دانلود مقاله توکل

Word 81 KB 13862 26
مشخص نشده مشخص نشده الهیات - معارف اسلامی - اندیشه اسلامی
قیمت قدیم:۱۶,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۲,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • توکّل یکی از منازل دین و مقامی از مقامات اهل یقین ، بلکه یکی از معانی درجات مقرّبین است .توکّل در مرحله درک ، بسی غامض و پیچیده ، و در مقام عمل مشکل است .توکّل عبارت از آن است که ؛ قلب در تمام امور به خدا اعتماد کند و از غیر او قطع و جدا گردد .
    شرط توکّل آن است که ؛
    انسان اثربخشی را از ذات اقدس حق تعالی بداند و به این مطلب ایمان آورد که اگر او نخواهد هیچ سببی ، مسبب خود را ، به دنبال نخواهد داشت و هیچ مؤثری ، اثر طبیعی خود را به جای نخواهد گذاشت .

    اگر کسی این مطلب را در نظر داشته باشد ، می تواند برای تهیّه اسباب و وسائل معاش تلاش کند بدون اینکه در توکلّش خدشه ای وارد شود .
    مجموعه حاضر شامل 6 فصل است که هر فصل دارای عناوینی است .

    و در این تحقیق سعی شده است ،توکل معنی یابی شده و معنای واقعی آن مشخص گردد و توکل واقعی از توکّل ناصحیح و نادرست تمیزداده شود .

    و دیگر اینکه توکل از دیدگاه ائمّه و از دیدگاه آیات قرآن و همچنین از دیدگاه نهج البللاغه به چه معنایی می باشد و نتیجه اینکه چه کسی شایسته توکل کردن است .امید است که راهنمای خوبیبرای متوکّلان باشد .
    در این قسمت ، جا دارد که از استاد عزیز و بزرگوارم که مرا در تهیّه این تحقیق یاری و راهنمایی فرمودند تشکّر و قدردانی کنم و همچنین از پدر و مادر فداکار و مهربانم که با من در تهیه و تنظیم این مجموعه همراه بودند .


    و الحمداللّه ربّ العالمین ریشه توکّل توکّل در اصل از ماده » وکالت « به معنای ؛ انتخاب وکیل کردن است .

    و این را می دانیم که وکیل خوب کسی است که ، حداقل دارای 4 صفت باشد : 1 – آگاهی کافی 2 – امانت 3 – قدرت 4 - دلسوزی توکّل کردن بر خدا یعنی ؛ انسان در برابر مشکلات و حوادث زندگی ، و دشمنی ها و سرسختی های مخالفان و پیچیدگیها و احیاناً ، بن بستهائی که در مسیر خود به سوی هدف دارد ، در جائی که توانائی برگشودن آنها را ندارد ، او را وکیل خود سازد ، و به او تکیه کند ، و از تلاش و کوشش باز نایستد بلکه در آنجا هم که توانایی بر انجام کاری دارد ، باز مؤثر اصلی را خدا بداند ، زیرا از دریچه چشم یک مُوحدسرچشمه تمام قدرتها و نیروها خداست .

    توکّل چیست ؟

    برخی از مردم خیال می کنند توکّل آن است که ، انسان کار نکند و به کلّی دست از تدبیر امور زندگی بردارد و مانند کهنه ا ی بر زمین ، یا گوشتی در میان زنبیل قرار بگیرد ، و مسلّماً این گونه اندیشه کار جاهلان است ، و شرع مقدّس آن را حرام فرموده ، برای آنکه آدمی ، مکلّف است ، روزی خود را از راه زراعت و تجارت و امثال آنها که خدای متعال مقرّر فرموده بدست آورد.

    و همچنانکه خدای متعال ، نماز و روزه و حج را ، جزء تکالیف بندگان ، و مایه قربشان قرار داده، تحصیل روزی را نیز به ایشان تکلیف کرده ، و مایه قرب آنان قرار داده است.

    همانطور که می دانیم ، تحصیل روزی از همه عبارات برتر است ، در عین حال خدای بزرگ دستور داده ، به دیگری غیر از او ، وثوق و اطمینان پیدا نکنند ، و اسباب عادّی را ، علّت مستقل پیدایش آنها ندانند ، چنان که به بندگان عابد خود فرموده ، به اعمال نیکوی خود اعتماد نداشته ، بلکه به فضل او توجّه داشته باشند .

    امّا ، منظور از توکّل در اسلام که شرع مقدس اسلام ، پیروان خود را به آن دعوت نموده آن است که ؛ انسان مسلمان قلباً به خدا اعتماد داشته باشد ، و همه کارهای خود را به حضرتش واگذار نماید ، و از غیر او به کلّی روگردان باشد .

    با این کیفیّت لازم نیست ، اصولاً برای انجام کارهای خود به اسباب دنیوی توجّهی نداشته باشد بلکه ، حصول اسباب در صورتی که استقلال تامی برای آنها قایل نباشیم ، با توکّل منافات ندارد ، زیرا در این مورد ، توجّه کلّی ما به خدا بوده و از او میخواهیم منظور ما را از جایی که گمان نداریم برآورد ، و بلکه معتقدیم ، ذات احدیت بدون اسباب عادّی هم ممکن است ، حوائج ما را ، روا سازد و آنها را به طور کلّی از مدخلیّت بیندازد .

    نتیجه آن که ، در تمام امور خود از جمله : امور منتظره ، قطعی ، ظنّی به خدا اتّکاء نموده و به حضرت حق توکّل نماید و خود نیز در طلب مقصود قدمی بردارد و آنگاه گوید : خدایا توکّل بر تو .

    حکایت حکایت کرده اند : یکی از پارسایان ، از شهرها ، دوری گزیده ، و به کوهی پناهنده گردیده و می گفت : از هیچ کس سئوال نمی کنم و دست نیاز به در خانه احدی دراز نمی‌کنم ، جز اینکه خداوند روزی مرا ، کرامت کرامت فرماید .

    هفت روز به همین کیفیّت ، گرسنه و تشنه به سر برد ، تا نزدیک بود بمیرد ، و بالاخره درِ روزی از هیچ طرف به روی او گشاده نشد .

    پارسا که از گرسنگی ، بیچاره شده بود ، سر به طرف آسمان بلند کرد و عرض کرد : پروردگارا ، اگر میخواهی مرا زنده بداری ، روزیی که قسمت من فرموده ای ، برای من عنایت فرما وگرنه، روح مرا بگیر ، و از این بیچارگی رهائی ده .

    خدای متعال به او ، فرمود : » سوگند به بزرگی و ارجمندی خودم ، تا وقتی که به یکی از شهرها وارد نشوی ، و با مردم نشست و برخاست نکنی و با آنان ، همآهنگی ننمایی ، روزی به تو نخواهم داد .

    پارسا که از اندیشه نارسای خود بهره مند نشد ، طبق دستور ، وارد شهری شد و با مردم همکاری کرد و با آب و نان ، مقسومش اعطا گردید ، و بی اندازه خائف و شرمساربود ، خدا به او ، وحی کرد : خواستی که با زهد خود ، حکمت دنیوی مرا تغییر دهی ، مگر نمی دانی هرگاه روزیِ بنده ام را به دست بندگانم مرحمت فرمایم ، دوست تر دارم تا به دست توانای خود کرامت فرمایم .

    در اسرائیلیات آمده است که ...

    حضرت موسی » علیه السّلام « بیمار شد .

    مردم اسرائیل بر حضرتش وارد شده ، بیماری او را شناختند .

    عرض کردند : اگر به این دارو ، معالجه فرمایی، از این بیماری ، بهبودی خواهی یافت ، فرمود : هیچ دوایی به کار نمی برم ، تا خدای متعال مرا بدون استعمال دارو عافیت دهد .

    تصادفاً بیماری او به طول انجامید .

    خدای متعال به او وحی فرمود : » سوگند به عزّت و جلالم ، تو را شفا نمی دهم ، مگر همان دارویی که آنان برای معالجه مرضت تجویز کردند را به کار بری .

    « موسی » علیه السّلام « ناگزیر شد ، بنی اسرائیل را خواند ، و فرمان داد ، همان دارویی را که گفتید ،برای معالجت من مهیّا سازید .

    آنان حضرتش را ، به همان دارو مداوا کردند ، تا بهبودی یافت .

    موسی » علیه السّلام « از این عمل خائف بود که چرا ، از ابتدا سرپیچی کرد .

    خدا به او پیام داد : آیا خواستی تا ، با توکلّت به من حکمت مرا ناچیز سازی، چه کسی به غیر از من بهره ها را در گیاهان برقرار ساخته ؟!

    معانی دیگر توکّل - انداختن بدن است در بندگی ، و تعلّق قلب است به پرورندگی و به عبادت.

    2 – توکّل به خدا ، بریدن بنده از تمام آرزوهای خود است و بریدن از مخلوق و پیوستن به حق است .

    انسان متوکّل ، طالب خیر و صلاح خویش است و حق تعالی را که ، فاعل خیر و صلاح داند ، وکیل کند در تحصیل خیر و صلاح .

    معنی توکّل از زبان جبرئیل در حدیثی از پیامبر گرامی اسلام آمده است که، فرمود : از پیک وحی خدا جبرئیل پرسیدم : توکّل چیست ؟

    گفت : » حقیقت توکّل این است که ، انسان بداند ؛ مخلوق ، نه زیان می رساند و نه نفع ، و نه عطا میکند ونه منع .

    چشم امید از خلق برداشتن و به خالق دوختن .

    هنگامی که چنین شود ، انسان جز برای خدا ، کار نمی کند ، به غیر او امید ندارد ، از غیر او نمی ترسد ، و دل به کسی جز او نمی بندد ، این روح توکّل است .

    « حدیث قدسی پیغمبر » صلّی اللّه علیه وآله « فرموده اند : در شب معراج از پیشگاه خداوند سئوال کردم : پروردگارا !

    » ایّ الاعمال افضل « ، چه عملی از همه اعمال برتر است .

    خداوند متعال فرمودند : » لیس شیء عندی افضل من التوکل علیّ والرضا « چیزی در نزد من افضل و برتر از توکّل بر من و خشنودی به آنچه قسمت کرده ام نیست .

    معنی توکّل در شریعت معنی توکّلی که در شریعت به آن امر شده است : اعتماد قلبی بر خدا در همه امور ، و بریدن و انقطاع از غیر اوست .

    و منافاتی با تحصیل اسباب ، وقتی آدمی به آنها اطمینان نیابد ، ندارد ، بلکه آرامش وی باید به خدای سبحان باشد ، نه به اسباب ، و در نفس خود روا بداند ، که خدا مطلوب او را ، از آنجا که گمان ندارد می رساند ، نه اسبابی که خود آنها را تحصیل کرده ، و باور داشته باشد که ممکن است خدا این اسباب را از مسبّبات آنها قطع کند .

    درجه توکّل توکّل درجه ای از درجات دین و مقامی از مقامات مردم بایقین است .

    بالاتر از این ، توکّل از عالیترین درجات مقرّبین است ، و هر گاه بخواهیم توکّل را از راه علم ثابت کنیم ، از جمله مسائل مشکلی است که به زودی ، دست حلّ علمی، به آن نمی رسد ، و از نظر عمل ، همه به آن متوجّه شویم ، کاری است بس دشوار و پرمشقّت .

    علّت اشکال آن ، از نظر علم ، آن است که ، هرگاه بخواهیم اسباب را در آن مدخلیت دهیم و به آنهااعتماد کنیم ، مسلّماً راه شرکی برای خود ایجاد کرده ، که با توحید سازگار نیست ، و شرع از چنین معنایی کاملاً جلوگیری کرده و توجّه به اسباب چنان است که در بحر بیکران جهل فرو رفته باشیم .

    چند آیه در رابطه با توکّل 1 – قال اللّه تعالی :» و علی اللّه ، فتوکّلوا اِن کنتم مؤمنین« .

    ( مائده / 27 ) اگر به خدا ایمان آورده اید ، بر حضرت او توکّل نمائید .

    2 – قال اللّه تعالی : » و مَن یتوکّل علی اللّه فهو حسبه « .

    ( طلاق / 3 ) 3 – قال اللّه تعالی : » اِنّ اللّه یحبّ المتوکّلین « .

    ( آل عمران / 154 ) همانا خداوند متوکّلان را دوست دارد .

    4 – قال اللّه تعالی : » الیس اللّه بکات عبده « .

    ( زمر / 38 ) خدای متعال کارهای بنده اش را درست می کند و او کافی به حال بنده است.

    حدیث امام صادق ( ع ) حضرت صادق » علیه السّلام « می فرمایند : خدای متعال به حضرت داود خطاب فرمود : » ای داود هیچ بنده ای به من متوجّه نمی شود ، که از خلق روگردان شود.

    جز اینکه من از عقیده او باخبر می شوم و هرگاه در این حال آسمانها و زمین دست مکر به روی او دراز کنند ، از همه طرف به او کمک می کنم و راه نجات به او نشان می دهم ، و اگر بنده ای از بندگان من به دیگری توجّه کند و من بدانم این مطلب را در نیّت او ، درهای رحمت را به روی او می بندم و زمین را بر او خشمناک می سازم وباکی ندارم در هرکجا به هللاکت رسد « .

    بنابراین کسی که دیگری را ، دست اندرکارِ خود بداند ، پشت به توکّل کرده و این آیه مبارکه را تکذیب نموده : » الیس اللّه بکاف عبده « .

    ( زمر / 38 ) علّامه کاشانی .

    ملا محسن ؛اخلاق حسنه ، پیام عدالت ، اول ، تهران ، ص255 .

    درجات توکّل درجه اول توکّل در ضعف و قوّت سه درجه دارد : اوّل : آنکه حال او در حقّ خدا و اعتماد و وثوق به عنایت و سرپرستی و کفالت او ، همچون حال وی نسبت به وکیل خود باشد ، و این ضعیف ترین درجه توکّل است ، و وقوع آن بسیار است .

    و مدّتی درازدوام دارد ، و منافی با اصل تدبیر و اختیار نیست ، بلکه چه بسا ، بسیاری از تدبیرات به سعی و کوشش و اختیار او ، تحقّق می یابد .

    درجه دوّم دوّم : حال شخص متوکّل باخدا مثل حال طفل است با مادر خود !

    کودک جز مادر را ، نمی شناسد و به غیر از او هم اعتماد ندارد .

    اگر مادر را ببیند ، به دامن او می آویزد ، و در غیاب مادر ، اگر امری ، روی بدهد اولین کلمه ای که بر زبان خود جاری می کند : ای مادر !

    است .

    درجه سوّم سوّم : بالاترین درجات است و آن این است که انسان در سکنات و رفتار خود ، در پیشگاه خدا ، مانند میّت و مرده ای است در نزد غسّال و مرده شوی.

    پس چنین انسانی ، خود را مانند یک میّت می بیند و قدرت خداوند را حرکت دهنده خود می داند ، مثل مرده ای که حرکتش به دست مرده شوی است و از خود هیچ قدرت و حرکتی ندارد .

    این مرتبه ، همچنین مانند طفلی است که می داند ، اگر از مادر خود ، دوری کند ، مادر به طرف او می آید و او را در می یابد .

    و اگر به آغوش مادر و به طرف او برود ، مادر او را در آغوش خود می گیرد .

    و این مرتبه نادر است .

    ( مرتبه صدیقین ) فرق درجه اوّل و دوّم آن است که صاحب این مرتبه ( دوم ) ، چنان در توکّل خود غرق است که به توکّل خود نیز التفات ندارد بلکه ، التفاتش تنها به کسی است که بر او توکّل کرده ( یعنی وکیل ).

    و در دلش برای غیر او جایی نیست .

    امّا در آن مرتبه اوّل؛ توکّل به کسب و اختیار و تکلّف است ، و از توکّل خود غافل نیست و به آن التفات دارد ، و بدین سان ، تنها به کسی که به او توکّل کرده ، توجّه ندارد .

    و این مرتبه کمتر از اولّی ، وقوع و دوام دارد .

    زیرا حصول آن ، فقط برای خوّاص است .

    و نهایت دوام آن ، یکی دو روز است ، و با تدبیرات منافات دارد ، مگر تدبیر پناه جستن به خدا ، و دعا و زاری نمودن ، همچون تدبیر کودک در ، آویختن به مادر خود .

    فرق درجه سوّم و دوّم فرق این دو درجه این است که ؛ دوّمی دعا و تضرّع را ترک نمی کند ، چنان که ، کودک به مادر خود پناه می برد ، و فریاد می کند و به دامن او می آویزد و دنبالش می رود .ولی این چه بسا ، دعا و سئوال را از راه وثوق به کرم و عنایت خدا رها کند ، و این مانند کودکی است که می داند اگر مادر را نخواند ، مادر او را می جوید، و اگر به دامن مادر نیاویزد ، مادر او را در آغوش می کشد ، و اگر شیر نخواهد به او می دهد.

    و از این گونه است ، توکّل ابراهیم خلیل » علیه السّلام « ، هنگامی که در منجنیق آتش نهاده شد تا به آتش افکنده شود ، روح الامین به او اشاره نمود که ، نجات و خلاصی خود را از خدای سبحان بخواه .

    گفت : » علم او به حال من بسنده است « .

    امّا این کمیاب است و به ندرت اتّفاق می افتد ، و آن مرتبه صدیقان است و هرگاه یافت شود ، دوامش بیش از ، زردیِ از ترس یا سرخی از شرم نیست ، و آن مادامی که باقی است، منافی تدبیرات است ، زیرا صاحب آن همچون شخص مبهوت و حیران است.

    آیا کمال توکّل توأم با یقین است ؟

    به طوریکه گفته شد ؛ باب همه مهمّات به کلید مشیّت و اراده خدا گشوده می شود .بنابراین ، هرگاه کسی با اعتقاد قطعی ، فاعل حقیقی را خدا بداند و گره همه کارها را به دست او گشاده بیند ، و علم و قدرت کلّی برای کفایت امور مردم را ، در حقّ حضرت حق بداند .

    و متوجّه باشد که خداوند متعال یک یک افراد را مورد عطوفت و عنایت و رحمت خود قرار می دهد ، و جز علم او ، و عنایتی جز عنایت او ، سراغ نداشته باشد ، این وقت است که قلب او متوجّه به خدا شده و به دیگری و حتّی به خودش به هیچ وجه من الوجوه توجّهی ندارد .

    امّا کسی که نمی تواند این معنا را در خود حل کند و تسلیم شود : یا یقینش ضعیف است .

    یا قلبش ناتوان است .

    بله ، اکنون باید متوجّه بود که کمال توکّل ، توأم با قوه قلب و یقین است .

    زیرا بر اثر آنهاست که آرامشی در قلب ایجاد می شود ، بنابراین ، آرامش قلب ، چیزی است و یقین چیز دیگری .

    بسیار اتّفاق می افتد شخص دارای یقین است ، لیکن آرامش خاطر ندارد ، چنان که خداوند متعال به خلیل خود که از احیاء مردگان سئوال می کند می فرماید : » مگر هنوز ایمانت کامل نشده ؟

    « ، عرض می کند : » چرا ، لیکن برای اطمینان خاطر چنین پرسشی نمودم « .امّا بسیاری از مردم ، آرامش خاطر دارند امّا ، از اهل یقین نیستند .

    مانند ؛ یهودیان و مسیحیان که نسبت به مسلک یهودیت و یا مسیحیت آرامش خاطر دارند و لیکن هیچ کدامشان اهل یقین نیستند.

    و تنها از گمانها و هواهای نفسانی خود پیروی می کنند ، با آنکه آئین هدایت از جانب خداوندشان برای ایشان مهیّا شده ، و به سبب یقین آنها مسلّم شده ولی آنان پشت کرده اند .

    طریقه تحصیل توکّل طریقه تحصیل توکّل آن است که ؛ آدمی سعی در قوّت اعتقاد خودش بنماید ، و متذکّر شود که حق تعالی بی سابقه سعی و تدبّر او ، او را از عالم نیستی به فضای هستی آورد ، و در صلب پدر ورحم مادر ، که آن بیچاره از همه جا بی خبر بود ، او را حفظ و حراست فرمود .

    و آنچه در هر حالی ضرورت او بود ، برایش آماده کرد .

    و با وجود این مرحمتها ، تعهّد کفایت اهل توکّل را نموده و ضامن معیشت ایشان گردیده ، و در کتاب کریم خود از آن خبر داده، و محال است که از آنچه فرموده تخلّف کند .

    و باید ملاحظه نمود ، حالات کسانی را که امر خود را به خدا واگذار نمودند ، چگونه امر ایشان به انجام رسید ؟

    و متذکّر آثار و معتصی گردد که متضمّن عجایب صنع پروردگار است ، و در روزی دادن ، بسیاری از مخلوقات خود را از جاهایی که اصلاً گمان نمی رود ، و همچنین دفع بلا و آفات از جمع کثیری که مظنّه خلاصی در آن نبوده است .

    و ملاحظه کند حکایاتی را که مشتمل است بر بیان هلاکت اموال اغنیاء و ذلیل شدن اقویا .

    سپس تأملّ کند در آنکه ، آیات و اخبار و تجربه ، شاهدند بر اینکه ، هر که توکّل به خدا کرد ؛ البتّه خدا کفایت می کند او را ، و چگونه چنین نباشد و حال آنکه ، خود را می بینی که اگر کسی تو را وکیل خود در امری کند ، تو به قدر قوّه در مصلحت بینی و انجام امر او کوتاهی نمی کند .

    آیا خدا را – العیاذ باللّه - از خود عاجزتر و جاهل تر می دانی ؟

    یا لطف او را به بندگان کمتر از تو نسبت به موکلّت می بینی !

    » تعالیَ اللّهُ عَنْ ذَلِکَ عُلُوّاً کبیراً « نگاه به اسباب پیدا و پنهان توکّل و اعتماد به خدا ، از نشانه کمال ایمان انسان است ؛ ایمانی که از معرفت به خداوند سرچشمه می گیرد .

    چرا که انسان مؤمن ، هم وجود اشیاء و هم علل مادّی را از آنِ خدا می داند ؟

    » قُل اللّه خالقُ کُلَّ شیءٍ و هُوَ الواحِدُ القهّار « .

    ( رعد / 16 ) بگو ؛ خدا آفریدگار همه چیز است و او یکتا و پیروز است .

    و هم اینکه ، آثار آنها را از خدا می پندارد : » ما مِنْ دابّهٍ إلّا هُوَ آخِذٌ بنَاصیتها « ( هود / 56 ) هیچ جنبنده ای نیست ، مگر اینکه او بر آن تسلّط دارد .

    بنابراین ، مؤمن فقط به نظام علّت و معلول مادّی نگاه نمی کند .

    بلکه، به علل و اسباب معنوی هم می نگرد از این رو ، معنای توکّل به خداوند این است که : » علل و اسباب پیدا و پنهان ( مادّی و معنوی ) ، در امور زندگی آدمی دخالت دارد ، و اهل ایمان ، اثربخشی این اسباب را ، از خدا می بیند .

    « هرگاه این توکّل الهی ، در جان بشر پدیدار شد ، ایمان ، صبر ، استواری و .

    .

    را برای او ، ارمغان می آورد .

    » فإن تولَّوا ، فقُلْ حَسبِیَ اللّهُ لاَ إلهَ إلّا هُوَ علیه توکلّتُ « اگر آنها از حق روی بگردانند ، بگو ، خداوند مرا کفایت می کند هیچ معبودی جز او نیست ، بر او توکّل کنم .

    تفسیر نمونه ، ج 7 ، ص 88 و تفسیر المیزان ، ج 11 ، ص 217 .

    گروه تدوین متون تفسیری ؛ تفسیر سوره انفال ، مؤسسه فرهنگی دارالذکر ، قم ، اول ، 1380 .

    حدیث امام صادق » علیه السّلام « در حدیثی چنین می فرمایند : » طلب معیشت تو ، باید بالاتر از ، روش شخص بیکار ، و کمتر از جستجوی شخص حریص باشد که به دنیای خود ، خشنود ، و مطمئن شده است .

    و لیکن ، نفس خود را از این حال به مرتبه شخص منصف ، و خویشتن دار ، فرود آر، تا آن را از مقام سست عنصر ناتوان ، برتر بری .

    و آنچه را که نیاز ضروری توست، بدست آوری .

    کسانی که به آنها مال داده شده ، ولی سپاس نمی گذارند ، مالی ندارند .

    « و نیز فرموده اند : » هرگاه درِ وکالت را باز کردی ، و بساط خود را گستردی ، آنچه بر عهده توست انجام داده ای .

    « با توکّل زانوی اشتر ببند باید دانست که تحصیل اسباب قطعی و ظنّی ، توکّل را باطل نمی کند ، با اینکه خداوند قادر است که ، بدون آنها نیز ، مطلوب آدمی را عطا فرماید ، زیرا خداوند مسبّبات را به اسباب بسته ، و اشیاء و امور را ، جز به اسباب پدید نمی آورد .

    از این رو هنگامی که مرد اعرابی شتر خود را رها کرد و گفت : » توکّلت علی اللّه « .

    مولی مهدی .

    نراقی ؛ علم اخلاق اسلامی ، حکمت ، دوم ، ص 288 .

    همان .

    پیغمبر اکرم » صلّی اللّه علیه و آله « فرمود : » ببند و توکّل کن .

    « و حضرت صادق » علیه السّلام « فرمودند : » خداوند ، برای بندگان خود مقرّر فرموده ، که مطالب خود را از او ، به اسبابی که برای آنها ، آماده ساخته و به تحصیل آنها امر کرده ، بجویند.« گفت پیغمبر به آواز بلند با توکّل زانوی اشتر ببند گر توکّل میکنی، درکارکن کشت کن،پس تکیه برجبّارکن ضرورت توکّل در نهج البلاغه و قال امام علی » علیه السّلام « : » أعْلَمُوا عِلْماً یقیناً ، أنَّ اللّهَ لَمْ یَجْعَلْ لِیَعْبِدْ – وَ اِنْ عَظُمَتْ حَیْلَتُهُ ، و اشْتَدّتْ طلبْتُهُ ، و قَوَیَتْ مَکیدَتُهُ -أکْثَرَ ممَّا سُمِّیَ لَهُ فی الذّکرِ الحکیم ، و لَمْ یجعل بینَ العَبْدِ فی ضَعْفِهِ و قِلّتِ حیِلَتهِ ، و بَیْنَ اَنْ یَبْلُغَ مَا سُمِّیَ لَهُ فی الذُّکِر الحکم .

    واَلعارفُ لِهَذا ، العاملُ بِهِ ، أعْظَمَ الناسِ راحتً من منفعتٍ ، واتّارکُ لهُ الشّاکیُّ فیه أعظَمُ النّاس شُغُلاً فی مَضَرَّهٍ .

    و رُبَّ مُنْعَمٍ عَلَیْهِ مُسْتَدْرَجٌ بالنُّعْمیٌ ، و رُبَّ مُبْتلیً مَصْنُوعٌ لَهُ بالْبکریَ !

    فَزِدْ أیُّهمَا المُسْتنْفِعُ فی شُکْرِکَ ، وَ قَصِّرْ مِنْ عَجَلَتِکَ ، وَقِفْ عِنْدَ مُنتَهیَ رِزقِکَ .

    « حضرت علی » علیه السّلام «فرمودند : » به یقین بدانید !

    خداوند برای بنده خود هرچند باسیاست و سخت کوش و در طرح و نقشه نیرومند باشد ، بیش از آنچه که در علم الهی وعده فرمود ، قرار نخواهد داد ، و میان بنده ، هرچند ناتوان و کم سیاست باشد ، و آنچه در قرآن برای او رقم زده ، حایلی نخواهد گذاشت ، هر کس این حقیقت را بشناسد و به کار گیرد ، از همه مردم آسوده تر است و سود بیشتری خواهد برد .

    و هرکس آن را واگذارد و در آن شک کند ، از همه مردم گرفتارتر و زیانکارتر است ، چه بسا نعمت داده شده ای که گرفتار عذاب شود ، و بسا گرفتاری که در گرفتاری ساخته شده و آزمایش گردد ، پس ای کسی که از این گفتار بهره مند می شوی ، بر شکرگذاری بیفزای ، و از شتاب بی جا دست بردار ، و به روزی رسیده قناعت کن .

    « نتیجه توکّل » ان ینصرکم اللّه فلا غالب لکم و ان غیر لکم فمن ذاالذی ینصرکم من بعده.« در این آیه ، نکته توکّل بر خداوند بیان شده است .

    و آن اینکه ، قدرت او بالاترین قدرتهاست ، به حمایت هرکس اقدام کند ، هیچ کس نمی تواند بر او پیروز گردد .

    همانطور که اگر حمایت خود را از کسی برگیرد ، هیچ کس قادر به حمایت او نیست ، کسی که اینچنین همه پیروزیها از او سرچشمه می گیرد ، باید به او تکیه کرد ، و از او کمک خواست .

    این آیه افراد با ایمان را ترغیب می کند که علاوه بر تهیّه همه گونه وسائل ظاهری ، باز به قدرتِ شکست ناپذیر خدا تکیه کنند .و در حقیقت روی سخن در این آیه ، به همه مؤمنان است ، و به آنها می گوید : » همانند پیامبر باید بر ذات پاک خدا تکیه کنند .

    « و لذا در پایان آیه می خوانیم : » و علی اللّه فلیتوکّل المؤمنون « ، مومنان تنها بر ذات خداوند باید توکّل کنند .

    ناگفته پیداست که، حمایت خداوند یا ترک حمایت او نسبت به مؤمنان ، بی حساب نیست .

    و روی شایستگی ها و لیاقتها ، صورت می گیرد .

    آنها که فرمان خدا را زیر پا بگذارند ، و از فراهم ساختن نیروهای مادّی و معنوی غفلت کنند هرگز مشمول یاری او نخواهند بود .

    و بر عکس ، آنها که با صفوف فشرده و نیّات خاص و عزم های راسخ و تهیّه همه گونه ، وسائل لازم ، به مبارزه با دشمن برمی خیزند ، دست حمایت پروردگار پشت سر آنها خواهد بود .

    فهرست منابع 1 .

    دشتی ، محمد ؛ ترجمه نهج البلاغه ، موسسه فرهنگی تحقیقاتی امیرالمؤمنین (ع) ، قم ، چاپ اول ، 1379 .

    2 .

    شبر ، سید عبداللّه ؛ اخلاق ترجمه کتاب الاخلاق ، انتشارات هجرت ، قم ، چاپ ششم ، 1380 .

    3 .

    فیض کاشانی ، ملا محسن ؛ اخلاق حسنه ، پیام عدالت ، چاپ اول ، 1373 .

    4‌.‌قمی‌،‌شیخ عباس‌؛‌معراج‌السعاده ،‌انتشارات درراه حق ، قم ،‌چاپ‌هفتم‌، 1377 .

    5 .

    گروه تدوین متون تفسیری ؛ تفسیر سوره انفال ، موسسه فرهنگی دارالذکر ، قم ، چاپ اول ، 1380 .

    6 .

    مکارم شیرازی ، آیت اللّه ناصر ؛ تفسیر نمونه ، دارالکتاب اسلامیه ، قم ، چاپ نهم ، جلد سوم ، 1370 .

    7 .

    مکارم شیرازی ، آیت اللّه ناصر ؛ تفسیر نمونه ، دارالکتاب اسلامیه ، قم ، چاپ نهم ، جلد دهم ، 1370 .

    8 .

    مکارم شیرازی ، آیت اللّه ناصر ؛ تفسیر نمونه ، دارالکتاب اسلامیه ، قم ، چاپ نهم ، جلد بیست و چهارم ، 1370 .

    9.نراقی،موسی‌مهدی‌؛‌علم‌اخلاق اسلامی ، حکمت ، چاپ دوم ،جلد سوم ، ‌1370.

کلمات کلیدی: توکل

اشاره در بسيارى از آيات قرآن مجيد و روايات اسلامى و سرگذشت انبياء و اولياء و صالحان و در کتب علماى اخلاق و ارباب سير و سلوک روى مساله توکل به عنوان يک فضيلت مهم اخلاقى که بدون آن نمى‏توان به مقام قرب الهى رسيد، ياد شده است. منظور از توکل سپردن ک

مقدمه از مباحث مهم تصوف و سیر و سلوک صوفیانه مقامات و احوال است که صوفی و عارف برای رسیدن به حق و حقیقت و کمال حقیقی باید مقامات را طی کند و از حالاتی که درون او وارد می شود بهره گیرد. از کتب صوفیه این طور برداشت می شود که مقام اکتسابی است و شخص سالک باید با سعی و تلاش و دریافت مقامی را که به دست می آورد و چون شرطهای آن را به جای آورد به مقام دیگری برود تا به ذات حق نائل شوداما ...

توکل توکل به معنای تکیه کردن به خداست خدایی که بهترین تکیه‌گاه است و باید دانست که با توکل به خدا انسان پشتوانه‌ی محکمی دارد و در تمام مراحل زندگانی موفق می‌شود. توکل به این معنا نیست که دست از همه‌ی تلاشها بکشیم و بگوییم ما که توکل به خدا داریم پس موفق می‌شویم بلکه باید از هیچ تلاشی دریغ نکنیم. توکل باعث بروز آثاری در فرد می‌شود مانند: وقتی انسان بداند به خدایی توکل کرده که ...

واحدهای زمین ساختی ایران واحدهای زمین ساختی عبارتند از نواحی که دارای سرگذشت زمین شناسی وتاریخی مشابهی می باشند. د رتعیین یک واحد تکنونیکی شش عامل رخساره های سنگی، فعالیت های ماگمائی، دگرگونی، فازهای کوه زایی، شیوه ی چین خوردگی وبالاخره روندها، اهمیت داشته ونقش اساسی را به عهده دارند. واحدهای زمین ساختی ایران اجمالا به صورت زیر می باشد. 1-جنبه های پایدار ایران زمین بین دو سپر ...

موضوعي که در اين مجموعه مورد بررسي قرار گرفته است ترتيب اولويت بندي موتورهاي جستجو در اينترنت مي باشد موارد Search شده در Search engine به ترتيب هاي خاصي از بالا به پايين قرار مي گيرند وهر موتور جستجو براي اين اولويت بندي الگوريتم خاصي را درنظر مي گ

مدیریت مقدمه :‏ موضوع بخش نخست این تحقیق از وظایف یا اصول مدیریت بحث مى‏کند. در مبحث وظایف مدیریت، مستقیماً از انسان بحث نمى‏شود، بلکه از امورى بحث مى‏شود که وظیفه مدیر است؛ مانند برنامه‏ریزى و کنترل برنامه‏ها، سازماندهى و بودجه بندى. البته از مباحث مدیریت، تحت عنوان «رفتار سازمانى» مطرح است که موضوعاتى هم‏چون انگیزش، رهبرى و قدرت در آن مطرح مى‏شود؛ - وظایف مدیریت چیست؟ مقدمه: ...

گرچه ظهور اسلام آغاز مرحله ای تازه و بی نهایت مهم را در تاریخ جهان به ثبت رسانده است ، ایالات فتح شده بیزانسی و شاهنشاهی فرسوده ساسانی ، میراث فرهنگی عظیم بر جای گذاشت که تاثیر آن تا چندین سده بعد در جهان اسلام دوام یافت.در واقع تا جایی که به هنر مربوط می شد ، این هر دو میراث ، میزانی بنیادی بود ، و اهمیت آن در ابتدا فقط با اعمال نفوذ تفکر سامی و بعدها تا اندازه ای با نقشی که ...

اگرچه اکثر سازمان ها تمايل به داشتن شبکه هاي امن دارند ولى گفتن يک تعريف واحد براى امنيت که همه نيازها را براورده سازد ممکن نيست . در عوض هر سازمان بايد ارزش اطلاعات خود را تعيين کرده و سپس يک سياست امنيتى تعريف کند که مواردى که بايد محافظت شوند در

مقدمه و تاريخچه آجر از قديمي‌ترين مصالح ساختماني است که قدمت آن بنا به عقيده برخي باستان‌شناسان به ده هزار سال پيش مي‌رسد ولي اين امر هنوز به اثبات نرسيده است. در ايران بقايا کوره‌هاي سفال‌پزي و آجر‌پزي در شوش و سيلک کاشان که تاريخ آنها به هزاره چ

ريا بهترين محک براي شناخت اعمال ريائي از غير ريائي معيارهايي است که در روايات اسلامي آمده است مثلاً در حديثي از پيامبر اکرم صلي‌الله عليه‌‌و‌آله‌و‌سلم مي‌خوانيم که فرمود علامت رياکار چهار چيز است: هنگامي که کسي نزد اوست تلاش مي‌کند اعمال الهي انجا

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول