شورا باید همه جا باشد .
امام خمینی ( ره )
شورا یکی از ارکان تقویت مدیریت است ولازمه تحقق اهداف است .
وقرآن کریم به طور صریح مدیران را مکلف می کند که در اموری که نیاز مبرم به تحقیق دارد از افکار واندیشه های تابناک انسانها بهره مند شوند تا ضریب اطمینان جهت دستیابی به اهداف تسسهیل گردد .
وشورا اسلامی موجب تحکیم وتعمیق ارزشها می شود .
وزمینه ساز برای آموزش وارتقای سطح فرهنگی است .
وتوسعه وتقویت فعالیت گروهها وسازمانها در گرو شورا ومشارکت است .
وشورا موجب بسط مسئولیت پذیری وتقویت تصمیم سازی وتصمیم گیری جهت دست یابی به اهداف عالیه مدیریت به شمار می رود .
ودر نهایت رسالت شورائیان با همیاری مدیران ایجاد محیط فرهنگی وانسانهای یا فرهنگ است .
بهبود کیفیت ، بهره وری روحیه وانگیزش در مدیریت مشارکتی است .
مقدمه
مشورت ادراک وهوشیاری دهد عقلها را عقلها یاری دهد
امر شاورهم برای آن بود کز تشاور سهووکثر کمتر شود
عقل را باعقل دیگر یار کن امر شوری بینهم را کار کن
عقل با عقل دگر عقلا شود نور افزون گشت ره پیدا شود
انقلاب اسلامی در ایران با استقرار نظام مقدس جمهوری اسلامی وبر خورداری از دو پشتوانه عظیم اسلامیّت وجمهوریّت وبا تکیه بر آیات نورانی قرآن کریم وسیره ی پیامبر عظیم الشان اسلام ( ص ) وائمه معصومین علیه السلام واندیشه های جاویدان امام خمینی ( ره ) ومقام معظم رهبری ، شورا ومشارکت مردم را لازمه ی توفیق واستمرار هدف های والای خود می داند ودر راستای اصول چهار گانه تحویلات مدیریتی برنامه های دولت یعنی تمرکز زدایی ، جلب مشارکت ، واگذاری اختیارات ، انعطاف پذیری در برنامه ها واجرا ، موجب پیشرفت امور ودست یابی به اهداف عالیه خواهد بود .
انگیزه ی نیرومندی که مردم را با سمت شورای جلب می نماید این است که ذاتاً می خواهند بدانند ، از این رو بعد کنجکاوگر روحش او را به پرسش وا می دارد .
توجه به مشورت در کارها آن چنان اثرات اجتماعی داشته است که در دو انقلاب یکصد ساله اخیر کشور ما یعنی انقلاب مشروطیت وانقلاب اسلامی ایران مضومن این دو آیه به عنوان مظهری از خواست واراده ملت در برابر استبداد وخود کامگی وحکومت مطلقه تجلی یافته است .
در تالار مجلس شورای ملی سابق آیه « وشاورهم فی الامر » در برابر دیدگان نمایندگان قرار داشت واصل هفتم از قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران با استناد به این دو آیه ، شوراها اعم از مجلس شورای اسلامی تا شورای شهر وروستا ونظایر آنها را از ارکان تصمیم گیری واداره امور کشور می شناسد .
اصل هفتم : طبق دستور قرآن کریم « وامرهم شورای بینهم » وشاور هم فی الا مر شوراها ، مجلس شورای استان شهرستان ، شهر ، محل یا بخش روستا ونظایر اینها از ارکان تصمیم سازی وتصمیم گیری جهت اداره امور کشور هستند .در تاریخ اسلام به ثبت رسیده است که پیغمبر اکرم ( ص ) هرگز به روش مستبدان رفتار نمی کرد در اموری که از طرف پروردگار دستور نازل نگردیده بود ، با اصحاب به مشورت می نشست ونظر ورای آنان را محترم می شمرد واز این طریق بدانها شخصیت می داد .
در غزوه بدر مسأله اقدام به جنگ وتعیین محل اردگاه ونحوه رفتار با اسرای جنگی را به شور گذاشت ودر جنگ احد نیز درباره استقرار اردو در شهر مدینه ویا خارج از آن به مشورت پرداخت ارزش دادن به اصحاب ویاران ، طرف شور قرار دادن آنها شخصیت دادن به آنها از علل عمده نفوذ عظیم وبی نظیر او در جمع صحابه بود .
شوراها سر فصل جدیدی از نظام مردم سالاری دینی که تحقق چنین امری را تسریع می نماید لذا وجود چنین نهادی ضرورتی اجتناب نا پذیر و حقیقتی تمام عیار است اما در واقعیت این پدیده چه قلمرو ی را در بین سایر نهادی مدنی می تواند دست و پا کند تا انتظارات محتمل را برآورده و نقش حقیقتی خود را ایفا نماید بستگی به طرز تلقی و آگاهی نیروی انسانی این نهاد نو پا دارد بنابراین چنین نگرشی ما را بر آن داشت تا زیر بنای واقعی و انتظار که همان اجرای وظایف و قوانین مربوطه به عنوان نرم افزار قضیه به عهده اعضای شورای اسلامی روستا نهاده شده است را در این مقوله بطور خلاصه جمع آوری تا در اختیار این گروه جهت مطالعه واقع شود لذا با عنایت به این که موضوع شورا و دهیار به مثابه دو بال یک پرنده هستند در این راستا بطور خلاصه به وظایف دهیار نیز پرداخته شده است .
ودر نهایت به سروده حافظ اشاره می کنیم که اهمیت شورا ومشورت را به زیبایی به تصویر می کشد .
سالک از نور هدایت ببرد راه به دوست که بجایی نرسد گر به خلالت برود مشکل خویش بر پیر مغان بردم دوش کو به تأیید نظر حل معما می کرد .
حافظ بیان مسأله مشارکت یک مفهوم قدیمی است که ریشه در اداره امور عمومی وافکار مذهبی دارد وبه عنوان مثال مشارکت بر مبنای مشورت در اسلام تحت عنوان شورا مورد توجه جدی قرار گرفته است ، قرآن کریم به طور صریح مدیران را مکلف می کند در اموری که نیاز به تحقیق وتفحص دارد بر مبنای مشورت به تصمیم گیری بپردازند امروزه مدیریت مشارکتی به عنوان یکی از عناصر تئوری نئو کلاسیک مطرح است.
تئوری های سازمانی ومدیریتی در طول سال ها با تأکید بر تصمیم گیری مشارکتی شکل گرفته اند که مهم ترین آنها شامل مدیریت کیفیت فراگیر است .
مشارکت وشور در تصمیم گیری یک مفهوم قدیمی اما با اهداف سیاسی اجتماعی تازه است که راهکارها وراهبردهایی را برای حل برخی از مسائل سازمانی ومدیریتی ارایه می دهد .
با توجه به پذیرش فراینده آن در کشور های مختلف ، دیگر مشارکت یک انتخاب نیست بلکه یک ضرورت است .
مشارکت در سازمانهای مدرن به عنوان هسته اصلی اجتماعی عمومی مردم سلاری ( پارادایم دموکراسی ) محسوب می شود .
ابن خلدون می گوید : فرهنگ های سر زنده ، فرهنگ هایی هستند که بیشتر تن به تعامل فرهنگی با فرهنگ های هم جوار می دهند ولازمه تربیت انسانهایی با فرهنگ سر زنده ، گفتمان ، شورا ورایزنی ومشارکت مدنی است .
شورا اسلامی به منظور توسعه وتعمیق فرهنگ مشارکت در بین مردم است شورا محل ، تمرین عقلانیت وخلاقیت جمعی است .
شورا زمینه ساز توسعه قدرت ، تصمیم سازی وبهبود نظام تصمیم گیری از طریق مشارکت مردم است .
بعضی معتقدند شورا بستر مناسبی است جهت تعامل فکر واندیشه ونظرات مردم با مسئولان در فرایند امور است .
وشورا محلی است جهت ارج نهادن به شخصیت وکرامت مردم است وتقویت خود باوری واعتماد وبه نفس در آنان وشورا محل جوان باوری وهمیاری در مدیریت می باشد .
شورا در واقع روحیه مسئولیت پذیری را در مردم تقویت می کندموقعیت مناسبی است که افکار واندیشه های بشریت جهت از بین بردن مشکلات مدیریتی راهنما باشند .
اهمیت وضرورت : حضرت علی ( ع ) در نهج البلاغه در فرمان معروف خود به مالک اشتر در موردرایزنی وشورا ومشورت چنین توصیه می نماید : به هنگام رایزنی ، مرد بخیل را از خود دور بدار که تو را از بخشش وکرامت باز دارد مردمان ترسو را به مشورت مخوان که اراده ات را در کارها سست کنند .
آزمندان را نیز به مشاوره مپذیر ، زیرا چهره زشت حرص وآز را در نظرت زیبا جلوه می دهد .
از میان مردم راز دارانی بر گزین ، در انجمن های مشورت با آنان باش وهر کس حرف حق را که سخت تلخ است بی پرواتر به تو باز گوید وبه کردار ورای تو بیشتر اعتراض کند او را به خود نزدیکتر گردان با پارسایان ومردان راستین همراه باش وآنان را از ستایش خود باز دار .
امروزه با پیشرفت سریع در تکنولوژی ، اطلاعات ، آموزش و...
موجبات بحران جدیدی برای مدیریت فراهم گشته که برای مقابله با آن نیاز به تغییر ها وتحولات اساسی وبنیادین است وتنها با داشتن علم ودانش وتخصص نمی توان در این دهکده جهانی موفق شد .
تحول جامعه کشاورزی به صنعتی ، صنعتی به اطلاعاتی ، دموکراسی نمایندگی به دموکراسی مشارکتی ، جامعه رقابتی به جامعه همیاری ، توجه به بهره وری صدها تغییر دیگر تأثیر عمده بر وظایف اجتماعی خواهد داشت .
ضرورت این پروژه از چند نظر مورد توجه است که عبارت است از : 1 ـ اهمیت شورا ونقش آن در بشر واهداف اجتماعی ، سیاسی ، اقتصادی وفرهنگی 2 ـ نهادینه کردن فرهنگ شورا ومشارکت در بین مردم 3 ـ ضرورت تغییر نگرش مسئولان ومدیران به این مسئله که مدیریت مشارکتی جایگزینی مناسب به جای سبک های سنتی وقدیمی .
4 ـ ضرورت تقویت تبدیل محیط های کاملاً خشک ، رسمی ، بی روح ومیتی بر قوانین صرف به محیطی خوشایندوسرشار از رضایت متقابل بین افراد .
5 ـ جلوگیری از تفرقه واختلاف ودر حل مسائل مدیریتی 6 ـ اهمیت بر قراری محیط مساعد وجومناسب برای جلب همکاری در شورا 7 ـ ایجاد وحدت ، همکاری ومشارکت میان عناصر وافزایش روحیه آنها 8 ـ توجه به نیازهای فردی وگروهی 9 ـ بر انگیختن مدیران در جهت تأثیر گذاری بر محیط وقانع نبودن به وضع موجود وخارج شدن از حالت منفعل به حالت فعال .
اهداف تحقیق : 1 ـ فراهم نمودن زمینه وامکانات لازم برای شکل گیری وتقویت مهارت شورت وشورا 2 ـ افزایش روحیه مشارکت در بین مردم 3 ـ افزایش قابلیت انعطاف افراد مورد مشورت نسبت به اعمال روشهای جدید واستفاده از وسایل وتجهیزات .
4 ـ ایجاد وحدت ، همکاری ، مشارکت ، پیوند گروهی وتعامل میان عناصر سازمان 5 ـ توسعه قدرت تصمیم گیری وتصمیم سازی در بین اعضای شورا .
سئوالات تحقیق 1 ـ آیا میزان موفقیت مدیرانی که از فنون مشاوره ومشورت بیشتری بر خوردار هستند با میزان موفقیت مدیرانی که از فنون مشاوره ومشورت استفاده نمی کنند وخود رایی ومستبدانه عمل می کنند متفاوت است ؟
2 ـ آیا بالا بودن میزان مشارکت ومیزان موفقیت رابطه ای وجود دارد ؟
3 ـ آیا آشنایی با شیوه های مشورت ومشاوره با میزان موفقیت رابطه ای وجود دارد ؟
تعاریف عملیاتی : تعریف جز به جزء حروف شورا ( ش ) شورا : یعنی شجاعت در گفتار وشادابی وشعف در روح وروان انسانها .
( و) شورا یعنی وقار و آرامش ، یعنی اعضای شورا باید انسانهای با وقار همراه با آرامش باشند به تعبیری یعنی ما باید بدانیم حرفمان را در عین شجاعت با وقار وآرامش مطرح کنیم یقین بدانیم اگر حرف منطقی با وقار ادا شود تأثیر ش بر شنونده بیشتر است .
( ر ) در شورا : یعنی رفق ومدارامی باشد .
اعضای شورا باید بدانند که همه آدمها یکسان فکر نمی کنند ( اگر همه یکسان فکر می کردند اصولاً اندیشه ای بوجود نمی آمد ) همه انسانها مثل هم نیستند ما باید یاد بگیریم که با دیگران چگونه زندگی کنیم ، نظرات دیگران را چگونه تحمل کنیم همانطور که توقع داریم آنان نظرات ما را تحمل نمایند .
( 1 ) شورا : نشانه احترام وادب است .
احترام به قانون ، قانون لازمه جامعه مدنی است ورعایت ادب در مقابل دیگران حتی آنها که نظر مخالف دارند .
رعایت ادب بیشتر باعث جذب دیگران می شود .
شورا مظهر جامعه چند صدایی ( دیالوگ ) توماس هابس ، اندیشمند سیاسی وجامعه شناس برجسته قرن 17 انگلیس وبنیانگذار تئوری قرار داد اجتماعی معتقد است که در نظام طبیعی ، افراد از 100 % آزادی بر خوردارند اما آزادی بدون امنیت یا آزادی همراه با ترس ونگرانی از تجاوز ( شبیه به آنچه که امروزه در تهاجم وحشیانه آمریکا وانگلیس به مردم مظلوم عراق شاهدیم ) بنابر این برای رسیدن به امنیت یک قرار داد مفروضی میان اعضای جامعه امضاء می شود تا از نظام طبیعی به نظام سیاسی منتقل شود ، در نظام سیاسی 100 % آزادی باتدوین قواعد وقوانین تقسیم بر 2 می شود وحاصل جمع آن 50 % آزادی و50 % امنیت خواهد بود وضامن اجرای امنیت وآزادی ، قانون است بنابر این مثلث امنیت آزادی وحقوق ، نخستین ضریب سیاسی اجتماعی حیات جمعی بشر است وبه همین دلیل جان لاک بنیانگذار لیبر السیم سیاسی معتقد است که آزادی بدون قانون مثل قانون بدون آزادی است وهم چنین امنیت بدون آزادی مثل آزادی بدون امنیت است .
وشورا در این صددند که مردم هر چه بیشتر با قانون وفرهنگ اجتماعی آشنا وعامل بگر دند از این رو برخی از صاحب نظران معتقدند که جامعه « تک صدا » با جامعه چند صدایی تفاوت های فاحش دارد .
جامعه تک صدا ، جامعه ای است که رابطه مشارکت جویانه بر قرار نمی کند .گفتگو گو در آن یک طرف است ودر این جامعه تک گفتاری شکاف وجود دارد ، ولی جامعه چند صدایی جامعه ای است که در آن حداقل دو صدایی است که در آن دو طرف گفتگو می کنند وبحث وتبادل نظر به همدیگر نزدیک تر می شوند این اندیشمندان معتقدند یکی ازموانع بزرگ بعضی از جوامع فرهنگ فردیت وغبله آن بر فرهنگ جمع گرایی است همه ما در تنهایی ودر صحنه علم وفعالیت های اقتصادی و...
خوب هستیم اما امروز ایجاب می کند که فردیت به جمع گرایی تبدیل شود چون کار آمدی آن بیشتر است ( یکی از اهداف شورای اسلامی است ) تحقیقات نشان می دهد ، اعتماد جمعی بر اعتماد فردی مطمئن تر است وامید جمعی بر اعتماد فردی سود مند تر لذا باید اذعان نمود برای متصل کردن ایده وتوانایی نسل شورایی ، باید شورا را قاعده مند ، فایده مند ودیر پا ماندگار نمود وکاری که جامعه شروع کرده بیش از پیش نهادینه شود .
بررسی ویژگیها در دوره اول شوراها در یک بررسی مقدماتی به توصیف برخی از آمارهای موجود در ویژگیهای اسلامی شهر وروستا شهرستان ابهر پرداخته میشود در سال 1377 در شهرستان ابهر در مجموع 97 شورا با 323 عضو تشکیل گردید که از این تعداد 301 عضو مربوط به روستاهای بخش مرکزی وسلطانیه با 18 /93 درصد وتعداد 22 عضو شورا مربوط به شهرهای ابهر ـ هیدج ـ صائین قلعه وسلطانیه با 82 /6 درصد میباشد که این آمار در سطح کشور برای روستاها 9 /95 درصد وبرای شهرها 1/4 درصد میباشد در این جا برخی از متغیر ها را مورد بررسی قرار می دهیم .
جنسیت : بر اساس آمار اعضای شوراهای اسلامی در شهرها از تعداد 22 نفر اعضای این شوراها 27/77 درصد را مردان و72 /22 درصد را زنان تشکیل داده است که تعداد مردان معادل 17 نفر وتعداد زنان معادل 5 نفر میباشند .
نسبت زنان منتخب در شوراهای اسلامی شهر ها به میزان مردان حاکی از آن است که باور عمومی برای حضور زنان در عرصه اجتماعی فرهنگ عمومی رای دهندگان به یک عقیده غالب تبدیل نشده است واکثریت اعضای شورای اسلامی را مردان تشکیل می دهند .
بررسی جنسیت اعضای شوراهای اسلامی شهر های شهرستان حاکی از آن است که در صد منتخبان زن شهرستان از درصد کشوری بالاتر میباشد .
( جدول شماره یک ) نکته قابل ذکر آن است که در شوراهای روستاهای شهرستان میزان درصد مردان 99 % ومیزان زنان 1 % میباشد که تعداد مردان وزنان بترتیب 298 و3 نفر میباشد که این آمار در سطح کشور برای مردان 5 /99 % وبرای زنان نیم درصد میباشد .
سن : یکی از ملاک های اصلی در خصوص کار آمدی نیروی انسانی متغیر سن میباشد دوره جوانی سرشار از انرژی وتحرک است ودوره میانسالی پختگی عقلانی را بهمراه دارد دوره بعد از میانسالی هم بطور طبیعی دوره محافظه کاری با محیط اجتماع میباشد .
بررسی سن منتخبین دوره اول شوراهای اسلامی شهر وروستا نشان میدهد 27 /31 در گروه سنی 35 سال ، 32 /39 درصد در گروه سنی 35 تا 45 سال ، 70 /25 درصد در گروه سنی 45 تا 65 سال ودر نهایت 71 /3 درصد در گروه سنی 65 سال به بالا بوده اند که آمار منتخبین دوره شوراهای اسلامی در سطح کشور بترتیب 64 /33 و73 /34 ـ 69 /28 و93 /2 درصد بوده است آمار مذکور نشان میدهد که سن 59 /70 درصد از آنان بین 25 سال تا 45 میباشد بالاترین فراوانی را گروه سنی 35 تا 45 سال بخود اختصاص داده است وپائین ترین فراوانی مربوطه به گروه سنی 65 سال به بالا با 71 /3 درصد میباشد .
ارزیابی اولیه بیانگر آنست که اعضای شوراهای اسلامی در رده سنی جوان وتا حدود کمی میانسال قرار دارند .
41 /29 درصد از کل منتخبین در گروه سنی 45 سال به بالا قرار دارند .
جدول 2 : فراوانی گروههای سنی در اعضای شوراهای اسلامی شهر وروستا شهرستان بررسی سن منتخبین دوره اول شوراهای اسلامی شهر های شهرستان ابهر نشان میدهد که از بین منتخبین 82 /31 درصد در گروه سنی تا 35 سال و91 /40 درصد گروه سنی 35 تا 40 سال و73 /22 درصد در گروه سنی 45 تا 65 سال قرار دارند ودر گروه سنی 65 سال به بالا این درصد 54 /4 میباشد که بالاترین فراوانی را گروه سنی 35 تا 45 سال با 91 /40 درصد نشان میدهد وحدود 73 /72 درصد از منتخبین بین گروه سنی 25 تا 45 را نشان میدهد واین نشانگر آنستکه حدود مجموع منتخبین را شوراهای شهری شهرستان را این گروه سنی بخود اختصاص داده است وحدود مجموع منتخبین در دوره میانسالی دوم قرار گرفته اند .
جدول شماره 3 : فراوانی گروههای سنی در اعضای شوراهای اسلامی شهر تحصیلات : تحصیلات برای منتخبین مردم وبویژه تحصیلات تخصصی در حوزه مدیریت شهری وداشتن بینش اجتماعی لازم ، پیش شرط اصلی برای تصمیم گیری وتصمیم سازی در عرصه های مدیریتی بشمار می آید .
درک صحیح وآشنایی وبرداشت مناسب از سازو کار قانونی امور وبسط ارتباطات اجتماعی از مهارت است که در پرتو تحصیلات عمومی وتخصصی فراهم می آید .
توزیع فراوانی تحصیلات اعضای شوراهای اسلامی شهر وروستا در مجموعه شهر وروستا در دوره اول حاکی است که مجموع شهر وروستا 87 درصد دارای تحصیلات زیر دیپلم ، 71 /3 درصد دیپلم ، 74 /7 لیسانس ، 30 % فوق لیسانس 24 /1 درصد حوزوی بوده اند .
آمارها ودرصد های ارائه شده به راحتی گویای این نکته است که اکثریت منتخبین شوراها در شهر وروستا بالغ بر 74 /94 آنها از تحصیلات زیر دیپلم تا دیپلم بر خوردار ند وبالاترین فراوانی با 87 درصد متعلق به زیر دیپلم وکمترین آن به افراد فوق لیسانس یا 3 /0 تعلق دارد .
فراوانی میزان تحصیلات اعضای شورای اسلامی شغل : یکی دیگر از متغیر های اصلی وتاثیر گذار در مقوله روابط اجتماعی اقتصادی است از آنجا که شغل در بر دارنده تجربیات فکری ـ عملی ومدیریتی در کارنامه افراد است بما کمک می کند میزان کار آیی افراد را در جایگاه جدید بر اساس تجربیات گذشته مورد مطالعه وارزیابی قرار دهیم توزیع فراوانی در مورد شغل اعضاء کشاورز ـ 45 /11 درصد ر اکارمند ، 98 /8 درصد شغل آزاد ، 02 /4 درصد فرهنگی ، 24 /1 را روحانی 93 % درصد را بازاری ، 62 % را خانه دار ، 31 % را پزشک با 31 % بخود اختصاص داده است .
حضور طبقه کارمند وفرهنگی با 47 /15 در شهرستان از آن جهت مورد توجه است که طبقه متوسط با ویژگیهای جامعه شناختی خود راه را برای ورود در صحنه های مدیریت محلی با معیارهای انتخابی جامع گشوده واین که نزدیک به منتخبین از جایگاه طبقه متوسط بر گزیده شده اند قابل توجه ومثبت میباشد .
عدم حضور مدیران میانی وعالی ـ استادان دانشگاه ـ متخصصان وکارآمدان عرصه های شهر نیز از نکات قابل توجهی است ومدیران به علت امر استعفا رغبت چندانی برای حضور در صحنه انتخابات بروز نمی دهند واز سوی دیگر دارا بودن کار کرد سیاسی شوراها مانعی برای جذب افراد متخصص شده است .
فراوانی شغل اعضاء شوراهای اسلامی بررسی ویژگیها در دوره دوم شوراها در سال 1381 در مجموع 97 شورا با 323 عضو تشکیل گردید که از این تعداد 301 عضو مربوط به روستاها با ( 19 /93 درصد ) و22 نفر عضو مربوط به شهر ها با 81 /6 درصد میباشند که در اینجا به بررسی بعضی متغیر ها می پردازیم جنسیت : 1 ـ بررسی فراوانی اعضای شوراهای اسلامی در این دوره حاکی است که ترکیب جنس با اکثریت کامل مردان شورایی است بگونه ای که 52 /97 % از منتخبین اصلی را مردان وتنها 48 /2 % را زنان تشکیل میدهد .
که تعداد مردان در شهرستان 315 نفر وزنان تنها 8 نفر میباشند اعضاء دوره دوم به تفکیک جنس در شوراهای اسلامی شهرها حضور زنان به وضوح بیشتری دیده میشود بطوریکه حدود 18/18 درصد اعضای شوراهای اسلامی را زنان بخود اختصاص داده اند در این دوره نسبت زنان منتخب درشوراهای شهر مردان میباشد ودر روستا ها در برابر هر 75 نفر مرد شورایی یک زن وجود دارد .
اعضای دوره دوم شوراهای اسلامی روستاها به تفکیک جنس اعضای دوره دوم شوراهای اسلامی شهرها به تفکیک جنس سن در دوره شوراهای اسلامی ملاحظه میشود که 30 /62 درصد از اعضا در گروه سنی 25 تا 45 سال قرار گرفته ودر واقع برابر 201 نفر از اعضای شوراها در سن مطلوبی برای فعالیت قرار دارند گروه سنی 45 تا 65 در بر دارنده 37 /21 از اعضای شورا به تعداد 69 نفر میباشد در نهایت گروه سنی 65 سال به بالا 40 /16 درصد آنها با تعداد 53 نفر قرار دارند .
توزیع فراوانی گروه سنی در اعضای دوره دوم شوراهای اسلامی شهر وروستا تحصیلات : توزیع فراوانی تحصیلات اعضای شوراهای اسلامی شهر حاکی از آنست 54 /54 درصد اعضای شوراهای اسلامی دارای مدرک تحصیلی لیسانس یعنی 12 نفر ، 64 /13 درصد مدرک تحصیلی فوق لیسانس یعنی 3 نفر 64 /13 درصد دارای مدرک فوق دیپلم 3 نفر 64 /13 دارای مدرک دیپلم 3 نفر و54 /4 درصد مدرک تحصیلی زیر دیپلم یعنی یک نفر میباشد .
در روستاها همین توصیف نشان میدهد 55/304 درصد یعنی 104 نفر دارای تحصیلات خواندن ونوشتن ، 119 نفر یعنی 53/39 در صد دارای تحصیلات ابتدائی ، 44 نفر یعنی 62 /14 درصد مدرک زیر دیپلم ، 21 نفر یعنی 98/6 درصد دیپلم ـ 12 نفر یعنی 99/3 دارای مدرک فوق دیپلم ولیسانس و1 نفر یعنی 33 % مدرک حوزوی می باشد .
این توصیف نشان میدهد که 267 نفر یعنی 7/88 درصد از اعضای شوراها در سطح زیر دیپلم تحصیلات دارند 3/11 از آنان دارای تحصیلات بالای دیپلم می باشد .
بدیهی است برای مدیریت امور شهر افزایش میزان تحصیلات اعضای شوراها رابطه مستقیمی با افزایش کارایی دارد که در این خصوص قانون گذار در اصلاحیه 6/7/82 شرط داشتن دیپلم را برای شهرها ی تایک میلیون نفر وفوق دیپلم برای بیش از یک میلیون نفر را پیش بینی کرده است .
میزان تحصیلات اعضای دوره دوم شوراهای اسلامی شهر وروستا بالاترین فراوانی سطح تحصیلات در شهر مربوط به اعضای دارای مدرک لیسانس میباشد ومیزان رای آن 54 /54 درصد میباشد ودر روستا اعضایی که دارای تحصیلات ابتدایی هستند با 53 /39 % بالاترین گروه میباشد .
در این گروه دوره سطوح فوق لیسانس ودکتری در شهرهای شهرستان حدود 64 /13 درصد ودر روستا این شاخص صفر میباشد که باید ایجاد انگیزه در افرادی که دارای سطح علمی بالا باشند ترغیب وتشویق موثر صورت پذیرد .
شغل : با توجه به اینکه اکثر مطلق اعضای شوراها با مشاغل کشاورزی ودامداری میباشند واین وضعیت با توجه به بافت اجتماعی روستا امری طبیعی است .
توزیع فراوانی شغل اعضای شورای اسلامی آمار نشان میدهد اعضای شوراها با مشاغل کشاورزی ودامداری بمیزان 21/71 % مشاغل دولتی بمیزان 19 % وسایر مشاغل بمیزان 22 10 % به فعالیت در این دوره اشتغال دارند .
نتیجه گیری : مشارکت در شورا معنا پیدا می کند واصولاً سازمانها در عصر اطلاعات به سمت وسوی مدیریت مشارکتی می روند وتئوری های سازمانی ومدیریتی با تأکید بر تصمیم گیری وتصمیم سازی شکل گرفته اند ومشارکت یک گزینه نیست که از بین چند گزینه انتخاب شود بلکه یک ضرورت اجتماعی جهت پویایی سازمان است .
در شورا اندیشه های انسانها شکوفا می شود واستعداد های بالقوه به بالفعل تبدیل می شود .
وروحیه وحس مسئولیت پذیری معنا پیدا می کند .
وبستر مناسبی است که اندیشه وافکار جهت تعامل وبیان نظرات در میدان عمل جلوه گر می شود .
ودر نهایت به شخصیت وکرامت انسانها ارج وبهاء داده می شود وخود باوری واعتماد به نفس شکوفا می شود .
در عصر اطلاعات که جهان تبدیل به یک دهکده جهانی شده اکتفا به یک فکر واندیشه راه به جایی نخواهد برد باید با همبستگی وهمیاری وهمراهی به سوی قله های رفیع دست یافت وگوی سبقت را در میدان رقابت از سایرین ربود تا آینده ای درخشان وحال سرشار از پیروزی را رقم زد .
منابع 1 ـ مجله های تعلیم وتربیت شماره های 1و2و3و4و5 ـ آموزش وپرورش 2 ـ شفیع آبادی ـ عبداله ـ راهنمایی ومشاوره 3 ـ شفیع آبادی ـ عبداله ـ نظریه های مشاوره 4 ـ شفیع آبادی ـ عبداله ـ مشاوره گروهی 5 ـ سید علی اکبر منتظری ـ شوراهای اسلامی ـ ناشر انتشارات بیت الاحزان تعدادجنسدرصدمردزنمردزنکشور412231093 %7 %شهرستان ابهر17527 /7772 /22 گروه سنیتعداددرصددرصد تجمعی25 تا 35 سال10127/3127/3135 تا 45 سال12732 /3959 /7045 تا 65 سال8370/2529 /9665 سال به بالا1271 /300/00 1جمع323100 %100 % گروه سنیتعداددرصددرصد تجمعیتا 35 سال782 /3182 /3135 تا 45991 /4073 /7245 تا 65573 /246 /9565 به بالا154 /4100 %جمع22100 %100 % میزان تحصیلاتتعداددرصددرصد تجمعیزیر دیپلم28187 %87دیپلم1271 /3 %71 /90فوق دیپلم ولیسانس2574 /7 %45 /98فوق لیسانس13 %3 /حوزوی424 /1 %99 /99 %جمع32399/99 %99/99 نوع شغلتعداددرصددرصد تجمعیکشاورز دامدار23444/7244/72کارمند3745/1189/83آزاد2998/887/92فرهنگی1302/489/96روحانی424/113/98بازاری393 %06/99خانه دار262 %68/99پزشک131 %99/99جمع32399/9999 % جنستعداددرصدمرد31552/97زن848/2جمع323100 % جنستعداددرصدمرد29767/98زن433/1جمع301100 % جنستعداددرصدمرد1882/81زن418/18جمع22100 % گروه سنیتعداددرصددرصد تجمعی25 تا 3510258/3158 /31 %35 تا 459965/3030/62 %45 تا 656937/2167/83 %65 به بالا5340/16100 %جمع323100 %100 % میزان تحصیلاتاعضای شورای اسلامی شهراعضای شورای اسلامی روستاخواندن ونوشتن55/34 %ابتدایی53/39 %زیر دیپلم54 /4 %62/14 %دیپلم64 /13 %98 /6 %فوق دیپلم64 /13 %99 /3 %لیسانس54 /54 %فوق لیسانس64 /13 %حوزوی33 %جمع100 %100 % نوع شغلدرصددرصد تجمعیکشاورز ودامدار21/7121/71 %مشاغل دولتی57/1879/89 %سایر شاغل22/10100 %جمع100100 %