شرکت مهر وز صنعت اصفهان
نگهداری و تعمیرات شبکه انتقال نیرو
شرکت مهروز صنعت یکی از شرکت هایی است که در زمینه خدمات رسانی
سیستم های قدرت،رله وحفاظت،تجهیزات پست،خطوط انتقال وشبکه های مخابراتی و تله متری فعالیت میکند.
قابلیت ها وسابقه درخشان این شرکت باعث شده است تا بعنوان مرجع ومنبعی در زمینه های خدمات مهندسی وخدمات نگهداری وتعمیرات شبکه های انتقال نیرو محسوب گردد.تعهد، کیفیت، سرعت ومطلوبیت نرخ خدمات اهدافی می باشد که این شرکت در جهت دستیابی به آنها تلاش کرده است وبه آنها دست یافته است.
شرکت مهروز صنعت اصفهان به دنبال آن است تا درچشم انداز خود به بهترین شرکت در زمینه نگهداری وتعمیرات تبدیل گردد.پیشرفت هر روزه شرکت به سمت ارائه مطلوب خدمات که کیفیت بالاتر وبرتر نسبت به خدمات مشابه داشته باشد.
11 تاریخچه سازمان:
در مردادماه 1377 شرکت مهروزصنعت بعنوان شرکت سهامی خاص عهدهدار نگهداری وتعمیرات شبکه انتقال نیرو گردید.
بهرهگیری از نیروی کاری که نزدیک به سه دهه تجربه کار درشبکههای انتقال را دارد واستفاده از تجهیزات وامکانات منحصربه فرد در صنعت برق باعث گردید در زمانی بسیار کوتاه این شرکت بتواند خود را در زمره شرکت های فعال وپرقدرت در زمینه شبکه های انتقال نیرو و برق صنعتی قراردهد.
12 نمودار سازمانی وتشکیلات واحد صنعتی وامکانات:
اگر بخواهیم قسمت های مختلف شرکت مهروز صنعت را به صورت یک بلوک دیاگرام به نمایش درآوریم نمودار آن به صورت صفحه بعد می باشد:
نیروی انسانی امور حفاظت وکنترل شرکت مهروز صنعت :
این امور از سه قسمت انتقال،فوق توزیع وآزمایشگاه برخوردار است.به کارگیری نزدیک به ده نفر از کارشناسان با تجربه که دوره های حفاظتی متعددی را سپری نموده اند و استفاده از خدمات نزدیک به هشت نفر از تکنسین های توانا منبعی غنی از نیروهای انسانی برای اجرای هرگونه خدمات را برای این امور فراهم آورده است.
این امور از سه قسمت انتقال،فوق توزیع وآزمایشگاه برخوردار است.به کارگیری نزدیک به ده نفر از کارشناسان با تجربه که دوره های حفاظتی متعددی را سپری نموده اند و استفاده از خدمات نزدیک به هشت نفر از تکنسین های توانا منبعی غنی از نیروهای انسانی برای اجرای هرگونه خدمات را برای این امور فراهم آورده است.
نیروی انسانی امور خطوط شرکت مهروز صنعت : این امور که از سه قسمت خطوط انتقال،فوق توزیع وکابل تشکیل شده است با برخورداری از دیدگاه کارشناسی مسئولین خود واستفاده از تجربه نیروی متعهد،مجرب وتلاشگر خود در گروههای عملیاتی وبالارو میتواند در اقصی نقاط شبکههای انتقال و فوق توزیع وحتیشبکههای زیرزمینی کابل بهترین خدمات را عرضه نماید.
نیروی انسانی امور تعمیرات شرکت مهروز صنعت : این امور با داشتن سه قسمت ترانس،کلید وکارگاه از کارکنان متعهد وتلاشگر برخورداراست.این امور با به کارگیری نزدیک به ده کارشناس مطلع وتعداد پانزده تکنسین با تجربه در هر یک از زمینه های تخصصی می تواند خدمات خود را به مشتریان گرامی عرضه نماید.
نیروی انسانی واحد تله متری وکامپیوتر شرکت مهروز صنعت : تعداد هشت کارشناس زبده ومتخصص با تواناییهای بالای خود درسه بخش تله متری، سخت افزار ونرم افزار این واحد به ارائه خدمات مشغول هستند وبا استفاده از تجهیزات منحصر به فرد در کیفیتی مطلوب به مشتریان خود خدمت می نماید.
نیروی انسانی دفتر فنی شرکت مهروز صنعت : این دفتر با دارابودن بخش های سخت افزار،نرم افزار،همامنگی وکنترل پروژه وآموزش دارای نزدیک به ده کارشناس مجرب وتوانا در زمینه ارائه خدمات مورد نیاز می باشد.
تخصص افراد به گونهای است که میتواند هرگونه نیازی را در زمینه کاری دفتر فنی به بهترین وجه برآورده نماید.
تجهیزات کار: شرکت مهروز صنعت در زمینه دستگاهها وتجهیزات تست از مجهزترین نوع وآخرین مدل وسائل کاری برخوردار است که با توجه به سرمایه گذاری وزارت نیرو در منطقه مرکزی به لحاظ پشتوانه سرمایه ای وفنی از این لحاظ کمتر رقیبی در شرکت های ایرانی برای آن وجود دارد.تجهیزات تست وراه اندازی عبارتنداز: الف) دستگاههایتسترله DLF ،دستگاههایتست رلهZFB ودستگاههای تست TOUR-H ازکارخانههایمعتبرکوژلکس،GEC-ALESTOM و ABB ،SUERKER ،FRAJA-RTS 21 .
ب) دستگاههای اندازه گیری قدرت شامل PHASE-SHIFTER وپرایمری INJUCTION ودستگاه HIGH-VOLTAGE با ولتاژهای DC و AC .
ج) تجهیزات اندازه گیری سیستم های کنترل شامل دستگاههای تست کنتور LANDIS وانواع و اقسام مترینگ های کلمپی ودستی.
د) دستگاههای تست تجهیزات پست شامل دستگاه تست عایقی روغن،دستگاههای واکیوم، روغن ترانس وگاز SF6 ،دستگاه تست تانژانت دلتا،میلی گراف واندازه گیر نقطه شبنم و کنتاکت رزیستانس ومیگرهای مختلف.
ه) دستگاههای ترموویژن برای بررسی نقطه گرمای کلیه تجهیزات برقرار و مینیبوس های عیبیاب کابل.
و) تجهیزات تعمیر ونگهداری خطوط انتقال نیرو شامل جک زنجیر،وینچ،ترمز،پولی و… .
ز) و بالاخره آزمایشگاههای مجهز رله،مخابرات وکارگاه تجهیزات پست از جمله توانایی های شرکت در ارائه خدمات خود به مشتریان می باشد.
ستاد وپشتیبانی: از آنجایی که مجموعه وظایف شرکت مهروز صنعت بگونه ای است که ایجاب می نماید قسمتهای فنی واجرایی بتوانند در کلیه ساعات شبانه روز ودر مواقع اضطراری وفوری فعالیت داشته باشند،به همین منظور قسمت ستاد وپشتیبانی با استفاده از امکانات وتجهیزات پیشرفته وبا مکانیزاسیون کامل ارائه خدمات می نماید.
علاوه بر موارد فوق امور پشتیبانی با دارابودن قریب به چند دستگاه خودرو سنگین،نیمه سنگین وسبک در انجام وظایف گروههای شرکت همکاری می نماید: 1ـ3ـ نوع محصلات تولیدی خدماتی واحد صنعتی: نوع محصلات تولیدی خدماتی شرکت به تفکیک بخش ها به صورت زیر است: خدمات امور حفاظت وکنترل: ـ طراحی ومهندسی پستهای برق.
ـ نصب وراه اندازی پستها.
ـ تست های آماده سازی وراه اندازی.
ـ آزمایشگاه مجهز امور حفاظت وکنترل.
ـ نگهداری وتعمیرات سیستم های حفاظتی.
خدمات امور خطوط: ـ ایجاد خطوط انتقال وفوق توزیع .
ـ بهینه سازی واصلاح خطوط.
ـ بازدیدهای صعودی وترموویژن.
ـ نگهداری وتعمیرات خطوط وکابل های انتقال وفوق توزیع.
خدمات امور تعمیرات پست: ـ نصب،تست وراه اندازی تجهیزات فشار قوی پست.
ـ نگهداری وتعمیر تجهیزات فشار قوی پست.
ـ کارگاه تعمیرات و اورهال تجهیزات.
ـ بازرسی وعملیات پیشگیرانه.
خدمات امور مخابرات: ـ ایجاد،نگهداری وتعمیرات شبکه های تلفن.
ـ ایجاد،نگهداری وتعمیرات شبکه های بی سیم.
ـ بهینه سازی وتوسعه شبکه های بی سیم.
خدمات واحد تله متری وکامپیوتر: ـ راه اندازی ونگهداری وتعمیرات .(PLC) ـ نگهداری وتعمیرات پایانه های راه دور ودیسپاچینگ .
ـ ساخت وتولید برد های الکترونیک خدمات دفتر فنی: ـ طراحی واجرای پایانه های راه دور ونرم افزارهای دیسپاچینگ.
ـ مرجع ومأخذ منابع فنی.
ـ طراحی وراه اندازی سیستم های انفورماتیک.
ـ اجرا ونگهداری شبکه های رایانه ای (اینترنت واینترانت).
1ـ4ـ شرح فرآیند تولید وخدمات: تنوع خدمات شرکت در زمینه های مختلف کاری به همراه کیفیت مطلوب آن طیف گسترده ای را تشکیل می دهد که توسط واحدهای عملیاتی وفنی شرکت انجام می پذیرد.
هرچند تفکیک آنها به راحتی امکان پذیر نمی باشد ولیکن دسته بندی بر اساس نوع خدمات به شرح زیر است: خدمات امور حفاظت وکنترل: طراحی ومهندسی پستهای برق: با انجام کلیه محاسبات باز واتصال کوتاه ودر نظر گرفتن تمامی ویژگی های مورد نیاز می تواند طرح حفاظت،کنترل ونمای کلی پستها را تهیه نماید.
کلیه نقشه ها وفهرستهای کابل،سیم وتجهیزات بر اساس نیاز مشتری تهیه می گردد وبر اساس نوع تجهیزات تمامی ارتباطات لازم را کامل می نماید.
نصب وراه اندازی پستها: هرگاه نیاز به اجرای سیستم حفاظت کامل برای پستهای انتقال ویا توزیع از سطح ولتاژ چهارصد کیلوولت گرفته تا برق صنعتی داشته باشید، هنگامیکه می خواهید تا سیستم حفاظتی خود را کامل نمایید ویا پست را پس از نصب با کیفیت مطلوب ودر کمترین زمان در مدار قرار دهید،این امور آماده انجام خدمات مورد نیاز شما است.
تست های آماده سازی وراه اندازی: در سریعترین زمان ممکن می تواند تمامی تجهیزات حفاظتی مورد نیاز شما را به صورت کامل تست نماید وپست برق را در مدار قرار دهد.
تستهای نهایی انجام گرفته به گونهای است که تا سال ها هیچگونه مشکلی نخواهیدداشت.
آزمایشگاه مجهز امور حفاظت وکنترل: در صورت بروز هرگونه مشکل بر روی تجهیزات حفاظتی ،کنترلی ویا مترینگ با سرویس دهی خود آماده خدمت گذاری است.از اصلاح مدارات الکترونیکی تا برنامه ریزی تراشه های پروسسوری به گونه ای انجام می شود که کارآیی تجهیز مورد نظر به مانند روز اول گردد.
نگهداری وتعمیرات سیستم های حفاظتی: هرگاه سیستمی را به این امور بسپارید،با برخورداری از تستهای پیشگیرانه احتمال بروز مشکلات ویا هرگونه وقفه در کارکرد تجهیزات را به حداقل ممکن رسانیده اید.دیگر هیچگاه نگران مشکلات اضطراری نخواهید بود،چرا که سرویسهای شبانهروزی شرکت همواره آماده حل مشکلات شما خواهندبود.
خدمات امور خطوط: ایجاد خطوط انتقال وفوق توزیع: تمامی مراحل اجرای خطوط از مراحل گودبرداری،اجرای فونداسیون وپایه گذاری،برقراری ارتینگ ونصب دکل تا نصب یراق آلات وسیم کشی وتنظیمات نهایی در سطوح مختلف ولتاژ توسط کارکنان این امور انجام می شود.
بهینه سازی واصلاح خطوط: اگر چه احداث خطوط از اهمیت بسزایی برخوردار است ولیکن نظر به شرایط جغرافیایی وطول عمل آن،نیاز است تا در اصلاح آن اقداماتی اساسی به عمل آورد.امور خطوط با ارائه خدمات اصلاح پایه های بتونی،قیراندود نمودن وجوشکاری پایه ها،تعویض سیمگیرها وتغییر آرایش فازها ورنگ آمیزی دکل ها می تواند این خطوط را در بهترین وضعیت بهره برداری نگه دارد.
بازدیدهای صعودی وترموویژن: بدون آنکه در شرایط برق رسانی خطوط خللی وارد شود کارکنان امور خطوط می توانند با بررسی وبازدیدهای صعودی در جوار خطوط برقرار،قبل از وقوع هرگونه مشکل نسبت به رفع آن اقدام نمایند وحتی عیوبی که قابل رویت نمی باشند را با انجام ترموویژن شناسایی ورفع عیب نمایند.
نگهداری وتعمیرات خطوط وکابل های انتقال وفوق توزیع: با سپردن شبکه های برق رسانی انتقال وفوق توزیع اعم از خطوط هوایی ویا کابل های زیرزمینی به امور خطوط شرکت اختر برق، کارکنان این شرکت با برنامه ریزی دقیق وانجام بازدیدها وتعمیرات دوره ای می توانند این اطمینان را فراهم آورند که شبکه شما با کمترین مشکل به نقاط مصرفی برق خواهد رسید.
خدمات امور تعمیرات پست : نصب تست و راه اندازی تجهیزات فشارقوی :این امور با نیروهایی خبره و تجهیزات منحصر به فرد خود توانائی آن را دارد که تجهیزات فشار قوی پستهای برق نصب،تست وراه اندازی تجهیزات فشار قوی پست: این امور با نیروهای خبره وتجهیزات منحصر به فرد خود توانایی آن را دارد که تجهیزات فشار قوی پستهای برق را در کوتاهترین زمان ممکن وبهترین وجه وبالاترین کیفیت نصب و راه اندازی نماید.اجرای کامل ودرست پست به همراه عملیات تست توسط این امور ضمانت معتبری را در اختیار شما برای اطمینان از سلامت کارکرد پست در طول سالهای بهره برداری از آن می گذارد.
نگهداری وتعمیر تجهیزات فشار قوی پست: با برنامه ریزی دقیق در جهت عملیات نگهداری تجهیزات پست واجرای آن توسط همکاران امور تعمیرات می توان از عدم وقوع مشکلات اساسی بر روی تجهیزات اطمینان حاصل نمود.ازطرفی در صورت هرگونه اشکال در کوتاهترین زمان ممکن ودر هر ساعت از شبانه روز می توانید از خدمات این امور استفاده نمایید.
کارگاه تعمیرات و اورهال تجهیزات: با توجه به هزینه بالای خرید تجهیزات وهزینه جنبی تعویض آن،اینک توجه دارندگان پستهای فشار قوی به این نکته معطوف شده است که با صرف هزینه ای کمتر با انجام تعمیرات اساسی (اورهال) بر روی تجهیزات خود،آنها را مجدداً مهیای بهره برداری سازند.امور تعمیرات شرکت مهروز صنعت با داشتن کارگاهی مجهز می تواند تمامی تجهیزات قدرت را از ترانس گرفته تا کلید وخازن بطور کامل اصلاح وبا اطمینان خاطر برای سالهای متمادی در معرض بهره برداری قرار دهد.
بازرسی وعملیات پیشگیرانه: کارشناسان این امور به کمک تجهیزات منحصر به فرد خود از قبیل دستگاههای تست وتصفیه روغن،تستtg ،تست شار مغناطیسی،تست مقاومت اهمی وبالاخره دوربین ترموویژن توانایی آن را یافته اند که قبل از بروز مشکل به امکان ایجاد آن پیبرده وبا اقدامات لازم از بروز عیب،خارج شدن تجهیز وصرف هزینه های بیشتر جلوگیری نماید.
خدمات امور مخابرات: ایجاد،نگهداری وتعمیرات شبکه های تلفن: با توجه به نقش حیاتی مراکز تلفن در ارتباطات داخلی وخارجی سازمان ها وصنایع،این امور می تواند براساس نیاز مشتری طراحی شبکه های تلفن شما را به انجام رسانده وبا داشتن مشاوره در تهیه تجهیزات مخابراتی لازم،نسبت به راه اندازی مراکز تلفن،تطبیق وهماهنگی در شماره بندی و سیگنالینگ وایجاد کانالهای مخابراتی لازم برای تمامی نقاط مورد نیاز اقدام نماید.نگهداری وسرویس های به موقع این امور باعث اطمینان از عدم بروز هرگونه خللی در ارتباطات تلفنی شما خواهد بود.
ایجاد،نگهداری وتعمیرات شبکه های بی سیم: گستردگی و روند روبه رشد شبکه های بی سیم،نیاز به این نوع شبکه ها را به شدت افزایش داده است ولذا یکی از توانایی های اصلی امور مخابرات در طراحی ونصب ایستگاههای ثابت ومتحرک بر اساس فرکانس بندهای مورد نظر شبکه مخابرات می باشد.این امور می تواند با انجام برنامه زمان بندی نگهداری وتعمیرات شبکه های بی سیم،ارتباط مستمر ومطمئن را از طریق این سیستم تضمین نماید.
بهینه سازی وتوسعه شبکه های بی سیم: با گسترش ارتباطات وافزایش نقاط شبکه لزوم بهینه سازی وتوسعه شبکه بی سیم به گونه ای است که نه تنها خللی در ارتباطات فعلی ایجاد نگردد بلکه وضعیت موجود نیز اصلاح شود.
راه اندازی ونگهداری وتعمیرات(PLC) : خدمات ویژه «POWER LINE CARRIER » که می تواند ارتباطات دیتا،مکالمه وسیگنالهای حفاظتی را از طریق خطوط انتقال برق فراهم آورد از خدمات خاصی است که امور مخابرات این شرکت در اختیار کاربران در شبکه سراسری برق قرار می دهد وبا انجام سرویس های برنامه ریزی شده می تواند سلامت این ارتباطات را تضمین نماید.
خدمات واحد تله متری وکامپیوتر: طراحی واجرای پایانه های راه دور و نرم افزارهای دیسپاچینگ: اینک تمامی صنایع بزرگ ودارندگان شبکه های برق صنعتی نیاز دارند تا اطلاعات لازم جهت تجهیزات خود ونشانگرهای مقادیر وحتی فریم های قطع و وصل را در محل جمع آوری واز طریق پایانه راه دور (RTU) و یک سیستم ارتباطی به مرکز تصمیم گیری (دیسپاچینگ) منتقل سازند.واحد تله متری وکامپیوتر با تخصص بسیار بالای خود این خدمات را به طور کامل به شما عرضه می دارد.
خدمات دفتر فنی: مرجع ومأخذ منابع فنی: اگر از تجهیزات قدرت ویا هرگونه سیستم برقی استفاده می نمایید،می توانید برای دریافت دستورالعمل های فنی،روش های کارکرد واطلاعات و ویژگی های مورد نظر خود وحتی استفاده از نقطه نظرات کارشناسی برای اجرا،توسعه ویا بالا بردن بهره وری سیستم برق خود با برقراری ارتباط با دفتر فنی شرکت از تمامی خدمات این شرکت استفاده نمایید.
طراحی وراه اندازی سیستم های انفورماتیک: ایجاد وبه کارگیری سیستم های انفورماتیک اینک ضرورتی اجتناب ناپذیر برای هر صنعتی محسوب می شود.دفتر فنی شرکت مهروز صنعت با دارا بودن تجربه خاص در طراحی واجرای سیستم های مکانیزه می تواند کارکردهای عملیاتی را با حداقل امکانات رایانه ای بصورت کامل مکانیزه گرداند ودر ستاد نیز با اجرای سیستم اتوماسیون اداری وحذف مراسلات وروشهای قدیمی سرعت،دقت،نظم وبهره وری را برای هر سازمانی به ارمغان آورد.
اجرا ونگهداری شبکه های رایانه ای (اینترنت واینترانت): ضرورت اولین گام به سوی ارتباطات وجود شبکه های رایانه ای است.دفتر فنی شرکت مهروز صنعت با توانایی وتجربه راه اندازی اینگونه شبکه ها می تواند بهترین سرویس دهی را به کاروان سازمان شما داشته باشد وبالاخرهبهصورت مرجعی مطمئن در نگهداری شبکه سخت افزاری و نرم افزاری محسوب گردد.
2ـ 1ـ سلسله مراتب دیسپاچینگ وفلسفه بهره برداری: ساختار شبکه برق کشور: با توجه به ساختار فعلی،ساختار شبکه برق کشور به شرح ذیل میباشد: ـ شبکه تولید (نیروگاههای بخاری،گازی،آبی و…).
ـ شبکه انتقال (400 ، 230 وبعضاً 132 کیلوولت).
ـ شبکه فوق توزیع (63 وبعضاً 132 کیلوولت).
ـ شبکه توزیع (32 ،20 و11 کیلوولت).
ـ شبکه فشار ضعیف (400 و220 ولت).
با توجه به اینکه سیستم دیسپاچینگ برق،شبکه ای با سلسله مراتب فوق را کنترل می نماید لذا قطعاً بایستی ساختاری منطبق با این سلسله مراتب داشته باشد.به عبارت دقیق تر دیسپاچینگ برق نیز بایستی دارای سلسله مراتبی باشد.
سلسله مراتب دیسپاچینگ: عامل اصلی در طراحی سیستم های دیسپاچینگ،ساختار شبکه برق کشور است وعوامل دست دوم ساختار تشکیلاتی وزارت نیرو وفلسفه بهره برداری در هر یک از طبقات سلسله مراتبی دیسپاچینگ میباشد.سلسله مراتب دیسپاچینگ بهصورت زیر میباشد: 1 ـ سطح1 ـ دیسپاچینگ ملی(System Control Center-SCC) : با توجه به اینکه فرکانس یک مفهوم متمرکز می باشد،کنترل فرکانس شبکه به مرکز ملی سپرده شده است.ابزار مرکز کنترل ملی جهت تثبیت فرکانس شبکه ومدیریت تولید واحدهای بزرگ می باشد.سیستم دیسپاچینگ ملی با نصب تجهیزات اسکادا در نیروگاههای بزرگ،ضمن قرائت تولید هر واحد و وضعیت آنها با استفاده از نرم افزارهای پیشرفته بار واحد را متناسب با فرکانس شبکه کنترل می نماید.
2 ـ سطح2 ـ دیسپاچینگ منطقه ای(Area Operation Center-AOC) : دیسپاچینگ منطقهای کنترل ولتاژ وبار شبکه انتقال را بر عهده دارد که به صورتغیرمتمرکز میباشد.
هم اکنون شبکه انتقال کشور به شش قسمت تقسیم شده وتوسط شش مرکز دیسپاچینگ منطقه ای(AOC) کنترل می شود.شش منطقه عبارتنداز: 1 ـ منطقه شمال شرق که مرکز دیسپاچینگ آن در مشهد می باشد(NEAOC) .
2 ـ منطقه شمال غرب که مرکز دیسپاچینگ آن در تبریز می باشد(NWAOC) .
3 ـ منطقه تهران که مرکز دیسپاچینگ آن در تهران می باشد(TAOC) .
4 ـ منطقه مرکزی که مرکز دیسپاچینگ آن در اصفهان می باشد(CAOC) .
5 ـ منطقه جنوب شرق که مرکز دیسپاچینگ آن در کرمان می باشد(SEAOC) .
6 ـ منطقه جنوب غرب که مرکز دیسپاچینگ آن در اهواز می باشد(SWAOC) .
محدوده عملکرد دیسپاچینگ های منطقه ای(AOC) به شرح زیر است: الف ـ کنترل وبهره برداری از پستهای نیروگاهها.
ب ـ کنترل وبهره برداری از نیروگاههای کوچک در شبکه.
ج ـ کنترلوبهرهبرداریازپستهای230و400کیلوولتونیزشبکه انتقال 400 و 230 کیلوولت.
3 ـ سطح3 ـ دیسپاچینگ محلی(Regional Dispatching Center-RDC) : مراکز دیسپاچینگ محلی به مراکز دیسپاچینگ فوق توزیع معروف هستند وکنترل وبهره برداری از شبکه فوق توزیع را در شهرهای بزرگ به عهده دارند.
4 ـ سطح4 ـ دیسپاچینگ توزیع(Distribution Control Center-DCC) : این مراکز دیسپاچینگ، شبکه 11 ، 20 و 33 کیلوولت ونیز پستهای 0.4/11 ، 0.4/20 و 0.4/33 کیلوولت را در شهرها مورد بهره برداری وکنترل قرار می دهند.
5 ـ سطح5 ـ دیسپاچینگ فشار ضعیف: در شهرهای متوسط وبزرگ،شبکه فشار ضعیف از شبکه 400 ولت پستهای فشار متوسط تا کنتور مصرف کنندگان خانگی توسط نواحی یا مناطق 400 ولت تحت نظارت وکنترل قرار می گیرد.
فلسفه بهره برداری: 1 ـ فلسفهبهرهبرداریاز نیروگاهها در سیستم های دیسپاچینگ:دیسپاچینگملیباکنترل توانتولیدیواحدهایبزرگبا استفاده از نرم افزارAGC (Automatic Generation Control) در هر لحظه با توجه به فرکانس شبکه ومحدودیتها ومشخصه های واحدها،مقدار تولید مورد نیاز هر واحد را تعیین می نماید وبه یکی از دو روش ذیل به آنها اعمال می نماید: ـ اعمال فرمان مستقیم به کنترلر واحدها از طریق تجهیزات دور دست اسکادا.
ـ اعمال فرمان به اپراتورهای محلی از طریق تلفن.
در عین حال دیسپاچینگ ملی وظایف ذیل را نیز بر عهده دارد: ـ حفظ پایداری شبکه سراسری.
ـ پیش بینی بار ومدیریت تولید.
ـ برنامه ریزی اقتصادی تولید.
ـ برنامه ریزی خاموشی ها وتعمیرات اساسی واحدها.
مرکز ملی به منظور پیش بینی بار،حفظ پایداری شبکه و… نیازمند قسمتی از اطلاعات شبکه انتقال می باشد.این اطلاعات به کمک یک لینک مخابراتی باAOC ها وبا یک نرخ نسبتاً کندتری از آنها دریافت می گردد.
2 ـ فلسفه بهره برداری از شبکه انتقال: وظایف دیسپاچینگ منطقه ای به شرح ذیل است: ـ کنترل بار مصرفی منطقه.
ـ نظارت بر شبکه انتقال منطقه.
ـ حفظ ولتاژ مناسب مورد نیاز.
ـ هماهنگی مراکزRDC پایین دست خود.
3 ـ فلسفه بهره برداری از شبکه فوق توزیع: وظایفدیسپاچینگ فوق توزیع به شرح ذیل است: ـ کنترل بار مصرفی محدوده تحت پوشش.
ـ نظارت بر شبکه فوق توزیع محدوده تحت پوشش.
ـ حفظ ولتاژ مناسب ومورد نیاز.
ـ هماهنگی مراکزDCC پایین دست خود.
4 ـ فلسفه بهره برداری از شبکه توزیع: تعدادی از وظایف دیسپاچینگ توزیع به شرح ذیل است: ـ تشخیص محل خطا در خطوط فشار متوسط ورفع آن.
ـ تعمیر ونگهداری پستهای فشار متوسط (0.4/20 کیلوولت و…).
ـ نظارت بر بار خطوط فشار متوسط (20 کیلوولت و…) وجلوگیری از اضافه بار آنها.
ـ حفظ ولتاژ مناسب در شینه 400 ولت در پستهای فشار متوسط.
5 ـ فلسفه بهره برداری از شبکه فشار ضعیف: تعدادی از وظایف دیسپاچینگ فشار ضعیف به شرح ذیل می باشد: ـ تشخیص عیب در خطوط 400 ولت ورفع آن.
ـ محاسبه صورتحساب مشترکین بر اساس تعرفه های موجود.
ـ حفظ کیفیت ولتاژ وتعادل بار در شبکه.
2ـ2ـ استاندارد اینترفیس پستها ونیروگاهها با سیستم های دیسپاچینگ: توضیح بعضی از اصطلاحات: ذیلاً بعضی از اصطلاحات سیستم دیسپاچینگ که در این جزوه به کار برده شده است توضیح داده می شود: RTU: Remote Terminal Unit: پایانه های دوردست به تابلو یا تابلوهایی اطلاق می گرددکه اطلاعات پست (یا نیروگاه) را به مرکز دیسپاچینگ انتقال داده ویا فرامین کنترلی را به تجهیزات پست اعمال می کند.
HVI: High Voltage Interface: به تابلو ویا تابلوهایی گفته می شود که در آنها رله های واسط وترانس دیوسرهای مورد نیاز پست نصب می شود.
DHVI: Distributed HVI: در این نوع HVI یک تابلو ویا چند تابلو جداگانه برای HVI نخواهیم داشت بلکه ترانس دیوسرها ورله های واسط به صورت پراکنده در محل های مناسب نصب می شوند.
SCADA Cubicle , Marshalling Rack or Interface Cubicle: تابلو اسکادا،مارشلینگ راک وتابلو اینترفیس همگی بیان کننده تابلوی واسطه ای است که کلیه نقاط مورد نیاز دیسپاچینگ در هر پست را در ترمینال هایی که از یک طرف به تجهیزات پست واز طرف دیگر به تجهیزات دیسپاچینگ اتصال دارد جمع آوری می کند.
Interposing Relay: رله ایست که واسط نقاط کنترلی بوده وبین تجهیزاتپستوتجهیزات دیسپاچینگ میباشد.
Guide Line: نیاز سیستم اسکادا (کنترلها،آلارمها،مژرندها،وضعیتها) با توجه به پستهای (نیروگاههای) نصب شده ویا با توجه به پستهایی (نیروگاههایی) که نصب خواهند شد را Guide Line می گویند.
Transducer: به تجهیزاتی اطلاق می گردد که یک یا چند کمیت آنالوگ را به یک یا چند کمیت آنالوگ دیگر با یک فرمول خاص تبدیل نمایند.
Operational Requirement: نیازهای سیستم اسکادا با توجه به نقشههای حفاظت وکنترل تیپهای مختلف پستها را O.R میگویند.
Standard Interface: نحوه جمع آوری اطلاعات،نوع اطلاعات مورد نیاز وتعیین مشخصات دقیق تجهیزات سیستم اینترفیس که شامل نقشه های کنترل،وضعیت،آلارم واندازه گیری ونوع رله ها، تابلوها وترانس دیوسرها را استاندارد اینترفیس می گویند.
آشنایی با مفهوم اینترفیس در سیستم اسکادا: یک سیستم دیسپاچینگ یا اسکادا از مراکز دیسپاچینگ،خطوط مخابراتی (پی ال سی،مایکروویو،رادیو و…) ،پایانه دوردست(RTU) ،تابلو واسط(HVI) وتابلوهای اینترفیس ویا مارشالینگ راک تشکیل می شود.اینترفیس پست ویا نیروگاه با سیستم دیسپاچینگ به تابلو ویا تابلوهایی اطلاق می گردد که کل اطلاعات لازم از تجهیزات و بی های مختلف پست ویا نیروگاه در آنها جمع آوری می شود.به این نوع تابلوها،تابلوهای مارشالینگ راک ویا اسکادا گفته می شود.
اطلاعات لازم از یک پست ویا نیروگاه برای ارسال به مرکز دیسپاچینگ را می توان به چهار دسته زیر تقسیم بندی کرد: الف ـ کنترلهای مورد نیاز مانند کنترل کلیدها،تپ چنجر ترانس ها،بار واحدها و… .
ب ـ وضعیت های مورد نیاز مانند وضعیت کلیدها،تپ چنجر ترانس ها،سکسیونرها و… .
ج ـ آلارمهای مورد نیاز مانند آلارمهای خط،ترانس،واحد و… .
د ـ مقادیر اندازه گیری مورد نیاز مانندمگاوات ومگاواتخط،ترانس،ولتاژ خط بایاس و… .
نحوه جمع آوری اطلاعات ونوع اطلاعات مورد نیاز از پستها ویا نیروگاهها در یک سیستم دیسپاچینگ،استاندارد اینترفیس نامیده می شود.
روشهای مختلف نصب تابلویHVI در پستها ویا نیروگاهها: روش اول ـ نصب تابلوHVI (نوع متمرکز): در این روش کلیه ترانس دیوسرها و رله های واسطدر یک یا چند تابلو جمعآوری میشودومحل قرارگرفتناین تابلو یا تابلوها مارشالینگ راک وپایانه ها می باشد.
روش دوم ـ استفاده از تابلوهای واسط گسترده(DHVI): در این روش ترانس دیوسرها ورله های واسط در تابلوهای کنترل وحفاظت پست قرار می گیرند ودر این صورت سیگنالهایRTU مستقیماً بهMR وارد می گردند.
مراحل مختلف تهیه مدارک آماده سازی ایستگاهها: ذیلاً مراحل مورد نیاز برای تهیه مدارک آماده سازی ایستگاهها قبل از انجام پروژه دیسپاچینگ نام برده شده است: ـ تهیه گاید لاین یا راهنمای نقاط.
ـ تهیه نقاط واقعی وعملی با توجه به تیپ پست.
ـ تهیه نقشه تک خطی پست مربوطه واعمال گاید لاین بر روی نقشه فوق(SLD) .
ـ تهیه لیست مارشالینگ راک(ISPCL) .
ـ تهیه نقشه های حفاظت وکنترل اصلاح شده.
ـ تهیه نقشه های گروه بندی آلارمها.
ـ تهیه لیست(MRTI) .
ـ تابلو مارشالینگ راک.
ـ تهیه نقشه استقرار ترمینالها در تابلو مارشالینگ راک(MRTA) .
ـ تهیه لیست کابل وتخمین کابل های مورد نیاز.
ـ برآورد تجهیزات مورد نیاز.
ـ اطلاعات مربوط به تجهیزات ایستگاه.
استاندارد اینترفیس پستها ونیروگاهها: در این قسمت ابتدا در مورد لزوم استاندارد کردن اینترفیس پستها ونیروگاهها با سیستم های دیسپاچینگ به طور مختصر توضیح داده شده وبعد انواع سیستم اینترفیس مورد نیاز برای کل شبکه (تولید،انتقال،فوق توزیع،توزیع) ذکر گردیده ودر قسمت بعدی تاریخچه تهیه استاندارد اینترفیس شرح داده شده است.
لزوم تهیه استاندارد اینترفیس پستها ونیروگاههای کشور: ذیلاً بعضی از دلایل لزوم تهیه استاندارد اینترفیس برای پستها ونیروگاههای کشور با سیستم های دیسپاچینگ ارائه می گردد: ـ جلوگیری از اعمال سلیقه های شخصی در ارتباط با تهیه سیستم اینترفیس توسط پیمانکاران مختلف.
ـ تهیه نقاط مورد نیاز سیستم اسکادا با توجه به فلسفه بهره برداری وسیستم دیسپاچینگ موجود.
ـ صرفه جویی در به کارگیری نیروی انسانی وهمچنین تجهیزات مضاعف جهت ایجاد این سیستم به هنگام نصب سیستم اسکادا.
ـ عدم آشنایی بسیاری از برق های منطقه ای به سیستم اسکادا وتحویل نگرفتن دقیق این سیستم در پستها ونیروگاههایی که نصب می گردد.
ـ سهولت تحویل گیری سیستم اینترفیس توسط کارفرما با توجه به استاندارد اینترفیس مدون.
ـ سهولت اجرای سیستم های دیسپاچینگ با توجه به موجود بودن اینترفیس استاندارد.
انواع استاندارد اینترفیس مورد نیاز برای پستها ونیروگاهها: الف) استاندارد اینترفیس برای پستهای 400 و230 کیلوولت با سیستم های دیسپاچینگ انتقال.
ب) استاندارد اینترفیس برای پستهای 132 و63 کیلوولت با سیستم های دیسپاچینگ فوق توزیع.
ج) استاندارد اینترفیس برای پستهای 11 و20 و33 کیلوولت با سیستم های دیسپاچینگ توزیع.
تاریخچه تهیه استاندارد اینترفیس در ایران: در ایران اولین بار یک شرکت مشاور کانادایی به اسم هویلز نیبلاک در نوامبر سال 1978 استاندارد اینترفیس برای نیروگاهها وپستهای انتقال تهیهکرد که در ساخت دیسپاچینگ توانیر (در ونک) از آن استفاده شد و در ساخت دیسپاچینگ های ملی ومنطقه ای در سال 1986 تدوین شد.
استاندارد اینترفیس پستهای 63 و132 کیلوولت با سیستم های دیسپاچینگ: بطور کلی این استاندارد در بخش های زیر تهیه شده است: 1ـ نیازهای سیستم دیسپاچینگ فوق توزیع از پستهای 132 و63 کیلوولت.
2ـ شرایط اینرسی.
3ـ مشخصات تجهیزات واسط فشارقوی.
2ـ3ـ لینک بین مراکز دیسپاچینگ: هر یک از مراکز شش گانه دیسپاچینگ منطقه ای از طریق یک ارتباط اطلاعاتی به مرکز دیسپاچینگ ملی اتصال داشته وتبادل اطلاعاتی لازم را با مرکز فوق الذکر انجام می دهد که به این ارتباط اطلاعاتی لینک(Link) گفته می شود.در حال حاضر با توجه به سیستم های نصب شده در ایران از استانداردX.25 بعنوان پروتکل ارتباط لینک مذکور،بدلیل جامعیت وقابلیت بالا استفاده شده است که در ادامه به بررسی اجمالی آن خواهیم پرداخت.
پروتکلX.25 : امروزه تقریباً تمامی شبکه های کامپیوتری بصورت رشته ای از لایه ها(Layer) سازماندهی می شوند ویکی از مدل هایی که به صورت جامع ودر اغلب شبکه های انتقال اطلاعات به کار می رود مدلی است که توسط سازمان استانداردهای جهانیISO تدوین شده وبه ساختار هفت لایه ایOSI مرسوم می باشد.مطابق این ساختار،قبل از اینکه اطلاعات هراستفاده کننده ای را به داخل شبکه بفرستیم لازم است اقدامات اولیه ای برروی این اطلاعات خام انجام شود.با توجه به کاربرد فراوان لایه های 2 و3 ولزوم استفاده از آنها در اغلبشبکهها، کمیته مشورتی بین المللی تلگراف وتلفن،CCTTT پروتکلX.25 را تدوین نموده که بدلیل جامعیت آن در خیلی از کاربردهای صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد.
در ادامه بطور مختصر وظایف لایه های 2 و3 واستانداردX.25 را مورد بررسی قرار می دهیم.
لایه 2ـData Link Layer : وظیفه عمده لایه 2 که ماهیت وجودی آنرا توجیه می کند، ایجاد یک وسیله ارتباطی عاری از خطاهای انتقال برای لایه های بالا ومخصوصاً لایه 3 میباشد.این عمل از طریق تقسیم بندی اطلاعات ورودی این لایه به «فریم های اطلا عاتی» متوالی،ارسال پی درپی آنها وپردازش تصدیق آنها که توسط گیرنده فرستاده می شود انجام می گردد.خطاهای مخابراتی می تواند یک فریم را بطور کامل نابود کند،در این حالت لایه 2 موظف است که فریم نابود شده را مجدداً ارسال کند.تطبیق فرستنده وگیرنده یک خط انتقال نیز از وظایف دیگر این لایه است.
با در نظر گرفتن وظایف عمده فوق به بررسی انجام آنها در استانداردX.25 می پردازیم: 1ـ عمل تقسیم بندی اطلاعات وارسال آنها در قالب فریم های متوالی در X.25 به روش Starting and Ending Flags with Bit Stuffing انجام می شود.بدین ترتیب که در ابتدا وانتهای هر فریم یک بایت خاص (پرچم) که برای فرستنده وگیرنده معلوم ومشخص است،قرار داده واز تکرار این ترکیب در متن یک فریم با درج صفرهای اضافی در فرستنده وحذف آنها در گیرنده جلوگیری می کنیم.
2ـ عمل آشکارسازی خطا درX.25 به روشCRC انجام می شود،بدین صورت که پس از مشخص شدن بیتهای اطلاعاتی کل یک فریم،لایه 2 (بروش تعریف شده ای) یک کد 16 بیتی مرسوم بهFCS را تشکیل داده وبه همراه فریم برای گیرنده ارسال می کند ودر گیرنده نیز با داشتن این کد می توان تشخیص داد که فریم دریافت شده صحیح بوده ویا آلوده به خطا است.
3ـ عمل حذف خطا در لایه 2 از طریق ارسال تصدیق برای فریم های صحیح دریافت شده انجام می شود که این تصدیق می تواند به صورت مجزا در یک فریم ارسال شده ویا به همراه یک فریم اطلاعاتی در جهت عکس ارسال شود.
4ـ عملFlow Control در لایه 2 به روش پنجره لغزان انجام می شود،بدین ترتیب که فرستنده تعداد مشخصی فریم فرستاده (درX.25 این تعداد 2 است) ومنتظر دریافت تصدیق رسید آنها از جانب گیرنده می شود،در صورتی که این تصدیق دریافت نشد وپس از طی زمانی محدود،فرستنده تمام این تعداد فریم را مجدداً ارسال می کند.
فرمت فریم لایه 2 در شکل زیر نمایش داده شده است: Bits 8 8 8 ≥0 16 8 Frame format for bit-oriented protocols درشکلفوقبایتآدرسمشخصکنندهجهتانتقالاطلاعات وتشخیص فریم فرمان از پاسخ میباشد وبایت کنترلحاویشماره،نوع وتصدیق فریمهای دریافت شده مشخص کننده نوع فریم میباشد.
لایه 3:Network Layer : از وظایف اصلی لایه 3 ،مسیریابی برای بسته های اطلاعاتی از فرستنده به گیرنده واز طریق شبکه است.یافتن کوتاهترین مسیر ودر عین حال با کمترین ترافیک در این وظیفه گنجانده می شود.
2ـ4ـ مشخصات فنی ارتباط انسان وماشین: مقدمه: نرم افزار ارتباط انسان وماشین(Men-machine interface) ارتباط دیسپاچر وسیستم از طریق صفحه کلید،Mouse ومانیتور را برقرار می کند واین نرم افزار بعنوان MMI شناخته می شود.بطور کلی وظایف این نرم افزار عبارتند از: 1ـ نمایش تصاویر روی مانیتور: این تصاویر می توانند حاوی نوشتارها واشکال ثابتی باشند (مانند تصاویری که حاوی منوها ویا قسمت های ثابت ویا گرامرهای تک خطی می باشند) ویا علاوه بر نوشتارها واشکال ثابت دارای نوشتارها واشکال دینامیک نیز باشند (مانند وضعیت کلیدها ومقادیر مژرندها روی دیاگرام های تک خطی که به صورت متغیر ویا به صورت سیکلی روی مونیتور بروز درآورده می شوند).
2ـ پردازش واجرای فرامین دیسپاچر: دیسپاچر می تواند با استفاده ازMouse و صفحه کلید کلیه فرامین ممکن را به سیستم اعمال کند (بعنوان مثال اعمال فرمان کنترلی به یک کلید،وارد نمودن اطلاعات به صورت دستی،انتخاب تصاویر و…).
3ـ تعیین مدکاری: چنانچه در ادامه خواهید دید سیستم دارای دو مدکاری خواهد بود که توسط MMI قابل انتخاب می باشد.
مدکاری: بطور کلی سیستمMain دارای دو نوع مدکاری می باشد: Dispacher Mode (DM).
Maintenance Mode (MM).
سیستم بطور دائمی در مد دیسپاچر می باشد ودر این حالت امکانات ذیل در اختیار دیسپاچر قرار داده می شود: ـ استفاده از امکاناتMonitoring در سیستم.
ـ امکان ارسال فرامین کنترلی و وارد نمودنMarking های مختلف به عناصر سیستم.
ـ امکان تغییر محدوده های مقادیر اندازه گیری.
ـ مشاهده فهرست آلارمها و وقایع سیستم وتصدیق آلارمها.
ـ ایجاد یادداشت در داخل سیستم.
دیسپاچر می تواند بعد از وارد نمودن کلمه رمز وارد مدMaintenance شده که علاوه بر موارد فوق امکانات ذیل نیز در اختیار آن قرار داده می شود: