دانلود مقاله به سوی اخلاق جهانی

Word 100 KB 14041 37
مشخص نشده مشخص نشده فلسفه - اخلاق
قیمت قدیم:۲۴,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۹,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • دیباچه
    این بیانیه بین ادیانی حاصل دو سال رایزنی بیش از دویست دانشمند و متألفه به عنوان نمایندگان جوامع ادیانی جهان است .


    بیانیه دوم تا چهارم سپتامبر 1993 در گردهمایی رهبران دینی و روحانی به عنوان بخشی از اجلاسیه 1993 پارلمان ادیان جهان در شیکاگو مورد بحث قرار گرفت .

    این بیانیه را رهبران مشهور ادیان بزرگ جهان شخصا” امضاء و آن را نشانگر نخستین تلاش و آغازی برای جهانی تلقی کردند که سخت به وفاق اخلاقی محتاج است .


    شورای پارلمان ادیان جهان و کسانی که این متن را حمایت می کنند ، آن را به عنوان نخستین آموزه از قواعد مقبول ادیان به جهان عرضه می کنند .

    ما هرگونه حمایت از جانب زنان و مردان جهان را به گرمی می پذیریم .


    جهان در رنج و عذاب است و این رنج ، چنان گسترده و فراگیر است که ما را بر آن می دارد تا برای روشن شدن ژرف در آن ، جلوه هایی از آن را برشماریم .


    صلح و آرامش ما را ترک کرده است ، سیاره تخریب شده است ، همسایه ها در وحشت به سر می برند ، زنان و مردان با یکدیگر بیگانگی می کنند و کودکان می میرند .


    این نفرت انگیز است .


    ما تخریب اکوسیستم زمین را محکوم می کنیم .


    ما فقر نابوده کننده امکان حیات را محکوم می کنیم ، گرسنگی که کالبد آدمی را نحیف
    می سازد و نابرابری اقتصادی که بسیاری از خانواده ها را به فنا و نابودی تهدید می کند .
    ما فقر نابوده کننده امکان حیات را محکوم می کنیم ، گرسنگی که کالبد آدمی را نحیف می سازد و نابرابری اقتصادی که بسیاری از خانواده ها را به فنا و نابودی تهدید می کند .

    ما آشفتگی اجتماعی ملل را محکوم می کنیم ، بی توجهی به عدالت که شهروندان را به انزوا می کشاند ، هرج و مرج حاکم بر جوامع خود و مرگ لجام گسیخته کودکان ـــــ که ناشی از تعدی است ـــــــ به ویژه پرخاشگری و نفرت را که به نام دین رواج دارد .

    اما این رنج و عذاب می تواند نباشد ، زیرا بنیان اخلاق وجود دارد ، این اخلاق ، امکان سامان فردی و جهانی بهتری را به میان می آورد و افراد را از ناامیدی و جوامع را از آشفتگی رها می سازد .

    ما زنان و مردانی که جهان بینی و احکام ادیان جهان را پذیرفته ایم تأکید می کنیم : مجموعه ای عام از ارزش های بنیادین بر مبنای آموزه های ادیان وجود دارد که می توانند اساس اخلاق جهانی را شکل دهند .

    تأکید می کنیم که این حقیقت ، پیشاپیش شناخته شده است ، اما هنوز باید در دل و عمل نیز همچنان زنده بماند .

    تأکید می کنیم که هنجار ، غیر قابل تغییر و نامشروط برای همه ساحت های زندگی ، برای خانواده ها و جوامع ، نژادها ، ملت ها و ادیان وجود دارد .

    سرمشق های قدیمی برای رفتار آدمی وجود دارد که بر آموزه های ادیان جهان استوارند و آن ها شرط نظم پایدار جهانند .

    ما به هم وابسته ایم و خوشبختی هر یک در گروه خوشبختی همه است ، بدین سبب به همه موجودات زنده احترام می کنیم ، به مردم ، حیوانان ، گیاهان و نیز به جهت حفاظت از زمین ، هوا ، آب و خاک دغدغه داریم .

    ما به سبب آن چه در برابر همگان انجام می دهیم ، شخصا” مسئولیم : همه تصمیم ها ، رفتارها و حتی آن چه نمی توانیم انجام دهیم ، با پیامد همراه است .

    ما باید با دیگران همانگونه رفتار کنیم که دوست داریم با ما نیز همانگونه رفتار شود .

    ما عهد می بندیم که زندگی ، منزلت ، فردیت و تنوع را پاس داریم ، به گونه ای که با هر فردی ، بدون استثناء ، انسانی رفتار شود .

    باید از صبر و رضایت برخوردار باشیم .

    باید بتوانیم عفو کنیم و از گذشته ها بیاموزیم و هرگز اجازه ندهیم تا دشمنی و خاطره های نفرت انگیز ما را برده خود سازد .

    دل خویش را به روی دیگران بگشاییم و تفاوت های ناچیز خود را به سبب مشترکات جامعه جهانی فرو گذاریم و فرهنگ یکپارچگی و ارتباط را سرمشق خود قرار دهیم .

    ما بشریت را خانواده خود می انگاریم ، ما باید در جهت مهربانی و بخشندگی بکوشیم .

    ما نباید صرفا” برای خود زندگی کنیم ، بلکه باید به دیگران خدمت کنیم ، کودکان ، سالمندان ، فقراء رنج دیدگان و ناتوانان ، پناهندگان و بی کسان را فراموش نکنیم .

    هیچ کسی نباید احساس کند که با وی به عنوان شهروند درجه دوم برخورد می شود و هرگز نباید از کسی بهره کشی شود .باید مشارکت بین زن و مرد وجود داشته باشد .

    باید از هرگونه عمل غیراخلاقی جنسی اجتناب کنیم .

    باید از هرگونه سلطه گری و یا سوء استفاده بپرهیزیم .

    ما خود را متعهد به فرهنگ خشونت گریزی ، احترام ، عدالت ، صلح و آرامش می دانیم .

    ما نباید به سرکوب ، صدمه زدن ، شکنجه یا کشتن اقدام کنیم ، ما باید خشونت و تجاوز را به عنوان وسیله ای برای جا انداختن تمایز کنار نهیم .

    باید برای نظم عادلانه اجتماعی و اقتصادی بکوشیم ، سامانی که در آن ، هرکس از فرصت یکسانی برای دستیابی به همه استعداد انسانی خود برخوردار شود .

    باید با صداقت و مهربانی سخن بگوییم و رفتار کنیم .منصفانه با یکدیگر برخورد و از نفرت و تبعیض پرهیز کنیم .

    نباید دزدی کنیم و برای ساختن جهان برخوردار از صلح و اعتدال باید از حیطه طمع برای قدرت ،‌ خودنمایی ، پول و مصرف فراتر رویم .

    زمین بهتر از این نخواهد شد ، مگر آن که نخست بینش افراد تغییر یابد .

    متعهد می شویم تا آگاهی خود را با نظام دادن به افکار خود ، تأملات ، دعا و تفکر مثبت ، افزایش دهیم .

    بدون خطرپذیری و آمادگی برای فداکاری ، تغییر بنیادی در وضعیت ما به وقوع نخواهد پیوست ، بنابراین در جهت درک یکدیگر ، منافع اجتماعی ، ترویج صلح و راه های زندگی طبیعت دوستانه ، به این اخلاق جهانی متعهد می شویم .

    ما همه مردم را ، اعم از دیندار و غیر دیندار ، به چنین اقدامی دعوت می کنیم .

    اصول اخلاق جهانی جهان ما ، بحران بنیادی را تجربه می کند : بحران در اقتصاد ، محیط زیست و سیاست جهانی ، فقدان دیدگاه کامل ،‌ انبوهی از مسائل حل نشده ، فلج سیاسی ، رهبران حقیر با بینش و آینده نگری ناچیز و به طور کلی به احساسی در برابر ملت ها همه جا دیده می شود : پاسخ های بسیار کهنه برای چالش های نوین .

    صدها میلیون انسان در کره زمین به شکل فزاینده ای ، از بیکاری ،‌ فقر ،‌ گرسنگی و گسیختگی خانواده هایشان رنجورند .

    امید به صلح پایدار بین ملت ها رخت بربسته است .

    تنش بین زن و مرد و تعارض نسل ها هم چنان وجود دارد ، کودکان می میرند ، می کشند ،‌ کشته می شوند ، کشورهای فراوانی با فساد سیاسی و فساد در کسب و کار متزلزل می شوند .

    تعارض های اجتماعی ، نژادی و قومی و ویرانی های ناشی از اعتیاد ، جرم های سازمان یافته و هرج و مرج در جامعه سبب شده است تا زندگی توأم با آرامش در شهرهای ما به شکل فزاینده ای دشوار یاب باشد .

    همسایه ها در وحشت از یکدیگر زندگی می کنند .

    سیاره ما همچنان به شکل ظالمانه ای چپاول می شود .

    تخریب محیط زیست ، ما را تهدید می کند .

    بارها دیده ایم که رهبران دینی و متدینان ، خشنونت ، تعصب و نا آشنا هراسی را سبب می شوند که الهام بخش تجاوز و جنگ های خونین است و آن را مشروعیت می بخشند .

    دین ، غالبا” برای قدرت طلبی های صرف سیاسی (‌مشتمل برجنگ ) مورد سوء استفاده قرار می گیرد ، بنابراین از چنین وضعیتی احساس انزجار می کنیم .

    چنین آسیب هایی را محکوم می کنیم ، با تأکید بر این که این آسیب ها می تواند نباشد ، در آموزه های ادیان جهان ، نوعی اخلاق وجود دارد که با رنج جهانی مقابله می کند ، البته چنین اخلاقی راه حل مستقیم برای مسائل بی شمار جهانی ارائه نمی کند ، بلکه مبنایی اخلاقی برای سامان فردی و جهانی بهتر را تأمین می کند و دیدگاهی ارائه می کند که زنان و مردان را از ناامیدی و جامعه را از آشفتگی و آشوب می رهاند .

    ما به جهان بینی و احکام ادیان جهان معتقدیم می کنیم ، اجماعی در میان ادیان وجود دارد که می تواند پایه اخلاق جهانی قرار گیرد ، وفاق مبنایی حداقلی ، که به ارزش های الزام آور ، و شاخص های تغییر ناپذیر و نگرش های اخلاقی بنیادین معطوف است .

    یک ـ نظام نوین جهانی ، بدون اخلاق جهانی ممکن نیست ما زنان و مردان از ادیان گوناگون و سرزمین های مختلف ، همه مردم را ــــــ اعم از دیندار و غیر دیندار ـــــــ مورد خطاب قرار می دهیم و تعهدات ذیل را به عنوان باورهای مشترک عرضه می کنیم : همه نسبت به نظام جهانی بهتر مسئولیم .

    در آمیختگی ما با حقوق بشر ، آزادی ، عدالت ، صلح و حفظ زمین ، بدون هیچ قید و شرطی ضروری است .

    ادیان و سنت های فرهنگی گوناگون ما نباید مانع در آمیختگی همگانی ما در مقابله با همه مظاهر ضد بشری و نیز تلاش برای انسانیت کامل تر شود .

    اصول بیان شده در « اخلاق جهانی » می تواند مورد تصدیق هر فرد متعهد اخلاقی باشد چه زمینه دینی داشته باشد یا نه .

    ما به عنوان دیندار و اهل معنویت ، زندگی خویش را بر اساس واقعیتی لایتناهی بنا نهاده ایم و با توکل ، دعا ، تأمل و با زبان و بی زبان از چنین منبعی ، توان معنوی و امید می گیریم .

    ما در برابر سعادت همه بشریت و حفاظت از سیاره زمین مسئولیت ویژه ای داریم .

    ما هرگز خود را بهتر از دیگر زنان و مردان نمی انگاریم ، اما مطمئنیم که خرد دیرین در ادیان می تواند به سوی آینده رهنمون کند .

    پس از دو جنگ عالمگیر و در پایان جنگ سرد ، با فرو ریختن فاشیسم و نازیسم و تزلزل پایه های کمونیسم و استعمار ، بشریت وارد مرحله نوینی از تاریخ خود شده است ، امروزه ما از منابع اقتصادی ، فرهنگی و معنوی کافی برخورداریم تا با آن بتوانیم نظام جهانی بهتری را ترسیم کنیم اما تعارضات قومی ، ملی ، دینی ،‌ اجتماعی و اقتصادی ، بنیان صلح آمیز جهان بهتر را تهدید می کند امروزه بیش از هر زمانی رشد فناآوری را تجربه کرده ایم ، اما هنوز فقر عالمگیر ، گرسنگی ،‌ مرگ و میر کودکان ، بدبختی و تخریب طبیعت از جهان کاهش نیافته ،‌ بلکه رو به فزونی است ، فروپاشی اقتصادی ، آشفتگی اجتماعی و انزوای سیاسی ، فروپاشی ملی و فاجعه محیط زیست ، بسیاری از مردم را تهدید می کند .

    در چنین وضعیت غم انگیز جهانی ، بشریت محتاج نمونه ای از انسان ها است تا با همدیگر زیست کنند و گروه های قومی و تشکل های اخلاقی و دینی که در مسئولیت حفاظت زمین مشارکت کنند .

    هر دیدگاهی بر شاخص ها ، آرمان ها ، اهداف و امیدهایی استوار است که در سراسر جهان ، آن ها را از دست رفته می یابیم ، ولی معتقدیم که به رغم تجاوزها و قصورها ، این جوامع ایمانی هستند که مسئولیت ارائه چنین امید ، آرمان و شاخص های قابل دفاع ، مقبول و زنده را بر دوش می کشند ، این امر به شکل ویژه در باره وضعیت نوین و معاصر نیز جاری است .

    تضمین بخشی آزادی اندیشه و دین لازم است ،‌ اما آن ها نمی تواند جایگزین ارزش های الزام آور ، تعهدات و هنجارهایی باشد که برای انسان ها ، صرف نظر از ریشه اجتماعی ، جنس ، رنگ پوست ، زبان و دین معتبر است .

    ما به وحدت مبنایی خانواده بشری در زمین اعتقاد داریم .

    بیانیه جهانی حقوق بشر سازمان ملل متحد ( 1948 ) را به یاد می آوریم .

    بر آنیم تا آن چه را به شکل رسمی در سطح حقوق بیان شده است ، از دید اخلاقی با عمق بیشتری مورد تأکید قرار دهیم : درک کامل کرامت ذاتی آدمی ، آزادی گریز ناپذیر و برابری همه آدمیان در اصول ، یکپارچگی ضروری و همبستگی همه انسان ها در برابر همدیگر .

    از تجربه های شخصی و تاریخ طاقت فرسای سیاره خود آموخته ایم : نظام جهانی بهتر ، صرفا” از راه قوانین ، نسخه پیچی ،‌ قرارداد و توافق ها حاصل یا اعمال نمی شود .

    نظام جهانی بهتر‌ ، صرفا” از راه قوانین ، نسخه پیچی ،‌ قرارداد و توافق ها حاصل یا اعمال نمی شود .

    تحقق صلح ، عدالت و حفاظت از زمین به نگرش و آمادگی زنان و مردان در خصوص عدالت ورزی وابسته است .

    رفتار معطوف به حقوق و آزادی به آگاهی به مسئولیت و وظایف است ، بنابراین هم ذهن و هم دل زنان و مردان باید مورد خطاب قرار گیرند .

    حقوق منهای اخلاق ، تاب مقاومت ندارد و نظام جهانی بهتر بدون اخلاق جهانی قابل تحقق نیست .

    مقصود از اخلاق جهانی ، ایدئولوژی جهانی یا دین جامع همه ادیان موجود نیست ، البته مراد از آن حاکمیت دین خاص بر همه ادیان نیز نمی باشد ، بلکه مراد از اخلاق جهانی ، اجماع بنیانی بر ارزش های الزام آور ، شاخص های تغییر ناپذیر و دیدگاه های شخصی است .

    بدون هیچ وفاق مبنایی بر اخلاق واحد ، دیر یا زود همه جوامع را آشوب یا دیکتاتوری تهدید می کند و افراد دچار یأس می شوند .

    دو ـ نیاز مبنایی : با هرکس باید به شکل انسانی رفتار کرد همه ما ، زنان و مردان جایز الخطا ،‌ ناقص و با محدودیت ها و عیب ها همراهیم .

    واقعیت شر و بدی را می دانیم و دقیقا” بر همین اساس احساس ضرورت می کنیم که باید برای سعادت جهانی ، عناصر اخلاقی را بیان کنیم .

    آن چه باید مبنای اخلاق جهانی برای افراد ، جوامع ، سازمان ها ، دولت ها و ادیان قرار گیرد ، ما اطمینان داریم که ادیان بسیار کهن و سنت های اخلاقی ، نظام اخلاقی اقناع کننده و قابل عمل را برای همه زنان و مردان نیک خواه ، چه دیندار و چه غیردیندار ، ارائه می کنند .

    همچنین می دانیم که ادیان و سنت های اخلاقی ، غالبا” پایه های گوناگونی برای آن چه به حال زنان و مردان مفید است یا مضر ، آن چه درست است یا نادرست و آن چه خوب است یا بد ارائه می کند .

    ما بر آن نیستیم که تفاوت های جدی ادیان را نادیده بگیریم ، اما این تفاوت ها ما را از بیان عام آنچه همه ادیان به طور مشترک بر آن باورند یا ما به طور مشترک بر آن اعتقاد داریم ، باز نمی دارد .

    می دانیم که ادیان ، مسائل زیست محیطی ،‌ اقتصادی ، سیاسی و اجتماعی زمین را نمی توانند حل کنند ولی به هر جهت آنها می توانند چیزی را ارائه کنند که طرح های اقتصادی ، برنامه های سیاسی و قواعد حقوقی به تنهایی قادر به ارائه آن نیستند و آن تغییر در آگاهی درونی ، ‌نگرش کلی ، دل های مردم و تحول از راه خطا به سوی اهداف نوین در حیات آدمی است .

    بشر به صورت فوری نیازمند اصلاح اجتماعی و محیط زیستی است ، ولی او به همان فوریت محتاج بازسازی معنوی نیز است .

    به عنوان دیندار یا اهل معنا ، خود را متعهد چنین امری می دانیم .

    قدرت معنوی ادیان می تواند مفهوم بنیادین برای توکل ، زمینه ای برای معناداری ، شاخص های مطلق و مأمن روحانی عرضه کند ، البته ادیان صرفا” در خصوص این امر قابل تردیدند که بتوانند تعارضات برخاسته از خود ادیان را کنار نهند و خودخواهی ، عدم اعتماد و تعصب متقابل ،‌ حتی انگاره و توهم دشمنی را از میان برچنیند و از این راه توجه خود را به سنت ها ، مکان های مقدس ، جشن و سرور و مناسک خاص متدینان خود معطوف کنند .

    همان گونه که بیان شد ، با زنان و مردان در همه عالم به شکل غیر انسانی رفتار می شود .

    فرصت ها و آزادی آن ها سرقت ، حقوقشان لگدکوب و حرمت ذاتی آن ها نادیده گرفته می شود .

    اما قدرت نمی تواند سبب حقانیت شود .

    در رویارویی با همه این امور غیر انسانی ، ادیان و تعهدات اخلاقی از ما می خواهند تا با هر انسانی به شکل انسانی رفتار کنیم .

    این سخن بدین معنا است که هر انسانی ،‌ صرف نظر از تمایز سنی ، جنسی ،‌ نژادی ، رنگ پوست ، توانایی جسمی یا ذهنی ،‌ زبان ، دین ، دیدگاه سیاسی یا ریشه های اجتماعی و ملی ، از حرمت انفکاک ناپذیر و متعالی برخوردار است ،‌ بنابراین هر کس ، اعم از افراد و دولت ، متعهد است تا این حرمت را گرامی بدارد و از آن پشتیبانی کند .

    حقوق ، برای انسان است و انسان ، غایت حقوق است ، نه صرفا” ابزار و موادی برای تجارت پیشگی و تولیدات در عرصه های اقتصاد ، سیاست ، رسانه های گروهی ، مؤسسه های تحقیقاتی و بنگاه های صنعتی ، هیچ کس فراتر از خوب و بد قرار نمی گیرد .

    نه انسان ها نه گروه های اجتماعی ، نه گروه های ذی نفع صاحب نفوذ ، نه نیروی نظامی و نه نظامی و دولتی ، برعکس ، هر انسان برخوردار از عقل و آگاهی ، متعهد است تا دقیقا” به راه و رسم آدمی رفتار کند ، یعنی نیکوکار باشد و از بدی اجتناب ورزد .

    هدف اخلاق جهانی این است که راهکار آن را نشان دهد .

    ما در ( آیینه ) آن ، هنجارهای نامشروط و تغییر ناپذیر اخلاقی را می یابیم ، البته آنها را نباید بند و زنجیر باشند ، بلکه یاور و پشتیبان افرادند تا در پرتو آن ، بار دیگر زندگی خویش ، جهت گیری ، ارزش ها و معنای آن را دریافته و محقق سازند .

    اصلی وجود دارد که در بسیاری از ادیان و سنت های اخلاقی هزاران ساله بشر دیده می شود و غالبا” بر آن تأکید می گردد : هر چه را بر خود نمی پسندید ، برای دیگران نیز نپسندید .

    به بیان ایجابی ، هر آن چه بر خود می پسندید ، برای دیگران نیز بپسندید .

    این می تواند هنجار تغییر ناپذیر و ناشروط برای همه ساحت های زندگی باشد : خانواده ها ، جوامع ، نژادها ،‌ ملت ها و ادیان .

    هرگونه خودخواهی باید رد شود : ما هرگونه خودخواهی را ، چه در افراد ، چه در جمع ، چه به شکل مکاتب فکری یا نژاد گرایی یا ملیت گرایی یا جنس گرایی ، محکوم می کنیم ،‌ زیرا ما را از این که به معنای واقعی کلمه انسان باشیم ، دور می کند .

    خود تعیین گری و خویابی تا آن جا مشروعیت کامل دارد که از مسئولیت پذیری آدمی در برابر خود و مسئولیت پذیری وی در قبال جهان ، دیگران و سیاره زمین جدا نباشد .

    این اصل ،‌ شاخص هایی را ارائه می کند که باید به آنها پایبند باشیم .

    این اصل ،‌ چهار سرمشق روشن و دیرین برای رفتار آدمی عرضه می کند هرچهار سرمشق درغالب ادیان قابل مشاهده است .

    سه ـ رهنمون های تغییر ناپذیر 1ـ تعهد به فرنگ خشونت گریزی و احترام به زندگی زنان و مردان بیشمار از همه سرزمین ها و ادیان می کوشند تا زندگی را نه براساس جهت گیری خودخواهانه ، بلکه براساس تعهدشان در برابر دیگر انسان ها و جهان اطراف خود هدایت کنند .

    با این همه در سرتاسر جهان با نفرت پایان ناپذیر ، حسد ،‌ غبطه و خشونت آن هم نه تنها در میان افراد ، بلکه در میان جوامع و گروه های نژادی ، طبقاتی ، قومی ، ملیت ها و ادیان مواجه ایم .

    به کار گیری خشونت و ترویج اعتیاد و جرم های سازمان یافته ــــ که غالبا” با امکانات فن آوری نوین تجهیز می شود ـــــ ابعاد جهانی یافته است .

    ترور دولتی بر بسیاری از مناطق حاکم است ، حکومت های دیکتاتور ، شهروندان خود را سرکوب می کنند و خشونت های سازمانی دامنگیر شده است ، اگر چه در برخی کشورها قوانین حمایت کننده از آزادی های فردی وجود دارد ، ولی زندانیان شکنجه ، مردان و زنان هلاک و گروگان ها کشته می شوند .

    الف ) در ادیان بزرگ باستانی و سنت های اخلاقی بشر ،‌ این رهنمون را می یابیم ، شما نباید کسی را بکشید !

    به بیان ایجابی ، شما باید زندگی را حرمت بدارید .

    اجازه دهید نگاهی تازه به نتایج این رهنمون داشته باشیم .

    هر انسانی از حق حیات سالم و آزادی فردی برخوردار است .

    مگر آن که آزادی دیگران را سلب کند ، هیچ کس حق ندارد دیگری را مورد شکنجه جسمانی یا روانی قرار دهد یا بر او صدمه وارد سازد ، چه رسد به این که او را بکشد .

    هیچ انسانی ، دولتی ، قومی ، دینی حق ندارد در برابر اقلیت های بیگانه ای که عقاید یا رفتارهای مختلفی دارند ، نفرت ، تبعیض ، طرد و تبعید روا دارد ، چه برسد به این که آن ها را سر به نیست کند .

    ب ) البته هر جا که انسان باشد ، تعارضات نیز خواهد بود ، این تعارض ها باید بدون خشونت و در چهارچوب عدالت رفع شود ، این سخن به همان اندازه که در باره اشخاص صدق می کند ، در خصوص دولت ها نیز صادق است ، صاحبان قدرت های سیاسی باید در نظام عادلانه ای عمل کنند و به راههای صلح آمیز و عاری از خشونت در رفع تعارضات وفادار باشند .

    آنها باید در جهت نظام بین المللی صلح اقدام کنند ، نظامی که در برابر خشونت پیشگان ، محتاج دفاع و حمایت است .

    اقدام مسلحانه ، راه خطایی است و اقدام غیر مسلحانه ،‌ اقتضای روزگار ما است ، نگذاریم کسی فریفته شود .

    بدون صلح جهانی برای انسان هیچ راه نجاتی وجود ندارد .

    ج ) جوانان باید رد در خانه و مدرسه بیاموزند که خشونت نمی تواند ابزاری برای اثبات تمایز با دیگران باشد .

    فقط از این راه است که فرهنگ خشونت گریزی آفریده می شود .

    د ) شخص آدمی بی نهایت ارزشمند است و باید بدون قید و شرط مورد حمایت قرارگیرد ، اما به همین صورت هم زندگی حیوانات و گیاهانی که در این سیاره با ما می زیند ، باید مورد حمایت ، حفاظت و مراقبت قرار گیرد .

    استثمار بی پایان پایه های طبیعی زندگی ، نابودی ظالمانه فضای محیط زیست و نظامی سازی جهان ، نفرت انگیز است .

    به عنوان انسان ـــــ به ویژه با نظر به نسل های آینده ـــــ مسئولیت خطیری در برابر کره زمین ، طبیعت ، هوا ، آب و خاک داریم .

    ما در این طبیعت هم سرنوشتیم و همه به یکدیگر وابسته ایم .

    هر یک از ما وابسته سعادت هم هستیم ، بنابراین سلطه بشر بر طبیعت و کیهان نباید مورد تشویق و تأکید قرار گیرد ، به جای آن باید زندگی مسالمت آمیز با کیهان و طبیعت را بنا نهیم .

    ه ) انسان واقعی بودن در جوهر آموزه های ادیان و سنت های اخلاقی به معنای آن است که هم در زندگی شخصی ، هم در زندگی جمعی ، معطوف به دیگران و آماده خدمت باشیم .

    هرگز نباید ظالم و بی رحم باشیم .

    هر انسان و هر نژاد و دینی باید در برابر یکدیگر تسامح و احترام و در واقع مودت و همدلی بالا نشان دهد .

    اقلیت ها ، چه اقلیت نژادی باشند یا قومی یا دینی ، محتاج حمایت و جانبداری هستند .

    2ـ تعهد به فرهنگ یکپارچگی و نظام عادلانه اقتصادی زنان و مردان بیشماری از همه ادیان و سرزمین ها در تلاش اند تا زندگی خود را براساس وحدت با یکدیگر بنا نهند و با خرسندی واقعی به وظایف خویش عمل کنند ، اما با این همه ، گرسنگی بی پایان ، کاستی و نیاز را در همه عالم می توانی یافت .

    نه تنها افراد ، بلکه سازمان ها و ارگان های ظالم ، مسئول این وضعیت دهشتناکند ، میلیون ها نفر بیکارند ، میلیون ها نفر با دستمزد ناچیز استثمار و به حاشیه جامعه رانده می شوند و به رغم امکانات ، چنین به استقبال آینده ویران خود می روند .

    در بسیاری از سرزمین ها ، شکاف بین فقیر و غنی ، قدرتمند و فاقد قدرت بسیار عمیق است ، ما در جهانی زندگی می کنیم که دولت های تک حزبی ، اعم از سوسیالیسم یا سرمایه داری لجام گسیخته ، ارزش های اخلاقی و معنوی را تهی و ویران کرده اند .

    جهان بینی مادی گرایی ، طمع سود بی پایان و چپاول را به بار آورده است .

    چنین نیازی ، منابع عمومی را هر چه بیشتر طلب می کند ، بدون آن که افراد به یاری رساندن به آن ملزم باشند .

    فساد عام و سرطانی ارتشا درکشورهای توسعه یافته و در حال توسعه ، رشد بالنده ای دارد .

    الف ) در ادیان بزرگ قدمی و سنت های اخلاق بشر ، رهنمون ذیل را می یابیم : نباید دزدی کنید یا به عبارت ایجابی ، شما باید با صداقت و شایستگی رفتار کنید .

    اجازه دهید تأمل نوینی در نتایج این رهنمون داشته باشیم .

    هیچ کس حق ندارد به هیچ طریقی از فرد یا ملت دیگری دزدی یا تصرف نامجاز کند .

    افزون تر از آن هیچ کس حق ندارد تا اموال خود را بدون توجه به نیازهای اجتماعی و زمین بکار برد .

    ب ) هر جا که فقر شدید حاکم باشد ، ناامیدی و بیچارگی رواج می یابد و دزدی برای بقاء فراوان می شود ، هنگامی که قدرت و ثروت به شکل ظالمانه ای متمرکز شود ، احساس حسد ، خشم و نفرت مرگ آور و شورش دائمی نزد محرومان و حاشیه نشینان افزایش می یابد و این به چرخه معیوب بین خشونت و ضد خشونت می انجامد اجازه ندهیم کسی فریفته شود : صلح جهانی بدون عدالت جهانی ممکن نیست .

    ج ) جوانان باید در خانه و مدرسه بیاموزند که دارایی ، هرچند ناچیز باشد ، متضمن این مسئولیت است که استفاده از آن باید با سعادت بخشی عام همراه باشد .

    فقط در این صورت است که نظام عادلانه اقتصادی پدید می آید .

    اگر گرفتاری میلیون ها نفر فقیر ، به ویژه زنان و کودکان هم چنان گسترش یابد ، اقتصاد جهان باید بس عادلانه تر بازسازی شود .

    رفتار افراد خیر و پروژه های کمک رسانی ، هر چند بسیار لازم اند ، اما کافی نیستند .

    مشارکت ها همه دولت ها و فشار سازمان های بین المللی لازم است تا سازمان های اقتصادی عادلانه تشکیل شود .

    برای بحران بدهی ها و فقر اضمحلال آور جهان دوم و نیز جهان سوم باید راه حل قابل حمایت از هر جهت ، جست و جو کرد ، البته تعارض بین علایق ، اجتناب ناپذیر است .

    در کشورهای توسعه یافته باید بین امور ضروری و مصرف گرایی بی حد و حصر ، میان منافع اجتماعی وصرف بی فایده دارایی ،‌ بین استفاده موجه و ناموجه از منابع طبیعی و میان بازار مبتنی بر سود صرف و بازار معطوف به منافع اجتماعی و محیط زیست ، محور تمایز نهاده شود .

    ملت های در حال توسعه نیز باید به هوشیاری ملی خود دست یابند .

    هرگاه طبقه حاکم ، افراد زیر سلطه را تهدید کند ، سازمان ها و مؤسسات منافع افراد را به خطر اندازد و هرگاه قدرت ، سبب حقانیت شود ، خود را متعهد به مقاومت می یابیم ، تا جایی که عدم خشونت ممکن باشد .

    ه ) انسان واقعی بودن در جوهر آموزه های ادیان بزرگ و سنت های اخلاقی ، مستلزم پایبندی به امور ذیل است : ما باید قدرت سیاسی و اقتصادی را به جای استفاده نا به جای آن در جنگ های ظالمانه برای سلطه ، در جهت خدمت به بشریت به کار گیریم .

    ما باید روح مهربان بودن یا انسان های رنجدیده به ویژه کودکان ، سالمندان ، فقرا ، ناتوانان ، پناهندگان و بی نوایان را رواج دهیم .

    ما باید احترام و توجه متقابل را چندان ریشه دار کنیم که به جای دغدغه بی پایان و تنازع جاه طلبانه گریز ناپذیر ، به تعادل معقول در علایق دست یابیم .

    ما باید به جای طمع سیر ناپذیر به ثروت ، خودنمایی و مصرف گرایی ،‌ احسان ، عدالت و فروتنی را ارزش بدانیم ، آدمیان با طمع‌ ، روح خود را دست می دهند و به این شکل ، آزادی ،‌ آرامش ، صلح درونزا ــــــ و به طور کلی آن چه انسانیت انسان به آن است ــــ تباه می شود .

    3ـ تعهد به فرهنگ تسامح و زندگی توأم با صداقت زنان و مردان فراوانی از سرزمین ها و ادیان گوناگون در تلاش اند تا زندگی خود را براساس شرافیت و صداقت به پیش برند .

    با این همه ، دروغ ، فریب ، شیادی و ریاکاری ، پندارگرایی و عوام فریبی را در سراسر جهان مشاهده می کنیم : سیاستمداران و اهل کسب و کار ، دروغ را به عنوان ابزاری برای موفقیت به کار می برند .

    رسانه های گروهی عوام فریبی مبتنی بر پندار را به جای گزارش های عینی ، اطلاعات نادرست را به جای اطلاع رسانی صادقانه و اغراض تجاری و خودخواهانه را به جای وفاداری به صداقت ، پیشه خود کرده اند .

    دانشمندان و پژوهشگران که خود را فراتر از برنامه های سیاسی یا ایدئولوژی ، قابل نقد اخلاقی تلقی می کنند و یا پژوهش های مخرب ارزش های بنیادین اخلاقی را موجه می انگارند .

    نمایندگان ادیان که ادیان دیگر را فاقد کمترین اعتبار می انگارند و تعصب و سخت گیری را به جای احترام و تفاهم ترویج می دهند .

    الف ) در ادیان بزرگ قدیمی و سنت های اخلاقی بشر ، چنین رهنمونی را می یابیم : شما نباید دروغ بگویید!

    به بیان ایجابی ، گفتار و کردار صادقانه ای داشته باشید .

    اجازه دهید تأمل جدیدی در نتایج این رهنمون داشته باشیم ، هیچ زن و مردی ، نهاد و دولتی ، معبد یا جامعه دینی حق ندارد به دیگر انسان ها دروغ بگوید .

    ب ) این به ویژه صادق است : برای کسانی که در رسانه های گروهی کار می کنند ، کسانی که ما آزادی خبررسانی در جهت حقیقت را به آنها اعطا کرده و به آنها مصونیت بخشیده ایم .

    آنها فراتر از اخلاق قرار ندارند ، بلکه در قبال احترام به منزلت اصیل آدمی ، حقوق بشر و ارزش های بنیادی متعهدند ، آن ها به بی طرفی ، شایستگی و حفظ کرامت انسانیت موظفند .

    آن ها حق ورود به حریم شخصی افراد ، تحریف در دیدگاه های عمومی یا تخریب حقیقت را ندارند .

کلمات کلیدی: اخلاق - اخلاق جهانی

چکيده : باپيشرفت صنعت وتکنولوژي بالطبع تغييرات محيط واجتماع , تأثيرات شرکتها برجامعه مورد توجه قرارگرفته است .ازآنجائيکه گردانندگان شرکتها مديران هستند و نظرات آنان تأثيرگذاراست .لذاتوجه به اخلاق مديران نيز مسئول بودن آنها درقبال جامعه تحت عنوان م

چکیده یکی از مطالبی که در نام سازی برای محصولات کمتر مورد توجه قرار گرفته است، اخلاقیات در نام سازی می‌باشد. در این مقاله اهداف نام سازی، مسئولیت اجتماعی، عوامل موثر برخرید اخلاقی، نقص‌های مدل‌های نام سازی، ارتباط آن با شهرت شرکت و دیدگاههای مرتبط با آن و لزوم توجه به نظرات اخلاقی تشریح شده است. کلیدواژه : نام و نشان تجاری؛ نام سازی؛ اخلاقیات؛ مسئولیت اجتماعی؛ تصویر نام و نشان؛ ...

اخلاق موضوعي فلسفي ، سياسي ، تربيتي و اجتماعي است . متفکران در فلسفه به ماهيت تفکر اخلاقي تکيه مي کنند و در سياست آن را به کار مي برند و درسطح فردي نوع سلوک آدمي و روابط اجتماعي او را تعريف وتبيين مي کنند و در سطح اجتماعي (محلي وجهاني ) نيز بر اساس

اسوه‏هاي تربيتي و اخلاقي در نهضت‏حسيني ايرانيان همچون ديگر ملتها دين اسلام را به اين دليل پذيرفتند که ديني آسماني است و فرامين آن خدايي و پيام آن با پيام فطرت سازگار است. در اين مکتب است که ارزشهايي نظير شهادت و جهاد معني مي‏دهد و شهيد قداست و عظمت‏

مقدمه: جايگاه اخلاق در جهان معاصر: در عصري زندگي مي‌کنيم که تنظيم روابط اجتماعي بر اساس اصول اخلاقي اهميتي فوق‌العاده پيدا کرده است. زندگي، آسايش و حرمت شخصي هر يک از ما، بيش از پيش، در گرو آن قرار دارد که اصول اخلاقي تا چه حد به طور عمومي مورد رعاي

مقدمه: جايگاه اخلاق در جهان معاصر: در عصري زندگي مي‌کنيم که تنظيم روابط اجتماعي بر اساس اصول اخلاقي اهميتي فوق‌العاده پيدا کرده است. زندگي، آسايش و حرمت شخصي هر يک از ما، بيش از پيش، در گرو آن قرار دارد که اصول اخلاقي تا چه حد به طور عمومي مورد

ارنسستو ایمباساهی دوملو «اگر هر دشواری را یرف بشکافید، سرانجام به «مردم» خواهید رسید.» جی واتسون ویلسون سازمانها نظامهای اجتماعی هستند. اگر کسی بخواهد در آنها کار کند یا به کارگردانی آنها بپردازد، بایسته است که به شیوه کار کردن آنها آگاهی یابد. سازمانها دانش و انسان – فن شناسی و انسانیت – را با هم در می آمیزند. فن شناسی به تنهایی پدیده ای دشوار است، ولی زمانی که انسان را به آن ...

مباني طبيعي و اخلاقي خانواده خانواده قديمي ترين و در عين حال طبيعي ترين واحد اجتماعي است که مبنا و پايه هر اجتماع بزرگ تر است. مهمترين و ارزشمندترين نقش خانواده تامين محبت واقعي و عميق بين اعضاي خانواده است. همبستگي حقوقي و اخلاقي خانواده سبب مي ش

چکیده یکی از مطالبی که در نام سازی برای محصولات کمتر مورد توجه قرار گرفته است، اخلاقیات در نام سازی می‌باشد. در این مقاله اهداف نام سازی، مسئولیت اجتماعی، عوامل موثر برخرید اخلاقی، نقص‌های مدل‌های نام سازی، ارتباط آن با شهرت شرکت و دیدگاههای مرتبط با آن و لزوم توجه به نظرات اخلاقی تشریح شده است. کلیدواژه : نام و نشان تجاری؛ نام سازی؛ اخلاقیات؛ مسئولیت اجتماعی؛ تصویر نام و نشان؛ ...

امروزه سازمان ها به صورت فزاينده اي خود را درگير مسئله اي مي بينند که ان را معماي اخلاقي مي نامند؛يعني اوضاع وشرايطي شده که بايد يک بار ديگر کارهاي خلاف وکارهاي درست را تعريف کرد؛زيرا مرز بين کارهاي درست وخلاف بيش از پيش از بين رفته است.بدين ترتيب،ا

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول