چکیده نتایج حاصل از بررسی طرح مشخصات طرح: عنوان : طرح تولید خودکار تعریف : یکی از انواع لوازم التحریر مشخصات ویژه: ظرفیت تولید : 5/12 میلیون خودکار در سال فرآیند تولید: 1- ساختمان نوک 2- قرار دادن ساچمه و مراحل تکمیل 3- اکسترودتیوپ رنگی 4- برش دادن 5- فرم دادن 6- تزریق توسط ماشین 7- یرداشتن خوشه از قالب و جداکردن از راهگاه 8- مونتاژ کامل و تزریق جوهر 9- بسته بندی شرایط عملیاتی: تعداد در روز کاری: 270 تعذاذ شیفت: 2 شیفت و مدت کار هر شیفت 12 ساعت(ساعت کار عادی پرسنل 12 ساعت در روز) تعداد کارکنان: مدیریت یا مهندس: 2 پرسنل تولیدی: 34 کل پرسنل واحد: 52 تاسیسات زیر بنایی: توان برق فرآیند: 100 کیلووات در هر ساعت توان برق تاسیسات: 20 کیلووات در هر ساعت توان برق کل واحد: 200 کیلووات در هر ساعت توان برق اضطراری: کیفیت آب : آب چاه با سختی پائین مقدار مصرفی روزانه 21 مترمکعب در روز سوخت مورد استفاده گازوئیل رفع آلودگی محیط زیست: این واحد آلودگی ایجاد نمی کند زمین و ساختمانها: مساحت زمین : 4000 متر مربع سطوح زیر بنا : سالن 608 متر مربع- انبارها 200 متر مربع- پشتیبانی تولید و تاسیسات 220 متر مربع کل ساختمان و زیر بنا: 1234 متر مربع قیمت تمام شده: کل هزینه های ثابت تولید: 000/1 میلیون ریال کل هزینه های متغیر تولید: 747 میلیون ریال قیمت تمام شده(هر عدد): 176 ریال( 8/98 ریال و8/76 دلار) قیمت عمده فروشی: قیمت عمده فروشی در داخل کشور : به طور متوسط 600 ریال قیمت فروش خودکار معمولی در خارج : 900/1 ریال مدت برگشت سرمایه : سه سال و 5 ماه صرفه جوئی ارزی(درآمد) : 8/3 میلیون دلاردر سال کلیات و شناسایی تعریف محصول با ویژگیها و مشخصات فنی محصول خودکارها شامل دوبدنه بشرح زیر میباشند: الف- بدنه خودکار ساده این بدنه ها بطور ساده و دارای کلاهی است که معمولا گیره ای بوده و برای نهادن در جیب تعبیه شده است وهمچنین بدنه به انتهای ته خودکار ختم میشود(BOTTON) قلم خودکار ساده بعلت راحتی و سهولت بیشتر مورد استفاده کنندگان قرار گرفته است ب- بدنه خودکار با دکمه فشاری ( PUSH BOTTON ) این سیستم بدنه در اصطلاح عام به خودکار توماتیک معروف است که توسط دکمه ای، سر یدکی را برای نوشتن بیرون می آورد.
جنس لوله یا مخزن باید از فلز زنگ نزن، پلاستیک یا ترکیبی از فلز با پلاستیک ساخته شود و ساخت لوله قلم باید از نظر کیفیت قابل قبول باشد.
این لوله نباید در هیچ شرایطی زنگ بزند یا در طول مدت استفاده عیبی پیدا کند.
قسمتهای چسبیده شده و پیچ شده باید طوری به هم متصل شوند که با لوله سخت محکم شوندو از هم جدا نشوند، لوله باید دربرابر رطوبت و جوهرخودش غیرقابل نفوذ باشد.
لوله نباید ترک بردارد، بشکند، تاب بردارد و یا جوهرمیان آن طوری باشد که به دیواره لوله چسبیده، سخت و سفت شود.
گوی باید ازفلز زنگ نزن ساخته شود و متناسب با پایه باشد، همچنین گوی باید از کربور تنگستن یا ماده ای که از نظر ویژگیها مشابه آن باشد و اکسید نگردد ساخته شود و در زمان استفاده سائیده نشود وتغییر شکل ندهد.
بدنه خودکار باید به اندازه ای کافی محکم باشد به طوریکه در طول زمان استفاده ترک برندارد و نشکند ودارای سوراخی باشد که فشارهوا را برای جوهر رسانی تامین نماید و این سوراخ نباید در طول زمان استفاده در هیچ شرایطی پوشیده شود .
بهترین نوع خودکار از نظر ظاهر قلم خودکاری است که میزان مصرف جوهر را در یدکی با بدنه شفاف نشان دهد.
جوهر باید همگن باشد ودر طول زمان جوهرگیری سخت وسفت نشود،جوهر نباید بدبو بوده و رنگ آن باید آبی، قرمز، سبز، یا مشکی باشد.
جوهر نباید دارای مواد سمی بوده واثر آن روی کاغذ بیشتر از حد معمولی نباشد.
خودکار مشابه اوژن( استارلت) که محصول موردنظر در این طرح می باشد، از گروه محصولاتی است که دارای مصارف اداری بوده وعموما جهت نگارش مورد استفاده قرار می گیرد.
