متاسفانه هر ساله حدود 20 % درختان در باغات میوه و مرکبات بر اثر سرما زدگی به طور کلی خشک میشوند و از بین میروند و در حدود 40 % درختان نیز تا دو یا چند سال از باروری و محصول دهی عقب می افتند باغداران برای حل این مشکل شیوه سنتی کاه دود کردن یا آتش زدن زدن لاستیک را به کا میگیرندامااین عمل می تواند تنها 10 % از مشکلات فوق را حل نماید وآن به این دلیل میباشد:
1-میزان دود تولید شده ناچیز است.
2- گرمای لازم را ندارد.
3-گرمای حاصل از این عمل به تاج درخت نمیرسد .
4- تولیددود در زمان لازم انجام نمگیرد و همچنین نامنظم صورت میگیرد.
به همین لحاظ باید دستگاهی مکانیزه وجود داشته باشد تا بتواند نقوص روشهای سنتی را جبران نماید.
از این رو دستگاهی طراحی شده که علاوه بر اینکه مشکلات فوق را جبران نموده دارای مزیتهای بسیاری می باشدکه در صفحات بعد به تفضیل بیان خواهد شد.
امید است با ارائه ابن طرح , مشکل بزرگ سرما زدگی باغات به طور کلی رفع شود و بتواند با برآورده نمودن انتظارات از تخریب باغات در برابر سرما زدگی جلوگیری نماید.
*****
توصیف طرح :
همانطور که در مقدمه ذکر شد برای حل مشکل سرمازدگی باغات طرح مکانیزه ای ارائه شده که میتواند حدود 90 % از مشکل سرمازدگی را حل نماید از این رو این طرح کاملامنحصر به فرد است.
البته نمونه های پیشین این طرح نیز وجود دارد که از حیث کاربرد با این طرح یکسان بوده ولی این طرح دارای مکانیسیم کاملا مجزا بوده و توانسته مشکلات نمونه های پیشین را حل نماید.
همانطور که در مقدمه ذکر شد برای حل مشکل سرمازدگی باغات طرح مکانیزه ای ارائه شده که میتواند حدود 90 % از مشکل سرمازدگی را حل نماید از این رو این طرح کاملامنحصر به فرد است.
مشکلات نمونه های پیشین از این قبیل است : 1-هزینه اولیه خرید آن بسیار بالا است .
2-در آن واحد توانایی پوشش کل باغ را ندارند .
3-در نوع نمونه ماشینی آن وهمچنین نوع نیمه اتماتیک حال حاضر نیاز به اپراتور ثابت است .
4-در نوع دستگاه استفاده کننده از قطرات بخار (مه پاش) یخ زدگی مشاهده میشود.
مشکلات بیان شده در بالا بخشی از مشکلات دستگاههای ساخته شده است.
اما در اینجا می پردازیم به مکانیسم و نوع کارکرد این دستگاه: اساس کلی کار این دستگاه کوره ایست که مواده دور ریختنی از قبیله: لاستیک وسائل نقلیه ، پلاستیکها ، برگ درختان ، زباله های طبیعی و .
.
را میسوزاند و دود ناشی از این سوختها را توسط فنهای تعبیه شده و لوله کشیهای انجام شده به سطح باغ میفرستد.
همچنین قابل ذکر است که بهترین و اساسی ترین ماده ی سوزنده در این کوره لاستیک وسائل نقلیه است که دارای حجم دود زیاد و همچنین گرمای مناسب است.
اما این مواد سوزنده باید با یک یا چند نوع سوخت شعله ور شوند که ما در این دستگاه می توانیم از سوخت رایج گازوویل یا در صورت دسترسی از گاز طبیعی نیز استفاده کنیم.
مزایا: 1-دوده تولید شده بر حسب دمای هوا به میزان لازم به باغ تزریق میشود.
2-گرمای لازم تولید میشود.
3-دود تولید شده مستقیما به تاج درخت میرسد.
4-توسط حسگرهای دمایی در زمان کاهش دما دستگاه به طور تمام اتوماتیک شروع به تولید دود مورد نیاز باغ در آن دما میکند.
5-نیازی به اپراتور ثابت ندارد.
6-در آن واحد تمام سطح باغ را دود میپوشاند.
7-هزینه نگهداری پایین.
8- با طراحی مکانیسم چرخشی پخش دود ، از رکود هوا در باغ جلوگیری شده و باعث جریان یافتن هوا میشود.
معایب: 1-هزینه اولیه نسبتا بالا ( میانگین حدود 50,000,000 ریال در هر هکتار ).
2-اشغال فضا در حد لوله کشیدن در باغ.
البته با وجود هزینه ذکر شده در مورد تولید این دستگاه و با توجه به هزینه های بالای سرمازدگی میتوان از این هزینه صرفنظر نمود.
***** تحلیل بازار عرضه محصول طرفدار اصلی و عمده این طرح باغداران هستند ، بخصوص باغاتی که در مناطق سرد سیر وجود دارندکه تقریبا هر ساله با مشکل سرما زدگی مواجه هستند .
در این بین به مساعدت سازمان محترم جهاد کشاورزی نیز نیاز است تا هم برای تبلیغ و هم برای اعطای وام و تسهیلات خرید برای این محصول برای باغداران اقدامهای لازم صورت گیرد.
این پروژه نیازی به بازاریابی گسترده نیست زیرا همانند سیستم آبیاری قطره ای تقریبا تمام باغات مکانیزه به منظور کاهش خسارات ناشی از سرما زدگی ملزم به استفاده از این محصول می با شندکه درصورت مشاهده کارکرد عالی وبدون نقص این دستگاه باغداران جذب خرید این محصول میشوند.
در حال حاضرکه با چندین باغدار خسارت دیده در این مورد صحبت شده به شدت خواهان نصب این محصول در باغ خود شده اند چون آنها اذعان دارند از لحاظی که این محصول بدون نیاز به اپراتور به صورت تمام اتوماتیک با سنجیدن دمای هوا استارت میشود و نیازی به خبر اداره هوا شناسی ندارند.
چون این محصول به طور کاملا انحصاری برای اولین بار تولید میشود هیچگونه رقیبی در تولید این دستگاه وجود ندارد .
***** تولید از جمله وسایل به کار برده شده در این کوره میتوان به 1- تعداد 4 عدد مشعل گازی یا بنزینی 2 - تعداد 4 فن بزرگ برای داخل کوره 3-در هر هکتار 10 فن کوچک در داخل لوله کشی 4-منبع سوخت 5- محفظه نگهدارنده قطعات لاستیک 6-دیواره کوره اشاره نمود.
قطعات شماره یک تا چهار نیازی به ساختن ندارد زیرا به صورت آماده در بازار وجود دارد.
اما در اینجا به نحوه تولید و دستگاههای مورد نیاز به منظور تولید قطعات 5 و 6میپردازیم: محفظه نگهدارنده تکه های لاستیک به صورت توری بوده و این توری را میتوان به صورت آماده تهیه نمود اما این توری باید به صورت استوانه ای باشد که باید توری را توسط یک فیکسچر به صورت استوانه ای درآورد و سپس محل اتصال را با جوش برق جوش داد.همچنین در این توری نیاز به یک کف و یک در پوش است در مورد کف که از توری استفاده میشود ولی در مورد درپوش سه تکه لوله یک اینچ به صورت 120 درجه در داخل قسمت فوقانی توری جوش میدهیم وسپس آنها را به صورت ریلی در داخل کوره قرار میدهیم.
اما در مورد تولید بدنه، پایه و دیواره داخلی کوره میتوان گفت: 1-برای تولید بدنه این کوره از ورق فولادی نسوز به ضخامت 1.5 میلیمتر استفاده میشود اما در مورد ساختن بدنه به دلیل اینکه شکل ساده مکعب مستطیلی دارد این ورقها را توسط جوش برق به هم متصل میکنیم تا یک مکعب ساخته شود.
2-در مورد ساختن پایه ها که باید 50 سانتیمتر از سطح زمین ارتفاع داشته باشد باید از میلگرد به قطر 100 میلیمتر استفاده نمود که برای تولید این میلگردها میتوان هم یک دستگاه تراش 1 متری تبریز خریداری نمود و هم میتوان تولید این میلگردها به یک تراشکاری سپرد که راه دوم مقرون به صرفه تر است.
3-اما در مورد دیواره داخلی کوره باید از آجر نسوز که تحمل دمایی حدود 250 تا 300درجه سانتیگراد را داشته باشد استفاده نمود که باید تا سقف کوره آجر چینی شود تا اولا حرارت را به دیواره خارجی کوره منتقل نکند و ثانیا حرارت تولید شده در داخل کوره را حفظ نماید و از هدر رفتن انرژی تولید شده استفاده نمود.
اما در مورد فضای مورد نیاز برای تولید این کوره نیاز به یک کارگاه کوچک است که قطعات اصلی کوره را در این کارگاه تولید و در باغ آنها را مونتاژ میکنیم.
به منظور حمل و نقل کوره نیاز به یک جرثقیل است و برای حمل جزییات نیاز به یک نیسان وانت است که در اینجا نیازی به خریدجرثقیل نداریم فقط وجوددائمی یک وانت ضروری است و به همین منظور یک وانت باید خریداری نمود.
اما در اینجا به جمع بندی امکانات مورد نیاز میپردازیم: 1-یک سوله در 200 متر.
2-یک عدد دستگاه جوش برق.
3-در صورت نیاز به خود کفایی کامل یک ماشین تراش،یک فرز و یکماشین دریل ستونی نیاز است.
4- یک جرثقیل سقفی 5-کرایه یک ماشین جرثقیل 10 تن 6-یک دستگاه نیسان وانت.
***** مدیریت اقتصادی هزینه تولید هر دستگاه کوره حدودا 5 میلیون تومان برآورد شده که این هزینه شامل فقط تولید است یعنی بدون در نظر گرفتن هزینه کارگر و همچنین هزینه های مصرفی و استهلاکی یا هزینه های کارگاه میباشد یعنی فقط هزینه خالص تولید بیان شده.
همچنین هزینه لوله برای هر هکتار حدودا 2.5 میلیون تومان در نظر گرفته شده.
اما هزینه های جاری و عمومی تولید: 1-دستگاه جوش 500 هزار تومان.
2- ماشینهای تولیدی جمعا 25 میلیون تومان( در صورت خودکفایی) 3-جرثقیل ثقفی 250 هزار تومان.
4-خرید یک دستگاه نیسان وانت14 میلیون تومان.
5-تعداد 15 نفر کارگر با حقوق ماهیانه 350 هزار تومان.
6-دو نفر مهندس ناظر با حقوق ماهیانه 500 هزار تومان.
7- آب،برق،گاز،تلفن،استهلاک ماشین آلات و خودرو ماهیانه حدود 2 میلیون تومان.
هزینه اولیه راه اندازی حدودا: 397500000 ریال هزینه های ماهیانه حدودا: 82500000 ریال فروش به ازای هر دستگاه برای یک هکتار حدودا: 75000000ریال و به ازای افزایش هر هکتار حدود 2.5 میلیون تومان یعنی به اندازه هزینه لوله کشی اضافه میشود.
که به منظور فروش 10% مبلغ کل دستگاه به عنوان سود به قیمت دستگاه افزوده میشود.
در مورد تامین منبع مالی اولیه دو راه پیش گرفته شده: 1-دریافت وام و کمکهای بخش پژوهش جهاد کشاورزی.
2-شراکت.
که راه اول در پیش گرفته شده است.
در اینجا جا دارد از هزینه خرید یا اجاره مکان کارگاهی صحبت شود که منبع خرید این مکان همانطور که گفته شد از راه گرفتن وام تهیه میشود.
***** سازماندهی و مدیریت مسلما هر فعالیتی که آغاز میشود برای ادامه و بقای آن فعالیت نیاز به یک تیم مدیریت قوی است که تعداد اعضا و تخصص آنها به نوع هر فعالیت بستگی دارد اما در اینجا تیم مدیریتی نیاز است که صرفا تشکیل شده است از یک کارشناس کشاورزی، طراح و مهندس طرح و سرمایه گذار.
اما میپردازیم به چگونکی چیدمان نیروی انسانی مورد نیاز که تعداد آنها در بالاتر بیان شده است: 1-به ازای هر ماشین یک اپراتور(آشنا به نوع ماشین) نیاز است (فرز ، تراش، دریل و جوش برق) 2-تعداد 5 نفر از افراد(کارگرفنی نیمه ماهر)باید درکارگاه به انجام عمل مونتاژکاری بپردازند.
3-و تعداد 6 نفر از اعضا باید در باغ مستقر شوند(4 نفر به منظور لوله کشیدن و دو نفر مونتاژ نهایی) 4- از سه کارشناسی که بیان شد به آنها نیاز است یک نفر از آنها(مهندس صنایع) که از اعضای هیئت مدیره میباشد باید به طور ثابت در کارگاه باشد و دو مهندس دیگر باید در حین نصب در باغ باشند(یک مهندس مکانیک و یک مهندس کشاورزی).
البته 2 سال پس از اولین تولید گروهی تشکیل میشود که تحت عنوان گروه تعمیرات مشخص میشود و بخشهای آسیب دیده یا فرسوده را تعویض و تعمیر میکنند که در اینجا نیز دوباره بسته به حجم تعمیرات نیروهای لازم جذب خواهند شد.
همانطور که در قبلا بیان شد نیروی تخصصی به منظور انجام عملیات بازاریابی نیاز نیست بلکه به محض اجرایی 17شدن این پروژه و مشاهده عملکرد آن و همچنین تبلیغات جهاد کشاورزی پیش بینی میشود که حجم تقاضا به سرغت افزایش یابد ولی به منظور جذب سریع سفارشات یکی از اعضا که در مجموعه حجم کاری پایین تری دارد وظیفه جذب سفارش را به او واگذار میکنیم.
***** مخاطرات و ریسکها آنچه مسلم است وجود ریسک در آغاز هر کاری است و مهمتر از آن اینست که بتوانیم با کارهای کارشناسی شده این ریسک را به حداقل ممکن تقلیل دهیم.
سرآغاز هر فعالیت اقتصادی پیش بینی ریسکهای موجود در آن کار است که در اینجا به پیش بینی برخی از ریسکهای احتمالی میپردازیم.
مهمترین ریسک در اینجا احتمال برآورده نکردن انتظارات ماست یعنی ما انتظار داریم این دستگاه خطر سرمازدگی را به طور کامل از بین ببرد که با تست اولیه در محیط آزمایشگاهی این خطر به طور کلی از بین میرود.
اما از لحاظ تخریب اجزای سازنده میتوان گفت احتمال این وجود دارد که فنهای داخل کوره یا داخل لوله ها زود تر از پیش بینی ما از کار بیفتند.
البته این فنها اگر دارای مارک معتبر و ضمانت باشند این مشکل را نیز میتوان نادیده گرفت.
ولی مشکلی که در حین نصب لوله ها با آن مواجه میشویم احتمال کمبود فضا برای پی ریزی لوله ها وکاشتن آنها در زمین میباشد که در این صورت باید لوله ها را در فضای خالی بین درختان کار گذاشت یا میتوان از شاخه های درختان نیز به عنوان پایه استفاده نماییم.
اما در حین کار ممکن است دچار عیب فنی در دستگاهها شویم که دستگاه تا مدتی باید از کار بیفتد که در این پروژه همانطور که قبلا ذکر شد چون کارها پیوسته نیست میتوانیم این قطعات را در کارگاههای دیگر بسازیم که از کار عقب نمانیم.
اما ریسکهای مالی که وجود دارد کم است زیرا طرف حساب باغداران جهاد کشاورزی است که قرار است به آنها وام اختصاص دهد و ما نیز وجه نقد را از جهاد کشاورزی دریافت میکنیم به همین منظور موضوع دیرکرد یا برگشت زدن چکها در اکثر موارد مورد بحث نمیبا شد.
***** زمان بندی برای شروع کار حدود یک ماه برای تعیین مکان وجود دارد و پس از آن 40 روز صرف خرید ماشن آلات وحدود 30 روز نیز صرف چیدمان دستگاهها میشود اما قبل از هر چیز باید نقشه چگونگی جانمایی انبار،دفترفنی،دفتر اصلی وجلسه نیز ریخته شود.
اماد حجم اصلی کار را نباید در فصول سرما قرار دهیم زیرا در این زمانها به محض دریافت سفارش سریعا قطعاتی را که در فصل گرم تولید نموده ایم به محل ارسال و در آنجا مونتاژ میکنیم تا دستگاه جلوگیری از سرما زدگی درختان قبل از فصل سرما زدگی در باغ آماده ارائه خدمت باشد.
فهرست مقدمه............................................................................................1 توصیف طرح................................................................................
2 تحلیل بازار عرضه محصول.............................................................3 تولید............................................................................................6 مدیریت اقتصاذی.........................................................................12 سازماندهی و مدیریت..................................................................15 مخاطرات و ریسکها.......................................................................17 زمان بندی..................................................................................19 بسم الله الرحمن الرحیم طرح کسب و کار موضوع: دستگاه ضد سرما زدگی باغات طراح و برنامه ریز: محمد رضا منشادی استاد: جناب آقای خورشیدی بهار 88