دانلود مقاله ریحانه پیامبر و علم و عبادت

Word 166 KB 14527 30
مشخص نشده مشخص نشده مشاهیر و بزرگان
قیمت قدیم:۱۶,۰۰۰ تومان
قیمت: ۱۲,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • شخصیت حضرت فاطمه
    ریحانه پیامبر از مقام والای الهی و انسانی برخوردار بود آنگونه که در شکم مادر ، با وی صحبت می‌کرد و به هنگام تولد زنان بهشتی او را یاری کردند.

    پیامبر بزرگوار اسلام(ص) در جواب امام علی(ع) که فرمود چرا فاطمه، فاطمه نامیده شد؟

    فرمود: زیرا خداوند او و ذریه اش را از آتش نجات داده است و فاطمه زهرا(س) از صفات بارز انسانی برخوردار بودند عایشه در مورد صداقت و راستگویی ایشان مرتب می گفت همانا فاطمه سلام ا...

    علیها راستگوترین مردم در گفتار می باشد.


    بنابراین حضرت فاطمه زهرا(س) از آن جهت در نزد خداوند صدیقه است که نه تنها ذاتاً راستگوست بلکه تصور دروغ هم درباره حضرتش خطا و گناه است، صفات زکیه، طاهره، مطهره از اوصاف ذاتی و غیر اکتسابی است و عصمت و طهارت اعطایی الهی است.

    قال الصادق(ع): فمن عرف فاطمه حق معرفتها فقد ادرک لیله القدر.


    کسی که نسبت به فاطمه(س) آنگونه که شایسته است معرفت پیدا کند به تحقیق که شب قدر را درک کرده است شیر خدا علی مرتضی(ع) می فرماید: به خدا سوگند در سراسر زندگی مشترک با فاطمه(س) تا آنگاه که خدای عزیز و جلیل روحش را به سوی خدا برد هرگز او را خشمگین نساختم و بر هیچ کاری او را اکراه و اجبار نکردم او نیز هرگز مرا خشمگین نساخت و نافرمانی من نکرد هر وقت به او نگاه می کردم و رنجها و اندوههایم برطرف می شد.


    پرورش فاطمه زهرا(س) در خانه وحی و کنار پدرش بود آنجا که فرشتگان فرود آمدند، آنجا که نخستین گروه از مسلمانان به یکتایی خدا ایمان آوردند، آنانکه پروردگار دلهاشان را آزمود و در قرآن کریم مدح فرمود پس سراسر تربیت او از آموزگاری چون محمد(ص) که آموزش یکتا پرستی و دینداری و عدالت می داد فرا گرفت، شخصیت آن حضرت چنان ساخته شد که پیامبر اکرم(ص) می فرمایند: « همانا فاطمه (سلام ا..

    علیها) در مبارزه با خواهشهای نفسانی بسیار خوب عمل کرد پس خداوند ذریه اش را بر آتش جهنم حرام کرد»
    2- فاطمه زن نمونه
    حضرت فاطمه زهرا صدیقه کبری (س) زن نمونه همسر نمونه و دختر نمونه بودند آن زمان که خانه دختر پیغمبر همچنان تهی و بی پیرایه بود علی و زهرا قناعت و زهد، ایثار را اشعار خویش قرار دادند و فاطمه به عنوان زن نمونه از همسر و فرزندان نگه داری می کرد.
    «این شهرآشوب می نویسد: روزی علی فاطمه را گفت خوردنی چه داری؟
    خانم فرمودند: نه بخدا سوگند دو روز است که خود و فرزندانم حسن و حسین گرسنه ایم؟
    چرا به من نگفتی؟
    چرا به من نگفتی؟

    از خدا شرم کردم چیزی از تو بخواهم که توانایی آماده کردن آن را نداشته باشی» پیامبر اکرم می فرمایند: خیر رجالکم علی بن ابی طالب و خیر نساء‌کم فاطمه بنت محمد.

    بهترین مردان شما علی فرزند رشید ابوطالب است و برترین زنانتان فاطمه دخت گرانمایه پیامبر است.

    در روایت است که روزی برای امام علی(ع) گرفتاری پیش آمد حضرت فاطمه نزد پدر رفت در زد پیامبر فرمود صدای پای حبیه ام را از پشت در می شنوم ای ام ایمن!

    برخیز ببین کیست؟

    ام ایمن برخاست و در را گشود فاطمه وارد شد پیامبر فرمود دخترم !فاطمه جان در ساعتی به منزل ما آمدی که تا کنون سابقه نداشته در این ساعت پدر را دیدار کنی، فاطمه، عرضه داشت یا رسول الله طعام فرشتگان نزد خداوند چیست؟

    فرمود حمد و ستایش خداوند است، فرمود طعام ما چیست؟

    رسول اکرم پاسخ دادند: قسم به خداوندی که جانم در دست اوست هیچ چیز در منزل نداریم و مدت یک ماه است که برای طبخ طعام آتشی افروخته نشده ولیکن دخترم به تو پنج کلمه یاد می دهم که حضرت جبرئیل به من یاد داد فرمود چه کلماتی؟

    پیامبر فرمودند: یارب العالمین و الاخرین، یا ذالقوه المتین، یا راحم المساکین، و یا ارحم الراحمین، حضرت زهرا(س) به منزل برگشت امام شیعیان علی (ع) پرسید چه آوردی فرمود علی جان برای دنیا رفتم اما توشه ای برای آخرت آوردم.

    سلمان فارسی می گوید: روزی حضرت فاطمه را دیدم که چادر وصله دار بر سرداشت با تعجب گفتم دختران پادشاهان برکرسیهای طلایی می نشینند و پارچه های زربفت می پوشند ولی دختر رسول خدا با چادر وصله دار!

    حضرت فاطمه فرمودند: یا سلمان!

    ان الله ذخر لنا الثیاب و الکراسی لیوم آخر ای سلمان!

    خداوند بزرگ، لباسهای زینتی و تختهای طلائی را برای ما در روز قیامت ذخیره کرده است.

    با نوی نمونه آن بانویی است که از هر جهت نمونه باشد.

    ایمان، عمل، اخلاص و پاکی، زندگی و آراستگی، نظافت و بهداشت و غیره.

    حضرت فاطمه(س) علاوه بر اینکه خود سمبل قداست و پاکیزگی بود همواره به بهداشت نظافت سفارش می‌کردند و نظافت برون و طراوت و شادابی و آراستگی ظاهر بها می‌داند.

    «و می فرمایند پدرم پیامبر خدا فرمود: لایلو من الا نفسه من بات و فی یده عمر کسی که شب را با دستانی چرب و آلوده و بدون رعایت بهداشت و نظافت، به استراحت پردازد و آنگاه به آفت و بیماری گرفتار آید، نباید جز خویشتن کسی را نکوهش کند» حضرت فاطمه زهرا (س) به عنوان زن و همسر نمونه درسهای با ارزش را به جامعه انسانی، داده اند و سفارشات زیادی به زنان کرده اند آن هنگام که پیامبر بزرگوار اسلام(ص) از ایشان سوال کردند که نزدیکترین حالت زن به خداوند چه زمانی است؟

    ایشان فرمودند آن زمانی که زن با درایت و آگاهی و اندیشمندانه به امورات منزل رسیدگی کند و به تربیت دینی و اسلامی فرزندان بپردازد از هر زمان دیگر به خداوند نزدیک تر است و پیامبر اکرم (ص) از این پاسخ دختر گرامی خویش بسیار شادمان و خوشحال شدند و فرمودند فاطمه بضعه منی فاطمه پاره تن من و پاره ای سازمان وجودی من است.

    آن حضرت به عنوان همسر نمونه از پدرشان نقل می کنند که می فرمایند: «ویل لامراه اغبضت زوجها و طوبی لامراه رضی عنها زوجها» نفرین بر آن زنی که با پایمال ساختن حقوق و حرمت مرد خانه اش او را به خشم آورد، و خوشا به حال آن زنی که با رفتاری خداپسندانه و انسانی، به گونه ای زندگی کند که همسرش از او خشنود باشد.

    ریحانه پیامبر به عنوان بانوی نمونه نه تنها برای زنان نمونه و سرآمد بود بلکه آموزگاری برای مردان حقجو نیز بود نقل شده که یکی از دانشوران به محضر آن حضرت شرفیاب شد وعرضه داشت بانوی من هدیه ای را که از بارگاه خدا و پیامبرش دریافت کرده ای را برا ی مردم ارزانی دار و آن حضرت این روایت را به یادگار نهادند.

    بسم الله الرحمن الرحیم.

    قال محمد (ص) من کان یومن بالله و الیوم الاخر فلا یوذی جاره و من کان یومن بالله و الیوم الاخر فلیُکرِمْ صَیَفه و من کان یومن بالله و الیوم الاخر فلیقل خیراً او یسکت.

    ان الله یحب الخیر الحلیم المتعفف و یبغش الفحس من البذاء من النار» آن کس که ایمان به خدا و روز رستاخیز بیاورد، همسایه اش را نمی آزارد،و آن کس که به خدا و روز رستاخیز ایمان بیاورد میهمان خویش را گرامی می دارد، و آن کس که به خدا و روز رستاخیز ایمان بیاورد، بایدا سخن شایسته و سنجیده گوید و یا ساکت باشد و لب فرو بندد، مردم!

    خداوند انسان خیر اندیش و بردبار و خویشتن دار را دوست می دارد و عنصر بد زبان و بد اندیش و بی شرم را که اصرار در خواسته های ناروای خویش می کند دشمن می دارد، چرا که حیا از ایمان است و ایمان جایگاهش بهشت خداست، اما بدی و نارواگویی از بی شرمی سرچشمه می گیرد و انسان بی شرم در آتش خواهدبود.

    3- رسالتهای اجتماعی حضرت فاطمه (س) حضرت فاطمه زهرا(س) با وجود اینکه در این دنیا عمر زیادی نکردند، اما از آنجا که قسمت عمده زندگانیش همراه وجود مقدس پیامبر اکرم (ص) و امام علی (ع) بود و از طرفی تعالیم عالیه اسلام و آموزه های علمی وعملی پیامبر اکرم (ص) نسبت به شخصیت دادن به زن باعث شد آن بزرگ بانو از شخصیت والای اجتماعی برخوردار باشد ودر عرصه های مختلف فردی- اجتماعی- فرهنگی در خشش نماید.

    بخشی از فعالیت های اجتماعی آن بانوی بهشتی را می توان در موارد زیر تبیین کرد: الف - مرجعیت فکری- فرهنگی حضرت زهرا (س) نقش بسیار‌عظیمی در ‌جامعه آن روز داشت چنانکه علامه سیدجعفرمرتضی عاملی می‌نویسد «مردم جهت کسب معرفت و مطالب علمی از محضر حضرت به خدمت ایشان مشرف می‌شوند.

    حضرت فاطمه زهرا (س) در پاسخ به مسائل شرعی اشتیاق زیادی داشتند و از صبر و حوصله بسیار برخوردار بودند به نحوی که مراجعه کنندگان هر تعداد پرسش را که داشتند سوال می کردند بدون اینکه حضرت احساس خستگی و ناراحتی نمایند چنانکه حضرت امام حسن عسکری(ع) می فرمایند« زنی به محضر حضرت فاطمه(س) رسید و عرض کرد من مادری ناتوان دارم که نسبت به مسائل احکام و نمازش دچار شبهه و اشتباهی شده است.

    مرا نزد شما فرستاده تا آنرا بپرسم.

    حضرت به پرسش او پاسخ گفت.

    وی مسئله ای دیگر پرسید و حضرت پاسخ گفت پرسش سومش مطرح کرد و همین طور تا ده پرسش را مطرح کرد و حضرت پاسخ گفتند، آن زن از اینکه پرسشهایش زیاد شد خجالت کشید و عرض کرد ای دختر پیامبر شما را زحمت ندهم حضرت فرمودند: هر وقت خواستی بیا و هر چه می خواهی بپرس.

    ب- عرصه سیاست با عنایت به اینکه در اوایل بعثت پیامبر(ص) خطرات زیادی وی را تهدید می‌کرد و از طرفی جان ایشان و دفاع و حمایت از دین از مهم ترین رسالتهای جامعه نوپای اسلام و وظیفه خطیر کسانی بود که به حقانیت پیامبر و آیین او ایمان آورده بودند آن زمان که خاکروبه بر سر پیامبر می ریختند مردانی مانند حمزه سید الشهدا به دفاع از پیامبر می پرداختند ولیکن با مطالعه تاریخ می بینیم نام بانویی بزرگوار پر عظمت با وجود سن کم در کنار مدافعان و حامیان پیامبر نوشته است.

    ابوبکر بیهقی می نویسد: « روایت شده است که مشرکان قریش در حجر اسماعیل گرد آمده بودند و می گفتند: چون محمد(ص) عبور کند هر یک از ما به او ضربه ای می زنیم و چون فاطمه این را شنید پیش مادر رفت و مطلب را به اطلاع پیامبر رساند» حضرت فاطمه(س) هر بار که مشاهده می کرد عده ای جاهل صفت شکنبه گوسفند با شتر و یا خاکروبه را بر سر و صورت پیامبر می ریزند سریع آنها را پاک می کرد و با حزن و اندوه تمام آب بر دستان پدر می ریخت و پدر سرو صورت را شستشو می داد.

    اما دفاع و حمایت فاطمه (س) از دین و سیاست به زمان پیامبر خلاصه نمی شود بلکه آن حضرت از امامت نیز دفاع کردند.

    ریحانه پیامبر مقام و موقعیت و جایگاه امام علی(ع) را خوب شناخته بود از توانائیهای خدا دادی و شایستگی های وی کاملا مطلع بود و از طرفی از پدر بزرگوار خویش بزرگی شخصیت علی(ع) و راسخ بودن وی در ایمان و عقیده را شنیده بود از آن روی هیچ مقامی را شایسته تر از علی(ع) را برای مقام امامت و ولایت جایز نمی دانست و قاطعانه از آن دفاع می کرد و تا آخرین لحظه دست از حمایت و دفاع از امام و مقام امامت برنداشت بانوی بزرگوار اسلام در مقابل آن دسته از مهاجمانی که به منزل امام حمله ور می شدند ایستادند و فرمودند: «ایها الضالمون المکذبون ماذا تقولون و ای شئ تریدون؟

    یا عمر اما تتقی الله؟

    تدخل علی بیتی؟

    ایجزیک الشیطان تخوفنی و کان حزب الشیطان ضعیفا» ای گمراهان و دروغگویان چه می گویید و چه می خواهید؟

    ای عمر!

    آیا از خدا نمی ترسی؟

    می خواهی وارد خانه من شوی؟

    آیا با حزبت که حزب شیطان است مرا می ترسانی، در حالی که حزب شیطان ناتوان است» فصل دوم علم حضرت فاطمه (س) روح دانش و هنر موقعیت والای ریحانه پیامبر سیره و سبک علمی و فرهنگی انگیزه زنان به دانش طلبی و کمال جویی هماره دانش جو و پژوهشگر علم حضرت فاطمه (س) 1- روح و دانش و هنر ریحانه اندیشمند پیامبر دنیا را مقدمه و وسیله رشد و تکامل و می داند نه هدف و انسانهای بزرگ و خردمند که خود را از وابستگی های دنیا رها کرده اند و جهان را وسیله برای سعادت ماندگار ساخته اند را جستجوگران آخرت می بینند نه دنیا، او بر این باور است که انسانی که که سرگرم دنیا است مانند کودکی می ماند که عمری سرگرم بازی بوده از همه چیر غافل بوده و آن زمان از خواب بیدار می شود که دستش از همه چیز کوتاه است.

    فاطمه زهرا(س) از موقعیت والای علمی و هنری برخوردار بود.

    او آموزگار ارزش ها معلم راستین اخلاق حقوقدان و دین شناس ژرف نگر قرآن شناس و مفسر بزرگ قرآن داشمندترین، خردمندترین، متفکرترین و اندیشمندترین بانوی عصرها و نسل ها بود.

    از دیگر ویژگیهای حضرت فاطمه (س) هنر سرایندگی و سرودن شعرهای زیبا و دل انگیز و دلنواز بود و شگفت انگیزتر اینکه تمام سرودهای حضرت علاوه بر لطافت و زیبایی، ظرافت و دقت و دلی آکنده از شور و پروا و صفا در جهت تقوا و در مسیر رشد و کمال سروده شده.

    ایشان در اولین شب آغاز زندگی مشترک با امر بر مرد عدالت و تقوا ابیات بسیار زیبایی را سروده اند اضحی الفحار لنا و عز شامخ ولقد سمونافی بنی عدنان یلت العلا و علوت فی کل الورنی و تقاصرت عن مجدک الثقلان اعنی علیا خیر من هم و طاءَ الثری ذالمجد و الافضال و الاحسان فله المکارم و المعالی و الجبا ما ناحت الاطیار فی الاغصان افتخار و عزت و سرافرازی از آن ما گردید و ما در میان نسل و تبار عدنان سربلند و والا شدیم توبه پرفرازترین قله بزرگی و برتری اوج فنی و از همه آفریدگان برتر و والاتر شدی و پریان و انسان ها از رشد و عظمت تو عقب ماندند.

    «علی» است بهترین کسی که گام بر پشت زمین نهاده همو که آراسته به ویژگیهای بزرگ منشی و برتری و نیکوکرداری است والایی های انسانی و اخلاقی و بزرگی ها وبزرگواری ها تا آنگاه که پرندگان بر شاخسار درختان ترنم می کنند همه از آن اوست.

    2- موقعیت والای علمی ریحانه پیامبر آن حضرت در سبک و سیره اش به علم و دانش بسیار اهمیت می داند و برای آن احترام خاصی قائل بود چرا که آن بزرگ بانو با آموزش های قرآن دانش را هدیه بزرگ الهی به بشر می دانست و خداوند را یگانه آموزگار انسان اکثر الناس قیمه اکثر هم علما و اقل الناس قیمه اقلهم علما پربهاترین انسان‌ها را دانشورترین آنان می‌دانست و کم ارزش‌ترین آنان را نادان‌ترین و ناآگاه ترین آنان در روایات زیادی موقعیت علمی و فرهنگی حضرت فاطمه زهرا(س) مطرح گردید.

    قال رسول ا...: «ان الله جعل علیا و زوجیه و ابناء حجج الله علی خلقه و هم ابواب العلم فی امتی من اهتدی بهم هدی الی صراط مستقیم» خدای فرزانه، علی و همتای ارجمند او و فرزندانش را حجت‌های خودش بر مردم برگزید.آنان دروازه‌های دانش و آگاهی در میان جامعه معین هستند از این رو هر کسی به آنان تمسک جوید، به راه راست و رستگاری راه یافته است.

    قال امام باقر(ع): «و الله لقد فطمها الله بالعلم» به خدای سوگند که آفریدگارش او را از علم و دانش سرشار ساخت.

    امیر مومنان علی(ع) در مورد شخصیت علمی و فرهنگی و اخلاقی دختر پیامبر خطاب به او فرمود: «انت اعلم بالله و ابروا تقی و اکرم و اشد خوفا من الله ان او بخک بمخالفتی» گرامی همسرم، تو دانشمندتر و خداشناس تر و نیکوکارتر و پرواپیشه تر و گرامی تر و خداترس تر از آن هستی که من تو را به نا هماهنگی با خویش سرزنش کنم.

    از روایات متعدد دیگر به دست می‌آید که ریحانه پیامبر 1- مرجع و پیشوای فکری و علمی و مذهبی همه انسان ها خاصه زنان و دختران بود، 2- رهبر و امام فکری و علمی و دینی زنان و دختران، 3- پناهگاه علمی برای کلیه مسلمانان که اکثرا با مفاهیم علمی و دینی آشنا نبوده ، 4- در بسیاری از روایات می خوانیم که حضرت علی(ع) با وجود اینکه باب مدینه علم پیامبر است ولیکن در بعضی موارد در پاسخ به بعضی شبهات یا سوالات از مغز متفکر فاطمه(س) همسر گرامی خویش استفاده می‌کرد.

    برای نمونه در روایات آورده اند که روزی پیامبر در مسجد روبه یاران کرده و پرسید ما خیر النساء : چه چیزی برای زنان از همه چیز بهتر است؟

    هر کس یک پاسخ دادند اما پیامبر نپسندید.

    امیر مومنان به خانه رفت و موضوع را با ریحانه پیامبر در میان نهاد او فرمود: چرا نگفتی.

    «خیرٌ لهنَّ انْ لایرین الرِّجال و لا یرونهنَّ» از همه چیز بهتر، آن است که نه آنان بی دلیل مردان را بیگانه ببینند و با آنان نشست و برخاست کنند و نه مردان بیگانه با آنان نشست و برخاست بی دلیل و خصوصی داشته باشند.

    روز بعد، امیر مومنان این پاسخ را به پیامبر داد آن حضرت پرسید من علمک هذا؟

    چه کسی این پاسخ را به شما آموخت؟

    گفت فاطمه (س)، فرمود انها بضعه منی او پاره وجود من است.

    3- سیره و سبک علمی ریحانه پیامبر همه انسانها از آفت نادانی و جهل و تعصب گریزانند و همیشه شیفته دانش و بینش هستند اما شاید سوالی که ذهن ما را مشغول سازد این باشد که پس چرا بعضی از انسانها دانشمند و لیکن بعضی ها در جهل و ناآگاهی بسر می برد؟

    در پاسخ این سوال گفته شده زیرا یکی به سوی نور، روشنایی، کمال، آگاهی و زندگی در خور شان انسان کامل گام بر می دارد و تمام تلاش او رسیدن به چنین مرحله ای است اما دیگری با وجود اینکه دانش دوستی و شور دانش طلبی و علاقه به علم و معرفت را در وجود او آفریده و فطری کرده اما همچنان به سوی واپسگری و جهل و گمراهی و انحراف ره می سپارد یکی به دانش و بینش بها می‌دهد به خاطر کمال و سعادت اما دیگری آن را می خواهد برای قدرت و پست و مقام و ریاست طلبی پس یقیناً که گروه اول در راه رسیدن به علم و کمال موفق هستند و ریحانه دانش دوست و خردمند پیامبر، سالار و سرآمد این شایستگان و پلندپایگان و انسانهای شکوهبار گلستان بشری است و از سیره و سبک علمی بسیار تماشایی برخوردار است.

    سیره و سبک خانم فاطمه زهرا (س) این بود که دانش دوست وعاشق علم و کمال، شیفته فراگیری علم و معرفت و مفاهیم بلند عرفان الهی بود، ایشان نه تنها خودشان عاشق علم و دانش بودند بلکه مرد دو زن و پیر و جوان کوچک و بزرگ را تشویق به فراگیری علم و دانش می کردند؛ آن حضرت نخستین انسان از عالم زن بود که بعد از بعثت پیامبر اکرم (ص) قلم به دست گرفت و نویسندگی را آغاز کرد و امام مجتبی (ع) که فرمود (قیدوا العلم باکتابه دانش و بینش را با نوشتن به بند کشید و از فرار آن از مغزها جلوگیری کنید.

    گویا از مادر بزرگوار خویش آموخته بودند.

    4- انگیزه زنان به دانش طلبی و کمال جویی با توجه به ارتباطی که انسانها و جوامع با یکدیگر دارند مسائل رایج در میان گروهی از انسانها از طریق ارتباط با گروه دیگر به آنها منتقل می‌شود و آنها نیز تشویق به یادگیری می‌شوند خاصه زمانی که بسیار مورد تبلیغ و ترویج واقع شود و جامعه زنان نیز علاوه بر اینکه از این امر مستثنی نیست بلکه مورد اهمیت زیادی واقع شده، چرا که زنان بیشتر از مردان تحت تاثیر واقع می شوند با وجود آموزگاری همچون ریحانه پیامبر در جامعه زمان خویش و حتی بعد از آن زمان انگیزه دانش طلبی و پژوهشگری در میان آنان رونق بیشتر داشته و دارد ایشان علاوه بر تدریس و آشنا کردن زنان و دختران با معارف دینی و الهی آنها را سخت تشویق می کرد که در امر کسب دانش کوشا باشند و انرژی نهفته خویش را کاملاً صرف بها دادن به دانش و دانشوران نمایند.

    «محدثان آورده اند که دوتن از زنان و دختران مدینه در موضوعی علمی و فکری کارشان به مناظر کشیده یکی از آنان زنی حقجو و درست اندیش و دانش دوست و از رهروان راستین راه قرآن و عترت بود اما دیگری، عنصری خود‌خواه و خود بزرگ بین بود که نعمت دانش را سرمایه سوداگری و شهرت می‌ساخت.

    آن دو برای قانع ساختن یکدیگر نزد فاطمه (س) آمدند و آن حضرت پس از شنیدن سخنان آنان، دیدگاه زن حقجو را درست شناخت و با دلیل و برهان روشنگر، درستی آن دیدگاه را روشن ساخت؛ به گونه ای که هر دو پذیرفتند پس از پایان ماجرا، روزی هنگامی که آن زن درستکار از پیروزی خود و اثبات دیدگاه درستش‌احساس شادمانی می کرد دخت فرزانه پیامبر در تشویق او و همنوعان دانش دوستش فرمود: «انَّ فرح الملائکه باستظهارک علیها أشد من فرحک» حقیقت این است که شادی و شادمانی فرشتگان در پیروزی دیدگاه درست تو بر او و دیدگاه سست و نادرستش بیش از شادی توست؛ درست همانگونه که اندوه زدگی شیطان و قربانیان وسوسه های او در این شکست، سخت تراز اندوه آن زن بداندیش و شکست خورده می باشد.

    فضه زنی فقیه و دانا و با علم و دانش بود چنان که او را قطره ای از دریای علوم فاطمه (س) به حساب می آورند در روایات است که روزی شخصی از کاروان مکه جاماند و در همین گیرودار با زنی مواجه شد که او نیز کاروان خود را گم کرده بود و نمی دانست کجا برود آن مرد سوال کرد تو کیستی؟

    زن با خواندن آیه 89 سوره زخرف: «فَاصفَحْ عنهم و قُلْ سَلمٌ فَسَوفَ یَعْلَمون» پس اعراض کن از ایشان و بگو سلام پس زود باشد که بداند.

    به او فهماند که چرا سلام نکردی، مرد سلام کرد، سوال دوم مرد این بود که تو در این صحرا تنها چه می کنی زن با خواندن آیه ( ومن یهد الله فماله من مضلّ خدا هر کسی را که هدایت کند گمراه نمی شود) فهماند که گم شده سوال سوم مرد تو از جن هستی یا انس، زن با قرائت آیه (یا بنی آدم خذوا زینتکم، ای بنی آدم خود را مزین سازید) فهماند که از انس و نسل آدم است.

    سوال چهارم مرد بعد از دعوت به غذا و سوالات دیگر این بود که گفت بیا تو را نیز به مرکب خود سوار کنم زن آیه دیگری از قرآن کریم قرائت کرد و فهماند که زن و مرد نا محرم نمی توانند بر یک مرکب سوار شوند، آن مرد با سوالات متعدد و پاسخ زن با قرآن متوجه شد که آن زن از کاروان جا ماند و با صدای بلند کاروان را صدا زد و ناگاه چهار جوان فوق العاده سر رسیدند و در خدمتگذاری زن حاضر شدند و آن زن از جوانان خواست که به نحوی از آن مرد قدردانی کنند، مرد از جوانان سوال کرد این زن کیست؟

    گفتند این مادر ما فضه، خادمه فاطمه زهرا (س) است که همیشه مقصوش را با قرآن بیان می کند.

    آری اگر این فضه شاگرد زهرا است این همه علم و معرفت قرآنی و الهی دارد پس آموزگار او فاطمه زهرا(س) که تمام علم و دانش و معرفت خود را از منبع سرشار الهی کسب کرده و در خانه وحی و در دامن پدری الهی پرورش یافته چگونه خواهد بود.

    5- هماره دانش جود و پژوهشگر از خصوصیات دخت نبی مکرم اسلام حضرت فاطمه زهرا (س) این بود که هماره در جستجوی دانش و پژوهش بودند روزی پیامبر گرامی به او فرمود: ریحانه ام!

    فاطمه جان!

    آیا دوست داری نیایش و دعایی به تو بیاموزم که هیچ انسان خداجو و با اخلاصی آن را نخواهد خواند، مگر این که خواسته هایش تحقق خواهد پذیرفت؟

    او از شدت شور و شوق دانش دوستی وعشق به قرب و کمال بیشتر، فرمود: چرا پدر جان!

    بیاموزید،«یا اَیَه لِهذا اَحَبُّ اِلیَّ من الدنیا و ما فیها» «چرا که چنین چیزی از دنیا و آنچه در آن است برای من دوست داشتنی تر است.» او از هر فرصت و سوژه و امکانی درس می ساخت و مشعلی بر می افروخت و در اصل تابلویی برای هدایت نصب می کرد ایشان سعی می کردند همه جا دانشگاه درست کنند.

    تا از ستم و تجاوز و خشونت جلوگیری کن‌.

    «در سبک و سیره علمی و فرهنگی آموزگار آزادگی ها آموزگار سرافرازیها آموزگار پروا و ایمان عفاف و نجابت زهد و پارسایی فروتنی و پایداری عدالت و عدالت خواهی مردم دوستی و مردم خواهی و دانش و بینش بود» حضرت فاطمه (س) گفته های ارزشمند پدربزرگوار را یادداشت می کردند وبه نحو بسیار جالب و جذاب طبقه بندی می کردند تا هروقت مراجعه کنند به راحتی مطلب را بیابند که این به ما می آموزد تا در گردآوری مطالب کوشا باشیم و بعد از کسب، آنها را به شیوه مناسب طبقه بندی کنیم تا دستیابی به آنها سهل الوصول باشد.

    در روایات می خوانیم «روزی یکی از شاگردان حضرت زهرا (س) آمد و روایتی را که از پدربزرگوارش شنیده بو خواست حضرت فرمود: هات تلک الحریره آن بسته را که در پارچه حریری قرار داده ام بیاور.

    آن خانم روایت را نیافت حضرت فرمود: «و یحک اُطلبیها فانَّها تعدلُ عندی حسناً و حسیناً» وای برتو!

    برو جست و جو کن و آن را بیاب؛ چرا که ارزش این روایت نزد من بسان ارزش معنوی دو نوردیده ام حسن و حسین است.

    فصل سوم عبادت و بندگی حضرت فاطمه (س) ایمان خلل ناپذیر اخلاص فاطمه (س) تسبیحات ریحانه پیامبر (ص) نمازهای ویژه آن حضرت عبادت و بندگی حضرت فاطمه (س) 1- ایمان خلل ناپذیر حضرت فاطمه زهرا(س) با درایت و آگاهی خویش نشان داد تجسم راستین ایمان، انسان را به جایی می رساند که در هیچ فکر و اندیشه ای نمی گنجد چرا که او خود به جایی اوج گرفت که یکی از چند بانوی گرانمایه تاریخ بشر و مایه مباهات زن و سند افتخار زنان است پیامبر گرامی می فرمایند: افضل نساء اهل الجنه، خدیجه بنت خویلد و فاطمه بنت محمد و آسیه ...

    و مریم.

    برترین و پر فضیلت ترین زنان بهشت اینانند: خدیجه دختر خویلد، فاطمه دختر محمد، آسیه و مریم.

    در تفسیرآیه:«فی بیوتٍ اذن اللهُ اَنْ ترفعَ و یذکرَ فیها اسمهُ یسبحُ له فیها بالغدو والاصالِ» آن نور در خانه‌هایی است که خدا رخصت فرموه است که قدر ومنزلت آنها رفعت یابد و مردم آنها را ارجمند بدارند و نام بلند و با عظمت خداوند در آنها برده شود و هر بامداد و شامگاهی او را در آن خانه ها ستایش می‌کنند.

    آورده اند که وقتی پیامبر آیه را تلاوت فرمود پرسیدند منظور از منزلها کدام خانه هاست پیامبر فرمود خانه های پیامبران، ابوبکر با اشاره به خانه فاطمه زهرا (س) گفت: یا رسول ا...

    آیا این خانه را نیز شامل می شود فرمود بله بلکه این خانه از برترین آن خانه هاست.

    حسن بصری در خصوص ایمان و عبادت آن حضرت نقل می کنند ما کانت فی هذه الامَّهَ اَعْبَدُ من فاطمه، کانت تقوم حتی تورم قدماها، در میان امت اسلامی کسی بیش از فاطمه به عبادت نمی پرداخت، او آنچنان در این زمینه پیش رفت که پاهای مبارکش متورم شد.

    فاطمه زهرا سالار زنان باایمان است چرا که پیامبر اکرم می فرمایند: یا بنیّه!

    ما ترضین ان تکونی سیده النساء المومنین.

    گرامی دخترم!

    آیا دوست نداری سالار زنان باایمان باشی؟

    و همچنین در روایتی دیگر می فرمایند: «انَّ ابنتی فاطمه مَلَأ الله قلبها ایماناً و یقیناً» دخت ارجمندم، فاطمه کسی است که خداوند قلب او را از گوهر گرانبهای ایمان و یقین، آن گونه که می باید، لبریز ساخته است، آفرینش فاطمه در نگرش محمد بسان آفرینش خود پیامبر و امیر مومنان است یعنی فاطمه از همان نوری آفریده شده که آنها خلق شدند عمار آورده که روزی شاهد و ناظر بودکه امیرمومنان وارد خانه شد هنگامی که فاطمه او را دید گفت: «ادن لاُحدِّثکَ بما کان و بما کان و بما هو کاینٌ و بما لم یکن الی یوم القیامه حین تقوم الساعه» علی جان نزدیک بیا تا از گذشته و آینده آنچه هرگز رخ نخواهد داد، تا روز رستاخیز با تو سخن بگویم.

    امیر مومنان بی آنکه چیزی بگوید به عقب بازگشت و به محضر پیامبر وارد شد اما بیش از آن که سخن بگوید پیامبر فرمود: یاعلی، تحدثنی ام احدثک؟

    داستانت را می گویی یا بگوییم؟

    علی (ع) فرمود: الحدیث منک احسن یا رسول‌ا...!

    شنیدن سخن از شما نیکوتر و دلنشین‌تر است ای پیامبرخدا!

    آن گاه فرمود گویی تو به فاطمه وارد شدی و او این گونه گفت : تو از همان جا نزد من آمدی تا بپرسی درست است.

    گفت آری یا رسول‌ا...

    همین گونه است.

    اینک پرسش این است آیا نور فاطمه از نور ماست پیامبر فرمود: اولا‌تعلم آیا نمی‌دانی که چنین است، اینجا بود که علی (ع) سپاس‌خدا را دگر‌باره بجا آورد.

    از آنجا که ایمان راسخ حضرت فاطمه قابل وصف نیست پیامبر اکرم (ص) می فرمایند: روز قیامت فاطمه (س) در حالی که لباس خونین را همراه دارد پایه ای از پایه های عرش خداوند را دربرگرفته و عرضه می دارد (ای عدل- ای جبار، بین من و قائل فرزندم حکم کن) پس خداوند برای دخترم حکم می‌کند بخداوند کعبه قسم.

    دختر پیامبر همانطور که در زندگی زناشویی نمونه بود در اطاعت و عبادت و اخلاص و ایمان سراسر وجودش یگانه و نمونه بود هر گاه از کارهای منزل فراغت می یافت به عبادت خدا می پرداخت وبه نماز و تضرع به درگاه خدا می ایستاد، به نحوی که ابتدا دعا برای همسایه و امورات مسلمین، بعد برای اهل منزل و خود همانطور که در روایتهای متعدد می خوانیم امام حسن (ع) می فرماید شب جمعه مادرم را در محراب دیدم که شب تا صبح مشغول به عبادت بود و برای دیگران دعا می کرد برای خود هیچ نمی‌خواست عرض کردم مادرم چرا برای خودت دعا نمی کنی فرمود همسایه مقدم است که طبق گفته تعدادی زیادی از مفسرین مشمول آیه: «والذین یبیتون لربهم سجداً و قیاماً» و آنانکه برای پروردگار شان در سجده و شب زنده داری می کنند) می‌گردد چرا که سجدهای طولانی را در دل شب با تمام وجود و با خلوص انجام می داد تا بندگی خود را به درگاه الهی اعلام فرماید.

    2- اخلاص فاطمه همانطور که در بحث ایمان حضرت گفته شد از ویژگیهای بارز دخت گرانمایه پیامبر تواضع و اخلاص درعمل بود زیرا تمام زندگی خانم فاطمه زهرا (س) رنگ و بو و عطر و حال الهی است تمام افکار و اندیشه و استعداد و رفتارش برای خدا بود همانطور که خود آن حضرت می فرمایند: من اصعد الی الله خالص عبادته اهبط الله افضل مصلحته.

    هر کس خالص ترین عبادت های خویش رابه سوی خدا صعود دهد، خداوند برترین مصلحت و صلاح اندیشی اورا به سویش فرو فرستد.

    و همچنین می فرماید: «اجلُّ ما یصعَدُ الی السَّماءِ الاخلاص و اجَّلُ ما ینزل الی الارض التوفیق» پرشکوه ترین چیزی که به سوی آسمان بالا می رود، اخلاص است و پرشکوه ترین چیزی که از آسمان به زمین فرود می آید، توفیق برای انسان اخلاص پیشه است.

کلمات کلیدی: پیامبر - ریحانه - عبادت - علم

تاريخ شناخته و دانسته ايم , سايه و شبحي از وجود معنوي ابعاد شخصيت نبي اکرم (ص) را هيچ انساني قادر نيست به نحو کامل بيان کند و تصوير نزديک به واقعي از شخصيت آن بزرگوار ارائه نمايد . آنچه ما از برگزيده ي پروردگار عالم , سرور پيامبران سراسرتاريخ شناخته

موضوع1: چرا عبادت؟ فلسفه آفرينش انسان بندگي و عبادت و عبوديت اوست. اين صريح کلام الهي در قرآن کريم است که مي فرمايد: « و ما خلقت الجن و الانس الا ليعبدون» جن و انس را، خبر براي پرستش و بندگي خود نيافريدم. 1. عظمت خدا: ب

آنکه « بنده » آفريدگار است و اين بندگي را احساس مي کند و مي داند و باور دارد ، در برابر او ، مطيع فرمان است و در پيشگاهش سر بر خاک مي نهد و قامت خم مي کند و به سجده مي افتد و با وي راز مي گويد و نياز مي طلبد و آن خالق بي همتا را که سررشته دار اوست ،

تاريخ شناخته و دانسته ايم , سايه و شبحي از وجود معنوي ابعاد شخصيت نبي اکرم (ص) را هيچ انساني قادر نيست به نحو کامل بيان کند و تصوير نزديک به واقعي از شخصيت آن بزرگوار ارائه نمايد . آنچه ما از برگزيده ي پروردگار عالم , سرور پيامبران سراسرتاريخ شناخته

عبادت، به معناي اظهار ذلت، عالي ترين نوع تذلل و کرنش دربرابر خداوند است. در اهميت آن، همين بس که آفرينش هستي و بعثت پيامبران (عالم تکوين و تشريع) براي عبادت است. خداوند مي فرمايد: « و ما خلقت الجن و الانس الا ليعبدون» هدف آفرينش هستي و جن و انس، عبا

تقدیم به تمامی معلمان و مدیران دلسوز و فداکار که با تمام وجود در عرصه تعلیم و تربیت می سوزند و نور می بخشند. از زمان آفرینش انسان، هزاران پیامبر از سوی خداوند تبارک و تعالی برانگیخته شدند تا وسیله هدایت شوند و انسان را راهنمایی کنند. تاریخ همواره شاهد نبردها و مصیبت هایی بوده که به دلیل سرکشی نفس بشر پدید آمده اند؛ دیروز صدای شمشیرها و امروز غرش انواع سلاح های جنگی را کسانی برپا ...

: چنانچه تشکیل حکومت اسلامی، برای سرپرستی و اداره شؤون مسلمانان به حکم ضرورت لازم آید، قهرا نظام و تشکیلاتی باید باشد که بر تعیین حاکم، شرایط، صلاحیت‏ها، اختیارات و اوصاف او نظارت داشته باشد و در چگونگی صدور صلاحیت‏ها و رابطه حاکم بر مردم ضوابطی باشد وگرنه هرج و مرج جای نظم و انضباط را می‏گیرد و این بر خلاف اصول اسلام و منطق است. این نوشتار بر آن است تا حکومت اسلامی رسول الله ...

تولد و کودکی بیش از هزار و چهار صد سال پیش در روز 17 ربیع الاول ( برابر 25آوریل 570 میلادی ) کودکی در شهر مکه چشم به جهان گشود. پدرش عبد الله در بازگشت از شام در شهر یثرب ( مدینه ) چشم از جهان فروبست و به دیدار کودکش ( محمد ) نایل نشد. زن عبد الله ، مادر " محمد " آمنه دختر وهب بن عبد مناف بود. برابر رسم خانواده های بزرگ مکه " آمنه " پسر عزیزش ، محمد را به دایه ای به نام حلیمه ...

تعلیم و تعلم از شئون الهی است و خداوند، این موهبت را به پیامبران و اولیای پاک خویش ارزانی کرده است تا مسیر هدایت را به بشر بیاموزند و چنین شد که تعلیم و تعلم به صورت سنت حسنه آفرینش درآمد. انسان نیز با پذیرش این مسئولیت، نام خویش را در این گروه و در قالب واژه مقدس «معلم» ثبت کرده است. معلم، ایمان را بر لوح جان و ضمیرهای پاک حک می کند و ندای فطرت را به گوش همه می رساند. همچنین ...

« مَنْ سَلَکَ طَریقًا یَطْلُبُ فیهِ عِلْمًا سَلَکَ اللّهُ بِهِ طَریقًا إِلَى الْجَنَّه ِ... وَ فَضْلُ الْعالِمِ عَلَى الْعابِدِ کَفَضْلِ الْقَمَرِ عَلى سائِرِ النُّجُوم لَیْلَه َالْبَدْرِ.»: هر که راهى رود که در آن دانشى جوید، خداوند او را به راهى که به سوى بهشت است ببرد، و برترى عالِم بر عابد، مانند برترى ماه در شب چهارده، بر دیگر ستارگان است. 2- دین یابى ایرانیان « لَوْ کانَ ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول