دانلود مقاله رایگان عدالت در قضاوت

Word 29 KB 13743 5
مشخص نشده مشخص نشده دانلود مقاله های رایگان
قیمت: ۰ تومان
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • قضاوت در اسلام بسیار ساده است و هیچ‌گونه تشریفاتی ندارد.

    مثلاً حضرت امیرمؤمنان علی‌ علیه السلام در مرکز دولت گسترده خود که شهر کوفه بود، تنها یک قاضی داشت.

    با وجودی که جمعیت شهر کوفه را آن زمان چهار میلیون نفر نوشته‌اند و علّتش این است که اسلام با آزادیهای گسترده‌ای که به مردم داده ٩٠% جرایم دنیای امروز را جرم نمی‌داند و مردم را گرفتار دادگاه نمی‌کند.
    به طور مثال اگر نگاهی به یکی از دادگاهها کنید، خواهید دید که اکثر به اصطلاح مجرمین کسانی هستند که جنس وارد کرده‌اند و یا اینکه به طور غیر قانونی‌!!

    وارد شده‌اند و یا اینکه بدون گذرنامه خواسته خارج شود
    قضاوت در اسلام بسیار ساده است و هیچ‌گونه تشریفاتی ندارد.

    با وجودی که جمعیت شهر کوفه را آن زمان چهار میلیون نفر نوشته‌اند و علّتش این است که اسلام با آزادیهای گسترده‌ای که به مردم داده ٩٠% جرایم دنیای امروز را جرم نمی‌داند و مردم را گرفتار دادگاه نمی‌کند.

    به طور مثال اگر نگاهی به یکی از دادگاهها کنید، خواهید دید که اکثر به اصطلاح مجرمین کسانی هستند که جنس وارد کرده‌اند و یا اینکه به طور غیر قانونی‌!!

    وارد شده‌اند و یا اینکه بدون گذرنامه خواسته خارج شود یا اینکه بدون مجوز قانون‌!!

    خانه خریده‌، یا اینکه بدون اجازه جنسی را خرید و فروش کرده یا بدون مجوز دست به کار و کسب زده‌، یا اینکه پروانه ساختمان نداشته‌، یا در اراضی خارج از محدوده خانه ساخته‌، یا به طور غیر قانونی‌!!

    کشاورزی کرده و بالاخره صدها موردی که اسلام مردم را در تمام آنها آزاد گذاشته و قوانین ضداسلامی‌، آنها را محدود ساخته است و مخالفین آن قوانین را به عنوان‌ مجرم به دادگاه معرفی می‌کنند.

    آری‌!

    موارد بسیار اندکی از مشکلات فردی و اجتماعی وجود دارد که دادگاه اسلامی با کمال سادگی آنها را حل و فصل می‌کند و لذا ممکن است در یک شهر چند میلیونی‌، تنها یک قاضی به کارها رسیدگی کند.

    یکی دیگر از بدعتهای غرب‌، تشکیل دادگاههای متفاوت است مثل دادگاه جزاء، محکمه صلح‌، دادگاه انتظامی‌، دادگاه ویژه فلان چیز و نظایر اینها، امّا در اسلام چون تساوی حقوق همگان در برابر قانون در نظر گرفته شده تنها یک دادگاه و یک حاکم است که به تمام امور فوق رسیدگی می‌کند.

    طبق پاره‌ای از روایات‌، دادگاه تجدید نظر و استیناف رأی نیز در نظام قضایی اسلام وجود دارد مانند روایت زیر: سعد بن‌عباس نقل می‌کند که‌: رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم روزی از منزل عایشه خارج شد و مرد عربی را سوار بر یک شتر ملاقات کرد.

    مرد عرب عرض کرد: ای محمّد!

    آیا این شتر را خریداری می‌کنی‌؟

    پیامبر فرمودند: آری‌، آن را به چند می‌فروشی‌؟

    مرد عرب گفت‌: یکصد درهم‌.

    پیامبر فرمودند: ارزش شتر تو بیش از این است و بالاخره شتر او را به مبلغ چهارصد درهم خریداری نمود، امّا هنگامی که پیامبر پول را به آن مرد عرب تحویل داد، آن مرد گفت‌: هم شتر و هم پول مال من است و اگر محمّد ادعایی دارد، بایستی شاهد داشته باشد.

    پیامبر اکرم‌ صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند: آیا راضی به قضاوت پیرمردی که دارد نزدیک ما می‌شود، هستی‌؟

    گفت‌: آری‌!

    وقتی پیرمرد نزدیک شد، پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم قضیه را نقل فرمودند که من شتر را خریده‌ام و حال شتر از آن من و پولها از آن عرب است‌، امّا مرد عرب انکار کرد و شاهد خواست‌، به همین جهت داور بر حسب ظاهر حق را به مرد عرب داد.

    پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم در این رأی تجدید نظر خواسته و مرد عرب را نگه داشتند تا اینکه مرد دیگری پیدا شد.

    پیامبر فرمودند: آیا به قضاوت این شخص که نزدیک می‌شود راضی هستی‌؟

    گفت‌: آری‌، او نزدیک شد پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم شکایت کرد و مرد عرب منکر شد و داور دوم نیز مانند داور اوّل رأی داد.

    پیامبر اسلام‌ صلی الله علیه و آله و سلم مجدّداً تجدید نظر خواسته و مرد عرب را نگاه داشت و به او فرمود: بنشین تا کسی بیاید و به حق قضاوت کند.

    در این میان حضرت علی‌ علیه السلام نزدیک شد.

    پیامبر فرمودند: آیا قضاوت این جوان را می‌پذیری‌؟

    مرد گفت‌: آری‌، امام که نزدیک شد و طرفین عرض حال کردند، حق را به پیامبر اکرم‌ صلی الله علیه و آله و سلم داد و به آن عرب فرمود: پیامبری که در تمام گفته‌هایش از سوی خداوند راست گفته چگونه برای یک شتر دروغ می‌گوید.

    از این روایت جواز تجدید نظر و استیناف رأی دادگاه به دست می‌آید.

    به هر حال رعایت عدالت از سوی قاضی بسیار سفارش شده و حتّی اسلام دستور می‌دهد که قاضی بایستی طرفین نزاع را احترام کند و صدای خود را بلندتر از صدای آنان نکند.

    در تاریخ حضرت امیرمؤمنان علی‌ علیه السلام آمده که امام روزی یکی از قضات خود به نام (ابو الاسود الدؤلی‌) را از منصب خود معزول داشت‌.

    این شخص به خدمت امام شرفیاب شده و عرضه داشت‌: یا امیرالمؤمنین‌، چرا مرا معزول داشتید در حالی که من نه جنایت و نه خیانتی را مرتکب شده‌ام‌؟!

    امام فرمودند: چون شنیده‌ام که صدایت را بلندتر از صدای طرفین نزاع قرار می‌دهی‌.

    عدالت قضایی از اصول بنیادین در نظام حقوقی و قضایی هر کشور است.

    هر چند تعاریف متعددی از این مفهوم صورت گرفته اما برخی حقوقدانان اجرای صحیح قانون و دادرسی عادلانه را از ملزومات اصلی اجرای عدالت قضایی می‌دانند و آگاهی مردم از حقوق خود و رفع مشکلات قوانین و مسائل معیشتی قضات و عدم دخالت نهاد‌های دیگر را در تحقق عدالت قضایی مهم عنوان می‌کنند.

    http://www.shirazi.ir/Lib/BookTitr.asp?BN=18

کلمات کلیدی: عدالت - قضاوت‌

در اوايل دو دهه اخير همه رويکردهاي نظام‌هاي جديد عدالت کيفري نسبت به بزه ديدگان جرم اصلاح شده‌اند. در اغلب حوزه‌هاي قضايي، تغييرات شامل معرفي حقوق شکلي جديدي براي بزه ديدگان بود. بررسي تشابهات حقوق بزه‌ديدگان که در نظام‌هاي عدالت کيفري معرفي شده‌اند

در اوايل دو دهه اخير همه رويکردهاي نظام‌هاي جديد عدالت کيفري نسبت به بزه ديدگان جرم اصلاح شده‌اند. در اغلب حوزه‌هاي قضايي، تغييرات شامل معرفي حقوق شکلي جديدي براي بزه ديدگان بود. بررسي تشابهات حقوق بزه‌ديدگان که در نظام‌هاي عدالت کيفري معرفي شده‌اند

تمرکز عدالت بر روي مجازات، تلافي و تحميل درد مي باشد. تمرکز عدالت بر روي احياء حقوق طرفين جرم مي‌باشد. عدالت مبتني بر حقوقي است که به موجب قواعد کيفري و رويه قضائي مقرر گرديده اند. عدالت مبتني بر بخشش بزهکاران در جامعه اي است که همه اعضاي آن جامعه

عدالت ترميمي و حقوق بزه ديده اصلاح تدريجي نظام عدالت کيفري يا تغيير الگو؟ (2004) Victims’ Rights and Restorative Justice: Piecemeal Reform of the criminal Justice system or a change of Paradigm? (2004) مارک گروهوجسن ترجمه: امير سما

عدالت اقتصادی مقدمه: عدالت در اسلام هم مقابله با فقر است و هم مترادف با کارآمدی است. اما در غرب وقتی می‌گویند عدالت اجتماعی، بیشتر تأمین اجتماعی و فقرزدایی مورد توجه است و بیشتر این جنبه‌ از عدالت را دنبال می‌کنند. اما در اسلام کارآمدی جزئی از عدالت است مسئله عدالت با وجود اینکه یک مسئله اجتماعی، سیاسی و اقتصادی است، ولی از نظر مکتب شیعه آنقدر مهم است که در کنار پنج اصل اعتقادی ...

پيشگفتار نگاه فقها و انتظار آنان از فقه يکسان نيست. برخى به فقه از زاويه فردى نگريسته و تنها رسالت آن را در تشخيص وظايف شرعى افراد مکلّف در حوزه زندگى فردى دانسته‏اند. گروهى ديگر افزون بر رسالت فوق براى فقه، آن را منبع ومرجع تعيين ق

چکیده: دسترسی عادلانه به زمین و استفاده بهینه از آن از مولفه های اساسی در توسعه پایدار و عدالت اجتماعی است . امروزه مفهوم زمین وفضای شهری هم به لحاظ طبیعی وکالبدی و هم به لحاظ اقتصادی اجتماعی تغییر کیفی پیدا کرده ودر نتیجه ابعاد واهداف کاربری اراضی شهری نیز بسیار غنی و وسیعتر شده است . بدیهی است که اسفاده از زمین وفضا به عنوان یک منبع عمومی ، حیاتی و ثروت همگانی باید تحت برنامه ...

امام علي درخصوص عدالت بياني دارد که مي توان مفهوم کامل و تعريف جامع اين کلمه را از آن دريافت: وَ سُئل عليه السلام، أيما اَفضلُ: العدلُ او الجود؟ فقال(ع): العدل يضع الامور مواضعها و الجود يخرجها عن جهتها، و العدل سائس عام و الجود عارض خاص، فالعدل اش

مقدمه تشنگي دل و جان ما را معارف و سخنان اهل بيت (ع) سيراب مي کند. گنجينه پايان ناپذير کلمات ائمه، سرمايه هاي عظيم و ماندگاري است که پس از قرنها که از آن دوران اولياي الهي مي گذرد، هنوز توفيق بهره بردن از آن را داريم. در اين ميان، سخنان امير(ع) بي

دسترسی عادلانه به زمین و استفاده بهینه از آن از مولفه های اساسی در توسعه پایدار و عدالت اجتماعی است . امروزه مفهوم زمین وفضای شهری هم به لحاظ طبیعی وکالبدی و هم به لحاظ اقتصادی اجتماعی تغییر کیفی پیدا کرده ودر نتیجه ابعاد واهداف کاربری اراضی شهری نیز بسیار غنی و وسیعتر شده است . بدیهی است که اسفاده از زمین وفضا به عنوان یک منبع عمومی ، حیاتی و ثروت همگانی باید تحت برنامه ریزی ...

مقوله عدالت در دولت اصطلاح عدالت به عنوان يکي از مفاهيم عدم مورد اشتهال در مباحث و عرصه هاي مختلف در فرهنگها و عرصه هاي معرفت فکري جوامع بشري از جهان ابتدا شامل گيري جوامع انساني تا کنون بوده است اين مفهوم به عنوان مفهومي که به طور مستقيم با عقل و ا

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول