شروع شد ، واسه ما دورو بره 100 چوب آب خورد .
میگن واسه اینه که بتونی کار یاد بگیری یا اینکه با محیط کار و کارهایی که باید در آینده انجام بدی آشنا بشی .
کار مفت ولی سرشار از تعلیمات و تجربیات مفید .
( حتما )
خدا نصیب گرگ بیابون نکنه ، بیگاری بدون دستمزد ....
چه روزایی که باید به دیگرون آموزش بدیم بجای اینکه علمی بیفزونیم .
انشاء الله که مفیده .
البته واسه ما که یه عمر تو دانشگاه آزاد خوردیم و خوابیدیم (؟!.) اصلا کار سختی نیست ، صبح کله سحر ساعت 11 از خواب ناز بیدار می شی و می ری سر کار ، درست عین مامان و بابا ...
ازون ور ساعته ، اصلا به ساعت نمی رسه یه اعلام حضور و بعد هم دیگه می یای خونه ...
ما که این طوری نبودیم .
ولی یه دوسه روزی رو که با استاد هماهنگ کردی تو مکان کارورزی هستی و مثل...
سخت کار می کنی...
البته روزهای خوب هم داره مثلا یه خانم میاد که بهش آموزش بدی یا سیستم اونو عیب یابی کنی ، واقعا چه عرقی میریزی...
کارورزی چه دوران خوبیه ...
شب آخر هم که باید تا صبح گزارش کارهای و مسئولیت های خطیر رو بنویسی ...
این یکی خیلی سخته.
عوض فردا صبح دیگه لازم نیست کله سحر از خواب که جدیدا یکمی نازتر شده بیدار شی !.
معرفی محل کارورزی
شرکت رنگین کمانسیستم درگز مرکب از یک شرکت کامپیوتری وIsp خط E1 این شهرستان می باشد.این شرکت خصوصی بوده و وابسته به هیچ سازمان دیگری نمی باشد که مدیر عامل وصاحب آن جناب آقای مهندس عرب خدری می باشد.عموم کارهایی که در این شرکت صورت می گیرد بطور کلی کارهای کامپوتری من جمله طراحی ، آموزش، فروش وتعمیرکامپیوتروکلیه کارهای کامپیوتری دیگر میباشد.علاوه براین دارای کافی نت وگیم نت نیز می باشد.
این شرکت مرکزIsp خط E1 شهرستان درگز نیز می باشد که شهرستان را تحت پوشش خود دارد.سرعت این خطKb 128 می باشدکه پرسرعت ترین خط دیتا درگز می باشد.
به عنوان اولین شهرستان غیر مرکزی ایران می باشد که اینترانت تبیان درآن افتتحاح شده است.
مسلما فروش اکانت و مابقی مسائل مربوطه نیز دراین شرکت به طبع Isp بودنش نیز صورت می گیرد.از دیگر کارهای متفرقه شرکت ایجاد شبکات اداری ،ارائه خدمات من جمله بانک cd وطراحی صفحات web ،طراحی های گرافیکی ،متنی و...
نیز می باشد.
شرکت رنگین کمانسیستم درگز مرکب از یک شرکت کامپیوتری وIsp خط E1 این شهرستان می باشد.این شرکت خصوصی بوده و وابسته به هیچ سازمان دیگری نمی باشد که مدیر عامل وصاحب آن جناب آقای مهندس عرب خدری می باشد.عموم کارهایی که در این شرکت صورت می گیرد بطور کلی کارهای کامپوتری من جمله طراحی ، آموزش، فروش وتعمیرکامپیوتروکلیه کارهای کامپیوتری دیگر میباشد.علاوه براین دارای کافی نت وگیم نت نیز می باشد.
نیز می باشد.
فصل دوم :گزارشات هفتگی هفته اول این هفته آغاز دوره کارورزی در مورخ3 /5 / 85 بود .
در اولین روز کارورزی طی جلسه ای با مدیریت شرکت آقای عرب خدری مقرر شد صبح ها از ساعت 9 الی 13 و عصرها ز ساعت 18 الی 21 در شرکت حاضر شوم .
به علت این که من قبلا در این شرکت در دوره های خاصی کار کرده بودم نیازی به معارفه یا تعیین موقعیت وجایگاه ونوع مسئولیت نبود.
البته این هفته مصادف بود با مرخصی آقای حقی مسئول کارهای سخت افزاری یعنی همه کاره شرکت در نبود آقای عرب خدری ..
این هفته و در شب اول من در نبود آقای حقی یک سیستم اسمبل کردم یه سیستم پنتیوم 5 ..
کمی سخت بود ولی بدلیل تجربه ای کم و بیش تونستم بخوبی از عهده کارها بربیام.
البته این کارو از ساعت 8 تا 11 شب انجام دادم که یه رکورد خوب واسه شروع بود.بعد از اون شب اعتماد به نفسم بیشتر شد دیگه با خیال راحت و مطمئن می تونستم سیستم های بعدی رو اسمبل کنم..
روزهای بعدی هم زیاد کار نبود وفقط باید نظافت و مراقبت از محیط شرکت رو انجام می دادم .
هفته دوم این هفته بر عکس هفته قبل خیلی خوب نبود چون آقای حقی اومده بود و در واقع یه آقا بالاسر این کارو نکن اون کارو بکن هی چرا بیکار نشستی و ..
درست بلایی که هفته اول باید سر همه بیاد سر ما هفته دوم اومد البته من و آقای حقی با هم دوستیم و اون از این موقعیت واسه حال گیری استفاده میکرد.
خلاصه کارهای سخت که میگن رو دوش ما بود البته از لحاظ یادگیری هفته خوبی بود چون خیلی چیزها از آقای حقی یاد گرفتم ..
اون سیستم مشکل دارو بررسی میکرد و بعد بصورت اصولی و آموزشی واسه من مشکل سیستم رو حل میکرد بعضی وقتهاهم من مشکل سیستم هارو رفع میکردم البته همه این کارها رو با نظارت اون انجام میدادم و از تجربه اون هم استفاده میکردم خلاصه واسه شروع به طور کامل آموزش اسمبل کردن اصولی و رعایت نکات کوچک اما فاجعه آمیز بررسی ریسک ها و مواجه شدن با ابهامات رو کارکردیم البته همه این کارها در قالب انجام کارهای روزانه انجام میشد.
خلاصه چون شده بودیم دونفر کمی سرمون خلوت شده بود واسه همین میتونستیم هر کاری هم از بررسی مشکلات سیستم ها و تحویل سیستم های جدید رو سریعتر انجام بدیم.
هفته سوم هفته بدی نبود ویندوز تمام سیستمهای کافی نت عوض شد و اطلاعات اضافی از روی سیستمهای حذف شد کار آموزشی خوبی بود چون هشت تاسیستم با قطعات سخت افزاری مختلف و در واقع کار با setup های مختلف باعث شد نکات جدیدی یاد بگیرم درکنار اینکارهاتونستم شبکه کردن رو تقریبا کامل یاد بگیرم این شامل نصب کارتهای شبکه ، وارد کردن ipهاو تست اتصال ، نصب Easy cafe وراه اندازی آن بر روی سیستم های کافی نت،کار سختی نبودالبته همه این کاره در کنار کارهای روزانه از جمله اسمبل کردن سیستم های جدید ، نصب ویندوز و نظافت بود.
تو این هفته چند تا چک نقد کردیم که اصلا جزو وظایفم نبود ولی به دستور مسئول امور مالی شرکت انجام دادم.
هفته جهارم دیگر روان شده بودم و تمامی کارها را بدون مشکل انجام میدادم و دیگر ترس هم نداشتم .
در غیاب آقای حقی خانم رمضان نژاد (منشی و حسابدار شرکت) کارهای روزانه ام را برایم شرح میداد که کدام سیستم ها نیاز به تعویض ویندوز دارد چه سیستمی با کدام مشخصات و با کدام کیس باید بسته شود ومن بعد از یادداشت کردن دست به کار می شدم و درپایان آنها را به خانم رمضان نژاد تحویل میدادم .
در ضمن یه نفر دیگه هم به جمع ما اضافه شده بود یه کارآموز جدید البته این کارآموز نسبت به من وآقای حقی خیلی سطحش پایین بود ولی کنجکاوی و سوال کردن از خصوصیات مثبت این کار آموز بود کمی راحت شده بودم حداقلش از نظافت و دستورات آقای حقی کم شده بودم البته یه مسئولیت دیگه رو دوشم اضافه شده بود من باید همه اون چیزایی که یاد گرفته بودم و یاد داشتم رو به این کارآموز یاد بدم البته این کارآموز قدرت یادگیریش خیلی بالا بود و این باز خودش خیلی خوب بود ما یه تیم کامل شده بودیم ..
یه اتفاق مهم تو این هفته این بود که ما باید یه کیس دولتی که محتویاتش یه سیستم پنتیوم 2 بود روبه یه سیستم پنتیوم تری تبدیل میکردیم البته این کیس خیلی کوچک بود و هیچ مادربوردی توش جانمیگرفت وباید تغییرات کلی تو بدنه انجام میشد که چون بدنه این کیس پر بود از برچسب های سازمانی و بعد از کلی اره کاری تونستیم مادربورد مناسب رو قرار بدیم.
علاوه بر این تو این هفته چند تا مونیتور مشکل دار رو بررسی کردیم و اونایی که لازم بود واسه گارانتی ارسال کردیم.
هفته پنجم این هفته دوباره آقای حقی مرخصی بود و من دست تنها ، سرم خیلی شلوغ بود کلی سیستم واسه نصب ویندوز ، سه یا چهارتا هارد واسه رفع مشکلات و یا فرستادن واسه گارانتی و مهمتر از همه دو سیستم جدید که باید اسمبل میشدن در ضمن سیستم خودم هم ویروسی شده بود و نزدیک بود تمام اطلاعات من از بین بره اونقدر سرم شلوغ شده بود که یکی تونست از اتاق سخت افزار یه cpu 1700 celeron برداره البته فهمیدم کی بود ولی نتونستم ثابت کنم و ازش پس بگیرم خلاصه 40000هزار تومان رفت تو پاچم اینم شد ضمینه یه دردسر دیگه، تموم هفته تو خماری اون 40000 هزار بودم البته قرار شد که از پروژه ای که واسه اونا می نویسم کم کنن.
اینم یه تجربه بود که البته خیلی گرون تموم شد .
بالاخره با کلی دردسر تونستم همه چیرو جمع جور کنم و به کارهای محوله برسم و در ضمن حواسم رو کافی نت هم باشه.
هفته ششم تو این هفته خودم و از سخت افزار و اتاقش دور نگه داشتم و تا وقت پیدا میکردم پشت سرور میشستم و شروع میکردم از سایتهای مختلف دانلود نرم افزار وآموزش برنامه نویسی .
تونستم حدودا 500 مگابایت فیلم آموزشی ASP.NET به زبانهای VB , C# ودر کنار اونها آموزش تکنیک Ajax در .NET رو دانلود کنم که میتونم با ترجمه و صداگذاری دوباره یه پول خوب به جیب بزنم ..
تو این هفته بالاخره رئیس شرکت یه سری به شرکتش زد البته با یه دردسر اونم پسرش که باید هواسمون به اونم می بود .
رئیس شرکت بعد از بررسی کارهای شرکت در مدت سری به ما زد تا از کیفیت کاری ما با خبر شه ینعی مقایسه اولین روز تا این روز تو این هفته تونستم تو زمینه برنامه نویسی به چند نفر کمک کنم و یه جور زمینه تبلیغ واسه خودمو شرکت بوجود بیارم البته فاصله گرفتن من از اتاق سخت افزار بیشتر .
هفته هفتم تو این هفته علاوه بر کارهای تکراری البته هرروزش یه چیز تازه یاد میگرفتیم بعد از انجام کلی کار تکراری،کارهای دیگه ای داخل شهر یا خارج شهر انجام میدادیم از جمله شبکه چندتا سیستم تو یکی از بخشهای درگز و یا رفع مشکلات داخل خونه مشتریان ، گرفتن پول باقی مانده از مشترکین خط اینترنت ، ارائه کارت های اینترنت جدید ، آموزش کار با پارتیشن مجیک که میتونم بگم خیلی خوب بود .
هفته هشتم هفته آخر واسه آدم خیلی سخته .
سخته چون از یه طرف دوس نداری تیمی که تو این دوره باهاشون بودی رو ترک کنی و از یه طرف میخوای زودتر این کارورزی هم تموم شه .
سخته چون دیگه حوصله کارای تکراری که هرروز باید انجام بدی رو ندرای و یا می ترسی که به اندازه کافی از این فرصت استفاده نکردی و تجربه عملی کافی بدست نیاوردی .
سخته چون کم کم باید فکر کامل کردن گزارش کارورزی باشی اینم یه دردسره دیگه .سخته که دیگه عنوانی تو شرکت نداشته باشی و خیلی چیزای دیگه .
خوب با این احوال ما یعنی منو اون یکی کارورز دیگه اومدیم تمام کارهایی که تو این چند هفته نکرده بودیم انجام دادیم .
من شدم کسی که کارتهای اینترنت مشکل دار رو بررسی و رفع اشکال میکرد .
روی میز میشستم و منتظر تلفن میشدم یکی زنگ میزد میگفت آقا این کارت مشکل داره ارور میده اگه مشکل مربوط به ما بود خوب ما با کمک یه نرم افزار که مخصوص اکانت ها بود مشکل رو رفع میکریم و اگه ارور از خود سیستم طرف بود با کمک بچه ها ارور بررسی و مشترک رو راهنمایی میکردیم .
یه کار دیگه که میشه گفت ناتموم موند دانلود انواع نرم افزار های امنیتی برای کافی نت بود .
روز آخر هم اومدیم دکوراسیون شرکت و بهم زدیم و از نو سیستم ها رو چیدیم و ویندوز عوض کردیم و شبکه کردیم که میشه کفت آموزشی کاملا عملی بود .
اونجا بود که من با تست تر یا تست کننده کابل شبکه که چک میکرد ترتیب رنگها درسته و سیمها کامل اتصال داره با سوکت کار کردم .
فصل سوم: فعالیت های انجام شده ومسئولیت ها فعالیت های اینجانب دراین شرکت شامل اسمبل کردن،تعمیر سخت افزاری ونرم افزاری سیستم ها بود.
همچنین مسئولیت اداره کافی نت شرکت ونظارت بر کار سیستم ها وشبکه کردن آنها نیز بر عهده بنده بود.
در مواردی هم که نیاز به آموزش بود و آموزش در زمینه معلوات بنده بود نیز همکاری داشتم.رفع اشکال از سیستم های مشتریان من جمله پارتیشن بندی،نصب ویندوز،نصب انواع نرم افزارهای مورد نیاز ودرخواست مراجعان، اسمبل کردن انواع سیستم های PENTIUM،AMD و...ومشورت با مراجعین جهت خرید سیستم و...
.
زمینه های آموزش 1- اینترنت:جستجو در اینترنت ، معرفی سایت های مختلف کاربردی ، انواع روش های دانلود ، ثبت نام در سایت های مختلف ، کار با سایت های مختلف ، تکنیک های جستجو و...
2- سخت افزار: اسمبل کردن سیستم ، معرفی انواع سخت افزار ها وشرح کار هر یک از آنها ، تکنیک های اسمبل کردن ، تعمیر سخت افزار های قابل تعمیر مانند fan ، power ، CDRom و ...
، سازگاری سخت افزار ها تا حد ممکن برای افزایش سرعت وکارکرد بهتر سیستم و...
3-سیستم عامل وsetup: نصب ویندوز وگزینه های مختلف آن ، تکنیک های نصب آن ، setup سیستم که تنظیمات اولیه واساسی سیستم در آنجا صورت می گیرد ، کار با ویندوز وقسمت های مختلف آن 4- انواع نرم افزار های کاربردی مانند photoshop word autocad وسایر نرم افزارهای ریز و درشت دیگر.
فعالیت ها: 1- سخت افزار: اسمبل کردن سیستم ، تعمیر سیستم 2- نرم افزار : کار با نرم افزار های مختلف من جمله نرم افزار های پر کاربردی مانند word،photoshop،نرم افزار های مرتبط با شبکه مانند EasyCafe،نصب انواع نرم افزار بر روی سیستم ها شامل MultiMedia،AntiVirus،Graphic و مانند اینها 3- آموزش که شرح کامل آن در بالا ذکر شد.
مسئولیت ها : 1- سخت افزار که در بالا به آنها ذکر شد 2- مسئولیت سیستم های کافی نت درقبال خرابی های نرم افزاری وسخت افزاری 3- مسئولیت در قبال سیستم هایی که به مشتریان فروخته می شد 4- نماینده شرکت در برخی از سازمان ها واداره جات مانند آموزش وپرورش ، جهاد سازندگی و...
که نیاز به همکاری شرکت در انجام امور خود داشته اند مثل تعمیرات سخت افزاری ونرم افزاری ، ایجاد شبکه های LAN و...
فصل چهارم : مطالب آموخته مطالب آموخته در زمینه های مختلفی شامل سخت افزار ، نرم افزار ، شبکه ، طراحی و اینترنت می باشد که در ذیل به شرح آنها پرداخته می شود.
سخت افزار: اسمبل سیستم این قسمت مربوط به نحوه اتصال قطعات کامپوتر به یکدیگر می باشد CPU:در قسمت مخصوص به خود بر روی مادربورد قرار می گیرد.پختی روی cpu به ما کمک می کند که در جای گذاری آن اشتباه نکنیم.Fanآن نیز رو پایه هایی که روی مادربورد تعبه شده قرار می گیرد.کابلfan نیز به قسمتی مربوط به خود است متصل می شود که معمولا در اطراف محل cpu قرار دارد ودر کنار آن عبارت cpu fan نوشته شده است.
Ram:بر روی اسلات های مربوط به خود بر روی مادر بورد متصل می شود.این اسلات ها معمولا در نزدیکی محل قرار گیری cpu قراردارند.خود اندازه اسلات وپایه های ram نیز ما را در جهت قرار گیری صحیح آن یاری می کنند.
البته اسلات های مختلفی جهت قرار گیری ram وجود دارند که بسته به نوع ram بر روی مادر بورد های دیگر مختلف است که شرح آن در قسمت انواع ram آورده می شود.
Power:شامل کابل هایی است که به قطعات کامپیوتر متصل می گردد.
بلند ترین پایه به مادر بورد متصل می گردد که تغذیه مادر بورد از آن است .
در مادر بورد هایی که cpu های ریز مانند پنتیوم4 را ساپورت می کنند کابل چهار تایی دیگری نیز وجود دارد که می بایست بر روی محل مخصوص خود روی مادر بورد متصل شود.
نگرانی هم راجع به امکان وصل اشتباه کابلهای مادربورد نیز نباید داشت چراکه اسلات های دیگری با این مشخصات وجود ندارد.
سایر کابل های power نیز به قطعات جانبی مانند harddiskوfloppydisk و cdromو fanها متصل می گردد.
نکته ای که باید توجه کرد این است که سیم زرد کابل برای هارد و سی دی رام بایستی گوشه آنها قرار گیرد.
Hard disk , CDRom: توسط کابل هایی که به آنها کابل دیتا گفته می شود به مادر بورد متصل می گردند.که یک طرف این کابل ها به مادر بورد وطرف دیگر به قطعه مورد نظر متصل می گردد.
توسط یک کابل می توان دو وسیله را به طور همزمان به مادر بورد متصل کرد.در این صورت می بایست jumperهای آنها کا واقع در پشت آنها هستند تنظیم گردند.
نحوه تنظیم هم به این صورت است که وسیله ای که به نوک کابل است به عنوان masterو وسیله ای که در وسط کابل قرار می گیرد slave شناخته می شود .حال با این معلومات می بایست با توجه به راهنمایی که بر روی خود وسیله نوشته یا حک شده است jumper های آنها تنظیم گردد.تنظیم این وسیله ها نیز در setup سیستم موجود می باشند.البته نحوه کار با setup در مادربورد های مختلف،متفاوت است که به مرور تجربه به دست می آیند که کار زیاد سختی نیست.
Graphic card: کارت گرافیک سیستم اگر به صورت غیر آنبورد وجدای از آن باشد می بایست بر روی اسلات مخصوص خودAGP قرار گیرد که از روی فرم پایه های آن قابل تشخیص می باشد.البته به شرطی که مادربورد ما گرافیگ غیر آن بورد را پشتیبانی کند.کارت های گرافیک اقسام مختلفی دارد که در جای خود بحث می کنیم.
Modem: مودم که وسیله ی ارتباطی کامپیوتر ویا همان شماره گیر است بر روی اسلاتهایی موسوم به PCI نصب می گردد.علاوه بر مودم قطعات دیگری مانند Memory،Sound card،TV card و غیره نیز بر روی این اسلاتها نصب می گردد.تعداد این اسلات ها بر روی مادر بورد های مختلف معمولا بالای سه عدد است .
قطعات مستلزم نصب بر روی یک PCI خاص نیستند و بر روی هر کدام می توانند نصب گردند.
انواع سخت افزار ها Main board : مادر بورد های بسیاری برای ساپورت cpu های پنتیوم وجود دارند .
برای پردازنده های پنتیوم 4 یا 3 یا 2 مادر بورد های مختلفی ساخته شده است .
برای نمونه پایه Cpu بر روی مادر بورد هایی که پنتیوم4 را ساپورت می کنند کوچکتر شده است .
به این خاطر است که خود پیکر Cpu کوچکتر شده است .
البته این Cpu های پنتیوم هستند که بازار را اشباع کرده اند.
مادر بورد هایی که Cpuهای AMD را ساپورت می کنند نیز دارای پایه Cpu متفاوتی نسبت به پنتیوم هستند .
از لحاظ پشتیبانی Ram مادر بورد های کنونی به طور کلی دو گونه Ram را ساپورت می کنند .
بعضی Ram های SD و بعضی دیگر Ram های DDR را ساپورت می کنند.
Ram های SD قدیمی و دارای سرعت پایینتری نسبت به DDR می باشند.
البته نوع DDR2 نیز جدیدا جای DDR معمول را گرفته است .
اصولا ساخت مادر بورد های مختص SD RAM متوقف شده .چرا که اکنون دیگر چنین Ram هایی کارد برد زیادی ندارند و Ram های پر سرعت تری جایگزین آنها شده است.
از دیگر عوامل دیگر تفاوت مادر بورد ها پشتیبانی گرافیک آنها است .
بعضی از مادر بورد ها گرافیک را بصورت Onboard دارند.
یعنی سازنده مادر بورد بر روی آن گرافیکی نیز تعبیه کرده است.این مادر بورد ها از لحاظ اقتصادی به صرفه تر هستند اما حرفه ای نیستند.بعضی دیگر از مادر بورد ها گرافیک Onboard ندارند وبایستی یک کارت گرافیک بصورت غیر آنبورد بر روی آنها نصب گردد.این کارت های گرافیک بر روی اسلات AGP نصب می گردند.
مادر بوردهای مختلف کارت های گرافیک مختلفی را نیز ساپورت می کنند.برای مثال مادر بورد هایی که دارای AGP8X باشند گرافیک های بالاتر از MB128تاMB512 را نیز پشتیبانی می کنند.ولی AGP 4X گرافیک ها 64 به پایین را پاسخگو می باشند.
مادربرد ، پردازنده و حافظه سه عنصرحیاتی در کامپیوتر بوده که در زمان انتخاب مادربرد، سرنوشت پردازنده و حافظه نیز بنوعی رقم خواهد خورد.انتخاب مناسب یک مادربرد از جمله تصمیمات مهمی است که دامنه آن گریبانگیر تجهیزات سخت افزاری دیگر نیز خواهد شد.
انتخاب یک مادربرد قدیمی و از رده خارج ( ولو اینکه در حال حاضر پاسخگوی نیازها و خواسته ها باشد ) می تواند زمینه بروز مسائل متعددی در ارتباط با ارتقاء و افزایش توان عملیاتی کامپیوتر در آینده را بدنبال داشته باشد .
فراموش نکنیم ما کامپیوتر را نه بخاطر خود بلکه بخاطر اجرای برنامه ها ( در حال حاضر و آینده ) تهیه می نمائیم .
از مهمترین ویژگی های مرتبط با مادربرد، می توان به موارد زیر اشاره نمود : ChipSet مادربرد ، عملیاتی حیاتی و مهم نظیر روتینگ داده از هارد دیسک به حافظه و پردازنده را انجام و این اطمینان را بوجود می آورد که تمامی دستگاههای جانبی و کارت های الحاقی ، قادر به گفتگو ( ارتباط ) با پردازنده می باشند .
تولید کنندگان مادربردها ، با افزدون چیپ ست های متفاوت بر روی مادر برد تولیدی خود نظیر کنترلر RAID و پورت های Fireware ، قابلیت ها ی مادربرد تولیدی خود نسبت به سایر محصولات مشابه را نشان می دهند .
چیپ ست های موجود بر روی یک مادربرد ، باعث اعمال محدودیت در رابطه با انتخاب نوع پردازنده ، حافظه و سایر تجهیزات جانبی دیگر نظیر کارت گرافیک ، کارت صدا و پورت های USB 2.0 می گردد.
( برخی از امکانات فوق نظیر کارت صدا ، می تواند بعنوان پتانسیل های ذاتی رنگین کمانمادربرد ارائه گردد) اغلب مادر بردهائی که از یک نوع مشابه Chip set استفاده می نمایند ، ویژگی های متعارفی را به اشتراک گذاشته ( به ارث رسیده از Chip set) و کارآئی آنان در اکثرموارد مشابه می باشد.
آگاهی از نوع پردازنده ، حافظه ، سرعت کنترل کننده IDE ، کارت گرافیک و صدا ، می تواند کمک مناسبی در خصوص انتخاب مادربرد را ارائه نماید (خصوصا در مواردیکه از Chip set مشابه استفاده می گردد ) پردازنده :تولید کنندگان مادربرد در برخی حالات ، فهرست مادربردهای تولیدی خود را بر اساس نوع سوکتی که مادربرد حمایت می نماید ، ارائه می نمایند.
مثلا" سوکت 478 برای P4 و سوکت A برای Athlon .
در اکثر کاربردهای تجاری ، کاربران تفاوت مشهودی را در ارتباط با سرعت بین دو پردازنده Athlon و P4 مشاهده نمی نمایند در حالیکه ممکن است تفاوت قیمت آنان مشهود باشد.بهرحال نوع و سرعت پردازنده ای که می تواند رنگین کمانیک مادر برد استفاده شود ، یکی از نکات مهم در رابطه با انتخاب مادربرد است .
حافظه : امروزه اکثر مادربردها از حافظه های SDRam DDR Double Date Rate استفاده می نمایند .
البته هنوز مادر بردهائی نیز وجود دارد که از RDRAM یا Rambus استفاده می نمایند.
( تعداد این نوع از مادربردها اندک است ).حافظه های DDR دارای سرعت های مختلفی بوده و پیشنهاد می شود که سریعترین نوعی را که مادربرد حمایت می نماید ، انتخاب گردد .
تولید کنندگان مادربرد ،حافظه های DDR را بر اساس سرعت Clock و یا پهنای باند تقسیم می نمایند .
سرعت این نوع از حافظه ها ( DDR ) به ترتیب از کندترین به سریعترین نوع ، بصورت زیر می باشد DDR200 ( aka PC1600) , DDR266 ( PC2100) , DDR333(PC2700) , DDR400(PC3200) بردهایی که از RDRAM استفاده می نمایند دارای Chip set اینتل 850 یا 850E می باشند.این نوع از حافظه ها(RDRAM) می بایست بمنظور افزایش کارآئی ، بصورت زوج بر روی مادربرد استفاده شده واسلات های خالی توسط (CRIMM) تکمیل پرگردند.حافظه های RDRAM، قادر به تامین پهنای باند بالای مورد نیاز برنامه هائی با حجم عملیات سنگین در ارتباط با حافظه، می باشند.( برنامه های ویرایش فیلم های ویدیوئی و یا بازیهای سه بعدی گرافیکی) .
قیمت حافظه های RDRAM نسبت به حافظه های DDR دو برابر است .حافظه های RDRAM در حال حاضر با دو سرعت متفاوت ارائه می گردند : PC800 و PC1066 .
در صورت انتخاب پردازنده ای از نوع P4 که بر روی BUS با سرعت 533 مگاهرتز اجراء می گردد، سرعت بیشتر پردازنده معیار اصلی انتخاب قرار گیرد .
در زمان انتخاب حافظه ، می بایست تعداد سوکت های DIMM و RIMM موجود بر روی مادربرد برنگین کمانحداکثر حافظه قابل نصب بر روی آن دقیقا" بررسی گردد.
صدا و گرافیک :اکثر مادربردهای موجود دارای کارت صدا بوده و بندرت می توان مادربردی را یافت که فاقد این قابلیت باشد.
آخرین مدل مادر بردها دارای چیپ ست دیجیتالی صدای 6 کاناله بوده که برای بازی ها و فایل های MP3 مناسب تر می باشد.
در صورتیکه قصد نصب یک کارت صدا بر روی مادر برد بمنظور افزایش کیفیت صدا وجود داشته باشد ، می توان با استفاده از Jumper و یا BIOS سیستم ، کارت صدای موجود بر روی مادربرد ( OnBoard ) را غیر فعال و از کارت صدای مورد نظر خود استفاده نمود .در صورتیکه بخواهیم از بازی های کامپیوتری استفاده نمائیم که دارای گرافیک سه بعدی می باشند ، می بایست کارت گرافیک موجود بر روی مادربرد را غیرفعال و یک کارت گرافیک متناسب با نوع نیاز را بر روی مادر برد نصب نمود.در این رابطه لازم است به این نکته دقت شود که مادربرد انتخابی دارای اسلات AGP باشد .امروزه اکثر کارت های گرافیکی موجود از اسلات AGP بمنظور ارتباط با کامپیوتر استفاده می نمایند.
نحوه ارتباط با دستگاههای ذخیره سازی : اکثر مادربردها، با استفاده از یک کنترلر IDE از درایوهای ATA/100 یا ATA/133 پشتیبانی می نمایند.
بر اساس مطالعات انجام شده، تفاوت بین دو استاندارد فوق ، بسیار ناچیز بوده و این امر نمی تواند تاثیر چندانی در رابطه با انتخاب یک مادربرد را داشته باشد.انتخاب مادربردهایی که توانایی پشتیبانی از RAID را دارند بسیار حائز اهمیت است .
با استفاده از کنترلر فوق ، می توان بر روی یک کامپیوتر از دو هارددیسک بطور همزمان استفاده نمود.
بدین ترتیب ، اطلاعات بر روی دو هارددیسک ذخیره و در صورت خرابی یک هارد دیسک ،می توان از هارددیسک دیگر استفاده نمود.
(تهیه یک کنترلر RAID بتنهائی مقرون بصرفه نبوده و لازم است درزمان انتخاب ، مادربردی برگزیده شود که از RAID حمایت می نماید).
ارتباطات ( اتصالات ) : اکثر مادربردها دارای پورت هایی نظیر : اترنت،USB2.0 و FireWire می باشند .برخی از مادربردهای جدید ، دارای امکاناتی بمنظور خواندن Flash Memory می باشند.
اخیرا مادر بردهایی به نام Legacy free مطرح شده اند که نیازی به پورت های جداگانه نداشته و تمامی پورت ها بطور مختصر در یک پورت تعبیه شده اند.
در اکثر موارد تهیه یک مادربردجدیدرنگین کمانبا خرید پردازنده و حافظه اصلی نیز می باشد.
بدین دلیل لازم است بررسی لازم در خصوص تاثیر این قطعات بر کارآئی مادربرد نیز مورد بررسی و توجه قرار گیرد .فراموش نکنیم که همواره پردازنده های جدید و با سرعت بالا دارای قیمت بمراتب بالاتری نسبت به نمونه های قبل از خود بوده و در صورتیکه ضرورتی به استفاده از پردازنده های جدید ، سریع و در عین حال گران وجود ندارد ، می توان با توجه به نوع نیاز خود از پردازنده های دیگر( با سرعت کمتر نسبت به آخرین مدل های موجود ) که با مادربرد انتخابی نیز مطابقت می نمایند، استفاده نمود.
یکی از اجزاء مهم هر مادربرد ، Chip set می باشد که اطلاعات متنوعی را در ارتباط با توانائی مادربرد مشخص می نماید .
نوع پردازنده و حافظه ای که مادربرد می تواند حمایت نماید ، برخاسته از نوع Chip set یک مادربرد است .
در برخی حالات نوع Chip set موجود بر روی یک مادربرد ، بیانگر نوع پورت های صدا، ویدئو و کارت شبکه نیز می باشد ( عناصر فوق بصورت onboard بر روی مادربرد تعبیه می شوند ) .
در زمان انتخاب یک مادربرد لازم است به این نکته دقت شود که تفاوت بسیار بالائی بین مادربردها از لحاظ قیمت وجود نداشته و می توان با در نظر گرفتن تمامی جوانب مادربردی را انتخاب نمود که دارای امکانات جانبی نظیر کارت شبکه و کنترلر RAID باشد.
( تفاوت قیمت بین این نوع از مادربردها با مادربردهائی که فاقد امکانات فوق ، می باشند زیاد نمی باشد) .پارامترهای زیر را می توان در زمان انتخاب یک مادربرد در نظر گرفت : حمایت از پردازنده : حداقل : قادر به حمایت از پردازنده های رایج نمی باشد .پیشنهادی : قادر به حمایت از پردازنده های AMD و یا اینتل باشد .حداکثر : قادر به حمایت از پردازنده های AMD و یا اینتل باشد.توانائی مادربرد انتخابی در رابطه با حمایت از پردازنده های موجود ، یکی از تصمیمات مهم در زمینه انتخاب یک مادربرد است ( حمایت ازپردازنده های خانواده AMD و یا اینتل ) .
نوع حافظه : حداقل : DDR 200/266 پیشنهادی : DDR266/333 یا PC800/1066 Rambus حداکثر : DDR333/400 یاPC1066Rambus نوع و سرعت حافظه ای که برنگین کمان یک مادربرد نصب می گردد ، تاثیر مستقیمی بر کارآئی و در عین حال قیمت یک کامپیوتر دارد.
حافظه های Rambus ، قابل استفاده بر روی تعداد اندکی از مادربردها بوده و قیمت آنان بمراتب بیشتر از حافظه های SDRAM می باشد .
اتصالات جانبی : حداقل : USB 1.1 پیشنهادی : USB 2.0 در صورت امکان FireWire حداکثر : USB 2.0 و FireWire در صورتیکه تصمیم به تهیه تجهیزات جانبی نظیر چاپگر، دوربین های دیجیتال و درایوهای خارجی CD-RW وجود داشته باشد ( درآینده ) ، پیشنهاد می گردد مادربردی تهیه گردد که دارای پورت های USB2.0 و Firewire باشد .
عناصر مجتمع و پیوسته : حداقل : کارت صدا پیشنهادی : کارت صدای دیجیتالی، کارت شبکه و در صورت امکان پشتیبانی ازویدئو حداکثر : کارت صدای دیجیتالی و کارت شبکه اکثر مادربردها دارای امکانات از قبل تعبیه شده ای در رابطه با کارت صدا می باشند ( Onboard ) .
در مادربردهای پیشرفته تر امکانات لازم در خصوص کارت های صدای 6 کاناله دیجیتال و کارت شبکه نیز پیش بینی شده است .برخی از مادربردها دارای تراشه های لازم بمنظور حمایت از گرافیک بوده که که باعث کاهش هزینه ها خصوصا" در رابطه با کاربرانی می گردد که نوع استفاده آنان از کامپیوتر ، ضرورت وجود کارت های گرافیک قدرتمند را کم رنگ می نماید .
نحوه ارتباط با دستگاههای ذخیره سازی :حداقل : ATA /100 پیشنهادی : ATA/133 در صورت امکان RAID حداکثر : ATA/133.
RAID در صورت امکان Serial ATA سرعت اینترفیس هارد دیسک و سایر دستگاههای IDE استفاده شده را مشخص می نماید.استاندارد جدید Serial ATA در مادربردهای جدید استفاده می شود(افزایش سرعت اینترفیس ).برخی از مادربردها امکان استفاده از RAID را فراهم می نمایند.
در چنین مواردی می توان از دو هارددیسک در یک سیستم استفاده بعمل آورد.
بدین ترتیب کارآئی سیستم افزایش و در مواردیکه یکی از هارددیسک ها با مشکل مواجه شود ، امکان استفاده از هارد دیسک دوم وجود خواهد داشت .
CPU:انواع پردازنده هایی که وجود دارند ودر بازار موجود می باشد Intel و AMD می باشند.البته پردازنده های دیگری نیز ساخته شده اند که معروف ترین وپرکابرد ترین آنها ذکر شد.
پردازنده ای Intel به رده های پنتیوم تقسیم می شوند.
البته رده های پایینتری نیز دارند که چون کاربردی ندارند راجع به آنها صحبتی نمی کنیم.پنتیوم ها 1،2،3،4 تقسیم بندی ها پردازنده های Intel می باشند که پنتیوم 3 نیز از رده خارج شده وتقریبا کاربردی ندارد و خیلی کمتر چنین سیستم هایی بسته می شوند .
به همین دلیل بیشتر راجع به پنتیوم 4 صحبت خواهیم کرد.چیزی که پردازنده های این رده را از هم متمایز می کند علاوه بر سرعت حافظه Catche آنها می باشد.کش حافظه ای در Cpu است که به دلیل اختلاف سرعت Cpu با مابقی قطعات دیگر در Cpu تعبیه شده تا هماهنگی آن را حفظ کند .
هر قدر میزان این حافظه بیشتر باشد کارایی Cpu و در نهایت سیستم بالاتر می رود.انواع حافظه هایی که در پردازنده ها وجود دارند آنها را به رده های مختلفی تقسیم کرده است.
همانگونه که ذکر شده ما بر روی حافظه پردازنده بحث می کنیم نه سرعت آن.
پردازنده هایی که دارای حافظه 128kb باشند موسوم به Celeron هستند که دارای کمترین حافظه در این رده بندی می باشند.بعد از آن حافظه 256kb که پردازنده های این رده موسوم به Celeron D هستند که Half Catche نیز نامیده می شوند.
حافظه های بالا تر از 512kb مانند 1024kb موسوم به Full Catche هستند که اصولا بهترین در رده خود می باشند.این در مورد Cpu های Intel بود.نوع دیگر پرکاربرد دیگر پردازنده AMD می باشد.این Cpu در هر رده خود دارای حافظه Full Catche می باشد.
این پردازنده های مادر بورد های مخصوص خود را می طلبند.مادر بوردهایی که این پردازنده را ساپورت می کنند با انواع دیگر متفاوت هستند.