ریسکپذیری- اشتیاق به انجام کارهای بزرگ
هدایت و رهبری رفتار هدایتگرانه- مردم داری- انتقادپذیری
خلاقیت نوآوری- ابتکار- تدبیر – دانایی
آینده نگری دوراندیشی- قدرت درک
حال اگر میخواهید فی الواقع کارآفرین باشید بایستی دارای تمامی صفتهای ذکر شده باشید یا آنکه در پرورش آنها در خودتان بکوشید گر چه ممکن است تمامی آنها به کارتان نیاید اما هر چه از این صفات را بیشتر دارا باشید شانس موفقیتتان برای کارآفرین شدن بیشتر خواهد شد. ضمن اینکه بسیاری از این خصوصیات به نوعی به یکدیگر ارتباط دارند. و از صفات تفاوتهای آشکاری نسبت به آنهایی که این صفات را ندارند وجود دارد.
2-1 فلسفه کارآفرینی:
موفقیت در کارآفرینی به تمایل شما در قبول مسئولیت نسبت به کار خودتان بستگی دارد. لذا اگر میخواهید که هدفهایتان با خواستهتان سازگار باشد ابتدا باید خودتان را بشناسید. چون قدرت شما بیشتر از اعمال خودتان سرچشمه میگیرد تا از اعمال دیگران. پس باید شکست را پذیرفت و از آن تجربه آموخت چنانکه ایستادگی و تلاش مقدمه کامیابی است.
[1] - (به نقل از روزنامه سلام 10 دی 1377)
یورو پول و احد اروپایی از فردا (اول ژانویه 1999) به طور قانونی وارد بازار اروپا میشود.
کارشناسان اقتصادی معتقدند این اقدام اتحادیه اروپا حرکتی است در جهت تحکیم و تکمیل پیوندهای سیاسی، اقتصادی گذشته و موجب میشود تا بلوک اقتصادی قدرتمندی برای مقابله با قدرت اقتصادی آمریکا به وجود آید.
کشورهای اتریش، بلژیک، آلمان، فنلاند، فرانسه، ایرلند، ایتالیا، لوگزامبورگ، هلند، پرتغال و اسپانیا با جمعیتی در حدود 291 میلیون نفر یازده کشوری خواهند بود که از فردا به طور رسمی پول واحد اروپا را پول قانونی خود تلقی خواهند کرد.
البته در ابتدای کار، یورو گردش پولهای رایج ملی را ناگهانی متوقف نخواهد کرد و کشورهای اروپایی یاد شده تا ژانویه 2002 برای جایگزینی کامل یورو به جای پولهای خود فرصت دارند.
کمیسیون اروپا اخیرا اعلام کرده است که جایگزینی اسکناسها و سکههای یورو به جای 12 میلیارد قطعه اسکناس و 70 میلیارد قطعه سکه فعلی رایج در بازارهای اروپا زمان زیادی میبرد و به همین علت 3 سال برای دوران انتقال تعیین شده است. البته از هفته آینده (چهار ژانویه) بازارهای سهام اوراق بهادار تنها از یورو استفاده خواهند کرد و همچنین در نقل و انتقال وجوه از طریق رایانه نیز که به پول نیاز نیست میتوان از یورو استفاده کرد.
رئیس دانشکده اقتصادی دانشگاه علام طباطبایی در پاسخ به سؤالی درباره هدف کشورهای اتحادیه اروپا از جایگزینی یورو به جای پولهای ملی به خبرنگار ما گفت: توافق برای انتشار پول واحد اروپایی در حقیقت ادامه حرکت برای اتحاد واقعی اروپا بود که از تشکیل بازار مشترک و ایجاد اروپای متحد آغاز شد و با رواج پول مشترک اکنون با ایالات متحده اروپا مشابه ایالات متحده آمریکا روبرو هستیم.
وی در پاسخ به این سؤال که انتخاب یورو به عنوان پول واحد اروپا چه تأثیری به اوضاع مالی و اقتصاد جهان خواهد داشت گفت: قدرت تولید حدود 300 میلیون نفر جمعیت تحت پوشش 11 کشور اروپایی حدود 7 تا 8 هزار میلیارد دلار تخمین زده میشود که این تقریبا معادل قدرت ایالات متحده آمریکا است و طبیعتا پول اروپایی با چنین پشتوانهای میتواند به سرعت در کنار پولهای پرقدرتی چون دلار و ین قرار گیرد.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا یورو میتواند جایگزین ارزهای پرقدرتی چون دلار، پوند و یا ین شود گفت: این مسأله بستگی به عکسالعمل کشورهای مختلف دارد از طرفی اکنون دلار مورد استفاده بخش اعظم کشورهای جهان است و کشورها اجازه نخواهند داد تا دلار که اکنون به عنوان ذخیره بانکهای مرکزی تعداد زیادی از کشورهای جهان است سقوط کند، هر چند برخی کشورها به مرور در معاملات خود این پول را جایگزین دلار خواهند کرد اما اقتصاد بزرگ آمریکا نیز در برابر این قبیل اقدامات بیکار نخواهند نشست. نباید از یاد برد که آمریکا قدرت اقتصادی یکپارچه با سابقهای طولانی است اما اروپا هنوز در ابتدای راه است.
وی در پاسخ به این سؤال که با جریان افتادن پول واحد اروپا چه تأثیری بر روی اقتصاد ایران خواهد داشت، گفت: من معتقدم اکنون باید از این فرصت استفاده کنید و به قدرت انحصاری دلار در اقتصاد خارجی خود پایان دهیم. همانطور که برخی از کشورها در جنوب شرقی آسیا به این سو حرکت میکنند.
رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی افزود: کشور ما در سالهای اخیر به علت کاهش ارزش دلار و یا نوسانات آن زیانهای زیادی دیده است زیرا در بافتهای ما عمدتا به دلار است از طرفی ما عمده مبادلات اقتصادی و روابط سیاسی خود را با اروپا انجام میدهیم و منطقی است که پول مورد مبادله را هم از پولهای آنها انتخاب کنیم.
همچنین یک استاد دانشگاه و عضو هیأت علمی سازمان مدیریت صنعتی نیز در گفت و گو با خبرنگار ما گفت: کشورهای اروپایی از دهههای گذشته همواره به دنبال ایجاد یک بلوک قدرتمند اقتصادی برای مقابله و رقابت با قدرت امریکا بودهاند و حرکت اخیر نیز در جهت اقدامات گذشته میباشد.
وی افزود: انتخاب پول و احد اروپا سبب سرعت در مبادلات بازرگانی و کاهش هزینهها در بین کشورهای عضو اتحادیه اروپا (به جز انگلیس) خواهد شد و میتوان آن را حرکت دیگری به سوی یکپارچهسازی اروپا دانست. درباره تأثیر پول واحد اروپایی بر اوضاع مالی و اقتصادی جهان گفت: این پول قدرتمند با ورود خود به سبد ارزی جهان احتمالا شوکهایی را وارد میکند و برخی معتقدند یورو به تدریج جایگزین دلار خواهد شد. هم اکنون چین اعلام کرده که کل ذخایر ارزی خود را به یورو تبدیل میکند.
این استاد افزود: از طرف دیگر به نظر میرسد که یورو پولی با ثبات و کم نوسان خواهد بود و شاید همین امر سبب رویآوری کشورهای بیشتری به این پول بشود.
وی گفت: البته بسیاری از کارشناسان در آمریکا و اروپا با تردید به پول واحد اروپا نگاه میکنند اما من فکر میکنم چون اقتصاد منطقی و موفق اروپا پشت یورو قرار دارد این پول به مرور قدرت فراوانی پیدا کند و در نهایت به نفوذ دلار دست یابد.
وی در پاسخ به سؤالی درباره تأثیر احتمالی یورو به اقتصاد ایران گفت: چون خریدهای ما از اروپا و از طرفی درآمدها به دلار است اگر به جریان افتادن یورو سبب کاهش ارزش دلار شود با مشکل روبهرو میشویم.