شرکت سهند رایانه صبا یک شرکت تجاری و خدماتی می باشد.
ازجمله خدمات ارائه شده توسط این شرکت میتوان به تهیه و فروش کامپیوتر و لوازم جانبی آن ، همچنین تعمیر و عیب یابی قطعات سخت افزاری و نمایندگی فروش و تعمیر محصولات LG اشاره کرد.
مدیر عامل شرکت سهند رایانه جناب آقای مهندس فرج قره خانی می باشدو کارمندان دیگر شرکت نیز سهام دار شرکت می باشند .
ارزیابی بخشهای مرتبط با رشته علمی کارآموز:
با توجه به اینکه شرکت سهند رایانه در زمینه سخت افزار و نرم افزارفعالیت می کند، به این ترتیب کارآموزان معرفی شده به شرکت میتوانند در زمینه نرم افزار و سخت افزار کامپیوتر فعالیت نماید.
اینجانب شخصا در زمینه اسمبل کردن کامپیوتر و نصب سیستم های عامل ویندوز ، همچنین نصب برنامه های کاربردی فعالیت می کردم.
برنامه های آینده شرکت:شرکت دارای برنامه هایی برای آینده است .
از جمله برنامه های آینده شرکت ، برگذاری کلاسهای کامپیوتر و همچنین شبکه و نرم افزارهای شبکه را می توان نام برد.
معرفی قطعات سخت افزاری یک سیستم و گزارش مونتاژ آن
1.
سخت افزار کامپیوتر
2.
سیستم چیست؟
3.
اجزای اصلی سخت افزار کامپیوتر
4.
قطعات مورد نیاز برای تهیه یک سیستم کامپیوتری قطعات مورد نیاز برای تهیه یک سیستم کامپیوتری 1ـ سخت افزار کامپیوتر چیست؟
سخت افزار مجموعه ای از عناصر و مدارها و بردها ی الکترونیکی است .به عبارت دیگر می توان گفت اجزای فیزیکی و قابل لمس کامپیوتر سخت افزار نامیده می شود.
2ـ سیستم چیست؟
سیستم مجموعه ای از عناصر مرتبط به هم است.
بدین معنی که اطلاعاتی را به عنوان ورودی می پذیرد و با انجام عملکرد معینی روی انها یک سری خروجی به عنوان نتیجه ناشی از عملکرد مجموعه بر روی ورودیها ارائه می دهد.
* با توجه به تعریف فوق کامپیوتر نیز نوعی سیستم است.
3- اجزای اصلی سخت افزار کامپیوتر: کامپیوتر به عنوان یک سیستم دارای پنج قسمت اصلی می با شد که عبارتند از: حافضه اصلی واحد حساب و منطق واحد کنترل واحد ورودی واحد خروجی 4- قطعات مورد نیاز برای تهیه یک سیستم کامپیوتری و نحوه مونتاژ آنها: قبل از شروع به مونتاژ ابتدا باید قطعات زیر را برای شروع تهیه کنیم: کیس ـ مادر بورد ـ مانیتور ـ صفحه کلید ـ CPUیا ریز پردازنده دیسک سخت یا HARD DISK ـ حافظه اصلی یا RAMـ کارت گرافیکی - کارت مودم ـ کارت صدا ـ CDROM ـ فلاپی درایو الف:قطعات اصلی که نیاز به مونتاژ ندارند: کیس : که در بر گیرنده همه قطعات داخلی یک سیستم کامپیوتری می باشد.کیس می تواند به دو شکل رومیزی و یا برج باشد.
(شکل یک کیس به حالت برج) مادر بورد : که قطعات سخت افزاری مختلف برروی جایگاههای موجود بر روی آن نصب خواهند شد و انتخاب نوع آن عمدتا بستگی زیادی به نوع پردازنده دارد.در زیر یک نمونه از مدل های مادر بورد دیده می شود: ( نمونه یک مادر برد) نصب MAIN BOARD بر روی کیس: برای نصب مادر بورد روی کیس ابتدا محافظ های آن را بر روی کیس می بندیم،سپس مادر برد را به آرامی روی آنها قرار داده و قسمتهایی که در پشت کیس، محل قرارگیری درگاهها می باشند را، باز میکنیم.
و با قرار دادن کامل آن در محل مخصوص ، مادر بورد را با پیچهای مخصوص آن می بندیم.پس از نصب مادربورد سیم های منبع تغذیه موسوم به ATX را به آن متصل می کنیم.
(یک مادر بورد نصب شده روی کیس) با نصب مادر بورد میتوان دیگر اجزاء سخت افزاری مانند کارت گرافیکی و مودم را روی آن نصب کرد که در زیر به آنها نیز خواهیم پرداخت.نمونه یک مادر بورد نصب شده در شکل فوق دیده می شود.
مانیتور : که بسته به نوع کارت گرافیکی به کار رفته در سیستم نوع آن می تواند VGA,SVGA,8514/A باشد.مانیتورهای امروزی به دو دسته مانیتورهای CRT و مانیتورهای LCD تقسیم می شوند.که هر یک از آنها مزیت خاصی دارد.مانیتور نمایش دهنده خروجی کامپیوتر است.
صفحه کلید: که باید نوع استاندارد ان را که 101 کلید دارد انتخاب کرد.سه نوع صفحه کلید در بازار موجود است که عبارتند از : 1- صفحه کلید پد پلاستیکی 2- صفحه کلید میکروسوئیچ 3- صفحه کلید خازنی پرینتر:که می تواند از نوع جوهر افشان یا لیزری یا سوزنی باشد.که معمولا از پرینترهای لیزری به علت بالا بودن کیفیت چاپ و سرعت خوب آن و کم هزینه تر و کم صداتر بودن استفاده می شود.
موشواره یاmouse : که به وسیله آن در محیط های گرافیکی نظیر ویندوز به راحتی کارها انجام می شود.موشها نیز دو نوع OPTICAL و ساده دارند.
ب:قطعاتی که باید روی قطعات اصلی(مادر بورد) نصب شوند: CPU یا ریز پردازنده : واحد پردازنده مرکزی یا CPU یک تراشه چند سانتیمتری است که از دو قسمت اصلی واحد کنترل واحد حساب و منطق ، همچنین تعدادی ثبات که نقش حافظه موقتی را ایفا می کنند ، تشکیل می شود.برای محافظت از این قطعه بسیار مهم در کامپیوتر آن را در داخل یک حفاظ تعبیه کرده اند و یک فن، حرارت آن را کنترل می کند تا از صدمات احتمالی جلوگیری کند.این قطعه بر روی مادر بورد بر روی پینهای مشخص موجود قرار میگیرد که بعد از قرار گرفتن البته بسیار با احتیاط ضامن آن نیز باید به آرامی جا انداخته شود.
برای نصب آن روی سوکت مربوطه ابتدا بیت اندیکاتور(مشخص کننده)را با محل سوراخها چک کرده و آنرا به آرامی در محل قرار داده و با اندکی فشار جای می اندازیم.
( 1 ) ( 2 ) (3) (4) (5) در زیر نیز یک نمونه ریز پردازنده پنتوم تری(III) همراه فن و اسلات آن دیده می شود: دیسک سخت یا HARD DISK : از مهمترین قطعات یک سیستم کامپیوتری می باشد که در واقع به عنوان حافظه کمکی یک کامپیوتر کلیه اطلاعات و برنامه های مورد احتیاج کاربر را ذخیره می کند.از مهمترین پارامترهای یک دیسک سخت ظرفیت آن یا به عبارتی میزان حجم ذخیره اطلاعات در آن است.این قطعه نیز پس از شناسایی محل نصب در اولین موقعیت از قسمت جلوی مادر بورد نصب می شود.
برای نصب مادر بورد بر روی کیس ابتدا آن را در محل مخصوص هارد گرفته و با 4 عدد پیچ مخصوص هارد دیسک انرا در محلش ثابت می کنیم سپس کابل های دیتا و پاور را به آن وصل می کنیم.
(هارد ، نحوه نصب ، محل نصب) حافظه اصلی یا RAM: این نوع حافظه از جنس نیمه هادی بوده و به صورت مجموعه ای متشکل از چندین IC واقع در یک برد الکترونیکی در کامپیوتر قرار می گیرد.این حافظه را می توان به صورت مجموعه ای از چند خانه در نظر گرفت که هر یک نشانی منحصر به فردی دارد .
وقتی که پردازنده مرکزی به اطلاعات موجود در خانه ای از حافظه نیاز دارد نشانی آن محل را گرفته و جهت خواندن داده های مورد نظر مستقیما به سراغ آن می رود.
این نوع حافظه که در همه کامپیوتر ها از نوع دینامیک هست در کامپیوترهای قدیمی تر بصورت ای سی هایی بر روی مادر بورد و معمولا بر روی سوکت نصب بود اما امروزه بر روی کارتهایی که به آن ماژول حافظه گفته می شود قرار داشته و براحتی برروی مادر بورد قابل نصب می باشد.
این قطعه بصورت یک کارت می باشد که بر روی یکی از اسلاتها یا شکافهای توسعه برروی مادر بورد قرار می گیرد که با کمی فشار در جای خود می افتد و نگهدارنده هایی آن را محکم می کنند.
(محل نصب RAM که به MEMORY MODULE SOKET معروف است.) (RAM،محل نصب آن ،طریقه نصب) کارت تصویریا کارت گرافیکی : که اکثر انواع جدید ان از نوع VGA می باشد.
چون در این نوع از کارتهای گرافیکی سیگنالهای R,G,B به صورت آنالوگ تولید می شود عملا در این خانواده محدودیت تعداد رنگ وجود ندارد و بر حسب اندازه حافظه RAM موجود در کارت تصویر می توانند تعداد نا محدودی رنگ با وضوح مختلف ایجاد کرد.میتوان از روی کانکتور پشت کارت تصویر این نوع کارت تصویر را شناسایی کرد بطوریکه کانکتور کارتهای VGA از نوع سه ردیفه و دارای 15 پین می باشد در صورتی که انواع قدیمی کانکتور دو ردیفه و 9 پین می باشد.کارتهای تصویر امروزی برحسب نوع شکاف توسعه ای که برای ان طراحی می شود به انواع ISA,EISA,VESA,PCI تقسیم می شوند.این کارت بر روی قسمتی از مادربورد در قسمت انتهایی که بتواند با مانیتور ارتباط داشته باشد نصب می شود.
(کارت گرافیکی ، محل نصب آن ، و طریقه نصب آن) (اسلات AGP جهت نصب کارت گرافیکی) کارت مودم: این قطعه وسیله ای برای تبدیل سیگنالهای آنالوگ به دیجیتال و دیجیتال به انالوگ از طریق خط تلفن می باشد.این قطعه در قسمت انتهایی در محل مخصوص خودش بر روی مادر بورد که یک قسمت هم با بیرون برای اتصال به خط تلفن دارد نصب می شود.
طریقه نصب مودم : طریقه نصب آن کاملا مشابه کارت گرافیکی است با این تفاوت که آن را در اسلاتهای موسوم به PCI نصب می کنند.
در زیر نمونه آنرا می بینید: (مودم) (اسلات PCI ) کارت صدا: این کارت برای استفاده از امکانات صوتی در کامپیوتر تعبیه شده است .این کارت نیز در قسمت انتهایی برای اینکه بتواند با اسپیکر هم ارتباط داشته باشد نصب می شود در نهایت ارتباط آن با سی دی درایو هم باید برقرار شود.نصب آن مشابه مودم است و در اسلات PCI نصب می شود.
(کارت صوتی) و (مکان نصب آن روی کیس و مادر بورد) CD درایو: درایوهای سی دی یا همان لوح فشرده نوری متداولترین وسیله جانبی قابل استفاده در کامپیوترهای امروزی می باشند.این دیسکها می توانند حجم بسیار زیادی از اطلاعات را در خود نگهداری کنند.آخرین سرعت خواندن آن درایو برروی آن نوشته شده است .می توان از CD READER- WRITER هم بجای آن استفاده کرد تا نیاز به نصب WRITER به طور جداگانه نباشد.این قطعه در قسمت جلوی کیس در اولین مکان از بالا نصب می شود.در زیر تصاویر و نحوه نصب CD-ROM را آورده ایم : فلاپی درایو : می توانند به دو گروه 3.5 و 5.25 اینچی تقسیم شوند.که معمول 3.5 اینچی است.
از این درایو برای نقل و انتقال اطلاعات استفاده می شود.این قطعه نیز بر روی کیس در قسمت جلو و در اولین مکان از پایین نصب می شود.
(فلاپی درایو و محل نصب آن ، طریقه نصب) در انتها نیز تمامی کابل های DATA و POWER و ...
را به دستگاه متصل کرده و در کیس را می بندیم در زیر شکل آنرا می بینید: نصب کابل ATX منبع تغذیه نصب کابل DATA در IDE ها نصب کابل DATA روی CD_ROM کابل POWER مخصوص فلاپی درایو کابل DATA , POWER یرای هارد دیسک کابل های مربوط به CD- ROM نمونه اسمبل شده و تکمیل یک سیستم کامپیوتری نرم افزار نرم افزارها برنامه هایی هستند که درکامپیوترها نصب ودرکار های مختلف استفاده می شوند .
یک سیستم کامپیوتری بدون داشتن برنامه به هیچ دردی نمی خورد .
پس وجود هر دوی سخت افزار و نرم افزار و تعامل آنها باعث کارآمدی یک سیستم کامپیوتری می شود.
نرم افزارهای کامپیوتری به دو دسته عمده تقسیم می شوند: سیستم های عامل و برنامه های کاربردی.
سیستم های عامل نظیر ویندوز دارای سه وظیفه اساسی هستند که عبارتند از: کاربرد کامپیوتر را آسانتر می کنند.
موجب استفاده کارآمدتر از سیستم می شوند.
سیستم عامل ها به ترتیبی ایجاد می شوند تا قابل توسعه و غلط گیری و دارای قابلیت افزودن قابلیتهای جدید به آن می باشند.
اما نرم افزارهای کاربردی بیشتر جنبه کاربردداشته و انجام کارهایی نظیرتایپ و ویرایش متن و تصویر و غیره را بر عهده دارند.
از جمله نرم افزارهای سیستم عامل می توان ویندوز98 و XP را نام برد.این دو سیستم عامل محصول شرکت مایکروسافت بوده و قسمت اعظمی از بازار جهانی را به خود اختصاص داده اند.به همین دلیل و به دلیل اینکه نرم افزارهای کاربردی بسیار زیادی تحت این سیستم عاملها اجرا می شوند آموزش نحوه نصب آنها برای هر دانشجوی کامپیوتر الزامی به نظر می رسد .
قبل از آموزش نصب این سیستم عامل و نصب برنامه های کاربردی ، آموزش نحوه پارتیشن بندی نیز لازم به نظر می رسد .
پس در زیر به آنها می پردازیم: پارتیشن بندی هارد دیسک: دیسکهای سخت دارای ظرفیت های مختلفی هستند.
که برای استفاده از فضای خالی دیسک می توان آنها را به بخشهای مختلف تقسیم نمود.
در این صورت هر بخش از دیسک مانند یک درایو عمل می نماید.
قبلاٌ از دستور FDISK برای پارتیشن بندی هارد دیسک استفاده می کردند .
اما شرکتی که هارد های MAXTOR را ارائه می کند ، همراه آن، یک نرم افزار ساده به نام MAXBLAST را نیز عرضه می نماید.
با استفاده از این نرم افزار، به سادگی می توان یک هارد با ظرفیت های مختلف را پارتیشن بندی نمود.
در زیر به دلیل سادگی زیاد آن ، نحوه استفاده آنرا برایتان می آورم تا هنگام انجام اینکار راحت تر باشید : پارتیشن بندی با MAX BLAST : ابتدا یک سی دی با قابلیت BOOTABLE را در CD-ROM خود قرار دهید.
سپس سیستم را RESTART کنید .
حال کلید DEL را بزنید با این کار وارد بخش SETUP می شوید.در این قسمت به دنبال بخش BOIS FEATURES و قسمت FIRST BOOT DEVICE بگردید .
در این بخش FIRST BOOT DEVICE را روی درایوCD تنظیم کنید.تنظیمات را SAVEو از SETUPخارج شوید.اکنون پس از بالا آمدن کامپیوتر با CD-ROM ، CD مربوط به MAXBLAST را وارد کنید .
بعد از انتخاب گزینه پارتیشن بندی با MAX BLAST منتظر پیام RUN MAX BLAST FROM FLOPPY OR CD[F,C]?
بمانید .
با مشاهده آن کلید F را فشار دهید .
با زدن این کلید صفحه LICENCE این نرم افزار دیده می شود.
در اینجا گزینه I AGREE را بر گزینید.
سپس به پنجره باز شده رفته و در بخش DRIVE INFORMATION دیسک سخت خود را انتخاب کنید.
حال گزینه SELECT DRIVE را فعال کنید.
اکنون دکمه NEXT را بزنید .
می بینیم که پیامی ظاهر می شود .
حالا گزینه CONTIUE WITH SELECTED OPTION AND ERASE EXISTING DATA را انتخاب و تیک بزنید.
کلید NEXT را بزنید.در این پنجره سیستم عامل مورد نیاز خود را برگزینید و بهتر است XP را انتخاب کنید.
و کلید NEXT را بزنید .در صفحه باز شده گزینه CHOOSE AN INSTALLATION METHOD را انتخاب کرده وNEXT را بزنید،اکنون در این صفحه می خواهیم پارتیشن بندی را انجام دهیم .برای اینکار گزینه CLEAR را بزنید تا اطلاعات روی هارد کاملا پاک شود .
در این صورت هارد دیسکتان مانند یک هارد نو و خام می باشد.برای ایجاد یک پارتیشن روی گزینه ADD کلیک کنید .
در صفحه بازشده و درقسمت TEXT BOX آن میزان مورد نظرتان را با واحد مگا بایت وارد کنید تا مقدار فضای مورد نظرتان برای آن درایو اختصاص یابد.مثلا برای اختصاص 8 گیگا بایت(8 GB ) فضا به درایو "C:\" مقدار 8000را در کادر متن وارد کنید .
در بالای صفحه نیز یک نمودار دایره ای میزان فضای مورد نظررابه درصد نمایش می دهد.
برای اضافه کردن درایوهای جدید تا پارتیشن بندی کامل هارد ، این کار را تکرار نمائید.هر بار در آخرOK را بزنید.
اکنون کلید NEXT را بزنید تا به صفحه بعد بروید.
با زدن کلید EXIT از نرم افزار MAXBLAST خارج شوید.
حالا هارد دیسک تان، آماده نصب سیستم عامل دلخواهتان است.
پارتیشن بندی با دستور fdisk : ابتدا دیسکت یا سی دی را انداز را وارد کنید.اکنون سیستم خود را restart نمائید.(باید مانند قبل هنگام boot ، سیستم شما بافلاپی یا سی دی boot شود.)پس دستگاهتان را به صورتی که قبلا نیز گفته ایم در setup آن تنظیم کنید.بعد از خروج از بخشsetup پیغام زیر ظاهر می شود: CD\ROM Start up Menu 1-Boot from hard disk 2-Boot from CD-ROM با کلید های جهت گزینه 2 را انتخاب نمائید تا سیستم با سیدی بالا بیاید .
حالا اعلان داس به شکل زیر خواهد بود.
دستور FDISK را مقابل آن تایپ و اینتر را بزنید: A:\> A:\>FDISK این اعلان داس هنگام بوت شدن با فلاپی دیده می شود.به این ترتیب پیام زیر ظاهر می شود که می گوید ظرفیت هارد شما از 512 مگابایت زیادتر است: Your Computer has a … کلید y را بزنید تا صفحه اصلی fdisk ظاهر شود: Fdisk options Current fixed disk drive: 1 Choose one of following: 1- create dos partition or logical dos drive 2-set active partition 3- delete partition or logical dos drive 4- display partition information enter choice:[ 1 ] press esc to exit fdisk.
این صفحه دارای گزینه هایی برای انجام اعمال مختلف بر روی دیسک سخت می باشد.
شما از طریق گزینه 4 می توانید وضعیت پارتیشن بندی هارد تان را مشاهده کنید.
پس برای این کار عدد 4 را از صفحه کلید و سپس کلید اینتر را فشار دهید.
4- display partition information پس از این کار منوی زیر ظاهر می شود: Display partition information Current fixed disk drive:1 Partition status type volume label Mbytes system usage C:1 A pridos 3004 15% 2 extdos 16455 65% total disk space is 19469 Mbytes (1MByte=1040576 bytes) the externded dos partition contains logical dos drives.
Do you want to display the logical drive Press Esc to return to fdisk option نکته: در پارتیشنبدی و کار با fdisk با سه اصطلاح برخرود می کنید که عبارتند از : primary , extended , logical که سیستم عامل از دو پارتیشن primary و extended استفاده می کند .
درایو c کامپیوتر همان پارتیشن primary و پارتیشن extended همان درایو های منطقی هستند که از D تا Z خواهند بود.هنگام پارتیشن بندی ابتدا primary و بعد extended و بعد logical را ایجاد می کنیم.
توجه : برای حذف پارتیشن ها برعکس ایجاد عمل می کنیم .
یعنی ابتدا از logical شروع می کنیم.
در آخر به حذف primary اقدام می کنیم.منوی بالا نشان می دهد که هارد شما از 2 پارتیشن اولیه و گسترش یافته تشکیل شده است .
حال برای دیدن درایو های منطقی کافیست y را تایپ کرده و پس از آن اینتر را بزنید.
با این کار شکل زیر ظاهر می شود: Drv volum label Mbytes system usage D: 3004 fat 18% E: 6001 fat 36% F: 7460 fat 45% Total extended dos partition size is 14465 Mbytes همانطور که در بالا می بینید هارد ما از سه درایو منطقی d, e ,f تشکیل شده است.
اگر دیس شما قبلا پارتیشن بندی شده باشد بایستی اقدام به حذف آنها بکنیدبرای این کار باید در صفحه اصلی گزینه 3 را انتخاب کنید.
یعنی عدد 3 را تایپ کرده و اینتر را بزنید.
3 – delete dos partition or logical dos drive حال وارد قسمت delete می شوید و پیام زیر ظاهر می شود: Delete dos partition or logical dos drive Current fixed disk drive:1 Choose one of the following: 1- delete primary dos partition 2- delete extended dos partition 3- delete logical dos drive(s) in the extended dos partition 4- delete non-dos partition enter choice:[ ] press Esc to return to fdisk option برای حذف ابتدا از درایو های منطقی شروع کنید.برای اینکار دکمه 3 را زده و اینتر را فشار دهید.
3- delete logical dos drive(s) in the extended dos partition بعد از این کار صفحه ای با پیامهای زیر دیده می شود: WARNING !
Data in the deleted logical drive will be lost .
What drive do you want to delete?
[ ] شما نام آخرین درایو منطقی را تایپ و ازآن شروع به پاک کردن کنید.
مثلا ما اینجا حرف f را تایپ و enter را می زنیم.پیام زیر ظاهر می شود: Enter volume حالا برچسب این درایو را وارد کنید (در صورت وجود)والا اینتر را یزنید تا پیام زیر ظاهر شود: Are you sure (y/n)?[ y ] حالا y را تایپ کرده و اینتر را یزنید.به همین ترتیب ترتیب درایو های E: , D: را نیز پاک کنید.بعد از پاک شدن همه ی درایو های منطقی پیام زیر را خواهید دید: All logical drives deleted in the extended dos partition.
برای پاک کردن پارتیشن های extended ، وارد بخش 1 شوید و بعد گزینه 3 را برگزینید تا وارد قسمت delete شوید ولی این دفعه کلید 2 را تایپ نمائید و اینتر را بزنید تا پارتیشن extended نیز حذف شود.
2- delete extended dos partition بعد از این کار پیام زیر ظاهر می شود: WARNING !Data in the deleted extended dos partition will be lost.
حالا کلید y را بزنید و اینتر را فشار دهید.
با این کار پیام زیر دیده می شود: Extended dos partition deleted دکمه ی Esc را بزنید تا وارد بخش اصلی شوید (صفحه اصلی fdisk) و مانند قبل گزینه 3 را انتخاب کنید تا وارد قسمت delete شوید و در این مرحله گزینه 1 را انتخاب کنید تا پارتیشن اولیه نیز حذف شود.
1-Deleted primary dos partition پیام زیر دیذه می شود: Enter volume label .
.
.?
[ ] در صورت وجود بر چسب را وارد کنید .
در غیر اینصورت کلید اینتر را بزنید.تا پیام زیر ظاهر شود: Are you sure (y/n) حرف y را زده و سپس اینتر را می فشاریم .پیام زیر دیده می شود: Primary dos partition deleted حالا دکمه esc را زده تا وارد صفحه اصلی شوید.
بعد از حذف پارتیشن های قبلی ، نوبت به ایجاد پارتیشن های جدید است.برای این کار در صفحه اصلی گزینه 1 را انتخاب کنید تا پیام زیر دیده شود: 1- creat dos partition or logical dos drive بعد از آن صفحه ای مطابق شکل زیر ظاهر می شود: Current fixed disk drive:1 Choose one of the following: 1 - creat primary dos partition 2 - creat extended dos partition 3 – creat logical dos drives in the extended dos partition enter choice: [ 1 ] press esc to return to fdisk options شما برای ایجاد پارتیشن ها باید از پارتیشن اولیه شروع کنید.
بعد کلید 1 را تایپ کنید و اینتر را بزنید.
1- creat primary dos partition کمی صبر کنید تا complete100% دیده شود .
و verifying drive integrity صد در صد کامل گردد.
سپس پیام زیر ظاهر می شود: Create primary dos partition Current fixed disk drive :1 Do you wish to use the maximum available size for a primary dos partition and make the partition active Press esc to return to fdisk options پیام بالا از شما می پرسد که آیا می خواهید تمام دیسک سخت به عنوان پارتیشن اولیه باشد؟
شما دکمه n را تایپ کرده و اینتر را بزنیدو کمی صبر کنید تا صد در صد کامل شود و پس از آن پیام زیر ظاهر شود: Create dos partition Current fixed space is 19469 Mbytes (1mbyte=1040576 bytes) Maximum space available for partition is 19469 Mbytes (%100) enter partition size in Mbytes or percent of disk space(%) to create a partition press esc to return to fdisk options حالا ما بجای 19469 عدد 3000 را می زنیم و 3 GB فضا به آن می دهیم.
پیام زیر ظاهر می شود: PRIMARY DOS PARTITION CREATED حالا ESC را بزنید و به صفحه اصلی برگردید .
اکنون باید پارتیشن EXTENDED ایجاد شود پس گزینه 1 را انتنخاب و وارد CREATE می شویم و پیام زیر دیده می شود: 1- CREATED DOS PARTITION OR LOGICAL حالا گزینه 2 را انتخاب نمایید.
2- CREATE EXTENDED DOS PARTITION مدتی صبر کنید تا %100 کامل گردد و پیامهای زیر نمایش داده شود: CREATE EXTENDED DOS PARTITION CURRENT FIXED DISK DRIVE:1 PARTITION STATUS TYPE VOLOME LABLE M BYTE SYSTEM USAGE C:1 PRIDOS 3004 15% TOTAL DISK SPACE IS 19469 MBYTES (1MBYTE=1040576 BYTES) MAXIMUM SPACE AVAILABLE FOR PARTITION IS 16465 (85%) ENTER YOUR PARTITION SIZE IN M BYTES OR PERCENT OF DISK SPACE (%) TO NO PARTITION DEFINED PRESS ESC TO RETURN TO FDISK OPTIONS.
برای این که بقیه دیسک را از نوع EXTENDED کنید کلید اینتر را بزنید تا پیام زیر دیده شود: EXTENDED DOS PARTITION CREATED.
نصب ویندوز 98 : برای نصب ویندوز 98 بر روی سیستم کامپیوترتان ، ابتدا CD آن را در CD-ROM قرار دهید.همانطور که قبلا هم گفتیم ، درایو CD-ROM کامپیوترتان را BOOTABLE کنید و کامپیوترتان را restart نمائید.
اکنون کامپیوتر با cd راه اندازی می شود.برای پاک کردن ویندوز قبلی تان بایستی درایو c: و d: را format کنید.
در این صورت برای انجام دستور format ،دستور زیر را تایپ کنید : C:\FORMAT C: حالا اینتر را بزنید.
پیامی ظاهر می شود که متن آن بدین شرح است که اطلاعات درایو هارد شما از بین خواهد رفت آیا مایلید که این کار را انجام دهید یا خیر؟
شما برای انجام FORMAT باید کلید Y را از صفحه کلید وارد و بعد اینتر را بزنید.
نکته: ((در صورتی که می خواهید عمل FORMAT سریعتر انجام گیرد ، تایپ کنید: C:\ FORMAT C:/Q اینتر را بزنید تا اجرا شود.)) اکنون درایو شما آماده شده است.با بالا آمدن کامپیوتر ، کامپیوتر پیام زیر را نمایش خواهد داد که نشان دهنده یک منو با 2 گزینه زیر است: 1.
boot from hard disk 2.
boot from CD-ROM enter your choice: time remaining:30 که شما باید گزینه دوم را انتخاب .
پس از صفحه کلید ، کلید 2 را وارد و اینتر را بزنید.
در گزینه های مذکور در بالا ، اولی : راه اندازی به وسیله هارد دیسک و دومی :راه اندازی کامپیوتر با cd-rom را برای نصب ویندوز نشان می دهد.اکنون کامپیوتر با cd بالا آمده است.منویی دیده می شود که منوی start up نامیده می شود.
در این منو گزینه های زیر ملاحظه می شود: 1.
start windows 98 setup from cd-rom.
2.
start computer with cd-rom support.
3.
start computer without cd-rom support.
Enter your choice: time remaining:30 حالا 2 را وارد و اینتر را بزنید.حالا می بینید که کامپیوترتان چک می شود و درایو A:\ ظاهر می شود و درایو های CDتان نیز شناسایی و نمایش داده می شود.پیام اعلام نام درایو های CD-ROMبدین شرح است: COPYRIGHT ( C ) MICROSOFT CORP.
1986-1995 .
ALL RIGHTS RESERVED DRIVE I: DRIVER OEMCD001 UNIT 0 DRIVE J: DRIVER OEMCD001 UNIT 1 A:\> اکنون سیستم شما چک شده است و درایو هایتان نیز برایتان معرفی شده اند.
حال CD ویندوز را داخل CD-ROM قرار داده و درایو جاریتان را به درایو CD-ROM تان تغییر دهید.
این کار با دستور زیر صورت می گیرد: (در اینجا درایو CD-ROM ما با J: مشخص شده: ) A:\ > J: حالا اینتر را بزنید تا نتیجه زیر حاصل شود و اعلان داس بدین شکل دیده شود: J:\> الان درایو جاری J: می باشد و اکنون باید پوشه ای را که فایل SETUP ویندوزتان در آن قرار دارد را باز کنید.
پس با فرض اینکه پوشه ویندوزتان با نام WIN98 موجود باشد تایپ کنید: J:\> CD WIN98 اینتر را بزنید .
حالا وارد پوشه مربوطه شده اید به اعلان داس توجه کنید: J:\WIN98\> حالا دستور زیر را برای انجام عمل نصب و آغاز آن تایپ و کلید اینتر را بفشارید: J:\WIN98\> SETUP پیام زیر ظاهر خواهد شد: PLEASE WAIT WHILE SETUP INITIALIZE.
SETUP NOW GOING TO PERFOM ROUTINE CHECK ON YOUR SYSTEM.
TO CONTINUE , PRESS ENTER .
TO QUIT SETUP , PRESS ESC.
اکنون کلید اینتر را بزنید تا نصب ویندوزتان آغاز گردد.نصب ویندوز XP نیز مشابه همین بوده و به سادگی قابل اجرا می باشد.
نصب نرم افزارهای کارت صوتی و کارت گرافیکی: برای نصب کارت صوتی معمولا اگر ON BORD باشند ، از روی CD های نصب نرم افزارهای مادر بورد که اکثرا هم AUTORUN هستند، اینکار صورت میگیرد.اما در صورت مجزا بودن آنها بایستی CD آنرا وارد کرده و بعد اقدام به نصب آن کنید.
در مورد مودم هم باید CD آنرا قرار داده و اقدام به نصب آن کنید .
دانستن مارک و مدل آن نیز کمک زیادی در هنگام نصب خواهد داشت .
کارت گرافیکی نیز حتما دارای CD نصب کننده می باشد .با دانستن نام آن .
و باتوجه به سیستم عامل کامپیوتر داخل CDرا جستجو و درایور مورد نظر را نصب می کنیم .این درایور برای سیستم عاملهای مختلف ، متفاوت است و اگر اشتباه نصب شود، یا دستگاه درست کار نخواهد کرد و یا اینکه هنگام نصب آن، اشکالی از طرف سیستم عامل صادر خواهد شد مبنی بر اینکه درایور مربوطه صحیح نمی باشد.پس از نصب هر درایور کامپیوتر را RESTART نمائید تا مراحل نصب تکمیل شود.حالا می توانید کیفیت و وضوح تصویر را از مسیر زیر تغییر دهید: Right click\properties\settings\color quality (آنرا روی 32 بیت قرار دهید) حال از صوت و تصویر کامپیوتر خود لذت ببرید.
برای ویرایش متن می توانید از مایکروسافت word بهره بگیرید.
پس باید یکی از نسخه های 97 و یا 2000 ،office راروی کامپیوتر نصب کنید .البته با نصب آن سه نرم افزار دیگر با نامهای power pointو Microsoft front pageوMicrosoft excel ،نیز نصب خواهند شد.برای ویندوز xp نصب office xpو office 2003 در حال حاضر بهتر است ،زیرا دارای امکانات جالبی در زمینه مدیریت فایلها دارند.