از قدیم الایام آب را عامل حیات میدانستند.
زندگی انسان و حیوانات و گیاهان بدون آب ممکن نیست، علاوه بر موارد مذکور پیشرفتهای عظیم صنعتی در هر اجتماعی بوجود و فراوانی آب مربوط میباشد.
آب مورد نیاز کلیه فعالیتهای انسان در هر مصرفی تابع کیفیت شیمیایی خاصی است و بندرت اتفاق میافتد از یک منبع آب بتوانیم در تمام مصارف استفاده نمائیم، براساس شواهد موجود اجتماعات میزان آب مصرفی معیار تشخیص پیشرفتهای بهداشتی مردم آن اجتماع است، خلاصه کلام آب که به مصداق «وجعلنا من الماء کل شیء حی» آغازگر حیات بوده، ادامه دهنده حیات نیز میباشد و زندگی انسان و تمام موجوداتی که بنحوی با او در ارتباط هستند بدون آب امکانپذیر نخواهد بود.
آبهای مصرف شده در زندگی بنحوی به منابع اولیه برگردانیده میشود ولی اغلب آبی که پس از کاربرد به منابع اولیه خود برگرانیده میشود همان آب اولیه نیست بلکه بصورت مایعی است که علاوه بر تشکیل دهندههای آب مصرفی انتقال دهنده انواع و اقسام موادی است که در زندگی روزمره مورد استفاده انسان واقع شده است.
مهمترین مواد موجود در آبهای مصرف شده بوسیله انسان میتوان به پروتئین، چربیها، کربوهیدراتها، مواد پاک کننده صابونی یا دترجنتها اشاره نمود.
اگر آبهای مصرف شده که به منابع اولیه خود برگردانیده میشود حاصل فعالیتهای صنعتی باشد محتوی هزاران ترکیب شیمیایی که در صنایع مورد مصرف قرار گرفته خواهد بود.
معمولاً آبهای مصرف شده روزانه بوسیله انسان را که به محیط برمیگردانند، فاضلاب محلول رقیقی است که 9/99% آنرا مواد جامد یا سایر مواد تشکیل داده است، فاضلاب علاوه بر موادی که قبلاً نام برده شد ممکن است محتوی عوامل بیولوژیکی و باکتریهای بیماریزا نیز باشد.
مجموعاً هرگونه تغییری در کیفیت منابع آب در دنیا در اثر تخلیه فاضلاب یا پساب رخ دهد بنحوی که به سادگی و یا با تصفیه اندک نتوانیم از این منابع در مصارف عادی استفاده نمائیم آلودگی گویند.
بنابراین اولین نتیجه فعالیتهای اجتماعی و صنعتی انسان به صورت ویرانگری و تخریب محیط زندگی از طریق آلوده سازی منابع آب خاک هوا و تمام چیزهایی که در بهتر زیستن او دخالت دارند ظاهر میشود
مجموعاً هرگونه تغییری در کیفیت منابع آب در دنیا در اثر تخلیه فاضلاب یا پساب رخ دهد بنحوی که به سادگی و یا با تصفیه اندک نتوانیم از این منابع در مصارف عادی استفاده نمائیم آلودگی گویند.
بنابراین اولین نتیجه فعالیتهای اجتماعی و صنعتی انسان به صورت ویرانگری و تخریب محیط زندگی از طریق آلوده سازی منابع آب ـ خاک ـ هوا و تمام چیزهایی که در بهتر زیستن او دخالت دارند ظاهر میشود.
متأسفانه بْعد این ویرانگری به علت پیشرفتهای اجتماعی و صنعتی به حدی رسیده است که حتی برای خود انسان غیرقابل تحمل شده است و ناچاراً مسائل مربوط به آلودگی محیط را بصورت منطقهای و جهانی در نشستهای مختلف مورد بررسی و بحث قرار داده تا راه حلهای مناسبی برای مبارزه با آلودگیها پیدا کند.
عواملی چون افزایش جمعیت، پیشرفتهای تکنولوژی، بهای اندکی که انسان برای محیط زیست بعلت رایگان بودن قائل است و بسیاری عوامل دیگر در تشدید ویرانگری محیط مؤثر است، بعضی از جامعه شناسان عامل فقر اجتماعی را نیز یکی از عوامل مهم آلودهسازی محیط میدانند، بقول جامعهشناسان بینالمللی جهان درگیر 3 نوع بیماری است، آلودگی، جمعیت و فقر.
تنها آبهای سطحی نیستند که در معرض آلودگیهای ناشی از فعالیتهای اجتماعی و صنعتی انسان قرار گرفتهاند بلکه تخلیه فاضلاب و پسات در زمین میتواند آبهای زیرزمینی را بشدت آلوده سازد.
در بعضی شهرهای ایران در اثر اینگونه آلودگیها به غلظت بسیار بالای یون نیترات که گاهی تا 3 برابر حد مجاز استاندارد جهانی است برمیخوریم.
این موضوع مؤید این است که نفوذ مقادیر زیادی فاضلاب در زمین به مرور خاصیت تصفیه خاک را زایل نموده و لایههای خاک که میتوانستند سهم مهمی در تغییرات کیفیت فاضلاب دفعی در زمین داشته باشند دیگر قادر به انجام این تغییرات نیستند از این رو تشکیل دهندههای فاضلاب بدون هیچ تغییری به آبهای زیرزمینی میپیوندد.
در اینگونه موارد تنها راه چاره نجات آبهای زیرزمینی از آلودگی جمعآوری و دفع بهداشتی فاضلاب شهری است.
در بعضی نقاط آلودگیهای حاصل از تخلیه فاضلاب در زمین منحصر به بالا رفتن غلظت یون نیترات نیست بلکه آبهای زیرزمینی از ناحیه بالا رفتن غلظت یون فلزات سنگین ـ دترجنت و آلودگیهای میکروبیولوژیکی مورد تهدید قرار گرفتهاند.
خساراتی که در اثر آلودگی آبهای سطحی بصورت مرگ و میر آبزیان مخصوصاً ماهیها که نقش مهمی در تأمین پروتئین انسان به عهده دارند در دنیا اتفاق کم نیست و حتی این قبیل مرگ ومیرها در کشور ما نیز به کرات اتفاق افتاده است و نیازی به ذکر مواردی از آنها نیست.
کمتر اتفاق میافتد که حداقل سالی چند مورد نشت نفت در سواحل کشورهای مختلف دیده نشود، بعضی مواقع تعداد پرندگان ساحلی تلف شده یک کشور در اثر اینگونه آلودگیها به چند صدهزار میرسد.
2-1- انواع فاضلاب و خصوصیات آنها در اجتماعات معمولاً 3 نوع فاضلاب بشرح زیر وجود دارد: فاضلاب شهری که شامل موارد زیر است: ـ فاضلابهای ناشی از مسائل بهداشت فردی ـ فاضلاب ناشی از شستشوی لباس و ظروف ـ فاضلاب حاصل از شستشوی عموی منازل 2) پسابهای صنعتی نشد آبها در اجتماعات شهری ممکن است فاضلاب به تنهای یا به صورت مخلوط با پسابهای صنعتی جمعآوری و مورد تصفیه قرار گیرد.
گاهی اوقات به منظور احتراز از مشکلات اختلاط پساب و فاضلاب، انجام تصفیه مقدماتی بر روی پسات قبل از اختلاط توصیه میشود.
فاضلاب شهری را از نظر ترکیب فیزیکی و شیمیایی و بیولوژیکی در سه گروه قوی، متوسط و ضعیف مطابق جدول شماره (1-1) طبقهبندی نمودهاند.
رنگ فاضلاب شهری که نشاندهنده عمر آن است در صورت تازه بودن خاکستر است و اگر کهنه و گندیده باشد تیره تا سیاه خواهد بود.
بوی فاضلات که ناشی از متلاشی شدن مواد آلی آن تحت فعالیت باکتریهای غیرهوازی با گازهای موجود در آن است، در صورت تازه بودن بوی شبیه کف صابون یا بوی ناداشته و اگر کهنه باشد بوی آن شبیه بوی تخم مرغ گندیده است.
PH یا حالت اسیدی یا قلیایی فاضلاب از خواص و کیفیتهای مهم آن بوده که اغلب در تصفیه آن نقش مهمی دارد معمولاً برای اطلاع از کیفیت فاضلاب شهری یا پساب صنعتی اقدام به نمونه برداری و انجام آزمایشات لازم بر روی نمونههای اخذ شده مینماید.
در نمونهبرداری که ممکن است ساعتی یک نمونه یا دو ساعت و بالاخره هر چهار ساعت یک نمونه باشد میتوان نمونههای اخذ شده را تک تک مورد آزمایش قرار داد و براساس دبی فاضلاب در وقت نمونهبردای و حجمی از آن که برای آزمایش مورد نیاز میباشد از مخلوط نمونههای اخذ شده نمونه واحدی نیز تهیه و مورد آزمایش قرار داد.
توضیح فوق مؤید این است که در هنگام نمونهبرداری ساعتی از فاضلاب اندازهگیری دبی ضرورت خواهد داشت.
جدول 1-1 طبقه بندی انواع فاضلابها اگر بترتیب V1 و V2وV3 و...Vm دبی فاضلاب در ساعات نمونهبرداری باشد و حجمی از فاضلاب که برای آزمایش مورد نیاز است 200 میلی لیتر تعیین شده باشد.
باید به نسبت و و ....
هر نمونه را برداشته و از اختلاط آنها نمونه واحد و مخلوطی تهیه و مورد آزمایش قرار داد.
مهمترین عواملی که در تعیین شدت آلودگی فاضلاب یا پساب دخالت دارد و اندازهگیری آنها در آزمایشگاه نهایت ضرورت را خواهد داشت.
تعیین مقادیر BOD (Biochemical oxygen Demand) و COD(Demand Oxygen Chemical ) و (Permangnat Value ) میباشد چون اندازه گیری BOD در تصفیه آزمایشگاه عملاً پنج روز بطول میانجامد.
لذا آنرا به BOD5 نمایش میدهند.
بنابراین تعریف کلی BOD5 خواهد بود: (اکسیژن لازم برای اکسیداسیون آلودگیهای فاضلاب بطریقه بیولوژیکی) COD نیز که تعریف آن عبارت است از: (اکسیژن لازم برای اکسیداسیون آلودگیهای فاضلاب بطریقه شیمیایی).
در زمانی حداکثر 2 ساعت تعیین میگردد.
از این رو در آزمایشگاهها ترجیح میدهند برای اطلاع از شدت آلودگی فاضلاب یا پساب اغلب به اندازهگیری COD اکتفا شود.
چون در فاضلاب شهری و قسمت مهمی از پسابهای صنعتی نسبت حدود 5/1 تا 2 است با اندازهگیری COD براحتی BOD5 را با تقریبی قابل قبول محاسبه میکنند.
ممکن است بجای استفاده از نسبت مذکور بعد از تعیین COD از منحنیهایی که نسبت بین COD و BOD را تعیین نموده است برای محاسبه BOD5 استفاده کنند.
فرمول دیگری که در تعیین شدت آلودگی بکار میرود فرمول Mcgowan نام دارد: P 5/6+N 5/4= شدت آلودگی در این رابطه N معادل ازت آمونیاکی و آلی بحسب قسمت در 100000 و P معادل پرمنگنات مصرفی در محیط اسیدی و 27 درجه سانتیگراد جهت اکسیداسیون مواد آلی بحسب قسمت در 100000 است، ضریب 5/4 میزان اکسیژن مصرفی جهت اکسیداسیون به نیترات است و ضریب 5/6 راکلرو ـ سولفات ـ کلسیم ـ منیزیم به همان اندازه که در آب آشامیدنی موجود است.
N پسابهای صنعتی را برقم 4 تقلیل میدهند، فاضلابها را بر حسب BOD5 و فرمول Mcgowan به ترتیب زیر طبقهبندی کردهاند: جدول 2-1 طبقه بندی فاضلابها برحسب BOD5درفرمول MCGOWAN رابطه بین مقدار میلیگرم در لیتر BOD5 و شدت آلودگی برحسب طبقه فرمول Mcgowan به قسمت در 100000 به شرح جدول زیر خواهد بود: جدول 3-1شدت آلودگی برحسب فرمول MCGOWAN در بیشتر کشورها بجای پرمنگنات از پرمنگنات در محیط اسیدی و 28 درجه سانتیگراد برای تعیین اکسیژن لازم برای اکسیداسیون مواد آلی فاضلاب استفاده مینمایند، طبقهبندی فاضلاب با توجه به این نوع مطلب در جدول زیر آمده است.
جدول 4-1طبقه بندی فاضلابها برحسب پرمنگنات در فاضلابها و پسابها علاوه بر BOD5 و COD مقدار مواد معلق یا SS (Suspended Solid ) که در طراحی تصفیهخانهها اهمیت خاصی دارد باید در نمونههای اخذ شده ساعتی مورد آزمایش قرار گیرد.
پسابهای صنعتی ممکن است شامل قسمتهای زیر باشد: 1ـ پسابهای حاصل از شستشوی ماشین آلات و مواد اولیه 2ـ پسابهای ناشی از روشهای تولید محصولات صنعتی 3ـ فاضلاب فعالیت پرسنل کارخانه نشد آبها مخصولاً در نقاطی که سطح آبهای زیرزمینی بالا است از اهمیت بیشتری برخوردار خواهد بود، مهمترین آلودگیهای حاصل از اثر دفع نادرست پسابهای صنعتی عبارتند از: ـ مواد آلی و آلوده کننده که باعث مصرف اکسیژن محلول محیط دریافت کننده میشود.
ـ عوامل بیماریزا ـ ترکیبات آلی شیمیایی ـ مواد غذایی گیاهی ـ مواد معدنی ـ رسوبات ـ نفت و روغن ـ حرارت ـ مواد رادیواکتیو از کل مواد جامد موجود در فاضلاب 30 درصد آن معلق و 70 درصد آن مواد آلی است.
مواد آلی فاضلاب شامل 10 درصد چربی و روغن ـ25 درصد کربوهیدراتها و 65 درصد پروتئین است.
مطالب فوق در جدول شماره (5-1) نشان داده شده است، ضمناً جدول (6-1) اهم بیماری ناقله بوسیله فاضلاب را نشان میدهد.
ضمناً به منظور مقایسه کیفیت فاضلاب شهری در نقاط مختلف جهان با آنچه که در شهر تهران در نتیجه نمونهبرداری مکرر و انجام آزمایشات در طول مسیر مطالعات فاز اول فاضلاب تهران بدست آمده به جدول (5-1) که نشان دهنده ترکیب فاضلاب در کشورهای جهان اشاره میکنیم.
جدول5-1 ترکیبات فاضلاب شهری فاضلاب 1/0 درصد 9/99 درصد مواد جامد آب 30% مواد معدنی 70% مواد آلی فلزات مواد دانهای 10% چربی و روغن 65% پروتئین املاح 25% کربوهیدراتها جدول 6-1 انواع بیماریهایی که بوسیله آب آلوده انتقال مییابد.
3-1- سرانه فاضلاب BOD5 و مواد معلق سرانه تولید فاضلاب بستگی کامل به میزان آب مصرفی، عادات مردم، شرایط اجتماعی و مذهبی و بسیاری عوامل دیگر دارد.
معمولاً بر حسب شرایط اقلیمی 80-65% آب مصرفی شهری به فاضلاب تبدیل میشود.
در آمریکا بر اساس گزارش Anderson Farrel-Watson برای منازل مسکونی با احتساب تعداد ساکنین هر خانواده 5 نفر، بسته به شرایط اجتماعی سرانه تولید فاضلاب شهری به شرح زیر تعیین شده است.
اجتماعات با زندگی خوب 250 لیتر اجتماعات با زندگی متوسط 170 لیتر اجتماعات با زندگی پایین و روستاها 90 لیتر جدول 7-1 کیفیت شیمیایی فاضلاب در کشورهای مختلف فاضلابها را بر مبنای میزان BOD5 و COD مطابق جدول بعد طبقهبندی نمودهاند.
جدول8-1طبقه بندی فاضلابهابرحسبBOD5,COD میزان BOD5 سرانه در فاضلابهای مختلف ناشی از مصارف گوناگون آب در آمریکا و نقاط گرمسیر به شرح زیر است: جدول 9-1میزان سرانه BOD5درفاضلابهای مختلف ضمناً ارتباط بین سرانه فاضلاب (لیتر در روز) و مقدار BOD5 میلی گرم در لیتر در شکل (1-1) نمایش داده شده است و ارتباط بین تغییرات BOD و COD نیز مطابق شکل (2-1، الف و ب) خواهد بود.
شکل 1-1 منحنی تغییرات BOD برحسب سرانه فاضلاب در رابطه بین تغییرات BOD5 برحسب تولید سرانه فاضلاب شکل (4-1) نیز ارائه گردیده است.
در مورد محاسبات تصفیه خانههای فاضلاب اختصاصی مثل کارخانجات ـ هتلها، بیمارستانها و غیره تولید سرانه فاضلاب مطابق جدول صفحه بعد است: جدول 10-1تولیدسرانه فاضلاب شکل 2-1.
الف ـ تغییرات BOD برحسب COD شکل 2-1، ب ـ رابطه بین BOD و COD شکل 3-1.
تغییرات BOD5 برمبنای میزان فاضلاب سرانه.
4-1- جمعیت معادل آلودگی در بیشتر کشورهای جهان برای تعیین شدت آلودگی پسابهای صنعتی از جمعیت معادل آلودگی یا PE (Populatoion equivalent) که از فرمول مقابل بدست میآید، استفاده مینمایند.
PH = دراین فرمول F = میزان پساب به میلیون گالن در روز، B = میلیگرم در لیتر BOD5 آن و X = معادل BOD5 سرانه در کشورهای مختلف که بین 12/0 تا 17/0 پوند نفر منظور میگردد، میباشد.
در سیستم متریک F به حسب متر مکعب در روز و X بحسب گرم در روز محاسبه شده و نیازی به کاربرد ضریب برای تبدیل واحدها به سیستم متریک نخواهد بود.
بعضی پسابها هستند که شدت آلودگی آنها براساس مقدار BOD5 یا C.O.D تعیین نمیشود بلکه مثلاً غلظت فلزات سنگین نظیر کرم، جیوه، مس، سرب، کادیوم و مواد سمی نظیر سیانور و غیره تعیین کننده میزان آلودگی آنهاست.
از آن میان میتوان به پساب کارخانجات آبکاری اشاره نمود.
در پساب کارخانجات نساجی میزان رنگ و حذف تا حدود استانداردهای تعیین شده اهمیت خاصی خواهد داشت.
در جدول11-1 معادل جمعیت آلودگی بعضی صنایع داده شده است.
همانطور که مقدار BOD5 جدول 11-1 جمعیت معادل برای صنایع گوناگون به ازای هر واحد تولید یا مصرف شدت آلودگی فاضلاب و پساب را معین میسازد مقدار آن در آبها نیز تعیین کننده کیفیت آب از نظر آلودگی است.
جدول زیر در این مورد تدوین گردیده است: نوع آب میلیگرم در لیتر BOD5 آب آشامیدنی 0 آب تمیز (خوب) 1 آب مشکوک به آلودگی 3-1 آب آلوده 8- 5 آب کاملاً آلوده 20 5-1- تصفیه خودبخود آبهای دریافت کننده آلودگی اگر فاضلاب یا پسابی در منابع آب تخلیه گردد، مواد آلی موجود در آن وارد جریانهای آب خواهد شد.
باکتری و موجودات زنده در محیط زنده در محیط ضمن استفاده از این مواد در مجاورت اکسیژن محلول آب شروع به رشد و تکثیر مینمایند.
بعضی از موا آلی که به صورت خیلی پیچیدهای در فاضلاب و پساب موجود است نمیتواند مورد استفاده باکتریها قرار گیرد.
در این صورت فرم اکسید شده آنها به عنوان غذای باکتریها به مصرف خواهد رسید.
با این توضیح دیده میشود که دفع فاضلاب در منابع آب که توأم با یک سلسله فعل و انفعالات بیوشیمی است باعث خواهد شد آلودگیهای ورودی به منابع آب به مرور از بین رفته و آب آلوده بعد از مدتی به حالت اولیه خود بازگردد این پدیده شگرف را که در آن اکسیژن محلول، فعالیت باکتری به صورت کاملاً پیچیدهای دخالت دارند، تصفیه خودبخود گویند.
ممکن است اکسیژن محلول آب کافی برای اکسیداسیون مواد آلی نباشد، در این صورت نوع دیگری از اکسیداسیون با استفاده از اکسیژن ترکیبی ترکیبات موجود در آب یا فاضلاب و پساب انجام خواهد شد.
اکسیداسیون نوع اول را که با استفاده از اکسیژن محلول انجام میشود تجزیه هوازی و اکسیداسیون نوع دوم را تجزیه غیرهوازی گویند.
مواد حاصل از اکسیداسیونهای دوگانه فوق شکل شماره (4-1) نشان داده شده است.
در ملاحظه اجمالی شکل مشاهده میشود که مواد حاصل از اکسیداسیون هوازی مثل نیتراتها، فسفاتها اغلب مواد بیبو و در آخرین مرحلهای از اکسید شدن هستند، در حالیکه مواد تولیدی در تجزیه غیر هوازی مانند هیدروژن سولفوره، فسفین(( ، آمونیاک و متان تماماً عوامل مولد بو میباشند.
در تصفیه فاضلاب نیز به منظور جلوگیری از تجزیه غیرهوازی اکسیژن و هوا به صورت دستی به فاضلاب تزریق خواهد گردید.
بعضی از مواد حاصل در اثر تجزیه غیرهوازی مانند هیدروژن سولفوره در خطوط جمعآوری و انتقال فاضلاب که عملاً در آنها اکسیژن محلولی که بتواند مورد استفاده باکتری قرار گیرد موجود نیست، تولید میگرد و چون این جسم خاصیت اسیدی دارد باعث خوردگی شدید جدار لولهها میشود.
کمبود و کاهش اکسیژن محلول جریانهای آب در هنگام روز در اثر فعالیت گیاهان سبز آبی به کمک نور خورشید جبران خواهد شد، زیرا این گیاهان در برابر نور خورشید ضمن مصرف گاز کربنیک و تشکیل کلروفیل، اکسیژن در محیط آبی آزاد مینمایند، این پدیده را فتوسنتز گویند.
4-1 .
نحوه متلاشی شدن مواد آلی در اثر فعالیت باکتری 2-1 مشخصههای فیزیکی، شیمیایی و زیست شناختی فاضلاب در بحثی که پی میآید اجزای فیزیکی و زیست شناختی؛ آلایندهای مهم در تصفیه فاضلاب، روشهای تجزیه ویکاهای مورد استفاده در تعیین مشخصههای آلایندههای فاضلاب به اجمال معرفی میشود.
1-1-2 اجزای فاضلاب فاضلاب را از روی فیزیکی، و زیست شناختی آن شناسایی میکنند.
خواص فیزیکی اصلی و اجزای شیمیایی و زیست شناختی فاضلاب و منابع هر یک از آنها را در جدول ( 1-2 ) آوردهایم.
قابل توجه آنکه بسیاری از پارامترهای ارائه شده در جدول 1-2 با یکدیگر ارتباط متقابل دارند.
مثلاً دما، که خاصهای فیزیکی است، هم بر فعالیت زیست شناختی در فاضلاب و هم بر مقدار گازهای محلول در آن تأثیر دارد.
2-2-2 آلایندهای مهم در تصفیه فاضلاب استانداردهای تصفیه ثانویه فا ضلاب به جداسازی مواد آلی تجزیهپذیر زیستی، مواد جامد معلق و عوامل بیماری زا مربوط میشود.
بسیاری از استانداردهای سخت گیرانهتری که اخیراً ارائه شدهاند به جداسازی مواد مغذی و آلایندههای درجه اول مربوط میشوند.
اگر قرار باشد پساب فاضلاب دوباره مصرف شود، جداسازی مواد آلی دیرگداز، فلزات سنگین و در پارهای موارد، مواد جامد غیر آلی محلول از جمله این استانداردها خواهند بود.
3-1-2 روشهای تجزیه روشهای تجزیه مورد استفاده برای تعیین مشخصههای فاضلاب از تعیین دقیق کمی شیمیایی تا تعیین کیفی زیست شناختی و فیزیکی متغیر است.
روشهای کمی تجزیه یا گرانشی هستند، یا حجمی و یا فیزیکی ـ شیمیایی.
در روشهای فیزیکی ـ شیمیایی خواصی به غیر از جرم یا حجم اندازهگیری میشود.
روشهای ابزاری تجزیه، مانند کدری سنجی، رنگ سنجی، پتانسیومتری، قطب نگاری، طیف نگاری جذبی،فلوئور سنجی، طیف نمایی و تابش هستهای از انواع روشهای فیزیکی ـ شیمیایی هستند.
4-1-2 یکاهای اندازهگیری پارامترهای فیزیکی و شیمیایی نتایج تجزیه نمونههای فاضلاب را برحسب یکاهای اندازهگیری فیزیکی و شیمیایی بیان میکنند.
در جدول (2-2 ) رایجترین این یکاها ارائه شده است.
مقدار پارامترهای شیمیایی را معمولاً بر حسب یکای فیزیکی میلیگرم در لیتر (mg/l) یا گرم در متر مکعب (mg/3) بیان میکنند.
غلظت اجزای کمیاب را معمولاً برحسب میکروگرم در لیتر (g/l) بیان میکنند.
در سیستهای رقیق، این یکاها را میتوان با قسمت در میلیون (ppm) که یک نسبت جرم به جرم است جایگزین کرد.
گازهای محلول، که اجزای شیمیایی قلمدا میشود، بر حسب mg/l یا g/m3 اندازهگیری میشوند.
گازهای جنبی حاصل از تصفیه فاضلاب، مانند کربن دیوکسید یا متان (تجزیه غیرهوازی) را بر حسبm3 ، l یا ft3 اندازهگیری میکنند.
جدول 2-2 یکاهای اندازهگیری پارامترهای فیزیکی و شیمیایی جدول 1-2خواص اصلی فاضلاب 2-2 مشخصههای فیزیکی: تعریف و کاربرد مهمترین مشخصههای فاضلاب عبارت است از کل محتوای جامد آن که شامل مواد شناور، مواد قابل ته نشینی، مواد کلوییدی و مواد است.
سایر مشخصههای فیزیکی عبارتند از بو، دما، چگالی، شکل 1-2 رابطه متقابل بین مواد جامد در آب و فاضلاب، در بسیاری از کتابهای مربوط به کیفیت آب، مواد جامدی که از صافی عبور میکنند را مواد جامد محلول مینامند 1-2 رابطه متقابل بین مواد جامد 2-2-1 کل مواد جامد از دیدگاه مواد تجزیه، تعریف کل مواد جامد عبارت است تمامی مادهای که به شکل پسانده تبخیر فاضلاب در 103 تا C1050 باقی میماند (شکل1-2) مادهای که در این دما فشار بخار زیادی داشته باشد.
در خلال تبخیر از دست میرود و جامد خوانده نمیشود.
مواد جامد قابل ته نشینی موادی هستند که در ته یک ظروف مخروطی (به نام مخروط ایمهاف) و در مدت 60 دقیقه ته نشینی شود.
مواد جامد قابل ته نشینی، که برحسب ml/l بیان میشوند، معیار تقریبی از مقدار لجنی هستند که در رسوبگیری اولیه جدا میشود.
کل مواد جامد، یا پسمانده تبخیر را میتوان با عبور دادن حجم معینی از مایع از یک صافی به مواد صافی ناپذیر (معلق) و مواد صافی پذیر تقسیم کرد.
در این مرحله از جداسازی اغلب از صافیهای الیاف شیشهای (واتمنGF/C) با سوراخهایی به اندازه نامی تقریبی m2/1 و یا از صافیهای غشایی پلی کربناتی استفاده میشود.
قابل توجه است که نتایج حاصل از صافیهای الیاف شیشهای و پلی کربناتی با سواخهای به اندازه نامی برابر، تا حدی با یکدیگر متفاوت است و این ناشی از ساختمان صافی است.
بخش صافی پذیر و مواد جامد شامل مواد جامد کلوییدی و محلول است.
بخش کلوییدی شامل ذراتی به اندازه تقریبی 0.001 تا m1 است.
مواد جامد محلول شامل مولکولها و یونهای آلی و غیرآلی است که به شکل محلول واقعی در آب وجود دارند.
بخش کلوییدی را نمیتوان با ته نشینی جدا کرد.
برای جدا ساختن ذرات از سوسپانسیون، اغلب اکسایش زیستی یا لخته سازی قبل از رسوبگیری ضروری است.
هر یک از دستههای مواد جامد را میتوان براساس فراریت آنها در C500550 باز هم دستهبندی کرد.
بخش آلی اکسید میشود و در این دما به شکل گاز خارج میشود و بخش غیر آلی به صورت خاکستر باقی میماند.
بدین ترتیب اصطلاحات «مواد جامد معلق فرار» و« مواد جامد معلق ثابت» به ترتیب به محتوای آلی و غیرآلی (یا معدنی) مواد جامد معلق اطلاق میشود.
در دمای C500550 ، تجریه نمکهای غیرآلی منیزیم به کربنات محدود میشود که در C3500 به منیزیم اکسید و کربن دیوکسید تجزیه میشود.
جزء اصلی نمکهای غیرآلی، یعنی کلسیم کربنات، تا C8250 پایدار میماند.
تجزیه مواد جامد فرار بیشتر در مورد لجنهای فاضلاب و به منظور اندازهگیری پایداری زیست شناختی آنها به کار میرود.
شکل 2-2 .گستردههای اندازه آلاینده آلی در فاضلاب و فنون اندازهگیری و جداسازی اندازهها که در تعیین مقادیر از آنها استفاده میشود.
2-2-2 بو بوی فاضلاب شهری معمولاً از گازهای حاصل از تجریه مواد آلی یا از مواد افزوده شده به فاضلاب ناشی میشود.
فاضلاب تازه بوی مشخص و تا حدی ناخوشایند دارد و بوی آن کمتر از بوی فاضلابی که تجزیه غیرهوای (بدون اکسیژن) شده، آزار دهنده است.
مشخصترین بوی فاضلاب مانده یا عفونی، بوی هیدروژن سولفید است که بوسیله میکرواورگانیزمهای غیر هوازی که سولفات را به سولفید تبدیل میکنند به وجود میآید.
فاضلاب صنعتی ممکن است ترکیبات بودار و یا ترکیبات دیگری داشته باشند که در طی فرایند تصفیه فاضلاب تولید بو میکنند.
آثار بو: اهمیت بو در غلظتهای پایین برای انسان در درجه اول مربوط به تنش روانی میشود که در او ایجاد میکند و نه به آسیبی که به او میرساند.
بوهای ناخوشایند باعث کم اشتهایی، مصرف کمتر آب، اختلاط در تنفس، تهوع و استفراغ و آشفتگی ذهنی میشود.
در موارد بسیار شدید، این بوها منجر به سقوط غرور فردی و اجتماعی میشود، در روابط انسانی ایجاد اختلال میکند، مانع سرمایهگذاری مالی میشود، سطح اقتصادی ـ اجتماعی را پایین میآورد و مانع رشد میشود.
این مسائل میتوانند منتج به سقوط ارزش فروش و اجاره املاک، درآمدهای مالیاتی، و تجارت در منطقه شود.
تشخیص بو: ترکیبات بدبوی که باعث تنش روانی در انسان میشوند بوسیله دستگاه بویایی او تشخیص داده میشوند، اما مکانیسم این تشخیص هنوز به خوبی شناخته نشده است.
جدول 3-2 ترکیبات بودار موجود در فاضلاب تصفیه نشده در طی سالها، تلاشهایی صورت گرفته است که بوها را به صورت اسلوبمند دستهبندی کنند.
دستههای اصلی بوهای آزاردهنده و ترکیبات آنها در جدول 3-2 آمده است.
تمام این ترکیبها ممکن است در فاضلاب شهری وجود داشته باشد و یا در آن به وجود آید، که این بستگی به شرایط محلب دارد.
در جدول 4-2 آستانههای احساس بو و شناسایی ترکیبات خاص بدبویی که در فاضلاب تصفیه نشده وجود دارد ارائه شده است.
تعیین مشخصههای بو و اندازه گیری آن چهار عامل عمده برای تعیین کامل مشخصههای بو پیشنهاد شده است: شدت، نوع، خوشایندی و قابلیت تشخیص (5-2 را ببینید) قابلیت تشخیص بو تنها عاملیب است که تا به امروز در تعیین مقررات قانونی برای بوهای مزاحم مورد استفاده قرار گرفته است.
بو را میتوان با روشهای حسی اندازهگیری کرد و غلظتهای خاص بو را میتوان با روشهای ابزاری اندازه گرفت.
برخی نشان دادهاند که در شرایطی دقیقاً کنترل شده، اندازهگیری حسی بو با دستگاه بویایی انسان اطلاعات معنیدار و قابل اعتمادی به دست میدهد.
از این رو اغلب برای اندازهگیری بوهای متصاعد شده از تأسیسات تصفیه فاضلاب از روشی حسی استفاده میکنند.
دستگاه خوانش مستقیم هیدروژن سولفید برای تشخیص غلظتهای پایین تا حد ppb1 از ابداعات مهم در این زمینه است.
جدول 4-2 آستانه بوی ترکیبات بودار در فاضلاب تصفیه نشده جدول5-2 عواملی که برای تعیین کامل مشخصههای بو باید در نظر گرفت شوند.
در خصوص اندازهگیری ابزاری بوها باید گفت که بوسنجی هوای رقیق شده، قابل استفاده برای اندازهگیری غلظتهای بوی آستانه است.
تجهیزات مورد استفاده برای تجزیه بو عبارتند از (1) بوسنج دینامیکی مثلثی (2) چراغ بوتانول، و (3) بوسنج.
بوسنج مثلثی به متصدی امکان میدهد که نمونه با غلظتهای مختلف را به شش ظرف متفاوت وارد کند.
هر ظرف دو ورودی هوای خالص و یک ورودی نمونه رقیق شده دارد.
معمولاً از شش نسبت رقیق سازی استفاده میشود، که از 4500 تا 15 برابر متغیر است.
نسبتهای بالای رقت را میتوان با استفاده از رقیق کننده کربنی به دست آورد.
تمامی نمونههای رقیق شده هوای خالص به طور مستمر و با سرعتی در حدود ml/min 500 به ظرفهای مکنده وارد میشوند.
هر فرد عضو گروه (که معمولاً شش نفرند) هر یک از سه ورودی را بو میکند و آن ورودی را که فکر میکند حاوی نمونه مورد نظر است انتخاب میکند.
چرخ بوتانول دستگاهی است که به منظور اندازهگیری شدت بو برحسب مقیاس غلظتهای مختلف بوتانول میرود.
بوسنج دستگاهی دستی است که در آن هوای بودار از دهانههای مدرج عبور میکند و با هوای که با گذر از بسترهای کربن فعال تمیز شده است، مخلوط میشود.
نسبتهای رقیق سازی از روی نسبت میزان ورودی بودار به ورودی خالص شده به دست میآید.
بوسنج وسیله بسیار مفیدی برای تعیین بو در منطقهای بزرگ در اطراف تصفیهخانه است.
عموماً برای انجام آزمایش در محل از آزمایشگاه متحرک بو استفاده میکنند که بوسیله نقلیهای است که در آن چندین نوع تجهیزات بویایی و تجزیه نصب کردهاند.
معمولاً شناخت ترکیبات خاص تولید کننده بو ضروری است.
گرچه برای این منظور از رنگنگاری گازها همواره با موفقیت استفاده شده است، کاربرد آن در شناسایی و اندازهگیری بوهای حاصل از تأسیسات جمعآوری، تصفیه و دفع فاضلاب به آن اندازه موفقیت آمیز نبوده است.
طیف سنج سه مرحلهای چهار قطبی (جرمی) دستگاهی است که برای تجزیه شیمیایی بوها ساخته شده و مفید واقع شده است.
این طیف سنج را میتوان به منزله یک طیف جرمی برای بدست آوردن طیفهای جرمی ساده و یا به مثابه یک چهار قطبی سه مرحلهای بدست آوردن طیفهای جداسازی {مولکولی} به روش برخورد مولکولی به کار برد.
در روش اول، تودهها از یونهای مولکولی یا یونهای مادر موجود درنمونهها بدست میآید در حالی که در روش دوم شناسایی مؤثر ترکیبات ممکن میشود.
انواع ترکیباتی که میتوان با این دستگاه شناسایی کرد عبارتند از آمونیاک، اسید آمینه و اسیدهای آلی فرار.
3-2-2دما به سبب افزودن شدن آب گرم از منابع صنعتی و خانگی دمای فاضلاب عموماً بالاتر از دمای آب شهر است.
از آنجا که گرمای ویژه آب بسیار بیشتر از هواست، در بیشتر طول سال دمای فاضلاب از دمای محیط بالاتر است و فقط در طول گرمترین روزهای تابستان این دما از دمای محیط کمتر است.
بسته به موقعیت جغرافیایی، میانگین دمای سالانه فاضلاب از حدود C100 تا C10/21( F 500 تا F700 ) متغیر است؛ مقدار نمونه واراین دما C60/15 (F 600) است.
تغییرات مورد انتظار دمای فاضلاب ورودی در شکل2-6 نشان داده شده است.
بسته به مکان و موقع سال، دماهای خروجی ممکن است بالاتر یا پایینتر از دماهای ورودی مشابه باشد.
شکل 3-2 تغیرات نمونهوار دمای فاضلاب دمای آب به سبب اثر آن بر واکنشهای شیمیایی و آهنگ واکنشها، حیات آبی و تعیین قابل استفاده بودن آب برای مصارف سودمند پارامتر بسیار مهمی است.
مثلا، افزایش دما ممکن است گونه ماهیهای موجود در آب دریافت کننده فاضلاب را تغییر دهد.
دمای آب ورودی در تأسیسات صنعتی که از آبهای سطحی برای خنک کردن استفاده میکنند اهمیت ویژه دارد.
علاوه بر اینها، اکسیژن در آب گرم کمتر از آب سرد حل میشوند.
افزایش آهنگ واکنشهای زیست شیمیایی که همراه افزایش دما صورت میگیرد در کنار کاهش مقدار اکسیژن موجود در آبهای سطحی معمولاً باعث افت شدید غلظت اکسیژن محلول در خلال ماههای تابستان میشود.
هنگامی که مقادیر بسیار زیاد آب گرم به آب طبیعی دریافت کننده فاضلاب تخلیه شود، این گونه آثار تشدید میشود.
همچنین باید در نظر داشت که تغییر ناگهانی دما ممکن است منجر به افزایش آهنگ مرگ و میر در حیات آبی شود.
علاوه بر آن دمای بالا و غیر عادی رشد گیاهان آبی ناخواسته و جلبکهای فاضلابی میشود.
دماهای بهینه برای فعالیتهای باکتریها در گسترده C250 تا C 350 قرار دارد.
هنگامی که دما به C 500 افزایش یابد، تجزیه هوازی و شورهسازی متوقف میشود.
اگر دما به حدود C150 برسد، باکتریهای تولیدکننده متان کاملاً غیرفعال میشوند و در حدود C 50 ، باکتریهای شورهساز خودپرور عملاً از فعالیت باز میایستند.
در C 20 حتی باکتریهای شیمی دگرپروری که بر روی مواد کربن دار عمل میکنند غیر فعال میشوند.
4-2-2 چگالی چگالی فاضلاب( PW) را به صورت جرم واحد حجم آن تعریف و برحسب kg/m3 بیان میکنند.
چگالی، به سبب امکان تشکیل جریانهای چگالی در مخازن ته نشینی و در سایر واحدهای تصفیه، از مشخصههای مهم فاضلاب تلقی میشود.
چگالی فاضلاب خانگی که حاوی مقدار زیادی فاضلاب صنعتی نباشد در دمای یکسان اساساً برابر چگالی آب در همان دماست.
در برخی موارد، چگالی نسبی فاضلاب (Sw) را که عبارت ست از که در آن چگالی آب است، به جای چگالی به کار میبرند.
هم چگالی و هم چگالی نسبی فاضلاب به دما بستگی دارد و با غلظت کل مواد جامد در فاضلاب تغییر میکند.
جدول 6-2 اطلاعات نمونهوار مربوط به وزن مخصوص و غلظت لجن حاصل از مخزنهای ته نشینی اولیه 5-2-2 رنگ در گذشته اصطلاح «وضعیت» را به همراه دو اصطلاح ترکیب و غلظت برای توصیف فاضلاب به کار میبردند.
وضعیت به عمر فاضلاب اطلاق میشود که تعیین کیفی آن با رنگ و بوست.
فاضلاب تازه معمولاً رنگ خاکستری مایل به قهوهای روشن دارد.
اما با افزایش زمان حرکت آن در شبکه جمع آوری و ایجاد شرایط غیرهوازیتر، رنگ فاضلاب به ترتیب از خاکستری به خاکستری تیره و در نهایت به سیاه تغییر میکند.
وقتی رنگ فاضلاب سیاه شود آن را عفونی میگویند، برخی از فاضلابهای صنعتی نیز میتوانند به فاضلابهای خانگی رنگ دهند.
در برخی موارد رنگ خاکستری، خاکستری تیره و سیاه فاضلاب به علت تشکیل سولفیدهای فلزی است که بر اثر سولفیدهای تشکیل شده تحت شرایط بیهوازی با فلزات درون فاضلاب بوجود میآیند.
6-2-2 تیرگی تیرگی، که معیاری از خواص انتقال نور آب است، آزمون دیگری است که برای تعیین کیفیت خروجی فاضلابها و آبهای طبیعی، از لحاظ مقدار مواد معلق اضافی و کلوییدی آنها مورد استفاده قرار میگیرد.
اندازهگیری تیرگی مبتنی بر مقایسهای است بین شدت نور پراکنده شده به وسیله یک نمونه، با نوری که در همان شرایط یک سوسپانسیون مرجع پراکنده میکند مواد کلوییدی نور را پراکنده یا جذب میکنند و بدین ترتیب مانع انتقال آن میشوند.
به طور کلی در فاضلاب تصفیه نشده هیچ رابطهای میان تیرگی و غلظت مواد جامد معلق وجود ندارد.
اما در خروجی ثانویه ته نشینی شده حاصل از فرآیند لجن فعال، بین تیرگی و مواد جامد معلق رابطهای قابل فهم وجود دارد.