شرکت مترآب به بررسی طرحهای توجیهی کارخانههای که به نوعی با آب در ارتباطند پرداخته مانند طرح توجیهی آبرسانی به قشم یا طرح توجیهی ساختن کارخانجاتی مانند تولید پکیج، آبگرمکن و کولر آبی انجام دادن ممیزی برای دادن انشعابات و طراحی ادوات فنی برای کارخانهها پرداخته که کارها در این شرکت بصورت پروژهای میباشد و بعد از اتمام پروژه دیگری در دست گرفته خواهد شد این شرکت برای گرفتن تسهیلات از بانکها با توجه به کار کردن روی طرحهای توجیهی برای سرمایهگذاران تلاش میکند و بدین ترتیب سعی در افزایش تولیدات و پیشرفتهای صنعتی کشور دارد.
تحلیل اقتصادی
در این فصل مبالغ ارزیابی تأسیسات موجود ، سرمایهگذاریهای جدید، سرمایهگذاریهای جایگزینی، هزینههای نگهداری و تعمیرات، درآمدهای سرمایهائی و درآمدهای جاری به همراه عوامل مؤثر شامل جمعیت، نوع و میزان مصرف، میزان تولید، زمان، تورم، کارمزد بانکی و .
.
مورد مطالعه قرار میگیرد.
1- زمان
بلحاظ ضرورت تعیین وضعیت تأمین آب شهر قشم از جانب کارفرمای محترم خواسته شده است که یک گزارش تحلیلی تا سال 1384 بصورت مجزا تهیه گردد.
لذا دوره این بررسی از سال 1378 الی 1384 خواهد بود.
بلحاظ ضرورت تعیین وضعیت تأمین آب شهر قشم از جانب کارفرمای محترم خواسته شده است که یک گزارش تحلیلی تا سال 1384 بصورت مجزا تهیه گردد.
2- هدف با توجه به شرایط موجود برای جمعیت شهر قشم و شهرکهای جدید ایجاد شده و یا در دست ساختمان بطوریکه در فصلهای گذشته اشاره گردید تنها منابع تولید آب شیرین تا سال 1383 دستگاههای آب شیرینکن هستند و پس از آن از طریق انتقال آب از سرزمین اصلی با اطمینان بیشتر نیاز مصرفکنندگان آب در شهر قشم تأمین خواهد شد.
در حال حاضر تولید در حد 2000 متر مکعب در روز است و با تعمیرات اساسی و نگهداری مناسب از دستگاههای آب شیرین کن انتظار میرود که تولید تا سقف 5500 متر مکعب در روز برسد.
وضعیت موجود شبکه توزیع حاکی از آن است که اولاً حدود 2200 انشعاب را تحت پوشش دارد و ثانیاً بعلت نقص فنی در بعضی از لولهها، خصوصاً انشعبات، تلف آب در آن زیاد است.
از طرف دیگر شبکه بصورت مداوم مورد بهرهبرداری قرار نمیگیرد و مدت بهرهبرداری کمتر از 8 ساعت در هفته است.
بنابراین در طول دوره با توجه به محدودیت تولید باید سریعاً نسبت به بازسازی شبکه موجود حدود 10 کیلومتر و تعویض کلیه انشعابات موجود اقدام اساسی بعمل آورد.
با توجه به این شرایط پیشبینی میگردد که کارفرمای محترم ظرف مدت 4 سال علاوه بر توسعه، وضعیت موجود را نیز بهبود بخشد.
3- تحلیل و محاسبات یک مدل ریاضی که روابط بین دادهها (مقایر تولید آب، جمعیت، الگوی مصرف، مقادیر مصرف آب در کاربریهای مختلف، ارزش فعلی تأسیسات، هزینههای نگهداری و تعمیرتات، هزینههای بهرهبرداری، تورم، کارمزد بانکی و فرمولهای ریاضی و اقتصادی مرتبط و .
) تحلیل میکند، طراحی و بکار گرفته شده است.
برای آنکه مدل ریاضی بتواند نتایج مطلوب بدست دهد.
اطلاعات زیر تحت عنوان دادهها تهیه و به رایانه منتقل شده است.
1- جمعیت شهر قشم برای سالهای 78 الی 84 طبق اطلاعات دریافتی منظور شده است.
در این مدل جمعیت مصرفکننده تحت پوشش شبکه توزیع و یا حمل بوسیله تانکر نیز درج شده است.
تعدادی از مصرفکنندگان آب شیرین، ساکن شهر قشم نمیباشند که در جدول آنها نیز پیشبینی شده است جدول شماره 14.
2- مصرف سرانه در سال 78 برابر 77 لیتر بوده و با توجه به مطالب مندرج در بند 5 از فصل دوم و محدودیت تولید مقدار مصرف سرانه برای سالهای 79،80،81 و 1382 مقدار 120،130،140،160 و برای سالهای بعد 180 لیتر در روز برای هر نفر پیشبینی گردیده است.
در جدول شماره 13 میزان مصرف توسط شبکه توزیع، حمل با تانکر و همچنین پیشبینی آب بحساب نیامده نیز درج شده است.
بیان این نکته ضروریست که میزان مصرف توسط شبکه توزیع بر حسب توسعه تعداد انشعابات سالانه اضافه شده و متناسباً از آمار حمل با تانکر کسر شده است، بطوریکه طبق برنامه از سال حمل آب با تانکر ناچیز و یا صفر میگردد.
البته این امر وقتی صادق خواهد بود که تا آن تاریخ آب شهرهای صنعتی و مسیر راه خطر انتقال و همچنین روستاهای مجاور از طریق خط انتقال تأمین گردد.
4- نتایج حاصله نرم افزار تحلیل اقتصادی با توجه به اطلاعات ورودی اعلام شده و همچنین اطلاعات دیگری که بتدریج به آنها اشاره میگردد.
نتایج محاسبات را به شرح جدول شماره 14 ارائه میدهد.
1-4- دادهها در ردیفهای 1 الی 6 دادههای اشاره شده را درج نموده است.
2-4- پیشبینی مصارف با توجه به نسبت مقادیر مصارف درج شده در جدول شماره.
او مقدار مصرف و میزان آب بحساب نیامده در ردیفهای 5 و 6 همچنین پیشبینی مقادیر فروش آب شیرین برای انواع کاربریها برای سالهای مختلف محاسبه و در ردیفهای 8 الی 11 درج شده است.
3-4- نرخ فرش تعیین نرخ فروش آب ضمن آنکه به قیمت تمام شده آن بستگی دارد به نوع فعالیت و اهداف شرکت آب و برق و تأسیسات قسمت که یک واحد اقتصادی انتقاعی یا غیرانتفاعی باشد، نیز بستگی دارد.
اگر فرض شود که این شرکت یک واحد اقتصادی غیر انتفاعی است.
لذا باید نرخ فروش آب نحوی باشد که بتواند کلیه هزینهها را تأمین نماید.
بر اساس تحقیق بعمل آمده این شرکت بر طبق رویه سایر شرکتهای آب و فاضلاب برای مصارف مسکونی (که در سال 77 برابر 75 درصد تولد بوده است) تا میزان نزدیک به 85 درصد به مصارف مسکونی یارانه پرداخت نموده است و در سال 79 این مقدار به 89 درصد افزایش یافته است.
روش افزایش نرخ آب بها برای واحدهای غیر مسکونی در حال حاضر هر سه ماه 10 درصد است.
که متوسط سالانه آن برابر 6/27 درصد نسبت به نرخ ابتدای سال میگردد.
در این مدل با توجه به تعرفه پیشنهادی برای سال 79 افزایش نرخ واحدهای غیرمسکونی برابر 10 درصد در نظر گرفته شده است.
در مورد مصارف مسکونی برای حرف بخشی از یارانه از سال 79 به بعد سالانه 24 درصد افزایش نرخ منظور شده است.
قیمت تمام شده برای بهرهبرداری و نگهداری که میبایستی از طریق فروش آب عمدتاً تأمین گردد در ردیف 41 همین جدول محاسبه شده.
قیمت تمام شده یک متر مکعب آب برای سال 78 مبلغ 18705 ریال و برای سالهای بعد به ترتیب 15888، 17963، 16033، 15775، 14799، 9789 ریال برآورده شده است.
بطوریکه در ردیف شماره 28 دیده میشود متوسط نرخ فروش (متوسط درآمد آب بها) نستب به قیمت تمام شده(در ردیف 40) برای سالهای 78 تا 82 بسیار کم بوده و بتدریج افزایش مییابد.
این نسبتها برای سالهای 78 تا 84 برابر 19/0 ، 27/0، 42/0، 58/0، 58/0، 16/1، 06/2 است.
بطوریکه در نمودار صفحه شماره 51 دیده میشود مقادیر کسر درآمد نسبت به هزینه تا سالهائی که آب شیرین کنها منبع تامین آب هستند، زیاد میباشد.
ولی از سال 1384 که از آب سطحی استفاده میشود این نسبت کم میشود، و روند افزایش تعرفه آب بها بنحوی است که بعد از چند سال دیگر طبق نمودار صفحه 51 درآمد و هزینه سربسر خواهد شد.
مقادیر کسری قبل از سال 1384 از محل مازاد منابع سرمایهای تامین میشود.
بعلت کم بودن تعرفه آب بها و با احتساب منابع در چند سال اول کم بود نقدینگی وجود خواهد داشت که برای تأمین این کمبود مبلغی نزدیک به 900 میلیون ریال اعتبار خارج از مقدورات شرکت نیاز است.
برای جبران (یا بازپرداخت اعتبار اشاره شده) مبالغ افزیش درآمد سال 82 به بعد و علاوه بر آن کاهش شدید هزینهها از سال 84 به بعد (بعلت عدم استفاده از آب شیرین کنها) کافی میباشد.
با توجه به توضیحات فوق مبالغ پیشنهادی نرخ آب بها در ردیفهای 19 الی 22 بر اساس اینکه دستگاه بهره برداری یک واحد اقتصادی غیرانتفافی است و ضریب افزایش نرخ آب بها (24/1 و 1/1) میباشد، محاسبه و درج شده است.
4-4- نرخ آبونمان آبونمان برای تأمین هزینههای ثابت نگهداری و بهرهبرداری که شامل استهلاک حقوق و دستمزد ماشینآلات و .
است برای هر انشعاب بتناسب قطر آن تعیین میشود.
چون آبونمان فعلی نسبت به هزینههای ثابت مذکور مبلغ بسیار ناچیزی است.
چنانچه بخواهیم این هزینهها را از طریق آبونمان تأمین کنیم مبلغ آبونمان بسیار زیاد خواهد شد.
و این امر برای شهروندان در شرایط حاضر قابل پذیرش نخواهد بود.
بنابراین مبالغ آبونمان برای هر انشعاب در هر ماه بنحو محاسبه شده است که افزایش نرخ آببها از حد معقول بیشتر نگردد.
مبلغ آبونمان در سال 78 برابر 6500 ریال در ماه است و برای سالهای بعد افزایش آن 24 درصد در نظر گرفته شده است.
این مبالغ برای انشعاب بصر 5/0 اینچ است و برای قطرهای 75/0، 00/1 و 5/1 و 2 اینچ به ترتیب 2، 4 و 9 و 16 برابر آبونمان 5/0 اینچ تعیین میگردد.
5-4- هزینههای جاری هزینههای جاری شامل استهلاک، حقوق، دستمزد، مصرف انرژی، سوخت و مواد مصرفی و بهای آب انتقالی از شرکت آبفای هرمزگان، لوازم و متعلقات و لوازم یدکی، مشین آلات و سیر بر اساس ارزیابی انجام شده در فصل 3 متناسباً بر حسب مقدار تولید، مبلغ هر یک محاسبه و در ردیفهای 30 الی 39 درج شده است.
بهای نرخ آب انتقالی از شرکت آبفای هرمزگان در سال 84 برابر 3000 ریال با توجه به نرخ فروش آب صنایع در شهر بندر عباس برابر 1000 ریال در سال 78، برآورد شده است.
6-4- قیمت تمام شده قیمت تمام شده هر متر مکعب آب در این مرحله از مطالعات که مدت دوره تحلیل 7 سال است و این مدت خیلی کمتر از عمر مفید کلی تأسیسات تولید و توزیع آب شهری است، نمیتواند از اعتبار کافی بلحاظ یک سیستم مالی و اقتصادی.
برخوردار باشد.
اما برای هر سال با اعمال هزینه استهلاک تأسیسات مورد بهرهبر داری و سایر هزینههای جاری و مقدار تولید مقدار تولید قیمت تمام شده را میتوان بدست آورد.
این مبالغ برای هر سال در ردیف 40 درج شده است.
متوسط قیمت تمام شده هر متر مکعب آب برای این دوره 7 ساله برابر 14259 ریال است.
7-4- هزینههای بازسازی و توسعه بر اساس مقادیر عملیات نوسازی که قبلاً در مورد آن بحث گردید (10 کیلومتر لوله گذری شبکه توریع و 2100 انشعاب) بعلاوه مقادیر توسعه، مبالغ اعتبار مورد نیاز با احتساب هر متر لوله گذاری بطور متوسط 000/300 ریال برای هر انشعاب 000/350 ریال (تهیه مصالح و نصب) محاسبه و برای سالهای مختلف در ستون مربوطه در ردیفهای 43 و 44 درج شده است.
هزینههای واحد برای سالهای بعد با تورم 15 درصد افزایش منظور شده است.
هزینه بازسازی اساسی آب شیرین کن که 5000 میلیون ریال برآورد شده در ردیف 42 درج گردیده است.
8-4- وام تأمین اعتبار لازم برای اجرای پروژههای بازسازی و نوسازی و تأمین رخشی از هزینههای نگهداری و تعمیرات (بدلیل k آنکهآنآن آن آنکه درآمدهای آب بها و حق انشعاب کافی نیست) تحت عنوان وام در این بررسی بر ای حل مشکلات مالی و به سرانجام رسیدن پروژهها و راهبری مدیریت نگهداری و تعمیرات در نظر گرفته شده است.(ردیف 51) در این بررسی برای این وام فرض گردیده است که نرخ کارمزد بانکی آن 20 درصد و در مدت 5 سال باز پرداخت گردد.
مبلغ و زمان دریافت این وام بطوری انتخاب گردیده که در هیچ سالی نقدینگی واحد بهرهبرداری منفی نگردد .
البته در این راستا از مبالغ ذخیره استهلاک نیر کمک گرفته شده و روند درآمدها بنحوی است که میتواند این مقادیر ذخیره را در پایان 7 سال حتی با منظور نممودن سود بانکی (10درصد) آن جایگزین نمود.
تحلیل مدل با فرض وام بدون کارمزد در این شرایط بطورریکه در ردیف 18 جدول شماره 16 دیده میشود بعلت عدم نقدینگی پروژههای بازسازی و توسعه را نمیتوان اجرا نمود و در نتیجه درآمد حاصل نخواهد شد و عملاً عملیات توسعه و بازسازی انشعابات و لولهگذاری در چند سال اول برنامه مقدور نبوده و در نتیجه عملیات بهرهبرداری مختل میگردد.
بررسی بازار مصرف بازار محلی اطلاق میشود که فروشندگان و خریداران در آن به تبادل اجناس یا خدمات میپردازند و مالکیت از شخصی به شخص دیگر انتقال مییابد.
بازار دارای سه عامل میباشد: مردمی که جهت برطرف کردن مایحتاج خود را در آن حضور دارند در این بخش رشد جمعیت و اثرات آن در مصرف محصول تحت بررسی مطالعه میشود.
حجم تبادل: این حجم بستگی به قدرت خرید مردم دارد که تابع عوامل مختلفی است مانند: میزان اشتغال و بیکاری، درآمد ناخالص ملی، تعداد افراد خانوار ….
تمایل به خرید یا رفتار خریدار: این فاکتور بستگی به عوامل مختلفی از جمله فرهنگ مصرف.
نحوه ارائه کالا، تبلیغات، سایر مسائل مربوطه دارد.
یکی از مهمترین مراحل ارزیابی یک طرح صنعتی بررسی بازار مصرف است.
هدف از این بررسی این است که نوع محصول تولیدی ، مشخصات آن محصول و .
را بدانیم.
در این رابطه قدمهای زیر برداشته میشود: 1) شناخت محصول 2) بررسی عرضه و تقاضا برای محصول مورد نظر (چه در گذشته و چه در آینده) 3) مقایسه پیشبینی عرضه و تقاضا 4) نتیجهگیری شامل سهم قابل کسب از بازار- ظرفیت و مشخصات تولید.
با توجه به آمار بدست آمده رشد جمعیت در سال در حدود 000/300/1 نفر میباشد اگر خانوادهها را بطور متوسط 5 نفر در نظر بگیریم رشد سالیانه مسکن چیزی در حدود 000/260 خواهد شد.
پس در هر سال بطور متوسط به 000/260 عدد محصولات گرم کننده جهت تأمین آب گرم مصرفی و حرارت مصرفی و حرارت مورد نیاز لازم میباشد.
از آنجائیکه اکثر محصولات فوق دارای عمر مفید 15 سال میباشند لذا نیاز فعلی کشور به این نوع محصولات برابر است با: رشد مسکن سالانه = 000/260 عمر مفید محصولات = 15 سال تقاضای سالانه 277333 = پس در هر سال به طور متوسط به 277333 عدد محصولات حرارتی و گرم کننده نیاز میباشد.
با توجه به بررسیهای انجام شده، 30 درصد از تقاضای سالانه فوق را تأسیسات حرارتی جوابگو مییابد پس: عدد محاسبات تعداد ماشینآلات نمونهای از نحوه محاسبه تعداد ماشین آلات بر اساس روابط فوق با در نظر گرفته درصد خرابی 1% برای مرحله پرسکاری.
کارت زنی و نگهبانی این بخش شامل قسمتهای زیر است: 1) محل قرار گرفتن ساعتهای ثبت ورود و خروج 2) محل قرار گرفتن تابلوهای نصب کارت پرسنل 3) محل لازم جهت صف کارکنان 4) محل استقرار مسئول کنترل نظر به اینکه محل حداکثر برای 118 نفر طراحی میشود.
و با توجه به اینکه زمان لازم برای بر داشتن و زدن کارت 10 ثانیه نصب شده است.
و همچنین 3 ستون صف کارت زنی داریم و در هر ستون یک ساعت نصب شده است.
پس تعداد پرسنلی را که باید کارت بزند در این سه ستون پخش میکنیم.
تعداد پرسنلی را که باید کارت بزند در این سه ستون پخش میکنم.
تعداد پرسنلی که در یک ستون کارت میزنند در یک دقیقه یا 60 ثانیه 6 نفر کارت میزنند 7/6 دقیقه طول میکشد که افراد یک صف کارت خود را بزنند محاسبه فضا اطاق کنترل سطح مورد نیاز جهت انتظار سطح مورد نیاز جهت قرار گرفتن وسایل فضای مورد نیاز کار زنی فضایی برابر با برای مسئول آشپزخانه همه در نظر گرفته میشود.
با احتساب مساحتهای ذکر شده بالا کل فضای مورد نیاز برای رستوران و سالن غذاخوری برابر است با : سرویسهای بهداشتی اغلب این تسهیلات در نزدیکی درب ورودی به سالنهای تولید و ساختمانها قرار میدهند.
در بسیاری از کارخانجات بخشهای رختکن، توالت، دستشویی و حمام را با یکدیگر ترکیب کرده و در یک محل قرار میدهند.
در طرحریزی این قسمتها موارد زی ر را باید در نظر داشت: 1- در نظر گرفتن فضای کافی رأی تعداد افرادی که در آن مکان ها جای میگیرند.
2- در نظر گرفتن فضای کافی برا تجهیزات و وسایل 3- پیشبینیهای لازم از نظر وجود فضای کافی برای حداکثر تعداد افرادی که در آغاز یا پایان شیفت کاری به این محل مراجعه میکنند.
متداول است که برای هر 20 نفر یک دوش هم در نظر گرفت و برای هر 10 نفر یک دستشویی و همچنین برای هر 10 نفر یک توالت در نظر داشت.
مساحت هر توالت و مساحت هر دوش همراه با رختکن و مساحت هر دستشویی میباشد.
مساحت توالت و دستشوییها: کل مساحت توالت مورد نیاز سرویسهای بهداشتی دستشویی فضای مورد نیاز برای تردد کارگر نیز برابر با میباشد بنابراین: مساحت مورد نیاز برای دستگاه کوره خشک کن انبار موقت مواد شیمیایی مورد نیاز انبار موقت قطعات نیمه ساخته جمع مساحتهای بدست آمده برای دپارتمان شستشو فضای لازم جهت راهروها حمل و نقل و .
50% به تعداد بالا اضافه میشود.
دپارتمان رنگ بعد از اینکه قعطات در قسمت شستشو آماده شده به این قسمت ارسال میگردد.
این دپارتمان از اطاقکهایی برای رنگ بر روی قطعات تشکیل شده است.
همچنین کورهای برای پخت رنگ و تونلی برای خشک کردن رنگ مورد نیاز است.
بدین منظور قسمت رنگ از دو بخش تشکیل شده است: بخش پاشش رنگ پخش کوره رنگ انبار موقت قطعات نیمه ساخته انبار موقت مورد نیاز مساحت مورد نیاز دپارتمان رنگ فضای لازم جهت راهروها و حمل و نقل و .
50/0 به تعداد بالا اضافه میشود.
بخش کم تولیدی: پرسنل کم تولیدی به تفکیک با توجه به گستردگی کارها و چارت سازمانی مورد نظر به قرار زیر است.
برآورد مساحت بخشها بعد از مشخص شدن نوع و تعداد ماشینآلات مورد نیاز بخشهای مختلف لازم است که نسبت به برآورد مساحت بخشهای تولیدی اقدام شود.
برای این منظور بعضی از بخشها را که دارای تنوع ماشینآلات میباشد مثل بخش پرس با دادن کد مختص به هر ماشین با توجه به جدول کدگذاریها طبق جدول صفحات بعد مساحت آن بخشها را محاسبه و درج کردهایم.
محاسبه کل مساحت سالن تولید مساحت بدست آمده برای دپارتمانهای مختلف از قسمتهای قبل را در این مرحله با هم جمع کرده تا مساحت مورد نظر بدست آید.
1) دپارتمان برش 2)دپارتمان آهنگری 3)دپارتمان آهنگری 4) مونتاژ اولیه 5) دپارتمان شستشو 6)دپارتمان رنگ 7) دپارتمان مونتاژ نهایی جمع: انبار مواد در جریان ساخت (انبار موقت) در سالن تولید مواد و قطعات در جریان تبدیل به محصول نهایی از یک سلسله فعالیتهای میگذرند و معموملاً این مواد و قطعات مدتی منتظر میمانند که ممکن است به دلیل تمام نشدن کار ماشین بعدی یا ضروریت وجود ذخیرهای از محصولات نیمه ساخته در بین عملیات کاری باشد.
اگر میزان مواد و قعطات نیمه ساخته زیاد نباسد در بین ماشینآلات خود دپارتمان مربوطه نگهداری میشود.
اما اگر مقادیر بیشتر باسد یا اقلامی که باید برای مدت زمان طولانیتر نگهداری میشود.
اما اگر مقادیر بیشتر باشد یا اقلامی که باید برای مدت زمان طولانیتر نگهداری و انبار شوند در محل نسبتاً دورتری از ایستگاههای کاری و و دپارتمانها، انبار کل مساحت بدست آمده برای قسمتهای اداری، مالی ، .
برابر با بدست آمده است که این فضا را در ساختمان دو طبقهای احداث میکنیم.
پس برای ساخت به مساحت جهت احداث بنا نیاز داریم.
مساحت مربوط به قسمت ترابری (موتوری) و پارکینگ ماشینها: با توجه به اینکه کارخانه دارای 1 دستگاه مینی بوس، 2 دستگاه وانت سواری و یک دستگاه ماشین سواری میباشد به ازاء هر نفر داریم.
و کل فضای پارکینگ که برای ماشینهای خود کارخانه و بعضاً ماشینهای شخصی پرسنل در نظر گرفته شده است در مساحتی برابر با میباشد.
محاسبه مساحت مورد نیاز جهت انبارها در این قسمت میتوان نسبت به محاسبه فضای مورد نیاز جهت انبارهای مواد اولیه محصول قطعات، مواد ،.
اقدام کرده که این محاسبات به تفکیک به شرح زیر میباشد.
انبار کوئل و ورق در این جا برای آنکه بتوانیم معیاری برای محاسبه مورد نیاز بدست آوریم از روش تحلیلی دستهبندی ABC قطعات استفاده کردهایم.
یا به عبارتی از تعمیم قانون پارتو کمک گرفتهایم یعنی اینکه کلیه قطعات ساختنی پکیج دیگ شوفاژها که 19 قطعه میباشد طی جدول و نمودار صفحه بعد به ترتیب نزولی مرتب کرده از نظر وزنی حدوداً 20% از کل قطعات را که در حدود 80% حجم کل را از قطعات به خود اختصاص دادهاند را جدا نموده و این 2% قطعه اولیه را در گروه A قرار داده و با وارد کردن یک ضریب تعدیل 6/1 در محاسبات برای سایر قطعات هم از نظر مورد نیاز برآورد و پیشبینی انجام میدهیم.
این قطعه بیش از 80% وزن پکیج دیگ شوفاژ را از نظر قطعات ساختنی تشکیل دادهاند که تنها در حدود 25% از آنهاست که برای این 8 قطعه ما محاسبات برای ورق را از نقطه نظر فضا انجام میدهیم.
طبق نمودار صفحه قبل این 8 قطعه اول جزء گروه A قطعه ما محاسبات برای ورق را از نظر نقطه نظر فضا انجام میدهیم.
طبق نمودار صفحه قبل این 8 قطعه اول جزء گروه A محسوب شده و با محاسبه ورق مربوط به آنها کل فضای این قسمت بدست می آید.
انبار مربوط به رنگ و مواد شیمیایی رنگ پریود دریافت رنگ سه ماه است.
تولید رنگ سه ماهه رنگ مورد نیاز برای سه ماهه تعداد قوطیهای kg20 رنگ مورد نیاز ارتفاع 3/0 سطح مقطع هر قوطی در چهار سطح روی هم قرار میدهیم در ضمن مساحت مورد نیاز جهت تینر و مواد شستشو و نیز برابر میباشد که کل مساحت مورد نیاز برابر است با: انبار ملزومات و مواد مساحت مور نیاز نیز برای انبار مواد و ملزومات با توجه به اینکه عمدتاً دارای حجم کمتری میباشند و نگهداری آنها فضای زیادی احتیاج ندارد لذا با توجه به این موارد مساحتی در حدود در نظر گرفته میشود پریود دریافت این اقلام 4 ماه است.
انبار ضایعات برای اقلام ضایعاتی که غالباً ورقها و دورریزها است مساحتی در حدود در نظر گرفته شده است.
2) مواد شیمیایی که شامل مواد شستشو و رنگ میباشد که پس از کنترل و بازرسی به قسمتهای مربوطه منتقل میشود.
3) مواد و قعطات و تجهیزات مورد نیاز محصول و ملزومات اداری و .
که پس از بازرسی و کنترل به قسمت مربوطه منتقل میشود.
با توجه به توضیحات بالا در رابطه با قسمتهای ارسال و دریافت برای هر یک از این قسمتها با توجه به پریودهای مربوط به رسیدن مواد و قطعات مساحتی برابر با در نظر گرفته شده است.
ارسال دریافت مساحت قسمت تعمیرات و نگهداری در این قسمت احتیاج به فضایی جهت کارکنان که 3 نفر هستند داریم.
همچنین فضای لازم برای تجهیزات و لوازم یدکی مربوط به دستگاهها باید در نظر گرفته شود.
فضای مورد نیاز برای کارکنان و فضای مورد نیاز برای تجهیزات و … در نظر گرفته شده است، بنابراین کل فضا برابر است با: طراحی لی اوت و نحوه استقرار دپارتمان بخش تولیدی در این مرحله باید از محاسبات و نتایج بدست آمده از قسمتهای قبل استفاده کرد تا بتوانیم بهترین طرح استقرار را جهت بخشهای مختلف سالن تولید ارائه دهیم.
لذا با تشکیل دادن نمودار از - به حجم جریان مواد همراه با داشتن مساحت مربوط به هر بخش یک طرح استقرار مطلوب ارائه دهیم.
انبار مواد اولیه A کارگاه برش B کارگاه پرس C انبار نیمه ساخته D آهنگری E مونتاژ اولیه F شستشو G رنگ H مونتاژ نهایی I مکانیابی تعیین محل احداث کارخانه یکی از مهمترین مراحل از پروژه احداث یک واحد صنعتی میباشد و کمتوجهی و بیتوجهی به آن میتواند در کوتاه مدت و بلندمدت خسارتهای جبران ناپذیری را وارد سازد.
همانطوریکه میدانیم پارامترهای مختلفی در اقتصادی بودن و تعیین استقرار کارخانه دخیل هستند که هر یک از درجه اهمیت ویژه خود برخوردار هستند.
در این پروژه مکان یابی در دو مرحله کشوری و استانی صورت گرفته است.
فاکتورهائی که برای مکان پابی کارخانه تولید پکیج در نظر گرفته شده اند با توجه به نوع محصول به ترتیب اهمیت عبارتند از: 1- میزان انشعاب گاز با توجه به مشکلات حمل و نقل و هزینههای آن (علی الخصوص کالای مورد نشر بسیار با اهمیت خواهد بود که قسمت عمده کالا در سطح استان مربوطه به فروش برسد برای رسیدن به این هدف تعداد انشعابها به عنوان معیاری برای میزان تقاضا مناسب بنظر میرسد.
2- گستردگی وجد راههای ارتباطی استانی وجود این فاکتور مهم میتواند در بوجود آوردن هم توزیع و هم چنین هزینههای حمل و نقل مؤثر باشد.
با توجه به اینکه راههای ارتباطی در داخل استان میتواند انواع مختلف مثل راه آهن، فرودگاهها و راههای زمینی داشته باشد و اینکه راههای هوائی و راه آهن برای حمل کالا در داخل استان بصرفه نیستند فقط راههای زمینی بررسی شدهاند و با توجه به اینکه که انواع راههای زمینی از نظر سرعت حلم- میزان جریان- حجم ترافیک با یکدیگر تفاوتهای اساسی دارند به هر کدام از آنها امتیاز ویژهای داد ه شده است به صورت زیر: آزاد راه(20) - بزرگراه (10) - عریض (5) - معمولی(4) - عریض فرعی (3) - فرعی درجه 1(2) - فرعی درجه 2(1) و امتیاز هر استان با وجه به دارا بودن تعداد این راهها محاسبه شدهاند.
3- نزدیکی به مراکز تولید مواد اولیه عمده مواد اولیه مورد استفاده در تولید پکیج دیگ شوفاژ انواع ورقهای آهن میباشد که به هر استان با توجه به مراکز تولید و این مواد چه در داخل و چه در خارج کشور امتیاز داده شده است.
4- میزان تولید محصول در استان این فاکتور به عنوان عاملی منفی در نظر گرفته شده است چرا که وجود رقبای با سابقه در داخل استان یک عامل نامطلوب برای ورد به بازار میباشد.
5- درصد ارزش افزوده صنایع استان این پارامتر میتواند معیاری برای ویژگیاستان از لحاظ مزیتهای اقتصادی بطور متوسط برای سرمایهگذار باشد.
6- شرابط آب و هوائی اگر چه عمده مصرف کنندگان دیگ شوفاژ از آن برای استفاده از آب گرم مصرفی و تأسیسات حرارتی استفاده میکند.
در هر حال وسیلهای حرارتی است و در مناطق سرد بیشتر مورد استفاده میباشد.
با توجه به این موضوع متوسط دمای مرکز استان به عنوان معیار در نظر گرفته شده و برای هر استان با توجه به این معیار امتیاز داده شده است.
7- اولویت توسعه منطقهای یکی از جنبهها ملاحظات مهم در برقراری مشوقهای صنعتی حمایت و پشتیبانی از توسعه صنعتی مناطق توسعه نیافته میباشد از آنجا که توسعه نیافتگی مناطق مختلف متفاوت است میزان حمایت نیز متفاوت میباشد با توجه به اینکه وزارت صنایع برای منطاق مختلف سه اولویت توسعه منطقهای در نظر گرفته شده است تعداد مناطق از هر یک 3، برای منطقه 2، امتیاز 2، و برای منطقه 3، امتیاز 1 در نظر گرفته شده است.
8- میزان نیروی متخصص 9- تعداد شرکتهای صنعتی مقدار این فاکتورها به تفکیک در جدولهای صفحه بعد آمده است.
با توجه به اهمیت مخلتف هر یک از این فاکتورها وزنهای زیر به هر کدام تعلق میگیرد: 1- میزان انشعابهای استانی 2- گستردگی وجود راههای ارتباطی % 3- نزدیکی به مرکز تولید مواد اولیه 15% 4- میزان تولید محصول در استان 15% 5- در صد ارزش افزوده صنایع استان % 6- شرایط آب و هوایی 10% 7- اولویتهای توسعه منطقهای 10% 8- میزان نیروی متخصص 5% 9- میزان شرکتهای صنعتی % 100% هزینههای سرمایهگذاری ثابت کل هزینههای مطرح شده در صفحات قبل جمعاً برابر است با: 000/335/4 ریال که از این مقدار 10% آن را به عنوان سایر هزینههای پیشبینی نشده در سرمایهگذاری ثابت در نظر میگیریم.
500/833/423 سرمایه گذاری ثابت طرح: 500/168/761/4 در این پروژه ما سعی بر آن داریم که 50% مقدار سرمایهگذاری ثابت طرح را وام گرفته و با اقساط 5 ساله با نرخ بهره 15% در سال بازپرداخت کنیم.
با این احتساب مقدار وام دریافتی برابر است با: 250/584/380/2 از طرفی باید 1% از مبلغ وام دریافتی به عنوان کارمزد بانکی در نظر گرفته و به سرمایهگذاری ثابت طرح اضافه شود یعنی: 842/805/23 ریال با این حساب داریم: کل سرمایه گذاری ثابت طرح یا پروژه: 340/974/784/4 قیمت مواد تشکیل دهنده پکیج دیگ شوفاژ زمینی با توجه به پارت لیست مواد قطعات در بخش فنی، این مبلغ برابر است با: - هزینههای مربوط به ورقهای مصرفی یکی از اقلام عمده مصرفی که بیشترین قیمت از نظر مواد مصرفی را به خود اختصاص میدهد ورقها هستند.
در ساخت پکیج دیگ شوفاژ زمینی از سه نوع ورق به ضخامت مشخصات زیر استفاده میشود: ورق به ضخامت m.m 0.9 ST12 DIN 1623 ورق به ضخامت 3 میلی متر ST12 DIN 1623 ورق به ضخامت میلی متر4 JISG 3141 SPCC-SD برق مصرف سالیانه: 000/412=250×8×206 مصرف برق مربوط به روشنایی محوطه و انبار سقف و .
برق مصرف سالیانه با توجه به اعداد و ارقام بدست آمده بالا جمع Kw ساعت برق مصرفی در عرض یک سال برابر است با Kwh 528/438 که با احتساب مبلغ 50 ریال بطور متوسط مبلغ برق مصرفی سالیانه عبارت است از : ریال 400/926/21=50×528/438 مصرف برق مربوط به تأسیسات و موتور خانهها برای این منظور مقدار بیرق مصرفی kw20 در ساعت برای این امر منظور شده است که برای یک سال آن عبارت است از Kwh 000/40=250 ×20 مصرف برق مربوط به روشنایی سالن تولید و بخشهای در ارتباط با تولید جهت روشن شدن سالن تولید و انبارها با توجه به نوع کار احتیاج به روشنایی برابر با W 11 برای هر متر مربع میباشد.
برق مصرف در روز 600/409=8×51200 512005=11×1250 سالن تولید برق مصرفی در سال Kw 400/102=w 000/400/102=250×600/409 برای سالن تولید با توجه به قیمتهای بدست آمده بالا هزینه کل مواد و قطعات و ورق مصرفی برای یک واحد محصول برابر است با: 675/448=560/155+115/293 برآورد سرمایه در گردش 1) هزینه مواد میزان سرمایه در گردش جهت مواد اولیه برای مدت دو ماه در نظر گرفته شده برابر است با : 750/727=1622×675/448 2) هزینه حقوق و دستمزد میزان سرمایه در گردش جهت حقوق و دستمزد نیز برای دو ماه در نظر گرفته میشود: 3) محصول میزان سرمایه در گردش برای محصول یک ماه در نظر گرفته میشود.
000/690/640=811×000/790 4) هزینه تعمیرات و نگهداری میزان سرمایه در گردش جهت تعمیرات و نگهداری برای مدت دو ماه منظور میشود.
تعمیرات و نگهداری ماشین آلات تولیدی برای یک سال 000/080/64=4%×000/000/1602 000/680/10=6÷000/64080 تعمیرات و نگهداری ساختمان، سوله ، انبار و .
میزان این هزینه 1% (برای یک سال) 250/78/150=1%×000/825/1507 برای دو ماه 040/15130/2=÷250/078/15 تعمیرات و نگهداری وسیله حمل و نقل درون کارخانهای بیرون کارخانهای برای یک سال ریال 000/500/30=10%×000/000/305 برای دو ماه ریال 330/83/50=6÷000/000/5/30 تعمیرات و نگهداری ابزار آلات و تجهیزات در ارتباط با تولید برای یک سال ریال 000/600/13=4%×000/000/340 برای دو ماه ریال 660/226/2=6 ÷ 000/600/13 تعمیرات و نگهداری ملزومات و وسایل اداری میزان این هزینه 4% در سال منظور میشود.
برای یک سال ریال 400/164/2=4%×000/110/54 برای دو ماه ریال 730/360=6÷400/164/2 جمع کل سرمایه در گردش برای هزینههای تعمیرات و نگهداری 760/903/20 ریال میباشد.
5) هزینه آب و برق و سوخت و تلفن این نیز برای دو ماه به عنوان سرمایه در گردش منظور میگردد.
برق ریال 250/302/5 = 6 ÷ 450/813/31 آب ریال 330/208 = 6 ÷ 000/250/1 سوخت ریال 340/383/1 = 6 ÷ 000/300/8 تلفن ریال 000/000/2 = 6 ÷ 000/12 جمع سرمایه در گردش برای هزینههای فوق 920/893/8 ریال میباشد.
6) هزینههای پیشبینی نشده سرمایه در گردش این بند برابر 5% و بالغ بر 390/91/97 ریال منظور میگردد.
بنابراین جمع سرمایه در گردش مطابق بندهای قبل بربر است با: برآورد هزینههای عملیاتی 1) هزینه مواد اولیه با توجه به تولید 9734 پکیج دیگ شوفاژ در سال داریم: 450/402/367/4=9734×675/448 2) هزینههای دستمزد 000/600/588 = 12×000/050/49 3) هزینههای تعمیرات و نگهداری با توجه به هزینههای تعمیرات و نگهداری دو ماه که برابر 760/903/20 ریال میباشد داریم: