تشکیل بسیج مستضعفین، ارتش بیست میلیونی به فرمان امام خمینی (ره) هوشیاری و درایت بی نظیر حضرت امام خمینی (ره) از جمله اساسی ترین عوامل در جهت خنثی سازی توطئه ها به حساب می آید که به برکت این دوراندیشی و هدایت انقلاب در مسیر اصلی خود، زمینه انقلاب دوم فراهم آمد و با سقوط لانه جاسوسی امریکا در تهران و برملاشدن ماهیت سلطه جو و تجاوزکارانه امریکا، شیطان بزرگ با ضربه ای سخت و جبران ناپذیر روبرو شد.
اسناد بدست آمده از لانه جاسوسی و اظهارات صریح حکام امریکایی مردم و رهبران کشور و بویژه حضرت امام را با این حقیقت آشکار مواجه ساخت که احتمال مداخله نظامی امریکا و هجوم وی به جمهوری اسلامی، امری بعید و غیرممکن نبوده و با توجه به سوابق این کشور در جهان لزوم آمادگی مردم جهت مقابله و رویارویی را در کوتاهترین زمان ممکن آشکار می ساخت.
بر این اساس امام امت در پنجم آذرماه سال 58، یعنی در مدتی کمتر از یک ماه بعد از انقلاب دوم، فرمان تاریخی تشکیل بسیج را صادر فرمودند:
یک مملکت بعد از چند سالی که بیست میلیون جوان دارد باید بیست میلیون تفنگدار داشته باشد و بیست میلیون ارتش داشته باشد و یک چنین مملکتی آسیب پذیر نیست و مردم دلسوخته و مسلمان پاکباخته که دل در گرو عشق به انقلاب و هدفهای والای آن داشتند، با آمادگی و قصد و اراده خلل ناپذیر جهت پاسداری از دستاوردهای انقلاب گروههای مقاومت مردمی را درپایگاههای بسیج و در آن زمان در مساجد سراسر کشور تشکیل دادند.
تشکیل بسیج مستضعفین، ارتش بیست میلیونی به فرمان امام خمینی (ره) هوشیاری و درایت بی نظیر حضرت امام خمینی (ره) از جمله اساسی ترین عوامل در جهت خنثی سازی توطئه ها به حساب می آید که به برکت این دوراندیشی و هدایت انقلاب در مسیر اصلی خود، زمینه انقلاب دوم فراهم آمد و با سقوط لانه جاسوسی امریکا در تهران و برملاشدن ماهیت سلطه جو و تجاوزکارانه امریکا، شیطان بزرگ با ضربه ای سخت و جبران ناپذیر روبرو شد.
اسناد بدست آمده از لانه جاسوسی و اظهارات صریح حکام امریکایی مردم و رهبران کشور و بویژه حضرت امام را با این حقیقت آشکار مواجه ساخت که احتمال مداخله نظامی امریکا و هجوم وی به جمهوری اسلامی، امری بعید و غیرممکن نبوده و با توجه به سوابق این کشور در جهان لزوم آمادگی مردم جهت مقابله و رویارویی را در کوتاهترین زمان ممکن آشکار می ساخت.
بر این اساس امام امت در پنجم آذرماه سال 58، یعنی در مدتی کمتر از یک ماه بعد از انقلاب دوم، فرمان تاریخی تشکیل بسیج را صادر فرمودند: یک مملکت بعد از چند سالی که بیست میلیون جوان دارد باید بیست میلیون تفنگدار داشته باشد و بیست میلیون ارتش داشته باشد و یک چنین مملکتی آسیب پذیر نیست و مردم دلسوخته و مسلمان پاکباخته که دل در گرو عشق به انقلاب و هدفهای والای آن داشتند، با آمادگی و قصد و اراده خلل ناپذیر جهت پاسداری از دستاوردهای انقلاب گروههای مقاومت مردمی را درپایگاههای بسیج و در آن زمان در مساجد سراسر کشور تشکیل دادند.
اولین تجربه آنها به صورت عملی یاری رساندن به سپاه و کمیته در قالب رویارویی با ضدانقلاب و خنثی سازی توطئه های آنها بود و از این راه نقش موثری در خدمت به انقلاب و اهداف الهی آن هم نشان دادند.
با هجوم و تجاوز ارتش عراق به کشور اسلامیمان در شهریور 59 این اعتقاد که یک سازماندهی جهت تشکیل بهتر نیروهای مردمی بوجود آید، قوت گرفت و از آن پس نیروهای مردمی صاحبان اصلی انقلاب اسلامی جهت حضور گسترده در جبهه گروه گروه به بسیج ملحق گردیدند و عملیاتهایی چون طریق القدس، حصر آبادان، فتح المبین، ثامن الائمه و الفجر 8 ، کربلای 5 و ....
از دستاوردهای عظیم این تشکل الهی بود.
اگر امروز توفیق این را داشته ایم که کشور اسلامیمان و ملت سلحشور آن را از گزند نابکاران و نااهلان تاریخ حفظ کنیم به یمن حضور گسترده بسیج بوده و لاغیر.
چنان که رهبر فقید انقلاب اسلامی حضرت امام (قدس سره) فرمودند: رحمت و برکات خداوند بر بسیج مستضعفان که بحق پشتوانه انقلاب است.
آری رزمنده بسیجی، ضمن توان رزمی بسیار بالا در نبرد نامنظم، جنگجوی قابلی دردفاع منظم بحساب می آید تا حدی که سلاحهای سنگینی چون توپ و تانکهای پیش رفته را به حرکت در آورده و روبروی دشمن قرار داده.
هدف از تشکیل واحد بسیج مستضعفین ایجاد توانایی های لازم در کلیه افراد معتقد به قانون اساسی و اهداف انقلاب اسلامی به منظور دفاع از کشور، نظام جمهوری اسلامی و همچنین کمک به مردم به هنگام بروز بلایا و حوادث غیرمترقبه یا هماهنگی مراجع ذیربط می باشد.
بسیج جایگاهی ملکوتی است.
مکانی برای درس چگونه زیستن انسانها، جایگاه عشق و صفا و صمیمت و در یک کلام، شهید جبهه ها و قهرمان یا مظلوم پشت جبهه هاست.
بیش از یکسال از صدور فرمان امام خمینی (رحمه الله علیه) مبنی بر تشکیل بسیج نگذشته بود که رژیم بعثی عراق در تحقق اهداف پلید نظام سلطه جهانی، هجوم همه جانبه خود را به میهن اسلامی ما آغاز کرد.
انقلاب اسلامی در آن اوضاع بحرانی ناشی از دگرگونی ها و تغییر و تحولات آن زمان، هیچ گونه، آمادگی لازم را برای مقابله با متجاوزان بعثی نداشت.
ارتش جمهوری اسلامی ایران که با حمایت امام خمینی (رحمه الله علیه) توانسته بود جایگاه خود را پیدا نماید، در حال خودسازی و تثبیت نظم و انظباط بود.
سپاه پاسداران هم که نهادی نوپا و برای حفظ امنیت شهرها به وجود آمده بود، فاقد هرگونه تجهیزات لازم و تجربه کافی برای مقابله با تجاوز خارجی بود.
از آن سو دشمن هم با ارتشی تا بن دندان مسلح و برخودار از پشتیبانی قدرتهای استعمارگر، کشور را مورد هجوم قرار داد.
در این اثنا بود که نقش بسیج به عنوان یک نیروی جوشیده از متن مردم انقلابی، در صحنه دفاع مقدس ظهور پیدا کرد.
دشمن که سودای فتح سه روزه را در سر می پروراند، در همان روزهای نخستین با مردمی مواجه شد که با دست خالی به دفاع از کیان مقدس نظام اسلامی خود برخاسته بودند و از ایثار خون خویش دریغ نمی کردند، جوانان سلحشوری که به فرمان امام (رحمه الله علیه) در پایگاههای مقاومت تحت نام "بسیجی" گرد آمده بودند و با کوچکترین اشاره ایشان به جبهه های نبرد می رفتند و تا آخرین قطره خون خویش ایستادگی و مقاومت می کردند.
در طول هشت سال دفاع، بسیج آن چنان درخشید که دشمنان اعتراف کردند که "قدرتی در بسیج نهفته است که می تواند با یکایک ارتش های کلاسیک جهانی مقابله کند".
بسیج علاوه بر حضور در خط مقدم نبرد وظیفه جذب، آموزش و سازماندهی نیروهای مردمی و اعزام آنها را به جبهه های نبرد برعهده داشت و در این مدت توانست جمیعت مؤمن و صاحب ارزشی را از امت حزب الله، در درون خود بپروراند و پایه ریزی ارتش مردمی را دنبال کند و سرانجام پس از هشت سال دفاع مقدس، بسیجیان مظلوم و سلحشور جبهه های توحید به همراه امت شهیدپرور، از این آزمایش الهی سربلند و پیروز بیرون آمدند.
از نوجوان 13 ساله تا پیرمرد 80 ساله در میان خیل عظیم شهدای بسیجی مشاهده می شود.
امام راحل این چهره های مظلوم را به شایستگی تمام به تصویر کشیدند و فرمود: شما آئینه مجسم مظلومیت ها و رشادت های این ملت بزرگ، در صحنه نبرد و تاریخ مصور انقلابید.
شما فرزندان دفاع مقدس و پرچمداران عزت مسلمین و سپر حوادث این کشورید.
شرکت خواهران در بسیج: جهاد در مکتب اسلام از فروع دین و از واجباتی است که استواری دین به آن بستگی دارد، زیرا اسباب سربلندی اعتلا و کمال و استقلال جامعه مسلمانان می شود و آن را در برابر دیگر ملل و دشمن متجاوز آبرو و عزت می بخشد.
لذا به سبب آنکه دفاع در هر جامعه اسلامی حالت وجوب همگانی دارد، و چون مقدمه واجب نیز واجب می گردد و باید مسلمانان اعم از زن و مرد برای ایجاد زمینه آموزش و حفظ توانایی های دفاعی که خود مقدمه است، کوشش نمایند.
به این ترتیب بر زنان مسلمان نیز واجب است تا در جهات گوناگون، از جمله رزمی، نظامی برای مقابله با دشمن مهاجم به کشور اسلامی، آماده دفاع باشند.
بر همین مبنا آموزش نظامی خواهران نیز در بسیج آغاز شد و علاوه بر آن با فرموده های امام خمینی (ره) در سالروز ولادت حضرت زهرا سلام الله علیها نکات مبهم آن نیز تبیین گردید.
ایشان فرمودند:"حضرت زهرا سلام الله علیها مجاهده و مخاطبه با حکومتهای وقت داشت و آنها را محاکمه می کرده اند، شما باید از ایشان تبعیت کرده و به او اقتدا کنید تا در روز زن وارد شوید و اگر بپذیرید، هم باید در میدان تحصیل و علم و هم در میدان دفاع از اسلام مجاهده نمایید، که دفاع از اسلام از مهماتی است که بر هر مرد و زن و هر کوچک و بزرگی است.
البته در آن محیطی که شما تعلیم نظام می بینید باید محیط آزاد و صحیح و همه جهات عفاف محفوظ گردد." مرکز بسیج خواهران مأموریت جذب، آموزش و سازماندهی بانوان کشور را بر عهده دارد و تاکنون توانسته است در امر آموزش خواهران در زمینه های نظامی امدادگری، عقیدتی، سیاسی و سوادآموزی، خدمات و اقدامات مؤثری انجام دهد.
همچنین خواهران بسیجی در دوران دفاع مقدس در پشت جبهه ها نیز حضوری فعال داشتند و در تهیه و تدارک وسایل مورد نیاز رزمندگان اسلام، زحمات فراوانی را متحمل شدند تفکر بسیجی و مقتضیات موجود 1- ما بعنوان نیروهای بسیج به شرطی می توانیم به انقلاب اسلامی کمک بکنیم یا خدمت بکنیم به اندیشه های حضرت امام که یک نظام فکری را در دست داشته باشیم.
مجهز و مزین به آن مبانی فکری باشیم از آن طرف هم این انقلاب اسلامی زمانی می تواند ما را احیا کند که ما بتوانیم به نظام فکری انقلاب اسلامی ، به مبانی اندیشه ی حضرت امام دسترسی پیدا کنیم.
اگر یک مواجهه صرفا ظاهری با انقلاب اسلامی ویا امام داشته باشیم ، ما احیاء نخواهیم شد.
یعنی آن خدمت متقابل بین بسیج و انقلاب اسلامی ، بین امام و بسیج یک حلقه واسطی وجود دارد و آن نظام فکری است.
2- داشتن نظام فکری برای همه افراد و جریانها ضرورت دارد.اگر یک فرد دارای نظام فکری باشد، ذهنش نظاممند باشد اگر یک اعتقاد بیگانهای وارد ذهنش شود، ذهن او واکنش نشان میدهد، او متوجه میشود که این گزاره و این آموزه با نظام فکری او ناسازگار است، لذا نسبت به آن حساسیت نشان می دهد.
سعی می کند که این حساسیت را برطرف کند یا طردش بکند یا بالاخره ارتباط برقرار بکند .
3- تفاوت یک ذهن نظام مند و یک ذهن ذهن منظم، با یک ذهن نامنظم مثل تفاوت یک خانه نامنظم است با خانه منظم.
اگر یک خانه نامنظم باشد – فرض بفرمائید در حیاط 20 متری هیچ چیز سر جای خودش نباشد، 50 تا پاره آجر وسط حیاط افتاده با شد، اگر دوپاره آجر دیگر هم وسط حیاط بیفتد، صاحب خانه اصلاً متوجه نمی شود برای اینکه در این حیاط نظمی حاکم نیست، هر گزاره ای را می توانید وارد خانه ذهن یک آدم فاقد نظام فکری بکنید.
اما اگر یک خانه ای منظم باشد، هر چیزی سر جای خودش باشد، بین اجزای مختلف، یک نظم منطقی وجود داشته باشد، اگر یک عنصر بیگانه وارد بشود، این فرد واکنش نشان می دهد، حساسیت نشان می دهد، سعی می کند رابطه این مؤلفه را و رابطه این آموزه را با آموزه های دیگر روشن بکند.
4- انقلاب اسلامی به مجموعه بسیج ، به انسان های انقلابی نیازمند است .
منتها انسان های انقلابی ای که فقط در ظاهر با انقلاب اسلامی ارتباط برقرار نکردند بلکه کنه انقلاب اسلامی را فهمید ه باشند ، باطن اندیشه های امام را فهمیده باشند و درک کرده باشند.
اصطلاحی که حضرت امام ( رحمه الله علیه) به کار می برند اصطلاح «تفکر بسیجی» است.
بسیجی بودن قبل از آنکه یک نوع عمل و یک نوع طرز تفکر است، یک نوع بینش است، اگر آن بینش نبود، آن طرز تفکر نبود.
نتیجه اش یک سری فعالیت ها خواهد شد، نتیجه اش حضور با یک رنگ خاصی در عرصه عمل خواهد بود.
متأسفانه ما غالباً وقتی میخواهیم بسیجی بودن را در ذهن خود تعریف کنیم، بیشتر یک سلسله فعالیتها در ذهنمان زنده می شود تا آن نظام فکری.
طراحی نظام فکری بسیج برای آن است که فرد در دراز مدت با گذشت زمان مسخ نشود، استحاله نشود ، او بسیجی ماندش وابسته به این است که یک نظام فکری در درونش شکل بگیرد.اگر بسیجی به آن نظام فکری دست پیدا نکند، بسیجی بودن خودش را نتواند در قالب یک نظام فکری تعریف کند و ارائه نماید، در مرور زمان دچار استحاله خواهد شد و آن چنان که باید و شاید نمی تواند بسیجی باقی بماند و بسیجی بودن او صرفاً در یک سری قالبهای ظاهری نمود پیدا می کند 5- یک زمانی شاید کار ما بچه های بسیجی خیلی دشوار نبود .
یک امام در عرصه اجتماع حضور داشت و از همان ابتدا انقلاب اسلامی را هدایت کرد و کلیدش را خود او زد.
خود او تئوریزه اش می کرد .
خود او نظریه پردازی اش را می کرد و خود او آمد درمصدر حکومت و رهبری اش را به عهده گرفت .
10 سال هم حاکم این نظام برخاسته از انقلاب بود .
راه را نشان می داد مسیر را نشان می داد گام های بعدی را نشان می داد امروزه ما دیگز امام را نداریم .
در غیاب امام ما به تحلیل اندیشه های امام نیاز مبرم داریم تا ما نظام فکری امام را بدست بیاوریم.
مبانی فکری این انقلاب را بدست بیاوریم و با به دست آوردن مبانی اندیشه ی حضرت امام خودمان به یک بلوغی برسیم که گام های آینده را پیش بینی بکنیم که گام های آینده را برداریم که مسیر آینده را خودمان تشخیص بدهیم.
منظورم شخص نیست ، منظورم آن نظام فکری است .
6- مسئولان این انقلاب اسلامی در نوک پیکان هستند یعنی برای صدور انقلاب و برای رساندن پیام انقلاب یعنی رفتار خود این مسئولان و حاکمان جمهوری اسلامی مورد خیلی مهمی است .
حالا سئوال بکنم این مسئولین که باید این اندیشه ها را دنبال می کردند ، اندیشه های امام و رهبری چرا این ها از آن اندیشه ها فاصله گرفتند ؟
به نظر می رسد یک مقدار آفتی که به وجود آمده و واضح هم هست و خیلی نیاز به انکار نیست.
قرار هم نیست ما انکار کنیم.
این فاصله گرفتن ها از آن مبان اصیل انقلاب اسلامی خیلی مقدارش واقعا از همین مقوله بوده است که به تعبیری افرادی در مصادر امور قرار گرفتند در عرصه های سیاسی ، فرهنگی ، آموزشی و ....
و اداره ارکان جامعه را به عهده گرفتند در سطوح مختلف و آنچنانکه که باید و شاید مبانی انقلاب اسلامی را نشناختند و نتوانستند آن مبانی انقلاب اسلامی را در آن حوزه ای که کار می کنند نهادینه بکنند.
7- بعضی مباحث انقلاب اسلامی کاملا روشن است و اگر نقصی وجود دارد در عرصه اجرا هست و اینکه اراده ای بر اجرای این مبانی وجود ندارد .
اما نمی شود واقعا هم انکار کرد این مسئله را که خیلی از حوزه ها هم هست که ما هنوز به یک نظر جامعی نرسیدیم.
مثلا در حوزه زنان مثلا ما بعد از انقلاب اسلامی تاکید کردیم مبنی بر اینکه بعد از انقلاب اسلامی زنان هم باید وارد عرصه اجتماع بشوند .
خب این به عنوان یک ارزش پذیرفته شده است و ما هم قبول داریم.
منتهی نکته این است که وجود دارد این است که ما هنوز نتوانسته ایم تئوریزه اش بکنیم ، مثل سایر ارزش ها.
بالاخره این زن یک رسالتی هم دارد در درون خانواده .
حضور زن در اجتماع با توجه به مسائلی که در باره عفاف مطرح می شود، یک تبعاتی دارد.
نمی خواهم صورت مسئله را پاک کنم و بگویم برای حل این مشکلات جلوی حضور زن را در اجتماع بگیریم .
نه ، باید این مسئله حل بشود به این نحو که بتوانیم این ارزش های مختلف را با هم جمع بکنیم.
8-یکی از مؤلفه هایی که ما باید در بحث هایمان وارد بکنیم ، مقوله تشکیلات است.
ما با یک فرد روبرو نیستیم ، ما با یک تشکیلات مواجه هستیم ، تشکیلاتی که در درون آن تشکیلات اعضا حضور دارند ، نیروی انسانی وجود دارد ، افراد حضور دارند.
برای این تشکیلات ، ما می خواهیم نسخه ارائه کنیم .
ما می گوییم تشکیلات یکی از وظایفش در شرایط فعلی تبیین مباین انقلاب اسلامی است و قطعا وظایف روزمره دیگری هم دارد که با آنها مواجه هست.قرار نیست صفر و یکی نگاه بکنیم.
تشکیلات ساختار دارد.
یک قسمتش بر اساس استعدادها و قابلیت های افراد .
یک عده آدم هایی هستند که طبیعتا علاقه بیشتری دارند ، توانایی بیشتری دارند در کارهای فکری .خب این آدم باید برود در این قضیه کار بکند ، کار تخصص اش این باشد.
یک عده افراد هستند نه ، وقایع سیاسی روز را می توانند رصد بکنند.
در عین حالی که ما یک تقسیم کار این چنینی داریم در تشکیلات بسیج.
منبع : اینترنت / www.ncl.ir/newsandevents/basij2.html