در جوامع مختلف به خصوص در جوامعی که دارای قشر تحصیل کرده یا محصل باشد، میزان مصرف انواع خودکار بسیار زیاد می باشد.
خودکارهای عادی موجود در کشور معمولا در سه نوع عمده مدل بیک، مدل اوژن و مدل رکسی یافت می شوند که اجزای هریک به شرح زیر می باشد: الف- مدل بیک شامل: لوله خارجی بیرنگ یا رنگی توئی ساچمه و نوک فلزی نوک پلاستیکی درپوش پلاستیک انتهای لوله جوهر ب- مدل اوژن(استارلت) لوله خارجی پلاستیکی ساچمه و نوک فلزی درپوش جوهر ج- مدل رکسی لوله خارجی شکننده ساچمه و نوک فلزی تویی پلاستیک انتهای لوله درپوش جوهر به غیر از ساچمه و نوک فلزی خودکار، بقیه اجزای خودکار از پلاستیک می باشد، اما پلاستیک ها به طور کلی به دو گروه عمده ترموپلاستها و ترموستها تقسیم می شوند.
پلاستیک های ترموست به آن گروه از پلاستیک ها گفته می شود که فقط یکبار قابلیت ذوب و فرم گیری دارند.
این گروه از پلاستیک ها در صورتیکه یکبار فرم داده شوند، قابلیت شکل پذیری مجدد را در اثر حرارت یا فشار را از دست می دهند و نمی توان به آنها شکل جدیدی داد.
ظروف ملامین نمونه ای از پلاستیک های ترموست می باشند.
در مقابل پلاستیک های ترموپلاست یا ترموپلاستیک قابلیت بازیافت دارن و پس از یکسری گرک شدن و شکل گیری، می توان مجددا آنها را گرم کرده و فرم جدیدی به آنها داد.
اجزای تشکیل دهنده خودکار نمونه ای از پلاستیک های ترموپلاست می باشند.
از نظر فنی پلاستیک های ترموپلاست خواص متفاوتی دارند.
از جالب ترین این خواص، قابلیت بازیافت مجدد آنها قابلیت رنگ پذیری بسیار بالا و سادگی شکل پذیری آنها را می توان نام برد.
این خواص در انواع گوناگون پلاستیک های ترموپلاست کاملا متفاوت است و بنا بر کاربرد قطعه، نوع مناسب تر باید انتخاب شود، اساس ساختمان خودکارها معمولا به صورت زیر می باشد.
تماس نوشتنی خودکار با کاغذ توسط یک گوی فلزی انجام گرفته که با گردش خود جوهر چرب مخصوصی را بر روی کاغذ انتقال می دهد.
این جوهر در مخزنی به نام تیوب(لوله) قرار دارد و پس از عبور از پایه گوی به گوی منتقل شده و برروی کاغذ می نشیند.
به مجموعه سوارشده گوی، پایه و لوله مخزن و جوهر، یدکی قلم خودکار گفته می شود.
یدکی مذکور در محفظه هائی قرار می گیرد که به آن بدنه خودکار می گویند.
خودکار بیک که معمولا دارای بدنه شفاف است از نوع خودکارهای یادشده است ولی خودکار مدل اوژن دارای چنین سیستمی نبوده و فقط دارای یک بدنه است که کار تیوپ را نیز انجام می دهد.
در خودکار مدل اوژن میزان جوهر بیشتری مصرف می شود ولی در مقابل به علت تعداد قطعات کمتر مصرفی، ساخت خودکار فرآیند تولید کمتری را طی می نماید.
دوام قلم خودکار در انبارها- تحت شرایط انبارهای عادی ، در مورد قلم خودکارهای آبی، قرمز، سبز24 ماه و دوام قلم خودکارهای مشکی12 ماه از تاریخ ساختن خواهد بود.
اجزاء تشکیل دهنده خودکار مشابه اوژن خودکار مشابه اوژن به طور کلی دارای مشخصات بشرح جدول(1-2) می باشد: شرح مشخصات تعداد تعداد قطعاتی که محصول از آن تشکیل می شود دوقطعه پلاستیکی، دوقطعه فلزی وجوهر ابعاد کلی بدون کلاهک 155×8 (میلیمتر) با مقطع شش وجهی دورنگ وزن کلی با جوهر 8/6 گرم پلاستیک بدنه پلی پروپیلن فرمولاسیون خودکار این محصول دارای فرمول نمی باشد ولی میزان مواد اولیه در آن به صورت زیر می باشد.
به ازای تولید هر خودکار تیوپ اصلی از جنس پلی پروپیلن 9/4 گرم درپوش از جنس پلی پروپیلن 9/0 گرم نوک فلزی از مفتول استیل به قطر 5/3 میلیمتر 5/0 گرم ساچمه از جنس کربورتنگستن 1عدد ( به وزن 1/4 میلی گرم) جوهر چرب مخصوص 5/0 گرم بسته بندی محصول تولیدی خودکار تولیدی در جعبه های 50 تایی قرار گرفته، سپس این جعبه ها درون کارتن با گنجایش20 عدد جعبه قرار می گیرند.
قلم خودکارها و یدکی خودکارها باید در بسته های مناسب بسته بندی شوند.
فقط خودکارهاوی که هم اندازه هستند باید با همدیگر بسته یندی شوند.
روی هر خودکار یا یدک خودکارو بسته خودکارها باید به طور خونا و روشن و پاک نشدنی در طرف خاجی علائم زیر مشخص شوند: استاندارد و مشخصات فنی و تجاری خودکار در موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران دارای استاندارد بوده و شماره استاندارد آن 1709 تحت عنوان خودکار( BALL POINT PEN ) می باشد.
در جزوه استاندارد مذکور مسائل مختلفی از قبیل روش تست، جنس مواد به کارگرفته شده و...
مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
خودکار در کشورهای دیگر نیز دارای استاندارد می باشد که برخی از آنها به قرار زیر است: - استاندارد شماره 785 آفریقای جنوبی سال 1965 - استاندارد شماره 3705 هندوستان سال 1966 شماره تعرفه گمرکی و شرایط ورود شماره های تعرفه های گمرکی محصول همراه با عناوین ، حقوق گمرکی و سود بازرگانی به صورت زیر می باشد: شماره تعرفه عنوان حقوق گمرکی سود بازرگانی 03/98 1- قلم خودکار 30% 20% 2- مغز خودکار 30% 20% 04/98 سر قلم و نوک سر قلم 10% - چگونگی و میزان بکارگیری به عنوان کالای نهائی یا واسطه ای با پیشرفت روزافزون علوم و تکنولوژی و گرایش جهان به سمت صنعتی شدن( به خصوص از اوایل قرن بیستم) نیاز انسان برای تفکر، اندیشیدن و نوآوری روز به روز افزوده شده و بدین ترتیب اهمیت و نیاز به تحصیل و آموزش بیشتر محسوس می گردد.
جهت عملی شدن این منظور و انتقال نیازهای بیشتری از سطح کارهای بدنی و ماهیچه ای به سطح کارهای فکری نباید کمبودی در امکانات آموزشیی وجود داشته باشد.
یکی از وسایل عمده در نوشت افزار مصرفی مردم خودکار می باشد که حتی در مشاغل خدماتی نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
تولید کنندگان داخلی با توجه به اطلاعات موجود در بانک آمار و اطلاعات صنعتی وزارت صنایع، تولیدکنندگان داخلی خودکار به شرح زیر می باشد ولی ظرفیت تولید آنها مشخص نگردیده است.
ردیف نام واحد صنعتی نام محصول ظرفیت تولید محل ملاحظا ت 1 ایران اوژن خودکار - سیستان و بلوچستان پروانه بهره ایرانشهر برداری 2 شهرک صنعتی قلم و خودکار - تهران " " خودکار 3 قدس پلاستیک خودکار و ماژیک - " " " 4 نویس خودکار شش میلیون قم " " و ماژیک خودکار و شش میلیون ماژیک 5 کارگاه حسینی خودکار - آذربایجان شرقی موافقت اصولی 6 کارگاه ماکویی خودکار - سمنان " " تولید کنندگان خارجی عمده کشورهای تولید و صادر کننده به ایران عبارتند از: آلمان، انگلستان، سوئد، مجارستان، یوگسلاوی، ترکیه، دوبی، یونان و چند کشور دیگر معرفی و مقایسه کالاهای قابل جانشینی با محصول اصلی از آنجا که نیاز مصرف لوازم التحریر در کشورمان بسیار محسوس بوده و کمبود لوازم التحریر که یکی از اقلام آن خودکار می باشد در سطح وسیعی موجود است، اذا محصول تولیدی در این طرح توجیهی خود می تواند نقش مهمی در کاهش این کمبود داشته باشد.
در حال حاضر در بازار لوازم التحریر مقادیر متنابهی از خودکارهای ساخت داخل و خارج کشور وجود دارد و خودکار تولیدی مدل اوژن نیز جایگاهی در این بازار برای خود پیدا خواهد کرد.
ارائه دیدگاههای کلی در مورد قیمت فروش و امکان فروش وچگونگی تغییرات قیمت فروش و محصول در داخل و خارج کشور برآورد تقاضای بازار جهت محاسبه سهم بازار قابل کسب باید کل عرضه سالانه محصول را از کل تقاضای سالانه محصول کسر نمود، بنابرین بایستی میزان عرضه و تقاضا محاسبه گردد.
جهت برآورد تقاضای بازار برای قلم خودکار باید تخمینی بر تعداد نفراتی که احتمال میرود از خودکار استفاده نمایند، زده شود که در لیست زیر با استفاده از سالنامه آماری سال 1385 منتشره از سوی مرکز آماری ایران، این کار صورت گرفته است: الف- تعداد دانش آموزان آموزشگاهها و کلاس های سطوح مختلف تحصیلی وزارت آموزش و پرورش در سال 85-1384 برحسب سالنامه مذکور معادل 695/895/19 نفر می باشد، حال با توجه به اینکه هر دانش آموز به طور متوسط 8 عدد از انواع خودکار را در سال مصرف می نماید، تعداد خودکار مصرفی توسط این گروه از مصرف کنندگان معادل 560/165/159 عدد خودکار خواهد بود.
