دانلود تحقیق توصیه های تبلیغی قرآن

Word 142 KB 14510 18
مشخص نشده مشخص نشده الهیات - معارف اسلامی - اندیشه اسلامی
قیمت قدیم:۱۶,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۲,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع

  • بسم الله الرحمن الرحیم



    چکیده

    این مقاله به بررسی برخی از سفارش های خداوند در قرآن کریم به نبی اکرم (ص) می باشد و در سه بخش توصیه های فردی، خانوادگی، اجتماعی می باشد و در پایان راهکارهایی را برای همه ی مبلغان که در این زمان این وظیفه را به عهده گرفته اند آورده شده است.
    منابع مورد استفاده در این تحقیق قرآن به عنوان سرلوحه و منبع اصلی و بعد متون اسلامی و تالیفات اندیشمندان شیعی است.
    روش تحقیق ترکیبی، بنیادی، توصیفی و تحلیلی می باشد.
    کلید واژه ها: پیامبر(ص) (نبی)، قرآن، تبلیغ، توصیه

    مقدمه
    (قد جاء کم من الله نور و کتاب مبین)
    «مائده آیه 15»
    نور معنوی (قرآن، پیامبر، اسلام) مربی دل و جان و موجب تکامل انسان است و آدمی در سایه ی این انوار الهی، که همگی از نور نامتناهی پروردگار سرچشمه می گیرند، به آخرین حد تکامل علمی و عملی می رسد.


    نور حق پیوسته فروزان و روشنگر قلوب و ارواح بوده است و چنان نفوذ می کند که سرشت های پاک را در اندک زمانی تسخیر کرده و دامنه ی نفوذ خود را به دورترین نقاط گیتی می رساند.


    نور الهی ابتدا توسط پیامبر اسلام (ص) دریافت شد و سپس به امامان بعد از ایشان منتقل شده است و گسترش آن در این عصر به عهده ی مبلغان دینی می باشد.
    پس بر همه ی مبلغان گرامی لازم است در این راه تلاش کرده و به مقدار ظرفیت خود از این نور الهی بهره برداری کرده و با الگوپذیری از پیامبر (ص) و تعالیم قرآن نور حق را به قلوب آماده ی پذیرش منتقل کنند.
    قرآن کریم، روشهای تبلیغی را در قالب توصیه هایی به پیامبر اکرم(ص) بیان کرده، که می تواند برای همگان خصوصاً مبلغان دینی راه گشا باشد.
    در این مقاله به طور مختصر به این سفارشات تربیتی، در سه بخش توصیه های فردی، خانوادگی، اجتماعی پرداخته خواهد شد؛ امید است که مورد قبول حضرتش قرار گیرد.

    الف- توصیه های فردی
    تزکیه نفس که باعث نورانیت دل و روشنائی جان است از اهمّ وظایف پیامبر بزرگ اسلام (ص) بود، که آن حضرت در این زمینه تا مرز جان اقدام به پیاده نمودن آن وظیفه و مسئولیت کرد.


    با استفاده از رهنمودهای قرآن مجید مراحل تربیت فردی را بیان می کنیم.
    1.

    اخلاص
    ابتدای هر کاری انسان باید نیت خود را خالص کند تا بتواند در آن هدف موفق و پیروز شود قرآن کریم در سوره مبارکه اخلاص این مسئله را یادآور می شود که ای پیامبر (ص)
    ِبسمِ اللهِ الرَّحمن الرحیم قل هو الله الصمد (1) الله الصمد (2) لم یلد و لم یولد (3) و لم یکن له کفوا احد (4)
    بگو خدا یکتاست ،‌ خداوند بی نیاز است ، نه زاده شده و نه زاییده برای او هیچ همتایی
    نمی باشد.
    2.

    شروع کار با نام خدا
    خداوند در نخستین آیات وحی به پیامبر خود (ص) توصیه می کند که {إقرأ باسمِ ربک الذی خلق} با نام پروردگارت خواندن را آغاز کن که این کلام تو پشتوانه ای الهی یافته و تاثیر مثبتی بر مردم خواهد داشت.
    3.

    قیام به خودسازی
    در سوره های مزّمل و مدّثر به پیامبر (ص) توصیه می کند که
    : } ای جامه به خود پیچیده به پا خیز{
    دوران قیام و خودسازی و آمادگی برای انجام رسالتی عظیم است.

    رسالتی که توام با حقیقت است و بودن تو بر صراط مستقیم.


    4.

    شب زنده داری شب به دور از غوغای زندگی و در پرتو مقداری خواب حالت نشاط و توجه خاصی را به تو می دهد که بی نظیر است و موجب صفای روح و حیات قلب و تقویت اراده و تکمیل اخلاص می شود؛( پس ای پیامبر شب را جز مقدار کمی به پاخیز «قُمِ اللَّیل اِلّا قَلیلا» نیمه شب بیا که جهان پر ستاره است اشکی بریز و دامن خود پر ستاره کن آرامش دل و صحرا و کوه ها در پرتو مه شب ها نظاره کن اندر سحر اشاره ی معشوق رسد در هر اشاره ای که رسد صد اشاره کن 5.

    تلاوت قرآن خداوند به پیامبر اعظم (ص) توصیه می کند که قرآن را سرلوحه ی کار خود قرار بدهد و برنامه اش را با آن تنظیم کند؛ چرا که درسهای لازم را در این زمینه در بردارد و بهترین وسیله ی تقویت ایمان، استقامت، تقوی و پرورش نفس است و این همه با دقت و تامل در مفاهیم آیات و اندیشه در نتایج آن است.

    و رتل القرآن ترتیلا قرآن را تلاوت کن زیرا این قرآن خواندن می تواند به سرعت رشد و نمو معنوی و شهامت اخلاقی و تقوا و پرهیزگاری تو کمک کند.

    6.

    پناه بردن به خدا با وجود خطرات و مشکلاتی که بر سر راه تو قرار دارد از شرور درونی و بیرونی به خداوند پناه ببر خصوصاً هنگامی که می خواهی قرآن بخوانی باید این ذکر را تبدیل به فکر کنی تا مقدمه ی تحقق حالتی در نفس و جان تو گردد.

    فَاِذا قَرَأتَ القُرآن فَاستَعِذ بِاللهِ مِنَ الشَّیطانِ الرَجیم پس هنگامی که قرآن می خوانی از شرّ شیطان رانده شده به خداوند پناه ببر.

    که اگر چنین کنی حجابهایی که مانع فهم و درک صحیح آیات می باشد برداشته می شود و حقایق قرآن بر تو مکشوف می گردد.

    جمال یار ندارد حجاب و پرده ولی غباره ره بنشان تا نظر توانی کرد تا نفس مبّرا از نواهی نشود دل آیینه ی نور الهی نشود!

    7.

    خواندن نماز شب و مِن اللیل فتهجد به نافله لک عَسی اَن یَبعَثَکَ رَبَّکَ مَقاماً مَحموداًً و پاسی از شب را (از خواب برخیز) و نافله (به جای آور) امید است پروردگارت تو را به مقامی در خور ستایش برانگیزد.

    خداوند (تبارک و تعالی) نماز شب را به عنوان یک وظیفه ی اضافی (علاوه بر نمازهای فریضه) بر حضرت محمد (ص) واجب نمود، تا در سایه ی نتیجه ی این برنامه ی روحانی و صفابخش به مقام محمود و برجسته ای برسد که ستایش همگان را از اولین و آخرین متوجه او کند.

    8.

    تعیین هدف همه دستوراتی که ذکر شد (از جمله شب زنده داری، خواندن قرآن و نماز شب و ...) به این خاطر می باشد که پیامبر فرصت فکر کردن درباره ی هدف خود داشته باشد زیرا قرآن کریم می فرماید: اِنّا سَنُلقِی عَلَیکَ قَولاً ثَقِیلاًً ما به زودی قول سنگینی را بر تو القاء خواهیم کرد.

    و این سنگینی از جهات مختلف می باشد؛ سنگین از نظر محتوا، و مفهوم آیات!

    و بیان مسئولیتها.

    سنگین از نظر تحمل آن بر قلوب و دلها سنگین از نظر تبلیغ، و مشکلات راه دعوت!

    و برنامه ریزی و اجرای کامل آن!

    ، تا آنجا که قرآن در آیه 21 سوه حشر می فرماید: اگر این قرآن را برکوهها نازل می کردیم آن را خاشع و از هم شکافته می دیدی!

    بعد از تعیین هدف و مشخص شدن سنگینی بار مسئولیت، پیامبر(ص) باید خود را با شرح صدر آماده کند.

    سعه ی صدر زمینه ساز برنامه های سنگین رسالت است؛ به این علت که می خواهد مردم را به توحید و مبارزه با فساد و شرک و خرافات دعوت کند خداوند تبارک و تعالی در سوره انشراح می فرماید: اَلَم نَشرَح لَکَ صَدرَکَ، وَ وَضَعنا عَنکَ وِزرَکَ، أَلَّذِی أَنقضَ َظهرَکَ 9.

    داشتن صداقت در هر کار خط اصلی در همه ی کارها، در آ‌غاز و انجام همه چیز راستی و صداقت و درستی و امانت باشد.

    وَ قُل رَبِّ أَدخِلنِی مُدخَلَ صِدقٍ وَ اَخرِجنِی مُخرَجَ صِدق بگو: پروردگارا، مرا با صداقت وارد کن، و با صداقت خارج کن.

    10.

    تسبیح و استغفار تسبیح یعنی منزه شمردن پروردگار از هرگونه عیب و نقص و استغفار یعنی اینکه در برابر نقصان ها و تقصیرهای بندگان طلب مغفرت کردن از دیگر وظایف پیامبر(ص) است.

    فَسَبِّح بِحَمدِ رَبِّکَ و استغفره ب- توصیه های خانوادگی و انذر عشیرتک الاقربین و خویشاوندان نزدیکت را انذار کن.

    وقتی این آیه نازل شد، پیامبر خدا، قریش را دعوت کرد و آنان جمع شدند.

    سپس رو به همه، یک به یک (با ذکر نام اجدادشان) تذکر داد که: خودتان را از آتش، نجات دهید؛ چرا که من از جانب خداوند، هیچ چیز را برای شما تضمین نمی کنم، جز این که شما حق خویشاوندی دارید که من، بدان با شما در دنیا ارتباط دارم (و به کار آخرت نمی آید) دعوت خویشاوندان می بایست پیش از دعوت عمومی صورت پذیرد؛ و در حقیقت این اقدام رسول خدا(ص) بهترین وسیله ی تثبیت پایه های دعوت در مرحله حساس و خطرناک بعدی می باشد.

    براساس آیه 6 سوره تحریم که می فرماید:( قُو اَنفُسَکُم وَ اَهلِیکُم نَاراً.) نبی اکرم (ص)بعد از خودسازی باید به تربیت خانواده خود بپردازد.

    الکافی- به نقل از ابوبصیر: از امام صادق(ع) درباره ی این سخن خداوند : خودتان و خانواده تان را از آتش نگه دارید.

    پرسیدم که : چگونه آنان را نگه دارم؟

    فرمود: به آنچه خداوند امر کرده،‌ آنان را امر کن و از آنچه خداوند نهی کرده، نهی کن.

    اگر از تو فرمان بردند، تو آنان را نگه داشته ای و اگر نافرمانی کردند، تو آنچه برعهده ات بود، انجام داده ای.

    حال توصیه های قرآن در مورد خانواده پیامبر اکرم(ص) را مورد بررسی قرار می دهیم.

    1.

    مهربانی نسبت به خانواده سوره آل عمران آیه 159 فرموده: فَبِما رَحمهٍ مِنَ اللهِ لِنتَ لَهُم.

    به خاطر رحمت خداوند تو با آنها مهربان شدی.

    که این محبت و مهربانی از اصول اخلاقی رسول خدا فرمود که در برخوردهای حضرت نمودار می شد.

    دایره ی رحم و عطوفت آن بزرگوار به قدری گسترده بود که همگان را شامل می شد.

    از نزدیکترین فرد خانه و خانواده اش گرفته تا اصحاب و یاران باوفایش و نیز کودکان و یتیمان و حتی گناهکاران و گمراهان و اسیران دشمن زیر چتر رحمت او قرار می گرفتند.

    هرگاه محیط خانواده سرشار از صفا و صمیمیت و محبت و مهربانی باشد استحکام آن بیشتر شده و کانون رشد نسلی برومند و با فضیلت می گردد.

    2.

    تذکر وظیفه ی اصلی پیامبر(ص) تذکر و انذار است که این انذار را باید اول از خانواده شروع کند.

    فذکر انما انت مذکر،لست علیهم بمصطر پس تذکر ده که تو فقط تذکر دهنده ای، تو بر آنان سطره و تسلط نداری اکنون به مواردی که پیغمبر (ص) باید به خانواده ی خود تذکر دهند می پردازیم.

    1/2- پرهیز از وابستگی به دنیا یَا اَیُهَا النَّبِیّ قُل لِاَزوَاجِکَ اِن کُنتُنَّ تُرِدنَ الحَیوهَ الدُّنیَا وَ زِینَتَهَا فَتَعَالَین اُمَتعکُنَّ وَ اُسَرحکُنَ سِرَاحاً جَمِیلاً.

    ای پیامبر!

    به همسرانت بگو: اگر شما زندگی دنیا را می خواهید؛ و طالب زینت آن هستید، بیاید هدیه ای به شما بدهم و شما را به طرز نیکویی رها سازم.

    خداوند در این آیه به رسول گرامی اسلام(ص) توصیه می کند که : این مسئله را به همسرانت تذکر بده که :‌ اگر زندگی پر زرق و برق دنیا را می خواهید می توانید از پیامبر جدا شوید و به هر کجا که می خواهید بروید؛ ولی اگر به خدا و رسول او دل بسته اید و می خواهید تاج افتخار «ام المومنین» که از مقامات حساس و افتخار آفرین است بر سرتان باقی باشد، باید که حّب دنیا را از دل بیرون رانده و به وظایف خود عمل کنید.

    2/2- تعیین برنامه عملی وَ ِان کُنتُنَّ تُرِدنَ اللهَ وَ رَسُولَه ُوَ الدَّار الاخِرَه فَاِنَّ اللهَ اَعَدَّ لِلمُحسِنَاتِ مِنکُنَّ اَجراً عَظِیماً.

    تنها اظهار عشق و محبت به خدا و رسول و سرای دیگر کافی نیست بلکه باید بعد از تعیین هدف برنامه ی عملی شما نیز هماهنگ با این هدف باشد.

    3/2- رعایت تقوای الهی یَا نِسَاء‌َ النَّبِیِّ لَستُنَ کَاَحَدٍ مِنَ النِسَاءِ اِنِ اتَّقَیتُنَّ ای همسران نبی، شما همچون یکی از زنان معمولی نیستید اگر تقوا پیشه کنید.

    شما به خاطر انتسابتان به پیامبر (ص) دارای موقعیت خاصی هستید که می توانید سرمشقی باشید برای همه ی زنان.

    4/2- پرهیز از گناه یَا نِسَاءَ النَّبِی مَن یَأتِ مِنکُنَّ بِفَاحِشَهٍ مُبَیِّنَهٍ یُضَاعَف لَهَا العَذَابَ ضِعفَینِ ای زنان پیامبر!

    هر کدام از شما گناه آشکار و فاحشی مرتکب شود؛ عذاب او دو برابر خواهد بود، و این بر خدا آسان است.

    شما در خانه ی وحی و مرکز نبوت زندگی می کنید، دیگران به شما نگاه می کنند و اعمالتان سرمشق آنان است، بنابراین گناهتان در پیشگاه خدا عظیم تر است، چرا که هم ثواب و هم عذاب بر طبق معرفت و میزان آگاهی، و همچنین تاثیر آن در محیط داده می شود.

    5/2- اطاعت از خدا و رسول وَ مَن یَقنُت مِنکُنَّ الله و رَسُولِه ِوًَ تَعمَل صَالِحاًٌنؤتِهَا اَجرَهَا مَرَّتَینِ وَ اَعتَدنَالَهَا رِزقاً کَرِیمًا و هر کس از شما (زنان پیامبر«ص») در برابر خدا و رسولش خضوع و اطاعت کند و عمل صالحی به جا آورد پاداش او را دو برابر خواهیم داد، و روزی پر ارزشی را برای او فراهم می کنیم.

    6/2- رعایت عفت در سخن گفتن فَلَا تَخضَعنَ باِلقَولِ فَیَطمَعَ الَّذِی فِی قَلبِهِ مَرَضٌ پس به نرمی (و کرشمه و ناز) سخن نگوئید، که بیماردلان در شما طمع کنند.

    به هنگام سخن گفتن جدی و خشک و به طور معمولی سخن بگویید، نه همچون زنان کم شخصیت که سعی دارند با تعبیرات تحریک کننده، که گاه توام با ادا و اطوار مخصوصی است و افراد شهوت ران را به فکر گناه می افکند.

    بلکه به گونه ای شایسته سخن بگویید.

    و قلن قولاً معروفاً 7/2- رعایت عفت در رفتار وَ قَرنَ فِی بُیُوتِکُنَّ وَ لَا تَبَرَّجَنَ تَبَرُّجَ الجَاهِلِیَهِ الُاولی شما در خانه های خود بمانید و همچون جاهلیت نخستین (در میان مردم) ظاهر نشوید.

    سعی نکنید خودنمایی کنید، بلکه تا حد امکان و به غیر ضرورت در خانه هاتان بمانید تا هم عفت خود را حفظ کنید و هم رعایت غیرت پیامبر اکرم(ص) را بکنید.

    اگر هم مجبور بودید برای انجام کاری از خانه بیرون بروید با حفظ حجاب باشد.

    8/2- رعایت حجاب یَا اَیُهَا النَّبِی قُل لِاَزوَاجِکَ وَ بَنَاتِکَ وَ نِسَاءِ‌ المُؤمِنِینَ یُدنِینَ عَلَیهِنَّ مِن جَلَابِیبِهِنَّ.

    ای نبی به همسرانت و به دختران و زنان مومن بگو: روسری های بلند بر خود بیفکنند این عمل مناسب تر است تا به (عفت و پاکدامنی) شناخته شوند و مورد آزار قرار نگیرند و خداوند آمرزنده و مهربان است.

    9/2- اداء نماز و زکات وَ اَقمن الصلوه و اتین الزکاه...

    نماز را به پا دارید و زکات را بپردازید و خدا و رسولش را اطاعت کنید.

    بنابراین از این دستورات مهم و اساسی به رسول گرامی و خانواده ی ایشان مشخص می شود که خانه ی نبی اکرم(ص) مورد دقت و توجه همگان می باشد.

    و خداوند هم در مرحله اول به پیامبر (ص) می گوید که : امر به معروف و نهی از منکر را از خانواده ی خود شروع کند.

    وَأمُر اَهلَکَ بِالصَّلوه ...

    بعد از تربیت خانواده نوبت به تبلیغ در اجتماع می رسد.

    ج- توصیه های اجتماعی بعد از مراحل خودسازی و پرورش و تربیت خانواده پیامبر(ص) باید به اجتماع بپردازد و تبلیغ خود را جهانی کند.

    یَا اَیُهَا الرَّسُولُ بَلِّغ مَا اُنزِلَ اِلَیکَ...

    ای رسول (ما): آنچه بر تو نازل شده است (به مردم) برسان و اگر از این کار خودداری کنی رسالت خدا را تبلیغ نکرده ای.

    اهمیت این مرحله به خوبی از آیه مشخص می شود؛ این تبلیغ را خداوند، در اشکال مختلف بیان می فرماید.

    در برخورد اجتماعی پیامبر (ص) باید اصول منطقی، عاطفی، روانی و تاکتیکی و همه ی اموری که سبب نفوذ می گردد؛ رعایت کند.

    استدلال منطقی نخستین گام برای دعوت به سوی حق، از راه استدلال منطقی می باشد که مردم را به فکر و اندیشه وادار کند و عقلهای خفته ی آنها را بیدار کند.

    اُدعُ اِلی سَبِیلِ رَبِّکَ بِالحِکمَه ...

    به وسیله ی حکمت به سوی راه پروردگارت دعوت کن.

    موعظه و پند مرحله بعدی به وسیله ی اندرزهای نیکو و از راه عواطف و تحریک احساسات می توان توده ی عظیم مردم را به طرف حق متوجه ساخت.

    وَالمَوعِظَه الحَسَنَه ...

    با موعظه ی نیکو (مردم را به سوی حق دعوت کن).

    3.

    مجادله ی احسن در مورد کسانی که ذهن آنها قبلاً از مسائلی انباشته شده که نادرست است؛ از راه مناظره باید وارد شد.

    از طریق مناظره می توان ذهن آنها را خالی کرد تا آمادگی پذیرش حق را پیدا کنند.

    و جادلهم بالتی هی احسن.

    به طریقی نیکوتر با آنها به مجادله بپرداز.

    4.

    مقابله ی به مثل 1آنها که با وجود منطق و عاطفه و مناظره ی معقول باز دست به تجاوز می زنند پیامبر(ص) می تواند با آنها مقابله کند« وَ اِن عَاقَبتُم فَعَاقِبوا بِمِثلِ مَا عُوقِبتُم» 5.

    صبر و شکیبایی با اینکه پیامبر(ص) حق مقابله به مثل دارد ولی خداوند صبر و شکیبایی را با تاکید بیشتری توصیه می کند« وَ لَئِن صَبَرتُم لَهُوَ خَیرٌ ِللصَّابِرِینَ، وَ اصبِروَ مَا صَبرُکَ اِلَّا بِالله» اگر صبر و شکیبایی پیشه کنید بهترا ست برای صابران، صبر کن که صبر تو جز برای خدا نمی باشد.

    سلب اضطراب و دوری از دلتنگ شدن با تمام زحماتی که پیامبر (ص) در زمینه ی تبلیغ و دعوت به سوی حق می کند اگر هیچ یک از مراحل یاد شده کارگر نیفتاد؛ پیامبر (ص) باید هرگونه اضطراب و نگرانی را از خود دور کند و مایوس و دلسرد نشود.

    وَ لَا تَحزَن عَلَیهِم وَ لَا تَکُ فِی ضَیقٍ مِمَّا یَمکُرُونَ.

    محزون نشو بر آنها و در تنگنا قرار مگیر از توطئه های آنان.

    رعایت تقوا و احسان خداوند در آیه ی آخر سوره نحل به پیامبر(ص) یادآور می شود که تقوا را در همه ی ابعاد آن حتی در برابر مخالفان رعایت کن و انصاف و احسان را در ادب برخورد خود داشته باش.

    اِنَّ اللهَ مَعَ الَّذِینَ اتَّقوا وَ الَّذِینَ هُم مُحسِنُونَ1 خداوند با کسانی است که تقوا پیشه کنند و با کسانی که نیکوکارند، می باشد.

    9.

    عدم سازش با منافقان و کافران خداوند حکیم به رسول خود فرمان می دهد که از کافران و منافقان اطاعت نکن.

    زیرا بعد از تقوا و احساس مسئولیت وظیفه ی پیامبر(ص) شستشوی صفحه ی دل از اغیار و ریشه کن کردن خارهای مزاحم و جایگزین کردن وحی است.

    وَلَا تُطِعِ الکَافِرِینَ وَ المُنَافِقِینَ* وَ اتَّبِع مَا یُوحی اِلیکَ مِن رَّبکَ.

    گذشت و استغفار آن مسلمانانی که اظهار ندامت می کنند و از خطاهای خود طلب عفو می کنند پیامبر باید با آغوش باز، خطاکاران توبه کار را بپذیرد و برای آنها طلب مغفرت کند.

    فاعف عنهم واستغفر لهم 11.

    مشورت در کارها توصیه به مشورت با مسلمانان برای زنده کردن شخصیت آنان و تجدید حیات فکری و روحی آنان می باشد.

    وَ شَاوِرهُم فِی الأمر 12.

    توکل به هنگام تصمیم گیری همان اندازه که به هنگام مشورت باید، نرمش و انعطاف به خرج داد، در موقع اتخاذ تصمیم نهایی باید قاطع بود.

    بنابراین، پس از برگزاری مشاوره و روشن شدن نتیجه ی مشورت، باید هرگونه دودلی و آراء پراکنده را کنار زد و با قاطعیت تصمیم گرفت و این همان چیزی است که در آیه 159 آل عمران تعبیر به عزم شده است و آن تصمیم قاطع می باشد.

    فَاِذَا عَزَمتَ فَتَوَکَّل عَلَی الله اِنَّ اللهَ یُحِبُ المُتوَکِّلِینَ.

    هنگامی که تصمیم گرفتی (قاطع باشی) و بر خدا توکل کن، زیرا خداوند متوکلان را دوست دارد.

    13.

    تذکر نبی گرامی اسلام(ص) باید دلهای آماده را که در گوشه و کنار در انتظار هستند تذکر دهد.

    به خاطر اینکه ممکن است مطالبی را که قبلاً می دانسته اند و الان فراموش کرده اند با تذکر یادآور شوند.

    وَ ذَکِّر فَاِنَّ الذِّکری تَنفَع ُالمُؤمِنِینَ.

    تذکر بده به خاطر اینکه (گفتار) و تذکر تو تاثیر خودش را در نفوس مومنان خواهد گذاشت.

    حال چیزهایی که پیامبر باید تذکر دهد عبارتند از: 1.

    هدف آفرینش(عبادت) وَ مَا خَلقتُ الجِنَّ وَ الاِنسَ اِلَّا لِیَعبُدُونَ1 2.

    روزی دهنده خداست ان الله هو الرزاق ذوالقوه المتین 3.

    نعمت تعلیم قرآن توسط خداوند الرَّحمن، عَلَّمَ القُرآن رحمان 2 و 1 4.

    نزول وحی و رسالت وَ مَا اَرسَلنَاکَ اِلَّا مُبَشِّراً وَ نَذِیراً 2 1-سوره ذاریات آیه 56 2-اسراء آیه 105راهکارهایی برای مبلغان وظیفه ی تبلیغ به دلیل اهمیت بسیاری که دارد باید به بهترین وجه صورت بگیرد.

    «الذین یبلغون رسالات الله و یخشونه و لا یخشون احداً ان الله.

    کسانی بودند که تبلیغ رسالتهای الهی می کردند و از او می ترسیدند و از هیچ کس جز الله نمی ترسند.

    پس مبلغان به خاطر خشیتی که از خداوند دارند سعی می کنند که به بهترین وجه مسئولیت خود را انجام دهند مواردی که باید مبلغان در نظر داشته باشند به طور خلاصه بیان می کنیم.

    اخلاص در کار: زیرا ابتدا باید برای رضای خدا و با خلوص نیت وارد کارها شود.

    صداقت در همه ی لحظات چه در بدو ورود و چه در ادامه ی آن و بعد هم در انتها صداقت را از یاد نبرد.

    تقوای الهی: که همانطور که در توصیه های فردی و خانوادگی و اجتماعی دیدیم رعایت تقوا جزء موارد با اهمیت بود.

    صبر: صبر هم در مورد خودسازی و هم در مورد اجتماع و برخورد با آنها کاربرد دارد.

    5.

    توکل: بعد از آشنایی با وظیفه ی اصلی و انجام آن توکل را نباید از یاد برد.

    موعظه و پند: که ابتدا به خود پند دهد و بعد به عنوان تذکر خانواده و بعد به اجتماع این مورد موعظه را به طریقه ای نیکو و احسن انجام دهد.

    تعیین هدف: که وقتی هدف مشخص باشد بهتر می توان در امر تربیت انجام وظیفه کرد.

    داشتن سعه ی صدر 9.

    رحمت و مهربانی 10.

    تسبیح و استغفار فهرست منابع قرآن کریم انصاریان، حسین، دیار عاشقان (تفسیر جامع صحیفه ی سجادیه) ج2 ناشر: هیئت محبین الائمه علیهم السلام، 1370.

    شیرازی، بی آزار، قرآن و تبلیغ.

    انتشارات : دار التبلیغ اسلامی قم.بی تا طباطبائی محمد حسین، تفسیر المیزان (دوره 20 جلدی)، نشر بنیاد علمی و فکری علامه طباطبایی.

    غرویان، عبدالجواد، جلوه های قرآنی (نردبانی به سوی عالم انوار).

    ناشر: انتشارات بلوغ، چاپ اول 1376.

    فرهادیان، رضا، مبانی تعلیم و تربیت در قرآن.بی تا قرائتی، محسن، تفسیر نور، ج 11 و 12.

    قرائتی، محسن، درسهایی از قرآن، ناشر: انتشارات اسلامیه وابسته به جامعه مدرسین قم.

    قرائتی، محسن، قرآن و تبلیغ.

    محمدی ری شهری، محمد، شناخت پیامبران، چاپخانه علمیه قم، بی تا.

    مرکز بررسی و تحقیقات عقیدتی سیاسی (تاریخ اسلام)، ناشر: واحد آ‌موزش(ع- س) ستاد مرکزی سپاه پاسداران.

    مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه ج9 و ج 25، انتشارات دارالکتب الاسلامیه.

    مکارم شیرازی،ناصر، برگزیده ی تفسیر نمونه (مجموعه ی 5 جلدی) انتشارات دارالکتب الاسلامیه- تهران.

  • فهرست مطالب
    چکیده
    مقدمه
    الف توصیه های فردی
    1. اخلاص 5
    2. شروع کار با نام خدا 5
    3. قیام به خودسازی 5
    4. شب زنده داری 5
    5. تلاوت قرآن 6
    6. پناه بردن به خدا 7
    7. خواندن نماز شب 7
    8. تعیین هدف 7
    9. داشتن صداقت در هر کار 8
    10. تسبیح و استغفار 8
    توصیه های خانواده
    1. مهربانی نسبت به خانواده 9
    2. تذکر 9
    1/2- پرهیز از وابستگی به دنیا 9
    2/2- تعیین هدف 10
    3/2- رعایت تقوای الهی 10
    4/2- پرهیز از گناه 10
    5/2- اطاعت از خدا و رسول 10
    6/2- رعایت عفت در سخن گفتن 10
    7/2- رعایت عفت در رفتار 11
    8/2- رعایت حجاب 11
    9/2- اداء نماز و زکات 11
    توصبه های اجتماعی
    1. استدلال منطقی 12
    3. مجادله ی احسن 12
    4. مقابله ی به مثل 12
    5. صبر و شکیبایی 13
    6. سلب اضطراب از خود و دوری از دلتنگ شدن 13
    7. رعایت تقوا و احسان 14
    9. عدم سازش با منافقان و کافران 14
    10. گذشت و استغفار 15
    11. مشورت در کارها 15
    12. توکل به هنگام تصمیم گیری 15
    13. تذکر 15
    راهکارهایی برای مبلغان 17
    فهرست منابع

کلمات کلیدی: تبلیغ - توصیه - قرآن

از آنجا که بعد از رسول خدا (ص) از جمع ائمه معصومين (ع) تنها حضرت علي (ع) موفق به تشکيل حکومت اسلامي‌شده است لذا اين حکومت نمونه و سرمشق خوب براي همه عدالت خواهان و مدعيان حکومت ديني است تا با اقتدا به آن امام همام بتوانند حداقل در راه آن حضرت هر چند

تاريخ شناخته و دانسته ايم , سايه و شبحي از وجود معنوي ابعاد شخصيت نبي اکرم (ص) را هيچ انساني قادر نيست به نحو کامل بيان کند و تصوير نزديک به واقعي از شخصيت آن بزرگوار ارائه نمايد . آنچه ما از برگزيده ي پروردگار عالم , سرور پيامبران سراسرتاريخ شناخته

مقدمه امام علی بن ابی طالب(ع)، علاوه بر خلافت و جانشینی منصوص از رسول گرامی اسلام(ص)، پس از کشته شدن خلیفه سوم، در تاریخ بیست و پنجم ذی حجه سی و پنج هجری (ششصد و چهل و چهار میلادی)[1] ، با همه استنکافش از پذیرفتن حکومت و خلافت، با اقبال عمومی و اصرار آنان برای پذیرش منصب حکومت ظاهری، مواجه شد، و با بیعت آنان و در رأس همه، بیعت اصحاب پیامبر از مهاجران و انصار، عملاً متصدی امر ...

( الف) سال شمار زندگي شهيد بهشتي : 2 آبان 1307 تولد در محله لُنبان اصفهان در يک خانواده روحاني (پدر: حجت الاسلام سيد فضل الله حسيني بهشتي. مادر : معصومه بيگم خاتون آبادي. پدر بزرگ مادري: آيت الله العظمي مير محمد صادق خاتون آبادي) ؛ 1311 :‌ آغ

در اين تحقيق سعي شده تا با بررسي و مشخص نمودن کارکرد هاي اساسي مسجد که سبب شده در طول تاريخ نقشي سرنوشت ساز هم ازجهات اجتماعي ، سياسي و هم در زمينه ي تربيت نسل جوان داشته باشد مشخص شود و سپس به بيان ضعف امروزي مساجد که سبب دوري نسل جوان امروزي از مس

چرايى تعدد همسران چرا پيامبر همسران متعددى برگزيده است؟ به راستى آيا آن گونه که برخى از مستشرقين تبليغ مى‏کنند، آن حضرت مردى زنباره بوده است؟ اگر چنين نيست، راز و رمز تعدد ازدواج‏هاى آن حضرت چيست؟ ازدواج نه تنها به طور طبيعى ارضاى غرايز

مقدمه همه ما نيازمند به يک نگاهيم چه آن وقت که در رفاه و آسايش و تجملات غرقيم و چه آن زمان که بيمار و محتاج در گوشه اي تنها . و آن گاه نور گرمي نيست جز توجه الوهيت به سوي ما , آيا اين اصل عدالت نيست که در فطرت انسان قرار گرفته و آيا خالق آ

همان طور که مي دانيد انقلاب شکوهمند اسلامي ما يک هدف اساسي داشت و آن اين بود، که اسلام، تعاليم اسلامي، احکام اسلامي، اصول و دستورالعمل هاي اسلامي، حاکم بر اعمال و رفتار ما باشد و اگر بخواهيم اين مطلب را به صورت آموزشي مطرح کنيم، بايد بگوييم که هدف،

مقدمه یکی از منابع شناخت از نظر اسلام ،سیره ی اولیا و پیشوایان اسلام ازشخص پیغمبر اکرم تا ائمه اطهار و عبارت دیگر سیره ی معصومین است. گفته هاشان به جای خود ، شخصیتشان یعنی سیره وروششان منبعی است برای شناخت ، سیره ی پیغمبر برای ما یک منبع الهام است و نیز سیره ی ائمه هیچ فرق نمی کند . اینکه سیره پیغمبر یعنی چه وبه چه شکل برای ما یک منبع شناخت است ،توضیحش را عرض خواهیم کرد. در ...

شهید عزیز روحانی مبارز حجه الاسلام و المسلمین آقای حاج شیخ غلامرضا سلطانی به سال 1322 شمسی در اشتهارد از خانوده ای پاک دیده به جهان گشود. آقای سلطانی پس از پیمودن مقدمات علوم اسلامی در اشتهارد در حدود سالهای 1336 آماده برای ورود به حوزه علمیه قم گردید و در دانشگاه بزرگ جعفری به تحصیل ادامه داد . ایشان درس کتاب مکاسب و رسائل را می خواندند ، اساتید معظم ایشان در دوره خارج ، حضرت ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول