فصل اول : مشخصات روتور توربین بخار E-Type
1-1 آشنایی :
این روتور دارای شفتی به طول mm6239 می باشد که برروی این شفت 31 ردیف بلید از نوعهای مختلف می نشینند.
بلیدهای روتور به 3 دسته تقسیم می شوند.
1-TX blades
2-F blades
3-ND blades
بلیدهای TX که 28 ردیف اول را شامل می شوند.
بلیدهای F فقط ردیف 29 را شامل می شوند.
Nd blades with fir-Tree Root هم ردیف 30 و 31 را شامل می شوند.
ردیف 1-24 روتور را پوسته inner casing پوشش می دهد که آن( High pressure) گفته می شود.
(طبق گفته EMD به آن IP می گویند).
و ردیف 25 تا 29 را پوسته quide blade carrier شامل می شود که به آن IP (Instermediate pressure)می گویند.
و ردیف 30-31 را پوسته Stationary blade ring شامل می شود که به LP (Low pressure) تقسیم بندی می شود.
و ردیف 30-31 را پوسته Stationary blade ring شامل می شود که به LP (Low pressure) تقسیم بندی می شود.
2-1- قسمت های روتور: 1)کاورسر شفت Turning gear 2) دندانه های محیطی سرشفت جهت سنور دور روتور 3) محل قرار گرفتن یاتاقان 4) محل قرار گرفتن سینگمنت outer casing 5) محل قرار گرفتن سینگمنت innner casing (استوانه بالانس) 6)24 ردیف پره های قسمت HP روتور (high pressure) 7)سوراخهای بالانسینگ 8) 5 ردیف پره های قسمت IP روتور (Inter mediate pressure) 9) دو ردیف پره های قسمت Lp روتور (low pressure) 10) محل سوراخهای بالانسینگ 11)شفت سیل shaft casing 12) برینگ سیل bering Casing 13) انتهای شفت نشیمنگاه یاتاقان 3-1- تفاوت بلید F و TX: بلید TX از سمت Pressure Surface صاف و از سمت Suction surface به صورت مخروطی است در نتیجه بلید TX دارای زاویه Conus (مخروطی) می باشد و شراد از رو به رو به شکل متوازی الاضلاع است.
بلید F: از دو جهت حرکت Root به شراد، دارای 2 زاویه Conuse می باشد.
و شکل شراد آن به صورت Z است.
و دو نوع بلید فوق در Root با هم تفاوتی ندارند.
تصویر 1: بلیدهای Tx تصویر 2: بلید های F 4-1 تفاوت بلیدهای R و L و روش شناسایی آن ها (blade): دو نوع blade ثابت در توربین بخار مورد استفاده قرار می گیرد که blade راست (R) و blade چپ (L) می باشد.
اگر blade را طوری در مقابل خود برروی میز قرار دهیم قسمت ریشه blade (Root) مقابل ما و قسمت شراد یا caver plate دورتر از ما قرار گیرد و قسمت سطح فشار ،suction blade Surface در پایین و قسمت Pressure Surface در بالا بماند.
اگر خمیدگی به سمت راست باشد یعنی بخار را به سمت راست هدایت کند blade از نوع R می باشد و اگر خمیدگی به سمت چپ باشد یعنی بخار را به سمت چپ هدایت کند blade از نوع L می باشد.
در توربین بخار E-type همه bladeها از نوع R می باشند.
5-1 تعریف شراد یا cover plate: منظور از cover plate یا شراد در هر blade به قسمت انتهای blade گفته می شود که بعد از مونتاژ bladeها برروی شیار stage مخصوص خود این cover plateها با یکدیگر تشکیل یک Ring دایره ای شکل می دهند که بعد از تیریم سطح شراد و درآوردن شیار seal، سیل زنی آغاز می شود در Rotor سطح شراد بلندتر از سطح Root می باشد.
(برعکس استاتور) سنگ زنی ما برروی suction surface می باشد.
فصل دوم: DIBOR پلیسه گیری (DIBOR) شامل: 1-معرفی ابزار 2-نحوه کار 3-نکات ایمنی 1-2 معرفی ابزار - انواع فرز انگشتی 3mm - مینیاتوری 90 - گرندر بلند - دستکش - لباس مخصوص سفید رنگ تصویر 3: انواع فرز انگشتی - شیلد - اسکاچ - پرچمی - انبردستی - شلنگ باد و ارگان سمباده P80 تصویر 4: مینیاتوری و گرندر تصویر 5: لباس مخصوص 2-2 نحوه کار: اپراتورها باید با پوشیدن لباس مخصوص (سفیدرنگ) و دستکش و زدن شیلد و آماده کردن وسایل و ابزار مشغول کار می شوند.
شفت برروی فیکسچرهای مخصوص گذاشته، این شفت بوسیله غلطک هایی بر روی فیکسچرها می چرخد و با فشار دادن یک اهرم پایی این کار انجام می شود.
اپراتورها ابتدا با انبردست مشغول کندن پلیسه های بلند می شوند برای زدن تمام پلیسه ها اپراتور در یک سمت نشسته و با چرخش شفت برروی فیکسچر براده برداری می کند و در پایان به سمت دیگر شفت رفته و مشغول گرفتن پلیسه ها به همین طریق می شود.
تصویر 6: فیکسچر تصویر 7: فیکسچر تصویر 8: فیکسچر تصویر 9: اهرم جابجایی تصویر 10: اهرم پایی برای زدن پلیسه ها: 1-GROOVE: ابتدا باید به طریق صحیح نشست به طوری که GROOVE در راستای سینه ما قرار بگیرد و برای زدن GROOVE دست به 3 وضعیت گرفته می شود.
تصویر 11: طرز نشستن وضعیت دست: DIBOR الف: بار اول هدف گرفتن پلیسه های کل است، پس تقریباً مینیاتوری90 موازی ریشه کاجی قرار می گیرد.
ب: بار دوم کمی زاویه به مینیاتوری داده و هدف زدن پخ اولیه برروی سطح می باشد.
ج: بار سوم زاویه 45 تا 60 به مینیاتوری داده و زدن سطح و درآوردن شکل مطلوب.
تصویر 12: الف تصویر 13: ب تصویر 14: ج روش نگه داشتن مینیاتوری نحوه زدن out و in در GROOVE: الف) حرکت از لبه GROOVE: تا لبتدای برآمدگی کاجی.
ب) از پایین برآمدگی کاجی یک مرتبه به سمت بالا رفته و تا لبه بر آمدگی دوم کاجی حرکت می کنیم و همین کار برای برآمدگی بعدی انجام می دهیم.
ج) در مرحله بعدی یک مرتبه تا انتهای GROOVE می رویم.
د) در آخر هم با فرز مخصوص پولیش می زنیم.
تصویر 15: الف تصویر 16: ب تصویر 17: ج تصویر 18: د حرکت مینیاتوری بر روی لبه groove - پلیسه گیری سرریشه Fir-tree: براده برداری در حد حرکت یکبار مینیاتوری برروی سطح می باشد (پلیسه گیری جزئی است.) تصویر 19: پلیسه گیری سر Fir- tree - پلیسه گیری محل نشستن لاک پین یا کلم: پلیسه گیری با مینیاتوری 90 و مقدار براده برداری هم به صورت پخ زیاد یا همانند ریشه کاجی می باشد تصویر 20: پلیسه گیری محل نشستن کلم و فرز انگشتی - پلیسه گیری محل قرارگرفتن پلیت ها: پلیسه گیری در حد تمیز کردن (clean) و جزئی می باشد.
- پلیسه گیری لبه های شفت (Shaft): برای پلیسه گیری لبه های سوراخ سر و ته شفت و مشابه آن از فرز انگشتی مخروطی استفاده می کنیم.
تصویر 21: نحوه زدن با فرز انگشتی تصویر 22: فرز انگشتی پلیسه گیری لبه های سوراخ - پلیسه گیری سطح دندانه: سطح دندانه های سر شفت هم با مینیاتوری 90 و پخی در حدود mm1 زده می شود.
تصویر 23: نحوه زدن پلیسه های دندانه دار پلیسه گیری سوراخ های بالانسینگ: به وسیله فرزگرندر و پرچمی لبه های سوراخ های بالانسینگ در حد جزئی پلیسه گیری و پولیش می شود.
نکته: در ادامه باید گفت کد اپراتور تاکید بسیار به گرفتن مینیاتور با دو دست داشت تا از قلاب و لرزش مینیاتور جلوگیری شود.
سنباده 80 برای شیارهای (innercasing) و سطح دندانه های شفت (shaft) استفاده می شود.
3-2 نکات ایمنی: 1-پوشیدن لباس مناسب 2-استفاده از عینک یا شیلد، دستکش و گوشی 3-مراقبت ویژه از گرندرها و مینیاتوری ها فصل سوم: سیل زنی: سیل زنی شامل: 1-3-ابزار مخصوص سیل زنی 2-3-تعریف وسایل 3-3-انتخاب سیل (seal) و فلت (flat) و محلشان 4-3-نحوه سیل زنی 5-3-وضعیت قرار گرفتن قیچی 6-3-نکته های سیل زنی 7-3-نکات ایمنی 1-3 ابزارهای مخصوص سیل زنی 1-سوهان نرم 2-انبر سیل صاف کن 3-چکش پنوماتیکی 4-قلم های مناسب 5-چکش و قلم 6-قیچی seal بُر 7-قیچی Flat بُر 8-شلنگ باد 9-گوشی ایمنی 10-دستکش مخصوص 11-پلکان مخصوص 12-گریس 13-ساپورت 14-میله و تسمه 15-تیغه ی اره لنگ 2-3 تعریف وسایل: 1-چکش پنوماتیک: چکش پنوماتیک وسیله ای است که با ضربات پی در پی وایر کالک را در نوار سیل می کوبد و از خارج شدن نوار سیل از محل خود جلوگیری می کند.
2-قلم فولادی: قلم فولادی در داخل چکش پنوماتیک قرار می گیرد و با کمک ضربات چکش وایر (flat) کالک را در داخل شیار می کوبد.
لبه این قلم به صورت تخت و ضخامت آن معمولاً 0.1 mm کمتر از ضخامت فلت flat می باشد.
همچنین نوک قلم دارای یک قوس مختصری می باشد تا در موقع حرکت برروی flat کناره قلم گیر نکند.
3-رگولاتور هوای فشرده: رگولاتور هوای فشرده در مسیر هوای ورودی به چکش قرار می گیرد تا به کمک آن مقدار هوای ورودی به چکش را تنظیم کنیم.
با تظیم مقدار فشار هوا مقدار نیروی ایجاد شده به کمک چکش تنظیم می شود.
3-3 انتخاب سیل (seal) و فلت (Flat) و محل قرارگرفتنشان: ابتدا طبق مدارک موجود و نقشه محل های سیل زنی را مشخص و با ماژیک حروف انگلیسی را روی پوسته معین کرده به طوری که از نقشه و اطلاعات موجود پیروی کند.
seal و flat مناسب را انتخاب کرده و با محاسبه: محیط شفت (shaft) = (عدد پی) قطر شفت (قسمت مورد نظر) یک سیل و یک فلت (Flat) را از بسته ی اصلی بریده و به عنوان شابلون استفاده می کنیم و طبق مدارک به تعداد لازم به اندازه ی شابلون از سیل ها (seal) و فلت ها (Flats) می بریم و دسته می کنیم.
تصویر 24: دسته بندی کردن تصویر 25: استفاده از شابلون برای بریدن 4-3 نحوه ی سیل زنی seal: ابتدا سیل ها را از نقطه ی شروعش حدود cm15-10 درون شیار قرار داده تذکر: چیدمان سیل ها به صورتی است که سیل های فرد در یک خط و سیل های زوج در یک خط مستقیم قرار دارد که اگر از پهلو نگاه کنیم ردیف زوج ها حدوداً cm10 پایین تر قرار گرفتند.
تصویر 26: نحوه گذاشتن سیل ها بعد از جااندازی سرسیل ها ، مفتول یا Flat مورد نیاز را هم به فاصله ی حدود cm10 پایین تر از نقطه ی شروع درون سیل ها قرار می دهیم و با چکش و قلم (سرقلم همانند زاویه به پهنای قلم دستگاه سیل زنی می باشد) ضرباتی برروی Seal و Flat زده تا در محل مناسب بنشیند.
سیل (seal) سمت اگزاز: seal سمت اگزاز و flat سمت ژنراتور است.
سیل های سمت ژنراتور: seal سمت ژنراتور و Flat سمت اگزاز،؛ حالت seal و Flat درون guide استوانه ی بالانس سیگمنت innercasing به صورتی است که Flat، به سمت داخل (ژنراتور) و seal به سمت خارج بوده (اگزاز) نحوه ی چیدمان flat و seal به صورتی است که بخار به هدر نرود.
پس از اتصال seal و Flat شروع به سیل زنی می کنیم که نقطه ی شروع سیل زنی با نقطه ی شروع Flat آغاز می شود و معمولاً اپراتورها 20 (درجه) پایین تر از بالای شفت را نقطه ی شروع درنظر می گیرند که با ایستادن برروی پلکان مخصوص و مسلط شدن به کار با چکش پنماتیکی بیشترین حرکت را برروی seal و Flat داشته باشند.
تذکر: قلم مورد با پهنای Flat هم خوانی داشته باشد.
هنگام سیل زنی ابتدا اعداد فرد و بعداً اعداد زوج زده می شود و حرکت تا جایی که اپراتور به راحتی چکش را حرکت دهد ادامه می یابد.
تصویر 27: نحوه زدن سیل تصویر 28: نحوه زدن سیل نکته: در هنگام زدن seal و Flatها، آن ها صاف و مرتب کنار یکدیگر برروی زمین قرار می دهیم مانند موهای بلند که به طور منظم شانه شده اند.
تصویر 29: آرایش سیل ها تصویر 30: آرایش سیل ها تذکر: باید دقت شود در هنگام سیل زنی حرکت قلم برروی Flat مربوطه باشد در غیر این صورت Flat خراب می شود.
اپراتور دیگر با سیل صاف کن جلوتر حرکت کرده و sealهای موردنظر را می کشد و در جایش نگه می دارد.
