طرح تحقیق:
بررسی فرایند تولید رب گوجه فرنگی
اهداف تحقیق:
چگونگی و چرائی تولید رب گوجه فرنگی
این هدف بیانگر ساختار فنی و تکنولوژیکی کارخانه خواهد بود که به خواننده در متن کمک خواهد کرد اولا با انواع دستگاههای تولید رب و چگونگی کارکرد دستگاهها فضای لازم جهت استقرار کارخانه نحوه مکان یابی، تأمین پرسنل موردنیاز و غیره کمک کند.
دوماً : یک اطلاعات کلی از فرایند تهیه رب از اولین مرحله دریافت گوجه تا آخرین مرحله رب گوجه فرنگی به صورت تئوری در متن توضیح داده خواهد شد.
ب : فواید استفاده از رب گوجه فرنگی
امروزه نیاز انسان به مواد غذائی سالم بخصوص مواد غذایی که به صورت صنایع بسته بندی شده در بازار عرضه می شود برای مصرف کننده بسیار حائز اهمیت است چرا که نوع محصول – درجه کیفیت و خدمات فروش و چگونگی دستیابی به محصول نهائی از طریق فروشگاههای زنجیره ای و تعاونی های پخش مواد غذایی از جمله موارد است که استفاده از یک نوع محصل را برای مشتری در بحث خرید و فروش کارخانه پیش روی فروشندگان قرار می دهد.
اما بحث فواید استفاده از رب گوجه فرنگی در این مقوله است که چون این محصول در درجه اول باعث ایجاد رنگ و طعم در غذا می باشد یک نوع چاشنی کیفیت پخت غذا محسوب می شود و در درجه دوم با داشتن ویتامین A و C که برای انسان مفید می باشد استفاده از این نوع محصول را در دستور کار غذایی خانواده قرار داده است.
اما بحث فواید استفاده از رب گوجه فرنگی در این مقوله است که چون این محصول در درجه اول باعث ایجاد رنگ و طعم در غذا می باشد یک نوع چاشنی کیفیت پخت غذا محسوب می شود و در درجه دوم با داشتن ویتامین A و C که برای انسان مفید می باشد استفاده از این نوع محصول را در دستور کار غذایی خانواده قرار داده است.
فرضیه ها: الف : ساختار و استقرار کلی کارخانه در تهیه رب گوجه فرنگی ب: بررسی و بیان ترکیبات تولیدی رب ج: تأثیر محصول سالم بر کیفیت رب گوجه فرنگی د: رب گوجه فرنگی و نحوه تأثیر آن بر طعم غذا روش های گردآوری اطلاعات: الف: طی دوره کارآموزی و با استفاده از معلومات کارشناس تغذیه کارخانه ب : استفاده از نمودارهای صنعتی موجود در کارخانه نمودار تجهیزات و دستگاههای شرکت 2- نمودار تحویل کالا 3- نمودار درجه کیفیت محصول 4- نمودار استقرار سمت اداری کارخانه 5- مراجعه به کتابهای صنایع غذایی موجود در دفتر شرکت استفاده از راهنمائی های استاد راهنما جهت تنظیم و مرتب سازی مطالب در طرح تحقیقی واژه های اختصاصی پروژه تحقیقی: کنسرو: صنایع محافظت کردن از محصول بسته بندی شده را گویند که امروزه با پیشرفت تکنولوژی نوع کنسرو با وجود تاریخ تولدی و انقضاء و در نزد مشتری و کارخانه سازنده قابل شناسایی است.
پری هیتر: دستگاه تبادل حرارت است که با نصب این نوع تکنولوژی در جهت حرارت دادن جهت خروج تفاله آن استفاده می شود.
سورتینگ یا نوار نقاله : گوجه های شستشو داده شده به وسیله این دستگاه به داخل خط تولید انتقال داده می شود.
بچ : مخزن تلغیظ گوجه : گوجه حرارت داده شده به وسیله پمپ به این مخزن انتقال داده می شود وقتی آب گوجه به بریکس 37-35 درجه رسید رب از مخزن تخلیه می شود.
خردکن یا منوپمپ : دستگاه خردکن یا پمپ گوجه خرد شده را به مخزن آب گوجه انتقال می دهد.
پاستوریزاستور: همان طور که از اسمش مشخص است پاستوریزه کردن آب گوجه را با مقدار نمک افزودنی در درجه حرارت 90-85 درجه انجام می دهد.
کانتی نیوس: دستگاه حالت دهنده به رب این دستگاه باعبور دادن آب گوجه از بین بخار آب باعث حالت دادن به آب گوجه و رساندن بخاز آب گوجه به نوعی فرموله سفت می باشد.
زمان اجرا: در پروژه تحقیقی فوق مهمترین زمان در تمامی مراحل تولید فصل برداشت گوجه می باشد زیرا این زمان این امکان را فراهم می کند که با مواد اولیه در زمان برداشت و نحوه شستشوی گوجه خریداری شده و حمل مواد اولیه برخورد مستقیم داشته باشیم.
بنابراین زمان اجرای مناسب از ماه اردیبهشت تا آخر فصل مرداد می باشد که به طور مداوم گوجه مورد نیاز کارخانه خریداری می شود چرا که در غیر اینصورت کارآموز قادر به مشاهده چگونگی کیفیت مواد اولیه کارخانه و چگونگی حمل و سایر مشخصات محصول نخواهد بود.
مشکلات اجرا: 1- به علت استقرار کارخانه در منطقه کشاورزی از آب چاه باید استفاده شود.
2- استقرار کارخانه در منطقه کشاورزی رفت و آمد مناسب را با مشکل روبرو می سازد.
3- نبود مواد اولیه بسته بندی قوطی و کارتن در منطقه کشاورزی نحوه تهیه این اقلام را مشکل ساخته است.
4- هزینه حمل فروشنده و خریدار کالا باعث بالارفتن بهای تمام شده محصول میباشد.
فصل دوم کلیات : موضوع و صنایع بسته بندی مقدمه: رب گوجه فرنگی یکی از مهمترین محصول از محصولات مورد استفاده خانواده ها می باشد که علاوه بر دادن رنگ و طعم مناسب به غذا چاشنی استفاده در تمامی غذاهای مورد پخت می باشد که این موضوع باعث شده است که در نحوه فرایند محصول و بسته بندی و عرضه آن تحولات کلی صورت گیرد.
وجود ویتامین C , A در محصول که برای انسان مفید می باشد استفاده از گوجه فرنگی را در خانواده ها خیلی حساس نموده است گوجه فرنگی و رب آن که در ابتدا توسط خانواده ها و بدون داشتن استاندارد صنعتی تولید و به مصرف می رسید باعث بوجود آمدن بیماری های مثل کپک زدن و فاسد شدن رب تهیه شده می شد که با بوجود آمدن تکنولوژی پیشرفته و ازدیاد جمعیت لزوم تولید بهداشتی و صنعتی آن دیده شد و با شروع کنسروسازی و صنایع بسته بندی که برای سالم ماندن مواد غذایی بود رب نیز از جمله مواد غذایی بود که به صورت کنسرو و بسته بندی شده ارائه شده این نوع تکنولوژی هم از حیث بسته بندی و هم از حیث حمل و نقل بسیار مؤثر است با این مزایا رب کنسرو شده در دسترس همه قرار گرفته و کمتر غذائی است که در آن از رب استفاده نشود.
تعریف صنایع غذایی: در حالت کلی تولید و نگهداری بهداشتی مواد غذائی شامل پاستوریزاسیون استرپزاسیون، بسته بندی و تمامی پروسه های که در صنعت روی مواد غذائی برای تولید محصول مرغوب و نگهداری – بهداشتی آنها انجام می گیرد را می گویند.
مبحث مهم کنسروسازی: کنسروسازی از واژه مهم Conserve در لغت به معنی محافظت کردن و نگهداشتن است.
2 دیدگاه در این مورد وجود دارد که عبارتند از: الف : دیدگاه کل در کنسروسازی: این دیدگاه شامل آن دسته از مواد غذائی که بوسیله تکنیک هایی چون انجماد – فریزاسیون و خشک کردن، افزودن شیمیایی از فاسد شدن مواد غذایی برای رسیدن به ماندگاری بالا جلوگیری می کنیم.
ب : دیدگاه جزئی در کنسروسازی این دیدگاه شامل آن دسته از مواد غذایی است که در داخل ظروف یا قوطی هایی که بصورت غیرقابل نفوذ که از ورود هوا به درون مواد غذایی جلوگیری می کند.
تاریخچه کنسروسازی: این تاریخچه به سال 1895 میلادی برمی گردد که به دستور ناپلئون بناپارت انجام شد بدین صورت که تنها مشکلی که لشگر بناپارت داشت شکل نگهداری مواد غذایی بود چون موقعی که غذا بدست لشکریان می رسید فاسد شده بود در نهایت پس از چندین سال که غذا در سالهای اول به صورت انجماد شده به دست مصرف کننده می رسید شخصی به نام نیکلاس آیرت قناد اسپانیایی توانست صنعت کنسروسازی را ابداع کند.
نظریه تجربی نیکلاس آیرت: اگر غذای حیوانی را در ظرف شیشه ای قرار دهیم و درب آن را محکم با چوب پنبه ببندیم که هوا وارد آن نشود و بسته به نوع مواد غذایی به اندازه کافی حرارت دهیم و اگر درب شیشه را به مدت معین باز نکنیم می توانیم آن را برای مدت طولانی نگهداری و سپس استفاده نمائیم.
پس بنابراین نیکلاس آیرت پدر علم کنسروسازی است.
نظریه سوم: فاسد شدن مواد غذائی اکثراً براساس نفوذ باکتری صورت می گیرد که برای غلبه بر اینها بایستی از واردات باکتری و حرارت های بالای نقطه جوش برای نگهداری استفاده شود.
تاریخچه شرکت تعاونی گلچین مغان این کارخانه در 15 کیلومتری شهرستان پارس آباد مغان در مسیر جاده پارس آباد اردبیل قرار دارد.
کارخانه رب گلچین در سال 1379 با سرمایه گذاری کارکنان فرمانداری شهرستان پارس آباد احداث شد در واقع کلیه کارکنان فرمانداری در آن سهام بوده اند و یک شرکت سهام عام محسوب می شده است اولین بهره برداری شرکت در سال 1381 انجام گرفت ولی به علت عدم توانائی مسئولان در اداره شرکت و عدم کفایت گروه مهندسی نتوانست به عنوان گروه تعاونی صنایع غذائی کار خود را ادامه دهد.
بنابراین در سال 1382 دو نفر سرمایه گذار خصوصی کلیه سهام کارخانه را به قیمت 280 میلیون تومان خریداری کردند که مالکین کارخانه با سرمایه مجدد در کارخانه توانستند کارخانه را گسترش دهند و به کار تولید رب گوجه فرنگی بپردازند.
این کارخانه در زمینی به مساحت تقریبی یک هکتار و دو هزارمتر یعنی 12000 متر مربع واقع شده است از خصوصیات کلی این شرکت وجود باسکول 60 تنی در نزدیکی درب ورودی شرکت می باشد سهامداران کارخانه توانستند با جذب نیروی انسانی مناسب و تولید بموقع اولین فروش خود را در سال 1382 به انجام برسانند.
پیشرفت سریع و خدمات نیروی فعال باعث شد که کارخانه در سالهای اخیر نیز بتواند به عنوان یک شرکت تعاونی صنایع غذایی جوابگوی نیازهای منطقه و سطح کشور نیز باشد از آنجا که این کارخانه تولیدی رب گوجه فرنگی در منطقه کشاورزی مغان می باشد قابل پیش بینی است که به سبب کشت وسیع گوجه و حاصلخیزی خاک دشت مغان بتواند این شرکت را از فعالان مؤثر در صحنه صنایع غذایی در سطح کشور و فرامنطقه قرار دهد.
نمودار در فایل نمودار است بررسی تحصلات کارکنان: مدیریت عامل: مدیریت عامل یا رئیس هیئت مدیره شرکت یکی از سهامداران می باشد که بنا به خصوصی بودن شرکت تمامی هدایت و کنترل را خود بر عهده دارد.
سطح مدیران میانی که در چارت مشخص شده است: مدیرانی میانی شامل 2 نفر مدیر و کارشناس می باشد که در بدو تأسیس شرکت از طریق آزمون تئوری و فنی انتخاب شده اند و در حال حاضر نیز با ارتقاء تولید و گسترش سمت اداری مدیران نیز بنا به شایسته سالاری آنها متفاوت است در وضعیت فعلی مدیر فروش مسئول فروش محصولات تولیدی شرکت می باشد که مستقیماً در سفارشات دریافتی مدیر عامل مشورت می نماید.
مدیر اداری: مدیر اداری شرکت تمامی نامه های اداری و پرداختی و حساب و کتاب داخل و نیازمندیهای دفتری و رفع مشکلات و تناقضهایی که بین ادرات ناظر بوجود می آید و همچنین وظیفه ارسال بیمه و نامه های باربری و بیمه کارکنان و ارسال نامه های فروش و تحویل نامه های تقاضای محصول را به دفتر مدیر عامل ارائه می دهد این مدیر با در اختیار داشتن 1 نفر به عنوان مسئول ثبت نامه ها و دیگری مسئول بایگانی کلیه نامه های دریافتی و ارسالی را ثبت و بایگانی می نمایند تا هیچ نوع متن نامه نگاری و اطلاعات کارخانه به بیرون بروز داده نشود.
مدیر فنی: مدیریت فنی در واقع مسئول رسیدگی به خرابی و کم کاری دستگاههای کنترل کیفیت تعمیرات و نگهداری دستگاههای تولید را بر عهده دارد که 2 نفر یکی به عنوان مهندسی مکانیک مسئول فنی دستگاه و دیگری مهندسی برق مسئول تیم انرژی دستگاهها می باشد تا هیچ نوع وقفهای در تولید ایجاد نشود.
کارشناس حسابداری : کلیه پرداختها و دریافتهای کلی شرکت توسط این سمت انجام و طی مراحل فرایند مالی به مدیریت گزارش داده می شود که تنخواه گردان مسئول خرید و پرداخت حسابهای داخل شرکت و معاون مالی مسئول رسیدگی به حسابهای کلی و پرداخت های مشتریان می باشد.
معاون صنایع غذائی: این سمت مسئول صنایع غذائی شرکت می باشد که به عنوان کارشناس صنایع غذایی درجه کیفیت محصول چگونگی رقابت محصول با رقبای تولیدی دیگر و چگونگی رسیدگی به بهداشت محیط را بر عهده دارد که 2 نفر زیر نظر خود دارد که یکی مهندس بهداشت جهت رسیدگی به بهداشت بسته بندی و بهداشت محیط و بهداشت کارکنان و محصول تولیدی می باشد.
مهندس شیمی: این کارشناس مسئول انجام واکنشهای شیمیایی محصول کارخانه و چگونگی افزایش نمک طعام و سایر افزودنی ها به محصول تولیدی را بر عهده دارد همچنین تعیین بریکس محصول با نظر ایشان انجام می پذیرد.
مهندس آزمایشگاه: قسمت آزمایشگاه با توجه به اینکه محصول صنایع غذایی می باشد وظیفه مهمی بر عهده دارد که تمامی آزمایشهای انجام شده که در صنایع غذایی انجام می شود باید بر روی محصول انجام دهند.
مسئول آزمایشگاه: 2 قسمت که زیر نظر خود دارد یعنی کنترل فنی و کنترل کیفی تمامی فرایند فنی و کیفی محصول را کنترل می کند.
کنترل فنی: مسئول کنترل فنی با شناخت از کلیه دستگاهها و چگونگی کار آن و درجه حرارت و درجه سرمایشی دستگاهها و نحوه تخلیه رب در صورتی که فاقد عملیات درست صنایع غذایی باشد عملیات را به آزمایشگاه اطلاع می دهد مسئول آزمایشگاه محصول تولیدی همان مرحله را در آزمایشگاه مورد بررسی قرار می دهد که در صورت عدم مطابقت با کیفیت آزمایشگاه محصول تأیید نمی شود.
کنترل کیفیت: مسئول کنترل کیفیت در تمامی مراحل تولید از محصولات نمونه برداری کرده و محصول را مورد آزمایش قرار می دهد در صورتی که محصول از لحاظ سفتی درجه نمک و بخار حرارتی و غیره مناسب با کیفیت محصول نهایی نباشد روال کار را به مسئول آزمایشگاه اطلاع داده و محصول برای انجام مراحل کلی تولید به تیم تولید برگشت داده می شود.
ماشین آلات و تجهیزات کارخانه با توضیح کارکرد آن: 1- سورتینگ : این دستگاه که به نوار نقاله نیز معروف است با طول 5 متر به وسیله قرقره های که به صورت مدون حرکت می کند و گوجه شستشو داده شده را به خط تولید انتقال می دهند ظرفیت اسمی این دستگاه 4 تن در هر دور کامل می باشد).
2- خرد کن یا منوپمپ: دستگاهی است که در درون یک دهنه قیف مانندی وجود دارد که توسط تیغه های ریز گوجه دریافتی را خرد کرده و به وسیله 2 پمپ اطراف خردکن به مرحله بعدی که دستگاه پری هیتر می باشد پمپ می شود.
3- هات برگ: هات برگ یا پری هیتر دستگاه تبادل حرارت گرمایی می باشد که پس از انتقال گوجه خرد شده به دستگاه پری هیتر حرارت به اندازه مناسب داده می شود که حالت له شدنی در گوجه بوجود آید که شامل 2 مسیر انتقال می باشد.
الف : شیر برگشت: ب: شیر اتصال به صافه ها الف : شیر برگشت این شیر در بالای دستگاه پری هیتر وجود دارد در صورتی که گوجه خورد شده و حرارت داده شده در حد قابل قبول برای مرحله بعدی نباشد توسط این شیر که به دستگاه منو پمپ متصل است برگشت داده می شود تا هم گوجه خورد شده و هم حرارت دوباره داده شود.
ب : شیر انتقال: این شیر یا دریچه که در زیر دستگاه وجود دارد در صورتی که محصول قابل قبول و میزان حرات داده شده مناسب و در وضعیت له شدگی قرار داشته باشد به مرحله بعد تولید به وسیله دینام برقی اتصال داده می شود.
3- دستگاه صافی: این دستگاه که در بیرون سالن تولید قرار دارد از 2 صافی تشکیل شده است که صافی مرحله 1 و مرحله 2 نامیده می شود.
دستگاه صافی مرحله 1: گوجه حرارت داده شده با اتصال به این دستگاه تصفیه شده و دانه ها و تفاله گوجه از خود ماده عصاره گوجه که به گوشت گوجه معروف است جدا میشود.
دستگاه صافی مرحله 2: پس از جداسازی پوست و دانه و تفاله گوجه صافه مرحله 2 که دقیقتر از مرحله 1 می باشد هر گونه ضایعات موجود را از قبیل برگ چوب یا شن و ماسه و سنگ ریزه موجود را جدا کرده و به نوار تفاله انتقال تفاله می ریزد.
نوار نقاله تفاله: این نوار که در بیرون خط تولید قرار داد با جداسازی تفاله و ضایعات گوجه به صورت 24 ساعته و در تمامی مراحلی که گوجه دریافت می شود و در زیر صافی مرحله 1 و مرحله 2 حرکت نموده و تفاله گوجه را به بیرون محوطه کاری انتقال می دهد تا هر گونه حمل و نقل ضایعات تفاله به راحتی انجام گیرد.
دستگاه کندانسیون: این دستگاه در انتهای خط تولید قرار دارد که با دریافت آب گوجه و حرارتی که به گوجه داده می شود وگوجه با عبور از دریچه های با وجود بخار آب در حالت دوران به حرکت در می آید و به عنوان رب فرموله می شود.
بچ یا مخزن تلغیظ: این دستگاه ضمن خروج کردن بخار موجود در آب گوجه محصول خنک شده را زمانی که به بریکس 37 درجه رسید به وسیله یک دریچه ساعتنما مشخص می کند که گوجه به صورت فله ای قابل خروج از مخزن ها می باشد.
پاستوریزاسیون: این دستگاه همان طور که از اسمش پیداست پاستوریزه کردن رب انتقالی از دستگاه بچ را بر عهده دارد زمانی که سیستم تولید کننده درحالت بسته بندی قرار گرفت رب فله ای تولید شده به دستگاه پاستوریزاسیون انتقال داده می شود این دستگاه با انجماد کردن رب فله ای رب را به دستگاه بسته بندی و پر کردن قوطی انتقال می دهد.
بافن یا خشک کن: رب بسته بندی شده در قوطی پس از درج مشخصات قوطی بر روی آن زمان و تاریخ تولید و انقضاء در آخر سالن تولید توسط دستگاه خشک کن قوطی خشک شده و به جمع آوری بر روی پالت انتقال داده می شود.
فصل سوم : بررسی فرایند تولید رب گوجه فرنگی 1- دریافت گوجه فرنگی 2- خیساندن و شستشوی مقدماتی گوجه فرنگی 3- شستشوی اصلی گوجه فرنگی 4- خرد کن یا منوپمپ 5- پخت اولیه 6- فیلتراسیون یا دستگاه صافی 7- تانک فرموله (کنداز) 8- تغلیط آب گوجه 9- پاستوریزاسیون 10- پر کردن قوطی و درب بندی 11- پاستوریزاسیون قوطی پر شده 12- عبور از زیر دوش آب سرد 13- خشک کن 14- اتیکت زنی و بسته بندی فرایند تولید طرز تهیه مواد اولیه مصرفی کارخانه: مواد اولیه مصرفی کارخانه که گوجه فرنگی می باشد و در منطقه به آسانی قابل تهیه است و فقط در بعضی از سالها با کمبود گوجه فرنگی مواجه هستند مالکین کارخانه برای اطمینان از فراهم آوردن گوجه فرنگی مصرفی کارخانه، خود نیز اقدام به کشت گوجه فرنگی می کنند که این کار نه تنها نگرانی از کمبود گوجه فرنگی از سوی مالکین کارخانه را فراهم می آورند از سوی دیگر عامل شکست قیمت گوجه نیز می باشد.
در بعضی از موارد نیز مالکین کارخانه اقدام به عقد قرارداد با کشاورزان گوجه کار می کنند تا گوجه فرنگی آنها را با قیمت از پیش تعیین شده و مورد توافق دو طرف خریداری کند.
این کار باعث می شود که نگرانی کارخانه دار و کشاورز تا حدودی از بین برود البته در اکثر سالها گوجه فرنگی به آسانی قابل تهیه است.
1- دریافت گوجه فرنگی گوجه فرنگی در سبدهای یا جعبه های 25 کیلوگرمی وارد کارخانه می شود و پس از توزین در سکوی بارگیری قرار می گیرد و کالای توزین شده و با کنترل تعداد جعبه با سبد تحویل گرفته می شود از مزایای این کارخانه تحویل گوجه فرنگی با هزینه حمل توسط خود کشاورز است و کارخانه هیچ نوع هزینه ای از بابت هزینه حمل گوجه، پرداخت نمی کند.
2- شستشوی مقدماتی: در محل سکوی بارگیری یک حوضچه سیمانی قرار دارد که کف آن از صفحات مشبک پوشانده شده و پر از آب است گوجه ها از سبد در آب حوضچه تخلیه می شود البته کف حوضچه دارای شیب مناسب می باشد بطوریکه با بازکردن دریچه خروج گوجه ها به راحتی همراه آب در کانال مربوطه جاری شده و ضمن شستشو اولیه به سمت خط تولید هدایت می شوند در ابتدای خط تولید وارد مخزن اولیه شستشوی می شوند این مخزن که ظرفیت آن حدود یک پنجم ظرفیت میز سورتینگ خط تولید بوده و مجهز به لوله های هوا می باشد هوای دمیده شده از این لوله ها سبب به غلیان درآمده گوجه ها و در نتیجه شستشوی بهتر گوجه ها می شود.
3- شستشوی اصلی گوجه فرنگی: سپس گوجه ها برای شستشوی نهایی از زیر دوشهای آب رد می شوند و در این مرحله گوجه فرنگی ها به وسیله آب با فشار زیاد شسته می شوند و بر روی نوار ابتدای به بالا کشیده می شوند در این مرحله گوجه فرنگی موقع رد شدن به وسیله فشار آب، شن موجود بر روی آن به پایین، می ریزد و گوجه آماده ورود به مرحله بعد می شود.
نوار نقاله یا سورتینگ: گوجه های شستشو داده شده در مرحله شستشوی اصلی بر روی میز سورتینگ قرار می گیرند نوار سورتینگ بسته به ظرفیت دستگاه در حدود cm60 و cm90 و m1 است و طول آن در حدود 6 الی 12 متر می باشد که جنس این نوار از آلومینیوم می باشد گوجه ها بر روی این نوار به حرکت در می آیند در این مرحله 6 نفر کارگر که در اطراف نوار سورتینگ مستقر می باشند گوجه های نارس و خراب و برگ و چوب و غیره که احتمالاً همراه گوجه باشند جدا می شوند تا مواد اولیه وارده عاری از هر گونه ضایعات اضافی باشد گوجه عاری از هر گونه ضایعات به دستگاه منوپمپ یا خرد کن انتقال داده میشود.
4- خردکن یا منوپمپ: خرد کن یا منوپمپ در زیر نوار نقاله قرار دارد دهنه این دستگاه یک حالت قیف مانندی است که در موقع ریختن گوجه به داخل این دستگاه از پخش شدن گوجه به اطراف جلوگیری می کند دستگاه خردکن از یکسری تیغه های ثابت و یکسری تیغه های متحرک تکمیل شده است که سبب خرد شدن گوجه ها می شود.
گوجه های خرد شده به وسیله منوپمپ به دستگاه پخت اولیه وارد می شوند.
5- دستگاه پخت اولیه (پری هیتر) این دستگاه که در مجاورت سورتینگ قرار دارد گوجه های انتقالی از منوپمپ را دریافت می کند پری هیتر یک دستگاهی افقی استوانه ای است که درون آن لوله های استیل با قطر کمتر قرار داد و اطراف لوله ها بخار آب می باشد.
بطوریکه گوجه های خرد شده با عبور از داخل این لوله ها به حرارت حدود 90-80 درجه سانتیگراد می رسند حرارت داده شده در پری هیتر اولا سبب می شود تا راندمان آبدهی در مرحله فیلتراسیون افزایش یابد.
ثانیاً آنزیم پکتیناز از بین برود و در نتیجه رب تولیدی از ویسکوزیته مناسبی برخوردار باشد.
ثالثاً بار میکروبی کاهش یافته و به راندمان سالم سازی در مراحل بعدی کمک می کند و بعلت متلاشی و نرم شدن بافت گوجه ها ضمن آسانتر کردن عمل آبگیری استهلاک صافی ها را نیز کاهش می دهد.
6- سیکلون یا فیلتراسیون دستگاه صافی: سیکلون در قسمت بیرون سالن شماره 2 قرار دارد گوجه حرارت داده شده توسط پری هیتر با سرعت زیاد به بدنه سیکلون برخورد می کند و اگر درون گوجه مواد اضافی مانند ریگ و شن باشد به پایین سیکلون هدایت می شود و آب گوجه به قسمت صافی هدایت می شود ریگ و شن موجود در آب گوجه ها توسط سیکلون گرفته شده توسط شیری که در ته سیکلون قرار دارد تخلیه می شود.
و آب به وسیله پمپ به صافی مرحله یک فرستاده می شود.
صافی مرحله یک: آب گوجه که از مرحله سیکلون به صحافی مرحله یک می رسد در این قسمت پوست و دانه گوجه فرنگی جدا می شود و آب گوجه به وسیله پمپ به صحافی مرحله دوم می رود پوست و دانه گوجه فرنگی توسط نوار تسمه مانند به طول سه متر و عرض 30 سانتیمتر به کنار ریخته می شود.
جنس این نوار از پلاستیک می باشد و به وسیله پمپ به گردش در می آید.
در صحافی مرحله دوم بافت های ریز و الیاف گوجه فرنگی جدا می شوند و آب گوجه خالص گشته و به مخزن آب گوجه در داخل سالن شماره 2 قرار دارد هدایت می گردد.
مخزن آب گوجه: در این مرحله که گوجه فرنگی به صورت آب گوجه خالص درآمده است به مخزن ریخته شده و وقتی که مخزن پر می شود آب گوجه به دستگاه دو مرحلهای کانتی نیوس فرستاده می شود ظرفیت مخزن آب گوجه 1000 لیتر می باشد.
7- کانتی نیوس دو مرحله ای: آب گوجه وقتی از مخزن آب گوجه به کانتی نیوس هدایت می شود در وحله اول وارد مخزن دوجداره استوانه ای شکل می شود که در داخل آن میله های کوتاه قرار دارند که آب گوجه را به هم می زند تا توسط آب بخار گرم شود وقتی که آب گوجه به حد نصاب گرم شدن رسید به وسیله پمپی توسط لوله به مخزن بیضی شکل که مرحله اول کانتی نیوس را تشکیل می دهد ریخته می شود و آب گوجه در داخل این مخزن دوجداره حرارت داده می شود و به وسیله همزن پره ای که در داخل مخزن می باشد آب گوجه به هم زده می شوند تا اینکه آب گوجه به بریکس 25 برسد در این قسمت که توسط بخار گرم می شود آب گوجه تولید بخار می کند و با بخار آب گوجه، گوجه پخت می شود و در بریکس 25 گوجه به مرحله دوم کانتی نیوس که عمل مرحله اول را انجام می دهد فرستاده می شود.
برای سنجش بریکس گوجه توسط دستگاه عمل می شود که دمای داخل کانتی نیوس را نشان می دهد که معمولا در دمای 95 درجه می باشد و در بعضی مواقع به 100 درجه هم می رسد.
بچ (مخزن تغلیظ گوجه): آب گوجه ای که در مرحله قبل (کانتی نیوس دو مرحله ای) به بریکس 25 رسید به وسیله پمپ توسط لوله ای به مخزن تغلیظ گوجه (بچ) فرستاده می شود.
این مخزن که به صورت استوانه ای می باشد و قسمت ته آن دو جداره می باشد و بخار آب در قسمت ته آن باعث گرم شدن آب گوجه می شود و آب گوجه به وسیله همزن که در داخل آن قرار دارد به هم زده می شود که تمام قسمت آب گوجه با حرارت بیشتر در این مرحله رب به بریکس 35 می رسد وقتی که رب به بریکس 35 رسید آن را به وسیله پمپ در داخل ظروف 90 کیلویی یا 200 کیلویی در داخل پلاستیک می ریزند و به صورت فله ای انبار می کنند.
9- پاستوریزاسیون: دستگاه پاستوریزاسیون در ابتدای قسمت بسته بندی قرار دارد که رب نگهداری شده در انبار رب فله ای یا رب ذخیره در مخزن بچ در صورتی که تولید پیوسته باشد به این دستگاه انتقال داده می شود که حرارتی معادل 100 درجه سانتی گراد به رب داده می شود که هر گونه میکروب موجود در رب از بین برود این فرایند در حالت تولید پیوسته می باشد.
ولی در صورتی که رب به صورت فله ای تولید شود یعنی از مخزن بچ در بشکه های فلزی kg 90 نگهداری شود در این صورت رب از بشکه های که رب در آن نگهداری می شود به مخزن رب ریخته می شود پس به دستگاه پاستوریزاسیون انتقال داده می شود.
10- پر کردن قوطی و درب بندی این دستگاه با دریافت قوطی خالی از قسمت ردیف بندی قوطی خالی رب گوجه را از مخزن رب دریافت و در هر دور کامل 8 بسته رب kg1 را پرو به قسمت تونل پاستوریزه هدایت می کند.
11- پاستوریزاسیون قوطی پر شده: قوطی های پر شده به تونل سرما هدایت می شوند این تونل در حدود 12 متر طول می باشد قسمت اول تونل که محل ورودی قوطی ها می باشد در حدود 90 درجه سانتیگراد سرمایی سرما تولید می کند که قوطی پر شده از رب باید از درجه مذکور عبور کند دریچه دوم تونل که سرما به سمت پایین آن حالت نزولی دارد به 55 درجه سانتیگراد می رسد و دریچه یا یخچال تونل سوم درجه سرمایشی آن 25 درجه می باشد یعنی در 3 تونل مذکور کلیه سیستم گرمایی وارده به یک حالت منجمد تبدیل می شود که رب حالت نگهداری طولانی مدت را پیدا می کند.
12- عبور از زیر دوش آب سرد: قوطی پر شده به منظور شستشوی کامل و به منظور جلوگیری از زنگ زدگی از زیر آب سرد عبور داده می شود.
13- خشک کن: این دستگاه بعد از اینکه قوطی ها از زیر آب سرد عبور داده شده اند به منظور خشک شدن قوطی خیس شده یک پنکه حرارتی در داخل این دستگاه وجود دارد که قوطی ها را خشک کرده و به قسمت بعدی انتقال می دهد.
14- اتیکیت زنی و بسته بندی: آخرین مرحله از مرحله تولید قرار گرفتن بسته های 1kg و kg5 در مقابل دستگاه چاپ و بسته بندی است که مشخصات کارخانه بر روی کاغذ چاپ شده بر روی قوطی چسبانده می شود و سایر مشخصات از قبیل تاریخ تولید – تاریخ انقضاء – سری ساخت – شماره پروانه ساخت و شماره پروانه بهره برداری بر روی درب قوطی درجه می شود.
بسته بندی رب گوجه فرنگی: رب گوجه فرنگی برای آنکه بتواند ماندگاری بیشتری داشته باشد باید به صورت بسته بندی شده و پاستوریزه شده به بازار عرضه گردد در مرحله بسته بندی که باید رب گوجه فرنگی به بریکس 25 باشد اگر بخواهیم رب را به صورت پیوسته در خط تولید بسته بندی کنیم باید در کانتی ینوس دو مرحله ای وقتی که رب گوجه فرنگی به بریکس 25 رسید آن را به مخزن بسته بندی رب به وسیله پمپ تخلیه و شیر مخصوص بفرستیم و با افزودن 3 الی 2 درصد کمک به آن و مخلوط کردن با رب بریکس 25 آماده بسته بندی شدن کنیم.
و اگر رب فله ای که قبلا آماده شده و در انبار موجود می باشد بخواهیم به صورت بسته بندی یک یا نیم کیلویی بسته بندی کنیم باید اول رب فله ای را به بریکس 25 برسانیم که این کار توسط دستگاه کانتی ینوس دو مرحله ای انجام می گیرد.
و بعد رب گوجه را از کانتی ینوس دو مرحله ای به مخزن بسته بندی بفرستیم و با افزودن 2 الی 3 درصد نمک به رب گوجه در مخزن آن را آماده بسته بندی شدن کنیم.
البته نمک موجود بر روی رب فله ای که در موقع بسته بندی شدن بر روی رب ریخته شده بود هنگام بسته بندی از روی رب برداشته شده و دور ریخته می شود.
رب گوجه مخلوط با نمک آماده بسته بندی شدن می باشد ظروف یک کیلویی رب که قبلا آماده شده و فقط درب آن باز می باشد به وسیله حرارات اتوماتیک ضد افونی شده و آماده می گردد در قسمت پر کن (فیلر) ظروف بسته بندی به صورت اتوماتیک توسط فیلر پر می شوند و به قسمت بعد توسط نوار درب بندی های هدایت می شوند که درب قوطی بسته می شود در موقع بسته شدن رب گوجه دمایی در حدود 85 درجه سانتیگراد که در قسمت پاستوریزاسیون خنک شده و به انبار حمل می شوند.
برج خنک کننده: این سیستم دستگاهی از لحاظ استقرار در بیرون از سالن تولید قرار گرفته است و وظیفه خنک کودن دستگاهای تبادل حرارت و کند از را بر عهده دارد این برج با دور نمودن آب دریافتی ا ز داخل سالن تولید و انتقال دوباره آن به دستگاههای کند از باعث می شود که هوای ایجاد شده در خلاء که هوای گرم می باشد توسط برج خنک کننده تبدیل به هوای خنک شود چرا که هوائی که به عنوان بخار در داخل دستگاه کند از وجود دارد و در صورتی که به 70 درجه سانتی گراد برسد باعث خرابی رب داخل کند از خواهد شد