ایستگاه تحقیقاتی کشاورزی گرگان ( عراقی محله) :
ایستگاه تحقیقاتی عراقی محله در فاصله حدود 5 کیلومتری شمال گرگان در مسیر جاده فرودگاه گرگان واقع گردیده است این ایستگاه در سال 1342 زیر نظر اداره اصلاح و تهیه نهال و بذر گرگان تحت عنوان ایستگاه کشاورزی و بمنظور پاره ای تحقیقات در زمینه غلات، سبزی وصیفی و پنبه در دو قطعه تاسیس و شروع به فعالیت نمود.
مسئول این ایستگاه در حال حاضر آقای مهندس مسادات می باشد.
فعالیت جاری در این ایستگاه شامل پروژه های غلات، دانه های روغنی، سبزی و صیفی، ذرت و علوفه بوده که در هر یک از این پروژه ها در زمینه مسائل به نژادی و به زراعی وافزایش کمیت و کیفیت محصولات تولیدی فعالیتهای گسترده ای صورت می پذیرد.
بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر :
این بخش در راستای تحقق خود کفایی و افزایش تولید در محصولات کشاورزی از دیر باز با ایجاد ایستگاههای تحقیقات کشاورزی در سطح منطقه داشته و در مورد زراعتی مختلف از قبیل:
1- غلات
2- پنبه
3- دانه های روغنی
4- سبزی
5- صیفی
6- ذرت و گیاهان علوفه ای
8- حبوبات
9- درختان میوه .
طرحهایی تحقیقاتی به زراعی و به نژادی را اجراء نموده و یا در دست اجزاء دارد این طرحها عمدتا در ایستگاههای تحقیقات کشاورزی تحت پوشش مرکز تحقیقات کشاورزی گرگان و گنبد به اجراء درآمده است .
فعالیتهای بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر عبارتند از :
1- بررسی به نژادی و به زراعی بروی محصولات زراعی و صنعتی در منطقه
2- تهیه، آزاد سازی و معرفی ارقام اصلاح شده و پر محصول به منظور افزایش عملکرد در واحد سطح
3- تهیه و تولید بذرهای خالص و درجه یک اعم از هیبرید الیت، سوپرالیت و نولکئوس در محصولات مختلف
4- بررسی و تعیین مقاومت ارقام مختلف نباتات زراعی و درختان بارده نسبت به خشکی، شوری و سایر شرایط نا مطلوب در مراحل مختلف اصلاح نباتات
5- بررسی و تعیین ارزش غذایی و کیفیت مختلف زراعی
6- انجام امور مربوط به حفظ و کنترل کیفیت و تهیه و ارائه دستورالعمل های فنی در زمینه کاشت، داشت و برداشت ارقام اصلاح شده و قابل توصیه در منطقه
7- بهبود کیفی ارقام اصلاح در محصولات زراعی با توجه به ذائقه و مصرف کننده
8- همکاری در اجزاء طرحهای تحقیقاتی ملی
9- ارتباط، همکاری و هماهنگی با سایر بخشهای تحقیقاتی به منظور تهیه و تنظیم طرحها و برنامه های مشترک تحقیقاتی
9- ارتباط، همکاری و هماهنگی با سایر بخشهای تحقیقاتی به منظور تهیه و تنظیم طرحها و برنامه های مشترک تحقیقاتی مشخصات ایستگاه تحقیقاتی کشاورزی گرگان (عراقی محله): این ایستگاه در سال 1337 تاسیس شده، مساحت ایستگاه 37 هکتار می باشد و میزان بارندگی سالیانه آن بین 400 تا 37 450 میلی متر است.
ارتفاع آن از سطح دریا 5/5 متر است.
موقعیت جغرافیایی ایستگاه به قرار زیر است : طول جغرافیایی : 54 درجه و 25 دقیقه شرقی عرض جغرافیایی : 36 درجه و 45 دقیقه شمالی بخش کلزا ایستگاه تحقیقاتی گرگان : همان طور که از نام این بخش مشخص است این بخش بر روی گیاه کلزا متمرکز شده است .
مسئولین و محققین این بخش : رحمت الله بهرام - محسن باقری عناوین طرح های به نژادی : 1- ایجاد لاینهای رستورر، نرعقیم و نگهدارنده کلزا برای نواحی سواحل خزر چکیده : در این طرح کلیه ژرم پلاستها موجود و وارد شده از خارج جهت تهیه لاینهای نرعقیم با روش بکراس به مدت چهار نسل استفاده می شوند و از طرفی با سلف کردن ارقام هیبریدوتت کراس آنها برای تولید رستورر اقدام می شود.
تا کنون با طرح قبلی که به انجام رسیده حدود 15 و نگهدارنده و 4 رستورر تولید شده است و بالاینهای فوق الذکر 60 در دست تولید است.
با اجرای این طرح امید است وابستگی به وادرات بذر هیبرید مرتفع گردد .
2- مطالعه پایداری عملکرد ارقام پیشرفته بهاره کلزا در اقلیم سواحل خزر چکیده : این طرح در قالب طرح بلوکهای کاملا تصادفی در 4 تکرار و 16 رقم اجراء شده هرکرت دارای 6 خط 5 متری به فواصل 20 سانتیمتری کشت شده است.
هدف از اجرای این طرح مقایسه دقیقتر ارقامش که از آزمایش های سالهای گذشته انتخاب شده و مقایسه عکس العمل آنها در مقایسه با شاهد معمول منطقه میباشد .
3- بررسی عملکرد و صفات زراعی ژنوتیپهای جدید بهاره کلزا در مناطق سواحل خزر: چکیده : این طرح در قالب بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار و 14 رقم اجراء شده است .
هدف از اجرای این طرح مقایسه ارقام وادراتی که برای اولین بار در کشور کشت می شوند با ارقام معمول منطقه می باشند.
پس از اجرای این طرح با توجه به زودرسی و عملکرد، ارقام جدید برای آزمایشهای چند سال و چند مکان برای بررسی دقیق تر انتخاب می شوند.
4- بررسی امکان ایجاد لاینهای موتانت متحمل به شوری کلزا: در این طرح در رقم RGSOO3 و ساری گل با دو دوز مختلف اشعه تیمار شده در سال اول در کلاردشت تکثیر شده و در سالهای زراعی جاری در ایستگاه شوری ( انبار الوم) این استان تحت بررسی می باشند .
عناوین طرح های به زراعی : بررسی تاثیر آرایش کاشت و مقایسه عملکرد دانه کلزا و گندم در تناوب با یکدیگر این طرح به منظور بررسی اثرات متناوب کاشت گندم بهد از کلزا و کلزا بعد از گندم و همچنین تاثیر آلیش بر میزان عملکرد این دو محصول مورد ارزیابی قرار میگیرد .
تاثیر تاریخ کاشت و فاصله ردیف بر عملکرد و اجرای عملکرد ارقام جدید کلزا این طرح به منظور تاثیر تاریخ کاشت و فاصله ردیف بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام RGSOO3 و hyola 420 مورد ارزیابی قرار میگیرد .
بخش ذرت ایستگاه تحقیقاتی گرگان : در این بخش تمرکز عمده تحقیقات روی ذرت می باشد در عین حال بر روی دیگر گیاهان نیز تحقیقاتی به عمل می آید که عبارتند از : سورگوم، شبدر، ذرت علوفه ای ، ذرت شیرین و ...
مسئولین این بخش : مهندس مختار پور، مهندس صابری، مهندس بزی و آقای حیدری طرح ها بخش ذرت : بررسی و تعیین مناسبترین آرایش کاشت و تراکم بر عملکرد دانه و علوفه هیبرید سینگل کراس 704 اهداف طرح : تعیین مناسبترین آرایش کاشت مطلوب و اثرات متقابل این دو فاکتور ، بطور کلی تعیین الگوی صحیح کشت به منظور استفاده بهینه از عوامل محیطی در جهت حصول عملکرد بالا .
روش تحقیق : آزمایش ذرت دانه ای با چهار سطح تراکم ( 55 ، 65 ، 75 و 85 هزار بوته در هکتار) و دو سطح آرایش کاشت در چهار تکرار اجراء می شود .
آزمایش ذرت علوفه ای نیزبه همین شکل صورت می گیرد فاصله بین تکرارها 2 متر و تعداد تیمار در هر تکرار برابر 8 تیمار است .
طول خطوط کاشت در هر تیمار 6 متر و فاصله خطوط افقی ( اصلی) در هر تیمار 75 سانتی متر است .
فاصله بوته ها در تراکم های مختلف و آرایش ها متفاوت است .
زمین مورد نظر در اواخر خرداد با شخم آماده می گردد واقدام به کود پاشی و سمپاشی می شود .
سپس دیسک زده و با فاروئر فاروهایی به فاصله 75 سانتی متر ایجاد می شود هر تیمار در 4 خط کشت شده و در هر چاله 2 تا 3 بذر ، پس از رسیدن به مرحله 3 الی 4 برگی تنگ می شوند و در هر کپه یا چاله یک بوته باقی می ماند .
مقدار کود دهی بر اساس توصیه های آزمایشگاه خاک شناسی و تمام عملیات ماشین آلات در تمام تیمارها یکسان است .
یادداشت برداریها برای هر کرت جداگانه انجام می شود .
برداشت و محاسبات آماری از دو خط وسط هر تیمار انجام و همزمان با برداشت بوته شمارش می شود .
در پایان هر سال تجزیه واریانس داده ها با استفاده از آزمون F و نرم افزار MSTAT-C انجام گردیده و مقایسه تیمارها از طریق آزمون چند دامنه ای دانکن در سطوح 1% و 5% انجام خواهد شد وپس از تهیه گزارش سالیانه در پایان دو سال تجزیه مرکب داده ها صورت می گیرد و نتایج در قالب گزارش نهایی ارائه خواهد شد .
2.
طرح بررسی اثر آرایش کاشت و تراکم بر عملکرد ذرت شیرین مجری طرح : مهندس علی رضا صابری اهداف طرح :اهداف و تلاش همه جانبه محققان برای افزایش کمی و کیفی وحصول از طریق بررسی و اجرای روشهای به نژادی، به زراعی صورت می گیرد .
لازم به ذکر است که روش تحقق و دیگر جزئیات مشابه به طرح بررسی و تعیین مناسبترین آرایش کاشت و تراکم بر عملکرد دانه و علوفه هیبرید سینگل کراس 704 می باشد .
3.
تولید لاین ایزوله پدری A-679 ذرت در این طرح 13 لاین مادری با یک پدر مشترک بصورت دو خط پدری و چهار خط مادری کاشته می شود که در زمان هایی که امکان خود گشتی است لاین مادری را دگر گشن می کنیم .این یک طرح ملی است که توسط مرکز تحقیقاتی کرج پیشنهاد شده و در تمام ایستگاه تحقیقاتی که برروی ذرت کار میکنند اجراء خواهد شد .
مسئول این طرح در ایستگاه تحقیقاتی گرگان مهندس مساوات است .
4.
تولید هیبریدهای جدید سورگوم علوفه ای و ارزیابی مقدماتی آنها در این طرح کشت به صورت خطی می باشد و هدف تولید بذر هیبرید می باشد .
از آنجا که دانشمندان مشاهده کردند که بچه هایی که حاصل ازدواج های غیر فامیلی هستند دارای هوش و سلامت بالاتری هستند و از طرفی بچه هایی که در اثر ازدواج های فامیلی بدنیا می آیند در مواردی دارای معلولیتها و مشکلاتی هستند به این فکر افتادند که از تلاقی غیر فامیلی در گیاهان استفاده کنند این امر منجر به تولید بذرهای هیبرید شد .
در این طرح هدف تولید 160 لاین می باشد .
4 لاین پدری و 40 لاین مادری تا بتوانیم نسل F1 را در 160 لاین هیبرید بکاریم و انتخاب را در بین آنها انجام دهیم .
40 خط مادری 16 خط پدری در مرحله بعد از تولید لاین با عملکرد و مقاومت مطلوب که از اکثر جهات از رقم منطقه بهتر باشد باید آن را تکثیر کنیم و در اختیار زارعین قرار دهیم .
برای این امر ابتدا باید والد پدری و مادری را بصورت خودگشن جداگانه تولید کنیم و در مزرعه تولید بذر هیبرید بصورت 3 خط مادری را خط پدری بکاریم ، که خط های لاین مادری همگی عقیم هستند تا فقط گرده های لاین های پدری را فقط بپذیرند .
بین خطوط 75 سانتی متر فاصله وجود دارد و بین بذر هر خط 5 تا 6 سانتی متر .
لازم به ذکر است که مجری این طرح مهندس مختارپور می باشد .
بخش غلات ایستگاه تحقیقاتی گرگان : مسئولین و محققین این بخش عبارتند از : مهندس مهدی کلا ته، مهندس سید علی محمد آبرودی ، مهندس حبیب الله سوقی طرح لاینهای جدید گندم نان در دشت تکثیر و معرفی در استان گلستان محققین این طرح آقایان : دکتر عباسعلی نورنیا ، مهدی کلاته ، سید علی محمد آبرودی ، حبیب الله سوقی می باشند .
در روز مزرعه گندم ابتدا دکتر نوری نیا مطالبی را در مورد برخورد با شوری شرح دادند : ایشان راه حل برخورد با شوری را ایجاد زهکش و انتخاب و اصلاح گیاهان سازگار با مناطق شور برشمردند.
هم اکنون 1200 لاین جو در رابطه با مقاومت به شوری در مراکز عراقی محله زابل و مرکز ملی یزد در حال بررسی هستند .
1500 هکتار اراضی شور در کل کشور قرار دارند که میتوانند نقش مهمی را در کشاورزی ایران ایفا کنند .
یکی دیگر از مواردی که مورد بازدید قرار گرفت جوی بدون پوشینه مورد بحث قرار گرفت .
جوهای بدون پوشینه دارای کشت بالایی در آمریکا و کانادا دارد .
جوی بدون پوشینه دارای درصد فیبر کمتر انرژی بیشتری دارد و از اسید آمینه بالایی برخوردار است که ترکیبات مواد غذایی آن شبیه به بذر ذرت است .
در این صورت استفاده از آن می تواند جایگزین ذرت شود .
در سال زراعی 83-1382 مقدار 9 لاین گندم بهاره با منشاء CIMMYT که از آزمایشات ERWYT 79 و ERWYT 80 گزینش یافته بودند .
شرایط زارعین استان گلستان در سه ناحیه : کلاله ( سه راهی پشیکر ) با متوسط بارندگی سالیانه 45 میلیمتر و خاک لومی واقع در 150 کیلومتری شرق گرگان .
گنبد ( روستای حاجی قوشان ) با متوسط بارندگی سالیانه 400 میلی متر و خاک لی و تنش گرمای آخر فصل واقع در 20 کیلو متری شمال گنبد .
آق قلا ( روستای انبارالوم ) با متوسط بارندگی سالیانه 300 میلی متر و خاک لوحی رسی و تنش گرمای آخر فصل واقع در 40 کیلو متری شمال گرگان به همراه رقم شاهد تجاری منطقه( تجن ) کشت و مورد مطالعه قرار گرفتند .
- مقایسه میانگین عملکرد لاینها در سه منطقه مورد بررسی نیز نشان داد که لاین های N-80-4 ،N-80-19 و N-80-6 به ترتیب با 4426 ، 4335 ، 3728 کیلوگرم در هکتار نسبت به میانگین رقم شاهد ( تجن با 3629 کیلوگرم در هکتار ) از افزایش عملکرد برابر با 797 ، 706 و 99 کیلوگرم در هکتار برخوردار بودند.
همچنین این لاینها به لحاظ واکنش نسبت به بیماریها در مقایسه با رقم تجن نسبی بهترین برخوردار بودند ، لذا می توانند بعنوان ارقام جدیدی برای منطقه معرفی می گردند .
- وضعیت لاین N-80-19 با پیگیری SW8.9.3064/STAR مطالعات انجام شده در مناطق کلاله ، گنبد و انبارالوم نشان داد که لاین N-80-19 ضمن برخورداری از افزایش عملکرد به میزان 1048 ، 414 و 655 کیلوگرم در هکتار در مناطق مذکور، نسبت به بیماریهایی همچون زنگ زرد ، فوزاریم سنبله وسپتوریوز یرگ نیز در مقایسه با رقم تجن از تحمل نسبی مطلوبی برخوردار بوده است .
وضعیت لاین N-80-7 با پیگیری HD2206/HOKL/RU1/6/CMHFO...
بررسی های انجام شده نشان داد که لاین N-80-7 در مناطق گنبد و انبارالوم به ترتیب از افزایش عملکردی برابر با 1767 و 931 کیلوگرم در هکتار در مقایسه با شاهد تجن برخوردار بوده است ولی در منطقه کلاله تولید محصول این لاین در حد شاهد بود .
به لحاظ بیماریها نیز این لاین در مقایسه با رقم تجن تحمل نسبی خوبی داشت .
- وضعیت لاین N-80-6 با پیگیری LUAOI4/V 76323/3/...
لاین N-80-6 در منطقه کلاله به میزان 591 کیلوگرم در هکتار معادل 4/20 بیش از رقم شاهد تجن محصول تولید نمود در حالیکه عملکرد آن در مناطق انبارالوم و کلاله در حد شاهد تجن بود .
همچنین مقایسه عملکرد لاینهای N-80-6 و N-80-7 و N-80-19 در شرایط تکثیریهای ایستگاه گرگان نیز موید وجود پتانسیل بالای آنها به ترتیب با 5821 ، 5348 و 5892 کیلوگرم در هکتار بود که در مقایسه با شاهد تجن در شرایط مدیریت زراعی مطلوب به ترتیب از افزایش عملکردی برابر با 18 ، 8 و 19 درصد برخوردار بوده اند .
طرح های به نژادی گندم نان در سال 1384 : مجریان : مهندس کلاته ، مهندس آبرودی ، مهندس سوقی .
بررسی ارقام ولاینهای گندم در بلوک های دورگ گیری و ارزیابی نسل f1 ( ویژه برنامه به نژادی ساحل خزری ) بررسی و انتخاب در توده های در حال تفکیک نان و آزمایش مقایسه عملکرد مقدماتی .
ارزیابی و مقایسه لاینها و ارقام گندم نان بهاره در آزمایش های بین الملی مشاهده ای و مقایسه عملکرد در اقلیم گرم و مرطوب شمال .
بررسی لاینهای امید بخش گندم نان در آزمایش های یکنواخت سراسری (ERWYT ) ساحل خزر (N-82 ) .
بررسی لاینهای امید بخش گندم نان در آزمایش های یکنواخت سراسری (ERWYT ) ساحل خزر (N-83 ) .
بررسی سازگاری و پایداری عملکرد ارقام گندم نان در آزمایشات یکنواخت سراسری مناطق گرمسیر دیم (82 ) .
بررسی سازگاری و پایداری عملکرد ارقام گندم نان در آزمایشات یکنواخت سراسری مناطق گرمسیر دیم (83 ) .
بررسی و مقایسه عملکرد دانه لاین های جدید گندم نان در شرایط آبی مزارع زارعین استان گلستان .
بررسی صفات کمی و کیفی گندم های نان در آزمایشات مقایسه عملکرد مقدماتی یکنواخت اقلیم گرم شمال ( PRWYT ) .
10 - بررسی صفات کمی و کیفی گندم های نان در آزمایشات مقایسه عملکرد پیشرفته یکنواخت اقلیم گرم شمال ( ARWYT ) .
11 - بررسی اثر مقدار و روش مصرف خاکی و محصول پاشی کود اوره بر عملکرد کمی وکیفی لاینهای امید بخش گندم .
12-بررسی سازگاری لاینهای گندم در آزمایش های یکنواخت سراسری در شرایط تنش شوری .
بخش بیمارهای ایستگاه تحقیقاتی گرگان محققین بخش بیماریها عبارتند از : مهندس دهقان ، مهندس کیا ، مهندس نظری .
محققین بخش بیماریهای غلات، ارقامی را که آزمایشات بخش بهنژادی غلاترا با نتایج خوبی طی کردهاند، را مورد آزمایش قرار میدهند.
بدین معنی، در صورتی که رقمی در آزمایشات اصلاحی ویژگیهای خوبی دارد، آیا این رقم به بیماریهای موجود در منطقه و یا مناطق مورد نظر هم مقاومت دارد یا نه؟
به عبارتی دیگر، در صورتی یک رقم میتواند آزاد به طی کردن آزمایشات بخش بیماریهای غلات هم باشد، زیرا ممکن است رقمی با دارا بودن ویژگیهای بالای عملکرد، قادر به مقاومت به بیماریهای منطقه نبوده و پس از قرار گرفتن در شرایط طبیعی در مواجه شدن با بیماریهای منطقه، حتی در بعضی مواقع قادر به طی کردن همان سال زراعی نباشد.
به همین جهت در ایستگاه تحقیقی گرگان، این وظیفه بر عهده محققین بخش بیماریهای غلات است که این محققین بطور آگاهانه و عمدی، گیاهان را با عوامل بیماریزا، بیمار میکنند و میزان مقاومت آن را میسنجند.
در واقع، بخش بیماریهای غلات را میتوان بخش پایانی روند اصلاح بذر غلات دانست که حاصل تلاش سالیان محققین در بخشهای مختلف در این بخش، نمود پیدا میکند.
از جمله طرح های مهم در این بخش می توان به : 1.
بررسی و ارزیابی مقاومت ژنوتیپ های پیشرفته گندم مناطق هم اقلیم نسبت به بیماری زنگ قهوه ای محققین: محمد علی دهقان ، عبدالرحیم نظری چکیده : زنگ قهوه ای یا برگی ( Brown rust or Left rust ) یکی از مهمترین بیماریهای گندم می باشد.
درایران خسارت بیماری زنگ قهوه ای گندم بعد از زنگ زرد در درجه دوم اهمیت می باشد و درتمام کشور شیوع دارد.
این قارچ دارای نژادهای فیزیولوژیکی مختلف است.
که در طی زمان با تغییر ویرولانس در عامل بیماری قادر به آلوده سازی ارقام متفاوت می باشد.
کشاورز در مقابل این بیماری هزینه نمی کند و همچنین استفاده از کنترل شیمیایی علاوه بر ایجاد نژادهای جدید این زنگ مشکل زیست محیطی ایجاد می کند.
بیماری زنگ قهوه ای یا زنگ برگ با عامل Puccinia recondite f.
sp .
tritici می باشد.
میانگین خسارت این زنگ در جهان در شرایط معمولی 10 تا 15 درصد است.
در حالی که خسارت آن در صورت بروز بیماری قبل از گلدهی بسیار چشمگیر و قابل توجه خواهد بود.
بیشترین خسارت بیماری زمانی خواهد بود که آلودگی قبل از ظهور خوشه اتفاق بیفتد.
از آنجایی که یکی از اساسی ترین روش کنترل این بیماری استفاده از ارقام مقاوم و یافتن منابع مقاومت می باشد تولید و استفاده از ارقام مقاوم این بیماری می تواند موجب کاهش هزینه تولید و افزایش محصول گردد و به همین منظور در سال 1379 تعداد 266 ژنوتیپ از ارقام و لاینهای پیشرفته گندم در شرایط مزرعه ای در دو خط یک متری بر روی یک پشته و پس از تلقیح مصنوعی در اسفند و فروردین ماه یادداشت برداری از واکنش هر یک از لاین ها نسبت به بیماری با استفاده از روش تغییر یافته انجام شد.
علائم بیماری : در مراحل اولیه بصورت ظهور نقاط ریز و رنگ پریده است که بصورت پراکنده روی پهنک برگ ظاهر شده و پس از مدتی جوش های ریز حاوی اسپور قارچ عامل بیماری ( اردوسپور ها ) در این نقاط تولید می شوند.
رنگ این جوش ها قهوه ای روشن که به مرور به قهوه ای تیره تغییر رنگ می دهد.
پوستولها به غیر از پهنک برگ روی لما و پلئا نیز ظاهر می شود و این اندام ها را آلوده می نماید.
در اواخر فصل نامساعد شدن شرایط محیطی برای عامل تیماری مرحله آخر سیکل زندگی قارچ یعنی مرحله تلیا (Telia ) است که شامل تولید جوش های سیاه رنگ می باشد.
دستیابی به منابع مقاومت در ارقام پیشرفته گندم نسبت به بیماری پلاست سپتوریایی برگ گندم محققین : عبدالرحیم نظری ، محمد علی دهقان چکیده : بیماری سپتوریوز گندم از بیماریهای مهم گندم به شمار می رود ، که سالیانه خسارات فراوانی به محصول گندم وارد می آورد.
دو سپتوریوز مهم در گندم شناخته شده است : 1.
سپتوریوز برگ گندم 2.
بلاچ گلوم و برگ علائم بیماری : بصورت ظهور لکه های رنگ پریده و کلروز در متن برگ سبز که در مراحل اولیه بصورت طولی در حدود 1 سانتی متر و به دور رگبرگ محدود می شود که در اکثر مواقع در همان مراحل اولیه پکنیدهای تیره رنگ ریز که با چشم غیر مسلح قابل رویت هستند به تعداد زیاد روی این لکه ها تشکیل خواهند شد.
به مرور زمان با پیشرفت بیماری و پیوستن لکه ها کل برگ نکروز منهدم خواهد شد.
عامل بیماری قارچ سپتوریا تریسی است.
عناوین طرح هایی که در بخش تحقیقاتی واحد بیاریهای غلات در سال 1384 در حال انجام شدن است : 1-ارزیابی عکس العمل ژنوتیپهای گندم خزانه های بین الملی آزمایشات مقایسه عملکرد مقدماتی و پیشرفته و ژنوتیپ های امید بخش به بیماریهای فوزاریوم سنبله گندم 2-ارزیابی تکمیلی ژنوتیپ های انتخابی گندم نان از نظر مقاومت به بیماری فوزاریوم سنبله گندم و بررسی خصوصیات کمی و کیفی آنها 3-بررسی ژنوتیپ های یکنواخت سازگاری گندم های امید بخش هم اقلیم ERWYT-83 و ARWYT از نظر مقاومت به بیماری سفیدک سطحی گندم در مرحله گیاهچه ای و گیاه کامل 4-ازریابی واکنش لاینهای گندم در آزمایش های مقایسه عملکرد مقدماتی و پیشرفته دانه بخش یکنواخت اقلیم گرم و مرطوب شمال نسبت به بیماری زنگ زرد 5-ارزیابی لاینهای پیشرفته گندم دیم نسبت به بیماری زنگ قهوه ای در شرایط گلخانه و مزرعه 6- ارزیابی لاینهای پیشرفته گندم دیم نسبت به بیماری زنگ زرد در شرایط گلخانه و مزرعه 7-مطالعه تغییرات فاکتورهای بیماریزا زنگ زرد گندم با کاشت خزانه 8-بررسی فاکتورهای بیماریزا سفیدک سطحی جو با کشت trap nursery در مناطق مختلف کشور 9-بررسی منابع مقومت به سفیدک سطحی جو بومی بانک ژن به منظور تعیین والد مقاوم 10-بررسی عکس العمل لاینهای گندم در مقداری از خزانه های مواد بین الملی نسبت به بیماری گندم زرد گندم 11-ارزیابی لاین های گندم دوره دوم بهاره نسبت به بیماری زنگ زرد بخش حبوبات ایستگاه تحقیقاتی گرگان طرح حبوبات بخش حبوبات : 1.
بررسی خصوصیات زراعی و عملکرد دانه لاینهای نخود کابلی در کشت پاییزه تحت شرلیط دیم .
چکیده : این طرح تحقق به منظور دستیابی به لاینها و ارقام پر محصول و با خصوصیات مطلوبست زراعی به اجراء در می آید و شامل 12 آزمایش بشرح زیر بود : 1-آزمایش مقدماتی لاینها و ارقام نخود زمستانه 2-آزمایش مقایسه عملکرد لاینهای نخود کابلی ( A1-test ) زمستانه 3- آزمایش مقایسه عملکرد لاینهای نخود کابلی ( A2-test ) زمستانه 4- آزمایش مقایسه عملکرد لاینهای نخود کابلی ( A1-test ) زمستانه 5- آزمایش مقایسه عملکرد لاینهای نخود کابلی ( A2-est ) زمستانه 6- آزمایش مقایسه عملکرد لاینهای کابلی ( A-test ) زمستانه 7- آزمایش مقایسه عملکرد لاینهای کابلی (A-test ) زمستانه 8- آزمایش مقایسه عملکرد لاینهای کابلی ( B1-test) زمستانه 9- آزمایش مقایسه عملکرد لاینهای نخود کابلی ( B2-test ) زمستانه 10- آزمایش مقایسه عملکرد لاینهای نخود کابلی ( B-test ) زمستانه 11- آزمایش مقایسه عملکرد لاینهای نخود کابلی ( B-test ) زمستانه 12- آزمایش مقایسه عملکرد لاینهای نخود کابلی ( B-test ) زمستانه 2.
بررسی خصوصیات زراعی و سازگاری ارقام نخود تیپ کابلی در کشت پاییزه مناطق معتدل و گرمسیری.
چکیده:این تحقیق شامل دو آزمایش است که به منظور بررسی و انتخاب ارقام پرمحصول و دارای سایر صفات مطلوب از جمله مقاومت به بیماری برقزدگی به تیپ بوته ایستاده جهت برداشت مکانیزه و دانه درشتی و سازگار با شرایط آب و هوایی کرمانشاه، لرستان، گچساران، ایلام و گرگان اجرا میگردد.
هدف اجرای طرح: انتخاب ارقام پرمحصول و دارای صفات مطلوب از جمله مقاومت به بیماری برقزدگی تیپ بوته ایستاده جهت برداشت مکانیزه و دانه درشتی و سازگاری با شرایط آب و هوایی معتدل کشور.
بررسی و مقایسه عملکرد ارقام امیدبخش ماش هدف تحقیق: انتخاب لاینهایی که دارای عملکرد بالاتر از شاهد (پرتو) داشته و دارای صفات زراعی از قبیل ایستاده بودن بوته جهت برداشت مکانیزه، زودرسی، یکنواخترسی، مقاومت به ریزش و تحمل به بیماری را داشته باشد.
طرح تحقیقی تطبیقی بررسی و مقایسه عملکرد ارقام امیدبخش چکیده: این تحقیق به منظور دستیابی به رقم یا ارقام پرمحصول با صفات مطلوب و برتر از شاهد پرتو با استفاده از 6 رقم و لاین به همراه شاهد پرتو در طرح بلوکهای کامل تصادفی در 4 تکرار به مدت یک سال در منطقه علیآباد و مینودشت مورد مقایسه قرار میگیرند.
5.
مقایسه عملکرد رقم امیدبخش باقلا با رقم معمول منطقه (برکت) هدف طرح: رسیدن به عملکرد بالا و پایدار دانه؛ تحمل به بیماریهای شایع منطقه از جمله برقزدگی و لکهشکلاتی؛ افزایش خودگشنی؛ کاهش ریزش غلاف؛ عملکرد بیولوژیکی و شاخص برداشت بالا؛ برداشت مکانیزه؛ معرفی رقم مزبور به کارشناسان و مروجان و کشاورزان پیشرو.
6.
ایجاد تنوع ژنتیکی باقلات از طریق دورگگیری و ارزیابی نسل F1 اهداف طرح: رسیدن به عملکرد بالا و پایدار دانه مقاومت به بیماریهای شایع منطقه از جمله برقزدگی و لکهشکلاتی مقاومت به تنشهای زنده و غیرزنده (افزایش خودگشنی، کاهش ریزش گلو غلاف به عملکرد بالا) بیولوژیکی و شاخص برداشت بالا، ارزش غذایی بهبود یافته.
برداشت مکانیزه اهمیت تغذیه سلیقه و تقاضای مصرف کنندگان افزایش عملکرد از طریق VIS 7.
بررسی تودههای پیشرفته S1 باقلا اهداف طرح: هدف این تحقیق، ایجاد توده بذری جدید مناسب و سازگار برای شرایط اقلیمی کشور و استفاده از آنها در برنامههای اصلاحی میباشد.
8.
ارزیابی ارقام دانه درشت باقلا در استان گلستان اهداف: هدف از اجرای این آزمایش، دستیابی به لاین و ارقام پرمحصول و دارا بودن خواص مطلوب بهزراعی از قبیل دانه درشتی و زودرس و مقاومت به بیماری لکه شکلاتی و انتخاب گیاهان با افزایش خودگشنی بیشتر و عادت رشد محدود و ظهور غلافها در ارتفاع حداقل 30 سانتیمتر از سطح زمین میباشد.
گــزارش کــارآمــوزی واحد گرگان مهندسی کشاورزی – زراعت و اصلاح نباتات مکان: ایستگاه تحقیقاتی عراقیمحله موضوع: اصلاح بذر و نهال استاد کارآموزی: مهندس میرازعلی تهیه کننده: بابک آب خضر ترم: هفتم سال: 84-1383