مهدویت امیدها و نویدها
قصّهام آخر شد و این غصّه را آخر نیامد عمر را پایان رسید و یارم از در،در نیامد
سالها بر من گذشت و لطفی از دلبر نیامد جام مرگ آمد بدستم جام میهرگز ندیدم
آن که باید این قفس را بشکند از در نیامد مرغ جان در این قفس بی بال و پر افتاد و هرگز
نامداران را هوای او دمی بر سر نیامد عاشقان روی جانان جمله بی نام و نشانند
جاهلان را این چنین عاشق کشی باور نیامد مردگان را روح بخشد عاشقان را جان ستاند
در عصری که پیشرفتهای مادّی به اوج خود رسیده امّا معنویات کمرنگ و بی جان شده و دین داری از جوامع بشری رخت بسته، و ادیان تحریف شده و یا مکاتب ساخته دست بشری جوابگوی نیازهای بشر امروزی نیست، بشر، سخت سرخورده و ناامید شده است ناامیدی از آیندهای روشن، ناامیدی از عدالت واقعی، و رفاه حقیقی، ناامیدی از آرامش و امنیّت و سلامت عاطفی و...
در این آشفته بازار تنها دینی که به بشریّت مخصوصاً مستضعفان و محرومان جهان امیدها و نویدهای روشنی میدهد، و یأس و ناامیدی از آینده را گناه نابخشودنی میداند اسلام حقیقی یعنی مذهب تشیّع است، این مذهب، امامی را چشم به راه است که جهان را پر از عدل و داد، علم و تکامل، امنیّت و سلامت میکند و مقدم امامی را انتظار میکشد که صالحان و پاکان و مستضعفان و پا برهنه گان متدین را، حاکمان زمین قرار دهد.
این امید و انتظار، بشریت را طراوت و زندگی میبخشد.
به اعتقاد شیعه رابطه خدا و خلق پیوسته از طریق حجّت خدا و ولیّ او ادامه دارد و فیض الهی با واسطه فیض جریان مییابد.
و در آخر الزمان با ظهور آخرین حجّت خدا، مردم از بهترین فیوضات الهی بهرهمند خواهند شد.
«هانری کربن» استاد فلسفه و مستشرق نامدار فرانسوی شیعه میگوید:
«به عقیده من مذهب تشیّع تنها مذهبی است که رابطه هدایت الهی را میان خدا و خلق برای همیشه نگه داشته و به طور مستمر و پیوسته ولایت را زنده و پا برجا میدارد.
مذهب یهود، نبوّت را که رابطهای است واقع میان خدا و عالم انسانی در حضرت کلیم ختم کرده، و پس از آن به نبوت حضرت مسیح و حضرت محمد(ص) اذعان ننموده و رابطه مزبور را قطع میکند، همچنین مسیحیان در حضرت مسیح متوقف شدهاند، اهل سنّت از مسلمانان نیز در حضرت محمد(ص) توقف کرده و با ختم نبوت در ایشان دیگر رابطهای میان خلق و مخلوق، موجود نمیدانند.
تنها مذهب تشیّع است که «نبوّت» را با حضرت محمد(ص) ختم شده میداند ولی «ولایت» را که همان رابطه هدایت و تکمیل میباشد بعد از آن حضرت و برای همیشه زنده میداند.»(1)
آنچه پیش رو دارید بخشی از امیدها و نویدهایی است که در مورد دوران پس از ظهور امام زمان (عج) داده شده است، باشد که روشنای دل مستضعفان و منتظران گردد.
امید دهی گاه به صورت کلّی در قرآن و روایات آمده و گاه به صورت تبیین مصداقهای خاص در منابع اسلامی وارد شده است.
بخش اوّل: در منابع اسلامی، آیات و روایات فراوانی به صورت کلّی بشریت و مستضعفان صالح را به آیندهای روشن امید و نوید داده است که به بخشی از آنها اشاره میشود
الف: قرآن و امید دهی
1 بندگان صالح وارثان زمین: قرآن کریم میفرماید:
«و لقد کتبنا فی الزبور من بعد الذّکر انّ الارض یرثها عبادی الصّالحون انّ فی هذا لبلاغاً لقومٍ عابدین؛(2)
ما در کتاب زبور علاوه بر قرآن مجید(یا پس از تورات) نوشتیم که زمین را بندگان صالح و شایسته من در اختیار خواهند گرفت، و همین برای گروه عبادت کنندگان (و آنها که در مسیر بندگی خدا گام برمیدارند) برای رسیدن به اهدافشان کافی است».
جالب این است که در کتاب «مزامیر داود» که امروز جزء کتاب عهد قدیم (تورات) شمرده میشود عین این موضوع به تعبیرات گوناگون دیده میشود:
از جمله: «زیرا که شریران، منقطع خواهند شد و امّا متوکلان به خداوند وارث زمین خواهند شد، هان بعد از اندک مدتی شریر نخواهد بود...
اما حکیمان وارث زمین خواهند شد»(3)،
در بخش دیگر میخوانیم «زیرا متبرکان خداوند وارث زمین خواهند شد، امّا ملعونان وی منقطع خواهند شد، صدیقان وارث زمین شده ابداً در آن ساکن خواهند شد»(4)
آیه فوق به صراحت به صالحان و مستضعفان متدیّن، بشارت و امید میدهد که آینده جهان و زمین از آن آنها میباشد.
و امام باقر (ع) هم فرمود:
«هُم اَصحابُ المَهدِیّ فی آخَرِ الزَّمانِ؛(5)
بندگان صالحی را که خداوند در این آیه به عنوان وارثان زمین یاد میکند یاران مهدی (عج) در آخر الزمان هستند».
بندگان صالحی را که خداوند در این آیه به عنوان وارثان زمین یاد میکند یاران مهدی (عج) در آخر الزمان هستند».
2ـ مستضعفان پیشوایان زمین:قرآن کریم چنین بشارت میدهد: «و نُرِیدُ اَن نَمُنَّ عَلَی الَّذِینَ استُضعِفُوا فی الاَرضِ و نَجعَلَهُم اَئِمّهً و نَجعَلَهُم الوارِثین؛(6) اراده (و مشیّت) ما بر این قرار گرفته است که به مستضعفین (منت نهاده) نعمت بخشیم، و آنها را پیشوایان و وارثین روی زمین قرار دهیم».
روایات تبیین نموده که این پیشوایی و وراثت در زمان مهدی آل محمد(ص) تحقق خواهد یافت، چنانکه علی (ع) فرمود: «هُم آلُ مُحمَّد یَبعَثُ اللّهُ مَهدیَهُم بَعدَ جُهدِهِم فیُعِزُّهُم وَ یُذِلُّ عَدوَّهُم؛(7) این گروه آل محمد (ص) هستند خداوند مهدی آنها را بعد از زحمت و فشاری که بر آنان وارد میشود بر میانگیزد و به آنها عزّت میدهد و دشمنانشان را ذلیل و خوار میکند».و در نهج البلاغه حضرتش میخوانیم «لَتَعطِفَنّ الدُّنیا عَلَینا بَعد شِما سِها عَطف الضَّرُوس عَلی وَلَدِها وَتَلی...؛(8) دنیا پس از چموشی و سرکشی ـ همچون شتری که از دادن شیر به دوشندهاش خودداری کند و برای بچهاش نگه میدارد ـ به ما روی میکند...سپس آیه «و نریدان نمنّ...» را تلاوت فرمود.
3ـ پیروزی نهائی حق: «هُوَ الَّذی اَرسَلَ رَسُولَهُ بِالهُدی وَدِینِ الحَقِّ لِیُظهِرَهُ عَلَی الدین کُلّه وَلوکره المشرکون ؛(9) خداوند کسی است که پیامبرش را با هدایت و آیین حق فرستاد تا او را بر همه ادیان پیروز گرداند اگر چه مشرکان ناخشنود باشند».
همین وعده با تفاوت مختصری در آیات دیگر هم آمده است.(10) امام باقر (ع) فرمود: «اِنَّ ذلِکَ یَکُونُ عِندَ خُروجِ المَهدِیِّ مِن آلِمُحَمّدٍ فَلا یَبقی اَحَدٌ اِلاّ اقَرَّ بِمُحمّدٍ(ص)؛ این پیروزی به هنگام قیام مهدی از آل محمد(ص) خواهد بود، آنچنان که هیچ کس در جهان باقی نمیماند مگر این که اقرار به محمد(ص) خواهدکرد».(11) اصلاحات اقتصادی 1ـ برقراری عدالت جهانی: هنوز آهنگ سنگین نالههای کودکانی که به بیگاری کشیده شدهاند، و زنانی که شوهران خود را به بی عدالتی قربانی دادهاند، و مردانی که به جبر کمر در برابر ظلم خم کردهاند، گوش تاریخ را میخراشد.
ضجّههای دردناک، و دردهای بی درمان، زخمهای بی مرهم، ناامیدیهای بیپایان، نگاههای خسته و بی سو، دستهای لرزان و بی رمق، لبهای خشک و چروکیده، بدنهای رنجور و زجر کشیده، انسانهای مستضعف سرا پا ظلم و بیداد دیده، هنوز این همه در خاطره تاریخ ثبت است و اگر تاریخ با یاد این حجم عظیمی از نامردمی و ظلم هنوز پابرجا ایستاده و قالب تهی نمیکند به دلیل امیدی است که دنیا و مستضعفین به عدالت جهانی مکتب مهدویت دارند، چرا که عدل آشکارترین صفات نیک آن امام است که در دعا میخوانیم: «اَللهُمَّ وَصَلِّ عَلَی وَلیِّ اَمِرک القائِمِ المُؤَمَّلِ وَ العَدلِ المُنتَظَرِ؛(15) خداوندا!
به ولیّ امر خود که قیام کننده مورد آرزو و عدل مورد انتظار همه است درود فرست».
و میخوانیم: «اَوَّلُ العَدلِ وَ آخِرهُ؛ اول و آخر عدل است».
و یا «العَدلُ المُشتَهَرُ؛(16) عدل مشهور است».
به برخی روایات در این زمینه توجه کنید: یک ـ امام صادق فرمود: «یُفَرِّقُ المَهدِیُّ اَصحابَهُ فی جَمیعِ البُلدانِ وَ یَأمُرُهُم بِالعَدلِ وَ الاِحسانِ؛(17) مهدی اصحاب خویش را به تمامی شهرها اعزام میکند و آنان را به عدالت و احسان فرمان میدهد.» دو ـ امام باقر (ع) فرمود: «اِذا قامَ قائِمُنا فَاِنَّهُ یُقَسِّمُ بِالسَّوِیِّه وَ یَعدِلُ فی خَلقِ الرَّحمانِ البِرّ مِنهُم وَالفاجِرَ؛(18) چون قائم ما قیام کند به طور مساوی تقسیم میکند، و در میان خلق خدا ـ با نیک و بد ـ به عدالت رفتار مینماید.» 2ـ فقر زدایی عمومی : امام باقر (ع) فرمود: «اِذا ظَهَرَ القائِمُ سَوّی بَینَ النّاسِ حَتّی لاتری مُحتاجاً اِلَی الزَّکاهِ؛(19) چون قائم ظهور کند آنگونه بین مردم به مساوات رفتار نماید که نیازمند به زکات دیده نشود.» این روایات نشان میدهد که در دوران ظهور حضرت خواستها و امیدها و آرزوهای انسانها ومستضعفان نه تنها از یاد برده نشده بلکه حتی در صدر توجّه و عنایت قرار گرفته است.
3 ـ ایجاد اصلاحات گسترده و آبادانی فراگیر یکی از آرزوهای دیرین مستضعفین آبادانی فراگیر، عمومی و جهانی است ؛ به گونهای که دیگر جهان سوم، و کشورهای عقب ماندهای در کار نباشد.
این آرزو در دوران حضرت مهدی (عج) تحقق عینی خواهد یافت.
توسعه عمومی امام باقر (ع) فرمود: «اِذا قامَ القائِمُ یُوَسِّعُ الطّریقَ الاَعظم وَ یهدِمُ کُلَّ مَسجدٍ عَلی الطَّریق و یَسُدُّ کُلَّ کَوَّهٍ اِلی الطَّریقِ وَ...؛(20) چون قائم قیام کند راههای اصلی را توسعه میدهد و هر مسجدی را که مانع راه باشد ویران میسازد و هر پنجره را که به سوی راههای عمومی گشوده باشد و نیز هرگونه ایوان و آبریزگاه و ناودانی را که به طرف راههای عمومی باشد میبندد».
2ـ سازندگی گسترده: امام باقر (ع) فرمود: «اَلقائِمُ مِنّا مَنصُورٌ بِالرُّعبِ مُؤَیَّدٌ بِالنَّصرِ یَبلُغُ سُلطانُهُ المَشرِقَ وَ المَغرِب...
فَلا یَبقی عَلی وَجهِ الاَرضِ خَرابٌ اِلاّ عُمِّرَ؛(21) قائم ما به وسیله بیم، یاری شود و با پیروزی تأیید گردد، حکومت او مشرق و مغرب را فرا میگیرد...
سپس در تمامی روی زمین خرابی باقی نمیماند مگر آنکه آباد شود».
4ـ استخراج گنجها و تقسیم مالها: پیامبر اکرم فرمود: «اِنَّهُ یَستَخرِجُ الکُنُوزَ وَ یُقَسِّمُ المال؛(22) مهدی گنجها را استخراج میکند و ثروتها را تقسیم مینماید.
5ـ باز پسگیری حقوق پیامبر اسلام در این زمینه فرمود: «کار امام مهدی در باز پس گرفتن حقوق بدانجا رسد که اگر در بُنِ دندان انسانی حق فرد دیگر وجود داشته باشد، آن را باز پس گرفته (و به صاحب حق) بر میگرداند.»(23) ب: نوسازی فکری و فرهنگی و پیشرفت علم: دوران ظهور مهدی، دوران گسترش علم و دانایی، تکامل عقل، تجدید سنت و کتاب و نوسازی فکری همه جانبه خواهد بود.
امام صادق (ع) فرمود: «اِذا خَرَجَ القائِمُ یَقُومُ بِاَمرٍ جَدیدٍ وَ کِتابٍ جَدیدٍ وَ سُنَّهٍ جَدیدٍ و قَضاءٍ جدیدٍ؛(24) هنگامی که قائم خروج کند، امر جدید و کتاب جدید و روش جدید و داوری جدیدی (با خود) میآورد».
به نمونههایی در این زمینه اشاره میشود: 1ـ رشد عقلها و تکامل اندیشهها امام باقر (ع) میفرماید: «اِذا قامَ قائِمُنا وَضَعَ اللّهُ یَدَهُ عَلی رؤوس العِبادِ فَجَمَعَ بِها عُقُولَهُم و کَمُلَت بِها اَحلامُهم؛(25) هنگامی که قائم ما قیام کند خداوند دستش را بر سر بندگان میگذارد و عقول آنها را با آن جمع کرده و افکارشان با آن تکمیل میشود».
2ـ پیشرفت علوم: در حدیثی از امام صادق (ع) میخوانیم: «اَلعِلمُ سَبعَهٌ وَ عِشرُونَ حَرفاً فَجَمیعُ ما جائَت بِهِ الرُّسُلُ حَرفانِ فَلَم یَعرِف النّاسُ حَتّی الیَوم غَیرَ اَلحَرفَینِ فَاِذا قامَ قائِمُنا اَخَرَجَ الخَمسَهَ وَ العِشرینَ حَرفاً فَبَثّها فی النّاسِ وَ ضَمَّ اِلَیها الحَرفَین حَتّی یَبُثَّها سَبعَهً وَ عِشرِینَ حَرفاً؛(26) علم و دانش بیست و هفت حرف (شعبه و شاخه) است.
تمام آنچه پیامبران الهی (برای مردم) آوردند دو حرف بیش نبود و مردم تاکنون جز دو حرف را نشناختهاند، اما هنگامی که قائم ما قیام کند بیست و پنج حرف (بیست و پنج شاخه و یا شعبه) دیگر را آشکار نموده و در میان مردم منتشر میسازد و دو حرف دیگر را به آن ضمیمه میکند تا بیست و هفت حرف کامل و منتشر گردد.» این حدیث به روشنی جهش فوق العاده علمی عصر انقلاب مهدی (عج) را مشخص میسازد که تحولی بیش از 12 برابر!
نسبت به علوم و دانشهایی که در عصر همه پیامبران راستین به بشریت اعطا شده پیش میآید و درهای همه رشتهها و همه شاخههای علوم مفید و سازنده به روی انسانها گشوده میشود و راهی را که بشر طی هزاران سال پیموده به میزان 12 برابر در دوران کوتاهی میپیماید.
چه جهشی از این بالاتر و سریعتر؟!(27) و به این گونه در پرتو ارشاد و هدایت مهدی(عج) مغزها در مسیر کمال به حرکت در میآید و اندیشهها شکوفا میگردند و تمام کوته بینیها و تنگ نظریها و افکار پست و کوتاه که سرچشمه بسیاری از تضادها و تزاحمها و برخوردهای خشونتآمیز اجتماعی است برطرف میگردد.
3ـ پیشرفت خارق العاده صنایع در عصر مهدویت: یک: حل بحران انرژی: از امام صادق (ع) چنین نقل شده است: «اِنَّ قائِمَنا اِذا قامَ اَشرَقَتِ الاَرضُ بِنُورِ رَبِّها وَ استَغنَی العِبادُ مِن ضَوءِ الشَّمسِ»(28) هنگامی که قائم ما قیام کند زمین به نور پروردگارش روشن شود و بندگان خدا از نور آفتاب بینیاز شوند.
دو: انتقال تصویرها: حضرت صادق (ع) فرمود: «اِنَّهُ تَناهَتِ الاُمُورُ اِلی صاحِبِ هذَا الاَمرِ رَفَعَ اللّهُ تَبارکَ وَتَعالی لَهُ کُلَّ مُنخَفِضٍ مِنَ الاَرضِ وَ خَفِضَ لَهُ کُلَّ مُرتَفَعٍ حَتّی تَکُونَ الدُّنیا عِندَهُ بِمنزِلَهِ راحَتِهِ فَالَّکُم لَو کانَت فی راحتِهِ شَقرهً لَم یَبصُرها؛(29) هنگامی که کارها به صاحب اصلی ولایت مهدی (عج) برسد خداوند هر نقطه فرو رفتهای از زمین را برای او مرتفع، و هر نقطه مرتفعی را پائین میبرد آنچنان که تمام دنیا نزد او به منزله کف دستش خواهد بود!
کدامیک از شما اگر در کف دستش موئی باشد آن را نمیبیند.
از حدیث فوق برمیآید، که در عصر مهدویت، یک سیستم نیرومند و مجهزی برای انتقال تصویرها به وجود میآید که شاید تصور آنهم امروز برای ما مشکل باشد، آنچنانکه تمام جهان به منزله کف دست خواهد بود.
سه: وسیله سریع السیر فوق العاده پیشرفته: از امام باقر (ع) نقل شده که فرمود: «ذَخَرَ لصاحِبِکُمُ الصَّعبَ قُلتُ: وَ ما اَلصَّعبُ قالَ ما کانَ مِن سَحابٍ فِیهِ رَعدٌ وَ صاعِقَهٌ وَ بَرقٌ فَصاحِبُکُم یَرکَبهُ اَمّا اَنَّهُ سَیَرکَبُ السَّحابَ وَ یَرقی فی الاَسبابِ،!
اَسبابَ السَّمواتِ السَّبعِ وَ الاَرضینَ؛(30) برای صاحب و دوست شما مهدی (عج) آن وسیله سرکش ذخیره شده است راوی این حدیث میگوید: گفتم منظور از وسیله سرکش چیست؟
حضرت فرمود: ابری است که در آن غرش رعد و شدت صاعقه یا برق است او بر این وسیله سوار میشود، آگاه باشید او بزودی بر ابرها سوار میگردد و صعود به آسمانها و زمینهای هفتگانه میکند.» شاید بتوان این حدیث را شاهدی بر پیشرفت علم در زمان حضرت مهدی (عج) دانست به صورتی .
سه: انتقال صدا و تصویر در آن زمان به صورت همگانی و بسیار ساده است.
در حدیثی از امام صادق (ع) چنین آمده است: «اِنَّ قائِمَنا اِذا قامَ مَدَّ اللّهُ شِیعَتَنا فی اَسماعِهِم وَ اَبصارِهِم حَتّی لا یَکونَ بَینَهُم وَ بَینَ القائِم بَریدٌ، یکلّمهم فَیَسمَعُونَ وَ یَنظُرُون اِلَیهِ وَ هُوَ فی مَکانِهِ ؛(31) هنگامی که قائم ما قیام کند خداوند آنچنان گوش و چشم شیعیان ما را تقویت میکند که میان آنها و قائم (رهبر و پیشوایشان) نامه رسانی نباشد، با آنها سخن میگوید و سخنش را میشنوند و به او مینگرند در حالی که او در مکان خویش است (و آنها در نقاط دیگر جهان).
و همچنین فرمود: «مؤمن در زمان قائم در حالی که در مشرق است برادر خودرا در مغرب میبیند همچنین کسی که در مغرب است برادرش رادر مشرق میبیند».(32) 4ـ احیای قرآن وسنّت یک جامعه سالم بیش از پیشرفت علمی و صنعتی و...
به آگاهی صحیح دینی آمیخته با ایمان نیاز دارد و جامعه دوران مهدویت چنین جامعهای خواهد بود.
امام علی (ع) فرمود: «فَیُریکُم کَیفَ عَدلُ السِّیرَهِ وَ یُحیی مَیِّتَ الکِتابِ وَ السُّنَهِ؛(33) مهدی (ع) شیوه عدالت را به شما نشان میدهد و (احکام) از بین رفته کتاب و سنّت را زنده میسازد.» ج ـ امنیّت همه جانبه از مهمترین نیازهای اساسی بشر، نیاز به امنیّت است، آنهم امنیّت همه جانبه، امنیّت حقوقی، اجتماعی، اقتصادی، روانی، قضائی و...
آنچه از حجم بسیاری از روایات مهدویت بر میآید، نشان میدهد که دوران مهدی (عج) دوران امنیت همه جانبه، آن هم به معنای واقعی آن است.
در روایتی از امام صادق (ع) در تفسیر آیه شریفه «وَعَد اللّهُ الَّذِینَ آمَنُوا مِنکُم وَ عَمِلُوا الصّالِحاتِ لیَسَتَخلِفَنَّهم فِی الاَرضِ کَما استَخلَفَ الَّذینَ مِن قَبلِهِم وَلَیُمَکِّنَنَّ لَهُم دینَهُم الَّذِی ارتَضی لَهُم وَ لَیُبَدِّلَنَّهُم مِن بَعدِ خَوفِهِم اَمناً؛(39) خداوند به کسانی از شما که ایمان آورده و عمل صالح انجام دادهاند وعده داده که آنها را حکمران روی زمین خواهد کرد، همان گونه که به پیشینیان آنها خلافت روی زمین را بخشید، و دین و آیینی را که برای آنها پسندیده، پابرجا و ریشه دار خواهد نمود و ترسشان را به امنیت تبدیل خواهد ساخت.» وارد شده است که آن حضرت فرمود: «هُوَ القائِمُ وَ اَصحابُهُ؛(40) او (که ایمان آورده و عمل صالح انجام داده است) حضرت مهدی و اصحاب او میباشد.» در ذیل به چند روایت درباره امنیت در ابعاد مختلف در دوران ظهور اشاره میشود: 1ـ امنیّت قضائی: امام علی (ع) فرمود:«لَیَنزِعَنَ عَنکُم قُضاهَ السَّوءِ؛(41) او (مهدی) قاضیان زشت (کردار)را بر کنار میکند».
و امام صادق (ع) فرموده:«اِذا قامَ قائِمُ آلِ مُحَمَّدٍ (ع) حَکَمَ بَینَ النّاسِ بِحُکمِ داوُدَ لایَحتاجُ اِلی بَیِّنَهٍ یُلهِمُهُ اللّهُ تَعالی فیحَکُمُ بعلمه؛(42) هنگامی که قائم آل محمد قیام کند، در بین مردم به حکم داود (ع) حکم خواهد کرد که نیازی به بیّنه ندارد.
خداوند به او الهام میکند، سپس با علم خود حکم میکند.» 2ـ امنیّت راهها در قسمتی از حدیثی که از امام صادق (ع) نقل شده میخوانیم: «اِذا قامَ قائِمُ...
آمَنَت بِهِ السُّبُلُ؛(43) هنگامی که قائم قیام کند...
جادهها در پرتو وجودش امن و امان میگردد».
3ـ امنیّت حقوقی پیامبر اسلام (ص) میفرماید: «یَبلُغُ مِن رَدِّ المَهدِیِّ اَلمَظالِمَ حَتّی لَوکانَ تَحتَ ضِرسِ اسنانٍ شَیءٌ اِنتَزَعَهُ حَتّی یَرُدَّهُ؛(44) کار امام مهدی (عج) در باز پس گرفتن حقوق (و ایجاد امنیت) بدانجا میرسد که حتی اگر در بن دندان انسانی چیزی باشد، آن را پس میگیرد تا به (صاحبش) برگرداند.» 4ـ امنیّت روحی و روانی امام علی (ع) فرمودند: «وَضَعَ یَدَهُ عَلی رُؤوُسِ العِباد فَلا یَبقی مُؤمِنٌ الاّصارَ قَلبهُ اَشَدُّ مِن زُبُرِ الحَدیدِ وَ اَعطاهُ قُوَّهَ اَربَعینُ رَجُلاً؛(45) (مهدی) دست خود را بر سر بندگان (خداوند) خواهد کشید، پس هیچ مؤمنی باقی نمیماند جز آنکه قلبش محکمتر از پاره آهن گردد و به او نیروی چهل مرد را عنایت فرماید.» د ـ حکومت مستضعفان مایه اصلی امید مستضعفان به عصر مهدویت جابجایی قدرت و تغییر در ساختار آن است.
حکومت در دوران مهدی (عج) به دست تودههای محروم و مستضعف صالح جامعه خواهد افتاد آنان که پیش از ظهور، بار سنگین فقر و بیچارگی و نامردمی را تحمل کردهاند در آن دوران به جانشینی و خلافت در زمین خواهند رسید.
آنچه گفته شد و ناگفتههای فراوان، همه امیدهای بشریت و مستضعفان است که در مکتب مهدویت تحققپذیر است.
و این امری است که نه تنها در آثار اسلامی و دینی به تحقق آن نوید و وعده حتمی داده شده بلکه دانشمندان غربی نیز با عقل بشری خود به این نتیجه رسیدهاند که کشتی طوفان زده بشریت ومستضعفان فقط در دوران ظهور مهدی (عج) و با فکر مهدویت به ساحل خواهد نشست، از جمله «هندریک دوان» میگوید: «دنیا احتیاج شدید به اشخاصی دارد که بتواند سکان و زمام اختیار کشتی تمدن را در دست بگیرد.
این اشخاص باید با جرأت و ایمان باشند و بدانند که نوع بشر تازه در ابتدای مسافرت خویش است و برای رساندن کشتی به بندر مراد باید به سبک و شیوه جدید کشتیرانی آشنایی حاصل آید احتمال میرود ملّاحین و زیر دستان بیخرد و ناراضی از اطاعت اوامر آنها سرپیچیده آنها را به قتل رسانند ولی عاقبت روزی میرسد که ناخدای بزرگی کشتی را به مقصد میرساند در تاریخ نوع بشر به نام قهرمان بزرگ بنی آدم میشوند.»(46) حسن ختام بحث را کلام نورانی امام صادق (ع) قرار میدهیم که هم به منزله جمع بندی مطالب گذشته است و هم تمام امیدهای مستضعفان در آن گردهم آمدهاند: آنجا که فرمود: «اِذا قامَ القائِم ؛ حکم بالعدل.
و ارتفع الجور فی ایّامه.
وآمنت به السبل.
و اخرجت الارض برکاتها، وردّ کلّ حقّ الی اهله...
و حکم بین النّاس بحکم داود و حکم محمّد (ص) فحینئذٍ تظهر الارض کنوزها و تبدی برکاتها و لایجد الرّجل منکم یومئذٍ موضعاً لصدقته و لالبرّه؛ لشمول الغنی جمیع المؤمنین..(47)؛ هنگامی که قائم قیام کند حکومت را بر اساس عدالت قرار میدهد و ظلم و جور در دوران او برچیده میشود و جادهها در پرتو وجودش امن و امان میگردد زمین برکاتش را خارج میسازد و هر حقی به صاحبش میرسد در میان مردم همانند داود و محمّد(ص) داوری کند در این هنگام زمین گنجهای خود را آشکار میسازد و برکات خود را ظاهر میکند و کسی را برای انفاق و صدقه و کمک مالی نمییابند زیرا همه مؤمنان بینیاز و غنی خواهند شد.
پاورقیها: 1.
سالنامه مکتب تشیّع،مصاحبات استاد علاّمه طباطبایی باهانری کربن درباره شیعه شماره 2، 1339 هـ.ش به نقل از مهدی پیشوائی، سیره پیشوایان ص 722.
2.
انبیاء، ص 105 ـ 106.
3.
عهد عتیق فارسی، مجمع بریتانیائی کتب مقدسه،1878، مزمور 37 جمله 9 به نقل از تفسیر نمونه،ج 13، ص 520.
4.
همان، مزمور 37، جمله 27.
5.
ابوعلی طبرسی، مجمع البیان (بیروت).
6.
سوره قصص، آیه 5.
7.
نورالثقلین، ج 4، ص 11 به نقل از آیه اللّه مکارم شیرازی؛ تفسیر نمونه، ج 16، ص 18.
8.
نهج البلاغه، ترجمه محمد دشتی، ص 672، کلمات قصار، شماره 209.
9.
سوره توبه، آیه 33.
10.
سوره فتح، آیه 28؛ سوره صف، آیه 9.
11.
ملامحسن فیض کاشانی، تفسیر الصافی (بیروت، مؤسسه الاعلمی للمطبوعات چاپ دوّم، 1402 هـ)ج 2 ص 338.
12.
شرح صدوق، کمالالدین و تمام النعمه(قم، جامعه مدرسین، 1405) با تعلیقه علی اکبر غفاری ص 372 ـ 373 و 318.
13.
همان، ص 645حدیث 6.
14.
کنجی شافعی، البیان فیاخبار صاحب الزمان (قم، جامعه مدرسین 1409)، ص 99.
15.
محمد تقی موسوی اصفهانی، مکیال المکارم، ج 1، ص 118.
16.
شیخ عباس قمی، مفاتیح الجنان، زیارت صاحب الامر، ص 1055.
17.
کامل سلیمان، یوم الخلاص (بیروت، دارالکتاب اللبنانی، 1402 هـ.ق) ،ص 395.
18.
علل الشرایع، شیخ صدوق، ص 161.
20.
شیخ طوسی، الغیبه،(مؤسسه المعارف الاسلامیه 1411 هـ.ق)، ص 475.
21.
ابوالقاسم خوئی، منهاج البراعه (قم، بنیاد فرهنگی امام المهدی 1405 هـ.ق) ج 8، ص 353.
22.
آیه اللّه لطف اللّه صافی، منتخب الاثر (قم، نشر کتاب،1373 هـ.ق)، ص 472.
23.
کورانی موسوعه احادیث الامام المهدی (قم، مؤسسه المعارف الاسلامیّه، 1411) ج 1،221.
24.
بحارالانوار (پیشین)، ج 53،ص 352و ص 349 و رـ ک حر عاملی، اثبات الهداه، ج 7،ص 83.c 25.
بحارالانوار(پیشین)، ج 12،ص 182.
26.
ر- ک موسوعه احادیث المهدی (پیشین)، ج 4، ص53.
27.
رـ ک آیه اللّه ناصر مکارم شیرازی، مهدی انقلابی بزرگ (قم مطبوعاتی هدف)، ص 293.
28.
بحارالانوار (پیشین)، ج 52،ص 328 روایت 47.
29.
همان، ج 52،ص 328، روایت 46.
30.
همان، ج 12، ص 182.
31.
منتخب الاثر (پیشین)، ص 483.
33.
نهجالبلاغه، محمد دشتی، خطبه 138،ص 256.
32.
همان.
34.
میرجهانی، نوائب الدهور(کتابخانه صدر، 1369)، ج 3، ص 409.
35.
ر ـ ک روژه دو پاسکیه، اسلام و بحران عصر ما، ترجمه دکتر حسن حبیبی، ص 18 ـ 21.
36.
(پیشین)، ج 84،ص 51.
37.
همان، ص 123.
38.
منتخب الاثر(پیشین)، ص 374.
39.
سوره نور، آیه 55.
40.
ر ـ ک: الغیبه (پیشین)، ص 240.
41.
بحارالانوار (پیشین)، ج 51،ص 120، ح 23.
منابع تحقیقی نوشته حجه الاسلام سید جواد حسینی دریره این موضوع http://moballegh.net/fa/up/sha%27ban/15th-Sha%27ban/Mahdaviyat.htm(مهدویت و امیدها) http://www.quran-defa.ir/content/view/21/73/(پایگاه اطلاع رسانی دار القرآن) http://www.habibiht.blogfa.com/post-22.aspx(مهدویت) http://www.askquran.ir/showthread.php?s=283855fa02b9e95443de4749a69aab7f&t=67(کانون گفتمان قرآن)