تصویر 31: نگه داشتن سیل توسط اپراتور دیگر تصویر 32: نگه داشتن سیل توسط اپراتور دیگر پس از زدن sealها تا حد امکان شفت باید بچرخد و برای چرخاندن از سمت ژنراتور به وسیله ی یک میله ی بلند توپر cm50 که درون سوراخ سر شفت گذاشته می شود و با وایر متصل به کرین آرام آرام شفت را می چرخانیم.
تصویر 33: نحوه چرخاندن شفت تذکر: روی ساپورت به وسیله ی تفلون های نیم دایره ای پوشیده شود.
و برای راحتی حرکت شفت بین تفلون و شفت دستمالی آغشته به گریس کار گذاشته و عمل حرکت شفت در چند مرحله انجام می شود.
تصویر 34: ساپرت مخصوص و دستمال آغشته به گریس ابتدا باید همه sealها به هم برسد که فاصله ی مجاز طبق نقشه 10734-123550 0/5+0.5 (mm1) می باشد.
سیل زنی ادامه می دهیم تا محلی که cm2 مانده به نقطه ی شروع، seal دقت و حساسیت در مرحله ی آخر بسیار زیاد است و حتماً یک نفر از پایین سیلی را که در حال زدن است درون شیار خودش هدایت کرده و یا انبردست مخصوص seal را نگه داشته و اپراتور دیگر کار سیب زنی را به راحتی ادامه دهد.
وقتی که seal همه ی ردیف ها به cm2 نقطه ی شروع رسید با هدایت دست seal را به نقطه ی شروع نزدیک کرده و مازاد seal ها را با قیچی مخصوص قطع می کنیم و با تکان دادن سیل اضافی آن را از مابقی seal ها جدا می کنیم.
تصویر35: مرحله ما قبل رساندن سر seal و تصویر 36: قطع کردن seal Flat به یکدیگر 5-3 وضعیت قرار گرفتن قیچی: در موقع قطع کردن seal قیچی باید عمود بر شفت و اهرم قفل کننده قیچی به سمت بالا باشد و سر seal را پایین نگه داشته و با فشار دادن دسته های قیچی محل مورد نظر را برش می زنیم.
نکته: اگر دو سر seal روی هم رسید کمی از سر seal قطع می کنیم تا به حد مورد مجاز برسد.
همه ی سیل ها به این وضعیت درآمده و در پایان کار تا cm2 باقی مانده seal و Flat را به درون شیار هدایت می کنیم و حال سر دو Flat را به همین ترتیب به یکدیگر می رسانیم.
در پایان با چکش پنماتیکی برروی seal و Flat می زنیم تا بر محل مورد نظر استوار بنشیند.
حال با seal صاف کن سطح sealها را می کشیم تا صاف شود و پلیسه نداشته باشد.
با سوهان نرم برروی محل های اتصال sealها می کشیم تا پلیسه ای نماند.
تصویر 37: قطع کردن Flat تصویر 38: صاف کردن سر seal تصویر 39: سوهان کاری و گرفتن پلیسه 6-3 نکته های سیل زنی: 1- بر صاف کردن Flat، با سیل صاف کن سر Flat را گرفته و از دو سمت می کشیم و یا از یک سمت به گیره می بندیم و سمت دیگر را می کشیم.
تصویر 40: بستن Flat به گیره 2-محل هایی از Flat که تاپ زیاد خورده و نمی تواند صحیح در شیار بنشیند، کمی پایین ترش را با چکش حالت ضربه ای، کالک کرده، زمانی که Flat نشت از محل بالاتر از تاپ خوردن دوباره چکش پنوماتیکی را گذاشته و حرکت میدهیم.
Flat در محل قرار گرفته و تصحیح می شود.
نکته: وزن شفت بعد از سیل خوردن ton1/33 می باشد.
نکته: در انتخاب نوع سیل و محل قرارگرفتن باید بسیار دقت کرد زیرا در بعضی بخش ها که ارتفاع سیل ها متفاوت است.
مثل محل سیگمنت های innercasing.
نکته: تیغه ی شکسته اره ی لنگ که سر آن را تیز کرده و برای درآوردن seal و Flat استفاده می شود.
تصویر 41: نحوه بلند کردن شفت تصویر 42: وزن شفت بعد از seal زنی تصویر 43: وسیله درآوردن Flat 7-3 نکات ایمنی 1-درهنگام سیل زنی هیچ گونه عجله ای نباید کرد چون هم برای اپراتور و هم برای قطعه کار خطر دارد.
2-از وسایل ایمنی از قبیل گوشی، مچ بند و دستکش مخصوص حتماً استفاده شود.
3-قبل از شروع کار فشار باد را برای دستگاه تنظیم نموده و تست کنید.
4-از شوخی کردن و گرفتن قلم دستگاه به سمت فردی و زدن ضربه اکیداً خودداری شود.
5-مراقبت های ویژه از دستگاه، قلم ها و واحد مراقبت.
تصویر 44: جازدن اولیه seal و Flat با چکش و قلم تصویر 45: نمایی از قلم تصویر 46: نمایی از سیل های آماده شده تصویر 47: نمایی از ابزارهای سیل زنی تصویر 48: نمایی از ابزارهای سیل زنی تصویر 49: نمایی از دستگاه سیل زنی تصویر 50: نمایی از دستگاه سیل زنی فصل چهارم: Align 1-4 Align کردن: ابتدا چند عدد تفلون که به 2 شکل مستطیلی و نیم دایره ای هستند ، انتخاب کرده و بر روی ساپورت قرار می دهیم .
تصویر 51: نمایی از تفلون تصویر 52: نمایی از تفلون این تفلون ها باید در وسط قرار بگیرند.
یک خط کش بلند بروی قسمت بدنه ساپورت گذاشته و سطح تفلون را با خط کش دیگری به صورت عمودی اندازه گرفته که باید با شعاع روتور برابر باشد و ملاک اندازه گیری ما تا زیر خط کش می باشد که بلندی و کوتاهی را با پیچی که در دو سمت چپ ساپورت است و علامت + و – دارد تنظیم می کنیم.
تصویر 53: نحوه تنظیم کردن ارتفاع تصویر 54: اهرم تنظیم کننده نکته : برای اینکار از ابزار بادی یا دریل هم می توانیم استفاده کنیم این عمل همزمان بین 2 اپراتور انجام می شود تا به شعاع مخصوص برسند.
(شعاع شفت) بعد از تنظیم روتور را به وسیله کرین و تسمه t 30 دولا آورده و بروی ساپورت قرار می دهند.
تصویر 55: نحوه بدست آوردن شعاع شفت تصویر 56: نحوه بدست آوردن شعاع شفت تصویر 57: نحوه حمل شفت و گذاشتن روی ساپورت تصویر 58: نحوه کوبل کردن تصویر 59: نحوه کوبل کردن شفت شفت را از سمت ژنراتور کوبل می کنیم.
و ازدو سمت، دو پیستون به شفت نزدیک می کنیم تا حدوداً فاصلهcm 05/0 از دو سمت شفت رعایت شود.
این پیستون ها نگه دارنده شفت می باشند.
واتر لول که دقتش 02/0 می باشد برداشته و برروی شفت قرار داده و تست می کنیم.
تصویر 60: قراردادن واترلول تصویر 61: نمایی از دو پوسته نگهدارنده شفت با دو ساعت اندیکاتور یا دایال گیج که برروی ساپورت مشخص قرار می گیرند در سمت ژنراتور تست Axial و رادیال (Radial) می گیریم که حد مجاز در تمام نقاط برای هر دو حالت 0 تا 15/0 می باشد .
Radial که با دندانه ها در تماس است.
Axial هم با سطح بدنه روتور درگیر است.
تصویر62: چگونه قرار دادن ساعت اندیکاتور تصویر 63: چگونه قرار دادن ساعت اندیکاتور برای تست Axial برای تست Radial سمت اگزاز هم شفت برروی تفلون ها قرار گرفته و به وسیله اهرمی که دارد بالا و پایین می شود .
جایگاه اهرم در وسط و زیر شفت می باشد.
نکته 1 : یک ساپورت در سمت ژنراتور قبل از اتصال کوپلینگ سر شفت قرار می دهیم که نگهدارنده کوپلینگ است .
به وسیله پیچ های آلن کوپلینگ به شفت متصل می شود.
بعد از اتصال شفت و کوبلینگ ساپورت برداشته می شود .
تصویر 64: اهرم تنظیم ارتفاع شفت سمت اگزاز تصویر 65: ساپورت نگهدارنده محور قبل از کوبل شدن با شفت نکته 2: قبل از انجام دادن الاین تمام تفلون ها و شیر ها ی هیدرولیک و روغن سیال چک می شود تا پلیسه و یا اشتغال نداشته باشد و تمیز باشد تا حرکت روغن به سادگی و سهولت انجام بگیرد.
تصویر66: بازدید روغن و تفلون ها فصل پنجم: بلیدگذاری: 1-5 بلید گذاری Tx: 2-5 بلید گذاریF : 3-5 بلید گذاریND: 1-5 بلید گذاری Tx: 1-1-5 ابزار بلید گذاری Tx: وسایل شامل: 1-دستگاه سنگ عمودی حرکت دستی در صفحه x-y با دقت 005/0 2-میز سینوسی مغناطیسی به ابعاد mm250500 3-سوهان نمره 3 و 10 به طول cm20 تخت و چهارگوش 4-چکش آهنی به وزن kg2-kg2-gr500-gr250 5-سمبه مسی در اقطار مختلف 6-قلم های بلیدزنی مختلف 7-قلم های کالک زنی مختلف 8-چوب گوه ای شکل 9-ماشین تراش 10-ساعت اندیکاتور (دایال گیج) 11-دسته فیلر 12-پایه نگهدارنده ارگان 13-شلنگ باد وارگان 14-بروسکوپ 15-میز چوبی 2 عدد 16-سکو 17-کالک پیس (Caulk Piece) فسفر برنجی و استیل 18-قاشقک مخصوص 19-ابزار تست رادیالی و اکسیالی و دایال گیج 20-ماژیک، سوزن خط کش و پرگار 21-کولیس cm20 با دقت 05/0 22-روغن مطابق استاندارد KUN 480.10 23-تراز آبی یا واتر level با دقت mm02/0 24-دستکش چرمی 25-عینک ایمنی 26-گوشی مناسب 27-گیره میزکار 28-اره دستی 29-گرندر برقی 30-انواع فرز انگشتی 31-دریل بادی 32-اسپری مخصوص 33-انواع مته مخروطی و استوانه ای 34-دریل رادیال 35-گیج های go-nogo 2-1-5 مقدمه بلیدگذاری بلیدهای Tx بلیدگذاری بلیدهای Tx که 28 ردیف را شامل می شوند مشابه همند، تنها تفاوت آنها در زمان LOCK کردن بلید قفل کننده می باشد، که بلید LOCK کننده ردیف 1-22 را (Stages 1-22) به وسیله پین های مخروطی (tapper pines) لاک می کنند و ردیف 23-28 (stages 23-28) و همچنین st29 (نوع بلید f می باشد) بلید LOCK کننده به وسیله Threaded Pins لاک می کنند.
و تعداد بلیدN در st 1-22 سه تا می باشد و تعداد بلید N در 23-28 یک عدد می باشد.
تصویر 67: شکل بلید N در St1-22 تصویر 68: شکل بلید N در St23-28 بعد از ماشینکاری، دیبور کردن، سیل زنی، الاین کردن روتور برروی دستگاه ساپورت مخصوص نوبت به بلیدگذاری می شود که بدین شرح است.
برای بلیدگذاری 2 اپراتور همزمان از 2 نقطه شروع به کار می کنند.
یکی از اپراتورها از ردیف (ST24) آخرین ردیف (inner casing) و اپراتور دیگر معمولاً از نصف فاصله یعنی از 12 یا 13st این انتخاب، به سرعت اپراتور بستگی دارد.
2 اپراتور از st24 و st13 شروع به کار کردند و در ROTOR DAMAVAND 1 3-1-5 تعریف Groove و Windows در هر ST یا ردیف بروی شفت یک شیار به نام groove قرار دارد که قسمت ROOT بلیدها درون این groove قرار می گیرند و هر groove یک محلی دارد که به نام windows که بلیدها از قسمت windows درون شیار groove انداخته شده و داخل groove به روی شفت حرکت می کنند.
تصویر 69: شکل windows تصویر 70: شکل Groove این windowsها به روی هر ردیف به صورتی ساخته شده اند که با 1 ردیف یا 2 ردیف کنارش در یک راستا نمی باشد و هر windows با یک فاصله درجه تعیین شده با windows قبلی قرار دارد.
بعد از دوباره تکرار شده که معمولاً بین دو windows هم راستا 11 یا 12 ST فاصله می افتد.
نکته: حرکت stهای زوج به ترتیب در یک جهت و stهای فرد هم در جهت عکس است.
4-1-5 مراحل بلیدگذاری بلیدهای blade Tx 1-چک کردن شیار توسط 3 بلید 2-تراشیدن قسمت ورم کرده 3-پلیسه گیری و سوهان کاری شیار 4-چک کردن با بلید و فیلر 5-مشخصات بلیدهای Tx و تقسیم بندی آن 6-شروع بلیدگذاری 7-ادامه بلیدگذاری و لاک Pieceها 8-تست رادیال و اکسیال (Axial-Radial) 9-25-20 blade آخر 10-محاسبه سنگ زنی 11-انتخاب bladeها و تنظیم میز مگنت 12-سوهان کاری bladeهای سنگ خورده 13-جاانداختن bladeهای سنگ خورده 14-جاانداختن blade N (قفل کننده) 15-سوراخ کاری 16-انتخاب taper pin 17-مونتاژ pinها taper 18-نکات 19-توضیحات بلیدهای st 23-28 20-تست Radial و Tortion 22-سوراخ کاری و قلاویزکاری 23-تست های بروسکوپ و گیج go-no go 24-مونتاژ 25-نکات 5-1-5 شروع بلیدگذاری ابتدا 3 بلید نرمال برداشته از درون windows به داخل groove (شیار) می اندازیم.
این کار برای آزمایش کردن شیار است که به علت بلیدگذاری در ردیف های قبلی باعث ورم کردن پوسته شده و از راحت حرکت کردن بلیدها جلوگیری می کند.
تصویر 71: حرکت دادن بلید در شیار بلیدها درون groove انداخته شده و با حرکت دادن در کل شیار (شفت با سرعت پایین می چرخد) از ورم کردن شفت مطلع می شویم و هنگامیکه بلیدها را می چرخانیم از فیلر هم استفاده می کنیم.
فیلر در سمتی قرار می گیرد که Stهای قبلی باعث وروم شدن شفت شده برای انتخاب فیلرها به سایز بلیدها نگاه می کنیم.
معمولاً اپراتورها از فیلر 05/0 برای اکثر تست ها استفاده می کردند و اگر به راحتی با فیلر نچرخید باید محل ورم کرده را بتراشیم.
تصویر 72: نحوه چک کردن بلید و فیلد در Groove 1-5-1-5 نحوه تراشیدن با یک ساعت اندیکاتور مقدار برآمدگی پوسته را بدست می آوریم و مشاهده می کنیم که کدام محل بیشتر است.
بعد مقدار زائد را توسط دستگاه تراش و به وسیله رنده الماس می تراشیم.
دستگاه طوری طراحی شده که دارای 2 بازو تراش می باشد.
بازو مناسب را به جلو حرکت داده و مماس لب موردنظر در شیار کرده، یک ساعت اندیکاتور هم عمودی به بدنه دستگاه نصب می کنیم تا مقدار پیشروی را در زمان براده برداری نشان دهد.
بعد از تراشیدن لبه و چک کردن دوباره بلیدها با فیلر مدنظر و تایید آن برای جاانداختن بلیدها آماده می شویم.
-با ارگان باد گرفته و سپس دست می کشیم تا پلیسه ای نمانده باشد و اگر موجود بود با سوهان می گیریم.
تصویر 73: تراشیدن لبه Groove تصویر 74: محل قرار گرفتن ساعت اندیکاتور تصویر 75: نمای دستگاه نکته: نحوه بلیدگذاری و تراشیدن به ترتیب می باشد غیر از زمانیکه به St1 و St2 می رسیم.
که نوبت در اینجا رعایت نمی شود ابتدا St1 بلیدگذاری شده و سپس نوبت St2 می رسد.
دلیلش دستگاه تراش به سختی در این محل حرکت می کند.
نکته: گاهی لازم است که برای تراشیدن از هر دو سمت groove بتراشیم مثلا st 14 و st 2 که ابتدا لازم است اگزاز و اگر باز لازم بود از سمت دیگر.
تصویر 76: تراشیدن در دو سمت نکته: اگر ورم جزئی بود با سوهان هم می شود زائده ها را گرفت.
تصویر 77: نحوه صحیح نشستن تصویر 78: نحوه صحیح نشستن تصویر 79: نمای کامل دستگاه تراش و ریموت 2-5-1-5- مشخصات بلیدهای Tx و تقسیم بندی آن: هر ردیفی تعداد blade، Tx مشخص دارد و محتویات هر بسته به 3 گروه blade خلاصه می شود.
1) blade نرمال، 2) A blade: که نسبت به blade نرمال mm1 ضخیم تر می باشد 3) بلید S یا N: که شامل 3 عدد می باشد.
(مشخصه ی آن ها وجود شیار در سمت چپ یا راست یا دو طرف است) بلیدی که سمت راستش شیار دارد: بلید اول.
بلیدی که در سمت چپش شیار دارد: بلید آخر.
بلیدی که دو سمت شیار دارد بلید قفل کننده نامیده می شود، که از لحاظ ابعادی با blade نرمال تفاوت ندارند.
تصویر 80: نمای سه نوع بلید TX تصویر 81: نمای بلیدهایN نکته: قبل از شروع بلیدگذاری 3 بلید N که دارای شیار در پهلو می باشند به ترتیب به گیره بسته و انتهای شیار آن ها را از پایین تا mm5 بالاتر با فرز انگشتی و به وسیله ی گرندر برقی گشاد می کنیم.
تصویر 82: گشاد کردن شیار بلید N تصویر 83: شکل سوراخ شده انتهای بلید N شروع بلیدگذاری: 10 تا 15 بلید را از درون (windows) به داخل groove می اندازیم که یکی از آن ها بلید N می باشد و با یک گوه چوبی از حرکت بلیدها جلوگیری می کنیم.
شفت را می چرخانیم تا (windows) مقابلمان قرار گیرد.
توجه شود که برای شروع نصب بلیدها اولین بلید را با بلید N شروع می کنیم.
این بلید با بلید N آخر باید طوری قرار گیرند که تعدادی از لبه های بلید درون شیار (windows) بیفتند.
Windows از بلید N 2 شیاره یا قفل کننده بزرگتر است.
یادآوری: به گفته EMD mm1 به داخل windows ولی طبق تجربه کاری باید 2 بلید N به مقدار مساوی و با درنظرگرفتن ضخامت بلید قفل کننده در windows قرار بگیرند.
حال برای شروع کار یک ورق یا پلیت (گیج) به اندازه ی عرض windows برداشته و گریس مخصوص را رویش می زنیم و یک بلید (برحسب فاصله ی (windows) از بلید A یا نرمال استفاده می کنیم تا حد وسط ایجاد شود) را برداشته و هر دو را با هم درون windows قرار می دهیم.
ابتدا گیج را قرار می دهیم و بعد بلید برروی آن قرار می گیرد.
حال شروع به جا انداختن اولین بلید می کنیم.
بلید را که قبلاً درون شیار انداخته ایم هل داده و به سمت windows می کشیم.
این بلید همان بلید N می باشد که شیار آن در سمت (windows) قرار دارد و با رعایت کردن فاصله درون windows قرار می گیرد و پشت آن را کالک می اندازیم caulking piece بلید دوم که از نوع نرمال است را هدایت کرده و در پشت سر بلید اول می گذاریم و برای کالک کردن از caulk piece فسفر برنجی استفاده می کنیم.
فاصله بین 2 بلید را فیلر mm03/0 چک می کنیم و تست رادیال واکسیال می گیریم.
این کار ادامه می یابد تا زمانیکه به بلید 5 برسیم سپس تست رادیالی واکسیالی گرفته می شود می گیریم.
هر بلید که گذاشته می شود برروی بلید دیگر در پشتش caulk piece مناسب انداخته شده که سایز کالک caulking piece وابسته به محل و تجربه کاری انتخاب شده و توسط قاشقک مناسب caulk piece به پشت بلید و درون شیار انداخته می شود.
بعد caulk piece با قلم مخصوص توسط چکش ضربه زده تا کالک درون شیار بیفتد و اگر لازم بود یک کالک دیگر انداخته و خود بلید هم با قلمی که زاویه اش متمم زاویه کنوس Root بلید است توسط چکش ضربه زده تا بلید برروی بلید دیگر کاملاً بنشیند و با فیلر 03/0 هم چک می کنیم.
فاصله سر شراد و فاصله لبه دو طرف کناری Root.
دوباره بعد از 5 بار بلیدگذاری تست رادیالی واکسایلی می گیریم.
3-5-1-5- کالک: (caulk piece) کالک ها دو نوع از 1) استیل 2) فسفر برنز می باشند X22CRMOV121 و CUZN 37F30 که در ابعاد mm5 و 10 و 15 می باشند.
بعد از کالک کردن باید از mm3-1 فضای پشت بلید خالی بماند برای کالک کردن بلید بعدی.
پشت اولین بلید caulking piece استیل می اندازیم و بقیه بلیدها caulking piece فسفر برنجی می اندازیم.
تصویر 84: caulking piece استیل تصویر 85: caulking piece فسفر برنجی 4-5-1-5 تست رادیال یا شعاعی (Radial) تست رادیالی یا شعاعی که ابزار مربوطه در کنار بلید گذاشته بطوریکه وسطش، در راستای لبه بین دو بلید در Root گذاشته شده و دسته ابزار L در راستای بلید قرار گرفته و فاصله بین شراد بلید را با لبه ی خط کش ابزار اندازه گرفته که فاصله ی مجاز نسبت به طول بلید دقیق باشد.
5-5-1-5: تست Axial: که برای تست کردن محوری می باشد.
ابزار مخصوص را در جهت out، blade یا سمت اگزاز هر blade می گذاریم و بدنه ی ابزار از سمت ضخامت به Root می چسبانیم و دسته ابزار هم باید به شراد بچسبد.
فاصله را اندازه می گیریم که حد مجاز ما mm5/2 می باشد.
که این عدد تجربی است و برای همه ی ردیف ها که در کلاس تئوری به ما گفته شد.
به همین ترتیب 5 blade بعدی را جا گذاشته و تست رادیالی واکسیالی می گیریم و فاصله بین تک تک بلیدها را فیلر 03/0 می زنیم.
10 یا 15 بلید اول را جا گذاشتیم و تست گرفتیم.
حال شفت دوباره به عقب برگردانده و گیج (plate) بلیدی که در windows قرار داده بودیم درآوردیم.
جا زدن bladeها به همین ترتیب ادامه پیدا می کند.
و هر 5 blade برروی شرادش، شمارش با ماژیک ثبت می شود.
این کار تا 25-20 blade آخر ادامه دارد تا به 25-20 blade آخر برسیم.آHHآ تصویر 86: نحوه تست رادیال تصویر 87: نحوه تست اکسیال 6-5-1-5-20-25 بلید پایانی: در این 25 blade، بلید نرمال و A وجود دارد.
(شرکت زیمنس برای هر ردیف 5A بلید درنظر می گرفت) و همچنین 2N Blade (دو شیاره و شیار چپ)