آشنایی با فعالیتها و خدمات سازمان تامین اجتماعی:
الف) مرور اجمالی بر فعالیتهای سازمان:
سازمان تأمین اجتماعی یک سازمان بیمه گر اجتماعی است که مأموریت اصلی آن پوشش کارگران مزد و حقوق بگیر ( به صورت اجباری ) و صاحبان حرف و مشاغل آزاد ( به صورت اختیاری ) است 0
جمعیت تحت پوشش این سازمان حدود 5/6 میلیون نفر بیمه شده و نزدیک به یک میلیون نفر مستمری بگیر است که با در نظر گرفتن افراد خانواده بیمه شدگان جمعیت تحت پوشش این سازمان برای خدمات درمانی به حدود 5/27 میلیون نفر می رسد 0
براساس قانون سازمان تأمین اجتماعی یک سازمان عمومی غیر دولتی است که بخش عمده منابع مالی آن از محل حق بیمه ها ( با مشارکت بیمه شده و کارفرما) تأمین می شود و متکی به منابع دولتی نیست 0 به همین دلیل دارائی ها و سرمایه های آن متعلق به اقشار تحت پوشش در نسلهای متوالی است و نمی تواند قابل ادغام با هیچیک از سازمانها و مؤسسات دولتی یا غیر دولتی باشد 0
به دلیل عدم استقرار نظام جامع تأمین اجتماعی در کشور ،سازمان تأمین اجتماعی بار مسئولیت سنگینی را به دوش کشیده و پاسخگوی نیازهای بخش قابل توجهی از جمعیت کشور است
مهمترین خدمات ارایه شده توسط این سازمان به شرح زیر است: مهمترین خدمات ارایه شده توسط این سازمان به شرح زیر است: مستمری بازنشستگی: بیمه شدگانی که به سن قانونی بازنشستگی « 60 سال تمام برای مردان و 55 سال تمام برای زنان » برسند ، در صورتی که دارای حداقـل سابقـه پرداخت حق بیمـه بـرای سال مـورد نظر باشند می توانند تقاضای بازنشستگی کنند.
حداقل پرداخت سابقه حق بیمه ؛ 10 سال بوده و پس از آن با گذشت هر سال یک سال به این سابقه اضافه می شود تا به 20 سال برسد.
در تعیین میزان مـستمری قـابل پرداخت بـه بازنشستگان تحت پوشش سازمان تأمین اجتماعی ، دو عامل سابقه پرداخت حق بیمه و حقوق و مزایای مبنای کسرحق بیمه ، نقش اساسی را ایفا میکند 0 مستمری بازماندگان: چتر حمایتی تأمین اجتماعی از هنگام پرداخت اولین حق بیمه ، بر سر بیمه شده و خانواده تحت تکفل وی گسترده می شود .
در صورت تداوم پرداخت حق بیمه ، این پوشش حمایتی تا پایان حیات بیمه شده ادامه می یـابد و پـس از فوت بیمـه شده نیز خانواده او از خدمات حمایتی ویژه ای برخوردار می شوند.
با فوت مستمری بگیر بـازنشسته و از کـارافتاده کلی تحت پوشش تأمین اجتماعی ، خانواده و بـازماندگان وی با احراز شرایط پیش بینی شده در قانون تحت حمایت قرار می گیرند ، بـازماندگان بیـمه شده ای که بر اثر حادثـه ناشی از کـار و یـا بیمـاریهـای حرفـه ای فوت می کنـد نیز بـه همین ترتیب از حمـایت سـازمـان تـأمـین اجتـمـاعـی برخوردار می شوند 0 مستمری از کارافتادگی: بیمه شده ای که طبق نظر پزشک معالج توانایی خود برای کار را به کامل و یا جزئی از دست بدهد ، پس از مراجعه به شعب تأمین اجتماعی به کمیسیون پزشکی معرفی می شود 0 این کمـیسیون پـس از معـاینـه بیمـه شده و بررسی سوابق پزشکی وی ، نسبت به صدور رأی با تعیین درصد از کارافتادگی اقدام و مـراتب را بـه شعب ذیربـط اعلام می کنـد تـا در چهـارچوب مقررات و در صورت احراز شرایـط قـانونی ، حکم بـه برقراری مستمری ازکـارافتـادگی صـادر گـردد.
مقرری بیمه بیکاری: بیکار از نظر قانون بیمه بیکاری ، بیمه شده ای ست که بدون میل واراده بیکار شود و آماده به کار باشد ،براساس این قانون بیمه شدگانی که به علت تغییرات ساختـاراقتصادی کارگـاه مربوطـه بـه تشخیص وزارتخانه ذیـربط و تأئید شورای عالی کار ، بیکار موقت شناخته شوند و بیمـه شدگانی که بـه علـت بـروزحوادث غیرمترقبه مانند:سیل ،زلزله ، جنگ و آتش سوزی بیکار شوند 0 بنابراین کارگری که به میل خود ، کار خود را ترک می کند ، نمیتواند از این حمایتها برخوردار شود 0تشخیص ارادی بودن یاغیرارادی بودن بیکاری بیمه شدگان برعهده اداره کار و امـور اجتـماعی محل اشتغال بیمـه شده است و شعـب تأمین اجتماعی براساس معرفی ادارات کار وامور اجتماعی،درخصوص برقراری مقرری بیمه بیکاری برای بیمه شدگان اقدام میکنند .
غرامت دستمزد ایام بیماری: بیمه شدگانی که تحت معالجات پزشکی و یا درمـانهای توانبخشی قرار می گیـرند، چنـانچه بر حسب تشخیص پزشک معـالج موقتـاً قـادر بـه کـار نبـاشنـد ، استحقـاق دریافت غرامت دستمزد را خواهند داشت.
غرامت دستمزد ایام بارداری: بیمه شدگان زن تحت پوشش تأمین اجتماعی به هنگام بارداری نیز همانند ایام بیماری از حمایتهای این سازمان برخوردار هستند 0 کمـک هزینـه بـارداری بـه عنـوان یکـی از حمـایتهـای موضوع قـانون تأمین اجتماعی به بیمه شدگان زن درایام بارداری پرداخت میشود سازمان تأمین اجتماعی علاوه برارائه خدمات پزشکی و تشخیصی به بیمه شدگان زن در ایام بارداری ، بـرای جبران کـاهش و یـا قطع در آمـد بیمـه شدگـان زن در هنگـام مرخصـی زایمـان ، کمک هزینه بارداری نیز به آنان پرداخت می کند 0 کمک هزینه بارداری در واقع نوعی غرامت دستمزد است 0 بانوان بیمه شده مشمول قانون تأمین اجتماعی که واجد شرایط لازم بـاشند ، در دوران استـراحت ایـام بارداری می توانند از سازمان تأمین اجتماعی غرامت دستمزد دریافت کنند.
کمک هزینه ازدواج: کمک هزینه ازدواج که از سوی سازمان تأمین اجتماعی به بیمه شدگان واجد شرایط پرداخت میشود هدیه و شادباشی است که این سازمان به بیمه شدگانی که تشکیل خانواده جدید می دهند ، می پردازد این کمک هزینه به بیمه شدگانی که برای اولین بار ازدواج می کنند پرداخت می شود و میزان آن معادل یک ماه متوسط مزد یا حقوق بیمه شده است( به شرط داشتن 720 روز سابقه پرداخت حق بیمه قبل از تاریخ ازدواج).
کمک هزینه کفن و دفن: یکی از انواع حمایتهای سازمان تأمین اجتماعی پرداخت کمک هزینه کفن و دفن به خانواده بیمه شدگان متوفی است 0 هدف ازاین پرداخت کمک هزینه جبران قسمتی از هزینه هایی است که بازماندگان افراد مشمول قانون تأمین اجتماعی برای کفن و دفن آنان متقبل می شوند 0 مشکلات موجود، فرصتی برای کارآفرینی: شلوغی و ازدحام در روزهای پایانی هر ماه جهت پرداخت لیست: کارفرمایان سازمان تامین اجتماعی برای ارسال لیست و پرداخت حق بیمه کارکنان خود به مدت یک ماه فرصت دارند.
یعنی لیست و حق بیمه هر ماه خود را میتوانند تا پایان ماه بعد ارایه نمایند.
اما به دلایلی (ماننده نگهداشت و استفاده از دارایی)کارفرمایان مایلند از تمام این فرصت داده شده استفاده کرده و لیست و حق بیمه را در روزهای پایانی دوره ارسال کنند که باعث شلوغی و ازدحام باجه دریافت شعب سازمان تامین اجتماعی در روزهای پایانی هر ماه میگردد که خود باعث نارضایتی ارباب رجوعان و ایجاد مشکلاتی برای کارکنان سازمان تامین اجتماعی میگردد.
و کارفرمایان اغلب تمایلی به صرف وقت در صفهای طولانی آخر ماه و دوری از محل و کسب و کار خود ندارند.
تمدید و تجدید دفترچههای درمانی و مشکلات بیمهشدگان: بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی جهت تمدید و یا تجدید دفترچههای درمانی خود میبایست با در دست داشتن مدارک لازم به باجه صدور دفترچه کارگزاریهای مربوطه مراجعه تا در صورت تایید بیمه پردازی ایشان دفترچه ها، تمدید اعتبار و یا تعویض گردد.
و چون ساعات کاری کارگزاریها همانند سازمان تامین اجتماعی در ساعات اداری روزهای غیر تعطیل هفته میباشد.
بیمه شدگان ناچار به اخذ مرخصی جهت انجام امور بیمهای خود از قبیل تامین اعتبار دفترچههای درمانی خود خواهند بود که این امر صرف وقت و هزینه (ایاب و ذهاب)، و همچنین افزایش مسافرتهای درون شهری را به دنبال خواهد داشت.
بی اطلاعی از خدمات، قوانین و ضوابط و بخشنامههای جدید: به علت عدم فرهنگ اطلاع رسانی و شفاف سازی در جامعه، مخاطبان سازمان تامین اجتماعی اغلب به علت بی اطلاعی از قوانین و بخشنامههای جدید سازمان و همچنین بی اطلاعی از خدمات دایمی و یا موقتی (مانند طرح بخشودگی اجرا شده در سال87) دچار مشکلاتی میباشند.
البته لازم به ذکر است سازمان تامین اجتماعی با تهیه نشریات هفتگی(تامین آتیه) و یا روزانه (روزنامه خورشید) و همچنین تهیه برنامههای تلویزیونی، فعالیتهای بسیار خوبی را در جهت حل این مشکل نموده که تا حد بسیار خوبی نیز آثار آن قابل مشاهده میباشد.
راه حلها، راهکارها و اهداف کسب و کار: با وجود راهاندازی کارگذاری های سازمان تامین اجتماعی در سال 87 مشکلات و چالشهای ذکر شده همچنان به قوت خود باقی است.
مخاطبین سازمان تامین اجتماعی از موارد یاد شده همچنان اظهار نارضایتی مینمایند.
از طرفی با راه اندازی کارگذاری های سازمان تامین اجتماعی و فرصتی که این سازمان در اختیار اشخاص حقوقی جهت راه اندازی این کارگذاریها قرارداده است.
و همچنین با خلاقیت و ریسک پذیری میتوان مشکلات موجود را به نحو احسن حل نمود.
کارگذاری الکترونیکی بهترین راه حل موجود: با ایجاد یک کارگذاری الکترونیکی و ارایه خدمات فوق به صورت الکترونیکی و با استفاده از تکنولوژیهای موجود همچون شبکه جهانی اینترنت، شبکه بانکی شتاب و سایتهای محاورهای میتوان اقدام به ایجاد یک کارگذاری الکترونیکی نمود که نسبت به کارگذاریهای فعال موجود، دارای مزایای زیر میباشد: امکان دسترسی به خدمات در 24 ساعت شبانه روز و هفت روز هفته (بدون تعطیلی).
امکان دسترسی به خدمات از تمامی نقاط ایران و جهان (عدم نیاز به مراجعه حضوری جهت دریافت خدمات و یا ارایه لیست و حق بیمه کارکنان.) عدم نیاز به معطلی و صرف وقت در روزهای پر ازدحام.
اطلاع رسانی و به روزرسانی اطلاعات ارایه شده در خصوص قوانین، ضوابط، بخشنامهها و خدمات سازمان تامین اجتماعی و امکان دسترسی سریع و راحت به این اطلاعات توسط مخاطبین سازمان تامین اجتماعی.
امکان ارتباط سریع و کم هزینه با مشتریان سازمان با استفاده از پست الکترونیک.
کاهش مسافرتهای درون شهری که خود کمک بزرگی در جهت کاهش معظل ترافیک و آلودگی شهرهای کشور میباشد.
کاهش زمان صرف شده جهت تبادل خدمات و همچنین کاهش هزینههای دوطرف خدمات دهنده و خدمات گیرنده و افزایش بهرهوری.
مشخصات شرکت: نام و نوع شرکت: شرکت خدماتی بیمه پردازان توس موضوع فعالیت شرکت: کارگذاری و خدمات بیمهای مربوط به سازمان تامین اجتماعی از قبیل دریافت لیست حق بیمه، صدور و تامین اعتبار دفترچههای درمانی سازمان به صورت الکترونیکی مشخصات مکانی: با توجه به اینکه شرکت فعالیت و خدمات خود را به صورت الکترونیکی به انجام میرساند نیاز به فضای به خصوصی نمیباشد.
منابع انسانی مورد نیاز شرکت: شرکت نیاز به یک برنامه نویس کامپیوتر جهت راهاندازی و انجام امور پشتیبانی سایت شرکت و همچنین برقراری ارتباط با شبکه ارتباطی سازمان تامین اجتماعی دارد.
امکانات و تجهیزات مورد نیاز شرکت: داشتن یک خط ارتباطی پرسرعت VPN جهت ارتباط با شبکه اطلاعاتی سازمان تامین اجتماعی و همچنین یک خط پر سرعت ADSL جهت برقراری ارتباطات اینترنتی و همچنین یک عدد سیستم رایانه مجهز به تجهیزات ارتباطی از تجهیزات اولیه مورد نیاز شرکت میباشد.
ماموریت و آینده نگری: کسب و کار شرکت ارتقاء هر چه بهتر خدمات سازمان تامین اجتماعی با استفاده از تکنولوژی روز دنیا و افزایش هر چه بیشتر رضایتمندی مشتریان این سازمان بوده و در این راه از سرویسهای اینترنتی، مخابراتی و شبکهای برای خدمات رسانی ۲۴ ساعته و بدون محدودیت جغرافیایی از هر مکان میباشد.
خدماتی که شرکت برای مشتریان خود فراهم میکند عبارتند است از: الف) کارفرمایان: دریافت لیست های پرداخت حق بیمه کارگران از کارفرمایان به صورت ۲۴ ساعته بدون معطلی و به صورت آن لاین و همچنین فراهم کردن امکان پرداخت حق بیمه پرداختی بدون نیاز به مراجعه به بانک به صورت اینترنتی و از محل دلخواه کارفرما تنها با داشتن یک حساب بانکی عضو خانواده بانکی شتاب و یک ارتباط اینترنتی.
ب) کارگران: امکان سفارش جهت صدور یا تامین اعتبار دفترچههای درمان خود بدون نیاز به مراجعه به شعب سازمان تامین اجتماعی و تنها با ارسال سفارش از طریق سایت و همچنین مطلع شدن از میزان کارکرد و حقوق اعلام شده توسط کارفرما جهت وی در لیستهای بیمه و تایید لیست ها به صورت اینترنتی.
ج) بیمه شدگان، کارفرمایان و مستمری بگیران: اطلاع از آخرین قوانین و بخشنامههای بیمهای، خدمات ارایه شده توسط سازمان و شرایط و نحوه برخورداری از آنها.
فرآیند مدیریت تولید: ارزشی را که شرکت برای مشتریان خود فراهم میسازد این است که میتوانند خدمات بیمهای مورد نیاز خود را به صورت شبانه روزی بدون معطلی در صف های طولانی و همچنین بدون نیاز به انجام سفرهای درون شهری وقت گیر به انجام رسانده و از هر مکان که مایل باشند (مانند منزل خود) درخواست خدمات بیمه ای خود را برای شرکت ارسال نموده و در همان مکان نیز خدمات خود را دریافت دارند.
توجیه اقتصادی طرح الف) سرمایه گذاری ثابت: ماشین آلات: (ارقام به میلیون ریال) تجهیزات اداری (ارقام به میلیون ریال) هزینههای قبل از بهرهبرداری: جمع کل سرمایهگذاری ثابت: هزینههای جاری: ۱.
حقوق و دستمزد: 2.
هزینه نگهداری و تعمیرات: 3.
هزینه استهلاک هزینه مصرف انرژی و آب و هزینههای مخابراتی: جمع هزینههای جاری: درآمد طرح: (اعداد ارایه شده تخمینی میباشد و ربطی به آمار سازمان تامین اجتماعی ندارد.) محاسبه سود و زیان: سود یا زیان حاصله = فروش سالیانه – هزینههای تولید سالانه 779.41 = 400.09 - 1179.5 تجزیه و تحلیل نقطه سربه سر: درصد نقطه سر به سر = 100 × { (هزینه های متغیر تولید – فروش )/ هزینه ثابت تولید } 31.8٪ = 100 × { 76.16 – 1179.5 )/ 342.9} ردیفشرحتعدادهزینه واحدهزینه کل1دستگاه رایانه رومیزی27142دستگاه رایانه همراه112123دستگاه رایانه سرور112124تجهیزات شبکه335مودم ADSL30.651.956چاپگر لیزری رنگی1447دستگاه فتوکپی12020جمع کل هزینهها66.95 ردیفشرحتعدادهزینه واحدهزینه کل1میز و صندلی رایانه3262تلفن رومیزی30.51.53میز و صندلی اداری21.83.24سرویس مبلمان اداری(کنفرانس)1555تجهیزات آبدارخانه3.53.56تجهیزات رفاهی کارکنان22جمع هزینهها21.2 ردیفشرحهزینه کل1هزینهراهاندازی، مشاوره و اخذ مجوزها62هزینه راه اندازی سایت شرکت113آموزش پرسنل1.2رهن محل50جمع هزینهها68.2 ردیفشرحهزینه کل1ماشین آلات66.952تجهیزات اداری21.23هزینههای قبل از بهرهبرداری68.2جمع هزینههاجمع هزینهها156.35اقلام پیش بینی نشده(5٪ اقلام فوق)اقلام پیش بینی نشده(5٪ اقلام فوق)7.9جمع کل سرمایه گذاری ثابتجمع کل سرمایه گذاری ثابت164.25 ردیفشرحتعداد نفرحقوق ماهیانهحقوق سالیانه1کارشناس و برنامه نویس رایانه و شبکههای رایانهای15602منشی و حسابدار شرکت13363کار پرداز و رابط شرکت با سازمان تامین اجتماعی13364راننده و نامهرسان(بههمراه خودرو شخصی)16725نیروی خدماتی1336پاداشسالیانه(1.5 ماه حقوق)30جمع حقوق و پاداش27027٪ حق بیمه سهم کارفرما72.9جمع کل هزینه حقوق342.9 ردیفشرحارزش دارایینرخهزینه کل1تجهیزات رایانهای66.955٪3.35 ردیفشرحارزش دارایینرخهزینه کل1تجهیزات رایانهای66.9520٪13.40 شرحواحدمیزان مصرف سالیانهمبلغ واحدهزینه کل (میلیون ریال)برقکیلووات/ساعت100002502.5آبلیتر20002000.4گازمتر مکعب8750017014.88تلفنپالس1.8اینترنت پرسرعتماهیانه120.151.8جمع21.38 ردیفشرحمبلغ1حقوق و دستمزد342.92هزینه نگهداری و تعمیرات3.353هزینه استهلاک13.44انرژی، آب و مخابرات21.38جمع381.03+5٪ اقلام پیش بینی نشده19.06=جمع کل هزینههای جاری400.09 شرحتعداد درماهتعداد درسالدرآمد هر واحددرآمد سالیانهدریافت لیست حق بیمه372004464000.014625صدور فیش پرداخت30000360000.000414.5صدور و تحویل دفترچه9000010800000.005540جمع درآمد سالیانه1179.5