ب- تعداد کارمندان آموزشی و دفتری، آموزشگاه و کلاس وزارت آموزش و پرورش در سال تحصیلی 85-84 معادل 470/536/1 نفر می باشد، و با توجه به اینکه هر کارمند به طور متوسط 6 عدد از انواع خودکار در سال مصرف می نماید، تعداد خودکار مصرفی توسط این گروه از مصرف کنندگان معادل 218820/9 عدد خودکار خواهد بود.
ج- تعداد دانشجویان، کادر آموزشی دانشگاهها و موسسات عالی کشور در سال 85-84 معادل 252/689 نفر بوده است وبا توجه به میزان متوسط مصرفی 5 عدد از انواع خودکار، برای هرنفر در سال جمعا 260/446/3 عدد خودکار مورد نیاز خواهد بود.
د- تعداد نوآوران ثبت شده دوره های مقدماتی و تکمیلی نهضت سوادآموزی در سال 1367 معادل 736/511 نفر بوده است حال در نظر گرفتن اینکه هریک از افراد این گروه به طور متوسط 5 عدد از انواع خودکار مصرف می نمایند جمعا 680/2558 عدد خودکار برای این گروه از مصرف کنندگان مورد نیاز خواهد بود.
ه- میزان مورد نیاز شاغلان دفتری و...
با توجه به میزان نیاز سالانه آنها مورد محاسبه قرار گرفته که در جدول زیر ارائه شده است، شایان ذکر است که تعداد شاغلان از طرف اداره آمار ایران برای سال 1380 داده شده است که با اعمال نرخ رشد جمعیت 5/3% برای سال 85 محاسبه گشته است.
شرح شغل متوسط تعداد تعداد شاغلان تعداد شاغلان جمع خودکار مصرف در سال 80 درسال 85 مورد نیاز(عدد) کارکنان شاغل علمی و 6 000/1540 500/1809 000/10857 تخصصی مدیران و کارمندان 4 000/86 050/101 200/404 عالی رتبه اداری کارکنان امور دفتری و 5 000/548 900/643 500/219/3 اداری کارکنان امور بازرگانی و 6 000/205/1 875/415/1 250/495/8 فروشندگان کارکنان امور خدماتی 4 000/732 100/860 400/440/3 طبقه بندی نشده و اظهار نشده 6 000/987/1 150/324/2 900/944/13 جمع 250/361/40 حال با توجه به مطالب فوق جمع بندی های فوق الذکر معادل 214750570 عدد خودکار در سال 1385 خواهد بود.
علاوه بر نیازهای فوق نیازهای متفرقه زیادی جهت مصارف گوناگون مانند مغازه دارها، شرکتهای خصوصی و...
وجود دارد که درصد زیادی از مصارف کل کشور را به خود اختصاص می دهد، در اینجا با توجه به آمارگیری های مختلف و استفاده از نظر کارشناسان ، میزان نیاز این بخش از مصرف کنندکان را معادل 60% از جمع آمار ارائه شده فوق برآورد مینمائیم.
بنابرین جمع نیازهای سالیانه کل کشور در سال 1385 از فرمول زیر محاسبه می شود: 912/600/343= 6/1 × 214750570 حال با درنظر گرفتن نرخ رشد سالیانه جمعیت معادل 5/3% پیش بینی نیاز سالیانه در سالهای آتی بشرح زیر خواهد بود: سال 1388 1389 1390 1391 1392 میزان نیاز 379679000 391705000 403731000 415757000 427783000 عرضه محصول با توجه به آمار منتشره از سوی مرکز آمار ایران، میزان عرضه خودکار از سالهای 61 تا 64 طبق جدول زیر می باشد: نام محصول واحد 1380 1381 1382 1382 خودکار هزار عدد 152698000 173542800 196314000 201136500 حال اگر فرض شود که تولید کارخانجات داخلی در دست احداث با توجه به اطلاعات ارائه شده به طور تقریبی 10 میلیون خودکار باشد، لذا کل میزان عرضه خودکار به بازار عبارتست از: خودکار 211136500= 10000000+ 201136500 سهم بازار قابل کسب سهم بازار قابل کسب با استفاده از رابطه زیر محاسبه می شود که نتایج در جدول بعد از آن خلاصه شده است.
میزان عرضه محصول به بازار- کل تقاضا= سهم بازار قابل کسب هزار عدد سال 1388 1389 1390 1391 1392 تقاضای کل 679/379 391705 403731 415757 427783 *میزان عرضه محصول 211136 211136 211136 211136 211136 سهم بازار قابل کسب 168543 180569 192595 204621 216647 * با توجه به بررسی های انجام شده واحهای موافقت اصولی گرفته واحدهای دردست احداث تقریبا 5-4 سال آینده به بهره برداری می رسند.
قیمت فروش با توجه به بررسی های انجام شده : قیمت هر خودکار معمولی در خارج کشور 1900 ریال می باشد قیمت هر خودکار معمولی در داخل کشور به صورت تکفروشی900 ریال می باشد و عمده فروشی600 ریال می باشد.
بررسی فنی نکات علمی و اصول فرآیند تولیدی با توجه به اهداف اجرائی و کاربردی از آنجا که فرآیند تولید خودکار به صورت مونتاژ کردن می باشد، لذا اختلاف چندانی در تولید هر نوع خودکار موجود نمی باشد.
با بررسی هائی که در مورد روشهای تولید، ظرفیت کارخانه، حجم کاری و دانش فنی مورد نیاز به عمل آمده است، روش ساخت محصولات کارخانه و مراحل ساخت قطعات به همراه ماشین آلات و تجهیزات مورد نیاز جهت به کارگیری بهینه از امکانات کارخانه و سرمایه گذاری، بررسی و انتخاب شده است که در صفحات بعد به تفصیل آمده است.
روش ساخت تمامی مراحلی که در کارخانه انجام میشود در برگهای مخصوصی تحت عنوان برگ مسیر تولید شرح داده شده است و سپس نحوه مونتاژ و بسته بندی محصولات در فرمهای برگ مسیر مونتاژ بطور کامل تشریح گشته است.
توضیح اینکه زمانهای استانداردی که ر برگهای مسیر تولید و مسیر مونتاژ آمده است جهت ساخت یک عدد از محصولات کارخانه می باشد.
تشریح فرآیند تولید شرح فرآیند خودکار همانطور که در برگ مسیر تولید نشان داده شده است بصورت زیر است: ابتدا مرحله ساخت نوک شروع می شود که این عمل توسط ماشین تراش روتوری PM-20 صورت میگیرد.
در این مرحله یک کارگر مسؤلیت ساخت نوک خودکار را به عهده دارد.
پس از این مرحله ساخت تیوپ اصلی توسط ماشین TIC 2000 شروع می شود.
این مرحله نیز توسط یک کارگر عملیاتی انجام می شود.
سپس ساخت درپوش خودکارها توسط ماشین تزریق شده و در انتها مرحله مونتاژ کامل و تزریق جوهر توسط دستگاه مونتاژ شروع می شود.
پس از اتمام کلیه مراحل ساخت- مرحله بسته بندی صورت می یرد.
لازم به ذکر است که مرحله ساخت نوک تعیین کننده تعداد شیفت و ساعت شیفت (12 ساعتی) میباشد.
دلیل این امر به شرح زیر می باشد.
طبق کاتالوگ سازنده حداکثر ظرفیت نوک تولیدی 35 عدد در دقیقه ظرفیت تولید خودکار با 20% ضایعات احتمالی در سال 12750000 دقیقه در سال 364286= 35÷ 12750000 ساعت در سال 6071= 60÷ 364286 روزکاری 253= 24÷ 6071 مرحله ساخت نوک نام محصول : خودکار اوژن تاریخ : نام قطعه : نوک فلزی صفحه: نام مجموعه : برگ مسیر تولید ضریب مصرف: ردیف شرح عملیاتی نوع و مشخصات تجهیزات زمان تعداد تعداد ملاحظات ماشین کمکی استاندارد تولید کارگر (Sec) (hr) 1 ساخت نوک و ماشین تراش رتوری 09/0 *319 1 قراردادن ساچمه PM 20 و مراحل تکمیل مرحله ساختن تیوپ اصلی نام محصول : خودکار اوژن تاریخ : نام قطعه : تیوپ اصلی صفحه: نام مجموعه : برگ مسیر تولید ضریب مصرف: ردیف شرح عملیاتی نوع و مشخصات تجهیزات زمان تعداد تعداد ملاحظات ماشین کمکی استاندارد تولید کارگر (Sec) (hr) 1 اکسترودتیوپ رنگی اکسترودر قالب شش 1/0 354 1 مخصوص گوش 2 برش دادن کاترهمراه - - - - اکسترودر 3 فرم دادن TLC 2000 - - - - ساخت درپوش خودکار نام محصول : خودکار اوژن تاریخ : نام قطعه : درپوش صفحه: نام مجموعه : برگ مسیر تولید ضریب مصرف: ردیف شرح عملیاتی نوع و مشخصات تجهیزات زمان تعداد تعداد ملاحظات ماشین کمکی استاندارد تولید کارگر (Sec) (hr) 1 تزریق توسط ماشین ماشین تزریق قالب26 3/0 1063 1 50 گرمی حفره ای 2 برداشتن خوشه از قالب - - - - - و جدا کردن از راهگاه مرحله مونتاژ نام محصول : خودکار اوژن تاریخ : نام قطعه : برگ مسیر تولید صفحه: نام مجموعه : خودکار اوژن مونتاژ شده ضریب مصرف: ردیف شرح عملیاتی نوع و مشخصات تجهیزات زمان تعداد تعداد ماشین کمکی استاندارد تولید کارگر (Sec) (hr) 1 مونتاژ کامل و دستگاه مونتاژ 05/0 177 2 تزریق جوهر TLC 2000 مخصوص مرحله بسته بندی نام محصول : خودکار اوژن برگ مسیر عملیات مونتاژ تاریخ : نام : خودکار کامل بسته بندی شده صفحه: ردیف شرح عملیاتی نوع و مشخصات تجهیزات زمان تعداد تعداد ماشین کمکی استاندارد تولید کارگر (Sec) (hr) 1 بسته بندی 50 عدد - - 5/0 35 1 خودکار درون جعبه 2 بسته بندی 20 عدد جعبه - - 2/0 1 1 خودکار بدون کارتن بررسی مناطق، مراحل و شیوه های کنترل کیفیت مطابق استاندارد خودکار منتشر شده از سوی موسسه تحقیقات صنعتی ایران روشهای آزمون به صورت زیر انجام میپذیرد.
الف- آزمون دگمه فشاری سیستم دگمه خودکار بایدداری ساختمان قوی و مثبتی در عمل باشد و در ضمن کار طوری باشد که گوی به درستی از سربدنه بیرون بیاید و طوری قفل شود که در ضمن استفاده دوباره پائین نیاید.
دگمه فشاری باید حداقل 1000 با قدرت کار داشته باشد.
ب- آزمون نوشتن خودکار باید به انقطاع خطی بطول 3000 متر بنویسد.
ح- آزمون لکه در طول خط 3000 متر نباید بیشتر از 20 لکه موجود باشد.
و- آزمون نقطه گذاری نباید بیشتر از یک درصد مجموع خطوط نوشته شده نقطه باشد.
ه- آزمون صاف و ادامه خط خط نوشته شده باید صاف و یکنواخت بوده و ادامه خط مداوم و بدون شکاف (ترک) باشد و- آزمون زمان خشک شدن نوشته باید در زمان 5 ثانیه خشک شود برآورد فنی در جهت انجام محاسبات اساسی تعیین ظرفیت و برنامه تولید با توجه به بررسی های بازار انجام شده و همچنین نظر به پائین بودن سقف میزان سرمایه گذاری ثابت و همچنین با توجه به کوچک بودن صنعت، ظرفیت تولید کارخانه معادل 5/12 میلیون عدد خودکار مدل اوژن محاسبه گردیده است.
اطلاعات مربوط به ظرفیت تولید کارخانه، ساعت کار روزانه، تعداد شیفت کاری و تعداد روز کاری در سال بشرح زیر میباشد.
ظرفیت سالانه 5/12 میلیون عدد خودکار مدل اوژن تعداد شیفت کاری 2 شیفت ساعات کار در هر شیفت 12 ساعت تعداد روز کاری 270 روز میزان مواد اوایه مصرفی، آب و انرژی مواد اولیه مصرفی مواد اولیه مورد نیاز جهت تولید 5/12 میلیون عدد خودکار در سال با احتساب 2% ضایعات احتمالی بشرح جدول میباشد.
ردیف نام مواد اولیه درصد مقدار مصرف در سال (کیلوگرم) 1 پلی یروپیلن 24/85 73950 2 مفتول استیلس استیل 35/7 6375 3 ساچمه کربورتنگستن 6% 3/52 4 جوهر چرب مخصوص 35/7 6375 آب و انرژی مصرفی ( فقط جهت فرآیند تولید) - آب 0005/0 متر مکعب به ازاء هر عدد محصول - برق 104/0 کیلو وات ساعت به ازاء هر عدد محصول - گازوئیل 0012/0 لیتر به ازاء هرتن محصول بررسی مواد اولیه الف- پلی پروپیلن: با فرمول شیمیائی n (5H 3 C )یک پلی مرترموپلاست کریستالی است ووزن مولکولی پروپیلن 40000 یا بیشتر میباشد.
پلی پروپیلن هائی که وزن مولکولی کمتری دارند بشکل توده ای هستند و بعنوان مواد افزودنی در گازوئیل،مواد واسطه ای -------- ومواد افزودنی روغن موتور استفاده میگردند.
رنگ پلی پروپلین سفید بوده ووزن مخصوص آن 9/0 میباشد.
مقاومت کششی آن psi 5000 و تا دمای 121 درجه سانتیگراد قابل استفاده است این پلیمر با افزودن رنگ به آسانی بصورت رنگی در می آید.
ب- جوهر چوب: جوهر خودکار محصول مواد رنگی در آب با درصد کمی از اسید گالیک یا اسیدتانیک میباشد جوهر های قابل شستشو دارای گلسیرول هستند رنگهای قابل حل گوناگون برای جوهر های رنگی استفاده میشوند در مورد جوهر استفاده شده در خودکار مخلوط باید حالت خمیری داشته باشد و غلظت مناسبی دارا باشد.
ج- کربورتنگستن: کربورتنگستن با فرمول مولکولی wc دارای قویترین ساختمان مولکولی در بین موادی با شکل ساختمان مشخص میباشد کربورتنگستن پودر خاکستری با وزن مخصوص 6/15 با نقطه ذوب 2780 درجه سانتیگراد و سختی +9 (moho ) در حالت جامد میباشد این ماده در آب غیر قابل حل ولی در مخلوط اسیدنیتریک و هیدروفلوئوریک قابل حل میباشد کربورتنگستن توسط گرما و اکسیژن اکسیده میگردد.
محل تهیه مواد مصرفی و قیمت آنها پلی پروپیلن این ماده از داخل کشور تهیه میشود قیمت هر کیلوگرم آن 5/1 دلار یا معادل 14250 ریال و هزینه حمل بشرح زیر می باشد.
قیمت هر کیلوگرم ریال 15500 1500 + 14000 که عبارت است از قیمت هر کیلوگرم پلی پروپیلن 14000 ریال و هزینه حمل به ازای هر کیلوگرم 1500 ریال می باشد مفتول استنلس استیل بقطر 5/3 میلیمتر محل تامین این ماده نیز از کشورهای ژاپن و آلمان بوده و قیمت هر کیلوگرم آن 2 دلار میباشد با احتساب 25% بعنوان سود بازرگانی: قیمت هر کیلوگرم ریال 23750 = 25/1×9500×2 ساچمه کربورتنگستن محل تامین ماده از داخل کشور بوده و قیمت هر کیلوگرم آن 100 دلار میباشد.
قیمت هر کیلوگرم ریال 000/950 =9500×100 جوهر چرب مخصوص محل تامین این ماده نیز از کشور سوئیس بوده و قیمت هر کیلوگرم آن 4 دلار میباشد.
بنابراین با احتساب 25% بعنوان سود بازرگانی قیمت آن بشرح زیر برآورده میشود.
قیمت هر کیلوگرم ریال 47500=9500×25/1×4 چون کیفیت محصول مشابه به تولید شده در داخل هنوز در حد مطلوب نیست لذا از نمونه خارجی استفاده می کنیم ماشین آلات مورد نیاز جهت تولید ماشین آلات اصلی فرآیندتولید 1- اکسترودردورنگ باکاتر تعداد 1 دستگاه mm18/ mm50 خط اکسترودر با تولید و محفظه برای خودکار بدون تیوب بصورت دایره یا شش ضلعی با قابلیت ترکیب دورنگ در تولید بدنه خودکار.
قدرت: 19 اسب بخار برای اکسترو در اولیه 50 میلیمتری با برق مستقیم.
2 اسب بخار برای اکسترو در جوکی 18 میلیمتری با برق مستقیم.
ظرفیت: تا تولید 70 محفظه دو رنگ در دقیقه 2- ماشین پرداخت سانتریفوژ: تعداد 1 دستگاه 4000 دور در دقیقه برق سه فاز قدرت 2/2 کیلو وات 3- ماشین تراش روتوری مدل 20-pm: تعداد 1 عدد تعداد مراحل توقف 20 تعداد در هرمیز 40 حداکثر ظرفیت نوک تولیدی 35 عدد در دقیقه قدرت موتور 4/1 کیلو وات دور در دقیقه 80-20 نقطه ولتاژ 380 ولت سه فاز 50 سیکل میزان مصرف قدرت 20-10 متر مکعب در ساعت فشار هوا 6-5 بار نسبی وزن ماشین 2500 کیلوگرم 4- ماشین انجکش 50 گرمی مدل 34- LPML : تعداد 1 عدد ظرفیت : پر کردن 160 خودکار در دقیقه کاملا اتوماتیک در سیکل کاری قابل تنظیم برای تیوپ هائی با سایز های گوناگون 5- ماشین مونتاژ مخصوص مدل 2000-TLC : تعداد 1عدد ماشین تمام اتوماتیک با قابلیت انجام تمام عملیات لازم در تولید یک خودکار بدون تیوپ کامل قابل تنظیم در سرعت های مختلف کاری ظرفیت تولید 80 خودکار بدون تیوب در دقیقه 6- قالب 26 حفره ای در پوش تعداد1عدد 7- میز بسته بندی و کار تعداد10" 8- پالت های حمل ونقل مواد تعداد20" 9- آسیاب پلاستیک (ویگن) تعداد 1" 10- مخلوط کن پلاستیک تعداد 1" سازندگان ماشین آلات اصلی فرآیند سازندگان خارجی: شرکت میکرون به آدرس زیریکی از فروشندگان ماشین آلات فرآیند تولید خودکار به همراهی دانش فنی آن میباشد.
MLKRON SA AGNO TELEFONE 091 5913171 C.P.115 TELEX 841300 CH-6903 LUGANO TELEFAX 091 594580 مشخصات تاسیسات ضروری و جانبی طرح - کمپرسورهوا یکدستگاه با فشار 10 بار - ژنراتور برق 150 - تجهیزات سیستم تهویه مطبوع (گرمایش و سرمایش) - کپسول آتش نشانی 10 عدد - تجهیزات عمده توزیع ئ انتقال برق - تانکرگازوئیل 12000 لیتری 1 دستگاه - منبع آب هوائی - چاه آب غیر عمیق - تجهیزات خدمات فنی (جهت کارگاه) - پمپ انتقال آب از چاه - وسایل آزمایشگاه کنترل کیفیت تجزیه و تحلیل و محاسبه نیروی انسانی در سطوح مختلف طرح نمودار سازمانی با تعداد پرسنل و تخصص های مورد نیاز شکل(1-4) نمودار سازمانی کارخانه تولید خودکار حجم کاری و مسئولیت پرسنل مورد نیاز طرح فعالیت عمده واحد تولیدی مورد نظر در 3 بخش انجام میپذیرد که آنها عبارتند از: 1- بخش امور تولیدو فنی 2- بخش مالی و بازرگانی 3- بخش اداری و خدمات وکلا 52 نفر در این طرح سه بخش فوق مشغول بکار خواهند شد.
قابل به ذکر میباشد که سه بخش فوق زیر نظر مدیریت است.
مدیریت: یک نفر با مدرک تحصیلی حداقل لیسانس در مدیریت صنعتی یا مهندس صنایع بخش امور تولید و فنی: سرپرست این بخش یک نفر با تحصیلات حداقل لیسانس در مهندس(مکانیک شیمی(پلی مر) یا صنایع) باید باشد که بر سه واحد تولید، تعمیرات و تاسیسات و کنترل کیفیت نظارت و سرپرستی دارد که تعداد پرسنل و شرح وظایف آنها در هر یک از واحد های فوق بصورت زیر میباشد.
واحد تولید: این واحد در 2 شیفت فعالیت خواهد داشت و در هر شیفت تعداد پرسنل آن عبارتست از: یک نفر سرپرست شیفت با درجه تحصیلات دیپلم یا فوق دیپلم فنی ترجیحا " دیپلم یا فوق دیپلم مکانیک، ماشین ابزار یا برق، 7 نفر کارگر تولیدی با تحصیلات حداقل سیکل که شرح وظایف پرسنل فوق بصورت زیر میباشد.
- خط تولید تیوب اصلی : یک نفر کارگر مسئول و اپراتور دستگاه اکسترو در رنگی - خط تولیدی نوک فلزی : یک نفز کارگر مسئول واپراتور جهت دستگاه ماشین تراش روتوری - خط درپوش : یک نفر کارگر مسئول واپراتور جهت ماشین تزریق - خط مونتاژ خودکار : 2 نفر کارگر جهت کار با دستگاه مونتاژ خودکار و تزریق جوهر - خط بسته بندی : 2 نفر کارگر واحد تاسیسات و تعمیرگاه : در این واحد 2 نفر پرسنل با تحصیلات حداقل دیپلم فنی، برق و مکانیک باید در هر شیفت مشغول بکار باشد و مسئولیت آنها انجام تعمیرات لازم در کارخانه و سرپرستی تاسیسات جنبی واحد تولید میباشد.
واحد کنترل کیفیت: 1نفر دیپلم جهت کنترل کیفیت در هر شیفت نیاز خواهد بود.
بخش اداری و خدمات: دارای یک سرپرست با مدرک تحصیلی حداقل لیسانس مرتبط با رشته های علوم انسانی پرسنل دیگر شاغل دراین بخش با شرح وظایف مربوطه عبارتنداز: 1نفرمنشی وکارمند بایگانی با مدرک تحصیلی حداقل دیپلم 2 نفر مسئول پیگیری مسائل اداری ورفاهی(شامل یک نفر مسئول کار گزینی ویک نفر مسئول مسائل رفاهی شرکت ) با مدرک تحصیلی حداقل دیپلم.
3 نفر نگهبان بامدرک تحصیلی حداقل سیکل 3 نفر راننده با مدرک تحصیلی حداقل سیکل (جهت رانندگی سواری، وانت ها ولیفتراک) 2 نفر کارگر خدمات (باغبان و آبدارچی...) با مدرک تحصیلی ابتدائی یا زیر سیکل بخش مالی وبازرگانی: این بخش مسئولیت مالی، ومعاملات شرکت را بعهده خواهد گرفت که سرپرستی آن را یک نفر با مدرک تحصیلی حداقل لیسانس حسابداری بعهده خواهد گرفت.
پرسنل دیگر این بخش عبارتنداز: 2 نفر کارمند جهت کمک در تنظیم دفاترومسائل مالی شرکت و تدارکات شرکت با مدرک تحصیلی حداقل دیپلم 2 نفر با مدرک حداقل دیپلم جهت سرپرستی انبار های مواد اولیه و محصولات شرکت قابل ذکر میباشد که واحد انبار زیر نظر بخش مالی و بازرگانی خواهد بود بطورخلاصه در این طرح 52 نفر مشغول به کار بوده که تعداد پرسنل مورد نیاز به تفکیک عبارتند از: - مدیریت ا نفر - تولید و فنی 34 نفر - مالی و بازرگانی 5 نفر - اداری و خدمات 12 نفر مساحت زمین و زیربنای مورد نیاز طرح واحد تولید و محاسبه سطح سالن تولید جهت تعیین مساحت دپارتمانهای مختلف تولیدی ابتدا آنها را بر حسب نوع فعالیت و ماشین آلات، دسته بندی نموده و سپس مساحت هر یک از آنها را محاسبه می نمائیم و در نهایت با جمع مساحت های دوپارتمانها مساحت کل سالن تولید را به دست می آوریم دپارتمانهای مختلف تولیدی در این طرح به بخش های زیر تقسیم می گردد 1- دپارتمان ساخت نوک فلزی 2- دپارتمان پلاستیک 3- دپارتمان مونتاژ و بسته بندی 4- انبار موقت با توجه به مطالب فوق و سایر موارد مطروحه در طراحی کارخانه ساخت دپارتمانهای فوق طی جداولی تحت عنوان برگ احتیاجات فضای تولید مورد محاسبه قرار گرفته است که در صفحات بعد ارائه می گردد و نتایج آن به صورت زیر می باشد