شرکت مخابرات استان تهران بطور کلی دارای 2 قسمت اساسی
می باشد.
1- بخش های ستادی که شامل معاونت های نیرو، مالی، آموزش، بازرسی و ....
می باشد.
2- بخش های اجرایی یا فنی بعبارت بهتر بخش های عملیاتی شرکت مخابرات
وظیفه اصلی این قسمت در واقع پیاده کردن و اجرا کردن طرح های تصویب شده در بخش ستادی از جمله توسعه و تکمیل مراکز تلفن شهری، اجرای طرح های مخابراتی، نظارت و بررسی عملکرد شبکه های فیبر نوری و طراحی سیستم های بروز مخابراتی و ....
یکی از ادارات اصلی و مرکزی این قسمت اداره ی کل نظارت، آزمایش و تحویل می باشد که خود به سه قسمت: 1- اداره ی کل نصب و راه اندازی 2- اداره ی کل خدمات مهندسی 3- معاونت توسعه و مهندسی می باشد.
وظایف: اداره نصب و راه اندازی وظیفه نصب سیستم های مخابراتی از جمله نصب کلیه ی سیستم های مورد نیاز در مراکز تلفن بین شهری و در مورد ارتباطات سیار وظیفه نصب آنتن های BTS و تقویت کننده های موبایل را برعهده دارد.
اداره ی خدمات مهندسی در مورد پشتیبانی و نگهداری از سیستم های نصب شده را بر عهده دارد.
معاونت توسعه و مهندسی در مورد افزایش ظرفیت شبکه و برطرف کردن مشکلاتی که در کیفیت مخابرات اثرگذار می باشد و بطور کلی تحقیق و پژوهش در مورد بروز کردن شبکه های مخابراتی فعالیت دارد.
مراکز تلفن کوچک
فن آوری تلفن: گاهی از سیستم عمومی تلفن بعنوان هشتمین مورد از عجایب جهان یاد می کنند.
شبکه ای متشکل از پیچیده ترین کامپیوترهای متصل به یکدیگر را تجسم کنید، که فقط در عرض چند ثانیه می توانند ارتباط بین دو نفر را در هر نقطه از جهان برقرار کند.
شبکه های تلفن امروزی نه تنها می تواند ارتباط صوتی را با کیفیت خوب برقرار کند بلکه در انتقال دیتا نیز خیلی موثر است بطورکه امروزه در سیستم های انتقال اداره ای بعنوان دیتا از طریق فیبر نوری تشکیل شده است.
فن آوری تلفن: گاهی از سیستم عمومی تلفن بعنوان هشتمین مورد از عجایب جهان یاد می کنند.
بهتر است از روش سازماندهی (PSTN) public switched Telephone network را بصورت اجمالی مورد بررسی قرار دهیم و مشخصه های مربوط به سیگنال ها و انتقال آنها توسط خط تلفن معمولی را مرور کنیم.
مراکز تلفنی: شبکه مراکز تلفنی در واقع شبیه درخت رو به رشدی است که تمام ریشه هایش به یکدیگر ارتباط دارند، هر چند ممکن است در شکل زیر این طور به نظر نرسد: با این که این شکل ساده شده است.
اما اصول پایه ی شبکه مزبور را نشان می دهد.
مرکز تلفن محلی: تلفن ها در واقع نشان دهنده ی انتهایی ترین نقطه ی شبکه می باشند، هر تلفن معمولاً با استفاده از یک جفت سیم مسی به مرکز قطع و وصل مربوطه متصل می شود(استفاده از سیم مسی باعث افزایش ظرفیت می گردد) که مرکز تلفن محل (co) نامیده می شود.
مرکز تلفن محلی تمام عملکردهای مربوط به قطع و وصل بین تلفن های محلی را انجام می دهد.
بنابراین خدمات مربوط به تلفن های محلی توسط یک مرکز تلفن محلی منفرد ارائه می شود.
یعنی ارتباط تلفنی مزبور بدون واکنش متقابل با شبکه، در یک مرکز تلفن محلی صورت می پذیرد.
این حالت مکالمه ی محلی نامیده می شود.
(Local call).
هر مرکز تلفن محلی با سه رقم (مانند 276 یا 863) مشخص می شود، که سه رقم اول شماره تلفن های 7 رقمی را تشکیل می دهد.
چهار رقم باقی مانده در واقع شماره تلفن اختصاصی شما می باشد و مرکز تلفن محلی برای ارائه خدمات از آن استفاده می کند.
مرکز تلفن شهری وقتی شماره تلفنی را می گیرید که تحت کنترل مرکز تلفن محلی دیگری می باشد، باید مراکز مزبور به گونه ای به یکدیگر متصل شوند.
کنترل قطع و وصل این مراکز محلی توسط مرکز دیگری بنام مرکز تلفن شهری (TC) صورت می گیرد.
خطوط اتصال TC بین مرکز تلفن های محلی مبدأ و مقصد برقرار می باشد و کنترل قطع و وصل مبدأ و مقصد توسط سیستم هدایت موجود در این مراکز صورت می پذیرد.
این مرکز بعد از برقراری اتصال با تلفن مقصد، سیگنالی به آن ارسال می کند که نشان می دهد شخصی در انتظار برقراری ارتباط می باشد.
اگر نتوان از طریق مرکز تلفن شهری به مرکز تلفن محلی مورد نظر دسترسی پیدا کرد.
در آن صورت باید ارتباط از سطح بالاتری در شبکه برقرار شود.
اگر چه هزینه مکالمه ی تلفنی در مرکز تلفن شهری محاسبه می شود، اما برقراری ارتباط از طریق چنین مرکزی در تمام موارد شامل هزینه ی مکالمه نمی شود.
زیرا در مناطقی که تراکم جمعیت زیاد می باشد و چند مرکز تلفن محلی در یک منطقه قرار دارد، باز هم ممکن است برقراری ارتباط با مرکز تلفن محلی مجاور از طریق مرکز تلفن شهری صورت بگیرد.
مرکز تلفن راه دور: وقتی ایجاد ارتباط از طریق مرکز تلفن شهری امکان پذیر نباشد، این کار توسط مرکز تلفن راه دور یا (RC) یا Regional center صورت می پذیرد.
در این سطح از شبکه ارتباط تلفنی با مرکز تلفن شهری مناسب برقرار می گردد.
که آن نیز به نوبه ی خود برقراری ارتباط با مرکز تلفن محلی مورد نظر را برقرار می کند.
از این قسمت اتصال به مرکز تلفن محلی و نیز تلفن مقصد مطابق معمول صورت می گیرد.
اگر مرکز تلفن شهری درخواست شده از مرکز تلفن راه دور تحت پوشش آن نباشد مرکز مزبور به مرکز تلفن راه دور مناسب متصل خواهد شد.
با استفاده از چنین سلسله مراتبی می توان هر تلفنی را به تلفن دیگری وصل و به آن دسترسی پیدا کرد.
اتصال بین مراکز و اداره های مخابرات از طریق سیم های مسی، زمینی، هوایی، اتصال ماهواره ای و یا کابل نوری برقرار می گردد.
میزان پیچیدگی شبکه تلفنی در هر نقطه از دنیا به ناحیه ی مورد نظر و خدمات مورد نیاز آنها بستگی دارد.
بطور کلی تمامی مشترکان تلفن ثابت از طریق کابل به پست های مخابراتی که در هر محل نصب شده است متصل هستند.
پست از طریق کابلهای مسی و ...
به کافو که تمامی مشترکان در آن یک زوج سیم اشتراک دارند وصل میشود تمامی کافوها از طریق کابل به حوضچههای مخابراتی متصلاند از حوضچههای مخابراتی با استفاده از کابلهای مسی که از داخل زمبن رد شده است به مرکز تلفن هر منطقهای وصل میشود حال هر مرکز تلفن شهری که در تهران به 7 منطقه تقسیم میشود از 3 قسمت تشکیل شده است: 1- سالن MDF 2- سالن PCM 3- سالن سوئیچ 4 سالن دیتا زمانیکه شرکت مخابرات به متقاضیان تلفن ثابت یک خط واگذاری میکند، در واقع یک زوج سیم به هر مشترک واگذار میکند.
که یک سر این زوج سیم در خانهی هر مشترک و سر دیگر آن در سالن MDF میباشد در واقع زمانیکه شمارهگیری انجام میشود ابتدا این شماره از طریق زوج سیم به سالن MDF و از آنجا از طریق کابلهای مخصوص به سالن PCM می رود.
حال در رساندن PCM دیگر زوج سیم وجود ندارد، سالن PCM در واقع نقش خطوط انتقال را بازی میکند، حال سیستمهایی که برای انتقال استفاده میشودخیلی متنوع میباشد که توسط ادارات نصب و راهاندازی هر منطقهای در مراکز ایجاد میشود، یکی از انواع این سیستمها G.SHDSL میباشد که برای انتقال ارتباط حداقل به ZMG احتیاج دارد که این SHDSL این m2 را از مشترک یا NTU گرفته و به سالن سوئیچ انتقال میدهد.
در سالن سوئیچ بطور خلاصه از طریق پیششماره گرفته شده منطقه مورد نظر مشترک شناسایی شده (3 رقم اول) و ارتباط صورت میگیرد.
در زمانهای قدیم وظیفه مراکز فقط انتقال مکالمه بود ولی اکنون در زمینهی دیتا و ارتباط مشترک با اینترنت هم مراکزی در هر منطقهای تلفن شهری ایجاد گردیده است.
اما مشکلاتی که در زمینهی ارتباط بین مشترکین با مراکز تلفنی وجود دارد، این است که کافوهای معمولی که در گذشته نصب شدهاند تعداد محدودی از مشترکین میتوانند در آن وصل باشند، از طرفی چون درگذشته تقریباً تمامی خطوط انتقال بین کافوها و مراکز تلفن شهری از طریق کابلهای مسی که از زیرزمین عبور کرده دیگر ظرفیت پذیرش مشترک جدید را ندارد در نتیجه باید از فیبرهای نوری استفاده کرد، مزایای فیبر نوری نسبت به سیم های مسی هم از نظر هزینه میباشد و هم اینکه از طریق فیبر نوری میتوان ظرفیت پذیرش مشترکان جدید را خیلی زیاد افزایش داد.
فیبر نوری خود نوعی کابل است که هر رشته از این کابل میتواند در هر ثانیه هزاران مشترک را با هم ارتباط دهد.
اما برای استفاده از فیبرهای نوری دیگر نمیتوان از کافوهای معمولی استفاده کرد.
دراین باره از نوعی از کافوها به نام Modem استفاده میکنند.
این مودمها در واقع همان کار کافوها را انجام میدهند ولی از نظر ظرفیتپذیری خیلی بیشتر از کافوهای معمولی میتوان از آنها استفاده کرد.
که اصطلاحاً به این مودمهایی که از طریق کابل با مشترکان وصلاند NTU گفته میشود.
NTU از طریق فیبر نوری به مودمهای دیگری که در سالن PCM میباشند وصل است.
ولی در این Ltu ها باید در سالن MDF باشند.
Ltu در واقع عمل MAX را انجام میدهد که در حال حاضر انواع 30،12،11،8،6،4 کانالهی آن استفاده میگردد.
امروزه به دلیل سیاستهای توسعه شبکه انتقال در مخابرات یکسری کافوهای نوری خریداری شده است.
که این کافوها دارای ظرفیت بیش از اندازه و فوقالعاده زیادیاند که میتوان تمامی مشترکان استانهای کوچک را به آن وصل کرد.
و از طریق سیستم انتقال مخصوص خود بنام (NES) به مرکز MDF متصل شد.
انواع آنها 500و1000و2000 میباشد که 2 شرکت TELAPS و HUAWEI سیستمهای NES آن را در ایران نصب کردهاند.
بطور خلاصه در حال حاضر در مخابرات از نظر انتقال، سوئیچ و MDF مشکل خاصی وجود ندارد یعنی از نظر انتقال سالن PCM در مراکز مخابراتی گسترش یافته و شبکه انتقالی خطوط (SDH) که بعداً بطور کافی راجع به آن بحث خواهد شد مشکلی وجود ندارد.
مراکز سوئیچ هم به اندازه کافی خریداری شده است.
تنها مسئله قابل توجه در بخش MDF یا ارتباط مستقیم با مشترک میباشد که ادارهی سیستمهای انتقال در شرکت مخابرات استان تهران بیشتر در این مورد سرمایهگذاری مینماید و توسعه بیشتر خطوط ارتباطی مهمترین برنامه درآینده است.
تمامی مراکز مخابراتی در سطح شهر تهران بوسیله فیبرنوری به هم متصل شدهاند که بصورت ring یا حلقه میباشد تا در صورت بروز نقص فنی در یکی از مراکز ارتباطات شهری مختل نشود.
انواع مختلفی از روشها برای انتقال وجود دارد مثل SDH،NG،OSN، که در حال حاضر SDH از پرکاربردترین آنها بخاطر توانایی در داشتن بیشترین مسافت انتقال میباشد.
به کارگیری SDH به عنوان یکی از مهمترین سیستمهای انتقال پرظرفیت تابع مقررات و دستورالعمل خاص خود است که در اینجا به گوشههایی از آن اشاره میکنیم.
مناقصه و خرید در صورت نیاز شرکت مخابرات به خرید سیستمهای جدید SDH پس از تهیه مشخصات فنی توسط اداره تهیه و بررسی استانداردها، یک نسخه از مشخصات فنی جهت اظهارنظر به این کمیته ارسال و اعضاء کمیته پس از بررسی و بازدید از نمونه سیستمی که باید خریداری شود اعلام نظر خواهند نمود.
طراحی در نحوه ارائه طرح سیستمهای SDH لازم است موارد زیر مورد نظر قرار گرفته و به اجراء گذاشته شود.
1-2- سالنهایی که به سیستمهای ترانسمیشن اختصاص داده میشود لازم است پیشبینی کف کاذب در آنها شده باشد.
ضمن اینکه در خرید سیستمهای SDH جدید قابلیت نصب روی کف کاذب نیز لحاظ گردد.
2-2 پیشبینیهای لازم جهت سیرکوله شدن هوای داخل راک در تهیه مشخصات فنی مدنظر قرار گیرد.
3-2- کف پوشهای سالن دستگاه میبایست از نوع Anti static باشد.
4-2 محل اتصال راکهای SDH به کف سالن از پایههای زلزلهگیر استفاده شود.
5-2 توصیه میگردد در خصوص تغذیه سیستمهای SDH ، به منظور افزایش ضریب امنیت از دو مسیر جداگانه تغذیه به سیستم اعمال شود.
6-2- مقدار آمپراژ فیوزهای نصب شده در PDB، راکها و ROWها میبایست مطابق توصیههای شرکتهای سازنده تعیین شده باشد.
(شرکت صنایع الکترونیک شیراز، شرکت اخترافشان) 7-2 Earth مربوط به سیستمهای SDH باید از کوتاهترین فاصله ، تا زمین اصلی مرکز انتخاب گردد ضمن اینکه کابل استفاه شده در این فاصله دارای قطر مناسب باشد لازم به توضیح است مقدار اهمی اندازهگیری شده Earth سیستمSOH با Earth مرکز میبایست نزدیک بهم باشد.
8-2- پیشبینی دستبندهای Earth (Artistatic Electric) شده الزامی است.
9-2- در طرح پیشبینی آرایش مناسب کابلکشی داخل سالن شده باشد.
3- نصب و راه اندازی ادارهی کل طرح و مهندس باید طرحهای کلی سیستمهای SDH را برای ادارات کل مناطق تلفن شهری، ادارهی کل نصب و راهاندازی، ادارهی کل نظارت و آزمایش و تحویل و TMN ارسال نماید.
طرحهای جامپرینگ میبایست پس از ارسال پوشه قرمز به سالنسوئیچ انجام شود، بطوریکه اجرای طرح جامپرینگ همزمان با اجرای Database پوشه قرمز باشد.
این مطلب باعث میشود سیستمها بمدت طولانی بدون استفاده زیربار نباشند.
نصب سختافزاری و نرمافزاری سیستمها میبایست کاملاً با طرح مطابقت داشته باشد.
نرمافزار سیستم شامل دو بخش میباشند: بخش اول مربوط به Payload,data ، O.W,SYNC,DCN میشود که از طرف اداره کل طرح و مهندسی تهیه و به مناطق و TMN ارسال میشود.
2-3 : راهاندازی: 1-2-3 تنظیم ID مطابق طرح انجام شده باشد.
2-2-3 اتصال مسیرنوری در تمام NEها مطابق طرح باشد.
3-2-3 توانایی اتصال به همه NEهای دیگر از مرکز مورد راهاندازی.
4-2-3 توانایی ایجاد یک مسیر (Route) جدید بطور خودکار زمانیکه NEها میتوانند با بیش از یک Route ارتباط برقرار کرده و Route قبلی قطع شود.
5-2-3 بررسی O.W (order Wire) 6-2-3 تست انتخاب مکالمه 4- آزمایش و تحویل آزمایش و تحویل عبارت است از سلسله عملیاتی که توسط عوامل ادراهی کل نظارت و آز مایش و تحویل مطابق با استاندارهای ارائه و یا تأیید شده توسط اداره استانداردهای فنی، به منظور اطمینان از صحت عملکرد سیستم و واحدهای نصب و راهاندازی انجام میگیرد تا سیستم منصوبه صحیح و سالم تحویل عوامل نگهداری شود.
مراحل نظارت و آزمایش و تحویل بشرح زیر است: 1-4 مراحل نظارت:به منظور اجرای صحیح عملیات نصب و راهاندازی مطابق با طرحهای ارسالی عوامل اداره کل نظارت و آزمایش و تحویل میبایست بطور مستمر برکارهای اجرائی نظارت داشته باشد.
2-4 مراحل آزمایش: برگه هایTesT Sheet با آرم مخابرات استان تهران میبایست توسط اداره کل نظارت آزمایش و تحویل تهیه و بر اساس آن تست و آزمایش سیستمهای منصوبه را بعمل آورند.
3-4 مراحل تحویل: پس از نصب سیستمها، مجری به اداره کل نظارت و آزمایش و تحویل اعلام مینماید که سیستم آماده آزمایش و تحویل میباشد.
4-4 اداره کل نظارت و آزمایش و تحویل مسئولیت هماهنگی و آزمایش و تحویل با واحدهای زیربط را دارد.
5-4 واحدهای زیربط شرکت کننده در جلسه آزمایش و تحویل سییستمها بطور ذیل تعیین میگردند.
نماینده مجری نصب، نماینده نظارت آزمایش و تحویل – نماینده – مدیریت شبکه ارتباطات شهری نماینده اداره کل پشتیبانی فنی که کلیه نمایندگان فوق کتباً به جلسه مذکور دعوت خواهند شد.
در ضمن نماینده اداره نصب و پشتیبانی فنی مراکز تلفنی هر منطقه نیز در جلسه مذکور شرکت مینماید.
تبصره:اگر چنانچه مشکلات و نواقصی در آزمایش و تحویل سیستمها مشهود بود این موارد در صورت جلسه قید و به امضاء اعضاء جلسه خواهد رسید.
1-5-4 سیستمهای نصب شده از نظر نرمافزاری و سختافزاری میبایست مطابق با طرح باشد.
2-5-4 پرسنل واحد نگهداری کننده از آموزشهای لازم در مورد سیستم مورد نظر بهرهمند شده باشند.
3-5-4 مدارک فنی از قبیل دستورالعمل نگهداری سیستم، طرح و آزمایش و تحویل لیست موجودی سیستمهای منصوبه تحویل عوامل نگهداری شده باشد.
4-5-4 سیستم خنک کننده سالن، کف کاذب، کف پوش، روشنایی در وضعیت مطلوب باشد.
5-5-4 نصب فیزیکی سیستم بطور کامل و صحیح انجام شده باشد.
6-5-4 تجهیزات سیستم همراه با یونیتهای یدکی تأمین شده باشد.
نکته:تمامی دستگاهها و سیستمهای ارتباطی مراکز مخابرات از اصول اولیه علم الکترونیک بهره میگیرد از این رو الکترونیک از جایگاه خاصی در صنعت مخابرات برخوردار است.
در سالهای اخیر تکنولوژی دیجبتال و پیشرفت سریع آن در سیستمهای ارتباطی تحول عظیمی داشتهاست.
توافق بین المللی که در برگیرنده کلیه پیشرفتهای تکنولوژی برای سیستمهای مخابرات دیجیتال وجود دارد.
که شامل سیستم (مایکروویودیجیتال) DMR یا (Digital Microwave Radio) ، سیستم مخابرات ماهوارهای مخابرات نوری میباشند.
آگاهی جوامع امروزه باعث تقاضاهای وسیع در توسعه و بهبود ارتباطات شده است.
ESS (Electronic Switcr system) مخابرات ماهوارهای و سیستم Mobil Radio ISDN در اواخر 1950 استفاده عملی از Pcm با استفاده از نیمه هادیها در چند کشور صورت گرفت.
بالاخره در سال 1965 ، سیستم PCM امریکائی 24 کاناله برای فاصلههای کوتاه مورد استفاده تجارتی قرار گرفت که امروزه این نوع سیستم Narth American Digital Comunicution Hieravehy نام گرفته است.
در سال 1965 در ژاپن توسط Mippon.
Teleraph and relephonpublic.
Corporation (MTT)استفاده تجارتی از Pom آغازشد.
Primery PCM (polse code modulafion) دارای 30 کانال تلفنی آنالوگ با عرض باند 300~3400 و خروجی سیگنال دیجیتالی 2m با ظرفیت 30 کانال تلفنی (Digital multiplexing 2 mb to and mb) DM2/8 با چهار ورودی 2mb و خروجی 8mb با ظرفیت 120 کاناله صوتی DM8/34 با چهار ورودی 8mb و خروجی 34m با ظرفیت 480 DM140/564 با چهار ورودی 140m و خروجی 565m با ظرفیت 7680 کانال صوتی DM34/140 با چهار ورودی 34m و خروجی 140 با ظرفیت 1920 کانال صوتی DM2/34 با 16 ورودی 2mbو خروجی 34m با ظرفیت 480کانال صوتی DM8/140 با ورودی 8mb و خروجی 140mb با ظرفیت 1940 کانال صوتی Analog epulse m.s pAm ( pulse Amplitud modu lation) Pwm( “ wiath “ “ ) PPm( “ positior “ “ ) PFm( “ fregunency “ “ ) Puls modul ation system Digital puls M.s PNM (“ Nukaber “ ) Pcm ( “ code “ ) پس سی.
ام یازده کاناله: این سیستم از دو قسمت تشکیل شده است: (COT) که در ایستگاه مخابرات نصب میگردد.
(RT) که درایستگاه سمت مشترک نصب میگردد.
سمت مشترک یا RT از طریق یک زوج سیم مسی به سمت مرکز وصل میگردد که ارتباطات با سرعت زیاد و با استفاده از تکنولوژی HDSL صورت میگیرد.
در این سیستم اطلاعات کمپرس نمیشوند و میتوانیم اطلاعات را با سرعت 64kbit در ثانیه برای هر کانال ارسال نمائیم.
با توجه به اینکه از تکنولوژی جدید در این سیستم استفاده شده است، وقتی که میخواهیم کانال اضافه کنیم احتیاجی نیست که پهنای باند را هم اضافه نمایئم.
اضافه کردن پهنای باند، چون باعث کمپرس شدن کانالهای صوتی میگردید.
یک عیب محسوب میشد.
این کار باعث میشد که کیفیت خط تغییر کند یا باعث قطع شدن ارتباط گردد.
این مشکل اکنون با توجه به ارسال اطلاعات با سرعت زیاد روی یک زوج سیم مسی حل شده است و اجازه میدهد که ما بتوانیم کانالهای بیشتری را بطور همزمان و بدون نیاز به کمپرس شدن ارسال نمائیم.
این امکان همچنین به ما اجازه میدهد که با راحتی بیشتر و بدون خرج اضافی بهترین امکان ارسال اطلاعات را با بهترین کیفیت در هر زمان داشته باشیم.
این ارسال میتواند تلفن فکس یا مودم باشد.
مقدمه: سیستم Pcm 30 کاناله MA با قراردادن هر 15 مشترک روی یک زوج سیم جمعاً با استفاده از 2 زوج سیم امکان ارتباط صوت و data بین سی مشترک و مرکز را بصورت دیجیتال فراهم مینماید بدون اینکه نیاز به گسترش سیمکشی مجدد و پر هزینه باشد.
سیستم MA.30 سازگار با تمامی مراکز موجود یعنی EMD .
سوئیچهای الکترونیکی سوئیچهای دیجیتال، مراکز PABX میباشد و همچنین دارای قابلیت ارتباط فاکس و دادهها (data) و صوت بوده و هیچ محدودیت ترافیکی را بوجود نمیآورد.
همچنین یک نرم افزار جامع که سوپر وایزری مدیریت سیستم و شبکه را برای کارآیی و عملکرد اقتصادی بعهده دارد نیز وجود دارد.
مشخصات سیستم MA-30 مشخصات اصل سیستم فوق عبارتند از: مکالمه هر مشترک کاملاً خصوص و غیر وابسته به مشترکین دیگر میباشد.
واحد Remote آن نیازی به تغذیه خارجی ندارد (در صورت نیاز میتوان از باتری استفاده کرد) امکان استفاده از تلفن عمومی با ارسال 12 یا 16 کیلوهرتز آسان بودن نصب و نگهداری سیستم شامل آلارمها و عیبیابی داشتن نرم افزار سوپر وایزری و کنترل مدیریت شبکه (NMS) که قابلیت استفاده از راه دور برای پارامترهای آلارم و تست و غیره را دارد.
سیستم MA-30 دارای 3 بخش عمده زیر میباشد یونیت سمت مرکز یا Exchange ahite یونیت سمت مشترک Rcmotc vnite نرم افزار مدیریت شبکه (NMS) یونیت مرکز یا Exchangeunit این یونیت معمولاً در مرکز تلفن نصب میشود که کابلهای شامل زوج سیمهایی که میخواهیم بهره آن را بالا ببریم در آن مرکز وجود دارد این واحد به زوج سیمهایی که به سمت مشترکین میرود متصل است.
بنابراین 30 خط مشترک را از مرکز دریافت و صوت و سیگنالینگ (زنگ تنهای سیگنالینگ.
ایمپاسهای Telefax ) را به سمت واحد Remote بصورت دیجیتال ارسال میکند.
یونیت مرکز شامل 3 کارت اصلی میباشد یک Exchange drivercard و دو عدد Exchangeviocecard این کارتها در شلف 19 اینچ نصب میشود در هر شلف میتوان تا 4 سیستم MA-30 نصب کرد.
این شلف دارای 2 عدد Slot برای یونیت تغذیه (PSU) میباشد که یکی تغذیه اصلی و دیگری بصورت backup کار میکند.
مدارات سوپر و ایزری که یک شلف را کنترل می کند در یونیت تغذیه PSU قرار دارند.
می توان تا 5 عدد شلف را در یک راک 19 اینچ نصب کرد که بدین ترتیب هر شلف میتواند 120 مشترک و هر راک تا 600 مشترک را سرویس بدهد.
یونیت طرف مشترک یا Remote Unit این یونیت در محل نزدیک مشترکین نصب میشود و ارتباط بین 30 عدد از تلفنهای مشترکین و لینک دیجیتال (HDSL link) را تأمین میکند.
یونیت Remot در یک جعبه فلزی که روی دیوار نصب میگردد ساخته شده این جعبه شامل 3 کارت است یک Renote driver card و 2 عدد Remotevoice card .
این کارتها از خطی که مستقیماً از CU (central unit) میآید تغذیه شود و احتیاجی به باطری یا تغذیه محلی ندارند.
سیستم مدیریت شبکه: این سیستم کنترل مواردی از قبیل contiguration (پیکربندی) Intializatior تشخیص نقائص و سرویس و بررسی آلارمهای را میسر میسازد.
این نرم افزار گرافیکی تحت محیطWindow 3.1 اجرا میگردد.
نرم افزار NMS قادر به کنترل یک شبکه از راکهایی است که در مرکز قرار گرفتهاند.
ساختار مدیریت میتواند گسترش یافته و بر اساس یک ایستگاه مرکزی (NMS Center) NMS و یک یا بیشتر ایستگاه محلی سوئیچ (NMs Exchange) باشد.
ایستگاه مرکزی NMS میتواند با ارتباط Remot خود از طریق شبکه تلفنی با سایر مراکز محلی NMS بیشتر توابع اجرائی NMS را به مراحل اجرا گذارد و همه جداول آلارم، Exchange ها را در Hard Drsk خود ذخیره نماید.
نرمافزار NMS در کامپیوتر مرکز نصب میشود.
این کامپیوتراز طریق مبدل Rs-185 به Rs-232 به واحد تغذیه یکی از شلفها متصل شده واحدهای تغذیه تمام شلفها از طریق Rs-485 به یکدیگر متصلاند.
از این طریق نرمافزار NMS این شلفها را کنترل میکند.
نرم افزار NMS به دو Package تقسیم شده: NMS Eschange NMS center نرم افزار NMS center روی یک pc نصب شده و با استفاده از یک Modemروی پورت COM3 کامپیوتر مربوطه و از طریق شبکه تلفنی به کامپیوترهای NMS-Exchange متصل میشود.
این کامپیوتر (NMS-certer) را میتوان در هر محلی که دسترسی به خطوط تلفن باشد قرارداد.
کامپیوترهایی که نرم افزار NMS Exchange روی آنها نصب شده باید در مرکز تلفن قرار گیرد و برای هر 32 شلف در یک مرکز باید یک Regenerator 485-Rs استفاده کرد.
ویژگیهای NMS : Shelfconfigaratior این نرم افزار بطور اتوماتیک خود را configure کرده، شلفهایی که متصل بر آن است را نشان میدهد.
Password: میتوان روی این نرم افزار password قرار داد.
Manitoring 0f Alarm : این نرم افزار برای هر کارت MA-30 شانزده Alarm و وضعیت مختلف را آشکار و نمایش میدهد که عبارتند از (خرابی زنگ، Alarmses، MPR Alarm غیر تنظیم بودن جریان یا ولتاژ، و ...) و 6 آلارم مربوط به وضعیت مشترک از قبیل (trunk open, shortcircvit, trunk over, on) local Network supervisoreسوپر و ایزر محلی در قسمت PSU تعبیه شده بصورت اتوماتیک آلارمهای محلی را گزارش میدهد.
Automatic Alarm Report : (گزارش آلارمها بطور اتوماتیک) : سوپر و ایزر محلی میتواند در صورت بروز آلارم از طریق شبکه تلفن آلارم را به centern NMS گزارش دهد.
Or line Troubleshooting یا تغییر سریع : برای هر آلارم یک روش تصویری رفع عیب وجود دارد که میتوان از روی آن بلافاصله عیب را شناسایی و برطرف نمود.
Command : نرم افزار NMS این امکان را بوجود میآورد که از طریق کامپیوتر فرمانهایی مانند Uniterset و Remote trurk test را انجام داد.
گزارش کار در تاریخ 1/5/85 امروز اولین روز کارورزی من در شرکت مخابرات استان تهران بود، پس از آشنایی با ادارهی نظارت، آزمایش و تحویل که توضیحاتی توسط آقای اسم خانی به اینجانب داده شد جهت آشنایی و بازدید از مراکز تلفنی با جناب آقای حداد به مرکز تلفن حافظ و ولیعصر رفتیم.
مرکز تلفن حافظ: در این مرکز طبق طرحی که قبلاً به آقای حداد داده شده بود برای تست و آزمایش MDF و ll ، اسلایت یا یونیت یا کارتهای مودم مراجعه کردیم و بنده هم تا حدودی درمورد اتاق pcm در مرکز تلفن اطلاعاتی بدست آوردم.
در ابتدا با استفاده از یک لپ تاپ توسط یکهایپرترمینال به کارت اصلی وصل شدیم و اطاعات مربوط به هر اسلایت در صفحه ی مانیتور ظاهر می شد که پس از بررسی آقای حداد اگر درست بود به اسلایت بعدی میرفت به این ترتیب که باید مثلاً برای دیدن اطلاعات اسلایت 1 sift+%+0+1 را کلیک میکردیم .
اما برای تست کاملتر و برای اطمینان یافتن از درست بودن مسیر هر اسلایت دو نفر از همکاران واحد خدمات پشتیبانی مرکز تلفن به اتاق سوئیچ رفتند و ماهم در اتاق PCM برای تست اسلایتها که بصورت M2 میباشند اول با توجه به فرمائیکه در اتاق سوئیچ داده میشد بر روی هر اسلایت 4 عدد LED وجود داشت که 2 تای اولی پورت او 2 تای دومی پورت 2 نامیده میشدند.
زمانیکه هر دو چرغ پورت اول سبز میشد و بعد از اینکه تست MAX هم درست بود با یک فاصلهی زمانی اندک یک قطعی میدادیم و سپس پورت دوم را تست میکردیم اگر باز هم هر 2 چراغ سبز می شد دوباره قطعی میدادیم و همین طور تا آخرین اسلایت این کار انجام گرفت، اما نکتهی مهم این بود حه در روی صفحهای که اسلایت ها قرار داشتند به جای 11 تا فقط 8 تا وجود داشت و در طرحی که به آقای حداد داده شده بود تست 11تا را خواسته بودند پس از اتمام کار به مرکز تلفن ولیعصر در خیابان سپاه رفتیم.
مرکز تلفن ولیعصر: در این مرکز هم باز تست همان اسلایتها را باید انجام میدادیم که پس از تست چندتا از آنها متوجه شدیم در مرکز، سوئیچ به صورت 2 زوجی میباشد ولی اسلایتها بصورت 1 poir بود در صورتیکه باید 2pair بودند در نتیجه این مورد صورت جلسه شد تا بعداً اسلایتهای 2pair را نصب کنند لازم به ذکر است که سیستم این مراکز بصورت G.SHDSL بودند.
2/5/85 امروزه بازدیدی صورت نگرفت و در تمام مدت شرکت در بودم.
گزارش کار در مورخه 3/5/85 امروزه به همراه آقای صداقت به مرکز مخابرات آیت در میدان تسلیحات برای نظارت و آزمایش طرح افزایش شلف تجهیزات G.SHDSL (gidate) مراجعه کردیم.
اینجانب به همراه آقای خسروی به اتاق MDF رفته و با توجه به طرح، بوختهای 51-1-17-52-51،55-54، 58 ،57 ،61 ،60 ،64 ،63 تا 85-84 را توسط دستگاه SHDSL 2pair انجام دادیم.
مشکلی که در این مرکز وجود داشت عدم نصب کارت ACU و اسلایتهای 9 ، 10، 11 در وایر بندیهای شلف دچار مشکل بودند و اینکه در اسلاتهای 9 ، 10 ، 11 از کارت 1 pair استفاده شده بود در صورتیکه در طرح این اسلاتها 2 pair بوده است.
اینجانب در این مرکز با چگونگی پیدا کردن آدرسهای DDF در سالن PCM آشنا شدم و نکتهای که امروز یاد گرفتم این بود که در واقع LTUهای نصب شده در شلف توسط زوج سیمهای مسی MG2 را که از خروجی سوئیچ به کارتها وصل میشوند عبور داده و از آن در ارتباط با مشترک یا ارتباط با LTU در مراکز دیگر استفاده میکنند.
انوع سیستم های انتقال: گزارش کار در تاریخ 4/5/85 موضوع: طرح افزایش شلف تجهیزات G.SHDSL در مرکز سیدالشهدا امروز به همراه آقای صداقت به ادارهی کل منطقه 5 تلفن شهری مراجعه کردیم.
بنده به همراه نماینده نصب ارتباطات شهری به سالن MDF رفتیم و طبق طرح قبلی مشغول آزمایش بوختها شدیم.
از طریق MAX یک m2 آزمایش و بار مصنوعی ایجاد کردیم و تمامی اسلاتهای SHDSL را آزمایش کردیم.
در این مرکز اسلاتهای 9 ، 10 ، 11 کارت گذاری نشده بود و بقیه 8 تا اسلات موردی نداشت.
گزارش کار در تاریخ 8/5/85 موضوع: عنوان افزایش تجهیزات G.
SHDSL امروزه به همراه آقای صداقت به ادارهی کل منطقهی 2 شهید تندگویان و مرکز شیخ فضلا...
منطقه 8 مراجعه کردیم، بنده به همراه آقای خسروی نماینده ادارهی نصب به سالن MDF رفتیم، در مرکز تندگویان به دلایل زیر کار نظارت و آزمایش انجام نگردید.
پرس نامناسب کانکتورهای BNC عدم آرایش مناسب کابلهای کواکسیال روی شلف و DDF آرایش نامناسب کابلهای DSL مرکز شیخ فضل ا...
در این مرکز بنده با دستگاه (2pair) SHDSL روی فیوزهای زیمنس، بوختهای تیغه (5) 23-22 ، 26-25 تا 44 ـ 43 و از 44 به بعد بصورت 2 تایی روی وبوختها جای گذاری کردم.
تست تا سالن MDF انجام شد.
اسلاتهای 9 ، 10 ، 11 فاقد کارت بوده وضمناً و اینربندی این اسلاتها بصورت 2 زوج انجام شد ولی تست آنها با کارت 2 pair انجام گردید.
گزارش کار در تاریخ 9/5/85 امروز به همراه آقای رهنمایی به مرکز بهشتی مراجعه کردیم.
مرکز بهشتی از طریق سیستمهای انتقال SDH کل شبکه تهران را مدیرت میکند.
یعنی اگر در یکی از مراکز اشکال فنی یا مثلاً هرگونه خرابی بوجود آید میتوان در این مرکز سریعاً متوجه این مسئله شد و نسبت به رفع مسئله اقدام نمود سیستمهای انتقال در این مرکز به 2 دسته تقسیم میشوند: 1- Zimens 2- HUAWE مورد اول برای خود مدیریت جداگانه دارد و از شبکه OSI استفاده میکند.
مورد دوم هم مدریت جداگانه دارد و از IP استفاده میکند.
بطور کلی 2 نوع عناصر شبکه داریم: 1- عناصر قدیمی تر : 1- SMA4 ( که مالتی پلکستراند و در سطح 2m کار میکنند) 2ـ SL64 - 5TM16 – SL16 3 ـ عناصر جدیدتر: که اصطلاحاً soorpas نام دارند.
تمامی مدیریت شبکه از طریق Ip به یک سرور مرکزی متصل است که کنترل و مدیریت شبکه تهران از طریق آنها انجام میگیرد.
گزارش کار در مورخهی 18/5/85 به همراه آقای نوروزی برای نظارت و تست PGS (pair Gain system) به مجتمع مخابرات و رایانه برنامه نگار کرج مراجعه کردیم.
در این نوع سیستمها میتوان 4 یا 8 مشترک را بطور همزمان از طریق یک خط DSL به سمت مراکز متصل نمود.
از همین رو به PGS یا مودمهایی که از سمت مشترکین است Ru و مودمهایی که در مراکز از طریق یک خط DSL به مشترکان وصل میشوند را CU میگویند.
برای تست RU وCU ابتدا باید 2 تا از کارتهای CU مرکز را انتخاب و در یک شلف آزمایش قرار دهیم.
از طرفی 4 تا از PGS ها را روی میز کار میگذاریم .
در مرحلهی بعدی از طریق سیمها و کابلهای مخصوص که از پشت شلف گرفته شده است به کانکتور PGS وصل میکنیم و بعد از روشن کردن power شلف میبینیم که LED های کوچکی که در PGS وجود دارند در حال چشمک زدن اند و بعد از مدتی بطور ثابت روشن میمانند یعنی خود را sink میکند درادامه باید کارتهای اصلی یا fiu ها راتست کرد.
برای این کار باید یک کارت را روی ریل آخر شلف قرار داده وقتی که چراغش روشن شد با استفاده از یک هایپرترمینال که یک سر آن به کاکتورهای FIU و سردیگرش پشت کیس کامپیوتر وصل میگردد اول باید دیده شود که بعد از وصل هاپیرترمینال ارتباطی بین کامپیوتر و fiu برقرار میشود یا خیر در اصطللاح set میگردد یا نه.
اگر این ارتباط درست باشد باید یک password به آن بدهیم که عبارتست از TCIS بعد از وارد کردن این عبارت کلید Enter را کلیک و 8 مورد گزینه روی صفحه دیده میشود.
دکمهی1 را زده و دوباره Enter را کلیک کرده و مثلاً 4 مورد دیگر برای تست وجود دارد هر کدام را که انتخاب کنید تست خودش را انجام میدهد و اگردرست بود کارت FIV را عوض کرده و کارتهای دیگر را تست میکنیم.
در کل FIV های تست شده 2 مورد با نقص روبرو شدند.
یکی اصلاً LED هایش روشن نمیشد و دومی پس از قرارگیری روی شلف صدا میداد و تریستور کارت بشدت داغ میشد.