شرکت تولیدی قند شیروان در تاریخ 31/3/1337 تاسیس و تحت شماره 331 دراداره ثبت مشهد وشماره 8839 در اداره ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی تهران به ثبت رسیده است .
شرکت تا سال 1355 در مالکیت آقای محمد ولی مهروی قرار داشته و در سال مذبور قسمت عمده سهام شرکت توسط آقای هژبر یزدانی خریداری وشرکت تاتاریخ 15/9/1357 توسط نامبرده اداره می شده است .در سال 1370 به موجب صورتجلسه تنظیمی کارخانه از تاریخ 3/6/70 به بنیاد مستضعفان وجانبازان تحت عنوان شرکت تولیدی قند شیروان ، قوچان ،بجنورد تحویل گردیده است.
موضوع فعالیت شرکت :
فعالیت شرکت طبق ماده 2 اساسنامه عبارت است از:
الف : انجام کلیه امور تولیدی مربوط به صنعت قند سازی و تصفیه و
استخراج شکر
ب : مبادرت هر گونه عملیات و معاملات مجاز به طور مستقیم و غیر مستقیم
برای انجام فعالیتهای مذکور در بند الف ضروری یا مفید باشد .
ج : مشارکت در سایر شرکتهایی که موضوع آنها با فعالیت در بند الف منطبق
ومرتبط باشد.
تعریف سیستم :
سیستم مجموعه ای از اجزاء به هم پیوسته است که در جهت نیل به یک یاچند هدف با هم پیوسته اند به طوری که یک یا چند داده وارد آن شودیک یا چند داده از آن خارج می شود و سیستم از اجزاء کوچکتر تشکیل شده است .
سیستم حقوق و دستمزد یکی از سیستمهای مهم موجود در داخل سیستم کلی موسسات است که نقش با اهمیتی درایجاد رابطه مناسب بین کارکنان، کارفرماو ادارات دولتی ایفا می کند .
سیستم مجموعه ای از اجزاء به هم پیوسته است که در جهت نیل به یک یاچند هدف با هم پیوسته اند به طـوری که یک یا چند داده وارد آن شـودیک یـا چند داده از آن خارج مـی شـود و سیـستم از اجزاء کوچکتر تشکیل شده است .
اهمیت سیستم حقوق و دستمزد : هزینه حقوق و دستمزد نشـان دهنده سهم نیروی کــار در تـولید محصولات وارائه خدمات بوده و یکی از مهمترین هزینه های عمـلیاتی اغلب موسســات است.وظایف حســابداران در مورد هزینه حقوق و دستمزد از سـاده ترین و در عین حال با اهمیت ترین آنها است .محــاسبه و پرداخت درست و مناسب حقوق و دستمزد یکی از عوامل مـــوثر در ایجاد رابطه مطلوب بین کارکنان (کارگران ) و کارفرما می باشد .
مدارک سیستــم حقوق و دستمزد کـه به درستی تهیه وبه آسانی قابل فهم باشند نیز یکی دیگر از عوامــل با اهمیت دربرقــراری رابطــه منـاسب بین مدیریت مـوسسات، کارکنان و مقامات قانــونی از قبیل ادارات کــار ، بیمه ، مالیاتها و ……… است.
تعریف سیستم حقوق و دستمزد : درمــوًسسات مختلف پرداخــت حــقوق و دستمــزد به هــر یک از کــارکنــان می تواند بر اساس ســاعات کار به صورت دستمزد روزانه یا هفتگی ویا حقوق ماهانه باشد .هنگام پرداخت حقوق و دستمزد اطلاعــات مربـوط به دریافتـی هر یک از کــارکنان بایستی همــراه با ریز محـاسبات و مبتنـی بر مـدارک کـارکرد وی پردازش و ارائـه شــــود.
بنابراین می توان سیستم حقوق و دستمزد را به صورت زیر تعریف نمود : سیستم حـقوق ودستمزد مجموعه ای از اجزاء بهم پیوسته در داخل یک موسسه اســت که داده هــای مــربوط به سـهم نیروی کاردرتولید محصولات و یا ارائه خدمات را به صورتها و اطلاعات حقوق و دستمزد تبدیل می کند.داده های مربوط به سـهم نیروی کــار عبارتند از : نـام کــارمند ، شماره تا مین اجتماعی، ساعات کارکرد،نرخ ودستمزد ،اضافه کاری ، کسورات بهینه ومالیات و.......
کنترل داخلی سیستم حقوق ودستمزد : کنترل داخلــی منــاسب برای سیستم حقــوق ودستمزد مانند سایر روشهای کنترل داخلی که شامل تقسیم دقیق وظایف ومسئولیتها در سیستم حقوق ودستمزد است .
در اغلب موسسات وظایف ومسئولیتهای حقوق ودستمزد دردوایر زیر تقسیم شده است: 1.
دایره کار گزینی 2.
دایره ثبت اوقات کار 3.
دایره حقوق ودستمزد 4.دایره پرداخت کنترل داخلی موثر بر سیستم حقوق ودستمزد شامل تفکیک دقیق وظایف بالا از یکدیگر ، انجام هر یک از وظایف توسط دایره مربوط به صورت جداگانه و عدم تداخل این وظایف با یکدیگر است.
در ادامه وظایف هر یک از دوایر مذکور به طور خلاصه بررسی می شود.
1.دایره کارگزینی : وظیفه عمده این دایره از سیستم حقوق ودستمزد ، تامین نیروی کار لازم برای قسمتهای مختلف موسسه است .دایره کار گزینی علاوه بر انجام وظیفه بالا ،آئین نامه های استخدامی را تهیه وبرنامه های آموزشی ،شرح وظایف وارزیابی مشاغل را انجام می دهد .استخدام کارکنان جدید ممکن است برای جایگزینی با کارکنان دیگر ویا برای توسعه فعالیتهای موسسه صورت گیرد .این دایره با هماهنگی مسئولین سایر دوایر،شرایط وتعداد کارکنان که باید استخدام شوندراتعیین کرده وبارعایت مقررات استخدامی موسسه اقدام به استخدام کارکنان مورد لزوم می نماید.
مقررات استخدامی مورد عمل در موسسه علاوه بر مطابقت با مقررات خاص داخلی آن موسسه بایستی با قوانین ودستورالعملهای وزارت کاروامور اجتماعی ،سازمان تامین اجتماعی وسایر موارد قانونی هماهنگی ومطابقت داشته باشد.پس ازاستخدام کارمند جدید وانجام مراحل مختلف استخدام توسط دایره کارگزینی این دایره سوابقی که نشان دهنده تاریخ استخدام،نرخ حقوق ودستمزد تصویب شده وکسور مربوطه رابه دایره حقوق ودستمزد ارسال می کند .تغییر نرخ حقوق ودستمزد واحیاناخاتمه کار (قطع رابطه شغلی با موسسه)کارکنان بایستی سریعا به دایره حقوق ودستمزد اطلاع داده شود تا موضوع را هنگام محاسبات وتنظیم سیستم های مربوط در نظر داشته باشند.
2.
دایره ثبت اوقات کار : نگهداری مدارکی که نشان دهنده اوقات کار هر یک ازکارکنان دردوره های مشخص هفتگی یا ماهانه باشد،اولین ومهمترین مرحله از مراحل جمع آوری دادهای مربوط به تقسیم حقوق ودستمزد است .
برای انجام درست این موضوع از وسایل ومدارک زیر استفاده می شود: 1_کارت ساعت : کارت ساعت محکمترین و گویاترین مدرک حضور کارکنان در محل کار خود از ساعت ورود تا ساعت خروج می باشد .کارت ساعت در دایره ثبت اوقات کار کنترل و جمع آوری می گردد.چون دریافتهای هر یک از کارکنان مبتنی بر کارت ساعت بوده واز طرفی پس از امضاء کارت ساعت توسط فرد مسئول،محاسبه وپرداخت نهایی صورت می گیرد،کارت ساعت ودقت وصحت آن نقش بسیار با ارزشی در رابطه بین کارکنان و کارفرما ایفا می کند .در بیشتر اوقات طرز برداشت کارکنان جدید از وضعیف کنترل داخلی در یک موسسه به دقت در انجام وظیفه دایره ثبت اوقات کار بستگی دارد .کارت ساعت شامل نام وشماره استخدامی هر یک ازکارکنان بوده وهر کارت ساعت معمولا یک دوره پرداخت حقوق و دستمزد را در بر می گیرد .یک کارت ساعت تکمیل شده نشان دهنده ساعت شروع به کار و خاتمه کار هر یک از کارکنان را در هر روز ویا نوبت کاری ومیزان ساعت اضافه کاری را نشان می دهد.
2_ماشین ساعت زن : ماشین ساعت زن وسیله ای برای ثبت و انعکاس اوقات حضور کارکنان در محل کار بر روی کارت ساعت می باشد .در یک سیستم مناسب حقوق و دستمزد ،یک شماره کارت ساعت برای هر یک از کارکنان اختصاص داده می شود .
شماره کارت ساعت ذکر شده بعنوان شماره شناسایی کارمندان در لیست حقوق و دستمزد می باشد .معمولا مسئولین اوقات کار هنگام تعویض کارت ساعت ویا ورود وخروج کارکنان در نزدیکی محل ماشین ساعت زن برای تسریع ورود و خروج کارکنان و حصول اطمینان از نحوه صحیص ثبت ساعات کار بر روی کارتهای ساعت مستقر می شوند .
در برخی از قسمتهای این شرکت از سیستم دستی برای کنترل حضور و غیاب و تعیین ساعات کارکنان استفاده می شود .در این قسمتها کارت اوقات کار معمولا توسط سرپرستان و افراد مسئول ومورد اعتماد تکمیل می گردد.
روشهای دستی از قبیل روش ذکر شده از دقت و صحت روش استفاده از کارت ساعت و ماشین ساعت زن برخوردار نمی باشند.کارتهای ساعت پس از تکمیل وامضاء شدن در دایره ثبت اوقات کار برای محاسبه و تنظیم سیستمهای حقوق و دستمزد به قسمت حقوق و دستمزد ارسال می شود .
3.
دایره حقوق ودستمزد : محاسبه وتعیین حقوق ودستمزد ناخالص دریافتی هر یک از کارکنان وتهیه وتنظیم لیست حقوق ودستمزد بر اساس کارتهای ساعت ارسال شده از دوایر ثبت اوقات کار،در دایره حقوق ودستمزد انجام می شود.وظایف وعملیات این دایره به وسعت وحجم عملیات مشترک بستگی کامل دارد در چندسال پیش در این شرکت دایره حسابداری حقوق ودستمزد،توسط یک یا چندکارمندمحاسبه وتهیه لیست حقوق ودستمزدبه صورت دستی انجام می شد.
بدون توجه به وسعت ونوع سیستم پردازش حقوق ودستمزد،دایره حقوق ودستمزد مسئولیت محاسبه وثبت وطبقه بندی لیست حقوق ودستمزد را به عهده دارد.
این دایره بر اساس ساعات کار انجام شده،ناخالص حقوق ودستمزدهر یک از کارکنان را محاسبه ودرلیست حقوق ودستمزد ثبت وکسورات مربوطه را تعیین وخالص پرداختی را مشخص می کند.دایره حقوق ودستمزدمدارک مربوط به هر یک از کارکنان را به تفکیک نگهداری وچکهای حقوق ودستمزد را تنظیم وبا سایرمدارک لازم برای پرداخت به دایره پرداخت ویا مسئول پرداخت حقوق ودستمزد ارائه می نمایند.
بنا براین ،داده های به دایره حقوق ودستمزد شامل گزارش ساعت کار،نرخ حقوق ودستمزد وکسورات بوده وپس از پردازش ستاده ها شامل موارد زیر خواهد بود: الف) لیست حقوق ودستمزد به عنوان مدارک موسسه برای ارسال به سازمان تامین اجتماعی واداره مالیات حقوق .
ب) سوابق ومحاسبات انفرادی درآمد وکسورات هر یک از کارکنان.
ج) صدور چک حقوقی.
4.دایره پرداخت حقوق ودستمزد (شیوه های پرداخت حقوق و مزایا و معایب آنها) : بهترین روش پرداخت حقوق ودستمزد ،پرداخت توسط چک ازحساب جاری بانکی است در صورتی که به دلایل مختلف پرداخت حقوق توسط چک امکان پذیر نبوده و به شکل نقدی انجام می شود ،به میزان جمع مبلغ مورد نیاز برای پرداخت خالص لیست حقوق ودستمزد وجه نقد از بانک دریافت وبه محل فعالیت موسسه بوده ودر اختیار دایره پرداخت حقوق و دستمزدویا مسئول پرداخت قرارداده می شود.
دراین حــالت مبلــغ خـالـص حقوق ودستمــزد هر یک از کار کنان در پاکتهای مخصوص که بر اســاس شماره کارمند ویاحروف الفبا مرتب شده اند قرار داده می شود.پس ازکنترل جمع مبا لغ پاکتها وموازنه آن با جمع خالص قابل پرداخت لیست حقوق ودستمزد نسبت به پرداخت واحذامضاء از کارکنان اقدام می شود .
در مواردی که پرداخت حقوق ودستمزد از طریق چک صورت می گیرد ،صدور چکها ی پرداخت حقوق و دستمزد امکان دارد که از حساب جاری خاصی که فقط برای پرداخت حقوق و دستمزد در نظر گرفته شده و یا از طریق حساب جاری بانکی موسسه انجام شود .در صورتیکه تعداد کارکنان موسسه زیاد باشد ،استفاده از یک حساب بانکی خاص برای پرداخت حقوق و دستمزد روش مناسبی است .
دراین روش برای پرداخت حقوق و دستمزد معادل جمع خالص پرداخت لیست حقوق ودستمزد طی یک فقره چک از حسابجاری بانکی شرکت برداشت وبه حسابجاری خاص پرداخت حقوق ودستمزد واریز می شود .
مسئول پرداخت برای هریک از کارکنان از این حساب جاری خاص یک فقره چک معادل خالص قابل پرداخت صادر وتسلیم وی می کند.در بعضی از اوقات برای سهولت ودقت درپر داخت حقوق ودستمزد حساب بانکی برای هر یک از کارکنان درنزد یکی ازبانکهای نزدیک محل شرکت افتتاح کرده ودرزمان پرداخت حقوق ودستمزد یک فقره چک معادل جمع قابل پرداخت لیست حقوق ودستمزد در وجه بانک مربوطه صادر وهمراه لیست حقوق ودستمزد که شماره حساب بانکی کارکنان در مقابل نام هر یک از آنان ثبت شده به بانک ارسال می کنند و بانک مبلغ قابل پرداخت به هر یک از کارکنان را به حساب بانکی وی واریز می نماید .
حسابداری هزینه حقوق و دستمزد : هزینه حقوق ودستمزد متشکل از جمع مبالغ پرداختی به کارکنان موسسه به صورت روزانه هفتگی یا ماهانه است .به غیر از دستمزد ثابت (پایه) که برمبنای ساعات کارکرد با میزان انجام کار ویا محصول تولید شده ،محاسبه میگردد .
هزینه حقوق ودستمزد شامل موارد دیگری از قبیل اضافه کاری ،فوق العاده پرداختی ثابت کار در روزهای جمعه و تعطیلات رسمی، پاداش افزایش تولید، عیدی، سهم از ســود موسسه و… نیز محـاسبه وبه کارکنـان پرداخت می شود .
گذشته از موارد بالا مزایای نقدی شامل حق مسکن و خواروبار ،حق اولاد (عائله مندی) واز این قبیل و مزایای غیر نقدی دیگری شامل مسکن و اتومبیل که توسط موسسه در اختیار کارکنان قــرار می گیرد و سایر موارد مشابه نیز در محاسبه هزینه حقوق و دستمزد مـنظور مـی گردد .
کلیه این مــوارد به موجب قانون کار حق السعی نامیده می شود .
درآمد کارکنان : میزان دستمزد روزانه یا نرخ ساعتی حقوق ودستمزد بر اساس توافق کارکنان وکارفرما مشخص می شود که مربوط به ساعات کار عادی وقانونی است که این توافق نبایستی کمتر از حداقل دستمزد که همه ساله توسط شورای عالی کار تعیین می شود،باشد .انجام کار بیش از ساعات قانونی ، اضافه کار نام داردکه شرایط و نرخ آنرا قانون کار تعیین میکند.
به موجب قانون کار ، ساعات کار کارگران در موسسات مختلف به جز مواردی که قانون مذکور استثناءکرده است ،از 8ساعت در روز و44ساعت درهفته نباید تجاوز کند.
انجام کار اضافه بر ساعت کار عادی (8ساعت درروزو44ساعت درهفته) با توافق کارگر وکارفرما وبا رعایت شرایطی که قانون کار قید نموده صورت می گیرد .به موجب قانون کار برای هر ساعت کار اضافی انجام شده 40%(چهل درصد)اضافه برمزد ساعات کار عادی محاسبه وبه کارکنان پرداخت می شود.
پاداش: یکی دیگر از موارددرآمد کارکنان که در اغلب موسسات وشرکتها نیز برای تشویق وافزایش کارایی کارکنان علاوه بر حقوق ودستمزد وسایر مزایای ذکرشده،محاسبه وپرداخت میشود ،پاداش است .میزان پاداش بر اساس افزایش تولید ،کاهش ضایعات ،میزان سود شرکت طی دوره مالی وسایر موارد محاسبه میشود .در قراردادی که مطابق آیین نامه وزارت کارواموراجتماعی بین کارکنان وکارفرما درمورد پاداش منعقد می گردد، مبنای محاسبه پاداش قید می گردد .
هر یک از موارد زیر می تواند مبنای محاسبه پاداش واقع گردد : الف)سود قبل از کسرمالیات بر درآمد وپاداش ب)سود قبل از کسر مالیات بر درآمد و پس ازکسر پاداش ج)سودپس از کسر مالیات بر درآمد وقبل از کسر پاداش د)سودپس از کسر مالیات بر درآمد وپاداش از آنجا که مبلغ پاداش در هر یک از حالات فوق تفاوت زیادی با یکدیگر دارد،توجه ودقت در مورد مبنای محاسبه پاداش وقید آن درقرار داد منعقده بین کارکنان وکارفرما اهمیت فراوانی خواهد داشت .
نحوه ارتقاع سالیانه : کارکنان با توجه به فعالیتی که در یک قسمت یا بخش دارد ،پس از بالا رفتن مهارت و سابقه کار آنها ،سرپرست همان قسمت درخواست خود را برای دادن گروه بالاتربه زیردستان (کارکنان)خودبه کمیته طبقه بندی می فرستد،کمیته طبقه بندی طی جلسه ای این درخواست را قید کرده وبا رای آراء گروه بالاتر داده می شود سپس نتیجه جلسه برای مدیرعامل فرستاده شده وی نیز پس از تاُیید آن قیمت لیست حـقوق و دستمزد را برای افزایـش حـقوق آن شخص مورد نیاز در جریان می گذارد .حقوق ودستمزد هر یک از طبقات (گروهها)طبق بخشنامه از طرف وزارت کار وامور اجتماعی برای شرکت فرستاده می شود که شرکت طبق همان بخشنامه حقوق کارکنان راپرداخت می نماید .
مبنای حقوق: کارکنان شرکت در روز 20/7 دقیقه کار مفید انجام می دهند ولی به دلیل کم بودن ساعات کار در روز پنج شنبه (کار مفید 6ساعت در روز پنج شنبه می باشد )در روزهای دیگر 30/7دقیقه کار می کنند .
حقوق کارکنان به نوع فعا لیت وطبقه یا گروهی که دارند بستگی دارد وکارکنان جدیدی که به شر کت وارد می شوند ،بر طبق حدا قل دستمزد که اداره کار مشخص می نماید حقوق دریافت می نمایند مالیات تامبلغی معادل 000/450/1ریال معاف ومازاد آن مشمول 10%می باشد که به اداره دارایی پرداخت می شود وبیمه سهم کارگر 7%وبیمه سهم کار فرما 23%که در پایان هر ماه به سازمان تاُمین اجتماعی پرداخت می شود و 2%از 85%مشمول بیمه (15%از مبلغ حقوق ومزایای مشمول بیمه خنثی و85%مشمول 2%کاراموزی میباشد)توسط کار فرما به اداره کار وامور اجتماعی پرداخت می شود .
برای مثال یکی ازکارکنان شرکت که 000/000/1ریال درماه حقوق دریافت می کند ،30درصدی که به سازمان تا مین اجتماعی قرار است پرداخت شود ،15%درصد آن خنثی می شود و15%باقیمانده از 000/000/1ریال به 7%باقیمانده اضافه می شود که در این صورت 000/850ریال باقیمانده آن ،2درصدش به عنوان کارآموزی توسط کار فرما به اداره کاروامور اجتماعی پرداخت می شود.
ذخیره مزایای پایان خدمت : ذخیره مزایای پایان خدمت کارکنان بر اساس 30 روز آخرین حقوق ثابت هر یک ازکارکنان برای هرسال خدمت آنان محاسبه ودرحسابها منظورمی گردد .
سختی کار بنا به تشخیص اداره بیمه و اداره کار می باشد وبه عبارتی در قسمتهایی که آلودگی بیشتری نسبت به قسمتهای دیگر شرکت دارند سختی کار تعلق می گیرد مثل قسمتهای جوشکاری ،تفاله خشک کن وآتلیه و……..
پاداش کارکنان نیز 90% حداقل دستمزد کارکنان می باشد که در آخرین ماه هر سال همراه با حقوق اسفند ماه پرداخت می شود .
علی الــحساب : مبالغی که قبلا توسط کارکنان از شرکت به صورت علی الحساب گرفته شده است در لیست علی الحساب در پایان هر ماه مشخص می شود.
فرم تغییرات درآمدها و کسور غیر مستمر : در این فرم اطلاعاتی از قبیل کد و نام واحد سازمانی ،شماره پرسنلی ،نام کار کنان شرکت و اطلاعات فردی که مربوط به هر یک از کارکنان به طور جداگانه می باشد که موارد زیر در این فرم مشخص می باشد : تعـداد روزهــای کــارکــــــرد (عــادی، تعطیل)،غیبت ، اضـافه کـار ، شب کاری ، نوبت کاری ،علی الحساب ،مزایای معاف از مالیات و…… که همه این موارد به طور مستقیم در حقوق تاثیر دارند.
لیست پرداختی بانـک : در این لیست ،مبالغی که قبلا به دلایلی به کارکنان پرداخت نشده طی شماره پرسنلی و شماره حساب بانکی به آنها پرداخت می شود .
مــا موریت : طبق دستور العمل قانون کار چنانچه کارمندی برای انجام کار شرکت ،5کیلومتر از محل کار خود دور شود حق ماموریت دریافت می کند .در این ماموریت علاوه بر حقوق هزینه ایاب و زهاب ،حق اقامت و …..
نیز به این کارمند در پایان هرماه بهمراه حقوق پرداخت می شود .
اضافه کاری : کارکنان و کارمندان شرکت اگر مازاد بر 20/7 دقیقه در روز که باید کار مفید داشته باشند ،در شرکت باشند و کارهای مربوط به مسئولیت خود را با توافق مدیر عامل انجام دهند اضافه کار تعلق می گیرد که 140% درصد حقوق آنان می باشد.
روزهای جمعه هم گاهی اوقات کارمندان و کارکنان با توجه به نیاز شرکت با توافق مدیر عامل به شرکت آمده و کارهای مربوط به مسئولیت خود را انجام داده و حق الزحمه این اضافه کاری نیز در پایان ماه در فیش حقوقی قید شده و پرداخت می گردد.
نحوه محاسبه حقوق ماهیانه وپرداخت آن : یک کارمند ممکن است بعضی از مواردی که در زیر ذکر می شود را نداشته باشد ولی صورت کلی برای محاسبهُ حقوق به شکل زیر می باشد (فرم مربوطه پیوست شده )حقوق کارکنان نیز پس از انجام محاسبات حقوق توسط قسمت لیست حقوق ودستمزد به بانک ملت شعبهُ شرکت قند برای پرداخت فرستاده می شود .
نحوه جمع آوری اطلاعات وکارکرد ماهانه : اطلاعات بطور کامل توسط کارتهای ساعت که برای هر یک از کارکنان وکارمندان تهیه شده است به کارگزینی رسیده وآنها نیز پس از گرفتن پرینت از ساعتهای روزهای یک ماه با ساعتهای زده شده توسط کارت مطابقت می دهند وسپس در صــورت نداشتــن ایـراد به قسمت لیست حقـــوق ودســتمزد ارسال می گردد.
کنترلهای لازم برای کارکردها وانتقال آن به لیست حقوق ودستمزد : پس از رسیدن اطلاعات توسط کارگزینی وتاُیید آن توسطاین قسمت ،اطلاعات به قسمت امور اداری فرستاده شده وبه تاُیید انجا میرسد ودوباره به اطاق مدیر کارخانه برای تاُیید نهایی فرستاده می شود وبعد از گذراندن مراحل وکنترلهای لازم توسط این قسمتها به قسمت لیست حقوق ودستمزد برای محاسبه وپرداخت ارسال می گردد.
منبع ماخذ : اصول حسابداری 17 1) ساعت کارتی 2)کارگزینی 3) دبیر خانه 4) مدیر اداری 5) مدیر کارخانه 6) حسابداری 7) قسمت حقوق ودستمزد 8) لیست حقوق ودستمزد 9) فیش حقوقی وکارکنان 10) بانکی